Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Защо твори творецът - за себе си или за публиката
Автор: J0R0   
Дата:   12-08-05 15:43

1. Творецът твори единствено за себе си. За него няма значение кой какво ще каже. Единствената му цел е вътрешното освобождение (на сублимиралото либидо, както би казал един познат доктор).

2. Творецът твори предимно за публиката. Представяте ли си Дийп Пърпъл да свирят пред празни столове в залата, ей така, за себе си?

3. Имам собствено мнение по въпроса, което ще изразя по-долу.

отбележете с кръгче правилния отговор или изпратете SMS
 Re: Защо твори тварецът - за себе си или за публиката
Автор: джъмбо   
Дата:   12-08-05 15:50

Представяте ли си Дийп Пърпъл да свирят пред празни столове в залата, ей така, за себе си? - не разбира се те като всички комерсиалки (вклщчая и мен) го правят за пари [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: vasil.varbanov   
Дата:   12-08-05 15:50

[smile] най-вече за себе си [cool]
Автор: alienguru   
Дата:   12-08-05 15:51

Оправи заглавието на темата [cool]
Автор: Георги   
Дата:   12-08-05 15:51

твори за себе си, почти няма значение кой какво ще каже.

все пак не би имал нищо против да бъде поне мъничко харесван :) действа добре на тонуса и самочувствието и други още положителни странични ефекти.
Автор: джъмбо   
Дата:   12-08-05 15:52

абе жоро е фиолог и е над тези неща[smilie7]
 Re: Защо твори творецът - за себе си или за публиката
Автор: navy   
Дата:   12-08-05 15:57

Далаверата с харесването крие риска и от нехаресване и критики и почват два реда сълзи, 3 сополи [smilie18]
Автор: PLAGIATO   
Дата:   12-08-05 16:06

тва си е една философска скоропоговорка :)
Автор: HopeSpringsEternal   
Дата:   12-08-05 16:08

има един предговор на книга на Стивън Кинг (аз не му се кефя, но това ме изкефи)... та пича казва нещо то рода на "Ако искате да сте добър творец, пишете само за един човек... той е вашата публика... за него и само за него... всеки ред и всяка мисъл с идеята да се харесат на него... другите нямат значение..." и така нататък...

същото според мен е и с фотографията... затова си казват хората - муза требе... без муза да те вдъхновява не става...
Автор: kro   
Дата:   12-08-05 16:16

HopeSpringsEternal [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Автор: PLAGIATO   
Дата:   12-08-05 16:28

да това с единия човек е много вярно!!! не се бях замислял досега
Автор: Airborne   
Дата:   12-08-05 16:33

хоупсрингс...(последния да затвори вратата):
не всичко по книгите е мъдро или е истинско и се отнася за истинския (трудния) живот. примери имам, няма да посочвам. само ще кажа, че ако това от кинг е вярно, значи дадено творчество ще се харесва от двама (автора и този, за когото е правено). а теди москов каза веднъж: ако двата мислят еднакво, единият е лайнар.
Автор: volokin   
Дата:   12-08-05 16:39

Жоро, изненадан съм, че точно ти го поставяш този въпрос!
Ми ясно е, че творецът твори за да каже нещо. Следователно трябва и публика, за да чуе това което ще каже творецът.
Естествено понякога публиката може и да я няма, разбирай, има публика, ама няма кой да схване, примери много.
Парадокс, ама понякога публиката не само, че не схваща какво иска да ни предаде твореца, ами даже разбира точно обратното.
Тук съответно кой колко заслуги има за недоразумението публика-творец е сложен въпрос, зависещ от много неща, като място на творене, социална принадлежност на двата полюса (разбирай на коя публика е представено произведението)
обществено политически и още много от сорта фактори, които няма смисъл да ги разискваме.
Според мен няма творци които да творят за себе си, щото творчеството може да остане и в главата на твореца и никой да не го види, така както мислите, щото то по принцип всяка мисъл тогава би могла да се разглежда като творчество, нали не е визуализирана и материализирана. Ако някой твърди, че твори за себе си малко или много лъже. ДА има терапии в тази насока, естествено различно е да видиш един червен цвят от това да си го помислиш, но винаги, дори и в тези случаи творецът твори не само за себе си, дори и тогава...
Та с две думи моята позиция, творецът твори за да ни каже нещо! Понякога обаче творецът може и да си е объркал публиката, или просто публиката да е влязла в грешна зала [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Подсещайки ме Никсън по долу, има разлика между процеса на творене и крайния продукт. Процесът на творене сам по себе си може да няма нищо общо с продукта от него, т.е. човек би могъл да ги разглежда абсолютно отделно, колкото и абсурдно да звучи това. В този му смисъл, той е само за твореца, свързан е с всичките емоции, облекчения и т.н. Творческият процес е изключително от и за твореца, продукта ако не е показан не може да се смята за такъв, т.е. няма го. Та с две думи, когато има продукт от дадено творчесто, бил той книга, мелодия, песен, рисунка и ако не бъдат показани на някаква публика (изключвайки самият творец, щото смятам че той не е публика в смисъла който се влага), то това не е изкуство, ако ще и шедьовър да е в случай, че все пак излезе на бял свят. Щото основната цел на изкуството не е изпълнена!
Същото е ако един химик напише формула на ново съединение и изяде хартията след това, няма формула, няма съединение.
Та в смисъл на творчество да, то може да е и обикновено е за твореца. Ако обаче говорим за искуство, то компонента зрители (не говоря за ценители, нито за критици, нито за "разбирачи" а просто за публичност на едно произведение) е задължителен, та така както е зададен въпроса е като, прави ли две и две четири? Отговорът е ясен :-)[smilie3]

Публикацията е редактирана (13-08-05 15:07)
Автор: turgeneff   
Дата:   12-08-05 16:44

Airbone, Москов иска да ни намигне, че лайнярът винаги е този за когото е предназначено произведението. Няма как де е другият.
Автор: turgeneff   
Дата:   12-08-05 16:45

А какво става, ако вторият често се сменя?
[smilie11]
Днес снимаш за един, утре пак само за един, ама друг...
Дата:   12-08-05 16:45

тургенев [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] май си много прав [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: n1x0n   
Дата:   12-08-05 16:51

Като снимам за пари единственото което ме интересува е да хареса на един човек - клиента. [smilie7]

Когато снимам за кеф го правя за себе си, хич не ми дреме дали на някой ще се хареса. Аз гледам своя кеф, не чуждия.

Идеята за "твореца" е хубава, ама аз нито се имам за такъв, нито смятам че комуникацията е задължителен елемент при творчеството.
Познавам доста хора, които правят невероятни неща в сферата на изкуството и никой не знае за това. На тях този факт хич не им пречи да творят и да получават удоволствие от творческия процес... и само от него.
Дата:   12-08-05 16:54

аа никсън за творческия процес съм съглсен напълно с теб, значи тук нещата трябва да ги разделим или по-точно Жоро трябва да коригира въпроса, на нещо от рода: творческият процес срещу творбата.
Никсън да, този аспект го изпуснах по горе![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (12-08-05 16:55)
Автор: egoucm   
Дата:   12-08-05 17:15

аз творя за Фото Форум ! :))))))
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [thankyou]
Автор: nikolayradev   
Дата:   12-08-05 17:22

Волокин,харесват ми разсъжденията ти....[smilie24]
но все пак не бива да се забравя че..
The fact that no one understands you doesn't mean you're an
artist.
[smilie7] това по принцип,да не го приемаш лично...[beer]
Автор: Todd   
Дата:   12-08-05 17:42

Аз пък мисля така :
Творецът е само тоя дето прави нещата щото и дето му идат отвътре .Без връзка с публика ,мангизи и каквото и да е друго .За собствено ,лично удоволетворение и най много да се изфука на приятите си до де пият по една ракия какво е издокарал!!!
Всичко останало е БАЧКАТОР !!!
И там вече са разделени - майстор ,помощник майстор, калфа , общ работник и т.н.
Истина е че има и творци дето се изявяват като бачкатори за да имат с какво да преживяват доде се занимават с произведенията си.

Автор: MAX-1   
Дата:   12-08-05 17:44

Можем да простим някому, 4е е суздал несто полезно , стига да не му се вьзхистава.Единстженото оправдание да суздадещ нещто безполезно е да му се вузхиставащ от все сьрце. Изкуството е сьвьршенно безполезно. О.Уаилд

Публикацията е редактирана (12-08-05 18:03)
Автор: quiver   
Дата:   12-08-05 17:59

Абе аз като снимам си ги снимам за себе си, но като ги пусна тук и забравите да ми дадете то4ки много ви се сърдя. [smilie19]

Явор.
Автор: krp   
Дата:   12-08-05 18:15

Ех, ако можех да покажа това, което виждам, за да могат да го видят и другите[thankyou]

С две думи, като видя нещо хубаво ми се ще и други хора да го видят и да му се зарадват и да им въздейства както на мен примерно е въздействало[shtrak]
Автор: navy   
Дата:   12-08-05 18:30

3 пъти чета постинга на МАКС-1 докато го разбера. Аз ли съм тъп или печатните грешки много?
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

Тази тема е затворена