Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   16-10-11 23:21

[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   16-10-11 23:21

Понеже във форума вече има разни теми за NEX ми се иска да систематизираме до известна степен информацията отнасяща (във всички аспекти) се до тези фотоапарати.
Та в този дух, като начало много бих искал притежателите на NEX фотоапарати да споделят опит относно работата с ръчнофокусни обективи, от къде са сдобили с адаптери, с какви обективи снимат и т.н.

off/
Може би с оглед това, че тези апарати придобиват все по-голяма популярност, ще е добре тази тема да бъде (или да стане) първото нещо, което един новоизлюпен притежател на NEX да прочете. Нещо повече, четейки я, всеки ще може да прецени дали му трябва NEX или не.
Много бих искал да се придържаме към основната идея, като оставим спама и меренето на пи*ки за некоя кръчма[smilie5]Публикацията е редактирана (17-10-11 23:51)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Разходка из София" от Mihail Dimitrov - 0 коментара
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
 Re: Know-how за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   16-10-11 23:56

същото е приложимо за всяка безогледална камера

Адаптери - обикновенно повечето евтини вършат работа. Купувам си ги от ибей предимно от продавачи от Хонг-Конг. Идват за седмица-две. Не съм имал някакви непреодолими проблеми с тях.

Адаптерите за СЛР-ски обективи са по-големи заради по-голямара работна отсечка на тези обективи. Адаптерите от телеметрични камери обикновенно са доста по-малки.

Фокусирането става на лаиф вю чрез увеличаване или с Пикинг опцията на Нексовете. Няма особенни грижи - просто е въпрос на привикване. При работа на слънце помагат сенничета за екрана.

Широкоъгълните телеметрични обективи ( по-широки от 35 мм) имат по краищата по малко рязкозт или цветно винетиране заради дизайна на сензора. По новото поколние нексове С3 и 5n имат отместени микропризми на сензора и този ефект е намален.

Друго не се сещам ако някой има специфичен въпрос ще се радвам да помогна.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: thor   
Дата:   16-10-11 23:57
мога да споделя някоя и друга пробна картинка с различни обективи, например :


Sony Nex-3 & Canon TS-E 90mm f2.8, на макс. отворена диафрагма -> @f2.8 + Exif

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2017-02/idvb8306.JPG


https://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-10/joon9222.JPG


http://i.minus.com/iqsScs6TxOWAh.jpg?q=0.0985829092999
[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 00:54

Както споменах в друга тема за NEX, Sony NEX 5N има известен проблем с белия баланс по подразбиране на AWB (jpg).
"Проблема" се реши до голяма степен с фина настройка в посока "В".
Настройката е следната (както е изписано на екрана):
А-В:В3 G-M:0


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: eth   
Дата:   17-10-11 15:39

Използвам Nex 5 с оригинален Sony преходник и обектив Sony 35/1,8 и "бирата" на Minolta. Всъщност разбрах какъв апарат е Некс-а, след като сложих 35-та. По отношение на контраст, рязкост и "богатство" на цветовете няма прилика с китовия 18/55, а за 16/2,8 да не говорим.

Използвам само ръчно фокусиране с "пикинг" ефекта. Избрал съм жълт цвят и максимална интензивност на цвета за "пикинг". Понякога имам проблеми при отворена бленда и портрети - не винаги успявам да "улуча" близкото око, но затова правя няколко кадъра.

Белия баланс при изкуствено осветление не е много точен, затова обикновено го нагласям ръчно - в градуси по Келвин. Всъщност, до момента не съм имал фотоапарат(Oly 8080, Oly E510, Nikon D200, 300, 7000) със задоволителен бял баланс на изкуствено осветление.

Ами, от мен толкова[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 16:55

Някой да даде идея как със Sony NEX3 да снимам от статив без да пипам спусъка и без да трябва да чакам 10 секунди самоснимачка.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   17-10-11 17:24

Доколкото си спомням има и селф-таймер на 2 сек не само на 10.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: nikel   
Дата:   17-10-11 17:35

guciguci, таймера на Сонито се настройва от 2 до 10 секунди, иначе аз съм си поръчал едно инфрачервено дистанционно от ХК, което ми излезе точно 1,95 британски паунда.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: nikel   
Дата:   17-10-11 17:43

Оня ден на ФФ феста в рибарица имах възможността да поснимам с новият некс 7 и установих една особенност. Новата ми неоригинална батерия с чип (марка: Hahnel), която перфектно си работи със Сони некс 5 не иска да работи със 7-цата. След 2-3 секунди излезе съобщение на дисплея "Battery not genuine" и камерата се изключи...
[smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 18:09

Божеее,мислех,че всички скрити настройки съм открил,но това,че таймера се настройва с "option" преди да се селектира,не го бях видял.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: PeterPAN   
Дата:   17-10-11 19:36

некс-3 няма ир дистанционно доколкото знам?

Някой ползвал ли е едни гридове за некс-3/4 пише че добавят тази функция?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 20:43

@guciguci въпросния option го има на доста места в интерфейса(например HDR). Внимавай за тази опция често е полезна.

НЕКС-3 няма дистанционно и само с копчето става снимка. НЕКС-5 има инфрачервен датчик и при bulb (това само на М режим го има) първото натискане на дистанционното отваря затвора при повтроно натискане затваря.

Аз пазаря от иБей-я адаптери също. В повечето случай има европейски търговци, които предлагат адаптерите на сходни с китайските цени обаче ти ги носят за 3-4 дни (не за 3-4 седмици). Най-бързо се оказа доставка с пощата (ДХЛ са по-бавни [smilie18]).

Пийкинга - това със силата не управлява цвета а чувствителността на функцията. АЗ със 28/1.8 и 35/1.8 най-успешно го ползвам. С 50/1.7 и 90/2.8 предпочитам увеличението. Ако снимате РОУ може да сложите ефект "черно бяло " за да личи по-добре пийкинга. Пийкинга май работи по резолюцията на екрана а не на сензора (кофти).

Екрана на некс3 и 5 е най-добре да се обзаведе с твърд протектор веднага след покупката. Има много оплаквания за разни разлепени неща. Аз съм със Сони щракащ се протектор на НЕКС-5 (смених вече два заради надраскване) ама апарата ми изглежда добре. Обективите алуминиевите лесно се надират телата им - моя китак след много люшкане в чанта деот имаше и други твърди предмети се надра по корпуса...не изглежда супер ама супер снима.

16-ката ако се полва правилно прави супер яки снимки! От бленда 2.8 нагоре е много остра в 70% от кадъра и е супер удобна за купони и подобни. За пейзаж ако искате острота от край до край - вземете друг обектив. ДхО и другите РОУ редактори коригират успешно аберациите и кривенето на този обектив.

Руските обективи са сотри на затворени бленди т.е. за снимки на светло или от статив стават. На отворени бленди драма голяма.

Японските и немски стъкла са супер и на отворени бленди като правило, ама и доста по-скъпи.

ЕА1 е удобен адаптер з аминолта обективи щото има контрол на бленд аи се снима по-бързо.

Фиш-а и широката приставки са доста удобни. Фиша е с компромисно качество. Широката приставка по-бива ама не е фиш и няма 180 градуса

НЕКС-5 (май и 3) кропят видеото и а фиша не стават брутални ефекти.

НЕКС-5 и 3 нямат лесен начин да се управлява скоростта във видео режим. За целта има няколко трика:

1. Снимайте на А режим, в който задавате и фиксирате бленда предварително т.е. преди заснимането на видеото. Важно е, софтуера да е версия 4

2. Нагласете си така нещата с бленда и НД филтри, че скоростта да е под 1/100, а исото да не е базово (200) т.е. 400 или 800. Тия неща ги гледате все едно ще снимате нормална снимка.

3. Започнете записа на видео.

По време на видео заснемане с Некс 3 и 5 имате възможност да:

1. Заключите меренeто с полунатискане на спусъка за снимки

2. да променяте компенсацията

3. да фокусирате и да променяте блендата с ръчни обективи (пийкинга за видео е много добре като качество дори с дълъг тъмен обектив!)

Панорамите най-добре стават с 16-ката. С фиш и широката приставка - не стават - щото не може да лепи снимките без дефекти. С 18-55 или други по-дълги от 16мм обективи е малко по трудно с панорамите - трудно се държи равномерна скорост с дълъг обектив. При 2д панорама може да се избере вертикална посока т.е. панвате с широката страна на сензора напред - това е много готино за някои ситуации да си разширите обектива във всички посоки.

Нощните режими - само в AMB имате контрол на компенсацията и белия баланс.

Няма читав начин да палите мигалки от некс 3 и 5!!! За сега единствения начин е да включа мигалката на най-тъп безжичен режим и да настроя мошност под половината (т.е. поне един стоп преди най-мощното) така мигалката може да направи два силни импулса последователно с висока скорост. Хубавото е, че меренето на апарата работи праивлно така. Лошото е за мощността и батерията и модела Ви дето ще окьоравее от мигане.

Еми за тия неща се сещам. [thankyou] [thankyou]

Инак некс-7 ме изкефи максимално. Повечето косури дето горе обяснявам ги няма при некс-7 и повечето при 5н.

ПП Горното са решения за разни неща дето съм имал проблеми. Апарата като цяло и обективте с него са доста впечатляващи и съм супер доволен. Качестовот на снимките е далеко пред кой да е конкурентен мъник. Размера е много готин. Екрана е супер пък и е подвижен (новите олита E-pl3 го копираха). Има супер мнго опции апарата. За да бъде перфектен ми трябва адаптер за мигалка за некс-5 ама ....Публикацията е редактирана (17-10-11 23:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 20:55

ЕДИТ: Да глупаво изказване направих. Изтривам го. Извинявам се.

Пиикинга може да се комбинира с увеличение и при NEX3. За колегата отдолу.Публикацията е редактирана (17-10-11 21:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 21:23

Пиикинга при 5Н може да се комбинира с увеличение.
При 5 каква е ситуацията?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 21:39

комбинира се. По-бързо се фокусира със зум и пийкинг и е супер прецизно. Само със зум ако е малко окнтраста и слаба светлината е трудно на око и тоагва пийкинга ускорява работата много.

3 и 5 се идентични. С изключение на видеото, грипа и инфра червения сензор.Публикацията е редактирана (17-10-11 21:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 21:50

Има един режим DMF, при който при натискане на спусъка, апаратя фокусира автоматично, но ако при натиснат спусък се врътне фокус ринга на ръка, то тогава може да се фокусира ръчно (с пиикинг и увеличение).

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 22:53

с АФ обектиив не знам колко има пиниз да фокусираш на ръка....можер би 50/1.8 или 85/2.8 ако пуснат ще има смисъл за по прецизно.

Един проблем на нексовия фокус е че зоните са големки и фокуса може да закове каквоот иска в квадратчето дето си избрал.

Това на А700 май и А900 е проблем с централната зона, при некс обаче всички зони са големи [smilie18] .

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 23:58

Интересно е, че фокуса кове на разни съвсем дребни контрастни участъци и упорито неще да "хване" голям контрастен участък в непосредствена близост до тези дребни "точки на контраст". Доста странно от моя гледна точка, или контраста за апарата е по-малък в големия участък и по-голям на другите места...[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: mitakabs   
Дата:   18-10-11 07:22

Дам и аз доста бях учуден при първите ми снимки с Некс-а за АФ. Фокусирам малката, а то фокуса на дървото дето се е облегнала ..[smilie10] ...та трябва да му се свикне и да се внимава малко повече, не е дизелар все пак...А за WB и в другата тема ви казах, с тоя апарат само на RAW снимам. Отделно , че си е мазен jpeg-а и снимката става поне 2 стопа по остра като се мине през ACR-a..[smilie24]Публикацията е редактирана (18-10-11 09:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   18-10-11 10:22

ББ се намести в голяма степен с по-горе описаната интервенция (снимам в aRGB). Не съм правил сравнения за острота. Ще изчакам адаптера за К и ще направя тест с Tамрон AF SP90/2.8.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ang_yan   
Дата:   18-10-11 10:43

Някой поръчвал ли си е Slav да му направи адаптор за Некса? Ако има такъв нека сподели впечатления.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 11:42

Айдеее... дойде ми една неоригинална батерия за 5N, сложих я и тва мисли 2 секунди, изписа надпис, че "Бтерията не е подходящ тип" или нещо подобно и си загасна.

Сигурно проверява контролера на батерията и ако не намери тва дет му трябва, у лево.
Кофти, кофти, кофти... за сега.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   20-10-11 11:50

Малее,и аз чакам една. Старите тройки дали работят с ментетаж

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ivodam   
Дата:   20-10-11 12:11

За мен определено представлява интерес новият Некс 7, заради първо наличието на визьор и второ един Цайс на 24 мм.


[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 14:16

Ако някой уцели БАТЕРИЯТА (става дума за неоригинална такава), нека драсне един ред в темата за типа (капацитет), от де я е взел, цена и т.н.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: premiera   
Дата:   20-10-11 22:17

Аз си взех тази
По моя преценка държи около 20% по-малко от оригиналната, но за цената си заслужава.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 22:28

premiera,
на какво тяло я поставяш (5 или 5N или нещо друго)?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   20-10-11 22:34

Иво и аз туй чакам. 50-така също искам да го взема и ставта супер системка само с праймове - 8, 12, 16, 24, 50

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 23:05

Днес ми пристигна адаптера К-NEX. Завъртях му отпред един Pentax FA 50/1.4 и се втрещих от картинката (жпг директно от апарата).

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   20-10-11 23:27

стига бе отлкоз ли е зле [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: premiera   
Дата:   20-10-11 23:37

ZENON,bатерията я ползвам на Nex3.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 23:45

hotsnail, не бе :)
В добрия смисъл имам предвид[smilie25]

Edit:
Поръчах още една батерия от ибей, надявам се да върже... ако не, ще имам 2 за продан по 12 лв/бр :)
Ако пък да ще постна коя е.Публикацията е редактирана (20-10-11 23:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: kalinari   
Дата:   20-10-11 23:47

ZENON , откъде си си взел адаптера, има ли контрол на бленда с обективи без ринг и какви пари е?
ако съм пропуснал нещо нагоре в темата, извинявам се..

Някой отварял ли е роу от некс 7 и ако да с каква програма?


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 23:50

kalinari,
адаптера е куха тръба, без нищо и нищо не контролира - цената 13 лири и нещо.
Обективи без ринг за блендата ще ти работят на най-затворено.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: snik   
Дата:   20-10-11 23:59

Последния Lightroom отваря 7-ца raw-ове, също и ACR

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: mitakabs   
Дата:   21-10-11 08:16

Аз взех тази батерия:
http://www.ebay.com/itm/110737418580?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Като капацитет е 1:1 с оригиналната! Нямам ядпве и с разпознаване и каквото и да е . Даже сег аползвам само нея последно време .. [shtrak]
..Търговеца е много точен и бързо праща, получих я за 8 дена..[smilie10]
..ACR последния не отваря все още RAW от НЕКС 7 за съжаление.. Иначе на А65 и А77 ги отваря да..Публикацията е редактирана (21-10-11 08:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   21-10-11 10:35

mitakab,
извинявай за тъпия въпрос.
Таз батерия на кво Сони я слагаш.
Снощи я гледах и не видях да се споменава 5N.Публикацията е редактирана (21-10-11 10:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: psychoiho   
Дата:   21-10-11 11:36

ЗЕНОН-е, дай да видим моля. Аз леко се чудя моите ръчни обективи дали не издишат на некса

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: kalinari   
Дата:   21-10-11 12:12

Хммм с Lightroom 3.5 не мога да отворя RAW от седмицата...ще се поизчака явно[smilie7]

С цайса24/1.8 и некс 7 имам същите наблюдения за автофокуса на светлина в ресторант - на моменти на места където би трябвало да заключи без проблем, подминава обекта.
Иначе камерата е чудесна, много по-удобна за мен от петицата, може би с 16мп щеше да е идеална комбинация, но като отворя роу-четата ще се разбере точно каква е картинката с 24МП.Публикацията е редактирана (21-10-11 12:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: mitakabs   
Дата:   21-10-11 12:39

ZENON ползвам я на Некс 5, на 5н не би трябвало да има проблеми , защо?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: PolarBear   
Дата:   21-10-11 12:41

Ако някой иска да се отърве от батерии, които не работят с новите нексове, бих го отървал от една-две.

Преходниците на Слав за Некс работят, на разумна цена са и идват много бързо. Използвал съм на М39 и М42 досега, но той прави практически всичко мислимо. И е извънредно точен...

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   21-10-11 16:26

mitakabs,
щот на 5N са се изхитрили и проверяват софтуерно ква батерия си закачил и ако не е оригинална или поне хакната, то апарата не ще да бачка с нея.


PolarBear,
срещу 12 кинта имаш чистак-бърсак бактрия за 5ца.


psychoiho

http://media.snimka.bg/9564/025383448-big.jpg?r=0

Pentax FA 50/1.5 @1.4

http://media.snimka.bg/9564/025383453-big.jpg?r=0

Tamron AF SP90/2.8 @2.8

Тез снимки са качени на снимка.бг. Аз по принцип снимам в aRGB, но не знам дали сайта конвертира aRGM->sRGB, та ако са и по-бледи снимките (ако работите на sRGB) да не се чудите от де е.Публикацията е редактирана (21-10-11 16:35)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   21-10-11 23:20

Малко за разведряване. Ето описание на обектив от Сони на Български

Тънък, лек обектив за телефотография с обхват на приближение 3,8x

Е това е добро описание - тънък обектив - тънкана, демек ефтинджос. Друго не знам длаи може да имат в предвид с това.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: PolarBear   
Дата:   21-10-11 23:57

Зеноне, стига да ти е излишна, вземам я. :))

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-10-11 00:00

Сигурно опитват да вкарат малко хумор в цялата работа... или което е по-вероятно, преводачите им са също толкова "тънки"[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   22-10-11 00:07

Широкоъгълен обектив • Съвместим само с фотоапарати E-mount • Плавен, тих автофокус и пряк ръчен фокус

Щеше да е яко ако за Цайса бяха писали "Дебел, широкоъгълен обектив"

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-10-11 12:48

PolarBear,
колегата valdo беше по-бърз [smile]

Мисля, че ако батерията, която поръчах (отново) стане за 5N да спретнем една по-сериозна поръчка за тези които имат 5N или 7ца.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: desmes   
Дата:   22-10-11 13:31

@ ZENON
срещу 12 кинта имаш чистак-бърсак бактрия за 5ца.

Би ли споделил от къде е поръчана и , евентуално , как се държи , моля ?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-10-11 13:40

desmes,
поръчана е от ибей. Мисля, че цената беше малко по-висока от тази която съм обявил.

Продадох я - за 5N не ставаше, но на колегата с 5 си тръгна без грижи. Нямам представа колко ще държи и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: desmes   
Дата:   22-10-11 14:26

Благодаря ти, проблемът с по-евтините варианти е , че не всеки път си струва минаването по-тънко - особено за батерии. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   22-10-11 14:33

Колеги,моля Ви се,стига с тая батерия. Трета страница вече чета за батерия. Идеята на темата беше много добра. Започнах да я чета с надеждата,че наистина ще разбера интересни ,нови неща за новата ми придобивка. Ама сега всеки път щом отворя темата и новия пост е пак за тази батерия.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-10-11 15:44

guciguci,
обърни ситуацията. Ти имаш проблем, който е нов. Мислиш ли че ще напишеш "стига с еди кво си".
Така се случва. Техниката е нова. Не ясно какво ще изкочи още.
Възможно е наистина да има повече постове, но това е поради факта, че не е ясно кой с какво разполага (сам виждаш от постовете).
И на мен ми се изка да е концентрирано-съдържателна, но няма как да стане това на този етап.Публикацията е редактирана (22-10-11 15:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: PolarBear   
Дата:   22-10-11 17:34

Честито на Валдо. Макар че такава "бързина" озадачава доста...
[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: marrio31   
Дата:   22-10-11 23:32

да се похваля че успешно синхронизирах некса със моноблокове[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   23-10-11 00:19

@marrio31 я сподели как го направи?

Аз успях да синхронизирам със обикновенна малка мигалка ама - мига 2 пъти(!) веднъж на префлаш и веднъж след туй. Така става неизползваема на по-висока мошност, щото не остава заряд за второто основно мигане. Пък и гадно че мигат хората (с 5н ще е по-малък проблема)Публикацията е редактирана (23-10-11 00:20)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: marrio31   
Дата:   23-10-11 10:16

http://www.ebay.com/itm/270824447060?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648


http://i.ebayimg.com/t/SEAGULL-SYK-5-SYK5-Wireless-Remote-Flash-Slave-Trigger-Controller-f-430EX-580

тая джаджа се настроива и игнорира префлаша и натам почти като схемата с балона
http://www.youtube.com/watch?v=ymozYgTvicA

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   27-10-11 18:18

Нищо интересно ли не се случва покрай Нексовете? Много пропадна надолу тази тема.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   27-10-11 21:19

Ся с риск да ми драснат клечка, ще спомена, че чакам поредната батерия.[smilie7]

Освен това дойде един адаптер за М42, та успях да музавинтя един Хелиос 77М 4, но всичко е описано доста добре от колегите още в първата страница на темата (относно работа с ръчнофокусни).

Това, което се сетих, но не съм пробвал все още, е снимане с ръчнофокусен на позиция S (shutter priority). Т.е. определяйки блендата на ръка и скоростта от апарата, дали ще се компенсира автоматично ISO. Този начин на снимане ми се струва удачен при снимки с по-висока скорост, но същевременно по-затворена бленда. Такъв режим има в К-5. ATv - двете настройки (А) & (Т) се променят по-отделно, апарата компенсира с ISO.

edit
Получва се повече от перфектно, на ръка бленда, от апарата скорост, ISOто се нацелва от тялото. Жалко, че на АУТО ИСО "дига" само до 3200. Сега от ръка може да се снимат с ръчен критични от към DOF кадри, без притеснения (особени).Публикацията е редактирана (27-10-11 22:45)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   27-10-11 22:46

[smilie24] Вместо толкоз да пишеш снимай. Естествено че ще работи.

Некс-овете и другите подобни апарати са много много готино направени за ръчни обективи.

гадното на 5-цата оригиналната е че няма минимална скорост т.е. да му кажеш ако падне под 1/60 дигай исо-то. Това се компенсира със S режима.

Мен ми е много интересно как се контролира във видео експозицията с некс-5н. Със 5-цата само бленда (предварително зададена или порменлива ако е ръчен обектив) и компенсация

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   28-10-11 00:48

Ако говорим за промяна на f по време на видео - да може да се променя и работи съвсем реално (в Аv). Апарата компенсира до 3200 май. T.e. ако се снима в Аv, f може да се променя по време на видео режим. Ако обаче се снима в S, пак може да се променя стойността на S в режим видео, но не забелязах да се случва нещо в действителност.

