Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: sherri   
Дата:   12-09-21 17:15

Здравейте, от години имам никон д серия с 50мм обектив, и го ползвам точно по 2 пъти в годината, причината е размера му в комплетк със светкавицата и т.н. Та реших да го заменя с нещо което да пускам в чантата като пътуваме, снимам основно хора и природа, предпочитам да е нещо подходящо за портрети, може със сменяем обектив, бюджета ми е около 1000 лева за нов (+-200-300лева). Моля за съвет към какво да се ориентирам без значение от марка?


Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   12-09-21 17:31

Ако бюджетът се вдигне със 100 лв:

това
+
това


Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: quazimodo   
Дата:   12-09-21 17:52

За пускане в чантата само нещо от серията RX 100 на Сони. Евентуално и LX 100 на Панасоник влиза в групата [smile]

П.П. Момчета, четете условията, де![smilie5]

П.П.2. Видях, че Панасоник LX 15 е на мода в момента[beer]Публикацията е редактирана (12-09-21 18:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   12-09-21 19:09

quazimodo написа:
> П.П. Момчета, четете условията,де![smilie5]

Много добре ги прочетох даже.[smilie5]

а6000 с китака 16-50 е доста по-малък от това, с което е снимано досега. Питащата не е против сменяем обектив, освен това се иска и нещо подходящо за портрети. RX100 и LX15 отпадат от портретите. Относно LX100 - да по-добър е, ама е м4/3, и в дългия край e на f/2.8. Докато а6000 e АPS-C, което съчетано с 50мм f/1.8 e по-добре за портрети от LX100.
Sony а6000 с китака 16-50 - за общо снимане, а когато на питащата и се приснимат портрети, се взема портретния обектив.

Знам, че има примери, когато с m4/3 се снимат портрети. Но пак говорим за камери със сменяеми обективи на f/1.8, което за м4/3 не е кой знае какво. За по-съществен резултат се слиза на f/1.2, щото да компенсира по-малкия сензор, ама такива обективи са неоправдано скъпи. На м4/3 силата е в компактността, а не в портретите. LX100 с неговото f/2.8 (в дългия край) - не върви някак за портрети.

За фул фрейм не говорим в случая, но щом има поставено изискване за портрети, според мен APS-C сензор е минимума като големина.Публикацията е редактирана (12-09-21 20:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: sherri   
Дата:   12-09-21 19:58

Чесно да ви кажа половината неща не ги разбрах ???? само с големи чанти ходя така, че един обектив няма да ми е в тежест, и до 1500 бих се отпуснала, но да, държа да става за портрети ????


Всъщност разгледах сонито, супер е допада ми, ще ида да го видя на живо. Благодаря ви!Публикацията е редактирана (12-09-21 20:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: ipolit   
Дата:   13-09-21 09:11

Много зависи какъв е никонът от д серията, но ако е 3xxx няма кой знае каква разлика като му завинтиш обектив от сонито. Явно просто си решила, че искаш нов апарат. В което няма лошо, икономиката трябва да се движи чрез потребление. Иначе най-просто е да не носиш светкавица и ще си намалиш обема наполовина.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: Simbon4o   
Дата:   13-09-21 09:55

Автор: IShoot4Fun
Дата: 12-09-21 17:31

Ако бюджетът се вдигне със 100 лв:

това
+
това

------------------------------

Това е много стара техника и цената и е ненормално висока :). Същата камера с обектива втора ръка се намира по 500-700лв според това колко екстри има бонус към нея.

И вторият линк води към грешният обектив, 50 1.8 за фул фрейм е много по-зле от кропския (който е подходящ за конкретната камера). По-шумен е, по-бавен, няма стабилизация, по-мек е... за А6ххх камерите се купува 50 1.8 SEL OSS, не FE-то. Макар, че за мен по-добрият вариант е този , защото е по-универсален от 50ката.

Камерите от Сони, които аз не бих препоръчал са А6000 и А6100, това ако се купуват нови от магазима в момента.

Ако ще е Сони това е модела, който има смисъл за начинаещ, подчертавам за ново от магазина.

