ГОЛО ТЯЛО

дата 14.07.2015 г.  |  автор Kalin Kostov - kalynsky  |  kalynsky.com

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век.
Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията.
Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.
Снимките са направени с:
Camera: Praktica MTL 5
Lens: Super Takumar 55mm 1,8
Film: Ilford HP5+ @1600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страници:  1

Коментари    
biso
16-08-2015 10:53

при толкова много инфо под снимките ... нямаше да е зле да присъстват и имената на авторите на скулптурите. все пак не е народно творчество и името на автора не е по-маловажно от името на фотографа
-0 +1
kalynsky
16-08-2015 11:02

ГОЛО ТЯЛО

Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ

17 Юни 2015 - 12 Юли 2015

Изложбата се посвещава на 110 - годишнина от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана със важни постижения в областта на голото тяло. През целият си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.

През годините в колекцията на СГХГ са откупувани творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. В 1999 г. е представена изложбата „Голо тяло“, организирана в Градската галерия. В нея са показани множество живописни платна и няколко скулптури.

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активния творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев , Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев, и др. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев , Георги Павлов – Павлето и др. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство!

-0 +1
kalynsky
16-08-2015 11:08

Biser Nedev - Biso .......... Аз снимам, не съм от писателите :-) Отразявам просто едно събитие на което беше хубаво да се отиде и да се види на място! Не е от отдалечените места все пак :-)
-0 +2
ivanoviliaiorrdanov
04-10-2016 12:43

Самият мотив да снимаш изкуство и да го интерпретираш по начинът който си избрал е концепция.Истината е че филмхармонията звучи по по-различен начин.Има ретро-звучене и един филмескизен начин на фотоштрихиране е по-звучен и интересен от това да седнеш и да натискаш клавиатурата.Това натискане което сякаш всеки го може.Важното е да покажеш това което другите не правят или поне не умеят да го правят!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.