Новини
предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща

3.01.2016 - Културният център на СУ и Галерия „Алма Матер” представят: ОТВЪТРЕ - Фотографска изложба на Детелина Тихолова /11 – 29 януари 2016/.

Официално откриване:
11 януари, понеделник, 18:00 часа Галерия „Алма Матер“, Северно крило, Ректорат на СУ. Изложбата ще открие Антоан Божинов, Фондация ФОДАР.
Със своя проект Отвътре фотографката Детелина Тихолова ни разкрива една непозната част от света на художника – творческото ателие. Всяко ателие е различно, носи духа и специфичните особености на притежателя си, на материалите и начинът на работа. В изложбата са запечатани скритите за посетителите в галерийните пространства моменти на подготовка и творчески процес, както и миговете на съзерцание и вглъбяване.
В проекта участват кюстендилските художниците: Евелина Велинова, Елица Тодорова, Георги Андонов, Иво Борисов, Свилен Блажев, Красимир Красимиров-Роли, Станислав Божанков-Станко.
Изложбата е била част от „Месец на фотографията 2014”, с представянето си в Художествена галерия „Вл. Димитров-Майстора”, гр. Кюстендил (май 2014).


26.11.2015 - Каним всички желаещи фотографи - ентусиасти и професионалисти, които живеят и работят в Бургас и региона, да участват в обща изложба 'Бургас около мен', която ще се открие на 15 декември 2015 г в зала Георги Баев на Културен комплекс Морско казино от 18 часа.

Събитието няма конкурсен характер - селекцията, която ще бъде направена от организаторите, ще отсее фотографиите, които не покриват естетически и техническите критерии за печат в размер А3+ (33/48 см), не отговарят на темата на изложбата или не са подходящи за показване пред аудитория от всички възрасти.


Стремежът на организаторите е да се направи един празник на рисуващите със светлина – от запаления любител, до артиста-фотограф. Рамо до рамо те да бъдат на изложбата, по-неопитните да сравнят резултатите си, да повишат критериите си, а по-опитните – да посъветват, да споделят знания, да разпалят искрата.
Защото фотографията не е само хоби или професия, тя е и мироглед и начин на живот.

Повече информация


24.11.2015 - Panasonic дава възможност на фотографите най-напред да снимат и по-късно да фокусират с новата технологична функция, наречена ‘Post Focus’. Функцията позволява лесно, само с едно докосване, да изберете коя част от образа да бъде на фокус. Създадена чрез иновации на базата на технологията за 4K Photo на Panasonic, функцията Post Focus не само предотвратява загуба на ценни кадри, които не са на фокус, но също така осигурява по-голяма творческа свобода във всички области на фотографията, и сега е налична чрез обновяване на фърмуера за LUMIX DMC-GX8, DMC-G7 и DMC-FZ300.

Видео с демонстрация на постфокус функцията


23.11.2015 - Canon Inc обяви своя исторически резултат в производството на фотоапарати, след като на 10 ноември 2015 г общият брой на произведените аналогови (с филмова лента) и цифрови фотоапарати EOS със сменяеми обектив надмина 80 милиона. 80-милионният фотоапарат EOS е модел EOS 5DS R, който предлага най-високия брой пиксели в света в своя класi.


18.11.2015 - Изложба с фотографии на влюбени хора от един и същи пол беше открита в Националния дворец на културата – полуетаж Запад, снощи, на Международния ден на толерантността.

Официален старт на проекта “Двойки” даде директорът на НДК – Мирослав Боршош и автора й – фотографът Темелко Темелков.

“Преди да имам удоволствието да открия тази изложба ще кажа, че сме съпричастни към трагедията, която се случи на Париж и на Франция”, започна Боршош. “Днес Дворецът ще е осветен в цветовете на толерантността. Това не е изложба за различни, тя е за любовта. За това как мъже обичат мъже и жени обичат жени. Простичко е. Любов е. И аз, и екипът ни искаме да живеем в страна, в която когато кажа, че съм хетеросексуален това да е толкова нормално, колкото, когато един мъж или жена каже, че не е.