Ако няма да се купува втора ръка (което е лоша идея, защото тези камери в магазина всичките са 30% по-скъпи от цената им след като излязат от него буквално на секундата и цената им пада бързо след това с още) бих препоръчал нещо такова с примерно този обектив допълнително. Идеята е да се дадат минимално пари, защото при така зададеният въпрос на мен ми се струва, че автора на темата има нужда повече от курс по фотография от колкото нова камера. Ако беше по-напреднала, щеше да знае какво иска и да пита за система, а не каква камера сякаш няма значение после с какво ще надгражда, какви аксесоари ще трябват допълнително, колко мм портретен обектив се търси (защото такова нещо като портретен обектив няма реално, с всички може да се снимат портрети и е въпрос на лично виждане на автора какъв обектив ще използва)... купуването на камера не решава всички проблеми, после ако се окаже, че системата няма обективите, които може да потрябват, няма подходящи светкавици, не са удобни менютата, ... смяната на система е един голям главобол и разход.Публикацията е редактирана (13-09-21 14:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: sherri   
Дата:   14-09-21 20:25

Курс имам изкаран преди много години, при един прекрасен стар фотограф, тогава избрах никона заедно с него, нещо от сорта на д 3000 и нещо(300,500…) е, не е при мен да видя точно, светкавицата чесно казано незнам защо я взех, ползвам (ползвах) никона основно с 50/1.8, имах един подарен метален японски много стар обектив, не помня точно марка, с него ми харесваше най-много, но го спукаха и си замина. Никона ми е леко бавен за хора, по скоро деца, незнам защо с телефона ми е много по бързо и удобно, НО портретна снимка с програмирана камера от айфон няма нищо общо със снимка от никона. Не го искам, защото ми е много тежък и голям. Искам нов на 50% за да имам нов и 50% за да мога да го мъкна БЕЗ допълнителна чанта само за него, и понеже снимам единствено и само за “лична употреба” нямам никаква представа какво ново има на пазара, позабравила съм техническата част и все пак 10 години минаха мислех, че има нови малки и качествени изобретения за снимане с качеството на “големите”. Та каквото и да ми препоръчате, ще бъде взет нов, или най много на месец два, заради разни мои си принципи и ще му се радвам много защото ще е по добре от камерата на телефона. Мога да вдигна бюджета и до 2000 с подходящ обектив :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: Simbon4o   
Дата:   15-09-21 11:11

Ами нещата не са се променили революционно за 10 години [smilie5].

Най-голямата разлика е при телефоните, ако имате телефон последно поколение не значи, че имате хубав телефон. Моделите за фотография са флагманите - 6" и нагоре с 3 камери и т.н. за хиляда и нагоре лева. Хубавото е, че има и втора ръка и на жената и взех примерно Р30 pro, който прави по-лесно и по-добри снимки на детето от която и камера да и дам в ръцете, защото тя отказва да се научи да използва такова нещо и не е удобно, не е винаги в ръката ти, ...

Относно камерите имал съм Д5000, Д90, Д300, Д7000 и всичките са достатъчно бързи за деца и каквото и да е бързащо. Просто трябва да се използват правилно. Най-често използвах 3D tracking и AF-C, проблеми съм нямал никакви.

Ако бюджета отиде на 2000лв за нов от магазина нещата се понареждат, защото едно от нещата, коите се промениха през годините е цената на техниката. Особено последните 2-3 години ниския клас вече никак не е нисък, а обектив като 50 1.4 за фул фрейм вече е нормално да е 3-5 хиляди лева... 50 1.8ците бяха по 300-400лв, сега отиват на 1200 дори.

Да се носи без допълнителна чанта - това е лоша идея, защото няма да изкара много. Има си причини фотографските чанти да са с дебели и меки стени, вътре да са от материи, които не пускат власинки и прах и т.н.

До 2000лв
Вариант 1 + за портрети, който идеално влиза в бюджета без да излиза.

Вариант 2/1 + за портрети или Вариант 2/2, който има визьор и по-малко видео екстри

И двата варианта могат да се окомплектоват с 30 1.4

А6000 не го препоръчвам за подвижни обекти, защото следящият му АФ е по-зле от на никон д5000 от преди доста години. Ако не бягат обектите сам си намира лица и т.н. всичко е точно, но не следи така добре движение.


Отговори на това съобщение
 Безогледален до 1000лв - Олимпус или Фуджи?
Автор: hakama   
Дата:   19-12-21 16:58

Здравейте, да не спамя с нова тема ще пиша тук. [cool] undefined
Реших да взема най-накрая една камера :)

Цели: Предполагам стрийт, пейзаж...фотография с дълга експозиция; Макро /портрет най-малко/
Обичам да хващам момент, движение, жест... т.е. нещо бързо "загряващо".
- бюджета за системата е около 900-1000лв (за тяло + обектив/и ) - ще търся нещо максимално запазено! Добре е че не бързам - понеже ще започна да практикувам навън като се затопли времето. Но при добра оферта ще си взема и сега. Просто искам да начеша и тази краста и да видим.
- компактен апарат с възможно на-широки възможности, от вторичния пазар.

Ергономията ми е важна /заради китките/
По-скоро ще се спра на практичността, теглото, (нещо което да не се чудя дали да го вземам всеки път).
Нещо средно търся (нито много тежко, нито прекалено малко, което е неудобно за държане, като А5100). т.е. 370-450г за тяло.
-------------
Честно казано ми се ще нещо от класическите японски марки (Fuji, Olympus...) стига да не се разоря с обективите после. [smilie5]
При тях мисля управлението е предимно с хард. бутони и колела, докато Сони, Пан... са предимно с тъча, което не ме радва.
-мисля че избрах системата: (Micro) 4/3 (17.3 x 13 mm) имало доста леки обективи за тях. Но така отпада Fujifilm X-T20 / APS-C (23.5 x 15.6 mm)/ :(

Олимпус - доброто цветопредаване оптичната стабилизация и красивият дизайн - засега са ми фаворити. Пък и четох че са спрени, поне да им се насладя докато ги има.

Fuji – отлично цветопредаване, голяма матрица, по-добро поведение при слаба светлина. /с Viltrox.../
XT-20 - с централен Визьор ??
Мисля основно от тукашния базар да следя, но някои модели липсват. Може би и ибей ще включа.

Опционално е да има:
- continuing shooting/ time-lapse,, т.е. да документирам бавен процес (и дистанционно снимане).
Идеи:
За ергономията: батериен грип или къса и удобна каишка да виси /почива/ на лъкътя - за почиване на китките. За палец и предни пръсти - добри ли са доп. грипове (ако няма такъв фабрично)

Преди година във фотопавилион хванах едно Оли /ом-д- 10 II мисля/ и направо се влюбих. Жалко че са спрели производство си.


Зяпам вече месец, много запазен Olympus OM-D E-M10 II - комплект, но ме спира че е от Aug 2015 /чак се дивя как може да е на под 1000 кадъра?/
- ще ми се да пипна и по-новата генерация на живо, а в оказионите в Сф няма - само едно фуджи
Само се чудя дали OM-D 5ца или 10ка и коя версия (вторите са по-леки и евтини)
Знам че 10ките са орязаната версия на 5ците. [smilie11]
От коя година напред да гледам - морално остаряване? 2015 стари ли са?

Тук гледах сравненията но нищо не мога да преценя като лаик:

Lumix GX9 - не ме грабна (макар че е Micro 4/3 сензор).

Остана да видя на живо и Fujifilm X-T20 , изглежда добре, /макар да е с цент, визьор/ но после с обективите ще е по-тегаво мисля. - не търся идеала, но сензора на APC-то е 65% по-голямо като площ - това голямо предимство ли е и на сметка за какво (само вечер ли е слабото място на 3/4)?

ПП: /не знам дали след Коледа е по-добре да се търси оферта/ -ако е от актуалните модели - в ибей /M5 Mark III или M10 Mark IV /Публикацията е редактирана (19-12-21 17:07)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: mmjm   
Дата:   21-12-21 20:42

И моите 5 ст. м4/3 с-ма https://magazin.photosynthesis.bg/bg/68089-fotoaparat-panasonic-lumix-gx880-obektiv.html
+ портретен или вариант 2 за тяло с 45/1,8 от горния линк. Първият вариант като отношение тегло/цена/качество според мен е най-доброто до 1500лв., което в момента може да се намери ново в момента.

