Меланхолия | category Landscape
info
Гласувал 31 бр.
34
1327
Rating A: 520 | B: 154 | Votes: 135
author's text: Едно спокойно, леко мъгливо и тихо утро
 
Awards: Top 3.2019
 
Share your thoughts:
34. gari
+0 -0
!!!
33. krassik
+0 -0

Аз няма как да убедя никой в нищо. Изтъкнах,че е безсмислено да се опитва.
Просто исках конкретно да изясня, какво лично на мен не ми допада в този кадър и защо.Това обаче ,което за мен е недостатък,за много други е плюс и съм напълно наясно,че аз няма как да променя тяхното мнение/ а и те моето/ с каквото и да е,нито пък целта ми е била такава. Съвсем нормално е да да се трогваме и впечатляваме от различни неща. Въпросът ми "Кой прав,кой крив ?" бе риторичен. Няма правилно и неправилно в тези неща,споменах го още в началото , така че всеки е прав за себе си.Ако всички следвахме строги 'правила', щяхме да правим еднакви, почти неразличими една от друга работи.Не ми се мисли, каква скука щеше да настане тогава :)
Написах също,че приветствам такива експерименти,независимо дали крайния резултат ми харесва или не. Пожелавам на всички да имат вашата смелост, да опитат нещо по-различно!
32. Автора
+0 -0
krassik

С почти всичко се съгласявам с теб, но след като всички единодушно се сългасяваме, че всичко опира до личен вкус, не виждам защо се опитваш да обедиш дргугите, че твоя вкус е по-правилен. Да, аз също съм на мнение (и не харесвам подобни експериметни), може би са прекалено банални, елементарни, амтьортски... но просто реших според настроението си да го направя. Както казах, снимката е имам без тази десатурация. Съвсем естесвена и нормална без да и барам цветовете. Това е просто версия, която е в следствие на настроение. На някои хора им харесва на други не.

За мен по-важното е, че коментираме повече естетическите качества на снимката в следсвие на обработката, а не техническото изпълнение. Смятам, че поне съм се постарал да бъде технически правилна. Без нереални затъмнявания и изсветлявания, без нереално винетиране. Не съм допуснал да се образуват халота по ръбовете. Не съм слагал абсурдни и нереални градиенти и прочие, заради които може би щяхме да коментираме колко нелепа е снимката.

Единственото което направих е да намаля (!!!) не да премахна наситеността на 4 цвята. Самата снимка в цвят е доста безцветна поради тогавашните условия не локацията :)
31. BXMarkov
+0 -0
Добре си е и така!
30. krassik
+2 -0

26. edgecrusher7968 - За мен щото точно това го разваля.Ха сега! Кой прав,кой крив? :)

Има доста снимки черно-бели,с реализиран потенциал,които са изключително запомянщи се,недей така. Точно тази,да подчертая според мен, щеше де е от този вид,ако не бяха тези зеленикави цветни моменти в нея.Подобни съчетания от почти изцяло черно-бяло и само някакъв отделен цветен акцент,колкото и привлекателни и ефектни да изглеждат на пръв поглед,са доста рисковани и в повечето случаи са неудачни,граничещи с кича.Тук просто това не изглежда добре за мен.Иначе кадъра е хубав,признавам, но аз не пиша наизуст. Направих си труда да я разработя изцяло в черно-бяло и да я сравня с този вариант,който авторът ни показва. И ако ще целия свят да го аплодира за това му постижение,мен няма как да ме убеди някой в обратното,нито аз пък имам желание да го правя и да се опитвам да налагам и убеждавам в моити виждания.Безсмислено е! Въпрос на личен усет и предпочитания/вкус ,както вече обобщи самия автор. Той така го е видял,така го е почувствал да го направи ,по този начин е решил,че най-добре може да представи и изрази идеята си и така ни го е поднесъл.Ами ок ,съвсем нормално е да експериментираме ,но не може да се очаква това да се приеме и хареса от всеки. Аз просто изразих моето мнение,това е всичко.

Веднага мода да дам линкове към безброй спиращи дъха черно-бели пейзажни фотографии/ и от всякакъв друг жанр/, докато ако те помоля да ми пратиш линк само към няколко запомнящи се подобни работи и ще се запънеш,сигурен съм.Помисли защо това е така. Не твърдя,че такива няма.Този похват във фотографията е стар и авторът не ни показва нещо супер новаторско,различно и невиждано досега.Такива работи има доста,но са много редки случаите ,когато това наистина изглежда естетски и добре.Поне за мен е така.Тези цветни акценти ,които по-добре стоят по този начин,разбира се,не винаги,но по-често, са от порядъка на кафеникаво,оранжево и червено, и много по рядко в зелено, синьо и др.Просто смятам,че черното по -добре хармонира с топлите цветове, отколкото със студените,затова вероятно е така.Иначе,макар и в този конкретен случай резултата да не ми се нрави особено, се радвам и одобрявам подобни различни опити и търсения.Тук има много автори/ в това число вкючвам и себе си/,които са си намерили своя подход и начин на третиране на дадена фотография,изградили са си свой собствен стил.Забелязват,че това се харесва в повечото случаи от останалите,радват се на одобрението им,и даааааавай само така...по инерция.Не се осмеляват да опитат нищо по- различно,нито като като колорит и обработка,нито като сюжети и идеи.Става така ,че като видиш една две техни работи и все едно си видял всички останали,а това доскучава в един момент.Но съм сигурен,че във всеки творец идва онзи момент, на желание за нещо по-различно, желание за промяна.Това е заложено у всеки и се наблюдава в творчеството на почти всички великани в изкуството,незаивисмо дали става въпрос за музика,литература,кино,живопис и т.н. Всеки от тях е преминавал през различни периоди,опитвал е различни неща,но това което ги е характеризирало като творци и личности никога не се е изгубвало.То винаги се усеща и прозира във всяко едно тяхно прозведение,колкото и различно да е то.В края на краищата,никой не може да избяга от себе си! Така че аз съм за разнообразието и подкрепям подобни ескперименти,независимо колко успешни или неуспешни са те. Не се знае накъде могат да ни отведат те.
29. Bora81
+0 -0
Прекрасни цветове!
28. oswald
+0 -0
Супер!
27. petial
+0 -0
!!!
26. edgecrusher7968
+2 -0
Точно това, че не е изцяло монохром, я прави хубава! Иначе ще бъде просто поредната, незапомняща се черно-бяла снимка с нереализиран потенциал. Браво! :)
25. belone
+0 -0
Браво!
24. piff
+1 -0
Много различно!!!
23. angeo
+0 -0
!!!:)
22. krassik
+2 -0

Разбира се,всичко е до вкус в крайна сметка,а 'на вкус и цвет товарищей нет',както са казали братушките :) Аз просто изразих моето субективно вижданде. Тази опция да коментираме не е дадена само за да си ръкопляскаме и да викаме 'ура' под дадения кадър ,а да се изкажем и когато нещо не ни допада особено.Точно това си помислих и аз с тази цветна 'зелена пътечка'. Направих си труда още снощи да запаметя снимката и да я видя конвертирана изцяло в черно-бяло,без тези цветни петна и с малко заигравка в контраста, и за мен е много по-въздействаща по този начин.Тук няма правилно и неправилно,нещата почти винаги опират до личните ни усещания. Уважавам вашите и благодаря за пояснението.
21. Автора
+0 -0
Съгласен съм 20. Да това е експеримент. Имам е и без десатурирането на основните цветове, имам е и такава като експеримент. Не знам правилно ли е или не, но при подобни заигравки вече се опира да вкус. Обработих 3-4 снимки по този начин, като силно намалих цветовете с изключение на жълтото и зелелното. Цялата ми идея върху тази снимка е, монтотонното небе и море, обвити в лека мъгла, да бъдат сиви, черни... а зелената пътечка към обекта на скалата да е "искрата надежда" в пейзажа. Контрапункта на мрачността. Може би не съм прав в обработката си, но в крайна сметка тука всичко е до вкус при такива експерименти. Иначе рядко го правя. По прицип винаги гледам пейзажа да ми е реалистичен. Мерси все пак за коментара, защото такъв коментар ни помага да мислим и да разсъждаваме и евентуално да се подобряваме :)
20. krassik
+3 -0
Не мога да се присъединя към общия хор от положителни възгласи по-долу. Цялата снимка е черно-бяла,с изключение на зелената трева и тук-там някое студено цветно петно в морето. Разбирам, че така е решил авторът,може би е свързано с идеята му,но нещо не ми се връзва тази комбинация. Пак щеше да си е меланхолично и ако цялия фотос бе монохромен...
19. takama
+0 -0
Красота!
18. HITTHEROAD
+0 -0
Супер е!
17. мирка
+0 -0
Страхотно е!
16. theblackrose
+1 -0
Великолепен кадър!!!
15. cTpaHHo
+0 -0
С удоволствие
Безметежен кадър
14. HF
+0 -0
красота
13. Jacko
+0 -0
!!!
12. evdokimov_emo
+0 -0
Супер!
11. loshka
+0 -0
!!!
10. Miroslav_Mominski
+0 -0
!!
9. cubanos
+1 -0
Както ти казах ама и тук пак, хубавото си е хубаво.
8. desiignat
+0 -0
Чуден!
7. borislavborissov
+0 -0
ДА!!! :))
6. Flavia85
+0 -0
Чудесна е ! :)
5. spotter84
+0 -0
!
4. Ihif
+0 -0
Харесвам!
3. Dobnej
+0 -0
+++!
2. crownmaker
+0 -0
Хубаво!
1. EmiliqnD
+0 -0
Харесва ми!
Снимки на ivo.kuzov
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tags:
Още снимки от рейтинга
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Лиценз
© Всички права запазени.
Подай сигнал
32 потребителя следят автора