Искаме да живеем на място, където спокойно и открито може да правим и да казваме нещата, които мислим. Много ми се искаше да не казвам, че на тези фотоси има смели хора, искаше ми се да кажа, че са просто хора, които се обичат. Искаше ми се да не се налага да казвам, че Темелко е смел артист и че екипът ни е смел, затова че организира тази изложба. Но се налага. И затова искам да поздравя всички за смелостта им. Все още има хомофобия, липса на разбиране, нетолерантност, злоба и жестокост. Но тази изложба е от онези стъпки, които ще променят това”, категоричен беше директорът на Двореца.

“Много благодаря лично на г-н Боршош и на НДК, защото без тях тази изложба нямаше да я има. Нито пък щеше така да свети тази сграда днес. Това говори, че сме се развили във времето и че сме готови да правим крачки. За мен най-важното нещо на този свят е любовта. Без нея няма смисъл да съществуваме. Любовта е това, което ни кара да живеем наистина. Много съм благодарен на всички, които се съгласиха да се снимат, те наистина са смели хора. Страшно много двойки отказаха да бъдат снимани. Голяма част от хората, които са на фотосите са тук днес, което ги прави двойно по-смели. Те са усмихнати, истински хора, които се обичат. Радвам се, че сте тук. Надявам се тази изложба да помогне дори на тези, които не са с предразсъдъци, да се обичат малко повече”, бяха думите на Темелко Темелков.

Проектът “Двойки” може да бъде видян в НДК до 25 ноември. Изложбата беше представена за първи път във Варна, по време на фестивала “Любовта е лудост”. Темелко Темелков поднася елегантно, рафинирано и пресъздадено в стилни фотоси предизвикателство към всички нас: Дали любовта има различни лица? Как изглеждат двама човека, които са заедно и се чувстват добре? Има ли нещо смущаващо в целувката? Защото тези въпроси имат прости отговори, ако става дума за отношенията между противоположните полове, но авторът изследва как стоят нещата, когато говорим за любов между хора от един и същи пол. Воден от любопитството да види отблизо гей двойките – мъже и жени, които имат връзка, фотографът Темелко Темелков прави серия от портрети, която ни показва, че пред чувствата няма граници, любовта няма лимит и независимо от изградените стереотипи в обществото, е красива.


9.11.2015 - Възпоменателна изложба с авторски снимки на Атанас Атанасов - Наско, на 13 ноември, петък, от 18:30 ч в галерия Арт Рустика - Младост 1, бл 54А, София. Да си спомним отново за него.


9.11.2015 - Първа авторска фотоизложба на Мирела Партинова - двадесет и пет черно-бели фотографии на социална тема /портрети/. Откриване - Русе, 16 ноември, понеделник, 18.00ч. Културен център BH (кафе-библиотека Буда Хаус).


3.11.2015 - Културният център на СУ 'Св Климент Охридски' представя: ОСМИ ДЕКЕМВРИ - Фотографска изложба на Денислав Стойчев (03 – 21 ноември 2015, Галерия „Алма Матер”).

Официално откриване: 03 ноември, вторник, 18:00 часа
Северно крило, Ректорат на СУ/дясно изложбено пространство/
Изложбата ще бъде представена от Антоан Божинов (Фотобиенале „ФОДАР“)
Четири последователни години (2011-2014) авторът присъства на студентския празник в една и съща компания от студенти. Тясната принадлежност към групата и искреният подход позволяват документирането на спонтанни и неподправени моменти от това дву- или тридневно откъсване от света около „8-и декември“. Студентският празник е заклеймяван от масмедиите, които – както и при други теми – се концентрират върху негативните му и смущаващи проявления. Тенденциозното представяне създава неправилни, а и вредни, предразсъдъци спрямо българските студенти и младите хора изобщо.
Фотографиите дават представа за взаимоотношенията между студентите в един тесен кръг, проследен в развитие за четиригодишен период. Акцент са портретите и моментите на вглъбеност, при които индивидуалистичният дух кара личността да направи крачка встрани от групата. Образите в „Осми декември“ са в резултат на съчетаване на документален с личен подход, катализирани от откровената артистичност на кръга студенти, надниквайки в една интимна и затворена среда, заобикаляйки социалните и медийни стереотипи.
* * *
Денислав Стойчев (23) ще защитава бакалавърската си теза във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ през ноември т.г. Носител е на Първо място в категорията за млади фотожурналисти на конкурса „БГ прес фото“ през 2011 и 2013, Златен медал на „Фотоакадемика“ 2012 и др. Негови снимки и текстове са публикувани в национални и чуждестранни печатни и онлайн медии. Има участия в майсторски класове и работилници по фотожурналистика в Ню Йорк, Белград, София и Бурса. Съорганизатор на София Фото Фест 2013-2015.
„Осми декември“ (Галерия „Алма Матер“) е четвъртата му самостоятелна изложба


29.10.2015 - Самостоятелна изложба “SUBURBIA, now and then” на Бил Оуенс в София ще бъде открита на 30 ноември и ще продължи до 10 януари 2016 г. Можете да я посетиоте във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4.

Изключителният успех на платформата “Майстори на фотографията” продължава с петата изложба от цикъла, която следва след представените вече изложби на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи.
В “SUBURBIA, now and then” Бил Оуенс представя 40 черно-бели и цветни фотографии, които, за да опише, самият автор цитира един от героите си: „Долавям духа на свободата в предградията…”

Чрез творбите си Бил Оуенс ни показва един социален феномен с безспорно влияние в икономически и културен план, на който е станал свидетел - това е зараждането на средната класа в Америка. Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.
През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” (Предградие) е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там.


28.10.2015 - 3ти Ноември (вторник ) откриване на първата авторска изложба на Стела Спасова "Докосни ме", посветена на аналоговата фотография. Кафе-клуб Влайкова" от 19:30 часа


28.10.2015 - Над 20 члена на НСФА „Янка Кюркчиева“ участват с по 2 свои творби в първата по рода си изложба-базар, която Академията организира съвместно с Галерията в Интерпред. Надяваме се във вторник на 3 ноември да се видим с всички автори включили се в изложбата, както и с другите членове на академията.


5.10.2015 - Световният фото конкурс Red Bull Illume се завръща, нови партньори, вълнуващи награди и чисто нова категория за „мобилна“ фотография. Red Bull Illume Image Quest отново е тук! Сега в своето 4-то издание, Red Bull Illume е като Оскарите на екшън и приключенската спортна фотография. Конкурс, който има за цел да покаже най-изключителните и креативни снимки на планетата, като даде светлина на страстта, начина на живот и културата зад фотографите, които ги заснемат. Тази година конкурсът се разширява с добавянето на “Мобилна категория”, нови партньори и страхотни награди. Конкурсът започва на 1-ви декември 2015, когато фотографи от цял свят ще могат да изпращат снимките си онлайн на redbullillume.com. За пореден път фотографите ще предоставят хиляди спиращи дъха снимки в 11 категории: Close Up (Близък План), Energy (Енергия), Enhance (Открояване), Lifestyle (Начин на Живот), Masterpiece (Шедьовър), New Creativity (Ново Творчество), Playground (Поле на изява), Sequence (Поредица), Spirit (Същност), Wings (Крила), както и в новата Mobile (Мобилна) категория . Включването на тази категория чества възхода на фотографията с мобилни телефони и таблети, като позволява на професионални фотографи и любители да включат най-добрите снимки, запазени в галериите на мобилните си устройва. “С мобилни телефони в джобовете ни, екшън и приключенската спортна фотография е по-достъпна от всякога. Включването на Мобилна (Mobile) категория ни позволява да се насладим на тези бързи моменти, които иначе биха се изгубили и да отпразнуваме креативната свобода, която дава фотографията с мобилен телефон“, казва Улрих Грил, фотограф и основател на Red Bull Illume. След като регистрациите приключат, съдийски панел от 50 фото редактора от видни международни издания в новините, фотографията и спортната индустрия ще пресеят и изберат най-добрите 55 снимки, заедно с 11-те победителя в отделните категории и един цялостен победител. Снимките финалисти ще бъдат обявени по време на официална церемония по награждаване през есента на 2016, преди да потеглят към столици и културни центрове из целия свят, като част от уникална среднощна фотоизложба. Победителите ще си тръгнат с невероятни награди от някои от най-големите марки за фотография в света. Публиката ще има възможността да гласува за любима снимка и да избере победителя в категория „избор на публиката“. Red Bull Illume 2016 обещава да покаже още по-голямо разнообразие от спиращи дъха снимки спрямо 2013, когато невероятните 28257 снимки бяха регистрирани от 6417 фотографа от 124 държави. След внимателно обмисляне, изключителната снимка на Лоренц Холдер на сноубордиста Ксавер Хофман до огромна сателитна чиния взе първа награда. Регистрациите тази година ще продължат да включват както драматични приключенски снимки, така и снимки зад кулисите от начина на живот около сърфа, скейта и много други екшън спортове.


24.09.2015 - Фотоизложба „Преоткрий България” на Моста до НДК от 1 октомври.

Експедиция „Преоткрий България” показва за пети път резултатите от своите усилия по представяне на забравени или не много известни исторически места и обекти в България.

Инициативата на Сдружение „Културни проекти” и агенция „Булфото”* стартира през 2009 година и до момента, чрез страниците на вестник „Стандарт” и другите медийни партньори, продължава да разказва удивителната история на българското минало като представя чрез снимки и текст крепости, храмове и светилища от цялата страна.

Основен летописец на експедицията е журналистът Константин Събчев, а снимките в петата изложба принадлежат на Евгени Димитров, Тихомира Методиева, Иван Василев, Валери Захов и Валентин Захариев.


24.09.2015 - Индржих Щрайт "Къде е моят дом?" 29-09-2015 - 26-10-2015 Един от най-известните чешки фотографи ще представи своите творби на тазгодишния фестивал „Фотофабрика“, който ежегодно се провежда в края на септември и началото на октомври в София. Щрайт лично ще открие своя проект на 29 септември 2015 г. в Чешкия център. В рамките на програмата е предвиден и уъркшоп на 28 септември, воден от чешкия фотограф. Индржих Щрайт (р. 5 септември 1946 г. във Всетин, ЧР) е чешки документален фотограф и педагог. Завършил е Педагогическия факултет в Университета „Палацки“ в Оломоуц, през 2000 г. защитава доцентура в катедра „Фотография“ във Филмовия и телевизионен факултет на Академията за изящни изкуства в Прага, на 18 септември 2009 г. е удостоен от президента на ЧР с академичната титла професор. От 1967 година Щрайт е реализирал над 850 самостоятелни изложби в редица европейски и други страни. Участвал е в много международни уъркшопове и симпозиуми. От 70-те години интензивно се занимава с организирането на изложби на други художници, след 1989 г. и извън граница. Популярна форма на неофициалната култура през 80-те години са изложбите на чешки и словашки творци, които той реализира съвместно със съпругата си до 1997 г. В рамките на педагогическата си дейност редовно с колеги от Института за творческа фотография във Философско-природонаучния факултет на Силезийския университет в Опава подготвя фотографски семинари, но също и проекти, описващи живота в градовете и селата. От 1990 г. започва да се ангажира в подкрепа на хуманитарната и благотворителната дейност. Негови фотографии са спечелили редица чешки и международни награди. Фотофабрика е ежегоден фестивал и актуална международна платформа за най-високите образци на репортажната и художествена фотография. Второто издание на фестивала „Фотофабрика“ се провежда от 9.09. до 29.10.2015г. Главната тема на събитието е „Маргиналният човек“, която ще бъде представена в серия от отделни фотографски експозиции и прояви.


12.08.2015 - 15-и август е крайният срок за участие в конкурса за българската фотожурналистика БГПРЕСФОТО. Отворен е за служители и сътрудници на печатни, електронни медии и агенции, както и за фотографи и видеографи на свободна практика. Наградите са предоставени от ФОТОСИНТЕЗИС, ОДЕСОС КОЛОР и ДЖУЛИАНИ. Изложбата с отличените снимки и фотоистории от 14-ото издание ще бъде открита на 14-и септември в галерия ВИВАКОМ АРТХОЛ (Телефонната палата). Както всяка година, журито е съставено от утвърдени български и световноизвестни фотожурналисти и редактори.
Регламент за участие



предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google