Р.Р.Трябва да отбележа, че това е добър вариант ако сте наясно с и приемате недостатъците на по-малкия сензор.Публикацията е редактирана (21-12-21 20:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: landstar   
Дата:   21-12-21 21:28

Вариант 1: телефон oneplus 9 Pro.
Вариант 2: Sigma SD Quattro + 30/1.4.

Ще се родиш, от личен Никонски опит ти го казвам.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: Satsan   
Дата:   22-12-21 01:46

Отговорът е труден. Няма МАЛЪК апарат за портрети. Винаги ще ти липсва дефокуса. Цените са занижени на фулфремите. Сони А7 с 50/1.8 е около 1500 лв.
Телефоните пък се доближиха ди качеството на апаратите,АКО няма да печаташ голям размер. Имаш приличен дефокус и странни обективи за дълго трасе. Пример Самсунг S21 ultra. Експериментирах на сесия със Сони А7, безогледален Канон и Ултрата. Ще се радвам да ти пусна кадри и ти да играеш тук е тел., тука е Канон....
От къде си? Вземи един от колега/под наем и сравнявай от собствен опит. Успех!
П.С. Вече няколко месеца не съм докосвал Сонито (А7)
Даже се чудя, дали да не го пускам в базара...Публикацията е редактирана (22-12-21 01:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: quazimodo   
Дата:   22-12-21 06:54

Най-вече, телефонът не прави впечатление на никого. Приема се за нормално да сочиш с него във всички посоки и никой не се напъва да се заяжда с теб, че го снимаш. При вида на ФА обаче, околните веднага започват да се чувстват с нарушени права[smilie18][smilie18][smilie18][beer]

П.П. И въпреки всичко, не мога да си представя, че ще дам 1500 лева за телефон, вместо за фотоапарат[shtrak]

П.П.2. До нас има едно малко фотостудио, в което все още на са започнали да маат фотосесиите с телефон[smilie5][smilie5][smilie5]Публикацията е редактирана (22-12-21 07:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: serjy   
Дата:   22-12-21 08:02

фотоапарат вече е нужен само, ако човек пуликува в сайтове за фотография редовно и това му е приоритет. при печат на хартия 10х15, фейсбук, инстаграм и тнт хубав телефон е напълно достатъчнен, снимките ще са перфектни.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: ipolit   
Дата:   22-12-21 09:09

Колега,
и аз бях пред такава дилема преди няколко месеца. После разсъдих, че не ми е проблемът в размера на апарата и обективите, а в мотивацията. Според мен Никон д кропка с обектив 18-105 си е перфектната комбинация за туристическо комплектче. Светкавицата да си стои вкъщи, апаратът има вградена. Не пречи да пуснете 50 мм обектива някъде в багажа, но не мисля, че Ви е необходим.
Аз в крайна сметка не си купих малък апарат, но сега си преоткривам стария канон 600д като видеокамера. Иначе като вариант по Вашия въпрос може да погледнете Sony RX100 - като махнем изискването за портрети (той не, че не може, ама няма да маже). Но все пак обмислете 18-105.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: Z.Rusev   
Дата:   22-12-21 20:20

Здравейте
Споменавайки компактност и лекота, в комплект с хубава оптика, не е лошо да се обсъдят и X100 серията на Фуджи. Не мисля, че има хора, които могат да кажат нещо лошо за тях като качество на изработка и получени резултати. Втора ръка се намирят за около 1000 лева
Поздрави

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: ecobo   
Дата:   23-12-21 00:35

IShoot4Fun написа:

> quazimodo написа:
> > П.П. Момчета, четете
> условията,де![smilie5]
>
> Много добре ги прочетох даже.[smilie5]
>
> а6000 с китака 16-50 е доста по-малък от
> това, с което е снимано досега.
> Питащата не е против сменяем
> обектив, освен това се иска и нещо
> подходящо за портрети. RX100 и LX15
> отпадат от портретите. Относно LX100
> - да по-добър е, ама е м4/3, и в дългия
> край e на f/2.8. Докато а6000 e АPS-C, което
> съчетано с 50мм f/1.8 e по-добре за
> портрети от LX100.
> Sony а6000 с китака 16-50 - за общо
> снимане, а когато на питащата и се
> приснимат портрети, се взема
> портретния обектив.
>
> Знам, че има примери, когато с m4/3 се
> снимат портрети. Но пак говорим за
> камери със сменяеми обективи на
> f/1.8, което за м4/3 не е кой знае
> какво. За по-съществен резултат се
> слиза на f/1.2, щото да компенсира
> по-малкия сензор, ама такива
> обективи са неоправдано скъпи. На
> м4/3 силата е в компактността, а не в
> портретите. LX100 с неговото f/2.8 (в
> дългия край) - не върви някак за
> портрети.


Ама верно ли на 2.8 не могат да се снимат потрети?
Не знаех...
Ще си взема бележка...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: ecobo   
Дата:   23-12-21 12:36

Към автора на темата: вземаш едно SONY RX100 версия 4 или 5, и си имаш всичко в джоба.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   23-12-21 18:00

ecobo написа:

> Ама верно ли на 2.8 не могат да се
> снимат потрети?
> Не знаех...
> Ще си взема бележка...

Не мога да разбера, кое не е ясно. Това f/2.8 e блендата в дългия край конкретно на Панасоник LX100, който дадох като пример. Все едно да снимаш със 75мм обектив на фулфрейм, ама на f/6.3 (почти). Могат ли да се снимат така портрети? Отговорът всъщност е да, могат дори и така. Зависи какъв резултат преследваш. Ама не е там работата. To ако ще е така, дай тогава да пердашим портрети масово с китаците.[smilie5]


ecobo написа:

> Към автора на темата: вземаш едно SONY RX100 версия 4 или 5, и си > имаш всичко в джоба.

Авторката изрично е поставила условие за снимане на портрети, а ти я пращаш на 1" сензор.[smilie10]Публикацията е редактирана (23-12-21 18:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: ecobo   
Дата:   24-12-21 14:31

IShoot4Fun написа:

> ecobo написа:
>
> > Ама верно ли на 2.8 не могат да се
> > снимат потрети?
> > Не знаех...
> > Ще си взема бележка...
>
> Не мога да разбера, кое не е ясно.
> Това f/2.8 e блендата в дългия край
> конкретно на Панасоник LX100, който
> дадох като пример. Все едно да
> снимаш със 75мм обектив на
> фулфрейм, ама на f/6.3 (почти). Могат
> ли да се снимат така портрети?
> Отговорът всъщност е да, могат
> дори и така. Зависи какъв резултат
> преследваш. Ама не е там работата.
> To ако ще е така, дай тогава да
> пердашим портрети масово с
> китаците.[smilie5]
>
>
> ecobo написа:
>
> > Към автора на темата: вземаш едно
> SONY RX100 версия 4 или 5, и си > имаш
> всичко в джоба.
>
> Авторката изрично е поставила
> условие за снимане на портрети, а
> ти я пращаш на 1" сензор.[smilie10]
>

>
> Публикацията е редактирана (23-12-21
> 18:19)

Тези клишета с какво се снимали портрети ги разправяй на някой друг! Фотографията е работа със светлина и композиция, обективът е последния фактор. С китак стават прекрасни портрети, но не стават сами, трябва някой да подреди светлината и композицията. И когато някой не ги може тези двете неща, почва да търси начини да си замаже неможенето с обектива.
Потрети могат да се снимат с всякакви обективи!
RX100 е прекрасна камерка, която може всичко. Казвам го от личен опит, щото разнасям една такава от няколко години навсякъде с мен. Ама пак опираме до задапаратното устройство...
Девойчето иска малка камерка, която да носи навсякъде със себе си. Вече си има кютук с "портретен" обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: Hsathv   
Дата:   24-12-21 16:19

Защо пропускате sony rx1? Малък фулфрейм с изключително добър обектив. За 1500 лева вече може да се намери на старо първата версия.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   24-12-21 18:07

ecobo написа:

> Тези клишета с какво се снимали
> портрети ги разправяй на някой
> друг! Фотографията е работа със
> светлина и композиция, обективът е
> последния фактор. С китак стават
> прекрасни портрети, но не стават
> сами, трябва някой да подреди
> светлината и композицията. И
> когато някой не ги може тези двете
> неща, почва да търси начини да си
> замаже неможенето с обектива.
> Потрети могат да се снимат с
> всякакви обективи!
> RX100 е прекрасна камерка, която може
> всичко. Казвам го от личен опит,
> щото разнасям една такава от
> няколко години навсякъде с мен.
> Ама пак опираме до задапаратното
> устройство...
> Девойчето иска малка камерка,
> която да носи навсякъде със себе
> си. Вече си има кютук с "портретен"
> обектив.

Някъде да съм казал, че не стават портрети с китак? Означава ли това обаче, че този който снима портрети с портретен обектив не може, както казваш да си подреди светлината и композицията, и за да си замаже неможенето е предпочел портретния обектив пред китака?

Хората които снимат портрети се насочват най-вече към фулфрейм камери, ако разбира се бюджетът не е проблем. Ако не стига - тогава APS-C е също вариант.

RX100 (с вариант на обектива от mark 3 нагоре), е наистина хубава камерка, и като компактност, и като all in one.
Има обаче поставено изискване за снимане на портрети. Една APS-C безогледалка с нещо от рода на 50мм f/1.8, ще даде доста повече в тази насока от RX100.Публикацията е редактирана (24-12-21 18:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за избор на огледален или компактен
Автор: asahi   
Дата:   24-12-21 18:25

Портрет, изобразяващ глава и размазано боке, е клише. Хората снимат портрети с какво ли не и им се получава. За да им се получава по-често е най-добре да похарчат парите за курсове и семинари, а не за тежки стъкла.

Отговори на това съобщение
 избор на компактен апарат
Автор: hakama   
Дата:   21-05-23 20:24

Здравейте отново.
Проекта се завърна, надявам се за последно...
Та в избора на безогледален, със сменяем обектив до около 500-550 гр. (с оптиката) - вероятно ще е микро 4/3. Ергономията най-вече избра системата.
За стрийт, някой момент, природа... нищо конкретно.

От краткия ми сърч в магазините в София 2021г, Олито най ме грабна като дизайн (тяло), Пана и сонитата - навярно че са практичния избор, но някак са лишени от... душа.
А и са плоски като цигарена кутия не са ми ок - трябва да има добър захват (и опции за грип), заради ръката...
Във магазина на Арсеналски, разбрах че Олимпус вече не ги предлагат в БГ (отдавна и сервиз) а и са пред затваряне (това преди 1-2г), та реших вече да взема нещо запазено докато има, и дано не се налага ремонт.
Само се чудя дали OM-D 5ца или 10ка и коя версия (вторите са по-леки и евтини)
Знам че 10ките са орязаната версия на 5ците.
От коя година напред да гледам - морално остаряване? [smilie8]
Aug 31, 2017 E-M10 III
Feb 5, 2015 E-M5 II ( 550.00 лв в bazara)
стари ли са? [cool] Разбира се, ако до 1000лв мога да взема с обектив от последната или предпоследната серия на 10 или 5 ще е най-добре.

Ето пряко сравнение, но до колко е вярно, като на E-M10 IV не е чекнато че има 5-осовата стабилизация...
пряко сравнение

E-M1 са вече скъпи и тежки за целта ми. Fujifilm X100V с тилтов екран е скъп и на старо.
PEN E-P7 - компактен е... но ми се стори доста орязан /без Viewfinder/, а цената е като на аналогичен E-M10/
Ekстри като фазов фокус, IBIS предполагам са задължителни. [shtrak] Четох че имало разлика дали с елек. затвор....се снима и брояча не отчита правилно снимките... но определено ще е втора ръка, въпроса е какъв и откъде.Публикацията е редактирана (21-05-23 20:27)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »