Новини
[1]  2  3  4  5  следваща

29.08.2019 - Ако ви се ходи до Тайланд, имате хубави снимки и не обичате да планувате отдалече, то може би това е вашият шанс да отпътувате още края на този септември! :)

Важно! Краен срок за участие 30.08.2019 г.

Туристическото представителство на Тайланд организира фото конкурс за Румъния и България „Живописен Тайланд“.

Независимо дали сте посетили Земята на Усмивките или просто мечтаете да пътувате до там, можете се включите в конкурса до утре 30 август, участвайки с до 5 авторски снимки.

Ще бъдат избрани 2-ма победители от България и 2-ма от Румъния.

Всичко за конкурса ще научите от тук:

https://www.photos.thethailandrace.com/

Успех!


1.08.2019 - Сокотра - невидимият остров | Прожекция и разговор с Георги Кожухаров и Румяна Христова

Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен.
След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. За това Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните.
Те ще ни представят късометражния си документален филм, изцяло заснет с новия Nikon Z6 и ще ни разкажат повече за Салма – „кралицата на острова”; за Мохамад – все още обитаващ пещерата на своите предци; за Салем - израснал катерейки се по драконовите дървета, събирайки лечебната им смола. Ще си говорим и за тихите вечери, прекарани в компанията на бедуините. За децата, които „просят” пластмасови бутилки и за екологични катастрофи причинени от... кози.

Ще помислим и какви могат да бъдат последствията от глобализацията върху езика и културата на такива малки и до скоро изолирани общества. Ще поговорим за „несъществуващи военни бази” и една тиха окупация, част от една „невидима война”.

06 август, 19.00 часа | ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия22.04.2019 - Десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал Биенале „Фодар” под мотото „Факт – фикция – истина” ще бъде реализирано от 18 април до 30 юни 2019 г. в гр. София. То включва две изложби и теоретичен семинар. Събитието е финасирано от Столична програма „Култура”. В конкурсната част на фестивала изпратиха свои творби 253 автора от 50 страни от цял свят.Откриването на фотофестивала и експозицията, включваща наградените творби ще събере своята публика на 18 април от 18,30 ч. във фоайето на Централна гара – София. Изложбата ще може да бъде видяна до 20 май 2019 г.
На 20 април от 11 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе теоретичен семинар на тема „Факт – фикция – истина”. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от СУ „Св. Климент Охридски”, НБУ и други ВУЗ, от галерии и НПО с предмет на дейност – визуални изкуства, студенти, фотолюбители и утвърдени визуални артисти. Изложба, включваща творби на млади автори и такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа ще бъде открита на 24 април в Музея на социалистическото изкуство, ул. „Лъчезар Станчев” №7 от 18 ч. и ще може да бъде посетена до 30 юни.


9.04.2019 - През 2019 година Национално Сдружение ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ „Янка Кюркчиева” чества своята 20-та годишнина и провежда 20-то юбилейно издание на ежегодния преглед на българската фотография "ФОТОАКАДЕМИКА“!Конкурсът е отворен за прием. В него могат да участват всички български фотографи – професионалисти и любители в два раздела: Артистична и Репортажна фотография, направени през 2018 и 2019 г.

НАГРАДИ: Във всеки раздел се присъждат 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал
КРАЕН СРОК: 30 април 2019 г.
Журиране: 1 май 2019 г.
Откриване на изложбата и награждаване: юни 2019 г. в рамките на Европейски Месец на Фотографията 2019.

Повече подробности за кандидатстване може да видите тук.


11.03.2019 - Ако си млад фотограф, кандидатствай за Parallel Platform. Тази покана цели да избере 30 нови артиста, работещи с фотография, които ще участват в третия цикъл на Parallel Platform, който ще се проведе между септември 2019 г. и ноември 2020 г.
Избраните ще участват в иновативен творчески процес заедно с 35 млади художници и куратори. Журито търси нови артисти, които отговарят на следните критерии:

- са в ранните етапи на своята кариера;
- показват значителен художествен потенциал;
- тяхната художествена практика се занимава със съвременен дискурс;
- все още не са постигнали международно признание;
- не са имали повече от 3 самостоятелни изложби в музей / галерия / фестивал;
- не са имали повече от 6 колективни изложби в музей / галерия / фестивал.

Поканата е международна за нови артисти от всички възрасти, работещи с фотография. Работният език е английски. Краен срок за кандидатстване 31 март.
Повече информация може да получите ТУК.


1.03.2019 - Явор Мичев - JMDP и снимката The Salt of The Sea с отличие в Sony World Photography Awards

Снимката на Явор Мичев - JMDP, „Солта на морето“ (The Salt of the Sea) беше избрана за най-добър кадър от български фотограф в категория "Любители" на конкурса Sony World Photography Awards. С участници от 62 страни, Sony World Photography Awards се стреми да признае и награди най-добрите местни фотографски таланти от всички краища на света. Всички национални победители можете да видите на сайта на World Photography Organization


1.03.2019 - Визуална история за последния мим спечели голямата награда на "БГ Прес Фото"

Христо Русев получи Наградата за хуманистична фотография от конкурса „БГ Прес Фото 2018”. 24-годишният фотограф си е поставил за мисия да върне популярността на позабравеното изкуство на мимовете, като четири години е документирал живота на Герасим Дишлиев – Геро, ученик на легендарния Марсел Марсо.
Георги Кожухаров, който заедно с Христо Русев са може би най-активните млади български фоторепортери, е носител на две първи отличия от 17-ото издание на конкурса. Проектът му за връзката на местните с природата, за който той е пропътувал почти цялото западно крайбрежие на Северна и Южна Америка, печели първа награда в категорията „Фотожурналистика от чужбина – серии”.

Георги Кожухаров е носител и на наградата за видеожурналистика за филма „Дневниците на Роджава”, създаден в тандем с Георги Тотев, за последния бастион на Ислямска държава. Председателят на фондация „БГ Прес Фото”, Цветан Томчев, обяви, че Георги Кожухаров без съмнение е най-добрият български фотограф от военни и критични зони и спокойно може да се нарече „българският Джеймс Нахтуей”.
Първо място в категория „Фотожурналистика от България – серии” се поделя между фотографите Венцислав Лалев и Свилен Начев, които, по думите на Цветан Томчев, внасят малка революция в българската фотография заради нетрадиционния им визуален подход и работата им в колектив с други стрийт фотографи от страната и Балканите.
Георги Палейков от „Булфото” печели наградата в категорията за единични снимки от България с фотографията си на мъже със знаме изкачващи връх Шипка по залез.


Първото място в категорията за единични кадри от чужбина отива при Огнян Стефанов за негова нощна фотография от Газкьой, Турция. Огнян Стефанов е и на второ място в категорията „Видеожурналистика” за спиращо дъха видео от кабините на изтребителите на Военновъздушните сили.


Специална награда за социална фотография отива при Николай Желязков.


Вторите места в категориите за фотосерии и единични снимки от България са за Красимира Василева и Мехмед Азиз (Българска телеграфна агенция), познат от Фото Форум като msld.Както е традиция за „БГ Прес Фото”, журито на конкурса е съставено от чуждестранни фотографи, куратори и редактори. За това издание те са Звездан Манчич от "Център за развитие на фотографията" в Белград, Тамаш Сегети от "Унгарско Прес Фото", Будапеща и Василий Прудников от Москва – организатор на „Русс Прес Фото”.

Следващите издания на „БГ Прес Фото” ще се организират в тясно партньорство с Асоциацията на професионалните фотографи. Припомняме, че конкурсът започва като дейност на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” през 2002 година и е по идея на Цветан Томчев, който е и част от журито на Годишни фотографки награди. Четири години по-късно фондация „БГ Прес Фото” става двигател на конкурса, както и на много други фотографски изложби, семинари, майсторски класове, менторства, издателски и законодателни инициативи.


28.02.2019 -
Заповядайте на награждаването на победителите в БГ ПРЕС ФОТО 2018! Церемонията ще се проведе на 28-и февруари, от 18:00 часа, в галерия "Средец" на Министерството на културата (София, бул. "Александър Стамболийски" 17).
Номинираните автори са Георги Кожухаров, Георги Палейков, Свилен Начев и Венцислав Лалев от колектив BULB, Красимира Василева, Мехмед Азиз, Николай Желязков, Огнян Стефанов и Христо Русев.
Наградените снимки и фотосерии ще бъдат прожектирани по време на церемонията.


18.12.2018 - Този месец се проведе 13-то Световно Първенство за Клубове на ФИАП (Международна Федерация за Фотографско Изкуство).

Напълно заслужено носител на световната купа е Фотоклуб БГАрт. Това е голямо признание за българските фотографи, които с гордост и въодушевление споделиха радостта от новината в социалните медии.

В клуба участват Юлий Василев, Веселин Атанасов, Жечо Планински, Калин Костов, Генади Дочев, Тодор Танев, Денис Бучел, Милан Христев , Светлин Йосифов и Теодора Димитрова.

Ето и снимките, които попадат в селекцията.


16.12.2018 - Фотоизложба "Донбас: война за мир" ще бъде открита на 18.12 от 18:30 часа в София, Амфитеатър Сердика, хотел Арена ди Сердика, ул. Будапеща 2.

Ще бъде показан конфликта в Донбас през погледа на четири фотографа от Донецк и един от София - Игорь Иванов, Денис Григорюк, Владимир Кожемякин, Геннадий Дубовой и Любомир Данков.


13.12.2018 - Носител на Пулицър и носител на голямата награда на World Press
Photo са сред лекторите на INSPIRATION PHOTO CONFERENCE в София
Започни 2019 г. с вдъхновение: text

Новата 2019 година ще започне с мащабно събитие за хора с интерес към фотографията.
На 12-ти януари в София ще се проведе INSPIRATION PHOTO CONFERENCE. Международна конференция, която ще срещне българската публика с успешни имена от световната фотографска сцена и ще я потопи в различни теми и жанрове на фотографията. Целта на
организаторите е събитието да вдъхнови българските фотографи да пренесат заниманията си на ново по-високо ниво.

Запознайте се с изключително интересните лектори:

Олег Оприско (Oleg Oprisco) от Украйна изгражда прелестни сюжети, които сякаш излизат от приказките. Забележителна особеност в неговата работа е, че той заснема всичко на лента. Това означава, че той реализира всичките си идеи преди да натисне копчето, а не
след това зад компютъра. Креативността и красотата в неговите кадри му носят стотици хиляди фенове в социалните мрежи и той успява успешно да превърне тази творческа фотография в свое единствено занимание. Темата на неговата лекция, „Монетизирай креативността“, ще е полезна за всеки, който иска да се отдаде на творчество и красота и да изкарва прехраната си от това.
 


Рафал Бояр (Rafal Bojar) се отличава с различен, емоционален стил и неповторимо умение да разказва историите на хората по един изключително интимен начин. Снимките и видеоклиповете, които прави не могат да оставят никого безразличен. Макар и да е
базиран в Полша, работи по цял свят. По време на Конференцията той ще говори за изкуството да разказваш истории. На 13-ти януари ще проведе мастърклас, ЕДНО. ИСТОРИЯ. ГЕРОЙ, в който ще разкрие тайните си и ще помогне на участниците да открият своя собствен стил и път във фотографията.

Карстън Питър (Carsten Peter) e многократно награждаван немски фотограф, който се увлича по крайностите на природата. Наред с награда EMMY и две награди от World Press Photo, той е награден и от фотографите на National Geographic за своята работа. Неговата
лекция „Екстремна планета“ ще ни преведе през изключителни приключения като спускане в активен вулкан, посещение на най-голямата пещера в света и преследване на торнадо.

Ману Брабо (Manu Brabo) е документален фотограф на свободна практика, който отразява военни конфликти. Носител е на награда Пулицър за фотография. По време на
конференцията, ще изнесе лекция на тема „Джеронимо – предизвикателствата на военния фотограф на свободна практика“, която ще ни потопи в предизвикателствата пред които се изправя човек, който иска да документира свидетелства за човешките
несправедливости във време, когато медиите не рискуват да подкрепят подобни проекти.

Евгения Максимова работи и живее във Виена, Австрия. Нейната цел е да показва живота на другите, да комуникира социо-политическите модели и тенденции и да изследва последиците от тях върху обществото и културата. Понастоящем работи като фотограф на свободна практика. Сред нейните клиенти са: GEO,
National Geographic, Die Zeit, Moscow News, The Guardian, The Washington Post, Corriere della Sera и много други.
Фотографията не е само красота и естетика. Тя е доказателство за времето, в което живеем. Именно това ще е и темата, която ще засегне Светлана Бахчеванова, третият лектор.Светлана е основател на издателството FotoEvidence и документален фотограф с интерес към теми, свързани с нарушени човешки права или социална несправедливост.
През 1989, след падането на комунистическия режим Светлана се включва в работата на първият антикомунистически вестник Демокрация. Седем години по-късно се премества в Българската Телеграфна Агенция.
През 2001 тя заминава за Ню Йорк, където основава FotoEvidence, издателство, чиито публикации често са използвани като доказателства за нарушени човешки права от неправителствени организации като Amnesty International, Human Rights Watch, UN ect.
Някои от книгите публикувани от FotoEvidence са били избирани за „Най-добра книга на годината“ от The New York Times, TIME, Smithsonian, Vogue, Photo-eye и Mother Jones.
Може ли фотографията да променя историята? Ще разберем през януари в едно вдъхновяващо събитие.
За повече информация: https://inspiration.photoworld.bg


17.11.2018 - "Докосване"- самостоятелна изложба- актова фотография на Диди Андреева ще се открие на 20.11.2018 от 17,30 в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък. Заповядайте!


14.11.2018 - На 16 ноември от 18:30 ч. в „Клуб на фоторепортерите“ - София ще бъде открита втората самостоятелна изложба на Боби Костадинов -ShadowWalker. Тя обединява две концепции. Първата е фокусирана върху дуалистичната природа на избрани кадри от последните 5 години, докато втората представя поредица портрети акцентиращи върху сантименталността.


I. ПРЕГРЪДКАТА НА ДУАЛИЗМА
Прегръдката на дуализма е безпощадна, но справедлива.
Тя отнема това, което цениш, за да те дари с това, от което се нуждаеш.
Тя те поглъща в мрак, за да може в него светлината да познае себе си.
Тя те оковава, за да придобие смисъл свободата.
Тя затваря очите ти, за да прогледне сърцето ти.

II. SENTIMENTS
Сантименталността е нивидимото мастило, с което духът рисува своите спомени в материалния свят.

Изкуството за Боби Костадинов е преди всичко себеизразяване и себеопознаване, храна за душата, игра, и от време на време, когато материалният свят го изисква - професия. Кориците на списания, изложбите, курсовете по фотообработка, и съвместната работа с брандове винаги са поводи за радост, но главната му движеща сила е удоволствието от естетиката и емоционалното въздействие на работата му, особено когато е споделено от публиката му.


30.09.2018 - От 11 до 14 октомври 2018 г. в хотел „Андела“ в местността Юндола, на 16 км северозападно от Велинград, на 1400 м н. в., разположен между Рила и Родопите ще се проведе Второто издание на Фотопленер „Nude in the forest“.

„Nude in the forest“ е посветен на актовата фотография и на него ще имате възможност да снимате, обмените знания с други фотографи или просто да се забавлявате.

Повече подробности тук


22.07.2018 - Изложбата „Светът през обектива“ откриват в Плевен фотографът любител Венцислав Гъновски и още 5 фотографа, поканени от него самия, а именно Илияна Шишкова от София, Елена Манждукова от село Момчиловци, Смолянско, Красимир Панчев от София, Емил Младенов от София, Христо Гергов от Варна.

Откриването ще бъде на 7 август 2018 г. 10:30 ч. във фоайето на Маниа Тауър /НОИ/ гр.Плевен.

По професия Венцислав Гъновски е съдебна охрана, а фотографията му е просто хоби и начин за релаксиране след работния ден и в почивните дни.

Изложбата ще е с продължителност 1 месец.


[1]  2  3  4  5  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google