Новини
предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща

23.07.2015 - 'Макро Свят' – изложба на Красимир Матаров
Откриване: 30 юли 2015, 18:30ч, Галерия '13-то стъпало', град Бургас , ул 'Александровска' 78.

Идеята на автора е да покаже един свят, който съществува паралелно с нашият, но заради това, че неговите обитатели са твърде малки – те остават незабелязани от нас. Авторът ни показва тези макро-герои не като „препарирани музейни експонати”, а като същества имащи ритмичен живот. За това той включва повече пространство в кадрите си, като по този начин показва средата в която те живеят и тяхните взаимоотношения. Той определя своите снимки като художествена или дори като жанрова макро фотография.


28.06.2015 - Фотоизложбата "И той дойде на бял кон" на Светлана Бахчеванова ще бъде открита в Галерия "София Прес" на ул "Славянска" 29 в понеделник, 29 юни.

Фотографът Светлана Бахчеванова работи предимно над дългосрочни проекти, които най-често са свързани с нарушаване на човешки права и социална несправедливост. Тя е първият фотограф в редакцията на създадения през февруари 1990 г. вестник "Демокрация", а от 1997 до 2001 г. работеше за Пресфото в Българската телеграфна агенция (БТА). От 2001 г. живее в Бруклин, Ню Йорк, където основа издателството FotoEvidence Press и годишната награда FotoEvidence Book Award.

Всяка година международно жури избира един фотограф, чиято работа е фокусирана върху нарушени човешки права и я публикува като книга, а изложба с фотографиите на победителя в конкурса и на четиримата финалисти се показва в Ню Йорк.

Проектът "И той дойде на бял кон" (2010 – 2015) разказва за традициите в калайджийския клан на българските роми, според които момичета на възраст за женене биват публично представяни по време на така наречените "пазари за булки". Изследването докосва сложни въпроси, свързани с културната идентичност, правата на жените, социалната интеграция, както и ролята на медиите в изграждането на малцинствена идентичност."Започнах този проект, за да допринеса за по-доброто разбиране на това какво калайджийски жени преживявят по време на т.нар. пазари и какъв е животът им в т.нар. организиран брак. Надявам се, да направя нещо за по-доброто разбиране на малцинствената култура в европейското общество, каквото е вече българското", казва Светлана Бахчеванова.

Изложбата "И той дойде на бял кон" е в София в рамките на шестия Месец на Фотографията, организиран от Фотографската академия "Янка Кюркчиева". Тя ще бъде показана и на Аполония от 27 август.


29.06.2015 - Благотворителна изложба в помощ на деца аутисти - портретна фотография от Клаудио Лентини. "Trattoria Verdi", ул. Георги С. Раковски 174, на 29.06.15 от 19.30
Повече информация...


3.06.2015 - НОЩ НАД БЪЛГАРИЯ - изложба на Красимир Матаров, откриване: 19:00, 19-06-2015, София, ул Гладстон №8, Галерия Пентименто.
Период: 19.06 - 30.06.2015

Когато нощ се спуска над България и сънят ни зове, Красимир Матаров излиза на лов за кадри обсипани с безброй звезди и млечен път. И така в продължение на две години, ограничен от фазите на луната, авторът събира тази изложба. Той обикаля и заснема едни обичайни места, но ни ги показва в необикновена светлина, благодарение на магията на нощта. Това е един диалог с природата, в който тя ни открива другата си същност - това да бъде загадачно красива.2.06.2015 - Официално откриване на изложбата и обявяване на наградите от конкурса 'Снимка на годината – България 2014' ще се проведе на 4 юни 2015г от 18'30 часа в Националната галерия – София.

В това издание на националния фотоконкурс "Снимка на годината – България 2014", организиран от Canon Bulgaria, с подкрепата на Националната галерия – София, участваха 294 автора с 2751 единични творби.
Жури в състав Иво Хаджимишев (председател), Максим Минчев, Георги Лозанов, Гергана Костадинова, Иван Кюранов и доц. Петър Абаджиев, подбра 66 единични снимки и 16 фото-есета, които ще бъдат подредени и изложени в залите на Националната галерия от 4 юни 2015г.

Журито номинира за награда в раздел „Репортажна фотография” творби на Тихомира Методиева, Борислав Трошев и Ладислав Цветков;
в раздел “Фото есе” – серии от снимки на Диляна Кирякова, Сергей Антонов и Неделчо Хазърбасанов;
и в раздел “Художествена фотография” творби на Денис Бучел и Благой Кирилов.
Наградите ще бъдат обявени на официалното откриване на изложбата на конкурса на 4 юни 2015г. от 18.30 часа в Националната галерия – София, пл. “Ал. Батенберг” № 1,


10.05.2015 - По следите на три войни - фотоизложба в градинката пред Народния театър. Фотоси от архива на Национално-историческия музей. 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.


28.04.2015 - На 7 май в Градската художествена галерия' Борис Георгиев' Варна се открива Варна Фото Фест - Първия международен фестивал за фотографско изкуство във Варна има удоволствието да Ви покаже и да Ви покани да присъствате на повече от 40 фотографски събития: изложби, конкурси, срещи, дискусии, презентации, свободни интерактивни акции с фотографска насоченост, пленер, фотостудиа и множество прожекции на открито, които ще се състоят на различни места в града ни.

20 български и гостуващи авторски и сборни фотографски изложби на съвременни утвърдени наши и чуждестранни творци, носители на множество награди и популярност от престижни конкурси в целия свят, съставят основната програма на фестивала и ще срещнат варненската публика с най - доброто от българското и световното фотографското изкуство..

В рамките на Варна Фото Фест ще се проведат два международни фотографски конкурса - 1-ви Международен Салон за Дигитална и Принт Арт фотография Варна и 8-ми Международен Фотографски Салон Варна.

7 май 2015 |16:00 ч. Българска фотожурналистика. Отворена дискусия на теми: Нова българска журналистика.Българската и източноевропейска фотожурналистика днес през конкурсите за репортажна фотография в Чехия, Унгария, Сърбия и България. Тематични сходства и различия. Мултимедия, документални истории, видеожурналистика и социални мрежи.Въпроси и разговор с аудиторията. Модератори: Цветан Томчев, Георги Кожухаров. Вход свободен.

7 май 2015 |18:30 ч. Официално откриване на Варна Фото Фест

Пет различни, но еднакво интерсни изложби са избрали да покажат на откриването организаторите на фестивала.


„Мистика и красота. Моята България“ - изложба на Албена Маркова (България) посветена на магическото обаяние на българската природа.„Аз не просто се опитвам да запечатам уникални кътчета на страната ни, а искам да предам на гледащия, какво е било моето усещане, моята емоция в дадения момент. Моментите на общуване с природата са моменти на свещенодействие. Когато снимам, аз самата минавам в едно друго състояние на духа, извън настоящия момент, извън рамките на видимата реалност. И ако съм успяла да заразя зрителя с красота, аз съм си изпълнила мисията“

БГ ДИВАТА ПРИРОДА - сборна изложба от 28 фотографии представени от седем от най – добрите снимащи дива природа фотографи на България: Богдан Боев, Христо Пешев, Николай Стайков, Веселин Граматиков, Сергей Панайотов, Радослав Цветков и Светослав Цветанов. 28 вълнуващи по различен начин със своята красота и естественост кадъра, внушаващи еднакво чувство и отношение към природата и животинския свят но България, обединени от една обща цел: "да покажат крехкостта на дивата природа, огромното и значение за нас и нуждата да бъде пазена и съхранена." Откровението и грижата на авторите към природата излиза извън рамките на фотографиите и прелива в като апел в думите им.

