ГОЛО ТЯЛО

дата 14.07.2015 г.  |  автор Kalin Kostov - kalynsky  |  kalynsky.com

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век.
Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията.
Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.
Снимките са направени с:
Camera: Praktica MTL 5
Lens: Super Takumar 55mm 1,8
Film: Ilford HP5+ @1600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страници:  1

Коментари    
biso
16-08-2015 10:53

при толкова много инфо под снимките ... нямаше да е зле да присъстват и имената на авторите на скулптурите. все пак не е народно творчество и името на автора не е по-маловажно от името на фотографа
-0 +1
kalynsky
16-08-2015 11:02

ГОЛО ТЯЛО

Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ

17 Юни 2015 - 12 Юли 2015

Изложбата се посвещава на 110 - годишнина от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана със важни постижения в областта на голото тяло. През целият си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.

През годините в колекцията на СГХГ са откупувани творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. В 1999 г. е представена изложбата „Голо тяло“, организирана в Градската галерия. В нея са показани множество живописни платна и няколко скулптури.

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активния творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев , Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев, и др. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев , Георги Павлов – Павлето и др. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство!

-0 +1
kalynsky
16-08-2015 11:08

Biser Nedev - Biso .......... Аз снимам, не съм от писателите :-) Отразявам просто едно събитие на което беше хубаво да се отиде и да се види на място! Не е от отдалечените места все пак :-)
-0 +2
ivanoviliaiorrdanov
04-10-2016 12:43

Самият мотив да снимаш изкуство и да го интерпретираш по начинът който си избрал е концепция.Истината е че филмхармонията звучи по по-различен начин.Има ретро-звучене и един филмескизен начин на фотоштрихиране е по-звучен и интересен от това да седнеш и да натискаш клавиатурата.Това натискане което сякаш всеки го може.Важното е да покажеш това което другите не правят или поне не умеят да го правят!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
 • Посещение в гр. Вишков и къде се оказа че е Аустелиц

  От Lubomir Hristov


  Миналото лято пак ходих в командировка,пак на бързо но този път в Чехия.След като се върнах ,реших да напиша фотописа ,но поради огромния интерес ,не само към него ,но и въобще към раздела ме обзеха желания да го изтрия. Сега разбрах особено след една тема,която я затвориха админите ,че всъщност няколко съфорумци , да не кажа двама са очаквали поне нещо малко , та реших да го направя наново.То не е само заради тях,но и за всички които искат да погледнат снимки и да не се чудят да гласуват ли ,как ще се разбере , ще ...... и т.н.Нямам претенции за качество ,повечето неща са репортажни.Приемам и съвети и мнения ! :))
 • Биволите на Софийско поле

  От Йордан Йорданов


  До началото на миналия век в България биволът е бил широко разпространен. Той е използван както за мляко и месо така и като теглителна сила в земеделието. Съществуващите представители са били биволи от средиземноморски тип, отглеждани покрай реки, блата и езера подобно на дивите си роднини.
  Снимките в този албум са направени на 6-ти май 2014 г. в землището на село Мусачево, източно от София.