Photo Forum Fest 2019 - annual Photo-forum.net festival

14-17 November 2019
/
hotel Kamelia - Pamporovo
Photo Forum Fest

Фото Форум Фест е традиционно събитие, на което всяка година събираме на едно място съмишленици и хора с интерес към фотографията. Четиридневният фестивал се провежда в дните от четвъртък до неделя на интересно място в България.

Имаме за цел да организираме разнообразна програма свързана с актуални теми, включваща много практически занимания, уъркшопи и лекции. Подбираме лектори, които умеят да запалват любовта към фотографията, знаят как да разказват и показват, готови са да работят заедно с вас в екип, за да се докоснете до техния начин на работа. Снимките в студио и осветлението са важна част от практическите занимания, затова приятелите ни от Динафос ще изградят студио специално за вас. И не на последно място са нашите партньори, които представят фотографска техника, принтери, памети и аксесоари за фотографията, и не само, които ще бъдат с нас през тези четири дни и ще ви запознаят с новостите в бранша, давайки ви възможността да тествате на място.

И тази година сме се постарали да включим в програмата образователни лекции и работилници, както с популярни фотографски имена, така и с участници от Фото Форум, които имат какво ново и интересно да покажат. Добавихме много награди, изненади и подаръци, които може да спечелите, ако се включвате в активностите по време на Феста. Не сме забравили и фотографските забавления, които ще започват от сутринта и ще приключват по време на вечерните партита. Моделите ни ще се погрижат за вашите по-красиви и креативни фотографии. Всичко това ще може да отпечатвате при нашите партньори на най-добрите фотографски принтери.

Сайта на хотел Камелия може да разгледате от тук http://kamelia-hotel-pamporovo.com/

Registration form

Pre-registration is required to attend Photo Forum Fest.

I agree that my personal data will be processed by the event organizers.

 

Participation Fee

- Цената за настаняване със закуска и вечеря за един човек настанен в едноспален (двуспален) апартамент е:     - при записване и плащане до 5-ти ноември включително 235 лв.
    - при записване и плащане след 5-ти ноември 250 лв.

- Цената за втори член от семейството е 210 лв.

- Специална цена за участие на студенти до 25 годишна възраст е 185 лв. (спонсорирано от Динафос)

- Специална цена за участие на група студенти (минимум 5-ма) до 25 годишна възраст е 165 лв. на човек (спонсорирано от Динафос)

- Цена за участие без настаняване е 90 лв. за цялото събитие при заявка и предварително заплащане. Включва лекции, ползване на студио, демонстрации, организирани разходки, участие в конкурси, изложба, участие във вечерните партита. В тази цена не се включва хранене, настаняване и услуги от хотела.

- за единично настаняване в двойна стая доплащането е 60 лв. за целия период при наличие на достатъчен брой места.

- Деца до 6 ненавършени години - безплатно.

- Деца от 6 до 12 ненавършени години на допълнително легло ползват 50% по-ниски цени.

- Всички над 12 години ползват цени за възрастен.

- Цените са крайни. Може да ви бъде издадена опростена фактура.

What's included

Цената включва целия 4 дневен (3 нощувки) престой в хотел със закуска на блок маса, вечеря на блок маса с избор на ястия, включително вегетариански, фотографски активности, лекции, ползване на студио, демонстрации, организирани разходки, участие в конкурси, изложба, ползване на СПА център (работно време 10:00-21:00), ползване на фитнес, ползване на игрищата, ползване на детски кът за семействата с деца.

Повечето апартаменти в хотела разполагат с камина, която може да ви бъде заредена с дърва и ползвана за уют срещу 10 лв. заплащани на хотела. Отоплението на стаите е централно и не е свързано с работата на камините. Носете си бански и джапанки за СПА центъра. Във всяка стая има хавлиени кърпи, но ако искате да ползвате хавлиен халат, това ще ви струва 5 лв. заплатени към хотела за цялото време на престоя. Паркингът на хотела е достатъчен за всички коли и е безплатен. Има на разположение джаги, тенис на маса и маса за билярд, които могат да бъдат ползвани срещу неголяма сума, която ще обявим на място.

Методи на плащане

Регистрационната такса се заплаща преди датата на събитието по един от следните начини:

1. В брой в офиса на Фото Форум (София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56, етаж 2) -
раб.време 10:00 - 18:00 ч.

2. По банков път – сметка: BG07FINV91501015981201 в ПИБ на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.

