48 часа в Хашемитското кралство Йордания

дата 13.06.2019 г.  |  автор Рафи Марукян - fotorafi  | 

Кралство Йордания е модерна арабска държава. Въпреки, че е заобиколена от воюващите държави Сирия и Ирак в Йордания цари мир. Голяма заслуга имат прозападния крал Абдула II, aрмията и тайните служби. В държавата с около 9 милиона жители има 1,7 милиона палестински и 1,2 милиона сирийски бежанци. Йордания е бедна, няма петрол и природен газ, голяма част от територията и е пустиня, но заема стратегическо местоположение. Тук има свещени места за мюсюлманите, християните и евреите. Луксозни курорти, хотели и плажове има на Червено и Мъртво море, най-ниската точка на земята - 420 метра под морския бряг. В Йордания можете да видите бедуни със стадата от кози,камили и палатките им в пустинята. Супер модерно облечени жени, по западен маниер да управляват луксозни автомобили, също и забулени. В последните години в Кралство Йордания се развива туризма, главно в едно от Чудесата на света, каменния град Петра и светите места. Големи крайности, характерни за арабския свят.Местното население са дружелюбни, коренни йорданци, арменци, кюрди, богати иракски бежанци, много палестински и сирийски мигранти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страници:  1

Коментари    
Raffito
25-09-2019 15:25

Мерси за безплатното пътуване...
-0 +0
Томато
26-02-2020 08:30

Много приятна история.Бил съм в Арабския свят,работил съм с йорданци,но не можах да посетя тази хубава държава.Благодаря,че споделихте впечатленията си от Йордания!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
 • Градски дървета и други 'стари и болни' неща...

  От Владимир Димитров


  (Малко телефонно разказче, докато чакам светофар)

  Всичко започна от една обява - окачена на нивото на очите ти и здаво подчертана с жълт флуорецентен маркер, нямаше как да не привлече вниманието. Местните власти уведомваха населението, че ще секат дърветата по площада около това голямо кръстовище. "Как така ще секат дървета?!" - беше първата ми реакция, но по-нататък прочетох, че били "стари и болни" и ще бъдат заменени с нови, от по-подходящ за мястото вид...

  (Виж обясненията към снимките)...
 • Гергьовден в с. Волуяк

  От Бони Бонев


  Гергьовден в с. Волуяк