Новини
предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща

12.01.2015 - В галерия "Средец" на Министерство на културата от днес е открита юбилейна фотоизложба "Сто години българско кино". Юбилейната експозиция представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Изложбата е подготвена от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" към Министерство на културата, със съдействието на Българска национална филмотека.
Откриването на изложбата е в самото навечерие на професионалния празник на българската филмова общност. Както е известно, от 2005-а година по инициатива на Националния филмов център на 13-и януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов "Българан е галант", родната ни филмова общност отбелязва и чества своя професионален празник. В началото на 2015-а година се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

5.01.2015 - Стартира 11-тото издание на фотоконкурс "КУКЕРЛАНДИЯ". Условията са публикувани на сайта на фестивала и конкурса: http://kukerlandia.com

Участниците трябва да качат своите снимки ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА СЕЛЕКЦИЯ на сайта www.kukerlandia.com. Размерът на снимките, които се предоставят, не трябва да надвишава 600х600 пиксела. Файловете са с големина до 350 КВ, във формат JPEG.

След подбор и селекция на фотосите, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки. Авторите, чийто творби са номинирани, ще бъдат информирани на посочения от тях e-mail за контакт. Следва авторите, да изпратят оригиналните файлове на одобрените снимки на електронен адрес kukerlandia@gmail.com във възможно най-кратък срок от получаването на уведомителното писмо. Неполучаването на оригиналния файл на снимката, както и на попълнената и собственоръчно подписана декларация (Declaration2015.doc ) води до дисквалификация на снимката. Одобрените фотографии ще се приемат само в електронен вид, като JPG или TIF файлове с достатъчно добро качество за печат с размер 40х60 см.
Препоръчваме файловете да са с размер не по-малък от 4000 pix по дългата страна, в RGB, с прикачен цветен профил.
Снимките ще бъдат отпечатани от организаторите на EPSON Stylus Pro 7900, хартия Katana Luster 290 с размер максимално близък до 60х40 см. в ArtPrintShop

Окончателното журиране за наградите ще се извърши сред всички отпечатани снимки, участвуващи в изложбата в галерия “Жорж Папазов” в гр. Ямбол.
Снимките ще бъдат оценени от авторитетно жури в седем членен състав. Оценяването ще се извърши чрез точкова система от 1 до 10 за всяка творба, независимо, от всеки член на журито. Резултатите се сумират, като тези снимки с най-висок аритметичен сбор от съответните оценки на членовете на журито печелят съответния приз. При равен брой точки, оценката на Председателя на журито има приоритет.
С цел максимална обективност при журирането снимките качени за предварителна селекция и снимките отпечатани за изложбата ще бъдат анонимни до произнасяне решението на журито. Имената на авторите ще са достъпни само за администратора на сайта и един член на организационния екип.
Откриването на Фото изложба-конкурс “Кукерландия 2015” и връчването на наградите ще се състои на 07.03.2014 г. от 13.00 часа в галерия “Жорж Папазов” - гр. Ямбол.

Организаторите си запазват правото:
Да не допускат до участие в изложбата снимки които не притежават нужните технически качества.
Липсата на собственоръчно подписана Декларация, ще възпрепятствува участието в “КУКЕРЛАНДИЯ”.
Няма да бъдат оценявани снимки, които не отговарят на регламента на конкурса.
Няма да бъдат допуснати до конкурса и снимки, участвували в предишни издания на “Кукерландия”.
Не се допускат до участие в конкурса фотографии на участници в журито и свързани с тях лица.

Награден фонд, осигурен от организаторите:
- Първа награда: 650 лв.
- Втора награда: 450 лв.
- Трета награда: 350 лв.
- Специална награда, за снимка от “Маскараден фестивал - Ямбол”: 350 лв.
- Специална награда, за най-млад фотограф допуснат до участие в изложбата: 200 лв.
- Дипломи за участие и призови награди.


17.12.2014 - Една година от драматичните събития, известни като Евромайдан в Киев, отбелязаха фоторепортерите Тихомира Методиева и Сергей Антонов с фотоизложба в Клуба на фоторепортера в София. На събитието присъстваха представители на украинската общност в България, посланикът на Украйна Микола Балтаджи, фотожурналисти и приятели на Украйна. Миналата година по това време Тихомира и Серго отидоха по своя инициатива на мястото на сблъсъците, за да дадат автентична информация за агенция Булфото и за новинарския сайт Offnews.bg. Тяхното присъствие там даде ценен поглед върху нещата, на фона на изкривената информация и "шум" от неверни твърдения по темата, и помогна много за формиране на позиция в граждански активните хора от България.


12.12.2014 - От днес до 30 януари Vivacom Art Hall ще представи изложбата на големия американски фотограф Раян МакГинли. Според списание GQ той е най-важният фотограф на Америка. Историята му пък е образец на американската мечта – започва кариерата си на 21 и на 25 вече е вторият най-млад фотограф с експозиция в Whitney Museum of American Art.
Поривът към свободата присъства в повечето му фотографии, без значение дали снима младежи сред природата или градски хедонистични сюжети. В последно време Макгинли сам пресъздава реалността и режисира кадрите си с предварителна постановка, осветление и ефекти. За първи път в София ще видим 20 негови фотографии, а като бонус ще бъде експонирана и серия от черно-бели студийни портрети.


18.11.2014 - Днес от 12:30 ч, в град София, на пл Света неделя, до входа на метростанция Сердика, ще бъде официално открита изложбата „Детските права имат лице и история“, организирана в рамките на инициативата „УНИЦЕФ Фоторепортери“. Изложбата е в партньорство със Столична община по повод 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето.11.11.2014 - Фотоизложба „Усмивката“ - портрети на големите писатели, посетили България.

След успешното представяне през ноември 2013 г. на фотографския проект "Да откриеш остров”, сега Владислав Христов ни изненадва с ново предизвикателство - този път вниманието е насочено към усмивката.

Фотоизложбата „Усмивката“ ще може да се види от 13 до 30 ноември в “+ това “ на ул. Марин Дринов № 30, София, както и в НДК по време на Софийския международен литературен фестивал. Тя представя портретите на 25 писатели от 19 страни, посетили през последната година България. Изложбата е част от второто издание на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе от 25 ноември до 14 декември. Фокус на събитието ще бъде литературата от Скандинавския север. Фестивалът се организира от Асоциация „Българска книга“ със съдействието на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и Столична община.

В изложбата са представени портрети на: Адам Михник (Полша), Олга Токарчук (Полша), Рафал Вояшински (Полша), Мартин Ришави (Чехия), Радка Денемаркова (Чехия), Маркета Хейкалова (Чехия), Владимир Арсениевич (Сърбия), Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватия), Иван Херцег (Хърватия), Гоце Смилевски (Македония), Ненад Великович (Босна и Херцеговина), Алеш Дебеляк (Словения), Габор Дюкич (Унгария), Дан Лунгу (Румъния), Димитрис Нолас (Гърция), Ахмед Юмит (Турция), Санаа Шаалан (Йордания), Паринуш Сании (Иран), Наталия Соколовская, (Русия), Леонардо Падура (Куба), Муцуо Такахаши (Япония), Мо Йен (Китай), Майкъл Ондатджи (Канада), Ларш Собю Кристенсен (Норвегия).


3.11.2014 - Европейски месец на фотографията в София, трето експериментално издание - Музей за история на София, пл Бански 1, откриване: 06-11-2014 18:00 ч. Изложбата може да се посети до 26.11.2014 г.

Със свои творби участват артистите: Боряна Венциславова, Велизар Димчев, RASSIM, Георги Ружев, Иво Иванов, Марта Събева, Клара Стоянова, Владислав Христов, Мартин Атанасов, Зорница Стоянова, Николай Начев, Леда Ванева, Мариана Тодорова, Яна Пункина, Ел Жотева, Продан Марков, Дан Тенев.


За фестивала:
Фотографският образ тревожи света вече повече от достатъчно дълго, за да бъде отговорен за много от аспектите в съвременното общество, които приемаме за дадености, за нещо нормално и в реда на нещата. Но самият ред на нещата, голямата история на човечеството е доминирана от фотореалистична образност, неговите уроци имат своите визуални фрази, формули, формати и задължително определящ ракурс.
В Експерименталният месец на фотографията се опитваме да представим фотографията като език, като изразно средство, освободено от правилата и традициите на канона, на професията, изкуството или занаята. Тук поставяме началните фрази с фотографски образи, които преминават в разкази и сюжети, състояния и емоции, въпроси и решения. Отвъд образа, оттатък повърхността на принта или копието съществува една колкото условна, толкова и устойчива реалност, другост, с неподозирано мощен ефект върху съвременния човек и общество. Историите, или дори само изреченията, които започват само от един двойствен образ преминават от онази реалност в тази и спускат мостове, по които си струва да се тръгне.
За БГ селекция:
Образът, тук сам намира много роли. Проектите на Боряна Венциславова, RASSIM, Велизар Димчев, Георги Ружев, арх.Марта Събева предлагат различни интерпретации на темата: собственият образ като избор, като историческа мета реалност, като нова виртуалност, като израз на освобождаващ или контекстуализиращ жест, като визуален репер и позиция. Преодоляването на образа намира своите пътища и мотивация в разно-образни художествени похвати. Фотографската среда, работи със светлина и отражения, с оптичен или дигитален масив от информация, но действа не само в логиката на визуално изкуство.
В Експерименталният месец на фотографията, с настоящите проекти става ясно, че с фотографията може да се работи извън обичайната репрезентационна форма, може да се работи художествено по начин, който не ограничава въображението, а актуализира поривите и търсенията му в технически формални произведения. Произведения, част от среда, която ги прави често пъти по-конвертируеми в глобалния информационен поток и неговия визуален код в сравнение с традиционните художествени практики.
За изложбата „Около образа“:
Изложбата „Около образа“ представя свободно няколко художествени практики, стратегии или подходи на (експерименталната от теоретична гледна точка) употреба на фотографията. Изложбата предлага лични интерпретации и вътрешни връзки, собствени степени в почерка на творческа работа в техническите параметри на фотографската среда. Може да се каже, че почти никой от участващите в изложбата е фотограф. Но авторите ползват тази медия, която е относително достъпна и отворена, без да напускат обичайния или типичния си език. Без да изменят на поетиката си. Така художници/артисти, автори на текстове и акции, пърформъри, визионери, но не задължително визуалисти, ползват образа синтактично, за да изразят нещо друго, нещо което го заобикаля, завлича го със себе си и го понася по течението. В потока на съвременната култура, която не може да се обобщи до образност. В този случай фотографията заема ролята на експериментално поле – художествено, теоретично, лично.

Повече за Европейския месец на фотографията в София на адрес:
http://mephotosofia.wix.com/meps3


24.10.2014 - Sony България организира уникална фотографска изложба в 4K - oт 24-ти до 26-ти октомври в Музея за история на София (Централна минерална баня) любителите на висококачествената фотография ще могат да се насладят на впечатляваща детайлност и изумително красиви цветове на снимките, оживели в екрана на Sony BRAVIA 4K телевизори. Технологията 4K Ultra HD предоставя 4 пъти повече детайли от Full HD и предлага невероятно зрително изживяване с най-високата разделителна способност, виждана досега на телевизионен екран.

Всички кадри, включени в селекцията на изложбата, са заснети с фотоапарати Sony Alpha. Обединяващото между фотографиите е именно високата разделителна способност както на използваната техника за заснемане, така и на екраните за представяне на тези произведения на фотографското изкуство.


19.10.2014 - На 23 октомври от 18:00 часа в „Арт галерия НДК" ще бъде открита фото изложба „Първа световна война -100 години.
В изложбата ще бъдат експонирани 45 непоказвани до момента документални снимки. Те са подбрани от три албума, собственост на офицери от 55-ти пехотен полк на Десета Беломорска дивизия, на кавалерийски офицер от лейбгвардейския полк и на генералщабен офицер, със собствено име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал.
Фотографиите са запечатали мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието и Македония в годините на Първата световна война (1915 – 1918). От надписите по тях и по страниците на албумите, както и от самите фотографии, става ясно кои са били техните притежатели.
Снимките, които имат надписи, са с голяма историческа и документална стойност. Снимани са от неизвестни за нас професионални фотографи, мобилизирани на фронта.
В годините на продължителната и разорителна Първа световна война специфичните условия на фронтовия живот, напрежението и усилията на войната, лишенията и ежедневният риск поставят на изпитание индивидуалния и колективния морал и показват истинското лице на народа, облечен в униформа.
Видян през обектива на фотоапарата, на война българинът е такъв, какъвто е в мирния живот. Той пренася и възпроизвежда там онзи свят, който познава от родното си място.
Организатори на изложбата са Националният музей на българското изобразително изкуство и Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” - Пловдив в партнъорство с Министерството на културата.


18.10.2014 - Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на фотоизложба от конкурса Manfrotto - 'Секунда е малко', с партньорството на: DYNAPHOS и ФОТО-ФОРУМ. Конкурсът стартира на 15.06.2014 и приключи на 15.09.2014г. Журито е в състав Бони Бонев, Борис Бишков, Владимир Донков, Любомир Сергеев и Темелко Темелков. Всеки месец раздавахме поощрителна награда Manfrotto PIXI мини статив на фотографията събрала най-висок рейтинг в нашата фейсбук страница. В изложбата ще вземат участие следните автори: Тед, Минко, vesela.qnkova, tayfu, TandK, Stefoto23, stb, smaquen, Simeon Patarozliev, algaivel, ShadowWalker, rumci, RHCP, pin9pandev, petracho, Muzka, Miroslav_Mominski, jingov, jassensf, itilien

Заповядайте за откриването и награждаването на фотоизложбата на 20.10.2014 в кафе - галерия Фото Синтезис от 19.00 часа. По време на събитието журито ще обяви своя избор за 1-во, 2-ро и 3-то място.


10.10.2014 - Изложба Animalia - Милена Радева и Илия Бояров.
В изложбата е представена една интересна колаборация между научна илюстрация - живопис и малка пластика - скулптура. Една по-различна изложба, с изразни средства позабравени на нашия галериен подиум. Ще имате удоволствието да видите реалистично представени живописни изображения и миниатюристични скулптури на животни.

Откриването е на 15ти октомври, от 18:30ч., в галерия Червената точка (София, ул. Дякон Игнатий 19)


10.10.2014 - На 13 октомври от 18:00 ч в София ще бъде открита фотографската изложба „Сицилия Хроники на последния пейзаж“ на Ецио Ферери. Мястото е изложбената зала на Столична библиотека в София на пл. „Славейков“ 4. Ще бъдат изложени около четиридесет цветни и черно-бели фотографии, изобразяващи сицилиански пейзажи, заснети през последните тридесет години. Откриването ще завърши с коктейл. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София съвместно със Столична библиотека в София, Службата за спорт, туризъм и изкуство на област Сицилия, Галерия „Х3“ в Палермо и Италианската търговска камара в България. Изложбата ще може да бъде посетена до 25 октомври.

Ецио Ферери има достойна за уважение художествена биография и е считан за виден представител на съвременната италианска пейзажна фотография. Роден е в Сицилия през 1955 г., живее и работи в Палермо. Занимава се с фотография от началото на седемдесетте години. Имал е самостоятелни и колективни изложби в Италия и в чужбина. Неговите фотографии красят многобройни художествени книги, публикувал е в италиански и чужди списания. Работи в сферата на фотографията за визуалната комуникация. Преподава Фотография в Академията за изящни изкуства във Фоджа и Дигитална обработка на образа в Университета в Палермо.

Заедно с фотографската си изложба, Ецио Ферери ще изнесе лекция за професионални фотографи и любители на 14 октомври от 19:00 ч. във Фотосинтезис Арт Център на бул „Васил Левски“ 57. Лекцията е организирана от Италианския културен институт в София съвместно с Българската фотографска академия.

С намерението да предизвика диалог с публиката, Ферери ще започне лекцията си с прожектирането на няколко фотографии, които са част от изложбата, за да ги обсъди заедно с участниците. Той ще обясни личното си интерпретиране на пейзажната фотография и ще продължи с анализа на други свои работи. Накрая ще отговаря на въпросите на присъстващите.


11.09.2014 - За първи път у нас пристига носител на "Пулицър" за фотожурналистика - Едуард Кийтинг, който през 2002 година е удостоен с престижната награда за работата си по 9/11, идва в София по покана на фондация "БГ прес фото" и с помощта на Посолството на САЩ.
В рамките на София фото фест той ще проведе безплатни портфолио прегледи, уъркшоп, ще представи творчеството си във вечерна прожекция и разговор, а гвоздей на престоя му ще е откриването на изложбата "НЮ ЙОРК". То ще се състои на 17-ти септември, от 19:00 часа в галерия "Фотосинтезис" (бул. "Васил Левски" 55). Останалите събития са в American Corner (пл. "Славейков" 1).

Едуард Кийтинг е дългогодишен фотограф на "Ню Йорк Таймс", а понастоящем изпълнява поръчки за издания като Time, Rolling Stone, "W" Magazine и New York Magazine. Творбите му са в десетки частни и обществени галерии, включително и в постоянната колекция на МоМА, Ню Йорк. Номиниран е за "Пулицър" единадесет пъти.


9.09.2014 - ФОТОФАБРИКА ПОКАЗВА ЕДИН КОЛЕКТИВЕН ПОРТРЕТ НА ПЛАНЕТАТА –
С ФАКТИ, РАЗМАХ И ФАНТАЗИЯ

Първото издание на международния фестивал Фотофабрика ще се проведе тази есен в София и ще представи две изключителни изложби - Протестиращият човек и Човекът и неговите състояния. Изложбата Протестиращия човек обединява за първи път три от най-големите информационни агенции в света - Ройтерс, ДПА и Франс Прес, със знакови кадри от световните протести през последните две години. Изложбата Човекът и неговите състояния ще ни запознае, отново за първи път, с една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания, тази на музея “Алкобендас”. В рамките на изложбата, за да изнесат лекция, в България ще пристигнат двама от нейните автори - Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света - Магнум Фотос.

02-09-2014 г., София - За първа година тази есен, между 10 септември и 30 ноември, в София ще се проведе международния фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Нейната програма се разгръща около двете основни изложби - Протестиращият човек с фоторепортажи от световните протести през последните години, и Човекът и неговите състояния с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В центъра на двете изложби застава съвременният човек със своите лични и социални емоции и реакции, с градската си енергия и със своите тълкувания на реалността. Третият фестивален модул - Фото Финиш под мотото „Това не е краят на протестиращия човек...” търси диалог с аудиторията чрез дискусия и отворен конкурс за фотография на тема “Улицата и нейните състояния”. Изложбата ще бъде в УниКредит Студио от 15 октомври до 15 ноември.
Фотофабрика ще покаже високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография като част от културната физиономия и идентичност на София. Фестивалът се организира със съдействието на Нов Български университет и е подкрепен от програма “Култура” на Столична община и Уникредит Булбанк. Неговият огранизатор, едноименната фондация Фотофабрика, кани зрителя да се превърне в участник, да преработи случващото се в света в своя лична позиция, да провокира чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие.
Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен Регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ЧОВЕК
Една изложба за срещата между художествената и информационната стойност на фотографията с кадри от протестите в цял свят през последните години. Изображенията са предоставени от агенциите Франс Прес, ДПА и Ройтерс. В този контекст ще бъдат показани и кадри от българските протести - #ДАНСwithme - избрани от преподавателя от НБУ Васил Гарнизов.
Изложбените колекции заемат различни пространства в града и са достъпни за всички:
от 10 до 24 септември: пред Народния театър “Иван Вазов” и в градинката пред Кристал;
от 27 септември до 18 октомври: на улица “Оборище” № 17;
от 2 до 18 октомври: Моста на влюбените до НДК
Посетителят може да се докосне до различни проявления на социалната енергия по цялата планетата през очите на едни от майсторите на репортажната фотография и да се опита да направи разлика между Факт и Фикция; както и да анализира събитията през личния си опит.

ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Изложба с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В продължение на един месец - от 17 септември до 17 октомври посетителите на Националната художествена галерия в София ще могат да видят за първи път у нас фотографи-неореалисти от средата на XX в. Специални гости на Фестивала са двама от нейните автори - световноизвестните Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос, чиито лекции в НХА на 24 септември са със свободен достъп. Изложбата се организира със съдействието на Кметството и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и “РОКА България АД”.


10.08.2014 - Уважаеми участници и приятели на БГ ПРЕС ФОТО, конкурсът за българска фотожурналистика и документална фотография по традиция от 13 години се провеждаше всяка пролет, но тази година решихме да интегрираме изложбата в рамките на международния фестивал за фотография СОФИЯ ФОТО ФЕСТ, който ще се състои за втора година през септември 2014. София Фото Фест е място където световната фотография общува със зрителите чрез изложби, уъркшопи, прожекции, срещи с големи фотографи – място за творческо вдъхновение, приятелство и обмен на идеи.

Ето регламента за участие в БГ ПРЕС ФОТО 2014:
- Конкурсът БГ ПРЕС ФОТО е насочен към професионалните фотожурналисти и документални фотографи от печатни медии, електронни издания и свободно практикуващи. Ние насърчаваме участието и на непрофесионалисти, чиито творби и материали са на високо ниво и подходящи за медийни публикации;
- Категориите на БПФ2014 са четири: (1) Единична снимка, (2) Репортаж (серия до 6 снимки), (3) Фотоесе (серия до 12 снимки), (4) Видеожурналистика;
- Всеки участник може да изпрати за участие до десет единични снимки, до три репортажа, фотоесета и мултимедийни (видео) материала;
- Кадрите трябва да заснети в периода 1 ЯНУАРИ 2013 – 31 МАЙ 2014. За категорията фотоесе и за видеотворбите може да има кадри от по-ранен период;
- Позволени са обработки, които не водят до манипулация на зрителя и са традиционно допустими във фотожурналистиката – кроп (отсечки), нива и криви, замъгляване, изостряне, зонови затъмнение и просветляване;
- Описанията, номерацията, датата на заснемане и категориите на снимките и сериите да са описани в отделен файл заедно с имената на автора и медията. Към текста да се включи възрастта на участниците, които са на и под 23 години;
- За улеснение на екипа по приемане на снимките за конкурса, участниците да изпращат материалите си в един .ZIP или .RAR архив, прикачен към мейла или във файлсървър;
- Изпращането на снимки за конкурса означава, че участниците дават съгласието си техните снимки да бъдат използвани в рекламни материали, прессъобщения и каталози с цел обществено информиране и популяризиране на конкурса.

В журито на БГ ПРЕС ФОТО участват утвърдени български и световноизвестни фотожурналисти и редактори. Журирането ще се проведе в края на август.

Наградите тази година са:
Голяма награда на БГ Прес Фото;
Първо, второ и трето място за всяка от четирите категория;
Награда за най-добър млад фотограф.

Моля, изпращайте вашите материали за участие
на bgpressphoto@gmail.com до 15 АВГУСТ 2014.


предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google