Новини
[1]  2  3  4  5  следваща

5.12.2019 - Заповядайте на откриването.
На 5 декември 2019 г. от 17:30 часа във гр.Велико Търново в изложбен комплекс "Рафаел Михайлов" се открива фото изложбата "Родопа планина - една голяма любов" на Мирослав Момински - Miroslav_Mominski.
Изложбата ще продължи до 19 декември 2019 г.


27.11.2019 - На 28 ноември, Санджей Джогиа пристига в България по покана на Канон, за да проведе workshop за гилдията. Заповядайте в 16:30 часа, за да зададете своите въпроси и да разберете лично от него какво го вдъхновява и как пресъздава магията на сватбените традиции в своите кадри.
Санджей Джогиа е един от най-популярните сватбени фотографи, заснел едни от най-пищните сватби в Европа, Индия, Африка и САЩ през последните 10 години. Реномирано списание на професионалните фотографи го обявява за един от 6-те най-добри сватбени фотографи в света.


8.11.2019 - На 02 декември 2019 година от 17.00 часа в зала „София“ на Столичната библиотека на площад „Славейков“ ще се открие изложбата "Следи от Улици" на Николай Милев - artniko.

Въпросите, които поставя изложбата са: Бедността има ли достойнство? и Имам ли право на щастие?

Тя показва 25 фотографии на автора Николай Миланов, с уловени мигове от живота на възрастни хора, които оцеляват на улицата, с които работят Кризисните центрове към Столична община.

Основен фокус се поставя върху това, че хората от „задния“ двор на нашето общество, които оцеляват при изключително тежки условия, също могат да водят достоен живот, ако имат тази възможност.

Героите на тази изложба са възрастни хора заснети на улицата от фотографа, който по професия е социален работник и е съпричастен към съдбата им, тези хора нямат нужда от режисура и сюжет, тъй като техните лица са невероятно изразителни и разказват своите истории по един изключително неповторим начин.

Обществото ни все още не е добре запознато с професионалните и ефективни практики за преодоляването на социалната изолация на тези хора, живеещи в крайна бедност.

Съществуващата маргинализация е предпоставка за задълбочаване на проблемите, взаимно отхвърляне и дори възникване на конфликти.

По-добрата информираност показва не само проблемите, но и дава решения за преодоляването на тази социална изолация.

Изложбата се провежда с подкрепата на Столична община.


3.11.2019 - Заповядайте на откриването на фотоизложбата "Светът през фотообектива-Плевен 2019", което ще е на 04 ноември от 10:30 в Мания Тауър/НОИ/ -Плевен.

Изложбата е продължение от миналогодишната изложба "Светът през фотообектива - Плевен 2018", която се очертава да стане традиция. Миналата година участваха 6-ма автори, тази година са 10.

Изложбата включва няколко жанра, което дава свобода на всеки автор да покаже това, което му е любимо. Част от новите застъпени жанрове са портретна фотография и снимки с дрон.

Изложбата ще продължи до края на ноември.
Вход свободен!
14.10.2019 - Днес - 14.10.2019 г. е последният ден, в който всеки притежаващ личен сайт може да се регистрира в конкурса Сайт на годината. Личният сайт е важен маркетингов инструмент и затова е неразделна част от портфолиото на всеки професионалист. Възползвайте се!

Конкурсът Сайт на годината е насочен към собствениците и създателите на сайтове, като цели да докаже високия стандарт на уеб в България."В България има качествена продукция за уеб. Важно е да има и подиум за изява, място, в което проектите и създателите им да се срещат, дискутират, развиват. Конкурсът „Сайт на годината“ има тази мисия."


14.10.2019 - На 19.10 в Галерия фото Max на бул. Пещерско шосе 103 в гр. Пловдив от 17:00 ч. ще се открие изложбата на Милан Христев - "Очите на улицата"„Милан е един от българските фотографи, които снимат непрекъснато. За колекцията си от снимки на улицата споделя кратко, че това са впечатленията, които му е предоставило ежедневието.
Уличната фотография е лов на случки, фриволна парафраза от Картие-Бресон. Това е едно освободено упражнение по вглеждане. Тя може би не би събрала толкова точки в актива си, летвата не би стояла толкова високо, ако с нея не се бяха занимавали години наред едни от най-добрите фотографи в света, първо французи, после американци и всички останали. До степен, че да се направи ненаправена вече улична фотография е наистина трудно.“

Антоан Божинов.

Заповядайте!


14.10.2019 - Център за следдипломно професионално и продължаващо обучение на СУ организира и провежда краткосрочни и дългосрочни следдипломни квалификационни курсове в различни области, като в момента тече записване за:

Фотография - Срок за записване 15 октомври 2019 г.
Преподаватели: гл. ас. д-р Антоан Божинов, ф.х. Желю Кабзамалов, д-р Зафер Галибов, Любомир Ценев, ф.х. инж. Николай В. Василев, доц. д-р Росен Коларов

Творческа фотография - (за напреднали), Срок за записване 15 октомври 2019 г., Гл. ас. д-р Антоан Божинов.

Повече за курсовете можете да прочетете тук


29.08.2019 - Ако ви се ходи до Тайланд, имате хубави снимки и не обичате да планувате отдалече, то може би това е вашият шанс да отпътувате още края на този септември! :)

Важно! Краен срок за участие 30.08.2019 г.

Туристическото представителство на Тайланд организира фото конкурс за Румъния и България „Живописен Тайланд“.

Независимо дали сте посетили Земята на Усмивките или просто мечтаете да пътувате до там, можете се включите в конкурса до утре 30 август, участвайки с до 5 авторски снимки.

Ще бъдат избрани 2-ма победители от България и 2-ма от Румъния.

Всичко за конкурса ще научите от тук:

https://www.photos.thethailandrace.com/

Успех!


1.08.2019 - Сокотра - невидимият остров | Прожекция и разговор с Георги Кожухаров и Румяна Христова

Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен.
След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. За това Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните.
Те ще ни представят късометражния си документален филм, изцяло заснет с новия Nikon Z6 и ще ни разкажат повече за Салма – „кралицата на острова”; за Мохамад – все още обитаващ пещерата на своите предци; за Салем - израснал катерейки се по драконовите дървета, събирайки лечебната им смола. Ще си говорим и за тихите вечери, прекарани в компанията на бедуините. За децата, които „просят” пластмасови бутилки и за екологични катастрофи причинени от... кози.

Ще помислим и какви могат да бъдат последствията от глобализацията върху езика и културата на такива малки и до скоро изолирани общества. Ще поговорим за „несъществуващи военни бази” и една тиха окупация, част от една „невидима война”.

06 август, 19.00 часа | ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия22.04.2019 - Десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал Биенале „Фодар” под мотото „Факт – фикция – истина” ще бъде реализирано от 18 април до 30 юни 2019 г. в гр. София. То включва две изложби и теоретичен семинар. Събитието е финасирано от Столична програма „Култура”. В конкурсната част на фестивала изпратиха свои творби 253 автора от 50 страни от цял свят.Откриването на фотофестивала и експозицията, включваща наградените творби ще събере своята публика на 18 април от 18,30 ч. във фоайето на Централна гара – София. Изложбата ще може да бъде видяна до 20 май 2019 г.
На 20 април от 11 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе теоретичен семинар на тема „Факт – фикция – истина”. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от СУ „Св. Климент Охридски”, НБУ и други ВУЗ, от галерии и НПО с предмет на дейност – визуални изкуства, студенти, фотолюбители и утвърдени визуални артисти. Изложба, включваща творби на млади автори и такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа ще бъде открита на 24 април в Музея на социалистическото изкуство, ул. „Лъчезар Станчев” №7 от 18 ч. и ще може да бъде посетена до 30 юни.


9.04.2019 - През 2019 година Национално Сдружение ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ „Янка Кюркчиева” чества своята 20-та годишнина и провежда 20-то юбилейно издание на ежегодния преглед на българската фотография "ФОТОАКАДЕМИКА“!Конкурсът е отворен за прием. В него могат да участват всички български фотографи – професионалисти и любители в два раздела: Артистична и Репортажна фотография, направени през 2018 и 2019 г.

НАГРАДИ: Във всеки раздел се присъждат 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал
КРАЕН СРОК: 30 април 2019 г.
Журиране: 1 май 2019 г.
Откриване на изложбата и награждаване: юни 2019 г. в рамките на Европейски Месец на Фотографията 2019.

Повече подробности за кандидатстване може да видите тук.


11.03.2019 - Ако си млад фотограф, кандидатствай за Parallel Platform. Тази покана цели да избере 30 нови артиста, работещи с фотография, които ще участват в третия цикъл на Parallel Platform, който ще се проведе между септември 2019 г. и ноември 2020 г.
Избраните ще участват в иновативен творчески процес заедно с 35 млади художници и куратори. Журито търси нови артисти, които отговарят на следните критерии:

- са в ранните етапи на своята кариера;
- показват значителен художествен потенциал;
- тяхната художествена практика се занимава със съвременен дискурс;
- все още не са постигнали международно признание;
- не са имали повече от 3 самостоятелни изложби в музей / галерия / фестивал;
- не са имали повече от 6 колективни изложби в музей / галерия / фестивал.

Поканата е международна за нови артисти от всички възрасти, работещи с фотография. Работният език е английски. Краен срок за кандидатстване 31 март.
Повече информация може да получите ТУК.


1.03.2019 - Явор Мичев - JMDP и снимката The Salt of The Sea с отличие в Sony World Photography Awards

Снимката на Явор Мичев - JMDP, „Солта на морето“ (The Salt of the Sea) беше избрана за най-добър кадър от български фотограф в категория "Любители" на конкурса Sony World Photography Awards. С участници от 62 страни, Sony World Photography Awards се стреми да признае и награди най-добрите местни фотографски таланти от всички краища на света. Всички национални победители можете да видите на сайта на World Photography Organization


1.03.2019 - Визуална история за последния мим спечели голямата награда на "БГ Прес Фото"

Христо Русев получи Наградата за хуманистична фотография от конкурса „БГ Прес Фото 2018”. 24-годишният фотограф си е поставил за мисия да върне популярността на позабравеното изкуство на мимовете, като четири години е документирал живота на Герасим Дишлиев – Геро, ученик на легендарния Марсел Марсо.
Георги Кожухаров, който заедно с Христо Русев са може би най-активните млади български фоторепортери, е носител на две първи отличия от 17-ото издание на конкурса. Проектът му за връзката на местните с природата, за който той е пропътувал почти цялото западно крайбрежие на Северна и Южна Америка, печели първа награда в категорията „Фотожурналистика от чужбина – серии”.

Георги Кожухаров е носител и на наградата за видеожурналистика за филма „Дневниците на Роджава”, създаден в тандем с Георги Тотев, за последния бастион на Ислямска държава. Председателят на фондация „БГ Прес Фото”, Цветан Томчев, обяви, че Георги Кожухаров без съмнение е най-добрият български фотограф от военни и критични зони и спокойно може да се нарече „българският Джеймс Нахтуей”.
Първо място в категория „Фотожурналистика от България – серии” се поделя между фотографите Венцислав Лалев и Свилен Начев, които, по думите на Цветан Томчев, внасят малка революция в българската фотография заради нетрадиционния им визуален подход и работата им в колектив с други стрийт фотографи от страната и Балканите.
Георги Палейков от „Булфото” печели наградата в категорията за единични снимки от България с фотографията си на мъже със знаме изкачващи връх Шипка по залез.


Първото място в категорията за единични кадри от чужбина отива при Огнян Стефанов за негова нощна фотография от Газкьой, Турция. Огнян Стефанов е и на второ място в категорията „Видеожурналистика” за спиращо дъха видео от кабините на изтребителите на Военновъздушните сили.


Специална награда за социална фотография отива при Николай Желязков.


Вторите места в категориите за фотосерии и единични снимки от България са за Красимира Василева и Мехмед Азиз (Българска телеграфна агенция), познат от Фото Форум като msld.Както е традиция за „БГ Прес Фото”, журито на конкурса е съставено от чуждестранни фотографи, куратори и редактори. За това издание те са Звездан Манчич от "Център за развитие на фотографията" в Белград, Тамаш Сегети от "Унгарско Прес Фото", Будапеща и Василий Прудников от Москва – организатор на „Русс Прес Фото”.

Следващите издания на „БГ Прес Фото” ще се организират в тясно партньорство с Асоциацията на професионалните фотографи. Припомняме, че конкурсът започва като дейност на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” през 2002 година и е по идея на Цветан Томчев, който е и част от журито на Годишни фотографки награди. Четири години по-късно фондация „БГ Прес Фото” става двигател на конкурса, както и на много други фотографски изложби, семинари, майсторски класове, менторства, издателски и законодателни инициативи.


28.02.2019 -
Заповядайте на награждаването на победителите в БГ ПРЕС ФОТО 2018! Церемонията ще се проведе на 28-и февруари, от 18:00 часа, в галерия "Средец" на Министерството на културата (София, бул. "Александър Стамболийски" 17).
Номинираните автори са Георги Кожухаров, Георги Палейков, Свилен Начев и Венцислав Лалев от колектив BULB, Красимира Василева, Мехмед Азиз, Николай Желязков, Огнян Стефанов и Христо Русев.
Наградените снимки и фотосерии ще бъдат прожектирани по време на церемонията.


[1]  2  3  4  5  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google