P.S.
hotsnail,
то преди да се снима, нали трябва да се научи човек как става тая работа[smilie5]
Пък и писането не вреди [smilie3]Публикацията е редактирана (28-10-11 09:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   02-11-11 20:07

Интересен бъг при 5Н.
АУТО ИСО по принцип не "вдига" повече от 3200 (както го пише и в упътването). Обаче тази вечер, го ръчках да снима клип и същевременно му врътках f. До тук ОК. После тръгнах да снимам в разни тъмници и да го зоря и кво да видя ИСО-то скокнало до 6400!
Тва крехко телце нема настройка за макс. ИСО, та зех да се чешам. Изключих - включих, се тая. Накрая махнах батерията. Ся пак е на 3200. Странното е, че не мога да го вкарам пак в тия 6400 по същия начин.
Да добавя, че батерията беше зачеркната (демек нема ток) когато го бъзиках.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: iordanov   
Дата:   02-11-11 20:56

Кажи сега и за батерията. Доди ли? [smilie5]
Изнасилвач [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   02-11-11 22:12

да не си пуснал нощен режим с много снимки?

това дига на исо 6400 и на всичко отгоре отказва да го смени [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   02-11-11 23:02

iordanov,
още не е дошла да ге... [smilie7]

hotsnail,
значи снимах клип, врътках f и тва е.
Режима си седи на приоритет на бленда (Av). И така снимаше на 6400. Чак след като извадих бактерията се опомни.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   03-11-11 00:02

Пичове стана!!!! Ооооо чудо!!! NEX-5 перфектно синхронизира до 1/160-а със мигалка и тоя SYK-5!!!

Супер!!! Това ми решава единия от 2-та проблема зарад които мислих да си взема 7-ца.

Ето един човек е написал как става.

http://ssphotos-aboutphotography.blogspot.com/2011/03/nex-5-and-off-camera-flash.html


РАБОТИ!!! Много яко!

Май ще взема 5Н по-натам като ми се снима много видео. Може и виьорче да му взема да си имам е туй когато ми се доиска. Пак ще е по-евтино от НЕКС-7.

Ама се оправих със светкавиците!!! ура ура ура. сега само да измисля как да закрепя тригера и предавателя за некса и да пази сенкя на обекта и на очите ми [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: satyno   
Дата:   03-11-11 00:55

@hotsnail
казват че този дифузьор става за NEX

SYK-5 между дифузьора и светкавичката на NEX свързан с кабелче за радиосинхронизатора ти, а самия радиосинхронизатор и NEX-а на нещо такова. Само тези щипки ме съмняват малко...


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   03-11-11 22:46

Аз по скоро нещо такова искам

http://www.flickr.com/photos/gkemp/5044400167/


Тия работи с балоните...ама SYK-5 е бая по-едричък

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   04-11-11 14:11

http://www.ebay.co.uk/itm/230680540978?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649


Eто я батерията за 5N. За сега не е гаснал апарата.
Не знам колко е читава, че пристигна преди малко.

edit:
Батерията хич не е за изхвърляне. На рождения ми ден всичко живо щрака с Некс-а със светкавица и одържа от 19.30 до към 23.00 и вече сложих оригиналната.
За съжаление на мога да кажа точно колко кадъра е издържала, че тогава алкохола беше приоритет [smilie5]Публикацията е редактирана (09-11-11 18:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: kumba   
Дата:   05-11-11 05:32

Здравейте! Имам един може би леко тъп въпрос. Раздвоена съм м/у Некс 5 и Некс 5Н. Аз съм любител фотограф. Харесват ми нощните снимки. И както прочетох в някоя от темите за Некс-а ,ще съм човек,който може и да не си купи друг обектив. В момента Некс 5 е 699 лв,а Некс 5Н е двойно по-скъп. Въпроса ми е - достатъчно основателни ли са тези различия,че да заложа на по-скъпия модел?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   05-11-11 09:50

Ако ще ползваш широкоъгълни обективи от телеметрични камери 5н заради по новия сензор с отместени микропризми. Иначе 5.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   05-11-11 10:29

Евтиното винаги излиза скъпо. Ако имаш парите - зимай.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: eth   
Дата:   09-11-11 18:32

Купих преходник за Некс-а от Славей, следвайки препоръките от форума. Механично преходникът не е лош, пасва добре, но тялото не ми позволява да направя снимка. Ситуацията е следната: към Nex5 закачам обектив Nikkor Micro 60mm 1:2,8 D.

На екрана на Некс-а се изписва съобщение "Обективът не може да бъде разпознат" и не ми позволява изобщо да задействам затвора.

Някой ще сподели ли "Know how"?[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   09-11-11 18:36

Аааа.. отиди в Setup -> Release w/o Lens -> Enable

тва мисля че е.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: d_ave   
Дата:   19-11-11 23:18

нещо потъна темата, та да я посъживя малко:) разрових се из капачките в нас и се оказа, че задна за пентакс к байонет пасва перфектно на некс обектив. предполагам и капачка за тялото може да стане без проблем

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   19-11-11 23:35

@d_ave китайците продават много хубави капачки за некс. Комплект за тяло и за обектив

http://www.dealextreme.com/p/camera-body-rear-lens-cap-cover-set-for-sony-nex3-nex5-58089


За 6 лева са супер.

Пък и виж какво чанте са ушили...

http://www.dealextreme.com/p/vintage-protective-pu-leather-one-shoulder-camera-carrying-bag-taupe-10...http://img.dxcdn.com/productimages/sku_102955_1.jpg

Публикацията е редактирана (20-11-11 00:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: d_ave   
Дата:   20-11-11 00:58

hotsnail, аз още си чакам моите капачки, че DX са жързи както винаги:) иначе ми пристигна преходника към М42 и трябваше да спасявам положението с подръжни средства.

чантата нещо не ме грабва, прекалено винтидж ми идва, аз си взех един от калъфите дето са по тялото, ама ме е яд, че взех първия попаднал ми и не съобразих светкавицата, та седа малко трудно се затваря:(

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-11-11 01:10

Аз пък се набутах с некви капачки дето ми излезнаха златни, понеже първо купувам, после гледам.

Чаната ей тази:
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/260102010004.htmlОтговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   21-11-11 14:02

И на мен ми пристигна преходника. [smilie18]
Малко шаренийка се получи ама... Сега ако някой ми даде идея как да закача ремък за обектива,че да не изкъртя байонета на нексчето.


http://photo-zona.net/images/user47502/album13866/large/1321876877_qzov2815_2011-11-2113.33.31.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: mitakabs   
Дата:   21-11-11 14:16

[smilie18] [smilie18] [smilie18]
..изнасилил си Некс-а бре майна.. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   21-11-11 16:10

Ремък с винт за обектива. Носиш обектива не капачката изодзаде [smilie5]

P.S.
Ей това имам предвид, долу на снимката.


http://media.snimka.bg/9702/025659354-big.jpg

Публикацията е редактирана (21-11-11 22:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   21-11-11 20:59

Хаххаа сега пусни снимка на някое пиле с тая базука - ясно на най-отворено пуцаш

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   21-11-11 21:31

Eто първото пиле... Има пиле в кадъра,заклевам се. [smilie18]
Ела да снимаш на най-отворено,на ръчен фокус,от ръка и без стабилизация. [smilie9] . Мазохизъм...... Има влак,ако искаш. [smilie8]


http://photo-zona.net/images/user47502/album12571/large/1321903812_txyr4706_DSC02929.JPG


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   21-11-11 21:35

охооо страшна гарга. А сега ако сложиш едно 7Д за капачка на обектива дали няма да е по-лесно [smilie18]

Предполагам е мъка с такъв голям обектив. За фокуса не знам ама

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   22-11-11 16:03

Абе друго си е да закачиш 300мм (450 мм) на Sony NEX...
(Sony NEX3 + Canon EF 300/4 L IS )


http://photo-zona.net/images/user47502/album12571/large/1321970541_oleo1295_DSC03075.JPG


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: чепат   
Дата:   22-11-11 20:44

препоръчайте протектор за екрана на 5н (сензорния екран) [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-11-11 21:10

http://www.ebay.co.uk/itm/170698072438?ssPageName=STRK:null:IT&_trksid=p3984.m1542.l2649


http://www.ebay.co.uk/itm/250897939382?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649


Това съм пазарувал.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: чепат   
Дата:   22-11-11 22:46

Благодаря Зенон, доколкото разбрах става въпрос за това ?

Не видях да пише, че е за сензорен екран (тъч скрийн). Предполагам, няма проблем? [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   22-11-11 23:03

Точно за това става дума. Сложил съм го и не забелязах никакви проблеми с тъчскриин-а. Работи както преди.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: чепат   
Дата:   22-11-11 23:10

[smilie24] благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   23-11-11 16:51

Благодаря и аз. Поръчах си и от тези за моята 3ка. Да видим с кое е по-добре хард или софт.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   23-11-11 18:09

Твърдото го слагам по екскурзии, когато апарата се шматка на каишка.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   24-11-11 12:21

Като си отворил приказка, каква каишка ползваш? Че тая дето е в кутията нещо хич не ми харесва, ама изобщо. Също така някаква идея за каишка за през китката само или комбо.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   24-11-11 13:16

Сложил съм тази от комплекта, но също така имам и една, която е точно за сапунерки (през китката) - тази

Също така ползвам и ето тази с винт за статив и през рамо.

Глезиме се [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   24-11-11 14:44

Аз сложих само ремък за китката,да не се изкушавам да ми виси на врата с разни тежки обективи. така само за контрол,ако случайно се изплъзне. И прибирам в чантата. Обаче НЕ слагай ремък от тези за сапунерки,защото ако знаеш как гадно се изскубват там където е свързано това конче на края. Аз отрязах един ремък за врат много тънък и си го прекарах през едната халка на апарата,а от другата си го затягам и отпускам като обикновен ремък за врат,с тези пластмасовите ,през които минава ремъка.Публикацията е редактирана (24-11-11 14:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   24-11-11 17:47

Аз сега ми светна точно какво ще направя.
Ще е нещо като ремък за сапунерка, а по-точно ремък от дистанционно на Wii. Имаш Wii пиеш мляко.

Благодаря за идеята.

Ето примерни връзки. Закопчаването е доста удобно против "изплъзване".

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   24-11-11 18:35

batzas,само да не съжаляваш после. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: titi11   
Дата:   24-11-11 18:51

[smile]

Някой да е пробвал този ГРИП за NEX ! [cool]
Голяма гъзарийка ! Точно за буркана на guciguci [beer]Публикацията е редактирана (24-11-11 18:54)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   24-11-11 21:07

ОТ СайберШот е най-харна кайшката ма нема....та си зех от една малка чанта за сайбершот


https://lh4.googleusercontent.com/-bkLmOqxqAfI/TUHD7vb4EYI/AAAAAAAAL-I/rtQDBuuVnEA/s640/_DSC0156_DxO

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   24-11-11 21:19

Гъци,
Не мисля! Можеш в ютуб да погледаш как разни хора си чупят ТВ-тата с вии контролерите, само заради това че не са си сложили каишките. Повярвай ми направени са "яко" тръскане, което никога няма да се случи с апарата.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   24-11-11 21:30

Еми вие си знаете...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   24-11-11 21:45

Мама му стара, като е с каишка за китка, изглежда като сапунер и ми се струва, че почва да снима като такъв (въпреки, че е черен)[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   24-11-11 21:49

Аз пък точно за това му се радвам. Изглежда като сапунер,пък какво се крие вътре.... Нещо като тея новите мини купърчета. Едно ми изкара акъла веднъж на едно кръстовище.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: чепат   
Дата:   26-11-11 17:27

Някой да има впечатления от този адаптер или да препоръчате подобен с контрол на блендата за тези пари [cool]

Мога да кажа, че 5н е много забавна машинка [shtrak] [shtrak] [shtrak]
Ето и една снимка от 5н на 3200 исо с пентакс 50/1.2 на ф1.2
https://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-11/coyi4616.JPG


http://photo-zona.net/images/user65801/album272777/large/1322320538_fcjz3202_DSC00168small.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   26-11-11 21:32

5н тяло

В европа няма 5н само тяло.

Днес разкъках 5н много по готин от оригинала е.

МАлко ми остава да го грабна и да не дочакам 7-цата

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: Zeno   
Дата:   26-11-11 22:26

Много интересна е тази фамилия Nex, доколкото разбирам от обяснениятадо сега е много трудно да направиш снимка без някакви условности, да не кажем невъзможна, гледайгки по приложените снимки до момента.
Изхождайки от яростната реклама, явно нещата не са им добре в продажбите, това във функция най-вероятно от качество-цена, та да платят на толкова клакьори по форумите за скрита реклама.
Винаги гледам с резерв на такива яросни реклами и НИКОГА НЕ БИХ СИ КУПИЛ ТАКОВА НЕЩО!
Най-вероятно в близките месеци ще се появат подобаващите им заместници и затова изчакайте! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   26-11-11 23:16

Куп0увай каквото щеш.

Факта е че тука пишат хора дето са снимали със всякакви ДСЛР-и и явно компактните безогледални с аим голям кеф. Не е въопрос само за Некс ами и Пен и Г системата са много готини.

А които иска да си снима с каквот има под ръка. Няма нищо задължаващо. Все пак има хора дето се кефят да ги бият с камшик бих си представил че на някой и некс не би му харесал, колкото и да е странно.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   27-11-11 00:55

Zeno,
що пишеш в тая тема?[smilie7]
Обърни внимание на името на темата. Ако нямаш какво да споделиш по същество, чувствай са свободен да не пишеш тук.
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   27-11-11 01:04

чепат,
аз не виждам нищо, което да контролира блендата на К обектив в адаптера, който си посочил. Да не би да пишат колкото за реклама...

hotsnail,
доста мислих за НЕКС7, но тия 24МП ме разкандардисаха. Факт е, че е по удобен с тия 3 врътки... Ех, ако 5Н имаше визьор...
Но такъв е живота [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: чепат   
Дата:   27-11-11 11:50

Zenon, пишат в описанието The built-in aperture provides capabilities of controlling aperture of newer Pentax lens. Дадена е снимка с 18-55, който не вярвам да ни пробутват да ползваме на най-затворено. Мисля да го поръчам тия дни, пък да видим [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   27-11-11 11:58

чепат,
никъде не видях да има неква механика за лостчето, камоли някакви контакти от страната на тялото. Да не се прецакаш... [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: psychoiho   
Дата:   27-11-11 14:29

има има, в европата се продава само тяло -

тука

аз бих си взел комплект, 100 евро излиза обектива

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   27-11-11 14:35

то има визьор за 5н бе не е проблем това. Няма как хем визьор хем светкавица - това е единствената грижа май в момента.

ПП Вярно не си струва само тяло ако е 100-200 кинта разликата. Китака си е хубав.Публикацията е редактирана (27-11-11 14:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   28-11-11 17:38

hotsnail,
мрънкам си.

Сега въпрос:
идея за това как или дали изобщо е възможно да се регулират броя кадри при режим панорама.

Много кадри први и ако не ми се прави 1000 градуса панорама трябва да движа тялото много бавно, докато реши да спре.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   28-11-11 19:35

Ми пусни спусъка. Или аз нещо не разбрах въпроса.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   28-11-11 19:36

Правилно си разбрал.
Натискам и пускам и това се забравя от щракане.
Та се чудя има ли вариант (прерових де що има опции) да му задам брой кадри при снимане на панорама.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   28-11-11 19:45

Броя кадри има значение само за препътлването на буфера.

Има размери панорама от 16:9 (3Д) след това нормална и след това широка. Допълнително ако е 2Д панорамата има възможност да кажеш вертикална и там пак нормална и широка.

така де имаш 5 размера от които да избереш.

Пък ако хване нещо в повече има кроп.

ама 16:9 е приблизително същото като 3:2 а широката хоризонтална е бая с 16мм-ия т.е. има доста голям избор.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   28-11-11 21:41

Тия опции ги прегледах. Но няма опция в която да зададеш брой кадри (за който и да е вид панорама).
Ако снимам около 90 градуса панорама с дизела, правя не повече 5-6 кадъра (хоризонтални, вертикални отиват повече, то е ясно). Докато това нещо е бесно бе.[smilie5]

Явно не са сметнали за необходимо да дават много-много възможности на юзера да бърника.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   28-11-11 21:51

ами то снима с 7кадуъра секунда ако е от старите и 10 ако е новичко.

Та просто снима докато си напълни кадъра или буфера.

Може да стане с 5 снимки ако движиш по бързо и е къса панорама, може и с 30 ако е дълга и се бавиш.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   28-11-11 22:52

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony_nex_7_rolling_review.shtml


Ето едно много готино ревю за 7-цата.

5н май няма почти никакво предимство във високото исо освен а 12800 и 25600 (последното го няма на 7-цата).

Между другото какво би Ви било интересно да видите в едно ревю?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   28-11-11 23:32

Начи 5Н шуми по-малко от 1 600 нагоре като гледам преоразмерените семпли.
Дали на мен ми се струва, или на тези смпли, които не са преоразмерени се губи детайл при 7цата?
Освен това, този обектив е много остър в центъра и мек в периферията. Разположил е таргета така че не може да се види реалната резолюция на системите...
Двете фотки шерват една технология на сензора и ми е нереално да се очакват огромни разлики в качеството на картинката.
7мицата е по-удобно тяло, това е извън всякакво съмнение, но пък човек си плаща за това.
Бих се замислил сериозно за тая седмица, стига да имаше 16МП сензор. С 24МП обективите стават много скъпи нещо [smilie5]

hotsnail,
не виждам как ще рабере колко кадъра ми е панорамата. По-скоро има определено брой кадри, изщраква ги и спира. Даже сега си правих експеримент. Движиш, не движиш апарата - щрака си за определено време.Публикацията е редактирана (28-11-11 23:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   30-11-11 10:12

В DxOMark вече е налична информация и е тестван NEX7.
(Защо този форум, въпреки опцията за вмъкване не ми позволява да вмъкна дълъг линк??????????)Публикацията е редактирана (30-11-11 10:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   01-12-11 10:21

Здаравеите на всички във форума!!!
Имам един въпрос и аз. Със Sony NEX-5N съм от скоро и и не мога да намеря дали има опция да ограничиш максималното исо при което да снима камерата примерно на режим "Р"

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   01-12-11 10:34

Май няма такава опция. Изобщо опции за настройка на функцията АУТО ИСО мисля, че не е налина.
На АУТО ИСО интервала на стойностите е м/у 100 и 3 200.
Някой беше споменал че при нощен режим се вдига до 6 400.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   01-12-11 10:41

Защото има ситуации в които спокоино може да се направи снимка от ръка примерно на исо 800, а камерата вдига на 2000 примерно за същия кадър [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   01-12-11 12:44

ами ти на какъв режим я ползваш? Ако си на А режим боикновенно гледа скоростта да ти е 1/(1.5*фокусното разстояние) т.е. ако си със 50мм обкетив гледа скоростта да е под 1/75-та т.е. 1/100 и дига ИСО-то до тая скорост.

При S режима гледа макс блендата да е ф/2 или дори ф/2.2 т.е. ако си с 1.4 обектив го затваря на 2.2, пази ти избраната скорост и задава исо. ако е много светло смъква първо исо-то и после затваря блендата.

Според мен или много си затворил бленда или искаш много висока скорост и апарата няма избор.

За Авто режимите ...според завсии какво си избрал - там е малко като перланя - дънките ги перем на 40 градуса 1 час със центруфуга на 800 оборота и предпране. Защо така? ми така са решили че трябва ....твойте дънки трябвало да се перат 80 минути ми не става. На най-големото авто исо-то се определя от избраното ниво на дефокус (т.е. блендата).

Според мен ако имаш претенции за исо-то се научи даползваш А и S режимите. Май на НЕКС-5Н е оправен Р режима и е смислен. На оргиниалната 5-ца е доста глупав Р режима - няма exposure shift - просто избира нещо и пуца ама.... Та ако е смислен си изебери как да ти работи exposure shift-а с бленда или скорост и снимай. Аз винаги съм предпочитал с бленда ама сега с ръчните обективи видам че и скоростта е интересна опция

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   01-12-11 13:28

Преди бех със NEX-5, а сега съм с -5N. Разбирам какво искаш да ми кажеш. Имам предвид че както си снимам племенниците примерно и не искам много да му мисля, слагам на "Р" -програм ауто, и си щракам.... та когато е на закрито и без светкавица виждам, че камерката може да направи снимката на доста по ниско исо, съответно и по ниска скорост без размазване от трептене, а обикновенно избира 2000-3200, което си вкарва доста повече шум. Та затова питах дали има опция да огранича максималното исо което да избира.... Просто в някой ситуации искам да снимам без много да пипам настроиките....

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   01-12-11 13:35

еми на авто т.е. зелейното не пипаш нищо ама апарата като види че има човек и т.н. почва да си мисли, че скорстта не бива да пада под 1/60-та примерно, ама блендата ти е 5.6 на китака и му е тъмно и дига ИСО-то. Виж всикчите стойности. скоростта колко ти е? а бледната?

ако си на бленда 5.6, исо 2000 и скорост 1/100 или по бавно...няма мнгоо избор освен мигалка за по-ниско исо.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   01-12-11 13:50

не съм на "зеленото"- интелиджент ауто, както казваш, а "Р" програм ауто... предишния беше ограничен до 1600, което ми се виждаше напълно достатъчно за такива снимки на закрито без светкавица, а този 5н е до 3200 и доста често качва над 2000 без да е необходимо според мен и в случая и аз ръчно се налага да го намалям за дадена снимка, после за следващата да го коригирам пак.... на някои снимки за по малко шум... няма значение това, въпроса ми беше дали има опция ръчно да огранича максималното исо на което да снима, за да може да не го пипам непрекъснато в някои ситуации а камерата просто да не качва над 1600 примерно...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   01-12-11 14:02

не тия опции ги слагат само на 7-ците [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   01-12-11 15:01

Жалко, да се надяваме че в някои от новите версии на софтуера ще вкарат и тази възможност.... [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: procokal   
Дата:   07-12-11 16:30

Намислил съм да си взема 5н кит с 1855сел. От къде е най-изгодно (в бг)?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: Hotsnail   
Дата:   07-12-11 22:30

От павилиона май беше 50 кинта по евтинко

Ама по интернет от германия или великобритания може да хванеш някоя коледна примоция а сюестиш 100-200 лева

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: procokal   
Дата:   07-12-11 22:49

1299лв Фотосинтезис: "тяло Sony NEX-5N (черен) + обектив Sony SEL 18-55mm F/3.5-5.6 + чанта Sony LCS-EMF + карта Sony SD 4GB HC Class 4"

Сега видях, че е имало "clicking problem" докато снима видео. При вас има ли го това нещо?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   08-12-11 00:18

Не.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   08-12-11 13:26

Тамрон май усетиха на къде духа вятъра[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-11 13:35

Тия от сигма и Тмапон са много странни.