Забележка

За да бъде записването ви валидно, моля попълнете точно формата на тази страница и заплатете сумата по един от обявените начини.

Стаите в хотела са в апартаменти с една или две стаи и са с две съединени легла с възможност за разделяне. Ваш ангажимент е да се групирате! Ние можем да ви предложим с кого да сте в стая ако ни се доверите.

Program

Здравейте, приятели на фотографията!

С удоволствие обявяваме програмата за тазгодишния Фото Форум Фест. Датите са 14-17 ноември, а мястото хотел Камелия - Пампорово. Това е първият хотел, който повтаряме през изминалите години, през които организираме Фото Форум Фест, но сме сигурни, че на новозаписалите се ще им хареса, а на тези, които присъстваха през 2016 г. ще им бъде приятно да бъдат отново там.

Знаете, че всяка година в програмата включваме разнообразни лекции, уъркшопи и практически занимания, както с популярни фотографски имена, така и с участници от Фото Форум, които имат какво ново и интересно да покажат. Включваме лекции, които са подходящо за напълно начинаещи, и такива, които са за по-напреднали. Акцент в тазгодишния Фест ще са: Анализиране и римейкинг на светлина по предварително избрани от публиката кадри, сватбена фотография, видео заснемане, пейзажната фотография и много други теми, които постепенно в следващите дни ще обявяваме, заедно с лекторите, които ще ги водят.

Подготвяме ви награди, изненади и подаръци, които може да спечелите, ако се включвате в активностите по време на феста. Не сме забравили и фотографските забавления, които ще започват от сутринта и ще приключват по време на вечерните партита. Моделите ни ще се погрижат за вашите по-красиви и креативни фотографии. Всичко това ще може да отпечатвате при нашите партньори на най-добрите фотографски принтери - Factor.bg. Всички присъстващи ще могат да видят и вземат за тест най-новото на пазара на техника, което нашите партньори ще предложат.

Canon България ще ви предложат за тестове:
* EOS R
* EOS RP
* RF обективите - всички без последните два (RF 85mm DS и RF 70-200mm).
* EOS M6 Mark II
* EOS M50
* EOS 90D
* EOS 5D Mark IV
+ набор от интересни EF обективи.

Panasonic ще ви предложат за тестове:
Камери:
* DC-S1HE-K
* DC-S1RE-K
* DC-S1E-K
* DC-GH5EG-K
* DC-GH5SE-K
* DC-G9EG-K
* DMC-G80EG-K
Обективи:
* S-X50E - Lumix S PRO 50 mm f1.4
* S-R24105E Lumix S 24-105mm f 4 macro O.I.S
* S-E70200E Lumix S PRO 70-200 mm f2.8
* H-ES12060E LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm/F2.8-4.0
* H-ES50200E9 LEICA DG VARIO 50-200mm/F2.8-4.0
* H-F007014E LUMIX G Vario 7-14mm f4
* H-FS12060E LUMIX G Vario 12-60 mm f/3.5-5.6

Dynaphos ще инсталират фотографско студио, което ще е на разположение на участниците по време на събитието. Моделите са задължителна част от Фото Форум Фест. Снимаме ги в студиото, по време на събитието, а с тях онагледяваме и работата по време на уъркшопи и лекции. Вълнувате ли се кои ще са? Скоро ще обявим и тях. ;)

Формата за записване е отворена, така че, ако сте нетърпеливи може да сте от първите засписали се! :)

Очакваме ви!

Ето някои акценти от програмата, а скоро ще ги разпределим прецизно по часове и дни:

14.11. - четвъртък

14:00 – 18:00 - Акредитация и настаняване - Рецепцията на хотела

15:00 - 16:00 - Лекция и работилница за начинаещи - "Устройство на фотоапарата, избор на фотоапарат и обективи. Основни понятия във фотографията. Видове обективи. Работа с фотоапарата и режими на снимане. Файлови формат на изображения, Настройки на изображението (баланс на бялото, шумопотискане). Светкавици. Правила за композиция и видове светлина. Висока и ниска гледна точка. Цвят и цветна хармония."

16:00 - 16:40 - Уъркшоп - "Твоята фотография - на твоята медия! Бъди уникален с ILFORD CREATIVE EMULSION! Виж своето творчество не само на хартия, но и на други печатни медии." - Георги Чакъров от Factor.bg

17:00 - 19:00 - Лекция/дискусия - Сватбената фотография в детайли. Kак да се справяме с конкретни технически и организационни предизвикателства? с Пенчо Чуков - chukov
Доколко е важно фотографското оборудване в сватбената фотография и кои са моментите, в които техниката ни дава предимство.
Проблеми със светлинните условия и идеи за тяхното решаване.
Има ли "задължителни" кадри и защо са необходими?
Обработка и предаване на финалните кадри. Софтуер, срокове за издаване.