„Войната на Изток“ - изложба на Георги Кожухаров, показваща част от случващото се в Източна Украйна.Фотографът Георги Кожухаров и журналистът Георги Тотев прекарват две седмици от двете страни на враждуващите лагери в района на Донбас, където вече повече от година се води въоражен конфликт. В изложбата са включени истории за цивилни, живеещи в постоянни бомбандировки, руските „Вежливи люде“ и украинският „Капан за вълци“, пропагандната война и стремежът за нормален живот. Тези истории са опит за обективно и двустранно отразяване на случващото се в донбаският регион в Украйна.

„БГ Прес фото“ 2014 – изложбата конкурс Бг Прес Фото поставя своето начало през 2002 г. в София и продължава традицията на изложбите с репортажна фотография, които се организират от фотожурналистическите дружества у нас още от 1934г. Конкурса е безспорен авторитет в българската фотожурналистика,а изложбата събира историята на България от 2014 г в снимки.Много наши фотожурналисти поставят в биографиите си на първо място отличията от този конкурс.

„В движение“ - Мартин Врабко (Словакия) - изложбата представя един от най-дългосрочните проекти на словашкия автор, в който той експериментира с различни комбинации от светлина, експозиция и движение.

8 май 2015|18:00 ч.- презентация на FOMEI a.s. (Чехия) - Fine Art медии, подготовка за печат и печат, системи за студийно осветление.

8 май|19:00 ч. - "От върховете на Алпите" - изложба на Ангел Ненов. Фотографиите са направени 2010-2013г. от високите върхове на Алпите - Mont Blanc, Signalkuppe, Zumshtein, Breithorn и др.Поглед от високо над облаците към красивата планина.Изгрев и залез от 4,554 m.
Повече подробности и програма можете да видите в сайта на събитието www.varnafotofest.org


8.04.2015 - Canon Bulgaria кани българските фотографи да участват в конкурса Снимка на годината - България 2014', срокът е удължен до 22 април. В конкурса могат да участват само снимки на български автори, заснети през 2014 година.

Конкурсът ще излъчи „Снимка на 2014 година“ и ще подбере авторите и снимките, които ще бъдат включени в ежегодната Национална фотографска изложба „Снимка на годината“, която се организира и провежда съвместно с Националната художествена галерия, София.

Повече информация : http://www.canon.bg/promotions_terms_and_conditions/


1.04.2015 - Вчера в Столична библиотека, пл „Славейков“ 4 беше открита благотворителна фотографска изложба „Пробуждане“ на студенти от Нов Български Университет в подкрепа на Фондация „Очи на четири лапи“ – единственото училище в България за обучение на кучета водачи на слепи хора.

Изложбата е резултат от дългосрочен проект, по време, на който е заснет живота на кучетата водачи във всички етапи – от бебета до обучени професионалисти, както и свързаните с тях хора – приемни семейства, треньори и незрящи.

Изложбата е съставена от портретни и репортажни фотографии. В деня на откриването е представен документален филм със същото заглавие с режисьор и оператор Чавдар Жиров.

Целта на проекта е набирането на средства за Фондация „Очи на четири лапи“ и насочване общественото внимание към проблема. В България има над 18 хиляди слепи хора, които чакат своя шанс да се сдобият с куче водач. Процесът на отглеждане и обучение на работещи кучета е продължителен и скъп. Този период обхваща две години. Всяко новородено куче преминава през етапи на изграждане на навици в приемно семейство, обучение и тренировки в училището, и подготовка за работа с бъдещия си ползвател. Цената на едно готово за служба куче, преминало успешно всички изпити, възлиза на повече от 15000 лева, без да се отчитат средствата нужни за поддръжка на базата. Всяка година от училището излизат 8-10 дипломирани кучета. От няколко години държавата отпуска по 50 хил.лева годишно, които покриват само последния етап на обучение, когато слепият човек се учи да ползва готово за работа куче. За всичко останало- от раждането до дипломирането на бъдещото куче-водач, фондацията разчита на дарения и доброволен труд.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Столична библиотека, Фондация „Очи на четири лапи“, Фото свят и IBS България.18.03.2015 - Юлиян Табаков с изложба с непоказвани фотографии на известната актриса Златина Тодева.
Галерия „Райко Алексиев открива на 3 април 2015 ., петък, 6 и трийсет вечерта, една уникална изложба на Юлиян Табаков. Проектът носи името „Мигновения“ и включва няколко серии от широкоформатни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева.

Фотографиите са заснети през януари 2007 година, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят. Така това стават последните фотографии, които запечатват крехкия образ на нейната голота. Забележителна не само като актриса, тя е известна и с това, че на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството. Изложбата обещава да покаже на всички посетители точно това нейно уникално качество.

Познанството на Юлиян Табаков и Златина Тодева датира от представлението „Анатомия на крайното“, по което те работят няколко години по-рано. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от присъствието й, младият творец предлага да направят съвместна фотосесия. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят досега.

„В допълнение към широкоформатните изображения планирам да представя и части от други фотографски серии в по-малък формат. Желанието ми е да предизвикам размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: старостта, смъртта, любовта, началото и края. Това са винаги присъстващи теми в мислите на всеки един от нас, било то на съзнателно или подсъзнателно ниво. Те са неразделна част от живота като такъв, което ги прави универсални“, споделя Юлиян Табаков.

Изложбата ще бъде открита на 3 април, петък, и ще гостува на галерия „Райко Алексиев“ до 19 април 2015, неделя.


3.03.2015 - Фотографски конкурс на Читалище „Светлина–1896” – с Гара Бов.
Читалище „Светлина–1896” – с. Гара Бов, с подкрепата на „АРТ РОК КАФЕ”, гр. Своге ОРГАНИЗИРА шестото поредно издание на ежегодния фотографски конкурс за любители фотографи

Цел на конкурса:

Целта на конкурса е насърчаване на фотографското търсене и популяризиране на фотографското изкуство у младите хора с интерес към фотографията и любителите фотографи.

История на конкурса:

Замислен в началото като конкурс за привличане на местните любители на фотографията в Бов, конкурса претърпя развитие, като се насочи и към любители фотографи от цялата страна. Първоначалните категории за участие, касаят фотографии изцяло тематично свързани със селата Бов и Гара Бов, като за втора поредна година организаторите дават възможност за изява на фотографии, от цялата страна. Разбира се стремежът е и към запазване на „Бовския“ елемент в конкурса, който е отразен в последната категория за участие. /повече информация за отминалите сесии на конкурса може да намерите на електронен адрес: www.bov.bg/


Категории за участие в конкурса:

За участие ще се приемат снимки в следните четири категории:

І. Пейзаж /природни картини, пейзажи на интересни природни обекти, и др./;

ІІ. Портрет /портрети на хора и животни/;

ІІІ. Забавни /фотографии съдъжащи елементи на комичното/;

ІV. Фотографии от Бов /обекти свързани с живота, традициите, културата и природата в селата Бов и Гара Бов/.


Правила за участие в конкурса:

1. Срок на провеждане на конкурса – от 0,00 часа на 1 март до 24,00 часа на 10 май 2015 год.

2. Снимките трябва да са направени лично от участника в конкурса. /С изпращането на снимката/те за участие в конкурса, Вие автоматично потвърждавате, че сте нейн/техен автор или притежавате авторските права над нея/тях/.

3. Засилване на контраста и/или корекция на цветовете на снимките са допустими;

4. Допускат се широкоъгълни обективни фотографии и изрязване на части от снимките;

5. Снимките изпращайте на електронен адрес – photocontest.bov@abv.bg, с бележка „за фотографския конкурс”;

6. Максималният брой на снимките, които може да изпращате за участие, във всяка една категория, е 3 (три).

7. Всяка снимка трябва да бъде придружавана с информация към коя категория я причислява авторът. /Снимки които не са причислени към дадена категория няма да бъдат допускани за участие!!!/

8. Всеки участник е необходимо да изпрати трите си имена, телефон и пощенски адрес за връзка. /По желание можете да изпращате и кратки коментари касаещи представените от Вас снимки – кога са направени, ваши впечатления, интересни моменти от заснемането и т.н./;


Оценяване и награждаване:

Всяка една снимка приета за участие в конкурса се оценява поотделно. Оценката се извършва от комисия, на база на следните критерии:

(1) Творчество – 30 %; (2) Оригиналност – 40 %; (3) Фотографско качество – 30 %.

За победителите във всяка от категориите са подсигурени парични награди в размер на 50,00 лв.

Победителите в конкурса ще бъдат уведомени своевременно. Награждаването ще се състои в сградата на Читалището, като победителите и всички участници ще бъдат уведомени за деня и часа на провеждането му.

Поверителност на данните:

Съгласно разпоредбите на чл. 4, ал. 1 и 2 от ЗЗЛД, с изпращането на личните си данни за участие в Конкурса, участниците изразяват своето изрично съгласие за обработката им от Читалище „Светлина-1896”, с. Гара Бов в качеството на Администратор на лични данни. Участниците приемат, че предоставените от тях личните данни ще бъдат ползвани само и единствено за целите и в контекста на Конкурса.

Авторско право:

С изпращането на снимките за участие в конкурса, участниците декларират, че са техни автори и/или са носители на авторското право над тях. С приемането за участие в конкурса, НЧ „Светлина-1896”, приема че Участникът изпратил фотографията/те е носител на авторското право и разрешава разгласяването и публичното показване на участващото/те произведение/я. НЧ „Светлина-1896” не носи никаква отговорност, при евентуало възникване на спор относно авторското право на участващите фотографии – изясняването на авторството на фотографиите, изцяло е отговорност на участниците в конкурса. Съгласно изискванията на чл. 13 от ЗАПСП, авторът на произведението е длъжен да осигури съгласието на изобразеното лице върху портрета.

НЧ „Светлина-1896”, гарантира спазването на авторските права съгласно изискванията на ЗАПСП.


17.02.2015 - На 17 февруари от 18:30ч в София, Галерия 'България' - Мраморно фоайе ул'Бенковски' 1 , ще бъде открита изложба на Иван Маранов, представяща черно-бяла улична фотография. Изложбата ще открие уважавания от всички доцент Петър Абаджиев.
Повече информация...


2.02.2015 - Фотографска изложба на Георги Казаков "Пловдивски портрети".
Изложбата се състои от 22 портрета, снимани през последните 3 години. Между тях има както лични проекти, така и модни, индивидуални, абитуриентски сесии, плюс няколко експеримента. Обединява ги това, че всички модели са пловдивчани, и всички локации са в и около Пловдив.

Изложбата ще бъде открита в събота (07.02.2015 г.) от 11.00 ч. и ще може да се посети до края на месец февруари.
Мястото - West Cafe and Games, ет. 2 (над ДСК), Мол Пловдив.


25.01.2015 -
В новия сингъл на 'Авеню' - 'Безвремие', със своеобразна изложба от черно-бели фотографии на изпълнителите Заки и Боби, участва фотографът Красена Ангелова - Nabis.

Клипът e изграден като ретроспекция в черно-бяла фотография от създаването на дует 'Авеню' до днес. С него, популярният в близкото минало дует, прави сериозна заявка за завръщане след едно далечно 'Бягство'. Можете да се насладите на песента и клипа ТУК , а снимките да разгледате в профила на авторката.


12.01.2015 - В галерия "Средец" на Министерство на културата от днес е открита юбилейна фотоизложба "Сто години българско кино". Юбилейната експозиция представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Изложбата е подготвена от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" към Министерство на културата, със съдействието на Българска национална филмотека.
Откриването на изложбата е в самото навечерие на професионалния празник на българската филмова общност. Както е известно, от 2005-а година по инициатива на Националния филмов център на 13-и януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов "Българан е галант", родната ни филмова общност отбелязва и чества своя професионален празник. В началото на 2015-а година се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google