.

Редактор на галерията Калоян Богданов - bogdanov


Калоян Богданов е роден през 1979 година. Интересува се от съвременни форми на изкуството. Завършва скулптура в класа на професор Величко Минеков и магистратура фотография в Националната Художествена Академия, но не спира да се занимава с живопис.

Фотографията се появява в живота му, за да снима продадените платна, а в сърцето му малко по-късно. Участва и печели с фотографски проекти в десетки галерии у нас и в чужбина. Живее и работи в Испания.

Разкажете ни накратко за себе си, какви са вашите работа и хобита?
Художник съм и работя за свободата си. Изпитвам наслада от това. Да, може би хобито ми е да изпитвам наслада.

Какво е първото нещо, което ви привлече във фотографията?
Идеологията на фотографията. Ние използваме цветове от спектъра на материята, в скулптурата също изобилства материя, а фотографията работи с нещо много по-съвършено - светлина. Светлината осмисля и цвета, и материята.

Влияе ли по някакъв начин и житейският ви опит на фотографиите, които заснемате?
Прекалено много. Не намирам смисъл да тренирам мускула на показалеца си. Ако нещо не минава през мен, не минава и през камерата ми!

Каква е техниката която използвате? Използвате ли софтуери за обработка?
Използвам различна техника и различни техники. Обичам да експериментирам. Огромно удоволствие ми доставят благородните процеси, като цианотипия, гума бихромат, които са изключително близко до графиката. Използвам и дигитален апарат, имам и няколко лентови. Средният формат 6Х6 ми е любим. Квадрата много провокира. Снимам и с телефон. Софтуери за обработка използвам при всяка предоставила ми се възможност. ;)

Какво е по-важно за вас, настроението и историята зад образите или техническото съвършенство?
Техническо съвършенство? Никак не вярвам в това словосъчетание. Съвършенството е вечност. Няма как нещо преходно да бъде съвършено. Всяка техника има своят апогей и не е никак трудно да го извадиш от нея. През ден излиза техника с нещо по-съвършено и стотици хиляди се възползват от това. Не може да ме развълнува техниката. Тя е, за да върши работа. Вълнуват ме органични неща.

Каква е вашата визия и отношение към фотографията?
Най- високото стъпало на всяка дейност е изкуство. Виждал съм книги: „Изкуството да бъдеш жена”, „Изкуството да контролираш мъжа си”, „Изкуството да печелиш пари”... Всички тези автори използват думата, защото знаят какво стои зад нея. А какво точно стои зад нея го пише в „История на изкуството”. Да оставим шегата. Фотографията е изкуство! Или по-точно най-висшата форма на фотографията е изкуство!

Избирате ли всеки път специално местата, на които да снимате?
Да, но предимно го правя в ателието си (то си има име… студио Х).

Кой е вашият любим фотографски жанр?
Ще отговоря много общо. Художествената фотография!

Какъв е вашият съвет към начинаещите фотографи?
Имам два съвета, защото и начинаещите са два типа:
Съвет N1 към начинаещи N1: Не правете компромиси със себе си и не се увличайте от модите във фотографията! Търсете се на места където е възможно да се откриете и снимайте с по-голямо число на блендата поне докато се научите да композирате!
Съвет N2 към начинаещи N2: Спрете да слушате чалга!

Редакторска Галерия - December 2018 г.
e-design | + + + + +
.
roburt48 | Нощна смяна
.
ishootraw
.
Инка
.
poz_x | Balerina
.
hardcpz
.
artniko | Body and soul
.
pachok
.
boyan.kostov
.
Борис_Христов
.
petial
.
wallburn | The life on Golden Gat...
.
мирка | Eсенни ноти и песни
.
kalynsky | Nudity
.
Dalibor | Marta P.
.
sValio
.
petial | С хора и песни край ре...
.
Muzka | Моравски гледки...
.