.

Редактор на галерията Иван Миладинов - Jirko


Здравейте, аз съм Иван и най-много обичам да бъда сред природата. А когато нещата се подредят добре, се случва да направя и някоя друга снимка. Не знам дали силата ми е в пейзажите, но те със сигурност са нещото, към което съм насочил най-много енергия и усилия.

Разкажете ни накратко за себе си, какви са вашите работа и хобита?

Захванах се по-сериозно с фотография преди 11 години. Преди това просто обикалях по планините, снимайки като турист. В даден момент си дадох сметка, че зад добрия пейзаж стои много повече работа от една разходка и хубав фотоапарат. Тогава започнах целенасочено да преследвам условията и да подбирам локациите. И така, фотографията се превърна в професия, без да се усетя. В момента си изкарвам прехраната, водейки обучения по фотография. Аз самият гледам да се уча постоянно и смятам, че съм още в началото. Или поне се надявам да е така Старая се да снимам все по-малко комерсиални проекти, тъй като те ме отдалечават от моите лични идеи.

Какво е първото нещо, което ви привлече във фотографията?

Клиширано, но вероятно това, че мога да се изразя по различен начин. Тъй като не ме бива да рисувам, реших да пробвам със снимки.

Влияе ли по някакъв начин и житейският ви опит на фотографиите, които заснемате?

Разбира се, при мен това е основа. Снимането на природа изисква много умения да се примиряваш с несгоди и несполуки, както и опит да оцелееш в една иначе враждебна среда, особено, ако искаш да доведеш нещата до крайност. Тогава опитът е от основно значение.

Каква е техниката която използвате? Използвате ли софтуери за обработка?

Техниката при мен е много преходно нещо. В момента снимам със Sony, на което слагам обективи Canon. За обработка използвам основно фотошоп, просто защото умея да работя най-добре с него.

Какво е по-важно за вас, настроението и историята зад образите или техническото съвършенство?

За мен няма разделение между трите. Просто трябва да присъстват в една снимка. И все пак, ако трябва да избирам, може би техническото съвършенство ще отиде на последно място. Все пак душата на една снимка не е в острите пиксели.

Каква е вашата визия и отношение към фотографията?

Аз снимам основно природа - животни и пейзаж. За мен е особено важно нещата да са поднесени по артистичен начин, но в същото време, когато един човек, видял снимката ми отиде на това място, да го познае и види така, както съм го видля аз. Не създавам "измислена реалност", аз съм фотограф. За мен природата е създателя на кадрите, аз съм просто този, който ги открива. При обработката се старая да засилвам дадени елементи, които харесвам и обратното.

Избирате ли всеки път специално местата, на които да снимате?

Разбира се. Ако мястото не ме грабне, просто няма смисъл. Дори не си вадя фотоапарата. Една локация трябва да е интересна, за да ме мотивира да преследвам добри условия около нея.

Кой е вашият любим фотографски жанр?

Всичко свързано с аутдоор фотография ми е безкрайно интересно. В началото бяха основно пейзажи, но напоследък залитам доста и по диви животни. Обичам и портретната фотография, особено, ако е по-непринудена.

Какъв е вашият съвет към начинаещите фотографи?

Моят съвет към тях е да вярват, че няма невъзможни кадри, и че всъщност е доста лесно да си вдигнеш нивото, стига да обичаш това, което снимаш. Вдигайте нивото си с фотография, не с обработка. Когато едно нещо не се получава, не бягайте веднага към фотошопа. Това, което ще ви направи неповторими като автори, е самата снимка като комбинация от момент, персонаж, локация и композиция, просто защото фотошопът се учи много по-лесно, отколкото това да се правят снимки на природа, хора и каквото и да е. Всеки може да се научи да лепи със слоеве и маски, и да си реди обекти. Но да виждате подредено в хаоса около вас, в това е истината.

Редакторска Галерия - March 2019 г.
[anonymity] | ~ T ~
Днес
.
[anonymity]
Днес
.
[anonymity] | ~~~пY~
Днес
.
[anonymity] | Изгрев над Юндола
Днес
.
[anonymity] | The room
Днес
.
[anonymity] | Братовчедки
Днес
.
[anonymity] | *
Днес
.
[anonymity]
Днес
.
[anonymity]
Днес
.
[anonymity]
.
[anonymity] | Good morning sunshine
.
[anonymity] | Пътник...
.
[anonymity] | ***
.
[anonymity] | Les Mémoires XXI
.
[anonymity] | Cat on a Hot Tin Roof
.
[anonymity] | Пейзаж с портрет или п...
.
[anonymity] | Old style
.
[anonymity]
.