Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Първият редактор за Новата 2018 година е Далибор Толевски

  Първият редактор за Новата 2018 година е  Далибор Толевски - Dalibor.

  Той е роден през 1985 г. в Република Македония. Първите му творчески импулси се проявяват чрез рисуването, вдъхновен от красотата на жените. Годината, през която започва да се занимава с фотография е 2004 г. увлечен да улавя красотата на човешката природа и житейските обстоятелства.

  В момента живее и работи в Чикаго, САЩ като портретен и моден фотограф - http://www.dalibortolevski.com/

 • 'Открий своя път във фотографията' с Емануил Трейман и приятели

  "Открий своя път във фотографията" с Емануил Трейман и приятели всяка неделя ще ви среща с някои най-успешните актуални български фотографи. Форматът ще се проведе от 14-ти януари до 25-ти март.

  Имената, които участват в проекта са: Темелко Темелков, Ивайло Станев, Дилян Марков, Ивайло Петров, Владимир Донков, Милан Христев, Влади Балевски, Надежда Павлова, Николай Абаджиев, Георги Кожухаров и Емануил Трейман.
  Пълната информация може да намерите на: https://emanuiltreyman.com/
  Потребителите на Фото Форум могат да се възползват от отстъпка от 10% с код: photoforum 

        
 Теми - forum: Клубен живот
 
 Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   31-01-09 09:34

Венцислав Великов е млекопроизводител от Силистренско. Има ферма първа категория, която отговаря на европейските изисквания. В нея отглежда 49 крави, част от тях са от Германия по проект на САПАРД. Европарите обаче още не са платени. Фермерът уточнява, че изразява мнението на група млекопроизводители от района на Силистра. Те ще протестират на 4 февруари.


Г-н Великов, защо пазарът е залят от сирене с палмови мазнини?
- Защото е най-евтино. Най-големият проблем е, че консуматорът е дезинформиран за продукта, който му се поднася с наименование "сирене". 60-70% от мандрите произвеждат нещо от разтворено сухо мляко, хомогенизирано с палмова мазнина и всевъзможни добавки.
Другите съставки, които се влагат, са разни емулгатори, които съединяват мазнините с водата. При това производство се усвоява и това, което се нарича суроватка, която
при обикновеното сирене
се оттича и изхвърля
Палмовата мазнина се влага, за да се получи необходимата масленост.
Вчера направих елементарен полеви тест. Взех бучка сирене и я сложих в микровълновата печка. Тя цвърчи и пръска.
Има реклами за сирене, че се правят от цели 3,5 литра мляко. Глупости на търкалета. За да протече млечнокисела ферментация и при спазване на технологията, трябват 6-7 литра сурово мляко и 30 дни сиренето да отлежава.
- Какво още се слага в ментето?
- Чувал съм, че се добавя креда - калциев карбонат. Това всъщност е тебешир. Дали наистина се слага, не знам, не съм технолог.
- Не е ли вредно?
- Не. Принципно се дава на животните като фураж.
Проблемът е, че температурата на топене на палмовата мазнина е около 38 градуса. Това, като премине през тънките черва, отива в кръвта и води до натрупване по кръвоносните съдове. Това го чувам и чета в интернет. Нарича се трансмазнина, която е забранена в Австралия, САЩ, Дания и пр.
Повечето от мандрите в момента обаче са принудени да го правят, защото такава е ситуацията на пазара. Ако не реагират и продължават да правят сирене от прясно мляко, не могат да продадат нищо, защото себестойността вече е коренно различна.
Палмовата мазнина е евтин продукт. Много е спорно качеството й, защото се внася полулегално. Съпътстващите документи като сертификати за произход и лабораторни анализи, дори да ги има, не са истински.
- Вярно ли е, че мандрите са спрели да изкупуват сурово мляко?
- Да. Никой не иска да купи суровината, която произвеждам. Млекопреработвател, ако вземе моето мляко, трябва да произведе скъпо сирене. Така е принуден да ползва тези сурогати.
Аз като млекопроизводител и млекопреработвателите сме вложили средства, с които трябва да отговаряме на евростандартите. Ние сме го направили, но какво се получава при търговците и магазинерите. Нищо.
Тях нито ги лицензират,
нито има изисквания
и продават сурогати
Оттук по веригата страдат всички. Първо в животновъдството - като не ми купуват млякото, трябва да изгоня хората. Нямам с какво да им платя. След това удря по производителите на фуражи. Засегнати са и фабриките от хранително-вкусовата промишленост. Те генерират отпадъци, с които се изхранват животните. Сега ще трябва да ги изхвърлят в природата. Всичко е навързано.
- Какво е решението?
- Както казват Ричард Марчинко и Джон Вайсман в книгата "Свирепия": "Ситуацията е осрана без надежда за почистване." Държа да уточня, че говоря от името на млекопроизводителите от района на Силистра.
Нашето искане е да се регламентира продажбата на продукти от палмови масла. Ние не сме против тях, щом не са забранени в Европа. Трябва обаче да се регламентират, защото сега се получава нелоялна конкуренция между 100% натурални продукти от сурово мляко с някакъв незнаен микс от сурогати. Да е написано на етикета, че е продукт от растителен произход, но не и сирене.
- Какви други искания имате?
- Контролните органи трябва да следят за състава на продукта. Да се гласуват сурови глоби за неспазване на разпоредбите, а не санкции от по 100-200 или 1000 лв. Дори при второ и трето нарушение да се затваря магазинът или предприятието.
Да има контрол на вноса на сухо мляко и
да се разясни каква е тая
палмова мазнина и
какви са последствията
за здравето
Четох интервю на един доктор, че това било полезен, диетичен продукт, от който не се напълнява. Глупости - това е продукт, който угоява!
Никой не говори и за меламин в сухото мляко. А помните скандала от Китай.
В момента ситуацията е
като бомба със закъснител, на която часовникът цъка. Максимум до 2 месеца ще гръмне. В района на Добрич на 50-60% от фермерите млякото не се изкупува. Ние с мандраджиите сме приятели, не сме конкуренти. Те ни казват: "Пичове, не е далече моментът, когато ние наистина не можем да ви купим и платим млякото, защото нашите складове са препълнени с продукция от вашето мляко и не можем да я реализираме на пазара."
Имам колеги, които ходят по мандрите, вземат сирене и отиват направо по магазините да продават, за да могат да си приберат парите. Някои не са си ги взели още от октомври-ноември.

Когато няма държава е така ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   31-01-09 09:40

Ами аз не знам някой да не знае че в България сирене от мляко няма в нито един магазин !!!!!

Няма значение каква цена е !!!

Това са стари новини .С колбасите е същото .....мръвки в тях няма !!!

Нямам идея дали има нещо в нашата държава да е истинско !!!

Като почнеш от правителството , богаташите ни и стигнеш до последният просяк !!!

[smilie7]

Само говната които сами произвеждаме и се заравяме в тях са горе доли свестни !!!

[smile]


Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Бай Тошо от с. Ярлово" от Martin Iliev - 0 коментара
"Исландия и забележителностите около Рейкявик през декември" от Emilian Primov - 2 коментара
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 10:05

крайно време е и българите да започнат да се интересуват какво пише на етикетите и какво ядат... то проблема не е само при производителите... няма никаква хранителна култура [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   31-01-09 10:08

Аз мога да ти напечатам какъвто искаш етикет - даже с лазерен холограмен стикер ....[smilie7]

Не четете ...тук и етикетите са измама!!!

[smilie19]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: carl_cox 
Дата:   31-01-09 10:13

mouseee - хем си права, хем не си в критичната ти забележка към крайните клиенти...въпросът е, че никой производител няма да напише на етикета въпросните съмнителни и вредни добавки, и съставки...

та все още на някои кисели млека пише - "от екологично чист район", без официално да се знае какво точно значи това и къде са тези райони...

идеята ми е, че колкото и да четем етикетите, трудно ще успеем да избегнем на 100% вредните продукти, за жалост...Публикацията е редактирана (31-01-09 10:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 10:29

ми то и на вкус личи...едно ти се маже по небцето...гадно такова. ма купуват...не нам не забелязват ли хората? аз сирене още не съм почнала да правя редовно, ма от хубаво маслено мляко си трябват поне 5 литра в домашни условия за бучка сирене към 900-1000 грама. инак праясното мляко го зимам домашно(от 10г)и си квася киселото. та съм му фанала цаката на сиренето-купувам от един магазин, дет си имат мандра и затворен цикъл-на вкус си е все същото като преди години и га че ли си е с млечни мазнини...ма то знае ли човек[smilie11]
требе да го отнеса при една ппиятелка в бан да го огледа[smilie8] баси и параноята, баси....
ма в тва отношение у европата май са бетер...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 10:31

принудена съм да се съглася за липсата на сигурност на етикета, но мисълта ми като цяло е че нямаме навик дори срока на годност да погледнем... то и там същата гаранция, но мисля че и ние трябва да направим каквото можем сами да се пазим [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:36

вие открихте топлата вода.

на никого не му пука.
освен на проидвосителите.
утре пак ще си купите сирене от гадното, както и аз си купувам.
и сирене и най-малкото, то поне пак се ползват някакви органични масла, покрай тея гуми, и нито едно от двете не е особено вредно. пролемът със сиренето е по-скоро икономически, отколкото здравен в момента.
но всички яйчни и млечни продукти са в кюпа - сирена, майонези, кашкавали, цедени млека, от тук салати всякакви.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 10:45

ми тва не е първата тема по въпроса...и последна няма да е...чайте да видите кво ще стане кат се събуди амигото[smilie18]
па аз и яйца си зимам домашни, и майонезата от тях си правя...я да ида да врътна една набързо...то ся зимата домашните яйца намаляват, та и от птицеферма зимам, де...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: carl_cox 
Дата:   31-01-09 10:46

mouseee [smilie24] да така е...тук си права...аз пазарувам за вкъщи и се опитвам да внимавам максимално, но...не мога да кажа, че съм убеден, в това което избирам.

е, напоследък съм очарован от кисело мляко Боженци(дано не се окаже и то пълно с незнам какво си), а иначе за прясно - обикновено Мегле взимам


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:47

мара, добре правиш [smilie24]Публикацията е редактирана (31-01-09 10:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 10:48

"Ситуацията е осрана без надежда за почистване." [smilie24] [smilie23]

Вчера реших да си потърся лютеница, щото домашната ни свърши, и тръгвам из хранителните магазини - големи и малки. И не мога да намеря една нормална лютеница! [smilie9] [smilie23] Всичките съдържат модифицирано нишесте (т.е. генно изменено, а какво изобщо търси нишесте в лютеницата?!), овкусители и подправки, чиито имена не са отбелязани, подсладители - вместо да пише аспартам, написано с неговото съкращение или пък захар. [smilie9] [smilie23] И защо трябва да има всички тези боклуци, а не се знае още и от каква стока са направени и кой си е мил краката вътре в тая лютеница, ама нашата домашна не съдържа нищо от това и все пак по-вкусна аз от нея не съм ял. [cool] Изобщо хранителните магазини са пълни с всевъзможни боклуци, а после що боледували хората?! Няма контрол, а безотговорните елементи сами се тровят едни други - някои с подсладители, други с всевъзможни боклуци из други храни и т.н. [smilie23] Нормален ли е този свят, ми кажете?! [cool] [smilie23] [smilie23]
Що се отнася до палмовото масло - то е богато на наситени мастни киселини, а не на трансмастни, които наистина са много вредни и се съдържат в маргарините (хидрогенизираните масла). [cool]Публикацията е редактирана (31-01-09 10:49)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Chitsujo 
Дата:   31-01-09 10:50

Благодаря за полезната информация. Винаги можеш да научиш нещо ново, а не просто да махнеш с ръка и дори да не прочетеш малко повече информация [smilie24] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:50

един съвет - готови салати тип руска, млечна и т.н. си правете сами.
кенар, денито, алди и още каквито там бяха, но особено кенар и денито - просто не си го причинявайте.
а най-големият боклук са аро.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   31-01-09 10:52

Добре че е кравата на комшията и мам че и се занимава да го кваси и подсирва !!!

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Но и по селата животните са кът .......защото както всяко нещо у нас българина прецака българина !!!

И животните бидеха изедени а ората ручат мляко от химически суроватки !!!

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 10:52

сох да ти кажа за Боженци съм напълно съгласна, ама както е винаги тенденццията в бг нещо хубаво първата година задължително се прецаква следващата... след малка печалба започват да си съкращават разходите максимално защото в повечето случай не реинвестират... а за Мегле не са особени читави... виж Фамилия има вкус на мляко... засега

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 10:52

кенар [smilie23] купувах първата година, когато излязоха на пазара, и правеха някои много добри салати, но след това всичк стана мазало [smilie23] [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:53

производителите не са ви виновни.
няма свястна суровина.
икономически не се издържа.
просто няма как да се продава свястна храна. дори да искаш.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 10:53

като си спомня едно време съседката на село какв сирене правеше... [smilie2] [smilie2] [smilie8] по-вкусно сирене не съм ял [smilie8] [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 10:55

я Amigo кажи повече за маргарина... то и аз явно си се заблуждавам че внимавам какво ям...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   31-01-09 10:56

Производители не са виновни - виновен е тоя дето ги прецака и съсипа .....консуматорът който е вносител !!!
И останалите де им е през кура за селскостопанския производител...

[smilie19]Публикацията е редактирана (31-01-09 10:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 10:56

амиго, аз също слагам захар в лютеницата, бе! ма малко, щот слагам и малко моркови. предпочитам леко да ми сладни[smilie5] последният път ми се мамата еба, щот са почнали едни капачки омния с плитък кант да правят и 2-3 се отвориха при стерилизирането...гадост, мръс и труд на вятъра...ма мноо труд!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:57

може ли само да вметна, че асмартамът е канцерогенен само след термична обработка?...
амиго, недей то такава степен да се вманиачаваш, и това не е ок...Публикацията е редактирана (31-01-09 10:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 10:57

Имах едни пациенти, много свестни хора, които бяха в хлебния бизнес, и те са ми казвали, че да се намери свестен хляб е като да удариш шестица от тотото, че държавата в лицето на червено-мутренската мафия ги рекетира непрекъснато и се чуди как да им усложни и съсипе бизнеса, в който да доминират само нейни хора, пилетата, дето ги въртят на грил, се топят в гадни смески и т.н. [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 10:58

exile написа:

> може ли само да вметна, че асмартамът е канцерогенен само след
> термична обработка?...
> амиго, недей то такава степен да се вманиачаваш, и това не е
> ок...
>

>
> Публикацията е редактирана (31-01-09 10:57)дай да не си говорим на тая тема, щото доста добре знам за кво иде реч [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 10:59

ми виж сега, откакто се помня около мен цялата рода се занимава с храни.
и с правенето, и с продаването и с преподаването как се правят и продават.

положението е безнадеждно и няма да се оправи.
радвайте се, че в момента сме добре.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 11:01

амиго, нямам никакво желание да си говорим на тази тема, понеже знам какви фанатици са анти-аспартам настроените [smilie5] тва се едно да си говоря с непушач за цигари...

но не е зле човек да си припомня, че някой път нещата не са съвсем еднозначни...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:05

Маргаринитесе получават от евтини, нискокачествени растителни масла (включително от генно изменена соя), които чрез процес, наречен хидрогенизация, се превръщат в твърд на стайна температура и значително по-траен от маслото продукт. При хидрогенизацията се прибавят водородни атоми към молекулите на двойните връзки на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в маслата от растителен произход, за да се превърнат в наситени. За да протече този процес, се изисква повишено налягане, температура от 120 до 210 градуса по Целзий и наличието на метален катализатор. Това, което е важно да се знае, е, че при хидрогенизацията голяма част от мастните киселини, които нормално съществуват в т. нар. рация, преминават в неестествената трансформа.
Характерът на хранителните мазнини, които се приемат, влияе върху състава на клетъчната мембрана и оттам на правилното протичане на функциите в самата клетка. Хранителните мазнини играят роля на разтворители и преносители на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К и са единственият доставчик на полиненаситените есенциални (т.е. незаменими) мастни киселини - ЕМК. Приемът на достатъчно количество от последните е много важен фактор за правилното функциониране на имунната система. Наричат се есенциални, защото организмът не може да ги синтезира сам, но ако приема от тях в достатъчно количество, може да произведе всички други мастни киселини, които са му необходими. ЕМК обхващат два основни класа - т.нар. омега-3 и омега-6 мастни киселини.
ЕМК са необходими за изграждане на здрави клетъчни мембрани. Те съдействат за намаляване на холестерола, предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания и са основен предшественик при образуването в организма на простагландините. Според някои учени ЕМК участват в пренасянето на кислорода от въздуха, постъпил в белите дробове през алвеоларните мембрани, до хемоглобина в кръвта и после през Клетъчните мембрани до митохондриите в клетките.

Д-р Едуард Сигел е създал много чувствителен тест, чрез който може да се определи количеството на трансмастните киселини в човешкия организъм. Той е установил връзка между сърдечно-съдовите заболявания и наличието от една страна, на неестествените трансмастни киселини в човешкото тяло, а от друга - на недостиг на ЕМК. Според него това нарушено равновесие има вероятно голямо значение за съществуването на толкова много хронични заболявания в индустриализираните държави. Проблемът обаче не е само в недостатъчния прием на ЕМК, а и в невъзможността да се оползотворяват пълноценно, когато се консумира храна, лишена от витамини и микроелементи и същевременно богата на белтъци и мазнини от рода на маргарина, в който се съдържат само незначителни количества омега-6 мастни киселини.
Най-богати източници на ЕМК са студеноводните риби - треска, скумрия, тон, херинга, сардина и съответно рибеното масло, студено пресованите масла от ленено семе, рапица, вечерна иглика, пшенични зародиши, някои ядки. ЕМК са неустойчиви и лесно се разграждат при контакт с въздуха и от топлинна обработка.
Тъй като в природата съществуват естествено само цис-, а не трансформи на мастните киселини, човешкият организъм не може да се справи с тяхното преработване и те започват да се натрупват по клетъчните мембрани и на други места, където изобщо не би трябвало да бъдат. [cool]
Трансмастните киселини променят нормалните механизми, чрез които се извършва преобразуването на холестерола в организма, и това повишава количеството му в кръвта. Същевременно се увеличават липопротеините с ниска плътност (ЛНП) - важен фактор за развитие на атеросклероза, а намалява Количеството на липопротеините с висока плътност (ЛВП), ко¬ито защитават сърдечно-съдовата система от първите.
Според доклад на Датския хранителен съвет направените изследвания подсказват, че консумирането на трансмастни киселини от маргарина е равностойно или дори по-опасно за развитието на атеросклероза, отколкото приема на наситени мастни киселини (каквито има в маслото и сланината).
[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:07

exile написа:

> амиго, нямам никакво желание да си говорим на тази тема, понеже
> знам какви фанатици са анти-аспартам настроените [smilie5] тва
> се едно да си говоря с непушач за цигари...
>
> но не е зле човек да си припомня, че някой път нещата не са
> съвсем еднозначни...аз пък знам, че човешката глупост и неосведоменост са в изобилие [cool] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:08

Пускам пак линк към една чудесна книга, вземете я прочетете най-накрая [cool]Публикацията е редактирана (31-01-09 11:08)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   31-01-09 11:08

Автор: Amigo
Дата: 31-01-09 10:57

Имах едни пациенти, много свестни хора, които бяха в хлебния бизнес, и те са ми казвали, че да се намери свестен хляб е като да удариш шестица от тотото, че държавата в лицето на червено-мутренската мафия ги рекетира непрекъснато и се чуди как да им усложни и съсипе бизнеса, в който да доминират само нейни хора, пилетата, дето ги въртят на грил, се топят в гадни смески и т.н. [cool]


Това е друга тема - още по кална !!!

Добре че още има хора дето помнят истинския вкус на нещата .......

Но след някоя и друга година в някоя тема като "ВСИЧКИ ЛУДИ НА БОРБА ЗА МИР " сигурно ще пишат че сме долни лъжци и всичко е било отврат .
Но тогава сигурно ще светят ношно време по улиците като вървят или ще са прозрачни...


Което ме навежда на гениалната мисъл че народа български трябва да се управлява само с хомота на гушата оти като го изтървеш ще изтрови и собстевените си деца за 2 лева....

Което оправдава всички тирани по тия земи !!!

Справка - всички теми по темата само от този форум !!!

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 11:08

Amigo [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 11:08

пич, нещо си бъркаме източниците [beer]
нищо няма да ти стане като не ядеш аспартам, така че подбирай смело [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: georgi969 
Дата:   31-01-09 11:09

За хляба-от години повечето пшеница е фуражна.
Дава по-високи добиви.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: imitev 
Дата:   31-01-09 11:11


Тъкмо ще се науча да не ям нищо (защото е вредно) и ще се гътна[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:14

ей го, човекът си решил хранителните проблеми [smilie3] [smilie5] [smilie5]

68 лет без еды и воды [smilie25] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Vinsent 
Дата:   31-01-09 11:15

Todd написа:

> Автор: Amigo
> Дата: 31-01-09 10:57
>
> Имах едни пациенти, много свестни хора, които бяха в хлебния
> бизнес, и те са ми казвали, че да се намери свестен хляб е като
> да удариш шестица от тотото, че държавата в лицето на
> червено-мутренската мафия ги рекетира непрекъснато и се чуди
> как да им усложни и съсипе бизнеса, в който да доминират само
> нейни хора


Един от добрите производители на различни видове хляб - "БОНУС" фалираха съвсем скоро. Просто невероятно! Явно горното твърдение е вярно! [smilie2]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 11:16

imitev не е толкова лесно да се гътнеш като не ядеш... скоро видях статия за индиец който живеее само от изворна вода и въздух... а и да не споменаваме страните от третия свят там още успяват да оцеляват дълго без храна... [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mouseee 
Дата:   31-01-09 11:19

Amigo и аз за тва говорех

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 11:19

...казах ли ви аз кво ше настане кат се събуди амигото...[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:20

маро бе [ezik] [ezik] [smilie5] [smilie5] оттеглям се за тренировка [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Vinsent 
Дата:   31-01-09 11:28

ТОЗИ му е намерил колая! [smilie8] [smilie21] [ezik]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   31-01-09 11:31

http://p-i-f.livejournal.com/398566.html
Ето малко за саламчетата, на руски.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 11:34

Добавки и пълнители в кренвиршите

Соя – по БДС в кренвиршите може да има до 3% соя (соев концентрат или изолат).
Нишесте – ползва се царевично, картофено или пшеничено.
Оцветители – това са пигменти, които се добавят за постигане на търговски вид.
Пълнители – някои от тях се слагат за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта абсорбирайки повече вода.
Сол – в някои случаи се добавя в завишени количества, за да се удължи срока на годност.
В някои случаи се добавя лой, мас, сланина, кожи и т.н, което не се счита за добра практика.
[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   31-01-09 11:37

... просто няма как да се продава свястна храна. дори да искаш.

Това просто не е вярно. Аз съм съгласен да плащам по-скъпо за качествена храна, но такава просто няма, защото производителите са алчни задници. Те са от онези 10000 назначени от ЦК на БКП милионери, които, както се каза по-горе, за 2 лева ще изтровят и собствените си деца.

В България просто няма държава. Каква ужасна ирония, че комисарят в ЕС, който отговаря за защита на потребителите е от България! Подигравка с хората.

И тъй като спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, предлагам да си помогнем сами като споделяме марки и производители на храни, които стават за ядене и бойкотираме всичко останало.

Понеже Амиго питаше по-горе за лютеница - пропоръчвам продуктите на "Конекс-Тива" от село Оризово - имат различни видове едро нарязана лютеница, напр. "Македонска", консервиран патладжан и чушки "Манастирска трапеза", сладка от вишни, тиква и др. разни вкусотии. Тук-там се намират по магазините, при мен в кварталния супер има, а иначе приятел ми е носи направо от фабриката им в Оризово. Влизал е вътре и е видял с очите си производството. То и по вкуса си личи че хората си разбират от работата. Абсолютно същите лютеници, само че с различен етикет - турски, "Zergüt", съм купувал в арабските, руските и еврейските магазини в Калифорния. Въпреки етикета на турската фирма си пише, "произведено в България".

Моля споделяйте ако знаете качествени и проверени продукти, за които сте сигурни че не се правят от боклуци - било то сирене, кисело мляко или нещо друго.


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: exile 
Дата:   31-01-09 11:41

експлорър, не ми казвай, че не е вярно, понеже не си бил в бизнеса.
представа си нямаш може ли или не може.
и колко време би просъществувала фирма, която се опитва да го прави.
някъде на запад го правят.
тук не.
ако щеш вярвай.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: fundamental 
Дата:   31-01-09 11:41

аз маам течни банички [smilie21] [smilie19]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   31-01-09 12:04

Па и нагли на всичкото отгоре:
Домашната ракия нокаутира избите

Бутилките родно производство по щандовете на магазините трупат прах, докато хората вдигат наздравици с домашно произведен алкохол, жалват се собственици на винзаводи, цитирани от вестник "Стандарт".

Горките, живи да ги ожалиш. И кои ли са тия "пострадали" собственици на винзаводи? Сещам се за "Пещака" (както свойски го нарича приятелчето му Руменчо Петков), който всеки път бива "анонимно" предупреждаван за проверките за бандероли. А че родните производители на алкохол произвеждат огромни количества без бандерол за да избегнат акциза е ясно - само в "Елените" тази година заловиха (по някаква случайност) хиляди литри български алкохол без бандерол. Естествено, нито един производител не беше подведен под отговорност, а полицията предполагам все още изяснява кой е собственика на склада (ако не са прекратили разследването защото складът може да се е оказал ничий). Но тези данъчни измами бихме им простили, стига да произвеждаха истински алкохол. Защото нашите производители на алкохол ги бива само в рекламите - "... мека топлина", "сезон на дините" и т.н. а в бутилката - все същия картофен спирт с малко есенция. Затова - домашно вино и ракия до дупка!!!


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 12:09

мдаа, винце по 2 уева - кво му плащаш и кво му пиеш [smilie8] [smilie21] като се сетя мои приятели от Перущица какво домашно вино са ми носили [smilie24] [smilie8] [smilie8]Публикацията е редактирана (31-01-09 12:10)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: georgi969 
Дата:   31-01-09 12:21

За спирта се ползва и меласа.По принцип няма нищо лошо-лошото е,че се представя за гроздова ракия.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: digitalgab 
Дата:   31-01-09 12:27

Ето за такива неща трябва да се протестира най вече, за това че качеството на живота ни падна значително през последните 20 години, принесено в жертва на печалбите на разни кръгове. Не съм от тия които искат да се върне онова време, но тогава откъм яденето и пиенето бяхме по добре, факт.

Абе това е като гражданска война, разни групи от населението срещу останалите.Публикацията е редактирана (31-01-09 12:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 12:31

Трябва да има генерални мерки за защита на потребителя и за стимулиране на добро и качествено производство, но няма кой да ги вземе! [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: carl_cox 
Дата:   31-01-09 12:33

explorer - наистина добър призив да споделяме по-добрите марки, но ето аз си признавам, че нямам никаква идея кое сирине и кашкавал са читави?...често кашкавала може да бъде различен като цвят и вкус, въпреки че идва от една и съща марка...

за киселото мляко "БИО" чувам, че е по-добре да бъде подминавано, подобно на данон

поне от моите наблюдения, сирене "ДЪГА" и "Лактеа лайт" винаги имат еднакъв вкус и като че ли те са моите фаворити, без да съм убеден че са най-качествените...Колкото до кашкавала, там мисля, че мъглата е пълна и е чисто тото да попаднеш хем на постоянно вкусен, хем на висококачествен...аз избирам най-често Витоша(с някакъв син етикет), но идея нямам дали е читав като качество...Чувал съм, че май кашкавалите от големи пити били по-добри, ама не мога да го твърдя убедено..


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: lokole 
Дата:   31-01-09 12:34

Преди месец си купих Kaufland комплект за домашно сирене. Има си рецепта, мая за сирене и цедилка. Не е чак такъв проблем да се намери от някое село истинско краве мляко - при това доста евтино.
Единственият проблем да си направиш сирене е да имаш търпение да го изчакаш да узрее. Ама то и пресничко става за хапване.
В такъв случай защо да им купувам буклуците?


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   31-01-09 12:35

В контрола на качеството на хранителните продукти също цъфти КОРУПЦИЯ !

А резултата го виждаме на пазара ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Vinsent 
Дата:   31-01-09 13:12

Млечните продукти на Маджаров изглежда да са истински! [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 13:13

аз предпочитам холандски кашкавали, ама цените... [smilie8] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Vinsent 
Дата:   31-01-09 13:14

Хм! Кашкавали?! Вредни мазнини! [smilie2]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 13:57

Аз точно заради това не си купувам НИЩО от тея долни педераси ....
Купувам си само храна от нормални държави.
От сирене до колбаси.Често си пряавя кашкавал. Всичко останало само домашно....
То сиренето да е ....
Според мен няма НИТО ЕДИН качествен продукт.
Да не говорим за виното, ракията и т.н. че нема един грозд в тях.
Истината е човек сам да си произвежда за да е сигурен с какво се храни .... иначе ше пукнеме на по 40-50 години като обикновни глупаци.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 13:59

Или ако не може сам да произвежда, поне да си намери свестен проверен източник от които да се снабдява

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 14:00

roussinoff написа:

> Аз точно заради това не си купувам НИЩО от тея долни педераси
> ....
> Купувам си само храна от нормални държави.
> От сирене до колбаси.Често си пряавя кашкавал. Всичко останало
> само домашно....
> То сиренето да е ....
> Според мен няма НИТО ЕДИН качествен продукт.
> Да не говорим за виното, ракията и т.н. че нема един грозд в
> тях.
> Истината е човек сам да си произвежда за да е сигурен с какво
> се храни .... иначе ше пукнеме на по 40-50 години като
> обикновни глупаци.
ама може ли човек сам всичко да си произвежда?! [smilie11] [smilie8] това не е нормално! [smilie2] кокошки и домати на единия балкон, на другия картофи и чушки, кравата в мазето... [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 14:20

Повтарям: Или ако не може сам да произвежда, поне да си намери свестен проверен източник от които да се снабдява [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mitaka 
Дата:   31-01-09 14:22

Амиго написа:Вчера реших да си потърся лютеница, щото домашната ни свърши, и тръгвам из хранителните магазини - големи и малки. И не мога да намеря една нормална лютеница! Всичките съдържат модифицирано нишесте.


И аз бях изпаднал в подобна заблуда ,но се оказа ,че за нишестето "модифицирано" означава ...,а бе я да к-пейстна от Бг-мама:

Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.


Иначе за лютеницата -Олинеза домашна![smilie7] [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 14:24

да бе, досега векове наред нишестето е било само модифицирано и се е бутало в какво ли! [smilie19] [smilie19] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 14:31

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: jivkojj 
Дата:   31-01-09 14:32

Абе ако мислите че само българите ядат кофти храна, трябва да видите другите държави. В Германия например ако храната няма оцветител, овкусител, и нещо да не пази от разваляне - просто не се яде [smilie18] . Тука всичко е с трайност х10 х15 от нормалното. В хладилника си имам майонеза, отворена преди 6-7 месеца и все още си я ям, изглежда като чисто нова а и вкуса е същия, доматите имат 2 състояния - от добре изглеждащ, направо в течно. Млечните продукти не ги коментирам. Тука всички които познавам да са дошли да живеят от БГ са качили 5-6 кила за няколко месеца. Така че в тая тема спокойно можете да замените Блгария с доста уж по-цивилизовани държави [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 14:32

А защо да фак требва да слагат нишесте ....
Аз не слагам и става идеално [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   31-01-09 14:34

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-01/swtk0791.JPG
http://photos.tsvetkov.be/images/20080306121232_pic_10001985_0246355.jpg

Млечна салата Кенар. Вярвам се сещате виолетовото оцветяване от какво е. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: roussinoff 
Дата:   31-01-09 14:34

Е да де ама в Германия може да си купиш истинска биологично чиста храна ако искаш, а тук не със сигурност

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   31-01-09 14:38

От лютениците харесвам една "Домашна лютеница с печена капия" на Еко Конс - с.Черногорово. А какви кисели краставички правят, просто чудесия!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: jivkojj 
Дата:   31-01-09 14:42

Автор: roussinoff
Дата: 31-01-09 14:34

Е да де ама в Германия може да си купиш истинска биологично чиста храна ако искаш, а тук не със сигурност
---
Е преди наколко години имаше страшен скандал със БИО-яйцата. Оказа се че "Био-кокошките" са натъпкани в една птицеферма като сардели. Ако умре някоя, докато я изнесат, другите я изяждат. Така че и тука (DE) е същата пародия, просто хората са спецове да прикриват нещата, едно време гледах ARD и ZDF и разбрах че те не лъжат - те просто не казват.
Живея вече 6-7 год. нон стоп и мога да кажа че много от нещата кото не се харесват в БГ тук са точно същите, ако не и по-лоши. Просто тука така е направено всеки-срещу-всеки, че не може да се направи нищо без да се окажеш натопен. Независимо на ниво съседи, колеги, фирма, корпорация, политика.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 14:48

дегенерация тотална [smilie2] [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: carl_cox 
Дата:   31-01-09 14:55

като стана въпрос за лютеници, за мен най-вкусните са тези от серията на ДЕРОНИ


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 14:56

абе тук не става просто за въпрос на вкус, а какво има в тези "вкусотии" [smilie3] [smilie5] щото с мононатриев глутамат и други овкусители можеш да направиш чудеса и от блудкаж, бъкан с всякакакви ла... [smilie3] [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: carl_cox 
Дата:   31-01-09 15:33

е добре де. хубаво...ама аз нямам нито времето, нито познанията, нито възможносите да си правя сам сирене, лютеница, да си гледам животни за кайма, да копам картофи или пък да си варя вино и ракия...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: victory13 
Дата:   31-01-09 15:48

amigo, те индийците кво ли няма да измислят, само да не работят, и да са под шипковия /чаен/ храст [smilie5]
навън: консерва боб /става за около 15мин супер чорба/- 0,55 евра
котлет, малко по-голям от капачка на буркан - 2,39 евра/кг
пъстърва - 2,99 евра/кг
у нас: същия боб - 2,70 лв[smilie10]
котлет, по-голям от лапата ми - около 10лв/кг[smilie10]
пъстърва - над 8 лв вече [smilie23]
сирената там/кашкавали тук да не сравнявам [smilie23]
така че боклуци, но са ни скъпи боклуци [smilie22]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: slivenski 
Дата:   31-01-09 15:55

Затуй купувате от пазаря полвин килце прясна каймица, тургате вътре две ица, две филийки сух хлебец, наръсвате джоджен, моджен, дивисил, мивисил и туйцък-онуйцък, и айди на кифтетата... [smilie18] [smilie18] [smilie21] [smilie25] [beer]

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-01/vgdd5526.JPG
http://photo-zona.net/images/user1474/album13776/large/1233409842_qozj3704_Kifteta_4.jpgОтговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   31-01-09 20:08

Любопитно ми е тези от вас, които се хранят с проверени храни, дали са по-здрави от останалите и изобщо дали изглеждат поне по-добре от останалите, които не квасят сами млякото си, не подсирват сиренето и кашкавала си и т. н.?

Защото досега не съм забелязала дали можеш да определиш по външния вид кой какво яде и дори кой пуши и кой не...

Съзнанието също едва ли е различно, съдейки по писаното тук ежедневно...

И едните, и другите са си агресивни... и месоядните, и биоядните, и вегетарианците, и хипохондриците, и безгрижните... Защо така?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 20:12

Lalinda написа:

> Любопитно ми е тези от вас, които се хранят с проверени храни,
> дали са по-здрави от останалите и изобщо дали изглеждат поне
> по-добре от останалите, които не квасят сами млякото си, не
> подсирват сиренето и кашкавала си и т. н.?
>
> Защото досега не съм забелязала дали можеш да определиш по
> външния вид кой какво яде и дори кой пуши и кой не...
>
> Съзнанието също едва ли е различно, съдейки по писаното тук
> ежедневно...
>
> И едните, и другите са си агресивни... и месоядните, и
> биоядните, и вегетарианците, и хипохондриците, и безгрижните...
> Защо така?
Като дойдат за преглед и бързо разбирам [smilie18] [smilie18] Що се отнася до съзнанието... [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 20:14

лали, ти имаш думата[smilie5] знаеш ме как изглеждам[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 20:15

маро, ти плюскаш секви боклуци [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 20:24

ам то зависи на куйо викаш боклуци[smilie5] мръвки ям[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 20:26

те ви го човека, храни се натурално на 305 години [smilie25] [smilie25] [smilie5] [smilie5]

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-01/xkhv7600.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 20:30

че аз натурални ги ям, бе! ето начи как ще изглеждам след 265 години[smilie7] . амиго, айде, брадата ще я бръсна, ма що требе да съм с толко малки цици?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 20:32

[smilie5] [smilie5] [smilie5] на таз преклонна възраст хич няма да забележиш тяхната липса дори, пък и отдавна ще си надскочила физическото, ще живееш само в духа [smilie18] [smilie18] [smilie25] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   31-01-09 21:29

ти да ебеш къна...аз съм естет човек[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: kaiser.soze 
Дата:   31-01-09 23:23

Amigo написа:

> те ви го човека, храни се натурално на 305 години [smilie25]
> [smilie25] [smilie5] [smilie5]
>
> https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-01/xkhv7600.JPG


ей тоя откакто го знам е все на 305 години [smilie8] срамота!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   31-01-09 23:50

kaiser.soze написа:

> Amigo написа:
>
> > те ви го човека, храни се натурално на 305 години [smilie25]
> > [smilie25] [smilie5] [smilie5]
> >
> >
> https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-01/xkhv7600.JPG
>
>
>
>
>
>
> ей тоя откакто го знам е все на 305 години [smilie8] срамота![smilie18] [smilie18] снимката му е на толко [ezik] [ezik]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: georgi969 
Дата:   01-02-09 18:22

Връщат БДС за млечните продукти

http://dnes.dir.bg/2009/02/01/news3937327.html#sepultura


Линковете не работят.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   01-02-09 19:30

Връщат БДС за млечните продукти


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   01-02-09 19:50

ся се сетиха...[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   01-02-09 19:55

В този случай не става въпрос за сещане ...


Доста хора на отговорни постове са получавали много $$$$$ да не се сещат дълго време ...Публикацията е редактирана (01-02-09 20:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   01-02-09 20:19

мартинов, то тва е ясно...ма я нека опровергае някой тезата за количествените натрупвания, дет със скок преминават в качествени[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   01-02-09 20:29

маро, ти май марксистка го раздаваш, а?! [cool] [smilie8] [smilie5] [smilie5] отдавна те подозирах в нездравословни връзки с некои идеологии и хранителни навици [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   01-02-09 20:30

чи на маркс има да му дишат праха още 200 години, ма то зависи кой кво ползва-дал манифеста, дал капитала[smilie5] . а ти кво знайш за мойте хранителни навици, м?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   01-02-09 20:51

ъхъм, капитала главно го е харчил [smilie19] [smilie19] [smilie18] [smilie18] ама неговата брадата дружка добре че била богата [smilie3] [smilie5] а с манифести видееме докъде я докараа [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   01-02-09 20:55

видееме вятър...ся трупат капитала, ма са безпросветни[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   01-02-09 21:21

Ще ми е любопитно да ви видя как ще изглеждате на 50 - и тези, които се храните в момента с проверени храни, и тези, които пушите...