Защо пускат обективи дето Сони са ги пуснали ......при толкова много дупки.....

Е тия от тмапон ако пуснат качествен 17-50 / 2.8 със сходен на 18-200 размер цена няма да имат. (дори и да 17-50 / 3.5 или дори 17-40 / 4 )

Сигма също 30/2.8 макро ..... как въобще им го роди акъла.... не може ли 20/2.8 или 30/1.4 или 60/2 или 90/2.8 поне да не е 1:1 със тия на Сони.

Нещо странно има. сигурно тия модели най-лесно се дизайнират а другите изискват повече време ли?

то е почти невъзможно да измислиш точно тия модели за Некс.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   08-12-11 13:59

Точно този шантав зум 18-200 си го обяснявам с "идеята", че нексовете са туристически фотоапарати. От там предполжението, че ще имат по-големи продажби.
Може и да греша, но това ми се завъртя в главата моментално след като видях анонса.

Но пък веднъж усвоили технологията, не вярвам да мине дълго време и за различни дължини и т.н.

P.S.
Уверен съм, че следят много зорко продажбите на НЕКС...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-11 22:06

Да ..ако е значително по-малък и/или евтин от Сонито...ок. Ако има ултра бързо фокус на 200мм пак е интересно (ама с бленда 6.3 на дали ще е бърз)

Ама ако е около или над 1000 лева....Сонито е един от най-хубавите оптически хипер зумове, със най-добрата стабилизация за фотоапарат....

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: NikNikolov   
Дата:   25-12-11 13:40

Искам да снимам HDR фотография, позната още като фотографски клин или Brackeding със Sony NEX5.
Най-нормално е да снимам от статив. Най-нормално е да снимам с дистанционно, или с 2 секундно закъснение, за да избегна вибрации от спусъка.
Да, ама не ! Опцията между 2 те функции е ИЛИ.

Ето защо софтуерът за хора научили се да четат на азбука, не бива да се пише от хора, научили се да четат йероглифи.
Логическото мислене е различно и затруднява, както едните, така и другите.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: psychoiho   
Дата:   25-12-11 15:03

какви "вибрации от спусъка" очакваш при апарат без огледало??

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Hotsnail   
Дата:   25-12-11 15:20

Между трите функции е "или" т.е. Клин, дистанционно и таймер.

Аз бих те посъветвал от статив да снимаш режим дистанционно и да гласиш компенсация при А режим или скорост да гласиш на изцяло ръчен режим.

Мисля, че ръчния режим ти е единствена опция. Кина е само +/-2 т.е. Много малко за хубав ХДР. Дори вградения ХДР е +/-3 стопа т.е. + 6 динамичен обхват.

При сони/минолта и канон подхода е малко по-особен - има малък брой опции с които можеш да направиш всичко с малко комбинативност. При олимпус и никон има много много опции и е малко трудно да ги научиш (ако следиш темите с никон ще видиш как 60% от хората нямат идея какво може апарата им).
Инак некс-5 наистина е доста опростен на някои места, та понякога е неприятно. Въпреки че има решения. В 5н са дали повечко свобода и съответно е малко по-сложен апарата.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   25-12-11 17:51

Ето първи впечатления от 18-200 на Тампон.

цък


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   30-12-11 00:17

http://karaatanasov.info/index.php?entry=entry111229-221046


Драснах кратка статия за това как да се използва НЕКС със външни светкавици.

Има и кратинки ако не Ви се чете [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   03-01-12 10:31

Самоснимачка-дистанционен спусък на Nex-3.

Чудех се по нова година, как да снимам цялото семейство, но с светкавица и малко повече кадри. Та в общи линии серийната самоснимачка не свърши работа. Та се сетих за функцията за снимане при усмивка(четем понякога упътването). Е страшна работа свърши с 2 малки буйни деца. Може на някой да му е от полза. Дори на някой с 5 и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   03-01-12 15:43

Някой питаше за дистанционнен спусък, оказа се че единственото универсално е това: http://www.youtube.com/watch?v=iYhf1u1zs_s

Но дори няма букса за външен синхронизатор.
След като питах съпорта им, ми обясниха че ако напиша статия за какво бих го ползвал, ще ми го имплементират като цената остава същата - 200$.

С малко подръчни материали успях да си сглобя механичен електромагнитен дистанционен спусък (излезе ми без пари), ще пусна снимки по-късно ако някой се интересува [shtrak]

Въпрос, освен оригиналниа адаптор Е-А mount, има ли друг (по-евтин) който да поддържа АФ?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: desmes   
Дата:   03-01-12 18:25

Автор: JohnyWalker
Дата: 03-01-12 15:43

...
С малко подръчни материали успях да си сглобя механичен електромагнитен дистанционен спусък (излезе ми без пари), ще пусна снимки по-късно ако някой се интересува


Би ли споделил снимки, моля ?
Благодаря [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: geopal   
Дата:   03-01-12 19:24

JohnyWalker президент! [smilie24] [thankyou] [cool]
много готин е спусъкът, пускай видео и снимки да се радват хората!

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: insofia.net   
Дата:   03-01-12 20:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   03-01-12 20:30

Ок, ето обещаните снимки, ако не е ясно питайте :)

От долу и от ляво има една Г-планка която се завинтва на мястото за статива.
На нея съм закрепил реле, което натиска спусъка.
Релето се задейства от 9 Волта батерия, с най-обикновен ключ или ако искате timelapse може да го прекарате през intervalometer.

Тежи 220гр. и не забелязвам никакви вибрации при натискане.


http://facebook.trepa.ch/NEX/nex1.jpg


http://facebook.trepa.ch/NEX/nex2.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   17-01-12 20:56

Май някой питаше за китайска батерия.
Ето тази пристигна преди малко и работи перфектно с Nex 5N.
По-късно ще пиша и колко издържа

http://www.dealextreme.com/p/replacement-compatible-7-2v-1500mah-battery-pack-for-sony-np-fw50-48256

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: geopal   
Дата:   17-01-12 21:11

@JohnyWalker
браво за спусъка! искам и на мен да направиш някой ден!

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: PeterPAN   
Дата:   18-01-12 15:49

@джони-пешеходеца, добре реализиран идея и аз мислех да я правя ма се отказах, в пентакс к-р тази функция е вградена в тялото, като функция се пише с 10 реда на ц++ или каквото има подръка, ма айм сори карат феновете си да правят глупости [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   18-01-12 18:02

http://conurus.com/sony/buy-eos-nex-adapterhttp://photo-zona.net/images/user258/album360094/large/1326902380_canq5835_canonEF-emount_09.jpgСкъп, но осигурява съвместимост с много Canon EF & EF-S обективи!
AF няма, но всичко друго работи - дори IS.
Надявам се да наваксат с производството.

[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   18-01-12 18:18

Туй ще да е онзи адаптер за $400 - май няма АФ а само управление на блендата и на ИС-а.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   31-01-12 19:25

Сравнение м/у китовия и Минолта Роккор 50/1.4

цък


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: PeterPAN   
Дата:   31-01-12 20:33

Едно напълно безмислено и безполезно сравнение [smilie18]

се едно да сравняваш ферари и трабанче на 1-ва със скорост 10-50 км в час [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   01-02-12 00:46

@PeterPAN
Не бих могъл да изкажа съгласие с твоето мнение.
Винаги е добре да се знае кое колко може. Дори да не е сравнение, а прост тест на обектив.

P.S.
Кой е тук траби-то, че не ми става ясно...[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   01-02-12 01:29

бе стига, бе. Несериозно е да ги сравняваш тези двата[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   06-02-12 22:57

Некс 5Н се оказа, че има една полезна функция (не знам дали е описана в менюала).
При МФ (режим на фокусиране Direct Manual Focus - DMF) ако се докосне дисплея там където искаме да фокусираме, то този участък се увеличава, което прави цялата работа още по-лесна.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   08-02-12 11:02

NEX-5N Handbook - extra big user manual

тук

тук

и тук

Или ако са умрели линковете, мога да пратя на мейл.

P.S.
Възможно е да се припокрива с електронния вариант на менюала. Не съм ги чел и двете (и менюала и това тук), така че не ме съдете много строго ако се окаже, че са едно и също [smile]Публикацията е редактирана (08-02-12 11:08)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   22-02-12 23:07

Ok, забравете за предния хак с релето, вече имам запоена букса за външно дистанционно [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Ето как работи 5N с Promote Control, в режим time lapse:

http://youtu.be/I5EUHNrSZ78


Предварително се извинявам за лошото качество, просто съм прекалено развълнуван :)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   22-02-12 23:18

Има вече подръжка на DxO за NEX-7 RAW [cool] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   02-03-12 09:05

NEX5N - нов firmware:

http://www.sony.bg/support/bg/product/NEX-5N/downloads/FW_NEX5N_V101_WINs1


АФ е по-добре=по-бърз.
/... а може и да си внушавам.[smilie5] /

[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   02-03-12 19:29

... и аз си въобразявам същото + фокусира по-добре (от преди) на по-малко контрастен обект.Публикацията е редактирана (03-03-12 18:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   06-03-12 07:44

http://kurtmunger.com/sony_nex_55_210mm_f_4_5_6_3id318.html


[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   10-03-12 09:24

Качествени МФ обективи на NEX7 & NEX5N:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1042&message=40862374


Разликата е учудваща, поне за мен. [smilie10]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: didesignbg   
Дата:   10-03-12 09:37

Изглежда си пропуснал този факт. Некс 7 не работи добре със симетрични обективи. Почти всичко широкоъгълно телеметрично не работи както трябва, меки ъгли и маджента оцветяване. Проблема е че подобни неща се случват и с някои други обективи.
Клаус е човекът, който тества обективи във фотозон.де:
I just tested the Sony 30mm on the old NEX 5.
It's still a pretty crappy lens although not as bad as on the NEX 7 so I'm now sure that there's a negative border/corner effect on the 7. At max. aperture there even a higher absolute quality on the NEX 5 @ 14mp than on the NEX 7 @ 24mp.
Subjectively the 50/1.8 OSS doesn't seem to suffer as much but then it's shouldn't be as affected by the corner issues anyway.
.
.
I'm next to giving up lens testing on the NEX 7 now.
This sensor seems to be totally unsuitable for testing lenses and, frankly, I consider it to be an epic failure.
http://forum.photozone.de/index.php?/topic/2009-nex-7-vs-nex-5/

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   10-03-12 09:52

Да, пропуснал съм го.
Благодаря за линка!
От него стигнах до:

http://dearsusans.wordpress.com/2012/02/24/89-battle-of-the-tiny-titans-sony-nex-5n-vs-sony-nex-7/


"Verdict: The Sony NEX-7 is a high-end Ferrari. Give it a track and perfect conditions and it will outpace most other cars on earth (no discussing finer automotive points hear, you get my drift). Compared to which, the NEX-5N is a Range Rover. It will tackle most anything you can through at it with grace and efficiency.

For someone travelling, sometimes in bad light, and using manual lenses, there’s simply no match. A NEX-7 body with a NEX-5N sensor would be wonderful, but I’m happy with it as it is. Next on my list is the Fuji X-PRO1, but pictures so far do not show any advantage compared to the NEX-5N, so it looks like this little puppy is going to stick around for some time. At least until the full frame mirrorless comes along, that is. "

Полезно е, за поглеждащите към NEX7.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: didesignbg   
Дата:   10-03-12 09:58

Наистина, сравнението с кола от Ф1 е изключително точно[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   10-03-12 11:55

Мда... по нашите пътища е ясно [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   12-03-12 15:20

SEL-30M35 - Review / Test Report


SEL-50F18 Review / Lens Test


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: insofia.net   
Дата:   12-03-12 17:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: didesignbg   
Дата:   12-03-12 17:21

http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/sony_30_35_nex/mtf.png


Макро обектив ... [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   12-03-12 18:17

Тия обективи са правени за Некс 5... 5Н [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: valdo   
Дата:   13-03-12 22:25

Да питам знаещите. Някой ползвал ли е

това?

Знам, че е за снимане на видео, но дали не заменя в някаква степен ел. визьор? [smilie11]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   21-03-12 14:07

Интересни:

http://www.bmupix.com/journal/2012/3/17/carl-zeiss-c-sonnar-t-50mm-f15-zm-image-quality.html


http://www.bmupix.com/journal/2012/2/20/sony-e50mm-f18-oss-test-images.html... и "(SR5) Samyang will release NEX lenses with autofocus!"[smilie24]Публикацията е редактирана (21-03-12 14:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: mihajlov2   
Дата:   21-03-12 15:04

Муш едно примерче - директен JPEG - NEX5 с турбо зум 18-200:


http://s019.radikal.ru/i625/1203/25/a1f980d0053f.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: insofia.net   
Дата:   21-03-12 17:41

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: mihajlov2   
Дата:   21-03-12 22:41

Да, т'ва "дребно" обективче не е чак толкова зле.
Ето още един пример - този път от RAW:


http://img-fotki.yandex.ru/get/6203/157683043.0/0_653d0_a9afd883_L.jpgА това е линк, който води и към пълен размер (като цъкнете върху "в другом размере", а след това - върху "оригинал"):

http://fotki.yandex.ru/users/cool-mihajlov1/view/414672/

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   21-03-12 23:29

mihajlov2,
има ли възможност да се направят примерно 5 кадъра @Ф8 върху тухлена стена - примерно на различни дължини (18, 50, 100, 150, 200мм) така, че стената винаги да е в кадър цялата.
Много е възможно да е тегаво занимание [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: mihajlov2   
Дата:   21-03-12 23:56

Тухлените стени не са ми най-любимите обекти за снимане, но може да се измисли нещо. Но честно казано, не ми се занимава да разпъвам стативи, да ходя назад-напред, и т.н. По-лесно ще е от една точка на снимане. Нищо не обещавам твърдо, но все пак някъде към събота-неделя...
А навремето имаше един руски сайт, където някакъв юнак с псевдоним Кьонигер тестваше разни камери и винаги ползваше една тухлена стена. Юнакът отдавна престана да прави нови тестове, но сайтът му засега си стои http://www.videozona.ru/Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: mihajlov2   
Дата:   25-03-12 00:11

Отново по повод качествата на SEL 18200 OSS: поиграх си с няколко кадъра и мога да ви покажа нещо като псевдотест, който на всичко отгоре е и абсолютно некоректен[smilie18], защото:
1. Все още не съм се добрал до читава тухлена стена, годна за тестване. Затова просто от една точка на снимане направих няколко снимки на един и същ обект при различни фокусни разстояния на обектива - 18 мм, около 24 мм, около 35 мм, около 50 мм, около 70 мм, около 100 мм, около 150 мм и 200 мм. Бленда 8, авто ИСО. А, щях да забравя - тялото е НЕКС 5.
2. Отдавна съм забравил що е това JPEG. Затова по инерция всичко съм снимал в RAW.Файловете ги конвертирах с Lightroom, като давам честна пионерска, че не съм ги подлагал на тежки и сложни обработки и манипулации. Просто ако е необходимо, леко съм изправил хоризонта, тук-таме съм пипнал и кривите. И толкова. Не съм шарпил, оставил съм default настройките на Лайтрума. Не съм се занимавал с наситеност и каквото и да е било друго.
Още нещо по въпроса защо RAW, а не JPEG. Все пак това е Фотофорум, а не БГ МАМА например[smilie5]. И без това един средностатистически взет фотолюбител, който не е съвсем на Вие с RAW формата, би правил непрекъснато нещо подобно.
Между другото - обърнете внимание на първите три снимки - розовата къщичка в далечината. На някого случайно да е позната?[smilie18]
Ето и картинките:
1. При 18 мм:

http://img-fotki.yandex.ru/get/5907/155606752.0/0_6c325_aaaccad_XXL.jpgЛинк към пълен размер:
http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443173/Публикацията е редактирана (25-03-12 00:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: mihajlov2   
Дата:   25-03-12 00:20

2. При около 24 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/6204/155606752.0/0_6c328_17a1023b_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443176/

3. При около 35 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/6105/155606752.0/0_6c329_ec5da7e6_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443177/

4. При около 50 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/5908/155606752.0/0_6c32a_557d0c87_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443178/

5. При около 70 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/6104/155606752.0/0_6c32b_a692c045_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443179/

6. При около 100 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/5907/155606752.0/0_6c32c_bb22d837_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443180/

7. При около 150 мм:

http://img-fotki.yandex.ru/get/6205/155606752.0/0_6c32d_5319b3a0_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443181/

8. При 200 мм:


http://img-fotki.yandex.ru/get/6204/155606752.0/0_6c32e_d514e238_XXL.jpgЛинк към пълен размер:

http://fotki.yandex.ru/users/georg-mihailov/view/443182/


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: insofia.net   
Дата:   25-03-12 00:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Ivan_A   
Дата:   30-03-12 16:02

Сигма 2.8/30мм:

http://www.mikekobal.com/blog/?p=4124


Изглежда добра. [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   02-04-12 09:36


http://a.img-dpreview.com/news/1009/sony/Photokina_E-mount_06.jpghttp://ylovephoto.com/en/2011/02/09/sony-opens-the-nex-lens-specification/


http://www.sonyinsider.com/2010/09/22/photokina-2010-seven-new-sony-e-mount-lenses-debut/Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   09-04-12 10:18

Моля някой ако си е поръчвал преходник м42-некс, с ринг под резбата да натиска пинчето за скачащата бленда да пусне линк. Моя няма такова нещо и снимам с един обектив само на отворено.

м42->Еос на този си личи за какво говоря

Или кажете някакъв чалъм, да го застопоря и да не купувам още един.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   09-04-12 11:33

Какъв е обектива?
Постни една снимка на задника му.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   09-04-12 12:15


http://dl.dropbox.com/u/12674231/026746193.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: kocemak   
Дата:   09-04-12 12:19

Автор: batzas
Дата: 09-04-12 10:18

Моля някой ако си е поръчвал преходник м42-некс, с ринг под резбата да натиска пинчето за скачащата бленда да пусне линк. Моя няма такова нещо и снимам с един обектив само на отворено.

м42->Еос на този си личи за какво говоря

Или кажете някакъв чалъм, да го застопоря и да не купувам още един.

Има елементарен начин да се направи,напиши това в гугъл и на първо място ще изкочи обяснението в картинки
manual aperture helios

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   09-04-12 12:28

Малко са брутални резултатите от гугала. Но благодаря за насоката.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   10-08-12 21:39

"Disposable camera lens on Nex 5, free focus pancake" Има доста добри такива обективчета например от Олимпус Ха.

http://grab.by/9z8w


ето и резултата

http://www.beta75.se/wordpress/wp-content/uploads/DSC00580.JPGОтговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   11-08-12 05:58

и от мен три Нексови кадърчета с механични обективи ...


https://dl-web.dropbox.com/get/SonyNexTest_DSC0983.JPG?w=73d29df5
Публикацията е редактирана (11-08-12 06:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   11-08-12 06:04

https://dl-web.dropbox.com/get/SonyNexTest_DSC0976.JPG?w=cdb54966

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Pavlov   
Дата:   11-08-12 07:37

написа:

> https://dl-web.dropbox.com/get/SonyNexTest_DSC0976.JPG?w=cdb54966
http://picbg.net/u/29353/40576/660301.jpg[smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   11-08-12 14:48

Павлов, мерси за заметката, не съм обърнал внимание, ето ги двете картинки >>>>https://www.dropbox.com/s/eman26l8j5ws8b7/SonyNexTest_DSC0976.JPG
https://www.dropbox.com/s/zz7qz91dzyrovwd/SonyNexTest_DSC0983.JPGОтговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   11-08-12 15:40

Най-голямото предимство на Некса са филмчетата. Говоря за Некс 5, но 5Н и 7 трябва да са още по-добри, макар че това което дава първата 5-ца е напълно достатъчно да се правят и пълнометражни филми [smilie18] [smilie18]

Относно качеството на картинката - не съм впечатлен кой знае колко, единственото много добро в нексовете е, че не горят толкова лесно, почти наподобяват филмова визия и както споменах със закачен подходящ ръчнофокусен обектив с хубаво боке, направо нямат равни. Обещаха да ми донесат един Сумикрон 50мм за М-серията и ще понаправя малко клипчета да ги пусна тук (ако се окаже сериозен човекът със сумикрона). Гледайки в тубата такива направо полудях...няма такава визия, лудница !!

Тялото на некса е много удобно, може да се носи "висящо" на два пръста на ръката, малко е и влиза в джоба ако е с подходящ обектив. Това с високото ИСО са алибали, и никога на нито един апарат не съм се впечатлявал, защо? Защото като няма светлина, няма и фотография, меренето на ИСО на светлина и правененто на изводи за шум е пълна глупост и добре се ползва от различните сайтове за реклама. Чувтвителността на сензора трябва да се тества на ТЪМНО, там, където наистина съотношението сигнал-шум е е малко. Сонито шуми като всички останали, да по-добре е от сапунера, но този рев ,че било върха не мога да го споделя. Големият сензор с голям пиксел, като този на Д700 си казва думата, Д700 наистина е ползваемо до 1600 АСА.

Относно адаптерите за ръчнофокусни обективи - дайте повечко пари и не се прецаквайте. Дори бих си взел адаптер на Новофлекс, струват около 100 -тина евро, но като ще закачам качествена оптика на Цайс Войгтлендър или Лайка, поне адаптерът да е на нивото на оптиката. Аз имам един за М39, защото закачам обективи на Войгтлендър, но той е толкова калпав, че ще го продавам скоро и ще си взема нещо скъпо, за в бъдеще мисля и за Лайка оптика, има един портретен обекти Елмар 90мм, който е правен за тяхната система СЛ и съответно за Минолта-СЛЕ, убийствен е, имам мостри и с него и ще пусна като ми остане време. Този правен за Минолта също е на практика Лайка обектив, но с име Рокор, няма разлика, но Минолтенският е по-евтин, разликата е във филтрите отпред, на Минолта Рокор-а има друга резба, за да няма пряка конкуренция. Минолтенският е правен от Лайка (единственият обектив правен от Лайка за някой друг). Други секрети от кухнята - Хексанон 50/2 е пълно копие на Сумикрон 50/2, така говорят, а и гледайки оценките по разните сайтове има същите точки като Сумикрона. Съответно е в пъти по-евтин, щото не пише Лайка.
Цайс оптиката за Г-серията, няма идея как се закача това на Нексовете, но го правят, казват че тази Цайс оптика е с убийствено качество, а там има 50-ка, 28-ца, 90-ка и т.н.

Стари оптики за огледално рефлексни системи - Цайс-Яшика адаптер за Контакс-Яшика обективи, пак има интересни неща, примерно Яшика 50/1,7 имат един за който се твърди, че е Цайс-Планар 50/1,7, в нета има доста инфо и хората са сравнявали дори бокета на различните бленди.

Но най-хубавото и евтино, което може да се закачи на Некса с отлично качество са обективите на Войгтлендър, има такива "капачки" примерно 25-ца, 15-ка и такива резачки като 75-ца, че просто като че ли са правени точно за тази серия. Препоръчвам ги на всеки. Аз засега имам асмо един Фойтлендър 28-ца, но в бъдеще ще подсиля серията с още "Лендъри". [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   11-08-12 16:32

Казано честно, на мен напълно ми стигат на Оли 28/2.8; 50/1.8; 50/1.4; Минолта 50/1.4 и един Цайс 135/2.8 със евтините китайски преходници.
Въпреки, че монитора ми не е съвсем лош, накрая тва устройство показва каквото има за гледане. Та в тоя смисъл ми се струва, че ако се наливат пари, трябва да се наливат от началото на системата та до края (само очите не могат да се тунинговат за беля [smilie5] )...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: thor   
Дата:   11-08-12 17:42


имам и скъпи и евтини преходници, сред евтините преходници от по 5-10-на долара има много прилично направени, стигнал съм до решение - никога повече да не давам повече от 5-10-макс-15 долара за преходник, просто трябва добре да се избират продавачите и вида преходник в eBay и с малко късмет, да не попадаме на дефектни..

хм …., Leica M обектив, нямам намерение да качвам на цифров, дори и Zeiss ZM, не си струва да им търкам байонета….. миналата година взех няколко Voigtlander-a за да ги качвам на безогледалки, но за сега съм ги пробвал само на филм….

за заигравка има най различни ръчнофокусни, за без пари на пазара...[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: thor   
Дата:   11-08-12 17:44

изпадна ми един Canon A-1 & Canon FD 50mm f1.4, за около 40-на доларес, цената не беше никак зле, за да ги подмина……Sony Nex-3 & Canon FD 50mm f1.4 @f1.4 + EXIF

http://i.minus.com/i336sV46jTONc.jpg
http://i.minus.com/irrc4EO4ZXx9d.jpg
http://i.minus.com/iuGkBA95qmAHR.jpgSony Nex-3 & Helios 40-2 85mm f1.5 M42 @f1.5 + EXIF

http://i.minus.com/ipIqaaVP6YM2F.jpg
http://i.minus.com/ibzDXMV6r3HGmD.jpg
http://i.minus.com/ibe9CT7ox9dE2m.jpg


[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: vikitovikito   
Дата:   11-08-12 17:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: didesignbg   
Дата:   11-08-12 20:34

руската центрофуга [smilie24]
Thor [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   19-08-12 19:38

Nex 5 & ELmarit 90mm

https://www.dropbox.com/s/s4t4c6xih3pjjje/Lebed_DSC1868.jpg


https://www.dropbox.com/s/sb3sckcy2bpq005/2Lebeda_DSC1865.jpg


напишете тук линка

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   19-08-12 19:43

Как излъгах заранта, че некса не ставал за снимане на патки. Много са хубави bgprinter

По темата днес открих няколко дребни екстри на 7-цата. Като цъкна фокус бутона и лявата в ръка ми сменя режима на фокуса, пък дясната и централната сменят зоната. Много бързо и лесно :-) до сега се мъчи със стрелките :-)

7-цата в доста по-функционален от другитеПубликацията е редактирана (19-08-12 19:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   19-08-12 19:48

https://www.dropbox.com/s/8k75bln2l058hb2/NexTest_DSC1752.JPG?m


Това не се сещам дали съм го пускал - Сони с Войтлендер 28мм

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   19-08-12 19:50

Не става да !! С Некс 5-цата този пийкинг на слънчево време трагедия, буквално трагедия, ей това му е най-големият недостатък и ще трябва да се купува електронен визьор.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: bgprinter   
Дата:   19-08-12 19:54

и последен лебед (ев)

https://www.dropbox.com/s/fei0wfp2tgy01ek/Lebed2_DSC1866.jpgС контрастите и роу-конвертора на Шопа се справи супер. Преименувах АРВ в ДНГ и Сопата ги отваря.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   19-08-12 19:59

Ако не си придирчив

http://m.youtube.com/#/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DTCQi5qlIfoA&v=TCQi5qlIfoA&gl=US

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: vanquished   
Дата:   19-08-12 20:51

bgprinter ,сложи дисплея на настройка "Sunny weather" .

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   21-08-12 18:22

След като взех 5н се сетих че из шкафовете ми се подмяташе един ТВ обектив на "С" закрепване, оказа се Calr Zeiss Jena DDR Tevidon 1.8/50. Поръчах му преходник от ебей $5 и за 10тина дена пристигна, очаквах че няма да покрива целия сензор но с кропене това се опрвя, оказа се диаметъра на обектива е с един мм по-голям от отвора на преходника където трябва да потъне и не се завива докрай в преходника, тоест няма да има фокус на безкрайност. Закачих го аз на Некса и гледам че фокусира някъде максимум на 3 м, за портрети става и покрива добре сензора почти без винетиране.
От ТВ обектив очаквах някаква мазня НО след като пукнах първите неколко кадъра на f1.8 доста се изненадах от резултата.
Ето първите кадри снощи на стайно осветление jpeg от камерата само цветовете оправих малко и лек шарп, исото е 800.

f1.8 клик на линка за пълен размер


http://farm9.staticflickr.com/8295/7831064188_18fce033ba_o.jpgf2.8 клик на линка за пълен размер


http://farm9.staticflickr.com/8306/7831058198_036cefaa8f_o.jpgf2.8


http://farm9.staticflickr.com/8431/7831070162_ace2eb9bb2_o.jpgДнес сутринтта на път за работа направих още няколко кадъра, jpeg от камерата без абсолютно никаква обработка, на 1.8 и 2.8 са снимани, фокусиране с пикинга.


http://farm8.staticflickr.com/7130/7830981078_51a512df9d_o.jpgТук са всичките кадри има ги в пълен размер, бокето си го бива за ТВ обективче, а за видео ще е супер, фокусира много мазно с голям ход, ринга на диафрагмата не клика като се върти, ламелите са много и се затварят почти в кръг до f4, затварят се напълно до тъмно.


Sony NEX-5N with Carl Zeiss Jena Tevidon 1.8/50 C mount


http://farm8.staticflickr.com/7122/7830991964_7466c0ca7d_o.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: satyno   
Дата:   13-11-12 11:36

Allacax Next: a wireless flash trigger for Sony NEX cameras

http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2012/11/allacax-next-1.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   13-11-12 16:13

Тевидоните предполагам никой запознат не би се изненадал че са добри. То го личи и по цените им из ибей.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   28-11-12 19:25

Честито за новия Канонски адаптор поддържащ АФ, Стабилизация, Бленда и какво ли не
клик

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   11-12-12 21:17

Току що го поръчах

WanSen 16 channels flash trigger for NEX3/NEX5N

Получих го най после, втори път с правилният трансмитер, първият ми бяха пратили с трансмитер за обикновено чехълче, след един заплашителен и-мейл ми пратиха втори комплект, без да питат даже за грешно изпратения.
Та тригера работи много добре, малко само трансмитера ми идва твърде голям. На "М" режим с някаква тиристорна светкавица работи перфектно, камерата не пуска префлаша - неразбира че има закачен трансмитер. Пише че трябва да работи до 30м, пробвах го и с два ресивъра и 2 светкавици пак става, за студини светкавици пак ще става.Публикацията е редактирана (29-01-13 23:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   11-12-12 23:46

siluet после да кажеш как работи [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   13-12-12 00:13

Разбира се, само незнам още ще има ли значение напрежението на светкавица която искаш да ползваш отгоре на камерата, не на ресивъра [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   13-12-12 00:31

Аз не знам дали ще игнорира пре-флашовете на некса, за да може да се ползва със студийни светки, без да се налага да се пренастройват светкавиците [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   13-12-12 00:46

мисля че ашпарата не ги пуска префлашовете. щото не знае че има светкавица. Както и всички други апарати

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   13-12-12 10:56

Е да, но като му закачиш предавателя може да реши че има светкавица...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   21-12-12 00:39

Така вече мога да спя спокойно, има на какво да "стъпя" и бъдещия ми Некс 6 ще върви с кабелно дистанционно. [smilie18]

Sony NEX-6 teardown

Предпуреждавам клипа НЕ е за хора със слаби сърца [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   30-12-12 21:41

Днес тествах 10-18 Ф4, завинтен на Некс 5н, оказа се че хънтва постоянно и не успява да спре нито за миг, за съжаление се усетих че може би е от AF-С едва след като си тръгнах от магазина, та ако някой може да провери как се държи на AF-S?
Дори и да е от АФ-С пак ми се струва странно за обектив за 1600лв да се държи толкова неадекватно :(

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   30-12-12 23:00

не би трябвало да хънтва. Подобен е на другите некс обективи фокуса му. За съвсем малко го пробвах, докато Сони правиха представянията. Много ми хареса.

Не би следвало от режима на фокуса подобна глупост да става....освен нещо да има несъвместимост в софтуера ли де да знам....ама дори на аф-ц и да търси непрестанно пак би следвало като натиснеш до край да заключи и снима.....може да мина и аз да го видя как е. Искам такъв обектив ама реших да видя дали ще има 85/1.8 обявен януари и дали д600 ще го оправят....това ми е по-важно. Широкото на лято ще го мисля.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   31-12-12 16:35

Кво му е на Д600, което може да му се оправи. Според мен е FUBAR [smilie23]
Има смисъл Д800 или Д3с/Д4, другото са пари на вятъра.

85 ф1.8 и аз го чакам. Вчера тествах Самянг 85 ф1.4, доста добре стои, компактен, не много тежък, ама пусто АФ [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   31-12-12 20:35

Ха-ха-ха научих ново съкращение "FUBAR". Защо Д800 да епо-добре от Д600? Иначе да ти кажа и аз мисля по-скоро да се огледам за един Д3/Д3с втора ръка. Те май са железни машини и в прекия и преносния смисъл. Няма да му мисля може или не може да фокусира и други тинтири минтири. Иначе НЕКС-а за основен апарат, а за сесии Д3 със 85/1.8 и 135/2 (еле ако никон пуснат нов 135/2 с моторче и нано покритие)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: geopal   
Дата:   31-12-12 21:31

D3s/D4 + Noct + радост от снимките + забравяш за друго и само кеф.
Мен много ме дразни 1/4000 на Д600+ кофти бракетинг

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   02-01-13 12:33

Д600, както каза геопал, е осакатен лошо с макс 1/4000, ходи снимай на ф1.4 с него, то понякога и 1/8000 не стига и се налагат НД филтри. Освен това прахта по матрицата, АЕ бракета [smilie23]
Д800 си плаче за ново ПЦ с тези 75МБ роу файлове, да не говорим за хард дискове.
Има една оферта Д3 за д7000 в базара, много му се чудя, ама като съм решил да разпродавам Никона, хич не ми се набиват пари за Д3, виж за Д3с бих направил изключение.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   02-01-13 13:28

Автор: hotsnail
Дата: 31-12-12 20:35

Каде и с какво не ти достига в NEX-a, та казваш че е добре да имаш и Д3, защото ако сега пуснат и един 85/1.8 и.... поне за мен маи навсякаде ще е достатъчен [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   02-01-13 16:31

Винаги може повече, таз година 85 1.8 догодина фул фрейм некс :)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   14-01-13 16:31

Това е интересен адаптор [cool]

Metabones Lens Adapter for Micro 4/3 & NEX Cameras Increases Max F-Stop & Widens Focal Length!


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Emoxide   
Дата:   23-01-13 09:52

[cool] След април можем да очакваме E-mount 20mm F2.8 pancake


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: vanquished   
Дата:   23-01-13 09:56

Поне е черен .

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Emoxide   
Дата:   23-01-13 09:59

поне най-накрая след Samsung и m4/3 и NEX ще имат подобна палачинка, след 3 години чакане...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   23-01-13 10:32

Каква е тази безсмислица [smilie23]
Нима си нямаме:


http://sp.sony-europe.com/da/183/91332.jpeg
http://m43blog.com/wp-content/uploads/2012/01/sigma_19_30.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: koceto82   
Дата:   23-01-13 10:42

Да 10 разновидности на 18-200 [smilie23] , и тая безмислена палачинка, нали си има 16/2.8. Защо подяволите не пуснат един 85/1.8 или 100/2 примерно [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Emoxide   
Дата:   23-01-13 10:44

SIGMA 19/2.8 e 2 пъти по-едър, но за сметка на това 2 пъти по-евтин

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: io_bs   
Дата:   23-01-13 10:59

И сигурно два пъти по-остър [smilie5] Безумие е такъв обектив да е f/2.8 и да струва 350 долара. Направете сравнение с канонския 22мм f/2 - Сонито трябваше да е такова.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: kasad   
Дата:   23-01-13 16:55

Не знам за вас, вчера се върнах от Мюнхен и както се бях навил да си купувам от там едно нексче 6-ца и за зла моя участ пипнах сигмата -мерил 2[smilie10] [smilie10] Просто[smilie10] ...за някои неща трябва наистина да се видят....картата със снимките които направих с нея ..сега ги разглеждам. И?! И няма такава динамика,, няма такива плътни , богато нюансирани и С плавни преливки цветове. Тази "Мерил" отнася и фотоапарати от висок класи - казвам го най -отговорно. То динамика, то цветове...още не мога да се съвзема. Чак след тази патетична вълна , която сега ме заля някак си некса ...остана твърде назад. За съжаление си е скъпичка и с фиксирано обективче. Но просто всички тези фуджита,олимпусчета, сонита....бледнеят пред фовеона в пълната сила!!! Даже новото сапунско пентаксче също е по-добро от някои то тези безогледалки , колкото и пресилено да звучи.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   23-01-13 17:04

За сигмата да се съгласим ок хубава е ама кое е това пентаксче?

Щото да ти кажа не намирам безогледалните за "посредствени" или поне не са по-посредствени от всеки друг апарат с голям сензор т.е. ДСЛР.


ПП А ако сравняваш с К100....и некс-3 ще ти се види космическа совалка.Публикацията е редактирана (23-01-13 17:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   23-01-13 20:05

Ха, сега видях че B&H продават комплект:

Sigma 19mm f/2.8 EX DN Lens and 30mm f/2.8 EX DN за 199$ [smilie10]

аз ли нещо не разбирам?!

http://www.bhphotovideo.com/c/product/913513-REG/sigma_19mm_f_2_8_ex_dn.htmlОтговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: vanquished   
Дата:   23-01-13 22:20

Правилно разбираш, но нас в Европа, какво ни грее?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   23-01-13 22:38

101 евро е 19-ката и 30-ката от един немски сайт

войлаПубликацията е редактирана (23-01-13 22:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   24-01-13 09:50

Охлюв много благодаря, ако не ми се отвори парашута от Щатско ще се възплозвам.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: kasad   
Дата:   24-01-13 12:36

hotsnail, не си ме разбрал. Исках да кажа, че фовеона на новата мерил 2 отнася като цветове и плътност по-известните безогледалки. А за К100 не ти разбрах мисълта...естествено сони некс3 да е технологично напред доста, но ще ти кажа една еретична идея, мисъл да го кажем. Това е, че много по се кефа на старата ССД матрица на пентакс к100 отколкото някак си размитите цветове на 16 мегапикселовите нови матрици. Това е мое субективно мнение-да на шум и прочие други ексри разликата е от земята до небето. Та сега си имам никонска техника и наскоро мандахерцам един никон д700, но ако си спомняш и теб те попитах дали да си продам тежките тела и обективи и да си взема нещо компактно-ти ми отговори много мъдро и точно за мен-каза ми най -добре и да си имаш "дизел" и безогледалка. Това е! Ще се допълват прекрасно. Та и затова сега се чудя коя безогледалка да си взема, но взеха да излизат фуджита и пентакс дори-апаратчета с фиксирани обективчета не отстъпващи по качество и на безогледалките и на "дизелите". Така, че чуденето ми какво неангажиращо апаратче да вземе стана още по-голямо. Особено сега съм възхитен от семплите на новото пентаксче мх-1, и да ти кажа и фуджито отиде на заден план. Голямо чудене, голямо нещо.[smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: джъмбо   
Дата:   24-01-13 12:52

по тази логика.... за какво ни е 28 мм обектив нали си имаме 24???

за какво ни е 30 мм нали си имаме 20.....

за всеки обектив си има пазар

аз например харесвам да имам (приравнени към 35) 24 мм/ 14-16мм и 50-85.... някои харесват 28 (както е сигмата) други пък 35...

обективи всякакви за вкусове всякакви... но иначе да ФФ е много повече от всеки един маркетинг отдел на коя и да е фото фирма [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   24-01-13 13:06

kasad, дай някой кадър от тая сигма де :)

джъмбо, не разбирам сравнението ти, имах предвид че има 19мм ф2.8 и сони пускат 20 ф2.8, при положение че вече имат 16 ф2.8.
но все още няма 85 или 100 или светъл зоом.

Нямам против да пуснат догодина и 21 ф2.8 после 22 ф2.8.... ама преди това да пуснат обективи дето ще се купуват от много хора, а не от колекционери.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: uri64   
Дата:   24-01-13 13:20

Еми логиката да има 19 и 20 мм-ви е същата, като да има 28 и 35 мм-ови при ФФ телата...разликата е голяма..
Сега, защо са решили да угаждат на любителите на по-широчкото, вместо на портретистите, там най- добре самите Сони да си кажат...Публикацията е редактирана (24-01-13 13:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: джъмбо   
Дата:   24-01-13 13:37

значи има сигма 19 ок... няма сони 19... значи викаш сони да се съобразят че сигма имат 19 и да не пускат обективи в този диапазон??? несериозно ми е някак

още повече ти разсъждаваш от сметката на кесията си

да не говорим че двете фирми ще имат разлики в обективите си и тези разлики ще накарат да си ги купи един или друг....

а това че пускат 20 при положение че имат 16 е титанично изказване направо...


зумовете няма как да са светли
всъщност има, но
1 цена - нагоре... много
2 размер - нагоре
3 тегло - нагоре...

гледам, че има тенденция към палачики... лошо няма аз ги обичам с мед и сирене... а за обективи палачинки... ами чантата ми се смалява със всеки изминал обектив...

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Emoxide   
Дата:   24-01-13 14:02

джъмбо [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: siluet   
Дата:   29-01-13 23:43

Автор: siluet
Дата: 11-12-12 21:17

Току що го поръчах


http://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDYwMA==/$T2eC16F,!)cE9s4PsOgeBQqgRBwE3w~~60_3.JPGWanSen 16 channels flash trigger for NEX3/NEX5N

Имаше питане да пиша как работи като го получа, та пиша.

Получих го най после, втори път с правилният трансмитер, първият ми бяха пратили с трансмитер за обикновено чехълче, след един заплашителен и-мейл ми пратиха втори комплект, без да питат даже за грешно изпратения.
Та тригера работи много добре, малко само трансмитера ми идва твърде голям. На "М" режим с някаква тиристорна светкавица работи перфектно, камерата не пуска префлаша - неразбира че има закачен трансмитер. Пише че трябва да работи до 30м, пробвах го и с два ресивъра и 2 светкавици пак става, за студини светкавици пак ще става. А да добавя, не всички светкавици влизат в чехълчетата, Канонските ми невлизат, металната част на чехъчетата е малко по-ниска по височина, та ще има доработка - разширяване с отверка. [smile]Публикацията е редактирана (29-01-13 23:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   30-01-13 00:09

http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/Bildschirmfoto2013-01-29um202458_zps16c4766c.png


Да отбележим и случая - още три обектива....всъшност още 1 обектив

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: Emoxide   
Дата:   30-01-13 02:20

тея SIGM-и не ме кефят, ама хич

SONY 20/2.8 ми се струва далеч по-смислено от тоя топуз 19/2.8, особено пък закачен на NEX-5R

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: batzas   
Дата:   30-01-13 09:43

Аз и тука да забия въпроса.
Новите сигми 30 и 19 ф2.8 с какво се различават от старите?
Ако е само външния вид, ами мерси ще си поръчам старите за 199$.
Вече си ги поръчах.Публикацията е редактирана (30-01-13 13:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   04-02-13 18:32

Разширено ревю на Некс 6
dpreview


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   11-02-13 16:29

Дали няма да е новия Nex8 ?


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   27-02-13 19:44

Най после Сони изобретиха топлата вода [smilie18] Кабелно дистанционно
Да видим дали новия Некс 7Н ще го поддържа, понеже за сега само 3Н ще намаже, можеха и Некс6 да добавят мизерниците [smilie9]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   27-02-13 21:36

Е то за некс-6 тепърва ще има обновявания. Например "съвместимост с RM-VPR1". Сигурно и за 5R. Малко ме съмнява да огрее 7-цатаи 5N ама знае ли човек.

Между другото от това дето пише в БиХ, не е много сигурно, че работи с bracketing. Bulb работи и с инфра дистнационото.

Алфите от край време си имат кабелни дистанционни не е новина за тях. Тоя 2-ия кабел е за Алфа. 1-ия е със USB и e за NEX явно.Публикацията е редактирана (27-02-13 21:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   27-02-13 23:58

На USB ли му викат "мулти терминал" [smilie18]
Ако е така, и ако пуснат ъп за 6, и ако бачка с бракет, и ако ... забрави много "и" станаха за Сони [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   28-02-13 00:16

Споко де излиза новата 7-ца след месец, два. Тя със сигурност ще го поддържа. Пак 24МП но е нов сензора. Ще си прилича на сегашната, май и нов визьор има и май някакви неща са оправили....

Да на USB-то май му викат мулти терминал - HDMI + USB в едно. Явно и дистанционно за затвора.

Та с фърм сигурно може да оправят 6-цата или приложение.

То уж има някакво приложение за бракетинг ...не знам то как работи и дали е съвместимо с дистанционно.

Абе аз имам една идея и се чудя дали да си я направя за 7-цата. Нещо от тоя сорт


http://www.kleptography.com/rf/cable_release_dlux41-800.jpg

Публикацията е редактирана (28-02-13 00:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how & info за NEX family
Автор: JohnyWalker   
Дата:   03-03-13 23:06

За всички Канонци, това може да ви хареса, адаптор с 14 round blades [smilie24] http://dx.com/p/canon-eos-to-sony-nex-3-nex-5-lens-mount-adapter-ring-black-112167Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »