Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   09-01-19 07:41

[smilie25] [shtrak] Здравейте може ли да ми обясните какъв е APS-H сензора.
И коя камера е по-добра:
CANON 1D mark ii със full frame
Или
CANON 1D mark iii със APS-H
Лек ден! [smile] [shtrak] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   09-01-19 07:43

И двете посочени камери са с APS-H формат на матриците, което ще рече с 1.3 кроп фактор.Публикацията е редактирана (09-01-19 07:45)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 08:45

1Ds са full frame. 1D e 1.3. В днешно време единствено си заслужава 1D markIV. 1Ds също са ок всичките.
Като собственик на 1D markII (преди доста време), markIIN (още го имам), markIII (продадох го) мога да кажа, че за времето си са ненадминати. Бързи и точни. За съжаление само 10Мпикс. За спорт и животни стават и стигат.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   09-01-19 09:12

1,3 crop от Full frame матрица (36 mm × 24 mm) е 29.2 x 20.2 mm ... толкоз е големината на APS-H сензора ...
Аз съм с такъв на 1d mark IV и съм доста доволен ... Не приема обаче EF-S обективи те са за 1.6 crop сензор.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 10:12

Приемат разни Токини и Сигми за кроп 1.6, но досега само Тамрон 60/2 става на кроп 1.3, и то недотам добре. Със Сигма 50, 70, 150, 180 макрота е отлично.
Като цяло са си донякъде нишов продукт апс-н, като 1Dx продължава все пак доста успешната линия. Държат цени 1D mkIV, 1Ds също, при тях заради все пак достатъчно добрия сензор fullframe и в днешно време. За mkII, IIN, III задължително ако се купуват да се гледа в комплекта да има зарядното за студио с кабел и батерия втора и нова задължително да се вземе.Зарядното е много скъпо и трудно се намира. Да се внимава и с него как зарежда. Батериите при mkII, mkIIN са никел и понякога протичат. Оригиналните не се продават вече, а алтернативните са с ниско качество и доста често недотам държеливи и с недобро заклюване към тялото и св губи влаго и прахо издръжливостта. Добавям и усложнените контроли и комбинации от бутони за елементарни функции. Има и някои функции, които се активират със специфичен кабел, който също трябва да е само оригиналния.
Ако е за София мога да дам 1D markIIN за проба.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   09-01-19 11:47

APS-H е бита карта вече. В последните години единствено Сигма произвеждаше тела с такъв формат, но дори и те вече ще преминават на фулфрейм.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   09-01-19 13:54

По-интересното е, че трудно се намира и компютър с IEEE 1394 та да включиш специфичния кабел. А без него няма ни ъпдейт на фърмуера, ни дявол[smilie5]. APS-H е толкова бита карта, колкото и APS-C [smilie18][beer] .

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: iasen2   
Дата:   09-01-19 14:42

Пак гропокопачи на капитализЪма и кропките, да, ама не :)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 22:14

Не може да се пусне и тихия режим без кабела IEEE 1394.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: dekov   
Дата:   10-01-19 09:08

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Sensor_sizes_overlaid_inside.svg/1280px-Se...

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   10-01-19 12:58

Айййде, пак се изхвърлихте със замах как 1D MkII, IIn и III за нищо не стават в днешни дни [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Gecata   
Дата:   10-01-19 14:35

Кропът на 1,3 е едно гениално решение. Това е почти фул фрейм, който изрязва кофти краищата на редица канонски обективи. В същото време запазва "скорострелността" на кропките на 1,6. От където и да го погледнеш - по бърз, по точен, по-евтин от съответстващия му аналог от фул-фрейма. Недостатък са единствено малкото пиксели, но пък пикселите от едно време... ах какви пиксели имаше....[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: chrisnoch   
Дата:   10-01-19 14:48

Какви пиксели имаше???
Шумни - дори и на базово ISO.
Дълбоки като кладенец - цялото опроводяване беше върху тях.
Малки - заемаха около 50% от площта на сензора.
Аман от глупава носталгия!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 15:27

Този сензор се правеше в годините когато нямаше добри процесори и се правеше компромис с резолюцията и размера на сензора за сметка на буфера и скороста на камерата.

След появата на Никон д3 и д3с клиентите видимо предпочетаха как се предсавя фулл фрейм сензора пред този на 1д мк3 и 1д мк4.

Разбирасе последната камера с такъв сензор Канон 1д мк4 е изключително сполучлива и приятна камера с 16мп сензор.

Разбира се в днешно време една камера като Никон д500 се справя също толкова добре или по-добре. От друга страна 1дх и д4 с фулл фрейм сензори са огромна стъпка напред.

Това е краткото резюме на APS-H сензора.

Заслужава ли си 1д 3 през 2018-та година....не. Саслужава ли си 1д 4 през 2018-та година...мисля че все още да. Камерата е страхотна, картинката е много добра и според мен превъзхожда тази на 7д 2.
От друга страна Канон 5д 3 е някаква конкуренция като качество на изображението но не и като скорост и автофокус.

1д4 си остава нисшов продукт и може би покупката му си заслужава ако става дума за снимане на спорт или уайлдлайф иначе не.

Хубави камери беха за времето си с една дума. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 15:55

Добро обобщение.
Няма какво да се мъжем, че APS-C е в лек застой в момента - единствено Фуджи го бутат напред, а другите формати (DX, EF-S, EOS-M) са леко изоставени от Каникон. Но като манията по ФФ утихне (което ще стане, виждайки колко компании изведнъж се втурнаха да правят фулфрейм безогледалки), ще се осъзнае нуждата от повече добри кропки. Отделно сходствата на формата със Super 35 е предпоставка APS да се запази.Публикацията е редактирана (10-01-19 15:57)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 16:29

APS-C не е в застой. Напротив този размер се развива точно както се очаква. Предлага по-евтина алтернатива на Фулл Фрейм със същите или по-добри спецификации като видео, скорост и тн.

Чисто като качество на изображението там се достига по-бързо смисления лимит на резолюцията на сензора. Все пак един 24мп сензор на APS-C e около 64 мп на Фулл Фрейм. Тоест тавана на системата обектив/сензор като крайна резолюция се постига по-рано при по-малките сензори. Ако се направят ултра скъпи остри обективи за кроп то цената им няма да оправдава системата. Точно поради тази причиниа APS-C заби на около 24 мегапиксела като това е близо до оптималния смисъл за тези камери. От там нататък се подобрява скороста на четене и се прилага BSI технология като това довежда до редеица подобрения но най-вече в областа на скороста заедно с довеждащите до това други подобрения.

Като чисто качество на изображението един д7200 който е модел на доста години снима толкова добре точно колкото и чисто новото Фуджи. Разликата е че Фуджито предлага сензор от ново поколение с по-добра скорост на четене което позволява имплементирането на Видео и автофокусна функционалност / при безогледалките /. Реално безогледалките имат нужда от бърз процесор и сензор за да се развиват. ДСЛР-ите не толкова.

Според мен най-сполучливите сензори в близкото минало и сега са тези в никон д7200, д500, д7500, Фуджи XT2, а6300 като от там нататък се подобрява скороста и видео функционалноста и автофокуса / последното при безогледалките /.

При кропките след имплементирането на BSI резолюцията ще порастне до 28-30 мп като горе долу там ще спре за този момент. Няма да има и много голям смисъл от нея освен при студиини условия, работа със светкавици или при статична фотография с много добри стъкла, елиминиране на всякакви вибрации и тн.

При Фулл Фрейм ще забелязваме огромна крачна напред в крайна резолюция чак до около 70-80 мегапиксела. Там това ще пристигне заедно с по-бързите бъдещи процесори и начини на четене на сензора докато станат приемливи за реална употрепа.

За сега толкоз :) Съвременните камери в момента се развиват в посока най-вече видео, скорост, автофокусни имплементации и изкуствен интелект/програмиране тн.

Тоест стават едни мултифункционални машини, все по-умни и все по-бързи което е по-важно от това дали снимаш с 30, 40 или 60 мегапиксела за повечето автори.

За мен лидер в момента са Сони последното поколение камери а73, а7р3 и а9. Скоро чакам от тях а7ххх и 2-3 телефото обектива и ще стават за всичко.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 16:52

Как да не е в застой, едно време Никон обновяваше сериите Д3000 и Д5000 почти ежегодно, както и Сони обновяваше серията а6000. Отделно става въпрос за системите в цялостта си, т.е. тела и обективи. Обективи за APS-C изкарват предимно Фуджи, които имат почти завършена система вече (като изключим екзотичните теле обективи). Големите три имат много беден избор от обективи за кроп системите си, като са наблегнали на тъмните зумове. Което е жалко, защото кропките са къде-къде по-масов продукт от фулфрейма. А са нужни няколко добри твърдака и един-два светли зума, за да стане една кроп система привлекателна (особено за тези байонети, за които има и кроп, и фулфрейм тела).

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   10-01-19 16:55

А ще мога ли ползвам обективи примерно canon 50mm 1.8 или canon 18-55 или samyang 8mm?
Canon 1d mark iii.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: lamerko   
Дата:   10-01-19 17:04

Май само 18-55 ще е проблемен.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 17:08

io_bs - винаги е било така защото Канон и Никон за Фул Фрейм базирани обективи. Там нямаш кроп обективи много но може да ползваш Фул Фрейм еквивалентите (Които често са на цената на тези на Фуджи). Фуджи пускат защото това им е единствената система.
Различна политика. Фуджи развиват премиум APS-C система. В портфолиото на Канон и Никон про-тела са само д500 и 7д2 понеже се ползват масово за спорт и снимане на диви животни в комбинация с телефото обективите им. Надолу имаш само ентри тела и тъмни зуумове. Някое друго праймче, макро и широк. Ако искаш нещо повече си купуваш Фул Фрейм. Това е политиката.

За интелигентните хора кроп система с твърди обективи е все по-малко привлекателна в предвид Фул Фрейм еквивалентите било то като цена и възможности. APS-C компенсират това с видео възможности, цена и други. Доста сложна стана обстановката с тези всичките камери на пазара но генерално е това.

Реално 4/3 доказаха че смисъл от премиум кропка няма. Фуджи са 2-рите които опитват това и почти съм сигурен че няма да имат много голям пазаред дял. Сега натиснаха и видеото защото без него са на никъде. Заедно с това се пускат Фул Фрейм камери като а7 мк3 които натискат отгоре този пазар. Според мен идеята на Фуджи в краткосрочен план изглежда добра но не толкова ;) Сега са притиснати в стената. На всеки производител му е трудно в момента.

Герасим - 50 1.8 можеш но ще е еквивалент на 65/2.3.
18-55 не ще винетира. Само фулл фрейм обективи като се има в предвид че си на кроп. Безмислено е.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 17:19

> За интелигентните хора кроп
> система с твърди обективи е все
> по-малко привлекателна в предвид
> Фул Фрейм еквивалентите било то
> като цена и възможности. APS-C
> компенсират това с видео
> възможности, цена и други. Доста
> сложна стана обстановката с тези
> всичките камери на пазара но
> генерално е това.

Не всеки има възможности за ФФ система, а и да има, тя може да е прекалено тежка и голяма. Никон и Канон изгубиха, като не изградиха по-пълна система от кроп обективи. Не за всеки фулфреймът е манна небесна

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: D.S   
Дата:   10-01-19 17:36

Кропката е безмислена в ДСЛР формат. Не виждам защо да мъкна тез тутманици, като сега фуджито с 3 твърди обектива ми тежи оле мале колкото само една ДСЛР тухла. ФФ си е ФФ - готино нещо :)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   10-01-19 17:37

Герасим написа:

> А ще мога ли ползвам обективи
> примерно canon 50mm 1.8 или canon 18-55 или
> samyang 8mm?
> Canon 1d mark iii.

APS-H ползват само пълноформатните канонски обективи с байонет EF. EF-S не могат да се ползват. Обективите на фирми като Самянг и сигма/тамрон, можеш да завиеш на тялото, защото обикновено са с ЕФ байонет, но ако не са за ФФ ще има силно винетиране.


Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   11-01-19 07:15

Защо винаги трябеа да се ходи в крайностите? Тук изобщо не става дума за носталгия, а за обективни факти. Никой не казва, че в 2019 година 1д мк3 е по-добър от сегашното поколение камери, тип д500, 7д 2 и т.н., но цената му на вторичния пазар е 600 лв, т.е. дилемата би била с 60д, а не със съвременни камери за по 1500-2000 лв. минимум на вторичния пазар. Ако размерът не е проблем и предимно снимаш за уеб, а не за принт, с 1д 3 имаш влаго и прахозащитено тяло, здраво като танк, с много приятни цветове и по-приятен за работа роу от 5д2, например (това имам-с това сравнявам), шумът на 3200 ми е без лилавеещи парцали, фокусът ми е убиец и благодарение на сравнително големия сензор и малката резолюция мога да му завия и най-калпавия обектив и да изкарам приятна картинка.
Най-редовно снимам на 1600-3200 исо и снимките си стават използваеми без никакъв проблем.
Дали в 2019 година има по-добри камери - много ясно, че има. Ако технологията от 2007 досега беше в застой щеше да е доста притеснително.
Дали за 600 лв. има по-добри камери - може би да, може би не - зависи кой какво търси. За мен лично в ДСЛР света няма. За безогледалки не знам, там нямам никакъв опит.
Дали 1д мк3 не става за нищо през 2019 - смехотворно изказване, показващо тотално неразбиране на фотографията или снобарство/комплексарство в изобилие.

Айде, peace и повече снимки, по-малко драчене и мерене на шум в сенките при дръпнати шест стопа и заклеймяване на камери, че стават само за забиване на пирони ;)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 11:48

Не съм казал че не става за нищо. Просто да разкарваш 2кг тухла за едни 10 мегапиксела е мако безмислено. Със същия успех ще се справи като картинка и един Никон Д3300... дори по-добре в половината ситуации. Освен това 1д 3 е известен с калпавия си автофокус. [smilie25] Това че си взел необмисленото решение да си купиш 1д 3 за 600лв не означава че е правилно.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: localhost   
Дата:   11-01-19 12:45

Ето тука един тествал наскоро 1D III - https://mariusmasalar.me/canon-1d-mark-iii-review-cb75c3010b7a/

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 12:56

Снимал съм с 1д 3 преди 8-9 години. Нямам нужда от ревюта. Камерата е бърза и има хубави файлове типични за старите камери с по-ниска резолюция. До 1600-3200 исо става. Половината съвременни кропки снимат толкова добре на високо исо и определено имат по-голям динамичен обхват. Да корпуса типичен за 1д сериите. Неразрушим но какво от това? [smilie7]

Стара камера която много ме кефи е Никон д700 точно поради същите причини но поне е Фул Фрейм. Чесно казано пак бих си я купил. Чудесна е за хоби в момента точно. Няколко стари Д обектива и заспива.Публикацията е редактирана (11-01-19 12:58)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   11-01-19 13:28

Мда, или ще е Никон срещу Канон, или ще е Сони юбер алес... тъжно. Мани другото ми и с един нетърпящ възражения менторски тон... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 14:32

Важното е да се говори с факти а не с чувства, когато става дума за техника и възможности. [smilie21] Възражения търпя, когато имат основание и са подплатени с доводи. "Не ме кефи" или "Аз си го купих защото е влагозащитена тухла" нещо..не ми се вързват.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 14:36

Ето и сравнение 1d III / 60d

ТУК

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   11-01-19 14:38

Pd, аз необмислени решения не взимам - интересувам се от даден модел, чета, сравнявам, гледам, търся, избирам, купувам.
Да кажеш, че 1D Mk 3 минал през сервизната акция на Канон, има калпав автофокус, е като да кажеш, че всички А7 са калпави, защото им се разхлабва маунта. Или че D600 са калпави, защото хвърлят масло, или че D750 са калпави, защото и при тях имаше някаква драма и връщаха обратно засегнати от проблема бройки за ремонт. Констатиран проблем - recall акция - край на проблема.
Сравнението с D3*** ще го подмина, че ще се отвори нов фронт за военни действия [smile] , както и това, че 10 мп са малко във всеки един случай и в епоха, в която всичко живо гледа снимки онлайн, на FHD монитор, в немалко случаи минали компресия и рисайзнати на под 3 мб резолюция. За принт казах - крайно недостатъчни са за големи принтове. За зверско кропене - също. Все пак, ако човек има нужда от някакъв душмански кроп явно не е с подходящата оптика или пък не е наясно как да кадрира.
Камерата има ниска цена на вторичния пазар(съизмерима с 60D, например), има хубав файл за ръчкане, хубави цветове, зверска ергономия, има страхотни контроли, има микроаджъстмънт, танк е и не ти пука от дъжд с нея, с две карти е, завиваш ѝ тежък обектив и не тръгва да прави салто-мортале в ръцете ти, стреля като картечница с точен фокус - това са си все достойнства при камера за 600 лв. втора ръка.
От другата страна - ако те притеснява, че:
- няма видео;
- тежи повечко (конкретно за мен не е проблем, защото тя тежи около 600 гр. повече от повечето камери, а аз тежа 30-40 кила повече от повечето хора);
- няма сервизиране вече, ако нещо ѝ стане;
- ако смяташ да печаташ по-големки принтове или да кропиш като хайванин е само 10 мп;
- има кофти дисплей,
не я купуваш, подминаваш и край. По възможност давайки си сметка, че просто не отговаря на твоите критерии, а не казвайки, че е неадекватна камера за 2019 година. Забелязал съм, че адски много от кадрите, които днес считам за шедьоври, технически могат да бъдат заснети дори и с по-старо поколение камера от 1D mk3.
Според мен тази камера си е все още много способна в огромен процент от случаите и ми става смешно, когато хора, чиито кадри са постижими и с по-стари камери се вживяват "Кое, 1D mk 3 ли?!? Абсурд, за нищо не става вече!!" [smile]

П.С. За D700 съм съгласен, прекрасна камера е и още подскачам, като видя хубава обява за нея, но то си е нормално аз да я харесвам. Озадачен съм обаче, че ти я даваш като положителен пример с нейните 12 мп. и над 1 кило тегло. 300-те грама до 1D mk 3 ли са проблема в такъв случай, или 2-та мп резолюция отгоре? Или пък половин стоп динамичен обхват над тоя на Канона? Може пък някакси магически да правиш разлика между кадър от 35 мм. сензор и прибл. 29 мм. сензор? [smilie11]

Айде, мир вам, снимайте повече и кой с каквото има под ръка, че само четенето на ревюта и вкарването на фотографията в секти/сектички/фен-клубове и агитки е най-вредно. Страшни кадри се правят с какви ли не камери, стига да има оченце и вдъхновение.

[beer] [shtrak]

П.С. - мнението ми за камерата след 1+ година употреба се припокрива 1:1 с това от ревюто горе.

П.С.2 - към авторът на темата - ако си около Пловдив или района драсни някой ред и можеш да си я тестваш.

П.С.3 - за да не стават обърквации - моят не се продава, т.е. не съм търговец, дето си хвали стоката [smilie5]Публикацията е редактирана (11-01-19 15:26)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   11-01-19 14:39

[smilie5] Хах, и какво ти показва това сравнение, че това, което аз виждам, явно е много по-различно от това, което ти виждаш [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 15:31

Снимай си но не карай други хора да я купуват. [smilie25]
Защото имаш много специфично виждане за нещата.

Все пак темата не е "Има ли фенове на стари камери".Публикацията е редактирана (11-01-19 15:40)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   11-01-19 17:08

https://club.foto.ru/forum/11/723870Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   11-01-19 17:19

Pd, явно не е много специфично, но няма как да се споделя от хората, които виждат във фотографията мерене на цифри и разни други неща. [smile]
Остава по старите традиции на форума да му предложиш на човека D500 или 1Dx, какво да се занимава с тия дъртаняни на 12 години. 2019-а е сега, нали? [smile]

И все пак, какво виждаш на дпревю сравнението?
Аз виждам много по-малко шум, много по-малко парцали и артефакти, много по-ясна картинка, но ми е любопитно ти как виждаш нещата.
Също така не виждам отговор и за сравнението с D700 [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 11:58

Бих му предложил за тези пари нещо като за начинаещи до средно напреднали например камери като Канон д60, д70. Ако иска профи сглобка 7д. Ако е иска Никон д5500, д90, д7000... :) Много по - добър избор от 1д 3. Ще може да ползва кроп обективи които са по евтини и ще му влязат в бюджета.

Д700 е много по-добра камера от 1д 3 :) Пърфо е Фулл Фрейм а не куц 1.3 формат дето ни кроп обективи и ФФ обективи да му сложиш особено в широкия край. Второ е файловете са много по-добри и е перфектна за монтаж на стари/добри евтини Д-серия обективи. [smilie25]

Просто двете камери като система нямат нищо общо.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   12-01-19 12:16

Не харесвам Nikon свикнал съм със Canon-ите. И не бих се нарекал начинаещ. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 12:20

Моето мнение го казах. Успех с покупката! [beer]
Сега гледам в заглавието на темата. 1д ii и 1д iii и двата са с APS-H.
Фулл Фрейма от тази епоха е 1ds II. Камера с доста приличен файл ако можеш да си намериш запазена. По евтино може да погледнеш и Канон 5д.
Ако се напънеш за 5д II мисля че ще е един много добър избор ако искаш евтин Фулл Фрейм. За кропки 60д, 70д/70д е с wi-fi и дуал фокус в лайв вю и 7к/сек/.

