Чернобыльская зона отчуждения - разходка в мъртвата зона

Входна точка: КПП Дитятки

дата 26.04.2019 г.  |  автор Симеон Василев - Synthy  | 

Годината е някъде 2005, 2006... Седя си в офиса и "разцъквам" нещо в интернет, т.е. губя си времето през обедната почивка. От някъде ми попадна линк към сайт със снимки от град Припять. След справка в гугъл разбирам кой е този град. И цъкам на линка...

Елена Филатова. Името, което няма да забравя. Това беше нейният сайт, с разкази от мъртвата зона. Многократно ходила в зоната, допускана до нея без особени проблеми, тъй като до тогава никой не е пожелавал да отиде в заразеното място, където е станала аварията в ЧАЕЦ. Гледам снимките като хипнотизиран, жадно чета всяка думичка написана от нея. Тогава у мен се породи желанието да посетя мястото. Защо? И до момента не мога да дам смислен отговор, защо искам да отида до едно от най-замърсените места на земята, но то ме привличаше като магнит.

 

И така, около 15 години по-късно, ето ме на път към отчуждената зона. Тръгваме от Киев с екскурзовод, лицензиран за разходки в зоната. По друг начин в момента там не може да се влезне, пропускателният режим е много строг. Агенцията по контрол на достъпа до отчуждената зона дава разрешителни за влизане само на лицензирани тур-агенции.След час и половина път сме на КПП-то.

КПП Дитятки. Това е входната точка за влизане в Чернобилската отчуждена зона. Тя се дели на 3:
30км зона - влиза се през Дитятки;

10км зона - входната точка е второ КПП, след град Чернобил;

град Припять - трето КПП.

 

Колкото по-близо сме до Дитятки, толкова по-малко коли има.
До преди катастрофата, Чернобил е бил областен град.


При самото КПП остават само туристическите МПС-та и колите на служещите в зоната. Радиоактивният фон там не е по-висок от което и да е друго място (вкл. и София).

Тъжно, но факт: превърнали са зоната в туристическа атракция.
В цялата зона пътищата, учудващо, се ремонтират (определено имат нужда от това)


Паметник, в памет на жертвите от катастрофата , станала на 26.04.1986г. Той е на входа на КПП-то, но хора там почти нямаше. Повечето посетители са ентусиазирани от факта, че отиват в едно от най-мрачните места на света. Не осъзнават, че всъщност, цялата зона е един паметник на смъртта. Хиляди хора са загубили животите си в катастрофата, хиляди домове са изоставени.. Това е едно много, много тъжно място.
 

Страници:  1 2 3 4 5 6 7 8

Коментари    
kiromn
01-05-2019 11:21

Много силен репортаж! Браво!
-0 +1
Kidon
16-05-2019 10:25

Наистина чудесен репортаж! Доколко безопасно е посещението в него (какъв е максимално допустимият период, за който се преминава)? Все пак има хора, които постоянно водят туристите в него. Какво се случва с дрехите, с които са облечени туристите? Дават ли ви някакви специални облекла? Колко струва всичко?
-0 +0
Synthy
16-05-2019 10:26

Безопасно е, ако не ядеш от шипките, които растат там, или не ловиш риба ;)
Струва... относително е. Пиши в гугъл и ще разбереш.
-0 +1
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.