Исландия

дата 20.01.2016 г.  |  автор Ivan Kalinov - Vank0  | 

Исландия е островна държава с популация малко над 300 000 души. Но за това пък е изпълнена с много енергия и не случайно е наричана от много фотографи райско кътче. Събрала е на едно място и огън и лед, мрак и светлина. В Исландия белите нощи започват през май и продължават до края на август, съпътствани от безкрайни залези! Но, за да има баланс в природата, през септември денят започва да отстъпва на ноща и през зимата има малко повече от четири часа светлина, разбира се, ако не е облачно, което е много рядко за Исландия. За това пък, прекрасните залези отстъпват на хубавите зимни пейзажи и разбира се на северното сияние! Исландците имат своите изградени навици, като през работната седмица се трудят усилено и рядко ще видите човек след 18:00ч. навън, но за това пък, когато дойде петък и събота вечер, няма да видите хора по домовете им! :) Неделя е ден за отдих, преди новата работна седмица да започне! Дори алкохолните магазини не работят в недея!

 Та това е Исландия, такава, каквато я познавам.

Страници:  1

Коментари    
alex1954
22-01-2016 22:18

Много интересна страна!Завиждам ти, че си бил там!Снимките са интересни.Не предполагах, че е толкова оживено в градовете им!
-0 +2
Vank0
22-01-2016 22:58

Разбира се, по-оживено е през лятото, когато има много туристи, които посещават страната заради белите нощи. :
-0 +0
yarek
23-01-2016 13:43

Добро попадение със Северното сияние!!! Някаква специфика при снимането на такова?
-0 +1
Vank0
24-01-2016 14:56

Няма нещо, кой знае какво като спецификации. Настрайките винаги са ръчни, като обектива се поставя на безкрайност (което понякога е "трудно", както виждаш в моя случай:)) Според светлосилноста на обектива, го поставяш на най-малкото F число (ф2.8 в моят случай)и според това кокъв ефект искаш да постигнеш вече, си настройваш, колко да ти е дълга експозицията. При мен мисля беше, 5 сек + 400исо :)
-0 +0
ico10
10-02-2016 22:27

Наистина много красиво! :)
-0 +0
Matza-f
13-02-2016 09:30

Красив разказ за красив остров и още по-красив кадър!:)
-0 +0
analyst
23-02-2016 21:49

Много интересно! Чул съм, че там живеят едни от най-щастливите хора на света, колкото и относителни да са тези статистики. Странно е, като се има предвид климата, но защо пък не, когато си имат северно сияние и честни и работливи хора. Красиво!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
 • Изгубената гражданска енергия

  От


  Ретроспективна галерия от летните антиправителствени протести - юни/юли 2013г.

  Огромно количетво автентична гражданска енергия потече по софийските улици, провокирана от лавинообразно нарастващия брой абсурдни управленски решения и действия на току-що сформираното ново правителство.

  Назначението на депутата от ДПС, Делян Пеевски, за председател на ДАНС бе искрата, която накара десетки хиляди граждани да излизат ден след ден и месец след месец на безпрецедентно дълъг, но мирен протест с искане за оставка на правителството..

  Управляващите партии от своя страна изключително умело, чрез добре съхранените от комунистически времена методи на манипулация, внушение и разделение, успяха (за сега) да претопят позитивизма и свободолюбието в далеч по-безопасния и лесен за контролиране нихилизъм. Само снимките останаха.
 • Тодоровден в еко-парк Варна / Todorovden at eco-park Varna, Bulgaria

  От


  Тодоровден в еко-парк Варна / Todorovden at eco-park Varna, Bulgaria
  " Horse Day in Bulgaria is marked by horse races, Todorovden (the Day of St Theodore), also called Horse Easter is a mixture of Orthodox religious beliefs and folklore traditions, horse races are held all over Bulgaria on this day"