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 14:37

Добре де, сам сложи линк от дпревю със сравнение на 1д3 и 60д, разликата е очевадна в полза на 1д3 и пак препоръчваш това куцо 60д...

Имам 5д2, беше ми основна камера. Откакто имам 1д3 и снимам само за кеф, с 5д2-то снима жена ми, а аз снимам изключително с 1д3-то. И по-приятни за работа файлове, и по-малко взискателно към обективи, и тотална липса на лилавите парцали и артефакти при високо исо. Ама какво да обяснявам на човек, който камерите ги сравнява на хартия и ти обяснява твоите камери как се държат [smilie5]

ФулЛ фрейм, та фулЛ фрейм... Ебати огромното преимущество дето има ФулЛ фреймът пред 1.3 кроп сензор, направо тройно светлина и четворно детайл вади, ще знаеш...

Към автора на темата - тествай за себе си и сам си изгради мнение, че тук има такова огромно количество дървени философи - свят да му се завие на човек. Пак повтарям - ако си от Пловдив или региона мога да ти дам да сравниш 5д2 и 1д3.

Айде, успех.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 17:08

Бих се разделил с моята 1D mkIIN за доста ниска цена.
Иначе си снимат отлично, всичките ги избирах на под 100 000 кадъра, като виждах и бройки на поне половин милион редовно.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 17:48

Dobromir_Kalenikov разговорът ми с теб прикюячи. Мнението ми е ясно.
Сравнението показва всичко в полза на 60д. Просто гледаш файлове с различна резолюция. Ако ресейзнеш 60д до 10мп ще е по-добре видимо.

Ами да тук говорим какво да си вземе автора на темата все пак. Което означава най-доброто от тези по-стари камери или нещо малко по-ново.
1д 3 го няма в топ 1000 общо взето ;)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: sirkhann   
Дата:   12-01-19 18:03

1D II май беше с Ni-MH батерии, което за фотоапарат е голям кошмар.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 18:58

Вече го казахме това за батериите и спецификите.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 19:14

Pd, нямам нищо лично против теб, дори напротив, но то това не е разговор - ти спускаш някакви констатации за камера, която не притежаваш, на човек, който я притежава, и звучиш като последна инстанция. Даваш на моменти абсурдни и самоотричащи се примери, но държиш всеки да се съгласи с тях. Например:
-По-големият сензор е за предпочитане, но само когато говорим за ФФ срещу APS-H. При APS-H срещу APS-C това явно не важи.
Още:
-Купи си 60D вместо 1D mk3, защото има повече резолюция.
-Ама картинката му е обективно по-гадна.
-Да, но като рисайзнеш ще стане съизмерима.
Е, за какво ти е файлът с по-голяма резолюция, като ще е гаден и ще трябва да рисайзваш до по-малката? По-добра след рисайз няма да стане (както ти написа) и ще ти го докажа, с преоразмерени до идентична, по-ниска резолюция семпли от двете камери (максимална за 1д3 и намалена до нея на 60д).
1D mk3 - 100 ISO - макс. резолюция
60D - 100 ISO - преоразмерен семпъл до резолюцията на 1D mk3
1D mk3 - 3200 ISO - макс. резолюция
60D - 3200 ISO - преоразмерен семпъл до резолюцията на 1D mk3
Макар за онлайн-цели дори и тая резолюция да е по-голяма от необходимата.

В резюме - препоръчваш тялото с по-лошата ергономия, далеч по-нисък клас weather sealing и build quality, с по-калпавия файл (ама с възможност да рисайзваш и да го направиш а-ха като на другото тяло), с лилавите парцали на високи иса, с по-малкия сензор, с по-малкото кадри в секунда, с по-лошия фокус, с по-калпавата механика, само и само да не кажеш, че реално в тази ситуация водещото за избора ще е с какво човекът е готов да направи компромис (размери, тегло, видео).

Аз също приключвам със спора, той би бил градивен ако е с хора, които чуват и виждат доводи. На теб явно каквито и доводи да ти давам няма да ти променя мнението и само ще си доизгубим допълнително времето. Айде, финално "със здраве" и чао от мен, че стана време за вино. [smilie3] .


Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 19:43

Просто доводите ти не са реални.
1. Камерата съм я ползвал преди 10 години
2. APS-H те принуждава да ползваш ФФ обективи и да ги плащаш без да ползваш фул фрейм сенозр.
3. Кропката има по евтини обективи.
4. Цаката е че 60д свален на 10мп /на 1600-3200 исо/ има по-добра картинка от 1д 3 но на 100-800 исо можеш да кропваш, поправяш композицията или отново да ресайзнеш ако нещо не ти харесва. Тоест повече опции. На 100 исо за пейзажи ще изкара много повече детаил.
+ има видео и артикулиращ екран + лек и удобен.
5. Сравняваш Джипег файлове в imaging-resource. Добро начало но не миродавно. Все пак показва че реално имат еднакъв аутпут на 3200 исо.
6. 60д няма по-лоша ергономия. Ако ти липсва грипа просто си купуваш ако не ти липсва имаш по-малко и леко тяло.
7. Какво значи по-калпава механика и по-калпав автофокус. Дигиталните камери няма да ги ползваш 20 години. И двете камери ще те изкарат далеч повече от колкото ти трябва.

Ако беше прав всички щеше да снимаме с 1д 3-ки. А всъщност може би си от малкото хора които го ползват за генерална фотография. Тази камера е за спорт и уайлайф. За генерална фотография - предметна, портрет, пейзаж има много по-добри опции от това да мъкнеш тухла с 1.3 сензор с 10мп.

Съжалявам, че не виждаш смисъла но това не е проблем на обществото а личен твой :) Ползвай си я със здраве. Камера е хубава но не карай хората да правят избор които просто е грешен.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 19:52

60/70D са си калпави камери по принцип. Особено с разни Сигми, Тамрони и т.н. Доста спрели от нищото имаше 70Д, 60Д споделя проблемите с фокуса при 650Д, която може би е най-лошата кроп камера изобщо.
Иначе със Сигма 30/1.4 например 1Д марк2N ми дава еднаква острота с кроп 1.6. Цветовете и портретното (макар че снимам рядко хора) при 1.3 са доста добри.
Тъй като казах по-напред, 1Ds mk3, 1D mkIV си остават на високи цени и днес, бих заложил в днешно време само на тях. Бързината им си заслужава, точен фокус, който доста днешни камери не могат да дадат.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 20:37

написа:

