Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: batsali   
Дата:   03-08-16 23:47

http://www.stellarium.org/Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   26-08-16 21:06

Сега виждам чак въпроса - на 20 градуса S все още може, но то мина...

Сега за нещо предстоящо утре вечер (на 27 август вечерта) – отново ще наблюдаваме видимо сближаване на планетите Юпитер и Венера. Съединението им по ректасцензия (небесна дължина, еквивалентна на географската дължина) ще бъде в 00:50 ч. офиц. време на 28 август, когато те ще бъдат на 0.1° една от друга (Венера на около 6′ северно от Юпитер). Тогава обаче за нас двете планети ще бъдат вече под хоризонта.

От нашата страна явлението ще може да се наблюдава и снима на 27 август вечерта, в краткия интервал от около 30 минути до около 1 час след залез слънце (т.е. трудно, заради сиянието след залеза). Тогава Юпитер и Венера ще се виждат на ъглово отстояние около 12′, много ниско над западния хоризонт.

На 27 август Слънцето ще залезе в 19:52 ч. за Варна и в 20:09 ч. за София, по това може да планувате кога да излезете.

Желаещите да наблюдават или снимат явлението трябва да потърсят място с нисък хоризонт в посока запад. С бинокъл двете планети ще могат да бъдат забелязани по-рано във вечерното сияние. Немного южно от Юпитер и Венера ще бъде видим Меркурий, но доста трудно.

Последните две картинки от по-горния ми постинг се отнасят за това явление – да не ги пускам пак тук че да не става банално.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   29-08-16 11:08

Септември ще започне с пръстеновидно слънчево затъмнение (1 септември около обяд наше време), видимо от Централна Африка и о-в Мадагаскар, както и от югоизточната част на Атлантическия и западната част на Индийския океан. Ако имаме съфорумци в тези райони - могат да снимат.
От България явлението няма да се наблюдава, дори и като частично - много на север сме.

Пръстеновидни сл. затъмнения се случват, когато ъгловият (видимият) диаметър на Луната е по-малък от този на Слънцето (при Луна около апогей) и по време на максималната фаза Луната не закрива изцяло слънчевия диск. Тогава последният свети около Луната като пръстен.

Повече за явлението - на http://nao-rozhen.org/astrocalendar/2016/news.html
.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   16-09-16 14:29

Днес (16 септември) е пълнолунието, случващо се най-близо до есенното равноденствие - т. нар. Жътварска луна. В началото на есента, привечер еклиптиката сключва най-малък ъгъл спрямо хоризонта – около 23.5° за нашите географски ширини. Около 22 септември вечер на запад залязва съзвездието Дева, а на изток изгрява съзвездието Риби. Логично когато Луната е във фаза пълнолуние, тя изгрява в началото на нощта от изток, докато в същото време Слънцето залязва на запад. Това разбира се важи и когато пълнолунието се случва близо до есенното равноденствие. Тогава залязващото Слънце е в съзвездието Дева, а изгряващата на изток пълна Луна – в Риби или във Водолей. Луната също така се движи покрай еклиптиката към изток – с около 13° на денонощиие, поради което изгревът ѝ закъснява на всяка следваща дата с близо 50 минути средно. Но тъй като около 22 септември вечер еклиптиката е с най-малък наклон спрямо хоризонта, то в няколкото вечери около датата на пълнолунието изгревът на Луната ще закъснява с по-малко от обичайното – с около 37 минути. За обикновен наблюдател това създава илюзията, че няколко вечери подред Луната изгрява почти по едно и също време, което е създавало удобства за работа на земеделските стопани до късно през нощта. На пролет – обратно, ако Луната е пълна около 22 март, то изгревът ѝ закъснява на всяка лследваща вечер с около 1 час.

Колкото до лунното затъмнение довечера – то няма да бъде толкиова атрактивно, предвид че е само от полусянката на Земята (няма да има частични и пълна фаза). Максимумът на явлението ще бъде в 21:54 ч. официално наше време, когато горната част на луунния диск ще е посивяла. Възможно е да се долови и някакъв лек нюанс – например ръждиво-кафеникаф оттенък в по-тъмната част на лунния диск. Фотошопа може да подсили осезаемо това :)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   31-10-16 22:07

На кръжока по астрономия в идния четвъртък – 3 ноември, вечерта от 19:30 ч. в зала А205 в новата сграда на Физическия факултет при СУ ще изнеса лекция на тема "Телескпите в България – оптични системи и параметри", в която ще се проследи накратко историята на развитието на астрономическата оптика, ще се обсъдят голямо множество разллични оптични системи и ще се коментират параметрите на по-големите телескопи в някои обсерватории в страната. Следва анонс към лекцията ми:

------------------------------------
След първите астрономически наблюдения с телескоп на Галилео Галилей в началото на 1610 г. започва подем в усъвършенстването на оптичните инструменти, при това не само за целите на астрономията. Учени като Йохан Кеплер, Кристиян Хюйгенс, Исак Нютон, Джеймс Грегори и др. предлагат нови решения, които бързо променят облика на телескопа и подобряват неговите възможности. Пак през 17-и век Робърт Хук и приятелят на Хюйгенс – Антони ван Льовенхук продължават делото на Ханс и Захариас Янсен (баща и син), като усъвършенстват микроскопа. Не липсват и изненади – през 1672 г. френският скулптор и художник Лоренцо Касегрен предлага една от най-често използваните и до днес оптични системи за астрономически инструменти. Следва дълга историия с имената на мнозина изобретатели, дали своя принос в усъвършенстването на телескопа и изобщо – на оптичните прибори. Навлизането на фотографията в астрономическите наблюдения в края на 19-и век поставя нови изисквания към качествата на телескопите и в първата половина на 20-и век се появяват оптичнните системи Шмит, Ричи-Кретиен, Максутов и някои по-малко известни, като Бейкър-Шмит, Бейкър-Нън, Мерсен-Шмит, Райт, Шмит-Вейсел и др. Усъвършенства се също и рефракторната оптика – фотографските обективи стават все по-сложни и все по-добре коригирани от оптичните изкривявания. Днес съществува голямо разнообразие от телескопи с хибридни оптични системи, като Шмит-Касегрен, менисков Касегрен, Аргунов-Касегрен, Клевцов-Касегрен, Дал-Кирхам и др.

В тази лекция историята на развитието на астрономическата оптика се коментира паралелно със своеобразна фото-разходка в Националната астрономическа обсерватория Рожен, по време на която се обсъждат параметрите и качествата на инструменнтите там, както и на някои инструменти в други обсерватории в страната.

Лекцията е подходяща за студенти, ученици, учители и за широкия кръг хора, проявяващи интерес към астрономическата оптика, астрофотографията и тяхната история.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: colorphoto   
Дата:   31-10-16 23:46

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   03-12-16 18:06

Точно в този момент (3 декември вечерта) над югозападния хоризонт може да се наблюдава с невъоръжено око съединение на Венера с Луната. Лунният сърп е 15% осветен и се вижда над Вечерницата. Ако наблюдавате Венера с тръба с увеличение поне 30 пъти, тя също се вижда във фаза – със 68% осветен диск. Ъгловото отстояние между Луната и Венера е около 5 градуса, а сега явлението се наблюдава на височина около 15 градуса над хоризонта. Атракцията ще бъде достъпна до около 19:30 ч.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   23-12-16 15:14

Малко обзорна информация за предстояшите астрономически явления, достъпни за наблюдение и снимане през новата 2017 г.

Ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунни.

Първото затъмнение ще бъде лунно – от полусянката на Земята, което ще се случи на 11 февруари. То ще бъде видимо от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия. От България ще наблюдаваме максималната му фаза в 02:44 ч. наше официално време на същата дата.

Пак през февруари, но на 26-и, жителите на Чили, Аржентина и Централна Африка, както и намиращите се в Атлантическия океан, ще могат да наблюдават пръстеновидно слънчево затъмнение.

На 7 август 2017 от Европа, Африка (без най-западните ѝ части), Азия и Австралия ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, което от България ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20:29 ч. официално време (за София), а максималната му фаза (около 0.25) ще настъпи в 21:20 ч. Тогава южният (долен) край на лунния диск ще бъде затъмнен от земната сянка.

Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка. То вече е наричано от много медии „Great American Eclipse“. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан. Пълната фаза на затъмненнието ще започне в 19:48:36 ч. и ще завърши в 23:02:34 ч. българско официално време. Най-продължителна пълна фаза ще може да се наблюдава от щата Кентъки около 18:20 UTC (21:20 ч. българско официално време), с времетраене 2 минути и 40 секунди. Очаква се изключително много хора – вероятно милиони туристи – да посетят Съединените щати за да наблюдават явлението.
Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от Северна Америка е било на 26 февруари 1979 г.


През 2017 г. ярките планети ще ни представят няколко небесни атракции: В началото на годината вечер след залез слънце ще бъде видима най-ярката планета – Венера. Тя ще се наблюдава като Вечерница над югозападния хоризонт.

На 5 октомври 2017 рано сутрин преди изгрев слънце Венера ще бъде видима много близо до Марс – в съединение.

На 13 ноември, макар и по-трудно, около един час преди изгрев слънце над източния хоризонт ще изгреят Юпитер и Венера във видима близост (около момента на съединение). Тогава с бинокъл двете планети ще могат да бъдат открити по-лесно в сиянието на зората.


Няколко комети с яркост, позволяваща да бъдат наблюдавани с бинокъл и снимани с телеобективи (че и с нормални обективи) ще прекосят зимното и пролетното небе през 2017 г. Първата е видима още от тия нощи на декември 2016, но е още слаба - около 9 mag. Това е периодичната комета 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, която преминава през централните части на Слънчевата система (през перихелий) веднъж на всеки 5 години и 3 месеца. Още тези нощи тази комета ще може да се открие с по-мощен бинокъл, веднага след стъмване. Ще бъде ниско над югозападния хоризонт, в съзвездието Козирог. Задължително е обаче наблюденията да се извършват от място, достатъчно отдалечено от светлините на градовете. През февруари 2017 същата комета ще се наблюдава във втората половина на нощите високо над източния хоризонт – в съзвездието Херкулес.

През март и април 2017 ще може да се наблюдава с бинокъл втората очаквана по-ярка комета – 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak, която ще бъде дстъпна през по-голямата част от нощите, като сравнително бързо ще прекоси съзвездията Рис, Голяма мечка, Дракон и Херкулес.

Третата очаквана по-ярка комета е непериодичната C/2015 V2 (Johnson), която ще се наблюдава с бинокъл най-удобно през май и юни, в съзвездията Воловар и Дева.


През 2017 г. условията за наблюдения на максимумите на най-активните метеорни потоци ще са по-добри от тези през 2016 г. Първият по-активен поток е Квадрантиди, чийто максимум ще бъде на 3 януари около 16:00 ч. българско официално време, с около 120 метеора на час. Вечерта на същата дата Луната ще залезе в 22:32 ч. за София, с 29% осветен диск, след което условията за наблюденя ще бъдат благоприятни, разбира се ако метеорологичните условия са също добри. Тъй като Квадрантиди имат кратък и интензивен максимум, няма особен смисъл да продължите наблюденията си през втората половина на нощта.

Наблюденията на максимума на метеорния поток Персеиди на 12 август ще бъдат затруднени от Луната. В нощите около тази дата Луната ще изгрява немного преди полунощ.

Максимумът на метеорния поток Геминиди ще бъде на 14 декември 2017 около 08:30 ч. официално време, с около 120 метеора на час. Това означава, че наблюдения могат да се извършват в нощта на 13 срещу 14 декември. Луната ще изгрее към края на същата нощ със 15% осветен диск и няма да пречи.Публикацията е редактирана (23-12-16 17:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: realnoncho   
Дата:   23-12-16 15:33

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: piskunin   
Дата:   23-12-16 16:11

Отдавна не съм писал във форума, но ти (Markishky) просто ме накара да ти Благодаря искренно за информацията! [cool]
Поздрави и Весели празници!

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   23-12-16 16:33

Благодаря! Пуснах тоя обзор, защото не е ясно през идната година дали ще имам време да пиша тук [smile] Затова за вс. случай изсипвам предварително цялата информация на куп [smile]

Весели предстоящи празници на всички! Успешна, мирна и късметлийска да е идната 2017! [beer]Публикацията е редактирана (23-12-16 16:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   04-01-17 12:01

... и като интервю за Агенция Фокус: http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=41288

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: alext   
Дата:   03-02-17 19:39

Направи ми впечатление, че венера последните няколко седмици е доста по- ярка от обичайното... Има ли обяснение астрономическо? Интересно е, че са на една линия с марс и уран и нептун..Публикацията е редактирана (03-02-17 22:08)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: b0bb0   
Дата:   03-02-17 20:29

Нищо необичайно няма нито в яркостта на Венера (още месец ще е приблизително същата - максималната за планетата), нито във временната подредба на няколко планети.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: alext   
Дата:   03-02-17 21:51

Това ясно, от фотографска и любителска гледна точка е интересно.

greatest illuminated extent доколкото разбрах се нарича

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   12-03-17 18:18

Най-голямата небесна атракция тези вечери (около 12 март, ако/където се изясни) е залязващата Венера, която се наблюдава след 19:30 ч. много ниско над западния хоризонт и гледана през бинокъл се вижда като съвсем тъничък, но ярък сърп. Сега осветената част от нейния диск е само 6% – подобно на младата Луна скоро след новолуние.

В нощта на 14 срещу 15 март Луната и Юпитер ще са видимо близки - на около 2 градуса (Луната северно от Юпитер - видимо отгоре и вляво), т.е. в съединение

След полунощ най-удобно се наблюдават двете комети C/2015 V2 (Johnson) - сега е в съзвездието Херкулес и 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak - сега е в южната част на Голямата мечка, до границата с Малък лъв. Достъпни са с бинокли, телеобективи или с малки телескопи. Като поотмине пълнолунието, условията за наблюдения/снимане ще са по-добри. Повече за тези комети с карти на видимите им пътища съм качил на http://nao-rozhen.org/vremenna/Kometi-2017_public.pdf


Пълнолунието за този месец настъпи днес (12 март) след обяд, а новолунието ще бъде на 28 март в 05:57 ч.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   19-04-17 14:14

Сега на 22 април е максимумът на метеорния поток Лириди, с около 18 бързи метеора на час. Не е от най-активните, но е първият хубав поток за годината, който човек може да наблюдава без да мръзне и без да му падат батериите от студа. За България обаче максимумът му се пада след обяд около 15 ч., което значи, че най-близкото подходящо време за наблюдение за нас е към края на нощите на 21 срещу 22-ри април (петък/събота) и 22 срещу 23 април (събота/неделя) . В края на втората нощ (т.е. неделя рано сутрин) Луната ще изгрее в 05:00 ч. за София с 15% осветен диск (изтъняващ сърп – стара Луна). Венера тогава ще бъде в съединение – северно от Луната. Тази планета вече е видима като Зорница и през далекоглед изглежда също като сърп (около 20% осветен диск), което си е атракция.

Кометата 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak вече бавно понижава яркостта си. Около 8 април тя е била от 5.4 mag, а вече е около 6-а mag. В нощта 22/23 април 2017 тя ще бъде в съзвездието Херкулес, близо до границата му с Дракон (до "главата" на дракона). Достъпна е с бинокъл и сравнително лесно се фотографира с телеобективи, но си иска водене.

И накрая традиционния съвет, наблюденията да се извършват от места далеч от градовете, при ясно време.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: batsali   
Дата:   19-04-17 15:06

[beer]

Markishky, имаш ли идея кои честоти между 100 и 1800MHz са най-интересни, ако някой реши да гледа в тоя спектър?

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   21-06-17 10:16

Честито лято на всички! То започна днес в 07:24 ч. Ето едно подробно интервю, което може би ще породи някои идеи у Вас, ето го тук .

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: colorphoto   
Дата:   21-06-17 14:23

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: yarek   
Дата:   26-06-17 11:47

Страхотна тема ! Браво на колегата !

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   22-07-17 14:23

В нощта на 7 срещу 8 август от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение.
То ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната в 20:29 ч. за София, но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе. На тази дата Слънцето ще залезе в 20:39 ч. за София, т. е. малко след изгрева на частично затъмнената Луна. Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21:20 ч. българско официално време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър. За наблюдател от София тогава Луната ще бъде на височина едва 7° 23′ над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток. Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22:18 ч., а до 23:51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка.


За повече информация – вижте картата на Фред Еспенак на https://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2017Aug07P.pdf

(там моментите са в UTC)Публикацията е редактирана (22-07-17 15:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   26-07-17 13:15

И преди лунното затъмнение - малко инфо за по-атрактивните метеорни потоци в края на юли и август: ето тук. Идеята е, че по-добре е да видите или да заснемете по-малко метеори, но да са ярки и бавни, т.е. да се експонират добре, вместо да чакате бързите и по-слаби Персеиди, които тази година са и по време на Луна.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: BXMarkov   
Дата:   26-07-17 22:13

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: colorphoto   
Дата:   27-07-17 03:53

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »