Спасяване на дивите животни

Въпроси и отговори




Коментари    
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • Тосса де Мар – чаровната перла на Коста Брава

    От Елина Нинова


    ElinaN

    Ако сте решили да прекарате няколко дни в Барселона, непременно отделете един от тях за разходка по крайбрежието Коста Брава, на север от града, по посока на френската граница. Няма да съжалявате. От централния площад „Каталуня” се качвате на удобно електрическо влакче, което се движи около час и половина по живописен маршрут до спирка Бланес, от там вземете автобус и след по-малко от половин час ще сте в градчето Тосса де Мар – перлата на това крайбрежие.
    Оригиналното име на градчето е Туриса (Turissa), дадено от му иберийците, които са населявали това място преди римляните - между 4-ти-1 век пр.н.е.
    Днес в града има обособени две основни части - стария град (Vila Vella) или така наречения Горен град, построен през 12 век върху високата скала - Монт Гуарди, и Долния град чийто район е по-голям и по-урбанизиран и в който са останките от античното селище. Крепостните стени, зад които е скрит стария град, заедно със седемте си кули, служили за наблюдателници, доминират над града и са негов основен символ.
    От 30-те години на XX век Тосса де Мар се превръща в културен и артистичен център. Било е любимо място за почивка на Марк Шагал, а след него в живописното градче са започнали да го посещават и други хора на изкуството. По-късно дори са кръстили градчето "Вавилон на изкуствата". Част от крепостта Вила Вейа е превърната в общински музей, един от първите музей за съвременно изкуство в Испания. Той е открит през 1935 г. В него са изложени картини на испански и европейски художници, които са творили през 30-те години на миналия век и са способствали за популяризирането на Тоса де Мар. Тук се намира и картината "Синият цигулар" на Марк Шагал, която се смята за художественият символ на града.








  • ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания

    От Рафи Марукян


    Преди повече от 2400 години, набатейците създали своя каменен град Петра.Около 20 хиляди живеели в пещерите,а изсекли своите култови храмове в скалите. Създали гениална система за събиране и съхраняване на водата с мрежа от тръбопроводи и канали, така необходима в пустинята. Днес, едно от Седемте чудеса на света, град Петра в Йордания е естествено разположен в укрепената планинска долина Вади Муса. Каменният град Петра е бил важен пункт от древен търговски маршрут на кервани по тясното и защитено дефиле, обграден от недостъпни скали.Това забележително творение на човека ежедневно е посетено от около 3-4000 туристи. Въпреки изгарящото слънце и темеператури 45-52 градуса по Целзии ,групи туристи от цял свят изминават 6 километровия път по живописния каньон за да се насладят на величествените храмове