> Просто доводите ти не са реални.
> 1. Камерата съм я ползвал преди 10
> години - Тоест, важи мнението ти, базирано на спомените ти отпреди десет години и не особено релевантно с условията на тази тема?
> 2. APS-H те принуждава да ползваш ФФ
> обективи и да ги плащаш без да
> ползваш фул фрейм сенозр. - ..., но пък ти помага да избегнеш кофти краищата им, без да ги изнасилваш с гъстата матрица на 18 мп кроп.
> 3. Кропката има по евтини обективи. - Факт, но хубавите пак са скъпи, а евтините най-често са дълбоко в дивичкия. [smile]
> 4. Цаката е че 60д свален на 10мп /на
> 1600-3200 исо/ има по-добра картинка от
> 1д 3 но на 100-800 исо можеш да кропваш,
> поправяш композицията или отново
> да ресайзнеш ако нещо не ти
> харесва. Тоест повече опции. На 100
> исо за пейзажи ще изкара много
> повече детаил.
> + има видео и артикулиращ екран +
> лек и удобен. Точно по примерите, които дадох, не вади по-добра картинка. А и това за детайлa е толкова относително, че няма накъде повече. Например - виж т.2[smilie3]
> 5. Сравняваш Джипег файлове в
> imaging-resource. Добро начало но не
> миродавно. Все пак показва че
> реално имат еднакъв аутпут на 3200
> исо. Е, какво да сравнявам, да ги пращаме на dxo за анализ ли? Какво според теб ще снима човекът, че конвертнат и рисайзнат джейпег, качен във онлайн-фото медия, не е показателен [smile]
> 6. 60д няма по-лоша ергономия. Ако ти
> липсва грипа просто си купуваш ако
> не ти липсва имаш по-малко и леко
> тяло. Защо ли и от Канон не са се сетили, та първа серия да си я правят като филмовите единички - кеф ти с power booster, кеф ти с battery pack. Позволи ми все пак да мога да направя сравнение, след като ползвам и 5D2 (подобна ергономия като на 60D) и 1D3 кое е с по-добра ергономия. Или и това удоволствие ще ми отнемеш? [smilie3]
> 7. Какво значи по-калпава механика
> и по-калпав автофокус. Дигиталните
> камери няма да ги ползваш 20 години.
> И двете камери ще те изкарат далеч
> повече от колкото ти трябва. Значи, че едното е про-левел тяло. Че фокусът му (ако изобщо е от дефектните и е оправен) е чук, за разлика от печално известните 60D, при които recall акция и оправяне НЯ-МА. Значи, че е магнезиево тяло, че е здраво, че не му се изтърбушват бутоните, че на 150к кадъра е по-запазено от пластмасово-смолистото 60D на 50к кадъра, че снима на ниски/високи температури, че като го засрещнеш в някой ръб най-много да му обелиш повърхностно боята, а не да ти тръгне една цепка през цялото тяло, че шатъра му изкарва повече, че пише на две карти и имаш бекъп... Какво може да значи според теб, а? [smile]
>
> Ако беше прав всички щеше да
> снимаме с 1д 3-ки. А всъщност може би
> си от малкото хора които го
> ползват за генерална фотография.
> Тази камера е за спорт и уайлайф.
> За генерална фотография -
> предметна, портрет, пейзаж има
> много по-добри опции от това да
> мъкнеш тухла с 1.3 сензор с 10мп. Логиката отново е убийствена - аз казвам, че както и много други дърти камери, така и 1D3 все още става за доста широк спектър фотозадачки. Ти казваш, че е архаична и не става. Как от това, което казах аз, извади като извод, че всички трябва да снимаме с 1D3, е просто поредната загадка за мен. [smilie3]
>
> Съжалявам, че не виждаш смисъла но
> това не е проблем на обществото а
> личен твой :) Ползвай си я със
> здраве. Камера е хубава но не карай
> хората да правят избор които
> просто е грешен. Пак го играеш последна и върховна инстанция, но на тия писаници вече нямам намерение да ти опонирам. Язък, че все буташ комуникацията на ниво кой се прецакал, кой имал проблем, кой бил с грешен избор. Без значение, на това ниво няма да падна. Момчето си има глава на раменете и може да прецени на кого да вярва.Публикацията е редактирана (12-01-19 20:39)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 21:59

Kalenikov, надълбоко го приехте.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 22:23

Ами дайте акъл как да го приема плитко и ще го направя[smile] Да се съглася с откровени небивалици и да се оставя някой да ми обяснява точно за камерите, с които снимам от години? [smilie3] [smitten]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 22:34

Разговора приключи отдавна. Споря със стена.
Не казвам че не става. Казвам че има по добри варианти.
1д 3 я няма в топ 1000. Нито е кроп нито е ФФ. Снима като кропка но си принуден да плащаш за фул фрейм стъкла. Фотозадачки? Да спорт може на бюджет. Нищо друго.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 22:45

Снима като кропка... [smilie5]С това дълбоко фотографско проникновение разговорът верно си замина.
И все пак доводите са чук. Трябвало задачките да са на бюджет. Ми не, с камера за 600 лева втора ръка няма да е на бюджет, ще е щатен фотограф на Формула 1 за 2019 година... [smilie18]
А за по-добрите варианти - мерси, видяхме ги. Айде 60D да не е сред тях, по-скоро 40D ще е, отколкото 60D... [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 22:53

Пукай с 1д-то и си вярвай :) [beer] Какво да кажа. Като гледам кадрите ти се справяш чудесно като за тази камера. [smilie21] И разбира се по тях се разбира тежестта на мнението ти. И освен това си единствения в темата който е за 1д-то още преди да се включа.Публикацията е редактирана (12-01-19 22:55)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   12-01-19 22:59

Хе-хе, беше въпрос на време да изстреляш и тая реплика - "Съдейки по кадрите ти..."

Ти да си жив и здрав, другото е плява [smilie3]Публикацията е редактирана (12-01-19 23:01)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   13-01-19 00:56

Нищо не съм казал както се вижда. [smilie7] Спора е за да се стигне до истината. Явно тя не ти харесва.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   13-01-19 11:58

70d е по-добре от 1дм3 със сигурност , 60д не е ... Ползвал , пробвал , отдавна съм на канон, да не говорим за 7d mark II ... с 17-40 ф4, 50 ф1.8, 70-200 ф2.8 и 300 2.8 ...
1дм3 над 3200 исо е пълен шит , определено лимита е 1600-2000 макс
1дм3 имаше бая бройки с прецакан фокус, но като цяло ако сте с читава бройка фокусира добре с 2,8 обективи.
В момента съм с 1дм4 и смятам , че до 2000 лв има бая по-добри апарати от конкуренцията (най вече никон).
Аз снимам точно спорт (най-вече на закрито), репортаж и Wildlife ... Не бих ползвал за вътре 1дм3 , на 3000-4000 исо няма детайл и червенее, да не говорим какви неверни цветове почват синьо в лилаво и т.н ... Старото си е старо ... и моята камера е бая стара , но 1дх и 1дх2 са ми още твърде скъпи!

Dobromir_Kalenikov в случая не си прав и мога да ти го докажа с кадри :) Не мисля , че е сериозно да се говори , че тая дърта тухла е за предпочитане пред модерна кропка особено ако нямаш обективи!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: D.S   
Дата:   13-01-19 13:22

Абе щом човека си снима със фотото, какво сте тръгнали да се обяснявате, това онова и т.н. Важното е кефа да го има :) Тез камери са далеч от съвременна кропка, но това значи ли че не стават ? Еми не според мен, макар и на мен това 1.3 да не ми допада, хора всякакви [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   13-01-19 13:37

Ама каква модерна кропка в тоя ценови диапазон бе, хора? D500 и 7D 2 ли ще намерите за тия пари? 600 лева е това тяло преко сили - какво ще вземете за тия пари - за мен евентуално някакво 7D или D300/s може да са дилемата, нищо друго.
Тоя спор започна с въпроса става ли 1D 3 за нещо в днешни дни. Такъв въпрос не задава човек, събрал пари за 1Dx или D4s.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: D.S   
Дата:   13-01-19 14:04

Никой не говори за ценови диапазон. То ако това ти е хоби или професия, рано или късно пари се дават [smilie25] Имал съм Канон 40Д, дето е технология от тези години и сегашната ми безогледалка е къде, къде по-добре, но още помня 40Д-то като беше нова и струваше 2 торби с пари :) Според мен старата техника си снима и днес, просто последните години освен с видео, камерите много дръпнаха и с фотото и затова някой казват че камерата ти е стара тухла, което е така, но щом и се кефиш какво толкова го взимаш присърце :)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   13-01-19 14:27

Изобщо въпросът не е дали аз ѝ се кефя или не - това е тотално нерелевантно. Въпросът е, че много хора се филмират за техника. Когато оспориш високопарното им мнение, вкарват комуникацията в ниво "прецакал си се, изборът ти е грешен, ти пък какъв критерий си, я си виж снимките". Иронията е, че немалко кадри от техните са напълно изпълними с няколко поколения по-стара техника от тази, с която са заснети. Обясняват ти как това за нищо не става, онова за нищо не става и разни начинаещи или напреднали любители се отказват, защото нямат пари за "съвременна хай-левел кропка или фулЛ фрейм". Ами да, шокиращо е, ама и на първичен, и на вторичен пазар всеки лев е важен, особено когато се дава за хоби. Иначе отдавна камери под ниво а7р, д850, д5 и 1дх2 да са спрени от производство.
В неведение съм как се сравняват камери от коренно различни поколения и коренно различни цени, това е наистина нещо ново за мен.
Та за такива неща ме е яд, иначе ми е все едно кой какво мисли за коя камера. Просто не го изкарвай меродавно и финална инстанция, защото има много хора, които мислят различно. Agree to disagree, дето се вика. Започнах с изказване на различно мнение, а оттам ме подхванаха с "грешни избори", "прецакал си се", "не карай и други да се прецакват с твоята тухла". Дискусията се вкара яко в кръчмата...Публикацията е редактирана (13-01-19 14:28)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   13-01-19 14:35

Аз забравих да кажа нещо, което беше казано, но не и обяснено.
1D mk3 има тотално различен дизайн и механично е доста усложнен в сравнение с 1d mark2, mark2N. Това за съжаление го прави доста рискова покупка, защото има 2-3 неща отвътре, които с времето и доста бройки кадри може да доведат до разваляне. Дефакто и аз вече не бих го препоръчал, основно заради тези му специфични особености.
При mark4 вече нещата са изчистени и Канон са си оправили нещата.Публикацията е редактирана (13-01-19 14:47)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: D.S   
Дата:   13-01-19 14:35

Истината е някъде там. Според мен за хубава снимка освен идея и светлина, чисто технически си трябва ХУБАВ ОБЕКТИВ, а те струват пари. По-добре качествена оптика, отколкото хубава камера с пластмасов китак, и после се чудим как хората правят снимки, а ние не :) Фотоапарата вече е просто един компутар, то даже не е фотоапарат ;дПубликацията е редактирана (13-01-19 14:36)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   13-01-19 15:09

Един допълнителен съвет към автора на темата - ако се насочиш към първа серия, гледай само предложения със зарядно. Трудно се намира и е скъпо, ако не ти го предлагат в комплекта.Публикацията е редактирана (13-01-19 15:09)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: chrisnoch   
Дата:   13-01-19 15:18

Dobromir_Kalenikov,

От близо 20 твои сърцераздирателни поста разбрахме, че;
- Бюджетът ти е оскъден и затова снимаш със стари тухли, които "все още стават за нещо". Немотия, майна, какво да се прави?!
- Старите тухли са твърде малки за огромните ти лапи. И дума да не става да ги ползваш без грип!
- От 2007 г. насам технологиите са направили толкова малка крачка напред, че даже не си стува да се коментира - особено щом точно ти го твърдиш.
- Безпогрешно разпознаваш кои кадри на колегите могат да бъдет безпроблемно заснети именно с твоята техника. Нищо, че ги гледаш преоразмерени за интернет и нямаш време винаги да надничаш в екзифа (където го има).
- Никой не е "последна инстанция". Това, обаче, не се отнася за теб.
- Старата техника от висок клас е безусловно по-добра от новата техника от по-нисък клас. Няма значение, че старата техника вече не подлежи на сервизно обслужване, а батериите са от тип, който вече не се произвежда! Колкото изкара - толкова! Нали е евтина?!

Апропо, дядо ми (виден пловдивски индустриалец, лека му пръст!) казваше: "Не съм толкова богат, че да си купувам евтини обувки."

Такива ми ти работи, майна.
Логореята е страшна напаст. Не се оставяй да те победи!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   13-01-19 17:57

Внимание! Следва дълъг пост (а.к.а. логорея [smilie5] ).
Ночев, от твоята уста звучи интересно употребата на думата логорея [smile]

Въпреки, че не изневеряваш на стила си да нападаш лично в почти всеки свой пост, аз все пак ще ти отговоря. В крайна сметка не съм психолог, няма как да знам дали не компенсираш нещо от реалния живот тук, а в такъв случай реално няма как да ти се сърдя.

Дядо ти е бил умен човек. Един друг дядо, умен също като твоя, беше казал - свирка за два лева свири по един начин, свирка за пет - по друг. Тук никой не те е питал как свири свирката за пет лева. Нито колко по-технологична е, нито колко по-добра е от тая за два. Не си гений, ако си разбрал, че свирката за два лева свири като за два лева. Коментарът ти за моята имотия или немотия, и то без да ме познаваш, няма да бъде удостоен с отговор, просто защото възпитанието така повелява [smilie3].

Не спирате да слагате в устата ми думи и реплики, които не съм написал. Никъде не казах, че само с грип е удобно да се снима и че без грип е мъчение. Моето убеждение е, че е по-удобно, но не съм искал никой да се съгласява с мен. Ако за вас ергономия = грип, това е друг въпрос. Все пак може да ми дадеш цитат как съм казал противното и ще си посипя пепел на главата.

Технологията Е направила огромна крачка от 2007. Още по-голяма от 1997. Какво общо има това с темата? Тук говорим за тяло от 2007-а, ако ще го сравняваме с модерни кропки, които струват три+ пъти колкото него, направо да го сравним с наследника му от същия клас в днешни дни? Ами че и аз бих препоръчал на автора на темата д500 пред 1д3. Каква полза от това обаче? Между другото - и тук можеш да дадеш цитат къде твърдя, че от 2007 до сега технологията е направила малка крачка.

За кадрите онлайн - само на колегите ти от форума ли кадрите са рисайзнати и онлайн? Останалите кадри масово се печатат и висят на огромни принтове по галериите, така ли? Дай да видим къде могат да се видят тия кадри - принтирани и на изложби. Защото иначе става - виж тоя кадър колко сериозно предизвикателство за техниката е - еми от това, което се вижда не е - е, да де, ама то щото е рисайзнат и качен онлайн.

Дай цитат и за последната инстанция. Апелирах да не се ходи в крайности и да се направи смислен дебат, писах (и продължавам да пиша) с добър тон, желаейки диалог и дискусия, давах доводи, отговарях на чуждите такива. Нека да видим къде написах мнение от сорта на "в грешка си", "не лъжи хората", "прецакал си се", "като ти гледам снимките мнението ти не струва" и прочие тъпни?