19:30 - 20:30 - Вечеря - Ресторанта на хотела

20:30 - Откриване на Фото Форум Фест 2019

 

15.11. - петък

8:00 - 10:00 - Закуска - Ресторанта на хотела

10:00 - 18:00 - Фотографско студио оборудване със свободен достъп с любезното съдействие на фирма Dynaphos.
Тази година Dynaphos ще акцентират върху мобилността и гъвкавостта на фотографското студио.
Ще експериментираме със снимане с различни фонове, дори живата гора ще бъде наш фон.
Информация кога и как ще се мести студиото ще получите по време на събитието или на информационното табло.
Практически занимания в студио за всеки желаещ.
Тест на техника от щандовете на фирмите партньори.
Снимане на нашите модели в студиото.

неопределен час - Наблюдение заснемането на Stock фотография в околностите на хотела
Почти всяка година гости на събитието са колеги, които снимат stock фотография.
Те организират снимачни сесии по време на феста. При допълнителна уговорка с тях може
да имате възможност да ги наблюдавате, да разговаряте с тях или да се включите по някакъв начин
като доброволци в процеса.

09:30 - 11:00 - Лекция - "Анализ на светлина и римейкинг на фотографии" с Енчо Найденов
Лекторът ще говори за светлината във фотографско изображение.
Конкретно ще бъде направен анализ на светлината във вече готови кадри.
След лекцията ще има и практическа част с римейкинг на анализираните кадри.
Тя ще е с допълнително заплащане и предварително записване. Целта на задачата ще бъде максимално точно да се повтори кадъра и светлината в него с наличните средства.
За избора на кадрите, които да бъдат обсъждани даваме възможност участниците и потребителите на Фото Форум да се включат с предложения. Ще събираме предложения за кадри подходящи за външно заснемане и такива, които са подходящи за вътрешно или студийно заснемане, ако времето не позволява да снимаме навън. Кадрите трябва да са на хора. Предложенията трябва да се съсредоточават върху светлината на декора или модела. Условието е за римейкинга да не се изисква голям финансов бюджет.

11:00 - 13:00 - Практически семинар* - "Анализ на светлина и ремейкинг на фотографии" с Енчо Найденов (уъркшоп с допълнително заплащане, групите се формират предварително)
Целта на уъркшопът е да е продължение на лекцията на същата тема и да е място, на което заинтересованите да могат практически да видят и участват в анализиране и създаване на светлинна сцена и максимално точно повторение на зададен пример.
Групите ще са ограничени, за да може участниците да включат пълноценно в задачите и времето да е достатъчно.

11:00 - 13:00 - спорт - Футболен мач на игрището на хотела
При достатъчен брой желаещи, за да направим отбори, ще поиграем футбол.
Носете си спортни обувки. А за тези, които няма да играят, ще дадем възможност да снимат бързо движещи се обекти ;)

12:00 - 13:00 - Обяд и свободно време.
Обядът не е включен в крайната цена и е свободен избор на участниците.
Ще бъде предложен обяд и в самия хотел от менюто в ресторанта.
Около хотела също има допълнителни възможности за хранене.

13:30 - 14:30 - лекция - "Фотографски подходи при заснемането с дрон. Тайните на аерофотографията" - с Явор Мичев
Лекция - Водещият ще разкаже за своя опит и методи, които използва в работата си.
Аерофотографията като жанр.
Избор на техника. Кратък обзор на съществуващите масово достъпни решения.
Избор на локация и правила.
Подготовка за полет.
Особености при въздушното фотозаснемане - личен опит във въздушното засенамне, композиция, светлина.
Постпроцес - обработка на снимки, файлови формати.

14:30 - 16:00 - практическа част - "Фотографски подходи при заснемането с дрон. Тайните на аерофотографията" - с Явор Мичев
Практическа част - снимане на движещ се обект (автомобил).
С Явор Мичев ще осъществим реална снимачна сесия. Той ще разкаже и покаже опита си и подхода при снимане на движещи се обекти.

16:00 - 20:00 - Практическо обучение / работилница с Canon България, водещ Николай Пандев и модел/гримьор Мелания Янева
Неслучайно сме избрали времето за провеждане на това занимание да е късно следобед, защото Мелания Янева ще има нужда да се подготви за снимането, а това ще отнеме няколко часа. С нетърпение очакваме да видим какво ще нарисува въображението й.
По време на това събитие ще имате възможност да изпробвате новите модели и обективи на Canon. Ще снимаме по предварително направен списък.
За записване се обръщайте към организаторите. Снимките ще са на закрито и в студио.

20:00 - 21:00 - Вечеря - Ресторанта на хотела

21:00 - Парти

 

16.11. - събота

07:00 - 08:00 - Заснемане по изгрев на ТВ кулата на Снежанка - за ентусиастите за ранно ставане и снимане ще направим снимане с дрон на изгрева заедно
с Явор Мичев - JMDP. Уговорка за отиването ще направим предния ден.

08:00 - 10:00 - Закуска - Ресторанта на хотела

10:00 - 18:00 - Фотографско студио оборудване със свободен достъп с любезното съдействие на фирма Dynaphos.
Тази година Dynaphos ще акцентират върху мобилността и гъвкавостта на фотографското студио.
Ще експериментираме със снимане с различни фонове, дори живата гора ще бъде наш фон.
Информация кога и как ще се мести студиото ще получите по време на събитието или на информационното табло.
Практически занимания в студио за всеки желаещ.
Тест на техника от щандовете на фирмите партньори.
Снимане на нашите модели в студиото.

10:30 - 11:00 - лекция - "Как да създадем портрет с естествена светлина?" - с Таня Маркова - Nyamarkova
Лекция
1.Избор на локация
2.Време за осъществяване на проекта
3.Избор на модел и стайлинг / естетика и композиция
4.Избор на подходящи обективи при портретна фотография
5.Представяне на портретните обективи с марка Tamron

11:00 - 14:00 - практически семинар - "Как да създадем портрет с естествена светлина?" - с Таня Маркова - Nyamarkova
Практическo занимание
Ще се предостави възможност на всеки участник да заснеме свои авторски кадри. За да се избегне дублиране на кадри ще се работи на две групи като всеки учасник изчаква своя ред. След приключване на практическата част ще се коментират заснетите по време на фотосесията портрети.

12:00 - 14:00 - снимане - Импровизация около хотела
За участниците, които няма да са ангажирани в снимането с Таня Маркова ще направим импровизирано снимане близо до или в хотела.
Темата ще е свободна, а участниците ще сме едновременно и фотографи, и модели. Водещ, ще излъчим на място ;)

12:00 - 13:00 - Обяд и свободно време.
Обядът не е включен в крайната цена и е свободен избор на участниците.
Ще бъде предложен обяд и в самия хотел от менюто в ресторанта.
Около хотела също има допълнителни възможности за хранене.

14:00 - 14:40 - Лекция - Видеография с Ясен Джабиров - Заснемане на видео проект по задача - сайт на Maxmedia
- Представяне на лектора. Преглед и представяне на подходяща техника.
- Брифинг на подхода за снимане и действие за заснемане на видео задача.

14:40 - 20:00 - Практически семинар - Видеография с Ясен Джабиров - Заснемане на видео проект по задача
Практическият семинар е разделен на две части - отворена за всички и такава с допълнително заплащане.
14:40 - 16:00 (част 1 с допълнително заплащане, групите се формират предварително)
- Изпълнение на реална видео задача.
Заснемане чрез импровизация и предварително организирани сцени.
Заедно с Ясен Джабиров участниците ще заснемат импровизирано представяне на хотела, което
ще включва статични и динамични сцени. Водещия ще напътства групата, ще отговаря на въпроси,
ще помага в снимането.
Ще може да използвате ограничено количество инструменти (стабилизатори, фото камери) от нашите фирмени партньори,
но е добре да носите и лична техника, с която разполагате.
След заснемане на задачата следва преглеждане на заснетия материал, подбор и обсъждане на подходящите кадри, които да влезат във финалния филм.
16:00 - 20:00 (част 2 със свободен достъп)
- Анализ на заснетия материал,
- обсъждане с участниците,
- подготовка и монтаж.
Ще бъде обсъждан материала заснет от снимащите в предния етап.

20:00 - 21:00 - Вечеря - Ресторанта на хотела

21:00 - Парти

 

17.11. - неделя

8:00 - 10:00 - Закуска - Ресторанта на хотела.

10:00 - 11:00 - Обсъждане и анализ на заснетите кадри от проведения уъркшоп с Таня Маркова.

11:00 - 11:30 - Изложба на снимките от конкурсите по време на Фото Форум Фест. Награждаване.

Отпътуване

 

Presentators

Енчо Найденов

Комерсиален фотограф

Енчо Найденов работи в областта на комерсиалната фотография, като се е специализирал в снимането на хора, портрет и постановъчна фотография с модели/актьори. Работил е за едни от най-големите клиенти в България, както и за повечето печатни и онлайн списания у нас. Преподава фотография в НБУ на специалностите Фотография, Реклама и Графичен дизайн. Автор е на книга за студийното осветление.

Ясен Джабиров - maxmedia

видеограф / пилот–оператор на дрон

Ясен Джабиров е видеограф и пилот–оператор на дрон. Завършил Анимационна режисура в НАТФИЗ. Работи в студиото си МаксМедия, което реализира проекти за рекламни, музикални, корпоративни и други кино и видео филми. Стилът му на заснемане и монтаж се отличава с динамика и използването на последните технологии във видеозаснемането.

Таня Маркова - nyamarkova

Фотограф

Аз съм Таня Маркова - непоправим романтик, влюбен във фотографията. За мен това е магията, която ми даде възможност да виждам отвъд видимото. Фотографът е истински художник - вместо четка, палитра и платно използва фотообектив, а модели и образи - това е целият свят, но заснет в един кратък миг от съществуването си, затова тя - Фотографията е и философия на самия живот.

Обичам фотографията, защото тя ме научи да усещам душата на хората, научи ме да забелязвам дребните и незначителни на пръв поглед неща. Всяка снимка разказва история, в която зрителя се потапя и пренася в света видян през очите на фотографа, застинал в краткия миг на натискане на спусъка. Всяка снимка изразява самоличността на фотографа, душата, емоциите му и отчасти може да бъде автопортрет.

Явор Мичев - jmdp

Фотограф

Русенецът Явор Мичев се увлича по фотографията още преди постъпването си в Русенския университет през 1993 година. Тя става неразделна част от ежедневието му. През 2007 година за пръв път лети с мотоделтапланер. Връзката между полета и страстта към фотографията дава нови хоризонти и нови възможности за авторски проекти. Оттогава той концентрира цялата си творческа енергия и техническите си познания именно в тази насока.

За него аерофотографията е сбъднатата мечта да вижда и отразява през погледа на птицата. Светът оживява в нови, запомнящи се композиции и сюжети, а дори и най-познати места неочаквано и приказно се променят.

Пенчо Чуков - chukov

Фотограф

За мен фотографията е повече от професия, повече от хоби. Тя е вътрешна потребност и израз на моята емоционалност и вихрен темперамент, на любопитството ми към света и хората, на желанието ми да ги опозная. Обичам да снимам природа. Тя перфектно укротява моя темперамент и ме смирява. А когато искам да си развихря емоциите и да предизвикам способностите си като фотограф, тогава снимам сватби. (Обичам да командвам голям брой жени едновременно :-))))))

Типично за всеки начинаещ фотограф и аз се увлякох отначало по техника, съвършенство на изображението, дълбочина на обработката, но с течение на времето осъзнах, че най-важното е в кадъра да има разказ, да има визуално внушение. Но разбрах и друго - това не може да се случи отведнъж. Всеки фотограф трябва да извърви пътя на своето израстване. И когато повървях по този път разбрах и още нещо - всъщност важен е самият път. Не спирайте да дерзаете, приятели, не бива да оставяме пътят да обрасне в тръни. Успех и на фокус!

Николай Пандев - pandevonium_images

Фотограф

Александър Петров - sas

един от създателите на Фото Форум, предприемач

Александър Петров е дипломиран инженер по компютърни системи от ТУ-София. Увлича се по фотографията още от постъпването си в университета. След университета взима решение да не работи като професионален фотограф, но затова пък участва в първите български проекти свързани с фотография и интернет. Създава първия български специализиран сайт за фотография. По-късно създава в партньорство и Фото Форум, който разработва софтуерно и организационно. Участник и организатор в много фотографски конкурси и изложби. Организатор на фотографски срещи и събития в това число и "Годишни Фотографски Награди". Съавтор и автор на материали и книги за фотография.

Media partners

 
 
 

Contacts

Photo Forum Fest

bul.Evlogi i Hristo Georgievi №56

floor 2, right door

Sofia, 1124

tel. .........................

site@photo-forum.net

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.