Късче земя от 1350 г.

Въпроси и отговори




Коментари    
bairi100
07-10-2014 22:26

Онова местенце с трите чешми е мах.Калугерски чифлик(бивш на Рилския такъв и бивше село).Поздравления!:)
-0 +1
BELOBRAD
22-11-2016 20:44

... ... ... Аз не попогрешка отидох там с цялото домочадие.
... ... ... Дойде там и един човек, овчарят Бай Ангел, който е някъде от селцата там и се грижи за параклиса с помощта на няколко деца, видимо родственици и които явно са там сезонно (беше края на лятото). И на тях им беше интересно, но те дойдоха, нямам представа как точно, но откъм водата долу. Но като се разхождахме долу покрай брега видяхме пътища по които се движат стада крави и овце, вероятно пътят идва от това Поцърненци, но не по високото, а по бреговата линия.
... ... ... Направи ми впечатление, че брегът е застлан буквално с черупки от охлюви и големи мидени черупки по 10-12 сантиметра. Такова мидено-охлювно "находище" и по морскии брегове не съм виждал. Явно язовирът и храмът са в необичайна теренно-геоложка среда – изключително наситена с варовици, калта е почти бяла когато изсъхне.
... ... ... Иначе под параклиса (северозападно в посока към скалистия отвесен бряг) има няколко тераси с отлични възможности за бивак(но трябва да си носите вода). Гледките навсякъде са превъзходни.
... ... ... Долу при самия бряг е кално и както е вече нормално, замърсено с човешката безотговорност – стъклени и пластмасови бутилки, чашки, торбички, опаковки, консервни кутии и всевъзможни остатъци от рибарски такъми, даже намерих един чатал и макара с размотано влакно водещо някъде в дълбокото.
... ... ... На отсрещния бряг (североизточно) разпънати палатки, автокаравани, пушилки и чалга-озвучение размесено с крамоли – явно пренесени проблеми от делника в почивните дни.
... ... ... Е, имаше и една романтично обзета двойка с една малка платноходка, която бе смущавана от няколко "джигита" с моторници, доволни от наглостта си.
...........
... ... ... Реших, че по-добре е друг път да отида в некурортен сезон, ден и час, за да нямам поне някои от смущенията на преживяванията, за които пишете и вие.
... ... ... Жалко, че не мога да публикувам с коментара си снимки и клипове – щяха да са добра илюстрация към него.
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • Синигери в Борисовата градина

    От Aleksandar Petrov


    Синигерите са много полезни птичета. Хранят се с доста вредители, включително и молците, които съсипват години наред листата на софийските кестени. Те обаче имат проблем зимата, особено, когато падне сняг. Не могат да си намират лесно храна.