Старата техника от висок клас е по-добра от старата техника от по-нисък клас. Точка. Съвременната от по-нисък клас е няколко пъти по-скъпа от старата от висок клас. Каква полза да ги сравняваме? Пак ли да тикаме 1д3 в сравнение с камери тип 80д, 7д2, д500?

Ако четеше истински, а не през редовете и с трепет, че ще можеш пак накрая да си покажеш магариите, щеше да видиш, че тоя минус за липсата на сервиз съм го написал отдавна. Както и за това, че за някого размерите и теглото може да са проблем. Както и липсата на видео и разни други благини, които камери дори и от ниските класове вече имат. Не помня дали писах, но ако не съм - дисплеят също е гаден. Като за камера от 2007-а година за 600 лв. Ако ги нямаше минусите, нямаше да е 600 лв., а 10 пъти по толкова и щеше да се казва 1дх или 1дх2. И щеше пък да има други минуси, гледани през очите на човек в 2019 г.

Ще се върна на дядо ти и лафът за евтините обувки. Тази реплика, надявам се знаеш, е доста популярна. И винаги я изричат хора, които имат възможности да отидат и да си купят по-скъпия вариант.
Например - видни индустриалци. Леко цинично е обаче да смяташ, че този, който няма пари за скъпото, е глупав, че си купува по-евтиното. Или че си мисли как е ударил кьоравото, плащайки по-малко за повече. Не, отново идваме до момента със свирката от два и пет лева.

Логореята, или поне това тук, което ти наричаш така, в случая е възпитание. Да отговориш на всеки довод или реплика на своя събеседник, а не да се направиш на чукнат и да отговориш само на това, което ти изнася. Не очаквам да го разбереш - тук масово доброто възпитание се смята за слабост, обноските за лигня, културата за досадна отживелица, която не се котира особено добре.

Та такива ми ти работи, Ночев. Възпитанието и цивилизованата комуникация, дори онлайн,са нещо страхотно готино. Дано те победят в някой слънчев ден. [beer]

П.С. - Моля следващия засегнат от мнението ми за 1д3 и мненията ми по темата като цяло да ми пише на лични. Нека да спрем да осираме темата с лични нападки към мен, нормалното поведение е тази комуникация да се превърне в лична.

Поздрави на всички.


Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: chrisnoch   
Дата:   14-01-19 16:35

Dobromir_Kalenikov,
Много си докачлив, майна!
И хич не носиш на майтап!
Опитах се да олекотя спора с очевАдно опростяване на някои тези и още по-очевАдно хиперболизиране на други. Не се получи, за което съжалявам. Ама не мога да разбера защо се чувстваш лично засегнат от съпричастни закачки от типа: "Немотия, майна, какво да се прави?!". Толкова ли нямаш чувство за (авто)ирония?
Логореята е хубаво нещо, стига да имаш какво да кажеш. Аз също пиша дълги постове - къде на място, къде - не. Не мога (и не се опитвам) да се меря със Simbon4o, който винаги е точен и на място. Ама той си е такъв, пък аз - различен.
Такива ми ти работи.
Не се сърди, майна - лаф да става!
Извинявам се, че съм те засегнал лично. Не съм искал това.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: lamerko   
Дата:   14-01-19 17:17

Dobromir_Kalenikov: все пак пропусна частта, че само тялото без обективи снимки няма да прави. Ако си говорим за цяла система - това значи нещо много повече от едното голо тяло - обективи, батерии, аксексоари, съпорт... Ако сложим по-скъпите EF обективи спрямо по-евтините EF-S - няма ли в края на краищата твоя вариант да излезе по-скъп, с по-малко опции, без съпорт и изчезващи компоненти като батериите? Все пак всичко тръгва към съвет за "нова" система, а купуването на безперспективна такава до година-две ще наложи разход за ново тяло...

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   14-01-19 21:04

Стара висок клас нова нисък клас :) Класове мласове страшна работа.

Като говорим за бюджет 600лв по-принцип автоматично става дума за кропка и китаци или някое друго твърдо обективче ако може... какво ти 1д марк 3 :) По-добре 5д поне да си ползваш Фул Фрейм обективите по предназначение.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: stoyanvakarelov   
Дата:   14-01-19 21:07

Добре де, защо просто авторът не каже какво снима и да му намерим подходяща техника и да се спре със споровете.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   14-01-19 21:52

Снимам портретна фотография.
И мисля да почвам да снимам видеа.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   14-01-19 22:19

За да съчетаеш трите работи - портрети, видеА и наличните обективи, търсиш някое все още неубито окончателно 7Д.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   14-01-19 23:03

Ночев, попресолих и аз манджата, извинения и на теб.

Pd, за 5D съм напълно съгласен, има прекрасна картинка, но доводът за обективите е нож с две остриета - понякога краищата на някои обективи не е голям плюс да влизат в кадъра. Имам една такава Сигма (15-30) - на 1д3-то е мед, но на 5д2-ката в краищата е осезаемо по-зле. Разбира се от 15 мм. отива на почти 20 мм. Според мен няма универсален отговор кое е за предпочитане - аз предпочитам да жертвам милиметри за сметка на качество в края на фрейма.

lamerko - хубавите EF-S също си струват пари. 17-55 2.8 мисля, че се намира около хилядарката. Най-близкото до еквивалент за ФФ 24-70 2.8 е +100-200 лв. Светли твърди - палачинки 40 2.8, нифти-фифти,наскоро ме изненада един 100-300 с добри резултати (с оглед на цената) - има си и достъпни решения за EF. Иначе 24-70 2.8 на 5д2-то и на 1д3-то се представя прекрасно, но съм го слагал на 7д2 - 20+ мп на aps-c го озорват вече сериозно.

Към автора на темата - ако снимаш с приоритет портрети и покупката ще е на бюджет като за 1д3 - определено не си взимай 1д3 - според мен едно 5д ще е незаменимо за теб. Наскоро имаше прекрасна обява за много запазено тяло. Оттам обективите - очевидната евтина опция е нифти-фифти 50 1.8 стм-а. Това е най-бързият и евтин начин да започнеш с портретите - влизаш до 600-700 лв. за тяло + обектив. Между другото, има много интересни стари обективи за експерименти с ръчен фокус. Имам един такъв цайс сонар 135 2.8, който е просто приказен за портрети.

Да съчетаеш и видеото с това не мисля, че е възможно без сериозен компромис с нещо. За видео 7д и меджик лантърн или стягане на колана и 70д.

Успех и пиши, ако вземеш някакво решение и решиш да споделиш впечатления. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   15-01-19 07:16

Canon 5d mark i или canon 5d mark ii

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   15-01-19 08:16

5д2, ако можеш да се вмъкнеш като цена, ще ти даде и приемливо към днешна дата видео. 5д класик е прекрасна камера, но е с по-малка резолюция (това те бърка в определени ситуации), по-слабо представяне на високи стойности на исо, макар и 5д2 да има склонност към едни маджента парцали при високи иса и дърпане на сенки. Дисплеят е по-добър и голям, като цяло 5д2 си е по-адекватната от съвременна гледна точка камера, а цените са много добри в момента - има предложения на около 1000 лв. Разбира се, ще стават само още по-добри за купуващите занапред [smile]
Моята гледна точка е както винаги малко по-различна и ако имам контролирана светлина, не бих отхвърлил на лека ръка 5д класик - особено за портрети, просто в случая за теб (с оглед видеото, а и не само) 5д2 ще в много по-добър вариант.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   15-01-19 09:31

Портретно и видео, нищо общо с APS-H. Единствено 1D mark4 има нещо и за двете. Но под 2000лв няма читави бройки.
Ако е само за потрет (и студио), комбинация от 5d който и да е вариант и 2 обектива за 1000лв общо става ненадмината комбинация.
Примерно Сигма 20-40/2.8 и една Сигма макро 70/2.8 или за малко повече пари Сигма 85/1.4.
За по-бавно снимане, повечето ръчно и едно Сони А7 с адаптор и евтини светли обективи ще стане, като има бройки само тяло за по 750-800лв в прилично състояние.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   15-01-19 10:42

А какво бихте казали за първото sony a7

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   15-01-19 11:16

Точно него имах впредвид освен Канон. Там нещата са ясни, ако се търси евтиното- с адаптор, който може да е евтин (има само 1 вариант) или скъп (има 2-3 варианта). Кусурите му са, че евентуално може да се наложи смяна на байонета и че са му слаби батериите, иначе всичко останало с Канонски или Сони обективи е ок. За видео не снимам и не мога да кажа нищо.
С адаптори и по-стари обективи Сонито може да няма или ще е твърде бавен автофокуса и се налага да се снима с ръчен, което отнема време за свикване.Публикацията е редактирана (15-01-19 11:17)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   15-01-19 11:32

Аз снимам с първото а7 и ръчки. С една дума - Компромис е за сериозна работа. За хоби става. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   15-01-19 11:38

Ако отиваме в този бюджет вече - препоръчвам пред първото а7 и 5D2 това -> https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=119737

На усещане е малко по-близо до изработката на 60D/70D, отколкото до 5D2, друг минус е 1/4000 (прецени си доколко би използвал 1/8000 в реалността) и на теория - по-слаба механика спрямо 5D2(не знам дали не е просто алабализъм и градска легенда, защото съм виждал доста тела над 150к без смяна на затвор и какъвто и да е ремонт).
Плюсовете са - много по-добро поведение на високо исо, по-хубава картинка, много по-добра централна АФ точка на тъмно. Като цяло, пак повтарям - според мен, в тоя бюджет бих отишъл на 6D за тези цели. A7 много хубаво тяло, но както Pd каза - не е съвсем за по-сериозно снимане или за единствена камера.Публикацията е редактирана (15-01-19 11:39)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   15-01-19 12:25

Dobromir_Kalenikov можеш да спреш да препоръчваш вече :) [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   15-01-19 12:47

става А7 за по-сериозно, но с автофокусните обективи. Примерно един 35/2.8 Самянг и 70/2.8 Сигма Арт макро са доста добра комбинация като автофокусни и на добри цени за Сонита и портретно.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   15-01-19 13:11

Pd, с най-топли и приятелски чувства - пътувай. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   15-01-19 14:08

Аз съм отпатувал отдавна :) [beer]

Остава само 1д III да си взема за да стигна върха на пирамидата от расъждения.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   15-01-19 14:55

Аре да се карате или квото там правите там другаде. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   15-01-19 14:55

[smilie18] [beer] Базикаме се ама :) Някой хора и чувство за хумор немат.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   15-01-19 16:06

[smile] Просто спама е постянно при мен и ми праща съобщение. Не съм разбрал извинете. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   15-01-19 17:31

Герасим, няма как и да разбереш - откъде човек да подозира, че капцитетът, който Pd ще покаже тук, ще се изрази само в това да се "базика" с и да "расъждава" за "някой" хора, които дори не познава.

Pd, камери, снимки, форуми - всичко е вятър работа. Въпросът е като човек и като отношение към другите да се целиш във върха на пирамидата, а ти тук не спря да го копаеш това дъно.
Щом това ще те направи по-щастлив - спирам да пиша. Само ще си позволя един последен съвет - да се "базикаш" с човек, когото не познаваш, е проява на изключително лош вкус - така му тестваш нервите, търпението, възпитанието, а не чувството за хумор. [smilie3]

Аре, чао ти, надявам се това, което показа тук, да не е това, което представляваш по принцип.
Жив и здрав да си. [beer]Публикацията е редактирана (15-01-19 17:32)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   15-01-19 19:49

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   15-01-19 19:58

А ти тогава се научи как да се шегува.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: mmjm   
Дата:   16-01-19 11:57

„А какво бихте казали за първото sony a7“ Виж отговорът в мнението над твоя въпрос.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   16-01-19 12:48

Тва беше най-нелогичния отговор някога!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: mmjm   
Дата:   16-01-19 13:23

Щото е закъснял с 1 страница. Иначе имах предвид това, което писа kvakioh „Портретно и видео, нищо общо с APS-H. Единствено 1D mark4 има нещо и за двете. Но под 2000лв няма читави бройки.
Ако е само за потрет (и студио), комбинация от 5d който и да е вариант и 2 обектива за 1000лв общо става ненадмината комбинация.
Примерно Сигма 20-40/2.8 и една Сигма макро 70/2.8 или за малко повече пари Сигма 85/1.4.
За по-бавно снимане, повечето ръчно и едно Сони А7 с адаптор и евтини светли обективи ще стане, като има бройки само тяло за по 750-800лв в прилично състояние.


Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   16-01-19 13:37

A7/A7R са си отлични, безпроблемно снимане, само хардуера да се обнови. Без стъкла за нищо не стават обаче. Но има бол- и евтини, и ръчни и са екстра. Комплект идва за 2000лв мин, за оптималното и с достатъчно добър автофокус са си поне 3200.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: chrisnoch   
Дата:   16-01-19 16:39

Аз пък ще направя едно "еретично" предложение: Sony a6000! [smile]
Да, сензорът е 1.5 кроп, но се справя много добре дори в сравнение с Canon 5D II - DXOMARK .
(Знам, че kvakioh презира DXOMARK, но ... нека предложи друг "по-достоверен" източник, който оборва тези измервания!)
Sony a6000 има много бърз хибриден автофокус, страхотно FHD видео (нищо общо с мазнята на Canon 5D II), десетки Play Memories приложения (някои от тях са удивително полезни) и голямо разнообразие от обективи - от Е-маунт до най-различни ръчнофокусни.
Сетих се за Sony a6000, защото случайно видях, че някой го продава в базара за скромните 489 лв.
В нета има предостатъчно ревюта и видео за тази вече почти 5-годишна камера, която просто отказва да остарее. В този форум също ще се намерят доста теми за нея.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   16-01-19 20:44

Става и А6000, пак със Сигмата 70/2.8 Арт и някои широки и стават нещата, портрет, видео има.
(Презирам хората, които лежат на стари лаври и не обновяват методите си за тестове, а не че някакви франзцузи DXO се мъчат да покажат някакви данни. Просто те не следват новостите при тестове, а разчитат, че са едни от най-известните.)Публикацията е редактирана (16-01-19 20:46)

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »