Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: hotsnail   
Дата:   01-08-22 16:10

Интересна е темата за естетиката на пропагандата. В разни музеи във Италия, Франция и Испания има бая материал по тази тема. Интересни са.

Това също е изкуство. То също се прави от артисти. Не е нужно изкуство да е само това, което власт имащите в момента считат за такова.

Да не говорим че сигурно над 90% от изкуството преди 1900 година на което се радваме е поръчково. Всичко във Ватикана е поръчково. Почти всички портрети които виждате по музеите са поръчкови. Почти всички склуптури, сгради които виждаме са поръчкови.........почти всичко което сега е класическо изкуство всъщност е поръчка....Например статуята на Давид си е чисто поръчкова творба за вмисирани попове....

Целия Петербург е поръчка на руския царизъм изпълнена от загнили западни архитекти от Франция и Италия.....по-гнусно здраве му кажи....

За мен е много необяснимо защо Бузлуджа и други паметници от соца са зарязани и почти унищожени***.

Та не съм съгласен с nyamago, че трябва да игнорираме друго мислещите.

Според мен всички трябва да се научим да уважаваме изкуството, като такова и да разкачим тези си разбирания от тесногръдите политически игри.

Отношението на няколко човека тук е проява на меко казано лош вкус.

Има произведение на изкуството и то отразява един исторически момент. Зеленски е икона на 2022, независимо как и кога ще свърши войната - факт. Както и Путин наложи собствения си образ подобно на Сталин и Хитлер преди него.... може да не ни харесват или да не съвпада с мирогледа ни, но това е факт. Това ще предизвиква медии и творци да създават разни произведения.

Опитайте се да ги тълкувате в историческия им контекст.

*** - Дали трябва да държим паметник на окупационна армия в центъра на София е интересен политически въпрос. Мисля, че в България бяхме намерили сравнително добро решение преди 20 години. Подобно решение са приели и в Германия за някои останки от нацизма. Консервират се, полагат се грижи за тия обекти и се осигурява контекстна информация на посетителите, какво точно гледат.Публикацията е редактирана (01-08-22 16:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: asahi   
Дата:   01-08-22 17:06

Онова на Бузлуджа не е паметник. На този връх никога нищо не се е случвало. Историческото място е друго и на него си има паметник.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: nyamago   
Дата:   01-08-22 17:14

> "Та не съм съгласен с nyamago, че трябва да игнорираме друго мислещите..."

Никога не съм казвал (нито помислил) да игнорираме. По-горе казах на два пъти - да не се надяваме да променим дълбоко убедено противно мнение. Вярата в правотата е непоклатимо нещо!

И само мога да се надявам за известна реципрочност - и моите глупави мнения да не се опитват насила да променят, многократно и упорито, както дори в тая тема се случва...

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: ceco   
Дата:   01-08-22 17:16

Да не забравяме, че преди да бъде президент, Зеленски е и артист (не слагам минало време, защото при артистите няма "бивш"). Жена му, видно е също артистична натура. Оттук нататък всичко си идва на мястото ... [shtrak]

Да анализирам работите на Ан Лейбовиц ми е малко неудобно, меко казано. Да, тя е професионалист (за разлика от мнозина от нас) и не е чудно, че изпълнява поръчки. А че изкуството много често се използва за пропагандни цели .... добро утро! [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: uri64   
Дата:   01-08-22 18:12

написа:

> Да не забравяме, че преди да бъде
> президент, Зеленски е и артист….

Ох, а пък неговото сериалче колко (ми) е тъпо - думи нямам…този е артист, колкото Учиндолския Чалгорианец….това ми лично мнение сигурно ще ме направи да изглеждам като нажежен до червено путинофил?

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: uri64   
Дата:   01-08-22 18:14

Лейбовиц си е фотограф и половина, спор по това няма, но тази фотосесия да е изкуство? За мен не. То и Кубето беше снимал един календар за Фермер БГ…ужас с кисело зеле.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: asahi   
Дата:   01-08-22 18:53

Нямам самочувствието да определям кое е изкуство и кое не е. Мога да преценя кое как ми въздейства. Ако не ми въдейства, независимо от посоката, казвам, че не ми въздейства.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: uri64   
Дата:   01-08-22 19:05

Именно, това казвам и аз - не МИ въздейства. И не смятам, че ако харесвам или не харесвам нещо, това автоматично ме обозначава като някакъв -фил, - фоб или нещо друго. Смятам, че такова мислене е примитивно. А кое е изкуство (пак според мен) се разбира след едни 100-150 години. Ако още го гледат, четат, слушат, говорят и пишат за него - значи е изкуство [smile]Публикацията е редактирана (01-08-22 19:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: mmjm   
Дата:   01-08-22 21:26

nyamago, Ти прочете ли целия ми коментар, прочете ли предишните коментари и ако да наистина ли не разбра препратка към чий коментар е тази част от поста ми, която
си цитирал? Пробвай, да го прочетеш пак. Не те моля да промениш мнението си по разискваната тема, а внимателно да прочетеш и осмислиш моето, не защото е супер важно и меродавно, а заради коментарът ти.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: nyamago   
Дата:   01-08-22 22:24

> nyamago, Ти прочете ли целия ми коментар, прочете ли предишните
> коментари... ...

Обижда ме допускането ти, че може да не съм прочел или да не съм разбрал нещо. Опитай да приемеш, че след като внимателно съм чел ( и коментирал) всички предни постове, много добре съм разбрал и твоя - и съм го цитирал по точно този начин заради ясни причини.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: Yosssarian   
Дата:   02-08-22 01:13

Казано е : "Човек вижда това, което иска да види".
Света обаче не е черно-бял, мисленето и оценките за нещата от живота в плоскостта "черно-бяло" е вид примитивизъм, но пък е удобен мисловен и поведенчески модел, когато изрично искаш да афишираш позицията си по даден въпрос - само че това пък създава впечатление за едностранчив (ограничен) поглед, което веднага се използва от опонента като аргумент за собствената "правота".....Парадоксалното е, че много често двете страни всъщност имат сходни виждания, просто говоренето в различни тоналности им пречи да се чуват....
И да - войната е лошо нещо( независимо кой и как, и защо я започва, как се развива, кой побеждава, на чия страна си ТИ).
И да - умелата пропаганда може да бъде развита до степен на някакъв вид изкуство - използва известните ни изразни средства - кино, фотография и пр. Но за разлика от истинското изкуство, което е с идеална цел, тук целта не е "идеална" - тоест, тя е по-близо като послание до рекламата (чист комерс), или, да кажем, предизборната агитация например..... Когато сме съгласни с това, което пропагандата внушава - приемаме го за истина, когато не сме - приемаме го за "манипулация и просто - пропаганда". Ето го черно-бялото мислене. Струва ми се, че е много трудно да излезем от този коловоз...

[beer]Публикацията е редактирана (02-08-22 01:15)

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: mmjm   
Дата:   02-08-22 02:11

Всъщност какво е истинско изкуство? Може ли да съществува самостоятелно, само за себе си, без политическа, религиозна, социална, етична или каквато и да е ангажираност? А иначе ние сме такива, каквито сме виждаме това, което искаме или може би по-точно това, което е заложено от възпитанието и средата ни.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: Бармалей   
Дата:   02-08-22 09:27

"Всъщност какво е истинско изкуство?"
Всъщност... какво е "истина"?

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: Lighter   
Дата:   03-08-22 08:47

Съвсем между другото - не се казва Ан, а Ани Лейбовиц:
https://youtube.com/clip/UgkxZIFhSRniKu8jdB1XjDinxa7UlR_6ZKBHОтговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: Lighter   
Дата:   03-08-22 08:52

https://petapixel.com/2022/08/02/zelenskas-vogue-photoshoot-sparks-sit-like-a-girl-photo-trend/Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: nyamago   
Дата:   03-08-22 13:23

> Съвсем между другото - не се казва Ан, а Ани Лейбовиц:
> https://youtube.com/clip/UgkxZIFhSRniKu8jdB1XjDinxa7UlR_6ZKBHПък те всички в клипа го произнесоха Либовиц?[smilie8] (Или в най-лошия случай Лийбовиц, но никой не каза Лейбовиц или още по-малко - Лайбовиц).

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: asahi   
Дата:   03-08-22 15:44

Грешен съм! Простете, госпожо както там е правилно да ви казват.

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: nyamago   
Дата:   03-08-22 16:20

Тоя оф-топик е полезен за охлаждане на темата от политическите напрежения, които се бяха надигнали...

Няма грешно произнасяне на чужди имена, както няма и твърди академични правила за 'правилно'. Обикновено аналогии с предишни познати случаи диктуват 'широко приетите' версии, които после (заради широкото приемане) стават стандарт. Понякога изричното настояване от дадена личност може да промени 'подразбирането', но понякога дори и това не помага (Лайза Минели трябваше да го включи в леко комичен скеч на сцената и в успешен албум, за да я послушат)...

Ако тръгнем от германските корени на това определено 'ашкензаи' (идиш) фамилно име, логично би било немското произношение (какъвто е и правописа). От друга страна тя си е 'чиста' американка, а там имената ги адаптират и произнасят 'по тяхному'. Не е грешка да се чуят множество местни жители и да се намери обща версия измежду тях. Някои (в клипа) все пак си обръщат намското 'в' (w) на английско 'уъ' ('уиц'), но те са малцинство - болшинството (що годе образовани хора) го изговориха еднакво.
- - -

Едно от различията, за които не си струва да се водят войни [smilie6] (А знае ли се - един ден и за това можем да извадим ножовете [smilie10] )

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: compur   
Дата:   03-08-22 18:13

https://www.youtube.com/watch?v=Z6oeAdemFZw
[smilie3]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: georgioiv   
Дата:   21-08-22 22:27

колко путинорусофилчета в тема за фотография... я филчетата покажете по една фотография от любимата ви русия, защото аз от Украйна примерно имам много.. [smilie5] Ще покажете - дръжки, щото тогава щеше да ви удари огромното разминаване между фетиш и действителност. Той тоя грешния софт, програмиран от вековния руския шовинизъм, не ви дава очи дори за искуството на колос като Лейбовиц... Ще ми обяснява разпалено Ганьо, че госпожа Лейбовиц не може да снима, или може да снима, ама точно тоя път е снимала клише за пари. [smilie18] Самата идея, че може да е очарована, както милионите по света, от личноста на лидера на новия свободен свят - Зеленски, включва веднага защитните тригери на бъгавия руски фърмуер... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: asahi   
Дата:   22-08-22 00:30

Аз имам:


https://photo-forum.net/static/site_pics/2004-06/asahi_1086082347_DSCN0258.jpg
https://photo-forum.net/static/site_pics/2005-10/1_1129621634.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: mihalo   
Дата:   22-08-22 04:33

Автор: georgioiv
Дата: 21-08-22 22:27


Е! Ако бяхте прочел темата внимателно от край до край... нямаше да разсъждавате, като обикновен тийнейджър-фанатик (на който и да било футболен тийм).


Хората тук обикновено разсъждават с главите си, а не с ушите... които са периферия на "междуушното съдържание".

[smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: georgioiv   
Дата:   22-08-22 07:13

asahi: тоя ще го изхвърлят да правят място за другия .. :))

mihalo: именно защото прочетох внимателно от край до край [smilie18] И защото съм експерт по темата Украйна, още от преди путлер да я нападне 2014.. От 2007, когато занесохме първите учебници по българските училища, до началото на тази година - не съм пропускал година, в която да не съм бил там по един или два или повече пъти. Именно затова, мога да оценя посланията на фотографиите и да се възхищавам на работите на Ани Лейбовиц, и на фотографи от там, като Ян Доброносов, докато Ганю мачка авторитети от дивана [smilie5]Публикацията е редактирана (22-08-22 07:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: Sassho   
Дата:   22-08-22 08:09

Баси...и тук ли цъфнаха укро-подпорките ?
Аман вече от Окрайна, окраинци, Зеленчуци, Колиби и прочии простотии.
Тук е БЪЛГАРИЯ, дайте нас да гледаме и оправяме пък укрите има кой да ги оправя
и като гледам добре ги оправят та Зелките им пращят ))Публикацията е редактирана (22-08-22 08:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Вог, Ан Лейбовиц
Автор: gaco.bacov45   
Дата:   22-08-22 09:11

Пропагандата става неефективна в момента в който я осъзнаем!
д-р Йоси Гьобелс [beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »