Лекция: Управление на авторски права за фотографи и творци 30.05.2017 г.

Как да публикуваме в онлайн пространството? Кой лиценз да изберем?

дата 09.06.2017 г.  |  автор Marina Koleva - marina_kolleva  | 

На 30.05.2017 Фото Форум, в партньорство с Goethe-Institut Bulgarien и Wikipedia, организира вечер посветена на авторското право. Фото Форум представи трима лектори, които на базата на дългогодишния си практически опит, изнесоха кратки лекции и отговаряха на въпроси свързани с авторското право.

Първата лекция на тема „Как да управляваме авторските си права в съответствие с българското законодателство“ бе представена от Венета Захариева.

Венета Захариева e адвокат с установена практика преобладаващо в областта на авторското право и сродните му права. Завършила е право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а впоследствие продължила правното си образование в Университета на Сан Франциско, САЩ. Екстремист по природа и търсач на силни усещания, Захариева е завършила и художествена фотография в Academy of Art University of San Francisco, като има няколко самостоятелни съвместни изложби, а в момента е главен редактор на списанието „Фото бюлетин“.

В своята лекция адв. Захариева обясни на присъстващите какво трябва да направят, ако разберат, че авторските им права са били нарушени. Чрез примери от практиката си, Захариева даде ценни съвети за това как авторите да реагират в подобни ситуации и дори изброи три прости правила, които фотографите е препоръчително да спазват:

Първо правило: не бъдете прекалено емоционални. Овладейте емоцията и се запитайте:
„Какво точно искате да постигнете? Какво да се предприемете като действие?“
Второ правило: имиджа на адвокатите много често лъже. Те могат и да помагат, доверете им се.
Трето правило: първо се започва със споразумение. Изготвянето на извънсъдебно споразумение
​най-често е изгодно и за двете страни, не бързайте да търсите съда.“

 

Втората лекция на тема Wikipedia не хапе – практика за споделяне на авторски снимки под свободен лиценз“ беше представена от Вася Атанасова.

Вася е редактор в Уикипедия от 11 години с над 1400 статии на български и над 4000 свободно лицензирани снимки в мултимедийното хранилище на Уикипедия, Общомедия. От три години съдейства за локалната организация на двата най-големи световни фотоконкурса в Уикипедия: „Уики обича Земята“ (юни 2017) и „Уики обича паметниците“ (септември 2017).

Вася Атанасова даде за пример много положителни практики, с които обясни на присъстващите защо е хубаво фотографите да допринасят за Уикипедия със своите снимки .

Атанасова разказа и малко повече за конкурсите на Уикипедия, как фотографите могат да се включат и за позитивния имидж, които се гради за България, благодарение на снимките на българските творци. Лекцията и завърши с темата за снимките в Уикипедия, които са под свободен лиценз, което всъщност бе основна тема в следващата лекция.

 

Третата лекция на тема Creative Commons лицензиите - Пресечна точка на интересите на творци и ползватели“ бе представена от Емил А. Георгиев.

Емил Георгиев е адвокат и представител по индустриална собственост. Работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора (reguligence.com). Сериозна част от дейността му е насочена към творческите индустрии. Вярва, че лицензиите creative commons са добър пример от практиката, защото в еднаква степен отразяват правата и законните интереси и на творците, и на ползвателите. Списва блог за правото и свободата на дигиталните технологии (delibertate.info).

Емил Георгиев запозна публиката с Creative Commons лицензиите и даде разяснения за различните разновидности, как да се използват, до колко са свободни, какво дават, но и с какво ограничават авторите и ползвателите. Също с примери от практиката си, Георгиев разказа за случаи на нарушени авторски права под Creative Commons лиценз и как се постъпва в подобна ситуация.

 

След презентациите, вечерта продължи с въпроси от публиката.

По време на лекцията Фото Форум излъчваше на живо във Facebook профила си.

Тук можете да изгледате една голяма част от лекциите. Предварително се извиняваме за качеството, тъй като поради технически причини към края на видеото картината липсва, но има звук.

 

Част 1:

Линк за сваляне на видеото тук

Част 2:

Линк за сваляне на видеото тук

 

Презентациите на лекторите можете да видите ето тук:

„Как да управляваме авторските си права в съответствие с българското законодателство“, Венета Захариева

Creative Commons лицензиите - Пресечна точка на интересите на творци и ползватели“, А. Георгиев.

Wikipedia не хапе – практика за споделяне на авторски снимки под свободен лиценз“, Вася Атанасова

 

 

Надяваме се лекцията да ви е била полезна. Фото Форум ще продължава да организира подобни мероприятия за фотографската общност.

Ако имате въпроси или предложения, винаги можете да се свържете с нас в секцията "Въпроси и отговори", по e-meil или в нашата Facebook страница.

Страници:  1

Коментари    
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.