Още е рано да преценявам външния ви вид по това как се храните...
[smilie5]

Здравето отвътре личи отвън, така ли беше?
[ezik]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: ogimag 
Дата:   02-02-09 07:00

Кренвиршите от месо със знак “отличник”
Слагат на отделен щанд млечните продукти с растителни мазнини

ПОНЕДЕЛНИК, 2 Февруари 2009

Кренвиршите и сиренето, които се правят от истинско месо и мляко, ще имат специален знак за отличници. Привилегията да носят стикера ще имат само продукти, които отговарят на старите Български държавни стандарти. БДС се връща първо за млечните произведения. Очаква се това да стане още през пролетта. Скоро след това ще бъде въведен и при колбасите, съобщи шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Продуктите, които не отговарят на държавния стандарт, ще могат да се предлагат по магазините и занапред. Те обаче няма да носят знака "Отличник" и така хората ще могат да се ориентират дали купуват кренвирш от месо или от соя, коментират ветеринарите. Все още не е ясно как ще изглежда стикерът, който ще маркира колбасите, кашкавала и сиренето от истински животински продукти, каза Войнов. Видът му ще бъде уточнен в близките седмици.
Причината за въвеждането на знака е, че все по-често редом до истинското сирене и колбаси се предлагат и такива, произведени от растителни мазнини и евтини субпродукти. Това пък убива пазарите и удря по джоба на родните фермери. Затова и земеделският министър Валери Цветанов обеща, че ще свика консултативния комитет към ведомството още днес, за да обсъдят проблема. Не е нормално сланината да е 4 лв., а кренвиршът - 3,80 лв., заяви Цветанов. Сиренето, което съдържа растителни мазнини, от март ще трябва да се продава на отделни щандове, гласи заповед на Йордан Войнов.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ALBIREO 
Дата:   02-02-09 07:30

Новината би била чудесна, ако в България корупцията не беше на всякъде. В един момент всички производители ще си лепнат тоя знак "Отличник" и ефект няма да има никакъв.

Основният проблем е, че няма контрол по спазването на правилата.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: ALBIREO 
Дата:   02-02-09 08:01

В момента се коментират тези въпроси по бТВ - Тази сутрин.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   02-02-09 08:15

в дунавията по рецептура от стари времена се слага мас. сигур е далеч по-малко вредно от другите лайна...[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: slivenski 
Дата:   02-02-09 08:22

Това с тебешира в сиренето е направо... [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Чудех се аз преди време, като си купих едно сирене от известна марка, защо ми хрускаше нещо между зъбите...

Сега купувам едно друго, което е сравнително скъпо, но поне е хубаво... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: imitev 
Дата:   02-02-09 09:14

В дунавията не се слага мас. Технологията за производство се казва УФ (Ултра Филтрация). Чрез нея се извлича сухото вещество от млякото и се отделя водата. Измислена е защото фирата при тази технология е по-малка от тази при конвенционалните технологии.

УФ може да се каже че е най-сирене от сирената като съдържание на мляко.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   02-02-09 13:06

Това с тебешира е тъпа журналистическа простотия на куб.
Първо тебеширът е гипс, второ никой няма да тръгне да купува скъпи тебешири вместо насипен калциев карбонат, а и доколкото знам, се ползва калциев хлорид, а не карбонат, защото хлоридът е по-разтворим.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: n1x0n 
Дата:   02-02-09 16:01

Защото досега не съм забелязала дали можеш да определиш по външния вид кой какво яде и дори кой пуши и кой не...

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Ти да не си първооткриватекла на "зрителната безконтактна диагностика" - сигурно определяш по външен вид кой е със СПИН, кой с рак, кой с камъни в бъбреците...

Ми ЕСТЕСТВЕНО че няма как да видиш, защото повечето проблеми от некачествените храни могат да те убият преди да ти е проличало външно.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   02-02-09 16:17

Колбасарите: Да спрем да храним хората с боклуци
02 февруари 2009 / News.dir.bg


Контрол навсякъде и защита на бранша, това поискаха днес представителите на браншови организации на производители и преработвателни на месни и млечни продукти по време на Консултативния агробизнес съвет към земеделския министър Валери Цветанов.
Те обединиха предложенията си в четири точки, като най-важната от тях бе, за контрола върху качеството и продукцията на суровините у нас, съобщи БГНЕС. Не по-малко важна за фермерите е и рекламата на българските продукти и ефективното участие в международни изложения.
Не на последно място участниците в срещата посочиха необходимостта от по-специализирано и качествено обучение на персонала, зает с тези дейности. Като най-голям проблем бе посочен лошото качество на млякото, а като важна инициатива за всички - създаване на български стандарт за качество на храните, със собствено лого.
"Трябва да престанем да храним хората с боклуци и да спрем нелегалния внос на некачествени суровини от цял свят", заяви зам.-председателят на съвета Кирил Вътев, който е собственик на колбасарската фирма "Тандем". На срещата бяха назовани и конкретни цифри. 973 000 души у нас се занимават със земеделие. Досега има около 500 проекта по програма САПАРД, но неяснотите около нея са бомба със закъснител и се отива към пълен застой, заявиха участниците. От 335 000 дойни крави в България, 147 000 или 43,8% от тях са в стопанства, в които има от една до три крави.
Представител на Тракийския университет сподели, че се налага хората в тези стопанства, да се сдружават, че трябва да се организират школи за доячи, и курсове за обучение на персонал по хранене на селско-стопанските животни.
Появи се предположение, че украинско сухо мляко с неясен произход и качество влиза в страната по други дестинации. Голямото количество, което имаме на внос на сухо мляко от Румъния, води до съмнението, че голяма част от него всъщност е украинско.
Председателят на Националната ветeринарна служба Йордан Войнов припомни, че предстои да се утвърди български държавен стандарт с подробна инструкция и с лого за качествени български продукти.
Според Войнов в момента се внася свежо мляко от Унгария на цена 0,45 лв. за литър, а участниците в срещата отново изказаха опасения от ниските изкупни цени на млякото и от проблема с качеството на вноса.
Представителите на различни браншове се обединиха около становището, че трябва да се акредитират лабораториите за тестване на храните, които и сега имаме към различните университети в страната. Най-важен за страната е засиленият граничен контрол и създаването на национална стандартна рамка, която да завиши изискванията към качеството на храните.[cool] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   02-02-09 16:53

n1x0n написа:

> Защото досега не съм забелязала дали можеш да определиш по
> външния вид кой какво яде и дори кой пуши и кой не...

>
> [smilie18] [smilie18] [smilie18]
>
> Ти да не си първооткриватекла на "зрителната безконтактна
> диагностика" - сигурно определяш по външен вид кой е със СПИН,
> кой с рак, кой с камъни в бъбреците...
>
> Ми ЕСТЕСТВЕНО че няма как да видиш, защото повечето проблеми от
> некачествените храни могат да те убият преди да ти е проличало
> външно.Пропуснал си изявленията на д-р Амиго, че го може.
[smilie18]
Той ще да е първооткривателят.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   02-02-09 21:38

Сещам се и за отличен и неединичен пример за това как хора, яли в продължение на години възможно най-вредните храни, които може да си представите (разтекли се и омекнали колбаси и кашкавали, овлажнени обикновени вафли и локуми, многократно разтапяли и втвърдявали се масла, всякакви непроверени, домашни или не, консерви, лютеници, сладка и прочее, пържени от няколко дни кюфтета, били те вегетариански или месни, поувехнали зелки и марули, плесенясал хляб, пили всяка вечер ракия, греяна или натюр, разтекли се шоколади и марципани, русенски варени, свински и птичи пастети, копърки, домашно кьопоолу, позавехнали палачинки, сварени преди дни яйца, мазни баници, вмирисани сирена, хванали коричка майонези и руски салати, кисели краставички, печени на жар прорасли картофи, непроверени гъби и т.н. (ой-ла-ри-пиии - как ли сме го яли всичко това в продължение на поне 20 години из нашите планини!)), са се запазили в отлично здраве и състояние на духа...

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Не знам дали сте яли от сухите корички за кучетата на хижа Грънчар? Дали сте шетали из Родопите в годините на голямото нямане? Дали сте се молили за стар хляб из пионерски лагери в Родопите, защото в раницата ви няма, а и няма как да се появи нищо? И въпреки това да сте се връщали у дома в отлично настроение, готови за нови подвизи и приключения?

Все ми се струва, че работата не е точно в храната... а може би в компанията!
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   02-02-09 22:37

лали, всичко което изреди е просто нелицеприятна, ма не и вредна храна...може би с изключение на отровните гъби, ма те така и не са били изядени явно[smilie5] . та тая "грозна" храна е далеч по-здравословна от лицеприятната, сертифицирана, макдоналдисана храна. то през цялото време за тва се говори...не знам ти за кво си мислиш, че става дума...[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   02-02-09 22:50

Подобрители докарват рак на щитовидната жлеза

Някои от подобрителите за вкус в кренвиршите, надениците и меките салами могат да доведат до появата на рак на щитовидната жлеза, съобщи за "Монитор" диетологът и председател на Асоциацията по диететика доц. Донка Байкова. Те се означават с буквата "Е", колкото по-голяма е цифрата зад нея, толкова по-голяма е опасността. Различните комбинации в продуктите - емулгатори, подобрители, консерванти, кумулират неприятни ефекти в организма. Те докарват салама на вкус, но не и на качество. Когато се комбинират няколко такива "Е"-та, докарват тежки алергии особено при децата. Малчуганите могат да станат превъзбудени и дори агресивни, разясни специалистката по храни и хранене.

По думите є възрастните хора са изградили адаптационни механизми, но и те развиват алергии, та макар и в по-леки форми. Според нея колбасите и сирената трябва да се продават само пакетирани, за да бъдат обозначени с етикети върху тях рисковите за здравето съставки.[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   02-02-09 23:55

Не е случайно, че още древната индийска мисъл разделя храните на три типа - най-нисша (тамасична), раджастична и сатвична (за тези, които искат да пречистят максимално тялото и духа си и които имат висши стремления). [cool]Публикацията е редактирана (02-02-09 23:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   03-02-09 07:45

амиго, ай ся си прочети копи-пейста горе и кажи дали няма отявлени глупости. кат: "Те се означават с буквата "Е", колкото по-голяма е цифрата зад нея, толкова по-голяма е опасността." и също така:" колбасите и сирената трябва да се продават само пакетирани, за да бъдат обозначени с етикети върху тях рисковите за здравето съставки"...ия, хартията понася сичко-квот й напишеш, тва ще прочетеш. а от пакетажа...къф пакетаж?! или таз жена е малко глупава, или думите са й извадени от контекста, или най-малкото ти не си прочел кво копираш[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: tractorista 
Дата:   03-02-09 07:55

казах го няколко пъти. От близо 2 години по 4 20-тонни ТИР-а сухо мляко влизат само от Полша. Пиете вода и химия наречна мляко. На колега, който има 700 крави от Данон с млекарките като обикалят да изкупуват на безценица му се молят " Айде Кольо, пусни по малко истинско мляко да сложим във всяка цистерна, че докато го закараме в София да не се развали останалото" Ама Кольо не дава, за 40 стотинки. Кольо сам си го прави на сирене и кашкавал . И макар и трудно сам го реализира на пазара ...., но поне е истинско и маса хотели и ресторанти по морето му ги купуват.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 07:55

[smilie10] [smilie10] верно бе [smilie18] [smilie18] ама всъщност на мононатриевият глутамат е Е 621, а на аспартама - Е 951 [smilie3] [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: tnt 
Дата:   03-02-09 07:57

Мигу, кажи за глутена и защо има толкова алергични към него?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 08:00

ай ся, не ме занимавайте поичи сега, че почвам работа [smilie5] [smilie5] [smilie25] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   03-02-09 08:04

да, ама пък 123 е най вредният и канцерогенен оцветител! просто оцветителите са със 100, консервантите-пр. с 200-натриевият нитрит е 249-251..така че...[smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: asahi 
Дата:   03-02-09 09:36

Амигото почва работа - отваря дир-а и ще ни осведомява[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: ellisaveta 
Дата:   03-02-09 09:37

Опасните хранителни добавки:

http://bgtrener.blog.bg/viewpost.php?id=56948

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   03-02-09 10:41

Автор: tractorista
Дата: 03-02-09 07:55

казах го няколко пъти. От близо 2 години по 4 20-тонни ТИР-а сухо мляко влизат само от Полша. Пиете вода и химия наречна мляко. На колега, който има 700 крави от Данон с млекарките като обикалят да изкупуват на безценица му се молят " Айде Кольо, пусни по малко истинско мляко да сложим във всяка цистерна, че докато го закараме в София да не се развали останалото" Ама Кольо не дава, за 40 стотинки. Кольо сам си го прави на сирене и кашкавал . И макар и трудно сам го реализира на пазара ...., но поне е истинско и маса хотели и ресторанти по морето му ги купуват.


Ашколсун на Кольо !!!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Производителите докато не си затворят цикъла сами винаги ще има некой да ги ебе....

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: exile 
Дата:   03-02-09 12:11

много дрънкате за производителите, ама не виждам някой от вас да е производител.
айде като излезете на пазара пак говорете как се затваря производствен цикъл[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   03-02-09 13:03

аз съм си производител[smilie5] ма на киселото мляко. и на майонезата..примерно.
етона ветка инфото малко по-сбито и в табличен вид:
http://healthyfood.info.bg/Advices/20Dobavki.html

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Gruyu 
Дата:   03-02-09 13:09

а аз произвеждам качествен алкохол, мое да заформим една натурална форумска борсичка с квалитетна стока...

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: IvcheTo 
Дата:   03-02-09 17:59

42 фирми обявяват, че добавят растителни мазнини в млечните си продукти

Прибавянето им към било безвредно, а консумацията на подобни продукти била въпрос на вкус, коментира д-р Йордан Войнов пред БНТ

42 фирми са заявили, че използват растителни мазнини в произвежданите от тях млечни продукти. Списъкът е публикуван в уебсайта на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

Сред по-известните производители са "Филипополис", "Жоси", "Бор Чвор", "Дядо Либен", "Марси" и др.

Най-много са млекопреработвателните предприятия от Пловдивска и Тъговишка област, следвани от Силистренска и Хасковска.

Въпросните 42 фирми са вписали в технологичната си документация, че влагат растителни мазнини в някои млечни продукти, които произвеждат.

Към 3 февруари 2009 г. всички млекопреработватели ясно са обозначавали тази информация върху етикетите на продуктите си.

Категорично опровергавам, че пазарът е залят с лоши храни с прибавени растителни продукти, заяви по-рано ръководителят на НВМС д-р Йордан Войнов пред БНТ.

"Млекопроизводителите купуват концентрирано мляко от Европа. То е обезмаслено - с 0,3% масленост, и за да влезе в стандартите се прибавят растителни мазнини, което е безвредно.

Една от първите ми заповеди беше да се прибавят растителни мазнини в млечните продукти само ако са с европейски стандарт. 46 от 246 предприятия в страната прибавят тези растителни мазнини. Ние взехме тази технология от европейските производители", обясни Войнов.

Маргаринът също е на растителна основа - ето, аз не го консумирам, това е въпрос на вкус, коментира още той и отрече мита, че се слага тебешир в сирената. Слагало се калциев глуконит, за твърдост.

Това, което излиза на пазара е безвреден продукт, защото той минава през лаборатории изследвания, увери шефът на НВМС.

На въпрос дали се използват вредни оцветители в газираните напитки и хляба, който после се обявява за диетичен, Войнов посочи, че отговорът е от компетентността на Министерството на здравеопазването и РИОКОЗ, но уточни, че не пие газирани напитки и не яде хляб.

"Ние сме пионери в Европа, защото никъде не са уредени по този начин - от 20 декември м.г. има моя заповед във всички магазини да се обозначат и да се разделят продуктите, които са с растителни мазнини от млечните продукти. А всеки да си избере, съобразно своя вкус", посочи Войнов и добави: "За нас е най-важно нашият потребител да е информиран."

Готви се отново връщането на БДС за млякото, бялото саламурено сирене и кашкавала, заяви още Войнов. Има намерение стандартът да се върне и за месопреработвателната промишленост.

По думите му обаче у нас животновъдите не са конкурентноспособни, защото само 2000 ферми с 80 хил. животни отговарят на европейските стандарти, което при 400 хил. животни в страната е изключително малко.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: fove 
Дата:   03-02-09 18:03

Управление с изтекъл срок на годност

На развален телефон с Брюксел си играят нашите управляващи – не били разбрали, че ни отказват размразяване на средствата по САПАРД, които ЕС замрази за България миналата пролет. И съответно ни пробутват ( в особено големи количества) намирисващата на поредната пропагандна кампания „водеща новина” за развалените храни на българския пазар, за която са виновни някакви лоши чужденци.

Уж не разбрали, не чули ( това , което ясно заяви в Брюксел говорителят на европейската комисия по селско стопанство Майкъл Ман), а изпреварващо започнаха да контрират лошата новина, още преди да се появи. Дни наред в медийното пространство се вихри кампания на възмутени граждани, търговци, ветеринари и министри от „голямото откритие” за вноса на некачествени храни и добавки.

На амбразурата беше изтикан практически неизвестният на широката публика земеделски министър Валери Цветанов. Вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева се крие, за да не даде обяснение за опроверганата й прогноза от преди седмица, според която замразените пари за селските стопани щели да бъдат размразени. Така, неочаквано, по невидима заповед „отгоре”, послушните медии превърнаха за отрицателно време Цветанов в „звезда”.

В централните новини на държавната телевизия, в най – гледаното време, когато всяка секунда е баснословно скъпа, министърът получи неограничено време за излияния срещу поредния „неизвестен извършител” на престъпления в държавата – някакви злонамерени вносители на некачествени храни и хранителни съставки. Говори министърът минута, две,…седем…Спрях да ги броя. Но не помня кога за последен път централната новинарска емисия се е превръщала в такава неограничена трибуна за нечии монолог, маскиран като интервю. Сякаш гигантски проблем се е стоварил изневиделица върху държавата и титанът Цветанов е призван да ни спаси!

Проблем, разбира се, има. И това е поредният удар на Брюксел срещу калпавото управление в София. Но за това – нито дума. Министърът дори не знаел…

Паралелно с това в най – гледаната частна телевизия поеха в следващите новини щафетата на пропагадната кампания. Заредиха се обект след обект: граждани, търговци, все възмутени от вредителите ( някакви неясни чужденци) , заради които , оказва се внезапно, ядем некачествени и дори опасни меса, млека, сирена. А нашичките власти – целите в бяло!

Но и това не е всичко. Стъпаловидната кампания продължава и в печата. Отново без изобщо да бъде споменат поводът ( смразяващият сигнал от Брюксел за замразените средства), на две вестникарски страници тиражен проправителствен вестник громи враговете – вносители. Вездесъщият ( вече ) министър Цветанов не само повтаря всички обвинения, но и се възмущава от липсата на контрол ( ?).

Така с разваления си телефон управляващите ни замерят с развалени новини за развалените храни, с чиято помощ се опитват да прикрият издайническата миризма, която се носи от разваленото им управление, чиито срок на гад…, пардон, годност, отдавна е изтекъл.
От блога на И.И.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Todd 
Дата:   03-02-09 18:06

По думите му обаче у нас животновъдите не са конкурентноспособни, защото само 2000 ферми с 80 хил. животни отговарят на европейските стандарти, което при 400 хил. животни в страната е изключително малко.

Ако от мен зависи всеки който продума за европейски изсквания към млекопроизводителите бих го застрелял !!!!

Точно европейските изисквания ни докараха тези говна на масата за закуска и вечеря !!!!

[smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Ама нали брате душицата им е измикярска.....и гъза отворен като дупката в Царичина за мангизи...

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: sunnyshot 
Дата:   03-02-09 20:24

Дали сиренето дето го изнасят в USA е направено по същия начин?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 20:45

42 фирми обявяват, че добавят растителни мазнини в млечните си продукти [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: sunnyshot 
Дата:   03-02-09 21:02

значи XXX на сиренето от България. И без това последното, което купих, имаше вкус на шит и се мажеше като сирене-крема. Вече ще купувам френско, израелско, турско или в най-лошия случай - гръцко, нищо че са по-скъпи.
А има и фета направена в Канада или САЩ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: sunnyshot 
Дата:   03-02-09 21:12

в тази връзка, по въпроса за млякото, разгледайте този линк:

http://www.whitemountainfoods.com/bulgarian_yogurt.htm

Това е най-истинското кисело мляко на пазара, подобно на спомените ми от детските години, когато ни носеха мляко директно от една мандра в балкана. Басирам се, че нито едно от т.нар. кисели млека в софийските магазини не може да се сравни.

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-02/fjdq3644.JPG
http://content.onlineagency.com/sites/28296/images/Yogurt5.jpgВярвам обаче, че контрола върху храните - дали ще се купуват или не,и съответно -произвеждат, е в ръцете на потребителя, т.е. вашите.


редактирам - грешен линк беше...Публикацията е редактирана (03-02-09 21:27)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: christal 
Дата:   03-02-09 21:14

Като ти текне кръв от ушите, оди потърси Войнов да ти обясни безвредните хранително-вкусови технологии.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   03-02-09 21:19

sunnyshot

Вярвам обаче, че контрола върху храните - дали ще се купуват или не,и съответно -произвеждат, е в ръцете на потребителя, т.е. вашите.


[smilie24] [smilie24] [smilie24]


Много е страшно когато потребителят се държи като теле ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 21:19

Най-истинското кисело мляко съм ял директно приготвено със закваска от лаборатория в София, където работеше един от известните специалисти в тази област. [smilie8] Казвам ви, такова кисело мляко просто не сте яли. [cool] [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   03-02-09 21:26

Кои правят сирена с растителни мазнини


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: slivenski 
Дата:   03-02-09 21:28

Автор: Amigo
Дата: 03-02-09 21:19

Най-истинското кисело мляко съм ял директно приготвено със закваска от лаборатория в София, където работеше един от известните специалисти в тази област. Казвам ви, такова кисело мляко просто не сте яли.
--------------------------------------

Стига бе... Не може да бъде! [smilie10] [smilie10]

[smilie18] [smilie18]

Майтап да става! Но на село съм ял истинско кисело мляко... И истинско сирене... Е, верно такъв вкус няма... [smilie21]

Но... Така е на село... И прасето е прасе, и яйцата са яйца, и млякото е мляко, и доматите са домати... И кОпането е кОпане... [smilie21]

Повечето, родени след 1985 година сигурно няма никога да разберат какво е това...

Карай... Тва е живота... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: 6traka4a 
Дата:   03-02-09 21:29

Еми като няма сирене, ще ядем суроватка:

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-02/xopp6719.JPG
http://www.biotestedge.com.au/img/product_graphics/growWheyBottle.jpg


[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 21:32

slivenski, и аз съм ям селски продукти много години. [smilie3] [smilie8] И сега ми носят чат-пат селски яйчица. Та знам за кво става дума. [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: sunnyshot 
Дата:   03-02-09 21:34

Amigo, вярвам ти, ама казвам за магазините, дето всеки си купува всеки ден, не за оne time лаборатория [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: djogata 
Дата:   03-02-09 21:36

Явно не е чудно защо тука в Дания са полудели по продукти с етикет "okologisk" - екологично чисти продукти предполагаемо без гадни прибавки.

Разликата е, че придобиването на правото да лепнеш етикет "Økologisk" е държавно контролирано, по МНОГО строги правила.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: slivenski 
Дата:   03-02-09 21:36

Автор: Amigo
Дата: 03-02-09 21:32

slivenski, и аз съм ям селски продукти много години. И сега ми носят чат-пат селски яйчица. Та знам за кво става дума.
---------------------------------------

Дето вика на сестра ми мъжът и, родом от Шотландия, като видя яйчицата, произведени от кокошките на баба ми: "Тия яйца защо са толкова жълти? Това не е нормално." [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   03-02-09 21:38

Мдааа, веднъж бях взел яйца на една фирма - Зора, ако не се лъжа. Пуквам първото - розово [smilie10] [smilie10] пуквам второто- и то такова https://photo-forum.net/joro/emoticons/eck16.gif Директно изхвърлих цялата опаковка и повече от тая фирма яйца не взимам [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Kanonir 
Дата:   03-02-09 21:53

sunnyshot написа:

> Дали сиренето дето го изнасят в USA е направено по същия начин?Не, не е!
Парадоксално е че откак прелетях голямата вода, почнах да ям онова сирене дето си го спомняме отпреди избухването на "демокрацията" в България за което Тодд пише....
Може би причината е, че вносителя и дистрибутора за северна америка е гръцка фирма, а бай ти грък явно знае, че ако се промени качеството и вкуса на които е свикнал клиента търговийката нема да е същата и явно бай ти грък изисква от производителя и явно производителя може и да ги спазва...
Понеже си обичам сирене от няколко години си купувам почти всеки месец тенекия по 6кг (за толкоз имам място в хладилника) от онези зелено белите дето си ги знаем от време оно - качеството и вкуса на сиренето варира в много малки граници. Цената тук в български лева е 11 за кило. Всеки път при всяка тенекия се опитвам да намеря някъде нещо написано, къде точно в България е произведено - досега безуспешно - няма никакви белези.
В Бг, през неколкократните си прибирания в същия тоя период подобно сирене не успях да намеря в никой магазин.


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mirmiracle 
Дата:   03-02-09 21:54

Еййй преди избори се работи здраво - проверки, нарушения!!!
Трябва контрол в заводите и предприятията, както и работещи лаборатории за изследване, а не да пращат ирландското месо в Гърция за експертиза. Само от това ми става ясно колко властта е заинтересована от здравето на гражданите си... [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Kanonir 
Дата:   03-02-09 22:03

Я още малко да допиша и за останалие ралти в магазина тука.... дето разправят че била зле храната - ми не е вярно! Явно изводите се вадят от ненормално дебелите американци - ами проблема си е техен, като се тъпчат с полуфабрикати щот е по лесно.....
Плодовете и зеленчуци има всякакви на всякакви цени - и хубави и лоши. Няколко примера - розови домати по 2лв. килото, вкус по нищо различим от нашите си българските - раснали нейде из Мексико (пише си го) на земя и под слънце (на хидропонните тук си им пише че са хидропонни - закона си е закон и се спазва); чушки - зелена капия - 3.5-4лв килото; грейпфрутите - среден размер са два за лев и са ми любимо природно лекарство срещу всякакви болести; бананите - 1-1.5лв килограма - тия цени са целогодишни с леки вариации нагоре надолу.
Хляба си го правя сам, така де машинката го прави за малко по-малко от 4 часа. Тестото пък за пица или мекичета става за 2 часа и половина и е супер. Брашното е на цена м/у 0.85 и 1.40 лева килограма. Киселото мляко с българска бактерия е 3лв за кофичка от поливин кило и стига за подквасването на 12 литра прясно мляко - 3.25% - 1.5 лева литъра!
Що се отнася до БДС - стандарта си беше много добър поне за хранителната промишленост, но явно за да е по-мътна водата трябваше да се обяви за комунистически и на негово място да се "внедряват" щуротии от сорта на ХАСЕПС системите (или там както се пише) - да се извиват ръцете на производителите да си плащат за привеждането на документацията им към въпросните или поредната хубава машинка за пари на ХЕИ шефове и по-големите им шефове, но в крайна сметка по лоши или направо неприложими в някои случаи изисквания (директния копи/пейст от чужбина)от онуй "гадното" БДС и това разбира се за сметка на всички производители и потребители, само за да се опаричат шепа хора без да мислят (едва ли и могат) че това рано или късно ще рефлектира на тях и на децата им!


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: ffwd 
Дата:   04-02-09 01:24

Иво Инджев - Управление с изтекъл срок на годност


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 02:01

Kanonir
Абсолютно си прав.Храна в САЩ има всякаква и за всички.Въпрос на избор е дали ще се тъпчеш с полуфабрикати,или ще си купиш свястна храна.
Колкото до сиренето,ние си купуваме Българско,в кутии от по 900грама.Досега не съм попаднал на лошо.Майка ми и баща ми бяха тук миналата година по това време.Ами скъсаха се да ядат сирене и ми казаха над 100 пъти,че такова сирене не са яли в България от поне 7-8 години.Не знам кой е производителят,и аз като Kanonir се опитвах да разбера,но това наистина няма значение.Тъжното е,че в България продължава да работи принципа"Да се докараме пред чужденците,пък с нашите ще се оправим някак си". Не мога да разбера ,тези "производители" не се ли притесняват ,че това което продават за сирене(кайма,колбаси,сол,червен пипер),ще попадне и на масата на техните родители,роднини или деца.
Споням си преди две години четох за една фирма която вкарала в България един кораб със сол,която била като отпадъчен продукт след производството на някакви химикали.Вкара ли я хората,смляли я,опаковали я и я пуснали в мрежата за продажба като готварска сол.Стана скандал,ХЕИ се разтича да спира солта от магазините(да бе,да...успех)
заговори се за два дена по телевизията и...всичко утихна.До след 3 седмици когато същата тази фирма ,вкара същото количество,от същата сол и познайте какво стана този път!!! Същото както предния ... смилане,пакетиране,пускане в продажба,ХЕИ хуква по малките бакалийки да иземва 500-600 пакета сол...Абе трагедия!!!Няколко хора по-горе споменаха ,че нямало наказания и глоби,и затова ставали такива неща.Не е въпроса в наказанията,а в начина на мислене или по-скоро в липсата на такова.В липсата на съвест в тези "произвидители","търговци" или както е модерно да се наричат.Защото докато един ум е извратен и покварен от идеята за "бърза печалба"без притеснения каква е цената за това,никакви наказания и глоби няма да оправят положението.Нека се молим начина на мислене на българите да се промени,защото това е което ни пречи да сме там където би трябвало да сме като нация.Защото 1300 години История са нещо с което би трябвало да се гордеем,а не да се срамуваме и навеждаме глави пред всеки който реши ,че е нещо повече от нас,ей така...просто защото така сме свикнали.[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: christal 
Дата:   04-02-09 02:57

Младенов, това са красиви приказки, които нито решават нещо, нито дори казват нещо. Има една истина - тя се казва "пазарна реализация на продукта". Всичко е навързано по верига, не може да се говори за поквара, за съвест и т. н - тва са условията. Тоест хранителния геноцид си е в пълна сила, една позната тук анестезиолог-онколог ми прави разни равносметки за тотален бум в раковите заболявания от няколко години.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   04-02-09 03:05

Начина на мислене на българина не е по-различен от този на американеца, немеца, швейцареца, французина или австриеца. Просто в България съдебната система и полицията на практика не функционират. За убийство в България се получават 2-3 години затвор (ако изобщо), за дреболии като опасни и отровни храни най-много някоя глоба от 200-300 лева. България наистина е страната на неограничените възможности. И като няма страх от закона, всеки си прави каквото си иска - точно това е целта на шайката бандити, заграбили властта - да ловят риба в мътна вода. Защото когато законите не работят, може да се краде до безкрайност - нашите политици и мутробизнесмени са по-богати от холивудски звезди. Слушам днес по радиото, идвал еди-кой-си известен музикант, който бил сред най-богатите, имал бил над 100 милиона долара. Абе аланкоолу, в България брата на един министър получава държавни поръчки за 150 милиона лева, какъв Холивуд, кви 5 лева!


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: TTTT 
Дата:   04-02-09 04:35

Sunny, от тоя линк дето си го дала излиза че българите могат да намерят истинско българско кисело мляко вече само в Америка [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   04-02-09 07:44

Контрол трябва, контрол. [cool] Има една Асоциация на потребителите май беше, ама и там не са наясно с някои неща [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   04-02-09 08:01

ми амиго, тя е една. и не знам как се финансира...хабер си нямам.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   04-02-09 08:03

мдааа, въпросите с финансирането... - там е заровено кучето [smilie3] [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 12:52

След дъжд качулка ...


Фермерите вече фалираха а прокуратурата сега се сети да отчете малко дейност...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   04-02-09 13:52

Явно наистина в предстоящия доклад на ЕК ще се говори за хранителните ни продукти и управляващите са се засилили да "вземат мерки" (по-скоро да имитират дейност) преди да е излязъл доклада.
[smilie9]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 14:55

Всички държавни служители имитират дейност в работата ...

Иначе са завидно активни в частните си дела :)


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 16:55

christal
Сам потвърждаваш това което казах по-горе,
"Пазарна реализация на Продукта"...Ами точно това е системата за контрол.Ако производителят няма съвест и е произвел някаква химия която предлага за сирене,ти като следващ във веригата ако наистина си заинтересуван и искаш да предложиш в своите магазини ,или на своите клиенти качествен продукт,просто не купувай от този производител.Нека някой друг да му пласира произведението.Ако не си воден от мисълта за бърза и голяма печалба ,ще купиш от някой друг който предлага по-скъп но качествен продукт.Това е един естествен начин да се отсеят боклуците от пазара.Да ама,ще кажеш,ако не купя аз от този,друг ще го направи и продукта пак ще стигне до крайният потребител.Така е.Но днес ти няма да купи,утре друг няма да купи от него и след година-две,този производител ще фалира.Тогава идва следващият и така...Това е един бавен и труден процес,но не е невазможен.Така ,че не ми разправяй ,че това били празни приказки които не казвали нищо.Който иска може да се промени,който го интересуват бързите пари,нищо не може да го промени.В България давали 2-3 години за убийство каза explorer.
В Америка дават доживот или смъртна присъда.И познай какво...убийства има и тук всекидневно и ще продължава да има.Така ,че пак казвам,не са само глобите и наказанията. Съзнание трябва за да се промени един индивид и да стане Човек.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: christal 
Дата:   04-02-09 19:19

Абсолютно така е, но не съзнанието на отделния човек или отделни хора ще промени нещата, а цялата система. КАК и ЗАРАДИ какво ще си променят производството те иначе?
Проблема с купуването на скъпи продукти остава, защото народа тук е беден, Младенов. Т.е. всички стоки се правят с възможно най-евтиното, щото никой търговец няма да може да си продаде продуктите. Не знам скоро идвал ли си в БГ да погледнеш шандовете в "средностатистически" магазин. Гледката е трагично-смехотворна. Късно снощи ходих да купувам храна и си казах, че от тези два-три магазина при мен просто няма какво да купя.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Vinsent 
Дата:   04-02-09 19:31

explorer написа:

> Явно наистина в предстоящия доклад на ЕК ще се говори за
> хранителните ни продукти и управляващите са се засилили да
> "вземат мерки" (по-скоро да имитират дейност) преди да е
> излязъл доклада.
> [smilie9]

Най-накрая онея горе влезоха в час, започнаха да имитират мерки! [smilie23]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 19:32

mladenov


Съзнание трябва за да се промени един индивид и да стане Човек.
[smilie24] [smilie24] [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   04-02-09 19:33

тва съзнание как иде бе? отгоре ли го пущат? на опашка ли го дават?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: christal 
Дата:   04-02-09 19:53

Твое си е съзнанието, но трябва да има контрол. "Бъди добродетелен", "опознай себе си" и други такива бисери не вършат работа, щото това е директно тровене.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 20:05

christal
Една система за да работи за хората ,трябва да се промени от долу-нагоре.Тогава хората определят как работи системата,а не тя им налага как да живеят.Прав си,не съм си идвал 3 години и не знам какво се продава в средно статистически магазин.Сигурно изборът не е такъв какъвто би се искало да е на много хора.Това не значи ,че трябва да се купуват буклуци за да се "разнообрази" това което носиш вкъщи(не говоря специфично за теб).Човек трябва да направи избор от какво да се лиши.Дали от килограм"сирене" или от здравето си.Тук идва мястото на Съзнанието.Мястото на съзнателното лишаване от нещо за сметка на друго,по-важно...Здравето.Било то нашето собствено или това на нашите деца! Знам ,че може би ще ми кажеш:"Абе лесно ти е на теб там,ела да видиш тук какво е"
Бил съм там,живял съм в България 28 години.Детството ми премина през социализма,когато се смяташе за постижение ако родител успееше да намери на черно дънки за детето си или да си купиш Кока-Кола за рожденият ден.Но поне с храните нямаше притеснения.Живял съм и по времето на Демокрацията,когато едно яйце струваше 1,60 при заплата от 500 лева.И тук в Америка съм минал през всички нива на живота и съм имал възможност да направя избор дали да си купя продуктите от един магазин където ще платя за тях $50 ,или да ги купя от магазин"99 цента" където за същото количество храна ще платя $24.Ами независимо каква ми е била заплатата,никога не съм си купувал храна която не знам от какво е направена.Купувал съм по-малко,но качествена.Така че всичко е въпрос на личен избор и независимо ,че звучи невероятно,фактът е ,че ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПОЧВАТ ОТ МАЛКИТЕ ХОРА,от тези които всеки ден се борят за оцеляване,не от тези които карат скъпите лимузини и си купуват трюфели за по 3000 лева килограма.И точно съзнанието на отделен човек или отделните хора ще променят системата,защото хората в едно общество са като клетките на едно тяло.Ако клетките започнат да се променят,тялото не може да ги накара да спрат.То се променя според тях.Ако те растат,расте и то,ако те умират...умира и то.Това е Живота.Всичко започва от дребното и се развива в голямото.Както живота,така и промените[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   04-02-09 20:12

младенов, тук по изключение се съгласявам с теб...не защото мисля, че си прав, а защото ми се иска да си прав. ма даже и в тоя случай-нещата почват с първите 7 години. и ако ги няма(а тук често са толко грешни, че по хубуу да ги няма[smilie18] ) па сме на изходна позиция.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   04-02-09 20:14

Пак ви казвам, американеца или немеца не е по-съзнателен от българина. Хората са еднакви навсякъде, или както е казал един френски ренесансов писател, "душите на императори и обущари са изляти в един и същи калъп". Какво по-голямо доказателство искате от това, че именно тези, които живеят в чужбина и твърдят, че чужденците са по-различни от нас, чудесно са се вписали в уж "чуждата" среда (самият аз съм живял дълги години в Германия и Щатите).

Просто в цивилизованите държави съдът и полицията функционират и евентуалният престъпник хубаво се замисля преди да извърши престъпление. В България престъпниците управляват държавата, а честните хора сме толкова добродушни и търпеливи, че ги оставяме да правят каквото си искат. Няма какво да се самообвинявате и да искате от себе си да станете по-добри - аз съм сигурен че тук никой от нас не лъже, не краде и не си хвърля боклуците по улиците. Ако имаме някакъв грях, то е че сме твърде търпеливи.


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 20:28

мара
Ами тук пак опираме до същия проблем[smilie18]
Ако ти смяташ ,че на твоето(нашето) поколение му липсват първите 7 години,направи всичко възможно да промениш съзнанието на твоите деца към по-добро,за да могат те да променят съзнанието на техните и т.н.Както вече казах,промените са дълъг процес[beer] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: christal 
Дата:   04-02-09 20:32

Трябваше да почнеш с това, че не си идвал три години, за да си обясня мистично-съзерцателните ти теории [smile] Много човеколюбиви мисли, но истината е по-друга. Тук всичко се определя от "липсата на избор" и това изобщо не засяга само храни. Е, винаги може да си пукнеш сам главата в любимата стена, но и това няма да повлече крак, вярвай ми.
Та явно принципите при мен и при теб са доста различни.Публикацията е редактирана (04-02-09 20:33)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 20:38

explorer
Престъпникът е престъпник навсякъде по Света.И си абсолютно прав ,че престъпността разцъвтява там където обществото и позволява.Не бъркай Закона с Обществото.Закона служи на Обществото,а не обратното.Наказанията са за тези които вредят на обществото,защото то е допуснало.Защо чакаме някой да бъде осъден за взимане на подкупи,а всекидневно даваме такива?Защо искаме да бъде наказан шофьор причинил катастрофа,когато ние самите всеки ден нарушаваме Правилника за движение? Защо чакаме някой който е безкрупулен(визирам депутатите) да създаде закон който да ни предпази от нещо което самите ние поощряваме?Производител който нарушавал технологичните процеси,щял да бъде глобен 1000 лева и при повторно нарушение,предприятието щяло да бъде затворено.Познайте колко производители нарушаващи тези процеси,ще бъдат затворени.Един-двама...и то които не са намерили верният човек на който да платят.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 20:41

christal Като гледам какви данни се публикуват в печата(българският) липсата на избор явно не пречи на хората да купува чисто нови коли повече от когато и да е било.Явно нещата опират не до липсата на избор като количество,а на нежеланието за избор като решение.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   04-02-09 20:46

То закони уж и тук има, на книга не лоши, но просто нито полицията, нито съдебната система функционират. А рибата все пак се вмирисва откъм главата. Когато начело на държавата са престъпници, именно те крадат най-много и в никакъв случай не искат работеща съдебна и изпълнителна власт. Отговори ми на простичкия въпрос, ако в Америка полицаите взимаха подкупи, колко от американците щяха да се възползват? Със сигурност дори повече, отколкото българите.


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 20:58

А защо в Америка полицаите не взимат подкуп,знаеш ли? Защото не искат да си загубят работата,харесва им това което вършат,имат добри застраховки,пенсии,имат уважението на хората и не искат да рискувта всичко това,заради$20.Не че ще отидат в затвора ,ама ще останат без работа.А и хората не им предлагат подкупи ,засхтото системата работи за хората и нещата са регламентирани.Ако те спре полицаи,то той те спира защото си направил нарушение.Ако тои прецени ,че заслужаваш глоба ,той ти дава един лист на който пише какво ти е нарушението и КЪДЕ И КОГА ДА СЕ ЯВИШ в едикой си съд.Там на място съдията решява дали и колко ще те глоби.Системата е направена така,че полицаят не взима пари на място.Затова и никой не предлага.А предлагането на подкуп на длъжностно лице е престъпление и всеки го знае и се пази.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: explorer 
Дата:   04-02-09 21:10

Така де, стига си обяснявал как водата е мокра. Факт е, че в България няма работеща система, защото управляващите не искат да има. Обикновените хора искат работещ съд и полиция, но никой не ги пита.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mladenov 
Дата:   04-02-09 21:21

explorer
Ами идват избори доколкото знам.Хайде да видиме какво ще стане!Управляващите дето не искат системата да работи кой ги избира ми е интересно! [smilie19]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 21:26

Тези които не гласуват !

Те ги избират [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: stoyan_5 
Дата:   04-02-09 21:34

и кое му е вредно на вносното кондензирано мляко?
Това, че нашите фермери искат по 5 лв. на литър разредено мляко, а сиренето да ни стане по 50 лв.?

Как в другите държави имат мляко бил, че и за износ и кондензиране им остава?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 21:42

stoyan_5


Нашите фермери искат 60стотинки за неразредено мляко !


Но на партийните фирми не им излиза сметката при тази цена и не го купуват .


Предпочитатат да внасят всички боклуци които намерят в света и от тях да правят $$$$$$$$


Няма я държавата-има само разбойници [smilie23]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   04-02-09 21:46

stoyan_5


Как в другите държави имат мляко бил, че и за износ и кондензиране им остава?
Като има държавници ще има и производство като няма ще има само бандити ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   05-02-09 09:34

Риба със съмнително качество стига до трапезата ни [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   05-02-09 18:46

Има черна икономика на млякото


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   06-02-09 12:14

Отчитаме пак дейност...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pakarina 
Дата:   08-02-09 10:08

До Стоян 5
Бачо Стояне, явно не ти е известно, че в основата на хранителната верига са селските стопани и ако там има проблем то той е много голям за всички...
Политиката е да ни направят суровинно зависими, стане ли това, затварят и преработвателите, защото тяхното звено вече ще е ненужно , западняка ще почне да кара направо готовите продукти, а за да може да произвежда и за нас пак ще се обърне към вълшебниците химици и ни доматите, ни пържолите ще имат вкус...
Няма ли ги пчелите няма да има череши и ягоди и всичко онова с цветчета, няма прашец няма оплождане...
Честито на всеки нов клиент на Аптеката, там има Еспумизан и Мезим Форте...
Това е резултата


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   08-02-09 10:30

Фармацефтичната мафия е легален вариант на наркомафията

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   08-02-09 10:40

амиго, ай ся си прочети и линка за рибата. [smilie18] да видим чии интереси обслужва тоз пасквил и бисер на журналистическата мисъл...че вече съм сигурна, че ги постваш, без да ги четеш...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: тьма 
Дата:   08-02-09 10:43

Българинът може да определя доколко е качествена една стока, проблемът е,че няма финансовата възможност да си я купи - ок, ще взема качествена, но в количество, с което кого да нахраня по-напред


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   08-02-09 10:44

мара написа:

> амиго, ай ся си прочети и линка за рибата. [smilie18] да видим
> чии интереси обслужва тоз пасквил и бисер на журналистическата
> мисъл...че вече съм сигурна, че ги постваш, без да ги четеш...[smilie8] верно това не го четох [smilie22] [smilie22] [smilie22] [smilie5] [smilie5] зимвам си билежка [smilie5] [smilie5] [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: tnt 
Дата:   08-02-09 10:45

ощи тъ тресе тока ли, Мигу? [smilie8] [ezik] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   08-02-09 10:49

tnt написа:

> ощи тъ тресе тока ли, Мигу? [smilie8] [ezik] [smilie5]
злобарка! [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]
https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-02/gkkx7509.JPG[smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] [ezik]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   08-02-09 10:49

Откакто ДПС се занимава с земеделското министерство селското стопанство се съсипва напълно съзнателно и методично !

Целта е да станем само пазар на турските стоки и да нямаме собствено производство.

Това е вече факт.Публикацията е редактирана (08-02-09 10:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: tnt 
Дата:   08-02-09 10:50

хахахахахахахах!
Мигу, ти ся и факсове от космоса ши земеш да пуска у Зоната!
Я бързу съ консултирай със спицялиста по Нибиру [ezik] [ezik] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   08-02-09 10:51

pmartinov, съгласен [smilie8] [smilie8] то не само на турски домати, ами какви ли не вече плодове и зеленчуци има тук, само не и български [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   08-02-09 10:53

tnt написа:

> хахахахахахахах!
> Мигу, ти ся и факсове от космоса ши земеш да пуска у Зоната!
> Я бързу съ консултирай със спицялиста по Нибиру [ezik] [ezik]
> [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
> [smilie18][smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] [ezik]

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2009-02/vmwc0478.JPG


[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] айде, няма да спамя поичи тая тема с некви извънземни [smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] [smilie6] [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   08-02-09 11:02

ми факт е, че често турските са по-вкусни и по-евтини. тва крайният потребител не може да го регулира, защото е потивоестествено да искаш да купиш по-скъпо и по-гадно. а българия е пила градината на европа....! начи прост извод е , че е нарочно съсипана. и се досъсипва.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: georgi969 
Дата:   08-02-09 11:32

От българските градински домати по-хубави няма.За краставиците е същото.Ако ядеш от зимните и си затвориш очите,може и да не рзабереш каво ядеш.Не ги знам турски лиса,македонски ли са,но не струват.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: kkkolelo 
Дата:   08-02-09 11:47

Покарай темата се сетих за един стар виц. Брежнев изнасял някаква реч. Който си спомня, той фъфлеше. Вместо "социалистическите страни" той казваше "сосиски сранами" [smilie18] Другарите от одеския месокомбинат, като чули, сметнали, че това е критика към тяхното производство на лайняни кремвирши и т.н. и тържествено обещали в телеграма до ЦК да слагат и месо в колбасите.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: КГР 
Дата:   08-02-09 11:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   08-02-09 14:21

Преди повече от 20 г. майка ми, Бог да я прости, ми дойде на гости в Ленинград... Готвеше българските манджи с местните продукти (Ленинград се намира на 60-ия паралел, там, където са и Хелзинки, Стокхолм и Осло) и казваше, че всички те (с изключение на краставиците) са по-качествени от българските - и млякото, и маслото, и кашкавалите (сиренето там също е български), и яйцата, и месото, и зелето, и картофите...

Това е било преди нашето селско стопанство да бъде "съсипано"...

Не съм убедена, че рибата се вмирисвала непременно откъм главата - у нас си е вмирисана открай време и откъм опашката...

Като гледате в какъв вид са и селата, и селяните, и здравето им, и къщите им, и предприятията им, и канализацията им, и то открай време, а не само през последните 20 години, не виждам как ви се привижда да ви произведат нещо качествено...

То хигиена няма даже на лично ниво, на вас ви се привижда хигиена в производството...

Аз лично домати през зимата не купувам. Но гледайки вида на зимните ягоди и този на нашите летни, пак не се убеждавам, че нашите ги бива повече. Ами не ги бива, първо са, най-вече, кални... и ще продължават да бъдат кални...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   08-02-09 14:22

georgi969,
не говорим за доматите, които баба ти си гледа в двора. Говорим за това, което средностатистическия български потребител обикновено си купува от магазина.


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: labrax 
Дата:   08-02-09 15:47

Маро, ето как се финансира Асоциацията на потребителите:
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/zak-pr/128426p4.htm

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: КГР 
Дата:   08-02-09 16:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   09-02-09 09:13

И киселото мляко с палмова мазнина


Специалистът алармира, че палмовата мазнина е най-вредната от всички други растителни. Полезни за здравето са ненасителните мастни киселини, защото те се усвояват от организма. Когато внасяме нетипични за нас продукти, подлагаме организма си на шоково състояние и разграждането на мазнините не води до получаване на крайните полезни продукти за човешкия организъм. Това води до мутации, а оттам и до ракови заболявания. Здравето на цели поколения ще бъде засегнато, предупреждава проф. Симов.


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: alsash 
Дата:   09-02-09 09:20

200 [smilie24] мазньоооо!Публикацията е редактирана (09-02-09 09:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   09-02-09 11:32

Здравословна ли е течната фракция от палмово масло?


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: mike74 
Дата:   09-02-09 11:54

Бе финансова криза, глупости на търкалета.
Мляко и сирене няма в България от поне 15 годни, кво се правим че все едно сега сме открили топлата вода!!!

Едно време, млякото вкисваше на третия ден, сега стои по един месец!!! Е как става този работа???

Айде младежта дето е на 15 години, не знае разликата щото никога не е пила истинско мляко, ама ние по-дъртите си знаем че това в магазина няма нищо общо с млякото, само се учудвам защо се учудваме?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   10-02-09 09:59

Наистина слагат сода каустик в киселото мляко!


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   10-02-09 10:34

Уф, чудя ви се изобщо дали ядете нещо, та все за ядене мислите, през деня и през нощта...

Мислете и правете и нещо друго.
[ezik]

Какво ядете, наистина, или наистина сте загрижени за това, което ядат другите?

Родителите ви, като са яли нещо друго, да не би да са по-здрави от вас или пък от западноевропееца, дето го окаяхте, че яде нездравословни продукти?

Преди време ми бе попаднала някаква статия, в която се казваше, че руснакът страдал от същите болести като немския бюргер в средата на XIX в., тъй като руската диетична теория, съответно и начинът, по който хранели руснака в столовете, била построена на немската наука...

Защо по селата у нас си мрат от същите болести като и в градовете, и то открай време - хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркти и инсулти? Да не би да е от чистия въздух и от здравословната храна? Или пък защото са много стресирани?

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: КГР 
Дата:   10-02-09 10:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pmartinov 
Дата:   10-02-09 10:41

Лали простотията и невежеството с чиста и хубава храна не могат да се излекуват...

Аз не мисля само за храната си ,но няма да оставя други да "мислят" за качеството и вместо мен ...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Gruyu 
Дата:   10-02-09 10:55

Дядо ми навремето имаше един лаф: "Вино пиеш - лимонада плащаш", сега за съжаление е точно обратното.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: asahi 
Дата:   10-02-09 16:55

От Нова година май не съм ял чисто сирене покрай тези истерии. Кренвирши тоже. Не че преди им бях фен де.
Сега залитам към пържолки или мюсли.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   10-02-09 18:53

Разправят, че печените на скара мръФки били канцерогенни. За това ги запичаме в печката вече. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   10-02-09 18:55

ми канцерогенни са ПРЕПЕчЕНИТЕ! и много опушените!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: ejko 
Дата:   10-02-09 19:08

Препечените канцерогенни, по суровите вредни за сърцето и за стомаха, пушеното и то до рак води, пърженото до хипертония... и т.н. и т.н.! То нали все пак от нещо трябва да се умре накрая, няма как...!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   10-02-09 20:14

Проверяват само книжата на производителите на месни и млечни продукти


10.02.2009
Масовите проверки на млечните и месни продукти ще обхващат само проверка на книжата и документите. Една от целите на проверката на млечните и месни предприятия, разпоредена от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ и прокуратурата, е да се установи дали съдържанието на продуктите отговаря на етикета, съобщи Нова телевизия. Това може да се случи единствено след лабораторни анализи. От НВМС заявиха, че това ще се прави само в крайни служби. Едно от указанията на прокуратурата е да се установи има ли съответствие между съдържанието на продукта и описаното на етикетите и в документите на предприятията. Единственият начин това да се разбере е да се изследват в лаборатория, което пък би трябвало да бъде и работата на ветеринарномедицинската служба. /БГНЕС /
БГНЕС [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   10-02-09 20:21

а, че и да отговаря, то самият етикет е достатъчно страшен.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: pakarina 
Дата:   10-02-09 20:31

Бахти тъпите парчета са тия...
Биха Тъпана и съобщиха -Мъжаги, калайдисвайте казаните и скрийте мазнините, гледайте да няма наоколо палмови листа, че идваме с прокурор, ма и той човек бе, ако сипете по едно и нарежете подходящо мезе ще има и подходящо мнение...[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   11-02-09 00:42

pmartinov написа:

> Наистина
> слагат сода каустик в киселото мляко!
>

Журналистите трябва да ги пребият с камъни!
За да не се разваля млякото, най-често слагат натриев бикарбонат, познат като безобидната сода бикарбонат. Сода каустик е скъпа!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   14-02-09 20:49

Коалиция „Чиста храна, честен поминък” се представя


14.02.2009
Коалиция „Чиста храна, честен поминък” се представя на 15 февруари 2009 г. от 11 ч. с пресконференция на тема:„Ролята на малките производители за осигуряването на качествени храни за българския пазар. Защо те не получават равен достъп до пазара и потребителите.”В пресконференцията ще вземат участие Богомил Николов (Българска национална асоциация на потребителите), Мирослава Дикова (Българско дружество за защита на птиците), Десислава Димитрова (движение Slow Food в България), Юлия Григорова (WWF) и д-р Стоилко Апостолов (Фондация „Биоселена”). /БГНЕС /
БГНЕС [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: NO_CARRIER 
Дата:   14-02-09 23:20

Обаче някой се е обадил където трябва и сега всички се сприпнаха да защитават палмовото масло колко било полезно и хубаво, и че в сиренето нямало вредни вещества.
Само не можах да разбера защо беше нужна цялата тази патардия и простотия на и без това измъчения българин?!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   15-02-09 10:11

Юруш на яйцата, народе! [smilie5] [smilie5]

Можем да ядем яйца на воля
15 февруари 2009 / News.dir.bg


Британски учени развенчаха мита за вредното въздействие от консумацията на повече от три яйца на седмица, съобщи РБК, цитирана от БГНЕС.
Според последните изследвания, и по-голямо количество изядени яйца не пречи на контрола над холестерола. Според учените от университета на Съри повечето хора могат да ядат толкова яйца, колкото пожелаят, без да се притесняват за здравето си.
Ограничението от три яйца седмично е погрешно и се базира на стари данни. Според експертите, чието изследване е публикувано в списание Nutrition Bulletin, наситените мазнини, които се съдържат в големи количества в яйцата, не са заплаха за човешкото здраве. Според ръководителя на изследването професор Брус Грифин, яйцата са важна съставка на здравословната диета, тъй като съдържат множество хранителни вещества.
Грифин подчертава, че само една трета от холестерола в кръвта ни се приема чрез храните. По-голямата част от него се получава от затлъстяването, вредните навици и липсата на физическа активност, които влияят на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания. За да се намали нивото на холестерола, по-важно е да се намали употребата на тлъсто месо, необезмаслени млечни продукти и брашнените изделия, подкрепя го и Виктория Тейлър, главен диетолог на Британския кардиологичен фонд (BHF).

[smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   15-02-09 10:15

аман бе[ezik]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   15-02-09 10:16

маро, кво се развълнува толко бе [smilie5] [smilie5] лапай яйца на воля, ти се каза [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] [ezik]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   15-02-09 10:26

лапам, лапам [smilie5] и салам лапам

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   15-02-09 10:32

абе саламите... [smilie8] те може само да се лапат, ама не и да се ядат [smilie18] [smilie18] [smilie6] [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   15-02-09 20:40

О, в нашия супер вече са сложили огромни надписи кои храни са с растителни мазнини...

Народът вече изобщо не припарва към тях...


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   21-02-09 21:23

Гледахте ли тази вечер по бтв новините с мазнинките и сиренцата?! [cool] Имало стандарт, но той не е задължителен. [cool] А защо изобщо се наричат сирене и кашкавал тези продукти на пазара?!?! [cool] Понеже бях в едни приятели по това време и жена му извади кашкавала, който бяха купили, и кво пише на него: 50% сухо вещество ?![cool] [smilie11] [smilie11] Какво е това сухо в-во?! [cool] А в него мазнина 40:?! [smilie11] А какво друго неизвестно има никой не знае! [cool] [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   27-02-09 22:26

Присъда от 100 ч. безвъзмезден труд на първото дело за опасни храни [smilie8]


Осъждан за грабеж бизнесмен [cool] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   02-03-09 12:25

Тест за лев лови мляко менте в ”реално време”
02 март 2009 / News.dir.bg


Бърз тест ще открива лактобацилус булгарикус в киселото мляко. Една проба ще излиза по-малко от 1 лев.
Това обяснил за “Стандарт“ доц. д-р Христо Найденски, шеф на секцията “Патогенни бактерии“ към Института по микробиология на БАН, предаде БЛИЦ.
Новият метод ще позволи на потребителите да разберат срещу заплащане дали закупеното от тях мляко съдържа полезната бактерия, или е пълно с нишесте. Той ще открива и вредни бактерии в прясното мляко, изтъкна специалистът. Системата се казва real time PCR и позволява да се открият различни бактерии за няколко часа.
В момента бактерии в млякото се “осветляват“ с помощта на микробиологично изследване, което отнема около три дни. За това време млякото вече е стигнало до потребителя, коментира специалистът. Бързият метод за “улавяне“ на бактерии се прилага вече в Европейския съюз, а нашите учени са го усъвършенствали. Приносът е, че резултатът се получава в реално време. Системата е разработена за три месеца по двустранна програма между Фламандския фонд за научни изследвания в Белгия и БАН.
За да се направи една проба, е необходимо едва 10 мл мляко. Учените изолират ДНК от продукта и го пускат в апарата, обяснил доц. Найденски. Той уточни, че на първо време ще се изследват йерсиния ентероколитика и йерсиния псевдотуберкулозиса, които причиняват стомашно-чревни разстройства. По данни от 2007 г. на EFSA (Европейски орган по безопасност на храните) тези патогени заемат трето място в Европа по своята значимост и честота на причинявани разстройства. Методът позволява и откриване също и на причинителя на чумата при хората - йерсиния пестис, което има значение за защитата на населението при биотероризъм. Доц. Найденски допълни, че по-нататък ще се разработят методики и за експресно изследване на салмонели, листерии, стафилококи, колибактерии и др.
Системата за бързо оценяване ще бъде представена официално пред експерти на Министерството на земеделието на семинар по безопасност на храните, който ще се проведе от 10 до 12 март. Ако бъде одобрена, ще се обсъжда нейното приложение в лабораториите на различни градове. [smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: мара 
Дата:   02-03-09 12:55

хм...така ще се усвоят още едни пари, ма барем дано да е за добро.

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Lalinda 
Дата:   02-03-09 14:01

Само като погледнеш как изглежда страната ни, видяна от самолет (дори по сравнение със съседните нам страни), ти става ясно, че нищо скоро няма да е наред... нито пък някога да се промени.

Тъпота, тъпота... навред... Личи си и погледнато отгоре.


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: orlindraganov 
Дата:   02-03-09 14:04

И аз един път се возих на самолет!

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   02-03-09 14:43

[smilie18] [smilie18] е, аз затова си я гледам страната ни от един бой височина, че да не изпадам в потрес от самолетната гледка [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   10-03-09 08:01

Сиренето от прясно мляко отива в историята
10 март 2009 / News.dir. bg


Сиренето и кашкавалът ще се произвеждат само от кондензирано мляко с добавена растителна мазнина поради недостиг на качествено прясно мляко.
Това казват производители от цяла България пред вестник "Новинар".
В края на тази година изтича гратисният период от 3 години, в който българските преработватели могат да произвеждат сирене от мляко, което не отговаря на европейските стандарти. От 1 януари те ще са задължени да използват само качествена суровина, а млекопроизводителите да въведат хигиенните изисквания на ЕС . В момента обаче по-голямата част от стопанствата са малки и произвежданото от тях мляко не отговаря на изискванията за качество. Според фермери от Смолянско, ако гратисният период не бъде удължен отново, у нас ще се произвеждат млечни продукти само от вносно кондензирано мляко.
Регионалните асоциации на млекопроизводителите настояват земеделският министър Валери Цветанов да поиска удължаване на този срок на заседанието на министрите в Европейската комисия (ЕК). В противен случай над 90 процента от млекопроизводителите ще фалират, тъй като няма да има купувачи за суровината им, коментираха от бранша. Тогава разделението на натуралните млечни продукти в търговската мрежа и сурогатите с добавки ще се обезсмисли, смятат фермери от Смолян. От регионалните съюзи настояват още да бъдат увеличени субсидиите за производство на мляко. [cool] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   10-03-09 10:49

Абе малко е оф топик, но всъщност не е... някои интелигенти тук се чудят как можело да гласувам за толкова краен човек като Сидеров. Всъщност бих гласувал за друг, много по-краен - стига да имаше такъв, самият Хитлер да се яви и да видя, че другите изроди политици се страхуват от него - и за него бих гласувал.

Наистина сме мърша. Достойни хора при такава гавра биха бойкотирали тия алчни задници, на които печалбата все не достига за нови бентлита и яхти - биха спряли да купуват сирене и кашкавал. Но в България това не е възможно. Няколко хиляди ще спрат да купуват сирене, останалите няколко милиона ще кажат "абе кво ми пука на мене". Бесен съм направо.
[smilie9]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: stoyan_5 
Дата:   10-03-09 19:13

Сега влизаме в магазина и гледам сирената ...
Старателно описано, кое съдържа растителна палмова мазнина ...

Питам младата продавачка:
- Има ли някое истинско сирене?
- Ето това от 7,15 лв. е с най-голям процент. - и ми посочва "Бор чвор".
- Процент какво?
Вдигане на рамене.
Не си купих ...
Хем скъпо, кем с процент на нещо си ...

Май наистина това е пътят за повишаване цените на млечните продукти.[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: pmartinov 
Дата:   10-03-09 19:23

Истината е да не се купуват тези боклуци [smilie23]До като има кой да ги купува ще има и кой да ги произвежда [smilie23]


Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: Amigo 
Дата:   11-03-09 08:11

Проблемът е, че боклуците стават все повече и повече, и човек в един момент няма какво да си купи [smilie9] [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: stoyan_5 
Дата:   11-03-09 11:18

Ако сме поне малко единни колкото някои други нации, няма да купуваме 1 - 2 месеца.
После няма да е качествено, или ще е скъпо?
Или ще фалират, или ще влязат в час.

Да прабваме, ама ...

Навремето един добронамерен премиер казваше: "За бога, братя, не купувайте!"
Ама купуваха, точно тези, които най-много плачеха, че нямат пари ...

Отговори на това съобщение
 Re: Угояват ни с вредни мазнини
Автор: explorer 
Дата:   11-03-09 20:51

Най-после изплюха камъчето. Ето истината, призната от зам.-председателката на Асоциацията на млекопроизводителите:

Качественото сирене - само за износ

Млечните продукти, които се продават у нас по магазините, са произведени само с кондензирано мляко с добавена растителна мазнина.

Това е истината. Истинско сирене, кашкавал и кисело мляко в България отдавна няма. Всичко е сурогати.


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: pmartinov 
Дата:   11-03-09 20:58

Да си ги ядат !

Вече съм си намерил производител от който си взимам прясно мляко и сирене.

И той е доволен и аз съм доволен .


Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.