Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   09-01-19 07:41

[smilie25] [shtrak] Здравейте може ли да ми обясните какъв е APS-H сензора.
И коя камера е по-добра:
CANON 1D mark ii със full frame
Или
CANON 1D mark iii със APS-H
Лек ден! [smile] [shtrak] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   09-01-19 07:43

И двете посочени камери са с APS-H формат на матриците, което ще рече с 1.3 кроп фактор.Публикацията е редактирана (09-01-19 07:45)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Разходка из София" от Mihail Dimitrov - 0 коментара
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 08:45

1Ds са full frame. 1D e 1.3. В днешно време единствено си заслужава 1D markIV. 1Ds също са ок всичките.
Като собственик на 1D markII (преди доста време), markIIN (още го имам), markIII (продадох го) мога да кажа, че за времето си са ненадминати. Бързи и точни. За съжаление само 10Мпикс. За спорт и животни стават и стигат.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   09-01-19 09:12

1,3 crop от Full frame матрица (36 mm × 24 mm) е 29.2 x 20.2 mm ... толкоз е големината на APS-H сензора ...
Аз съм с такъв на 1d mark IV и съм доста доволен ... Не приема обаче EF-S обективи те са за 1.6 crop сензор.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 10:12

Приемат разни Токини и Сигми за кроп 1.6, но досега само Тамрон 60/2 става на кроп 1.3, и то недотам добре. Със Сигма 50, 70, 150, 180 макрота е отлично.
Като цяло са си донякъде нишов продукт апс-н, като 1Dx продължава все пак доста успешната линия. Държат цени 1D mkIV, 1Ds също, при тях заради все пак достатъчно добрия сензор fullframe и в днешно време. За mkII, IIN, III задължително ако се купуват да се гледа в комплекта да има зарядното за студио с кабел и батерия втора и нова задължително да се вземе.Зарядното е много скъпо и трудно се намира. Да се внимава и с него как зарежда. Батериите при mkII, mkIIN са никел и понякога протичат. Оригиналните не се продават вече, а алтернативните са с ниско качество и доста често недотам държеливи и с недобро заклюване към тялото и св губи влаго и прахо издръжливостта. Добавям и усложнените контроли и комбинации от бутони за елементарни функции. Има и някои функции, които се активират със специфичен кабел, който също трябва да е само оригиналния.
Ако е за София мога да дам 1D markIIN за проба.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   09-01-19 11:47

APS-H е бита карта вече. В последните години единствено Сигма произвеждаше тела с такъв формат, но дори и те вече ще преминават на фулфрейм.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   09-01-19 13:54

По-интересното е, че трудно се намира и компютър с IEEE 1394 та да включиш специфичния кабел. А без него няма ни ъпдейт на фърмуера, ни дявол[smilie5]. APS-H е толкова бита карта, колкото и APS-C [smilie18][beer] .

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: iasen2   
Дата:   09-01-19 14:42

Пак гропокопачи на капитализЪма и кропките, да, ама не :)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-19 22:14

Не може да се пусне и тихия режим без кабела IEEE 1394.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: dekov   
Дата:   10-01-19 09:08

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Sensor_sizes_overlaid_inside.svg/1280px-Se...

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   10-01-19 12:58

Айййде, пак се изхвърлихте със замах как 1D MkII, IIn и III за нищо не стават в днешни дни [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Gecata   
Дата:   10-01-19 14:35

Кропът на 1,3 е едно гениално решение. Това е почти фул фрейм, който изрязва кофти краищата на редица канонски обективи. В същото време запазва "скорострелността" на кропките на 1,6. От където и да го погледнеш - по бърз, по точен, по-евтин от съответстващия му аналог от фул-фрейма. Недостатък са единствено малкото пиксели, но пък пикселите от едно време... ах какви пиксели имаше....[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: chrisnoch   
Дата:   10-01-19 14:48

Какви пиксели имаше???
Шумни - дори и на базово ISO.
Дълбоки като кладенец - цялото опроводяване беше върху тях.
Малки - заемаха около 50% от площта на сензора.
Аман от глупава носталгия!

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 15:27

Този сензор се правеше в годините когато нямаше добри процесори и се правеше компромис с резолюцията и размера на сензора за сметка на буфера и скороста на камерата.

След появата на Никон д3 и д3с клиентите видимо предпочетаха как се предсавя фулл фрейм сензора пред този на 1д мк3 и 1д мк4.

Разбирасе последната камера с такъв сензор Канон 1д мк4 е изключително сполучлива и приятна камера с 16мп сензор.

Разбира се в днешно време една камера като Никон д500 се справя също толкова добре или по-добре. От друга страна 1дх и д4 с фулл фрейм сензори са огромна стъпка напред.

Това е краткото резюме на APS-H сензора.

Заслужава ли си 1д 3 през 2018-та година....не. Саслужава ли си 1д 4 през 2018-та година...мисля че все още да. Камерата е страхотна, картинката е много добра и според мен превъзхожда тази на 7д 2.
От друга страна Канон 5д 3 е някаква конкуренция като качество на изображението но не и като скорост и автофокус.

1д4 си остава нисшов продукт и може би покупката му си заслужава ако става дума за снимане на спорт или уайлдлайф иначе не.

Хубави камери беха за времето си с една дума. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 15:55

Добро обобщение.
Няма какво да се мъжем, че APS-C е в лек застой в момента - единствено Фуджи го бутат напред, а другите формати (DX, EF-S, EOS-M) са леко изоставени от Каникон. Но като манията по ФФ утихне (което ще стане, виждайки колко компании изведнъж се втурнаха да правят фулфрейм безогледалки), ще се осъзнае нуждата от повече добри кропки. Отделно сходствата на формата със Super 35 е предпоставка APS да се запази.Публикацията е редактирана (10-01-19 15:57)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 16:29

APS-C не е в застой. Напротив този размер се развива точно както се очаква. Предлага по-евтина алтернатива на Фулл Фрейм със същите или по-добри спецификации като видео, скорост и тн.

Чисто като качество на изображението там се достига по-бързо смисления лимит на резолюцията на сензора. Все пак един 24мп сензор на APS-C e около 64 мп на Фулл Фрейм. Тоест тавана на системата обектив/сензор като крайна резолюция се постига по-рано при по-малките сензори. Ако се направят ултра скъпи остри обективи за кроп то цената им няма да оправдава системата. Точно поради тази причиниа APS-C заби на около 24 мегапиксела като това е близо до оптималния смисъл за тези камери. От там нататък се подобрява скороста на четене и се прилага BSI технология като това довежда до редеица подобрения но най-вече в областа на скороста заедно с довеждащите до това други подобрения.

Като чисто качество на изображението един д7200 който е модел на доста години снима толкова добре точно колкото и чисто новото Фуджи. Разликата е че Фуджито предлага сензор от ново поколение с по-добра скорост на четене което позволява имплементирането на Видео и автофокусна функционалност / при безогледалките /. Реално безогледалките имат нужда от бърз процесор и сензор за да се развиват. ДСЛР-ите не толкова.

Според мен най-сполучливите сензори в близкото минало и сега са тези в никон д7200, д500, д7500, Фуджи XT2, а6300 като от там нататък се подобрява скороста и видео функционалноста и автофокуса / последното при безогледалките /.

При кропките след имплементирането на BSI резолюцията ще порастне до 28-30 мп като горе долу там ще спре за този момент. Няма да има и много голям смисъл от нея освен при студиини условия, работа със светкавици или при статична фотография с много добри стъкла, елиминиране на всякакви вибрации и тн.

При Фулл Фрейм ще забелязваме огромна крачна напред в крайна резолюция чак до около 70-80 мегапиксела. Там това ще пристигне заедно с по-бързите бъдещи процесори и начини на четене на сензора докато станат приемливи за реална употрепа.

За сега толкоз :) Съвременните камери в момента се развиват в посока най-вече видео, скорост, автофокусни имплементации и изкуствен интелект/програмиране тн.

Тоест стават едни мултифункционални машини, все по-умни и все по-бързи което е по-важно от това дали снимаш с 30, 40 или 60 мегапиксела за повечето автори.

За мен лидер в момента са Сони последното поколение камери а73, а7р3 и а9. Скоро чакам от тях а7ххх и 2-3 телефото обектива и ще стават за всичко.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 16:52

Как да не е в застой, едно време Никон обновяваше сериите Д3000 и Д5000 почти ежегодно, както и Сони обновяваше серията а6000. Отделно става въпрос за системите в цялостта си, т.е. тела и обективи. Обективи за APS-C изкарват предимно Фуджи, които имат почти завършена система вече (като изключим екзотичните теле обективи). Големите три имат много беден избор от обективи за кроп системите си, като са наблегнали на тъмните зумове. Което е жалко, защото кропките са къде-къде по-масов продукт от фулфрейма. А са нужни няколко добри твърдака и един-два светли зума, за да стане една кроп система привлекателна (особено за тези байонети, за които има и кроп, и фулфрейм тела).

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Герасим   
Дата:   10-01-19 16:55

А ще мога ли ползвам обективи примерно canon 50mm 1.8 или canon 18-55 или samyang 8mm?
Canon 1d mark iii.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: lamerko   
Дата:   10-01-19 17:04

Май само 18-55 ще е проблемен.

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-01-19 17:08

io_bs - винаги е било така защото Канон и Никон за Фул Фрейм базирани обективи. Там нямаш кроп обективи много но може да ползваш Фул Фрейм еквивалентите (Които често са на цената на тези на Фуджи). Фуджи пускат защото това им е единствената система.
Различна политика. Фуджи развиват премиум APS-C система. В портфолиото на Канон и Никон про-тела са само д500 и 7д2 понеже се ползват масово за спорт и снимане на диви животни в комбинация с телефото обективите им. Надолу имаш само ентри тела и тъмни зуумове. Някое друго праймче, макро и широк. Ако искаш нещо повече си купуваш Фул Фрейм. Това е политиката.

За интелигентните хора кроп система с твърди обективи е все по-малко привлекателна в предвид Фул Фрейм еквивалентите било то като цена и възможности. APS-C компенсират това с видео възможности, цена и други. Доста сложна стана обстановката с тези всичките камери на пазара но генерално е това.

Реално 4/3 доказаха че смисъл от премиум кропка няма. Фуджи са 2-рите които опитват това и почти съм сигурен че няма да имат много голям пазаред дял. Сега натиснаха и видеото защото без него са на никъде. Заедно с това се пускат Фул Фрейм камери като а7 мк3 които натискат отгоре този пазар. Според мен идеята на Фуджи в краткосрочен план изглежда добра но не толкова ;) Сега са притиснати в стената. На всеки производител му е трудно в момента.

Герасим - 50 1.8 можеш но ще е еквивалент на 65/2.3.
18-55 не ще винетира. Само фулл фрейм обективи като се има в предвид че си на кроп. Безмислено е.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: io_bs   
Дата:   10-01-19 17:19

> За интелигентните хора кроп
> система с твърди обективи е все
> по-малко привлекателна в предвид
> Фул Фрейм еквивалентите било то
> като цена и възможности. APS-C
> компенсират това с видео
> възможности, цена и други. Доста
> сложна стана обстановката с тези
> всичките камери на пазара но
> генерално е това.

Не всеки има възможности за ФФ система, а и да има, тя може да е прекалено тежка и голяма. Никон и Канон изгубиха, като не изградиха по-пълна система от кроп обективи. Не за всеки фулфреймът е манна небесна

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: D.S   
Дата:   10-01-19 17:36

Кропката е безмислена в ДСЛР формат. Не виждам защо да мъкна тез тутманици, като сега фуджито с 3 твърди обектива ми тежи оле мале колкото само една ДСЛР тухла. ФФ си е ФФ - готино нещо :)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: quazimodo   
Дата:   10-01-19 17:37

Герасим написа:

> А ще мога ли ползвам обективи
> примерно canon 50mm 1.8 или canon 18-55 или
> samyang 8mm?
> Canon 1d mark iii.

APS-H ползват само пълноформатните канонски обективи с байонет EF. EF-S не могат да се ползват. Обективите на фирми като Самянг и сигма/тамрон, можеш да завиеш на тялото, защото обикновено са с ЕФ байонет, но ако не са за ФФ ще има силно винетиране.


Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   11-01-19 07:15

Защо винаги трябеа да се ходи в крайностите? Тук изобщо не става дума за носталгия, а за обективни факти. Никой не казва, че в 2019 година 1д мк3 е по-добър от сегашното поколение камери, тип д500, 7д 2 и т.н., но цената му на вторичния пазар е 600 лв, т.е. дилемата би била с 60д, а не със съвременни камери за по 1500-2000 лв. минимум на вторичния пазар. Ако размерът не е проблем и предимно снимаш за уеб, а не за принт, с 1д 3 имаш влаго и прахозащитено тяло, здраво като танк, с много приятни цветове и по-приятен за работа роу от 5д2, например (това имам-с това сравнявам), шумът на 3200 ми е без лилавеещи парцали, фокусът ми е убиец и благодарение на сравнително големия сензор и малката резолюция мога да му завия и най-калпавия обектив и да изкарам приятна картинка.
Най-редовно снимам на 1600-3200 исо и снимките си стават използваеми без никакъв проблем.
Дали в 2019 година има по-добри камери - много ясно, че има. Ако технологията от 2007 досега беше в застой щеше да е доста притеснително.
Дали за 600 лв. има по-добри камери - може би да, може би не - зависи кой какво търси. За мен лично в ДСЛР света няма. За безогледалки не знам, там нямам никакъв опит.
Дали 1д мк3 не става за нищо през 2019 - смехотворно изказване, показващо тотално неразбиране на фотографията или снобарство/комплексарство в изобилие.

Айде, peace и повече снимки, по-малко драчене и мерене на шум в сенките при дръпнати шест стопа и заклеймяване на камери, че стават само за забиване на пирони ;)

Отговори на това съобщение
 Re: APS-H
Автор: vgramatikov   
Дата:   11-01-19 11:48

Не съм казал че не става за нищо. Просто да разкарваш 2кг тухла за едни 10 мегапиксела е мако безмислено. Със същия успех ще се справи като картинка и един Никон Д3300... дори по-добре в половината ситуации. Освен това 1д 3 е известен с калпавия си автофокус. [smilie25] Това че си взел необмисленото решение да си купиш 1д 3 за 600лв не означава че е правилно.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »