Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Астрография
Автор: nsirakov   
Дата:   22-02-19 10:59

бих се радвал на простичко обяснение.. гледал съм подобни клипчета, не разбирам...

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: b0bb0   
Дата:   22-02-19 11:09

nsirakov, може да разгледаш целия сайт. Макар и доооста старичък по отношение на някои неща, писал съм го за хора като теб, надявам се да придобиеш обща ориентация :) Може да потърсиш и нещата на Пенчо Маркишки, и той беше писал полезни статии.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Астрография
Автор: Svsvet   
Дата:   22-02-19 11:15

nsirakov, освен моторизирана монтировка и апарат с таймер, за да се постигнат снимки като горепосочената, е необходимо да се премахне инфрачервеният филтър на апарата, а това става с разглобяване. По отношение на тръбите, за лека монтировка са удачни главно качествени твърди обективи (може би най-доброто е Canon 200mm F2.8L). Ако искаш на такава монтировка да слагаш телескоп, той трябва да е максимум 80мм апохромат (който струва повече от обектива) а за огледален телескоп няма смисъл изобщо да се помисля. Тежките тръби искат здрави монтировки и съвсем други пари. Астрофотографията е по-скъпо хоби от фотографията, ако човек иска да постигне нещо наистина качествено.

Може да ми пишеш на Л.С. по всякакви астро въпроси.Публикацията е редактирана (22-02-19 11:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: nsirakov   
Дата:   22-02-19 11:43

гледах аз някакви комптъризирани системи... посочваш какво искаш да снимаш и той ти го води сам... като за балъци като мен... за филтъра? задължително ли е това?

ще се обадя

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: Svsvet   
Дата:   22-02-19 12:21

Без изваден филтър губиш около половината от светлината, идваща от обектите в Млечния път, а астрофотографията е битка за всеки фотон. Няма как да компенсираш тази загуба още на хардуерно ниво. Изтърбушването на филтъра е елементарна операция за мен, но да, апаратът се разглобява. Това, за което говориш, е GoTo монтировка и има много такива, само че са малко по-скъпи.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: nsirakov   
Дата:   22-02-19 16:23

гледам филмчета, че фуджи х-про2 ставало за астрофотография... без модификация? ако е така - то... аз съм късметлия...

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: KOKAIN4E   
Дата:   25-02-19 18:00

>>> Svsvet
Дата: 22-02-19 12:21

Здравейте отново. Извинявам се Светльо към вас имам въпрос,които е малко дилетански.

Ползвам почти всеки ден камерата която имам D610, осъзнавам че е любителски клас но и ми е единствена за момента и е и за хоби и за заснемане на събития. (...събирам за Nikon D850), НО ходенето на "звездосним" с мои приятели е едно от любимите ми занимания в летните вечери и нощи. Та конкретно Това за премахването на IR стъкълцето пред матрицата бях чел за тази процедура и физическа модификация. Конкретно въпросът ми към вас е след това камерата напълно неизползваема ли става за останалите видове фотография, или просто трябва да си купя съответните размери Visible + H-Alpha filter за обективите и да си ги слагам когато си снимам всичко останало и различно от астроснимките.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: Jorro_Z   
Дата:   25-02-19 23:21

С премахването на IR(cut) филтъра пред матрицата се случват основно две неща.

1. (по-важното за астрофотография) Матрицата става значително по-чувствителна към светлината от инфрачервения спектър (по-правилно е да се нарича - вълновият диапазон над 600 нм). Матриците на повечето апарати поначало са чувствителни към IR диапазона, но се слага този филтър (който по своята същност е ограничаващ), за да се приравни използваемия диапазон до реалното човешко зрение. Човешкото око не вижда в инфрачервения спектър... почти.

Практическият ефект от премахване на филтъра е, че при снимане на астро-обекти, които излъчват в IR диапазона, те се виждат в кадъра значително по-добре и по-ясно. В някои случаи разликата е потресаващо голяма. Такива обекти обикновено са емисионните мъглявини, донякъде галактиките (по-скоро отделни области там).

Снимането при нормални условия с такъв апарат дава силно червеникаво изображение, тъй като количеството фотони в инфрачервения диапазон се отразяват в червения канал на RGB изображението. Това може да се коригира по няколко начина:
а) Използване на външен IR(cut) филтър, който се навива на обектива отпред, или се слага непосредствено преди огледалото (за някои модели на Канон има такива филтри).
б) Чрез обработка в софтуер, но не винаги е възможно да се постигне идентично изображение с не-модифициран апарат. В повечето случаи се постига нещо близко.

2. Променя се мястото на фокуса. Тъй като филтърът е оптичен елемент, който пречупва светлината, той участва винаги в оптичната система апарат/обектив, а фокусната отсечка на апарата е изчислена при наличие на такъв филтър. Ако филтърът се премахне, в общия случай фокусът вече не е на правилното място. Ако използваме ръчен фокус през Лайв-вю - няма проблем. Там виждаме реално къде е фокуса от самата матрица. Но ако фокусираме през визьор или чрез автофокусния сензор - фокуса няма да е точен, тъй като те също са изчислени при наличие на IR(cut) филтър.

Впрочем, след премахване на филтъра вариантите са два. Или поставяме на негово място друго оптично стъкло, което пропуска повече в IR диапазона, като по този начин отпада проблема с изместения фокус. Или, се оставя сензора без филтър отпред, при което имаме изместване на фокуса. Понякога при премахване на филтъра се подлага съответна подложка под сензора, за да се компенсира разликата, но не винаги е възможно.

По мое скромно мнение, тази операция е оправдана в случай, че искаме този конкретен апарат да го ползваме САМО за астрофотография, евентуално за инфрачервена фотография (става перфектно, особено ако се отреже останалата част от спектъра чрез друг подходящ филтър пред обектива.

Ако същия апарат ще се ползва и за "нормална" фотография - главоболията са гарантирани, и ще са силни.
[beer]

P.S. Погледни тук, от средата надолу:
http://astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
Публикацията е редактирана (25-02-19 23:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: Svsvet   
Дата:   26-02-19 08:41

Jorro_Z го е обяснил подробно и много ясно. Съгласън съм, че е най-добре да се определи едно тяло само за астрофотография и да му се направят оптимални модификации (понякога се добавя и охлаждане), отколкото да се търси някакъв хибрид, който да се ползва за всичко. В този случай дори ниският клас тела се справят отлично (имам предвид от Канон 450Д нагоре).

KOKAIN4E, Никон Д610 е една от най-добрите фулфрейм камери за астрофотография, съществуващи на пазара в момента. По-добра е дори от Д850 откъм съотношение чувствителност/шум/динамика. За някои ярки обекти може да се ползва и без премахване на филтъра (например Андромеда, М42, звездни купове, Плеяди и др.). За съжаление, тялото е само един важен, но малък компонент от цялата система за астрофотография (обикновено и най-евтиният, ако не говорим за специална астрокамера с охлаждане).

Успех на всички и много ясни нощи!

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: krist   
Дата:   26-02-19 11:31

За нощни пейзажи със широки обективи (до 35-50 мм. максимум), на ФФ, каква монтировка бихте препоръчали?

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: Svsvet   
Дата:   26-02-19 14:57

Вече е препоръчана в темата: Skywatcher Star Adventurer. Стават още и Vixen Polarie, както и iOptron SkyTracker. На практика с това фокусно и моторизирана монтировка от типа на EQ1 и EQ2 би трябвало да се справи, но не е толкова мобилна като горепосочените.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрография
Автор: KOKAIN4E   
Дата:   19-03-19 14:49

Изключително много ви благодаря и адмирации и на двамата
Jorro_Z
и
Svsvet
==
Много полезна информация. Неща които съм учил си припомних и други които бях недоучил. Общо взето и всичко което отново ме амбицира да търся по ред в детайли от уикипедия наново за оптика,видим спектър и т.н.
Аз специално снимам timelapses, като повечко си падам по звездните и ходя много по планини и гори най вече заради задоволително тъмния индекс на light pollution. Не се бях замислял по рано над това обаче въпреки че се занимавам полу любителски / полупрофесионално като цяло с контекста фотография през последните 25 години , а по специално с Nature и Astro от година две, но срам ме е пред вас признавам си.
За жалост Хич няма да имам възможността да махам филтъра. За момента д610 то ми е единствената камера и искам да снимам и други неща освен източниците на / Infrared radiation (IR),.. infrared light между звездите. Освен ако не ми попадне достоен бюджет който целенаосчено да отиде за техника и техника. Наясно съм че всяко хоби е скъпо.Така че засега ще се огранича да се радвам на снимките и мултимедията която споделят хората които са имали възможността да го постигнат с възможности, умения, талант и знания.

На последно място..< извън обсъжданата тема малко е съжалявам >

И предполагам всички вие чакате заедно с мен някога да се реализира изстрелването на Ариане 5 с телескопа Jamess Webb. До колкото знам очакванията са да се порадваме на революционни и пословично невиждана красота в изображения съдейки по инструментите на борда и предварителното му избрано местоположение. Надявам се тази тема да оцелее до тогава и да се обсъждат интересните теми и тогава.

Успех и здраве на всички във форума :)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »