Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
  • Първият редактор за Новата 2018 година е Далибор Толевски

    Първият редактор за Новата 2018 година е  Далибор Толевски - Dalibor.

    Той е роден през 1985 г. в Република Македония. Първите му творчески импулси се проявяват чрез рисуването, вдъхновен от красотата на жените. Годината, през която започва да се занимава с фотография е 2004 г. увлечен да улавя красотата на човешката природа и житейските обстоятелства.

    В момента живее и работи в Чикаго, САЩ като портретен и моден фотограф - http://www.dalibortolevski.com/

        
 Теми - forum: Фотография
 
 Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   05-08-11 19:17

Здравейте,интересуват ме евентуалните предимства на единия или другия,като се надявам мненията да бъдат на хора,които притежават съответните тела...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: neillmakoli 
Дата:   05-08-11 19:45

Снимал съм с К-Р на един приятел и мога да кажа че е хубав апарат.
На мен не ми допадна като ергономия, тъи като ми е малък, но като картинка и ИСО е супер.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Представете си....само си представете." от Венелин Светлинов - 0 коментара
"Бай Тошо от с. Ярлово" от Martin Iliev - 0 коментара
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   05-08-11 21:03

D90 e по-добър от всякъде, матриците са еднакви. Въпроса е коя система ти харесва никон или пентакс.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   05-08-11 23:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   06-08-11 00:28

пефото пак се вкючва неподготвен с приказки наизуст без нито един кадър с к-р .....ама ско слушаш него забрави за пентакса щото той с него не може да снима ..и му е анти ....

сега сериозно ...аз снимам с пентакс ..тия банални филми с фокуса ги остави ...к-р е по нисък клас от д90 ..и д90 е по добрия избор в твоя случай и на твое място бих купил него ...
к-р има страхотна картинка на високо исо и по добра сериина снимка ..има стабилизация в тялтоо ..и е по малко и леко тяло ...както каза симо по горе матриците са еднакви но картинката на к-р е по добра от д90 ..

мисля че твойто тяло е д90 ..но не забравяй за пентакса ...бъди обективен иди пробвай ги и двата ..питай хора които са снимали с телата ...не такива като пефото които четат и не снимат ..чули недочули и заключват че това не ставало за нищо а видиш ли другото ставало ...

така или иначе ще снимаш еднакво с двете тела ..без разлика в снимките ти ..избора е твой .успех ;) [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ittv 
Дата:   06-08-11 00:51

това, че ще правиш абсолютно еднакви снимки е така, и двата апарата биха ти дали много повече от колкото ти можеш да направиш с тях. Погледни от рационалната страна обаче (това абсолютно безпристрастно) Никон и Канон например имат по-голямо разнообразие от обективи, най-малкото ако погледнеш в базара ще се убедиш сам, другот нещо за последните 2 марки се дават обективи и аксесоари под наем, например снима ти се макро, хоп 10лв на ден и имаш макро обектив, снима ти се портрет хоп за същата цена пак снимаш портрет, идеята е, че не можеш да имаш всички обективи на една марка, но можеш лесно да си ги набавиш и т.н. все неща, които на прима виста няма да си се замислял над тях, а е добре да се имат предвид. Както вижадаш изобщо не изпадам в технически подробности, както и не робувам на марки. Избора в крайна сметка си остава лично твой [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: aeobs 
Дата:   06-08-11 00:53

Пентакс и Никон сигурно са двата най-различни един от друг производители на ДСЛР камери.
Ябълки и портокали, странно, че точно между тях се чудиш, защото са несравними.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: juslen 
Дата:   06-08-11 01:34

K-r освен всичко друго има и 100% подръжка на всички обективи на K-байонет, меренето и потвърждението работят коректно даже и с обективи на М42 с преходник.
Така имаш достъп до огромно количество обективи които са без пари вече и безброй възможности за експерименти и творчество.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   06-08-11 02:19

Снимал съм и с Д90 и с К-х (който е същия като К-р)

Ако имаш по ограничен бюджет след закопуването на тялото и не ти се наливат много пари за обективи Пентакс е твоята марка защото за 100-200лв може да си вземеш чудни портретни светли ръчнофокусни обективи.

Ако пък мислиш да хвърляш повечко парици за автофокусни стъкла,си за Никоня.

Аз лично бих заложил на Пентакса,заради работата със всякакви светли хубави евтини и лесно намиращи се стари ръчнофокусни обективи на К-байонет или М42.Иамш си мерене имаш си потвърждение на фокуса,имаш си стабилизация,а Никон е марката която НАЙ-не се погажда със старите стъкла.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pd 
Дата:   06-08-11 03:10

d90

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   06-08-11 03:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   06-08-11 06:59

За да бъдем съвсем обективни, пентакс потвърждава фокус само по централна точка и другите не могат да се пуснат хич. Както казаха колегите, ако не те притеснява ръчния фокус и не ти се наливат пари пентакс системата излиза евтино. Ако решиш да снимаш по-сериозно и искаш бърза реакция от апарата никона е твоя апарат. Д90 е тяло с много добри възможности, модула на фокуса и меренето последно в него се вграждат и следващия по-висок модел е с нови разработки, но това е един с години усъвърпенстван модул и реално е най-големия плюс на апарата. Именно той е предимството на никон спрямо всяко тяло на конкуренцията като изключим най-високите класове.

Така че - автофокусни обективи и бърз и точен фокус с тях, много добра работа със светкавици и т.н. Демек за по-професионално снимане на събития и т.н. - никон.

Любителско снимане, наличие на търпение и мерак, не наличие на много пари - пентакс! Стабилизацията на матрицата е голям плюс, в повечето ситуации няма да ти се налага да вдигаш исото да не кажа че ще ползваш и двойно по-малко исо от нужното с никон примерно при лошо осветени сцени. Освен това пентакс се погажда с обективи на други производители докато никона си губи предимствата(бърз и прецизен фокус) ако на обектива не пише никон в почти всички случаи. Освен това като компания без особен пазарен дял пентакс не държат цена на пазара втора ръка и обективите им са съвсем поносими в повечето случаи на старо. Имат пропуски в обективната гама, но не е фатално винаги може да се намери някой стар ръчнофокусен заместител.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: gpi72 
Дата:   06-08-11 09:54

Матриците на К-r и D90 не са точно еднакви.
Ръчния фокус макар и само на централната точка си е супер и е мания да се снима дори при условие, че снимам с К-х където фокусната точка не е маркирана. Аз като любител много харесвам и компактните размери на пентакс. Да се влачи огромния Д90 си е сериозно предизвикателство въпреки предимствата му при автофокус и допърнителните врътки.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   06-08-11 10:06

Найден-Стоянов написа:

> ... Аз лично бих заложил на Пентакса,заради работата със всякакви
> светли хубави евтини и лесно намиращи се стари ръчнофокусни
> обективи на К-байонет или М42.Иамш си мерене имаш си
> потвърждение на фокуса,имаш си стабилизация,а Никон е марката
> която НАЙ-не се погажда със старите стъкла.

Само за сведение - Никон е марката, която РАБОТИ с най-много и най-стари СВОИ (Никон-ски) стъкла. Работи и с някои обективи сигурно на по над 50 години - т.е. с всички произведени от Никон за F-байонет (който е и на филмовите Никон-и). И си има потвърждение на фокуса по всички фокусни точки. Вярно е, че на Д90 при работа с таквиз стари ръчни обективи няма да има мерене, т.е. ще трябва да работи само на "М" и да задава ръчно скорост, бленда и ИСО (нещо, което за мен например не е никакъв проблем)... разбира се - и да фокусира ръчно (но с напълно работоспособно потвърждение). А за да има мерене (т.е. работа и на режим "А") - трябва да е с Никон от Д200 нагоре (и Д7000).

И пак за сведение: ето това е стар (ама доста стар - от по-старите модели) руски M42 обектив от Зенит - Helios-44-2 2/58 (при това с лека повреда в блендата, но туй в случая няма значение - и си му личи, че е "изстрадал" доста [smilie25] ) + преходник M42-Nikon F... преходникът е СЪС безкрайност (т.е. с оптичен елемент):


https://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-08/byoy4702.JPG


http://img803.imageshack.us/img803/1334/dsc7792.jpg


... и снимка от преди малко с Никон Д90 и Хелиос-а, на F2.8, 1/100sec скорост, ISO100, фокусирано на БЕЗКРАЙНОСТ (нарочно, че нали не ставало)... и си потвърждава фокуса по всички точки:


https://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-08/ckpo6913.JPG


http://img405.imageshack.us/img405/2852/dsc7786.jpg


Пък нищо, че "не ставало" било. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: serjy 
Дата:   06-08-11 10:17

да, само дето всеки обектив трябва да се преправи [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   06-08-11 11:12

Именно де - точно туй НЕ е вярно, НЕ се преправя нищо... просто туй е широкоразпространена заблуда поради криворазбрани и недоразбрани форумни писания, митове и легенди. Някой чел, недочел и раздава "съвети". И после човек трябва да обяснява дали има сестра. Обективът си Е в съвсем "заводски" вид (без да броим, че има някои "бойни" повреди и проблеми [smilie3] ), но НИЩО НЕ му е "преправяно" или пипано. Просто е купен преходника, завинтен е обектива върху преходника и те двете върху тялото и това е всичко. По-нататък е въпрос на ЗАУ. [smilie7]Публикацията е редактирана (06-08-11 11:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: serjy 
Дата:   06-08-11 11:38

да преходник с оптичен елемент. и колко пари е тоя преходник? и какво е качеството накрая? и въобще къв е смисълът, а?
те такива като теб, дето спестяват 90% от истината и набутвате хората да си купуват неща коите не биха им вършили работа, само за да доказва на себе си колко не са се преебали с тия никонски пръчки [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 11:45

Снимал съм и с двата апрата, много добри машини са, като ти препоръчам единия, това не значи, че другия не става....
Пентакса за мен е по-добрия избор, все пак е доста по-нов модел. Има стабилизация, по-ниски нива на шума при високо ИСО, 1/6000, повече кадри в с., стерео звук при видеото, и което не за всеки е добре, но за мен е- доста по-малък от Никона.
Иди в някой магазин и ги хвани двата, и виж кой как ти стои в ръцете...
Успех!

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jivkojj 
Дата:   06-08-11 11:46

Ами те му го казаха, ако не иска да набутва $$$$, да зема пентакса и после да се дзвери във визьора, за да уцели фокуса при всяка снимка с обективите за без пари. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ZENON 
Дата:   06-08-11 12:01

да се дзвери във визьора, за да уцели фокуса

Ясно е, че не си чувал за "фокус трап". Ако беше чувал, нямаше да пишеш глупости с такава бясна сила.[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   06-08-11 12:21

serjy написа:

> да преходник с оптичен елемент. и колко пари е тоя преходник? и
> какво е качеството накрая? и въобще къв е смисълът, а? ...

Да, аз взех преходник с оптичен елемент. На мен ми струваше ми 35 лв. с доставката от Англия (беше в промоция като го купих). А какво е качеството накрая - се ВИЖДА. Неслучайно съм пуснал и снимка - качеството си е съвсем нормално. Ако човек иска - може да си вземе и преходник без оптичен елемент (и без безкрайност) за 20-ина лв. (също с доставката от Англия). А вече какъв е смисъла човек да снима с М42 обективи - всеки си решава сам.
Аз съм бил "спестявал" от истината... а народът дето казва, че М42 "не става" на Никон сигурно не спестява от истината? Ами - става си и качеството е съвсем резонно... на цена между 20 и 40 лв. за преходника. Както казах - въпрос на ЗАУ.
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 13:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   06-08-11 15:08

Благодаря на всички, които са писали в темата. Някой може ли да ме светне, какъв точно е проблема с фокусирането?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   06-08-11 15:22

А относно $$$$ смятам да не прехвърлям 2000лв за завършена система, та затова включих Pentaxa в чуденката [smilie11] [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Suggs 
Дата:   06-08-11 15:44

Помисли си какви обективи ще ползваш. Те ще определят избора ти на тяло.
Жокер: Този и този обектив например като цена и възможности нямат аналог за Pentax.


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   06-08-11 15:52

Mitku-
Както казват колегите serjy i clipse,не заблуждавай хората че Никон била марка за стари ръчнофокусни обективи.Няма марка в света на която да могат да се сложат повече видове стари ръчнофокусни обективи не само на К-байонет и М42 а и всякакви други.
Аз имам Минолта обектив преправен за 15лв от Слав Който съм закачил на Пентакса и си имам и безкрайност и мерене и потвърждение на фокуса и стабилизация,забележи ,с Никон стабилизация със стари обективи знаеш ли кога ще имаш.

Пентакс са измислили стандарта М42...Моля те недей заблуждава хората...

Оптичния елемент и енай идиотската работа,няма начин да не прецака качеството


Аман от такива дето ги говорят наисзуст нещата,и колегите ти го казаха...[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 16:36

valkoskr, проблем с фокусирането няма .... имало е на моделите от преди 3-4-5 години и от тогава е останала приказката ....
И аз ще ти го кажа, за над 35 години снимане съм сменил няколко системи и голяма разлика в снимките ми няма.
Дали от 100 снимки на фокус ще са ти 97 или 95 е без голямо значение.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   06-08-11 16:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 16:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   06-08-11 17:02

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 17:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   06-08-11 17:18

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 17:20

Е то това е нета, всички сме красиви, яки, с много пари, ферарита и ламборджинита ...

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 17:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   06-08-11 17:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 17:24

Умрех от смях..... човека ти дал всички данни и ти казваш "ще си направя труда да те намеря"

смяй, смях, смях ....

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 17:26

И аз не пропускам сбирка в Стара Загора, снощи пак пийнахме бира, заповядай да се запознаем и да се посмеем заедно .....

Предполагам на твоите години съм ръсил същите неща .... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 17:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   06-08-11 17:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 17:35

Естествено че ми е забавно, от висотата на годините ми, доста неща изглеждат така ....

Еми 2 сайта ти е дал човека, там пише контакти и има телефон и скайп.... ти искаш домашен адрес, егн, номер на л.к. и т.н. ...


смех голям "ще те намеря" ....

Ем от къде да знам, кажи де какъв си, ние не се крием кат мишоци....

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 17:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: vikitovikito 
Дата:   06-08-11 17:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   06-08-11 17:50

[shtrak] Молбичка:по конкретни + или – на съответната система,ако е възможно и окомплектовка с обективи,тотал на системата2000лв.Начална инвестиция:този http://magazin.photosynthesis.bg/offer/200405010005.html и този http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280503000231.html

А що се отнася за хората,които си мерят "ПИШКИТЕ" във всяка тема, можеби ще пусна тема: ДА си ГИ премерим

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   06-08-11 17:52

Е кой с какво те е обидил точно.... спорим за апарати и системи и теб като не ти хареса нещо и се обиждаш.... Нищо обидно не видях поне аз, някоя изтървана дума като пенсия или мишок ....

Ай наздраве и не се коси .... сигурен съм че ни си лош човек ....

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 17:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Suggs 
Дата:   06-08-11 17:57

valkoskr написа:

> [shtrak] Молбичка:по конкретни + или – на съответната
> система,ако е възможно и окомплектовка с обективи,тотал на
> системата2000лв.Начална инвестиция:този
> http://magazin.photosynthesis.bg/offer/200405010005.html и
> този http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280503000231.html
>
> А що се отнася за хората,които си мерят "ПИШКИТЕ" във всяка
> тема, можеби ще пусна тема: ДА си ГИ премерим

Nikon-а. За остатъка от парите спокойно можеш да си вземеш 50/1.8D или 35/1.8G , или с малко късмет - и двата, от Базара.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   06-08-11 18:10

Найден-Стоянов написа:

> ... Моля те недей заблуждава хората...
>
> Оптичния елемент и енай идиотската работа,няма начин да не
> прецака качеството
>
>
> Аман от такива дето ги говорят наисзуст нещата,и колегите ти го
> казаха...[smilie23]

Аз обаче съм дал и снимка за демонстрация на качеството и за каква точно техника става дума, а не сипя празни лафове наизуст. Та наистина - аман от говорене наизуст. А и аз лично нямам грижи да снимам със стари обективи без мерене (ако ми беше толкоз зор за мерене - щях да ъпгрейдна с Д7000 доста по-скоро), а гледам, че и други хора нямат проблеми... а на който му е трудно да работи ръчно - проблемът си е негов. Честно казано - мерене почти ми е все тая дали има, за стабилизация пък съвсем не ми дреме, а освен туй има достатъчно прекрасни Никон-ски и нови и стари ръчни обективи и всъщност М42 го ползвам само ей тъй "за чешене на крастата"... единствено по-бавното ръчно фокусиране понякога (нормално) ми прави проблем при бързи сцени. Но туй си е ясно - с ръчен фокус няма как да не е по-бавно. [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mbs 
Дата:   06-08-11 18:27

Коментирам само от гледна точка на пентаксианец (не познавам Никон и не ме интересува), но това е доста добро предложение на Фотосинтезис за К-r (сравни тук ). Даже 18-55 е WR версията, която обикновено върви с К-7 и К-5. А три години гаранция за всяко тяло и обектив са си три години гаранция. Не е зле никак.[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   06-08-11 18:41

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   06-08-11 18:45


Автор: mbs
Дата: 06-08-11 18:27

Коментирам само от гледна точка на пентаксианец (не познавам Никон и не ме интересува), но това е доста добро предложение на Фотосинтезис за К-r (сравни тук ). Даже 18-55 е WR версията, която обикновено върви с К-7 и К-5. А три години гаранция за всяко тяло и обектив са си три години гаранция. Не е зле никак.[smilie24]

Е щом си пентаксианец,да те питам за тези евтини ръчнофокусни обективи, заслужават ли си и от къде се купуват,и ако не те зтруднявам някакви снимки с такива стъкла.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   06-08-11 18:55

clipse написа:

> ... кой обектив от никонския арсенал според теб
> е по-добър от Flektogon 35mm f/2.4 MC?...

Нямам идея какво представлява тоз Флектогон и защо си толкоз влюбен в него. За мен сегашният Никор 35/1.8 ДХ си е супер и не бих го сменил с друга 35-ца. [smilie7]

П.П. (едит) Единственият проблем на Никор 35/1.8 ДХ е, че е за кропка, но за добро или лошо - не ми се очертава скоро да минавам на ФФ. Т.е. не ме "грее" тоз проблем за сега. [smilie8]Публикацията е редактирана (06-08-11 18:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mbs 
Дата:   06-08-11 18:58

Виж тук в клубовете всички стъкла, които можеш да ползваш с Пентакс: http://www.pentaxforums.com/forums/lens-clubs/
Всичко, което е на к-байонет от няколко десетилетия насам (виж К-клуб, М-клуб, А-клуб и т.н.) пасва без проблем със съответното мерене, потвърждаване на фокуса и т.н. И още - всички, вкл. и ръчнофокусните са "стабилизирани" на това тяло. В момента - само като илюстрация - се продават някои доста добри неща ( тук ) като резолюция и "острота" за любители на ръчния фокус (визирам 55/1.8 и 28/3.5). В базара тук също излизат интересни предложения дори за по-малко пари.[smilie24]Публикацията е редактирана (06-08-11 19:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   06-08-11 19:05

clipse имам 35мм 2.4 МС флектогона, имам и служебен Д5000 със 35 1.8 автофокусен никор за 400лв нов. Флектогона върви по над 200лв в бг. От всякъде никора е по-добър! Има само едно нещо в което флектогона е по-добър и то е острота при бленди над 9! Никора както и повечето съвременни обективи почват да мажат след 8 макс 10 бленда, а флектогона и на 16 е идеален, на 22 напълно използваем. А да и фокусира на близко, но на никора мога да му го простя.

Само един пример - на Д90 за под 1000лв се събират 35мм 1.8, 50мм 1.8 и 85мм 1.8 автофокусни перфектни обективи(защо са ти ръчни стари тогава???), а на пентакс 35-цата автофокусна е на 2.4(и имат наглоста да и искат 400лв, колкото никона)... по-добре флектогона ръчнофокусен честно казано, 50 1.4 втора ръка струва 400лв минимум(това ако искаш автофокус, по-евтино няма), а 85мм автофокусния е един и струва 1300$, най-евтиния автофокусен малко подобен(в тези мм) е палачинка 70 2.4 която върви по 700лв втора ръка понякога(остра е но не маже фона достатъчно по моите стандарти).

Та... К-р не е толкова цветущ колкото се опитват да го изкарат. Потвърждаването по централна точка е непрецизно(не може да се разчита на фокустрапа брака е голям сравнен с автофокусен обектив) освен това е много неудобно понеже ако се фокусира и кадрира после фокуса вече не е където искаш, освен ако не искаш винаги да фокусираш по средата на кадъра ...
18-55 китака не е особено добър(18-55II става като за 100лв другите не особено), 18-105VR никонския го убива от всякъде, то като цяло 18-105 е по-добър и от пентакс 18-135WR, който струва 1300лв, a никона нов е 500лв :).

Пентакс си заслужава заради някои обективи обаче, ако имаш пари даси ги купиш нови:
50-135 2.8,
16-50 2.8,
300 4.0,
10-17 фиш,
ако те кефят палачинки и др. подобни мини твърди обективи с надписи по тях лимитед и т.н.
Това са характерни особености на марката и не са никак лоши стъкла.
Както казах за любителски цели е перфектна система, втора ръка има далаверски обективи... нее за изхвърляне.

Матрицата на Д90 и К-х и К-р е еднаква, в суров формат, разликата в шума е малка. Просто К-р е с по-нова ревизия и има добавено повече хардуерно шумоподтискане, но не е голяма разликата.

Ако събереш предния ми и този пост и отидеш да пробваш на живо двата, ще си отговориш сам кой е твоя апарат.

ПС слав наистина преправя успешно всякакви обективи за никон и меренето не е проблем толкова защото в реално време се показва на екрана каква е експонацията а има варианти и за чип който да помогне да се експонира, просто мисля че е безмислено при наличието на обективите които описах по-горе дасе ползват стари стъкла на никон.
Да не говорим че от едно време ако толкова държи човека има фабрично направени хелиоси и др. за никон байонет които нямат нужда от преправяне.
Както казах никон има сериозно предимство при фокуса и меренето - не мъчете такъв апарат с ръчни стъкла.Публикацията е редактирана (06-08-11 19:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mbs 
Дата:   06-08-11 19:22

Потвърждаването по централна точка си е супер при мен (К200), а ръчнофокусните ми 50/1.2 и 28/2, и на К-r са си песен, да не говорим, че с лайввю е още по-лесно даже.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: niks1973 
Дата:   06-08-11 21:05

Абе вие на човека ли ще помагате или ще си мерите пръчките ???

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   06-08-11 22:30

valkoskr:

Виж какво... значи, понеже попита доста културно, нека да ти кажа, какво се крие зад споровете тук, което ти явно не разбираш много добре.

Да кажем, че има два вида снимане:

1. Вдигаш - насочваш - натискаш спусъка - снимаш (и снимката става... добра). Всичко това - за секунда, максимум две.
2. Мислиш - вдигаш без да бързаш - насочваш - мислиш - настройваш някои параметри - фокусираш ръчно - (ако се налага мериш в определена точка) - заключваш меренето - прекадрираш - натискаш спусъка - снимаш (и снимката става... доста по-добра). Това отнема доста повече време, разбира се.

Значи, ако обичаш да действаш по първия начин (т.е. да НЕ използваш мислене), а просто да натиснеш спусъка и да стане кадъра - определено Никона е много по-добрия апарат, разбира се комплектован със съответните АВТОФОКУСНИ СТАБИЛИЗИРАНИ обективи. Това е една много добра автоматизирана система, в която не се налага мислене - т.е. абсолютен автомат. За начинаещ е определено по-добрия избор, а с течение на времето (и ако ти се развие ентусиазъм), все пак може да минеш и на втория вариант... срещу доста пари. Ама доста.

Ако предпочиташ да мислиш, вместо просто да натискаш спусъка, а също и ако обичаш самия процес по правене на кадъра (измисляне на кадъра преди заснемането, кадриране, фокусиране, мерене, настройване и т.н.) - Пентакс е по-добрия избор, особено комплектован с ТВЪРДИ СТАРИ РЪЧНОФОКУСНИ обективи (които струват от 1/4 до 1/10 като цена спрямо съвременните никонски обективи). По-добрия, защото дори хора с по-малко финансови възможности, могат да се сдобият с МНОГО КАЧЕСТВЕНИ като оптика (но без автофокус) стари обективи. А от оптиката в най-голяма степен зависи качеството на крайния резултат.

Генералните предимства (+) и недостатъци (-) на двете системи (и конкретните тела):

Никон:
+ по-добър АВТОфокус;
+ повече нови съвременни АВТОфокусни обективи;
+ някои от тях доста евтини;
- някои нови, а и ВСИЧКИ стари обективи нямат стабилизация;
- няма мерене със стари ръчни обективи;
- наистина хубавите обективи (нови и стари) са много скъпи;

Пентакс:
+ Работи със всичко, което успееш да му закачиш отпред като обектив. В това число (освен абсолютно всеки пентакски обектив от първия направен, до последния), всички М42, някои стари никонски, (които се слагат на пентакс без проблем), обективи за тяло Сигма (които също стават), дори лупа от магазина за един лев, долепена до байонета.
(със всичко това имаш правилно мерене, потвърждение на фокуса и СТАБИЛИЗАЦИЯ СЪС ВСИЧКО, даже и с лупата).
+ Старите качествени обективи са в пъти (дори понякога над 10 пъти) по-евтини от съвременните им аналози, като единствената разлика е, че нямаш автофокус с тях. Някои от тях са доста по-добри от съвременните, като качеството на оптиката.
+ Много високо качество на картинката, когато правиш всичко както трябва. Ако не можеш - не е изключено да получиш слаби резултати.
+ Много добре се разбира със съвременните автофокусни обективи на Сигма и Тамрон. Никон и Канон имат проблеми с тях.
- Иска се мислене, за да го използваш максимално добре.
- по-малък набор нови автофокусни обективи (по-малък - да; но и достатъчен).
- доста е оплют по българските форуми, и е НЕПРЕСТИЖНО да те виждат с такава марка апарат. Т.е. сам си лепваш етикет "аутсайдер".
[beer]

Едит: Ето за какво говоря, нагледно изразено с картинка:


http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_lgeq0uoGri1qevjc7o1_1280.png?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWПубликацията е редактирана (06-08-11 22:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: gpi72 
Дата:   06-08-11 23:46

Относно питането на valkoskr. Ето една снимка с ръчнофокусен 135мм обектив правена с Пентакс К-х купен е за 100лв от eBay.

https://photo-forum.net/static/site_pics/178/i_1286119820_IMGP1339_900p.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mishelle_m 
Дата:   07-08-11 00:02

Като се заговори за К-х и ръчнофокусни и се сещам, за една позната, която с един 50мм Такумар прави такива картинки, че може да накара половината форум да си изхвърли ритуално ултра-мега-хипер оборудването и да си купи К-х.[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: HSGeorgiev 
Дата:   07-08-11 00:06

Лелеееееее ...
Може ли от толкова много мнения не повече от 3-4 да са полезни и само едно - това на dpurple е истина и не е повлияно от тинейджърско изхвърляне [smile] Мноооооого се увличат някой хора като твърдят, че dpurple приказвал глупости, защото аз дори съм ги засичал да правят детински грешки, а пък аз спрямо dpurple във фотографията съм като първокласник с буквар спрямо Йордан Йовков в литературата ... [smile] Когато поне се доближите до резултатите на хората, които наистина са постигнали нещо, тогава може да ги оценявате така [smilie5] Иначе това, че нямало значение какви резултати показваш, щото видите ли сме гении и без това ги знаем прекрасно нещата си ги запазете ... [smile]
Та истината си е това - качествения резултат във фотографията се дължи на страшно много неща и техниката не е основното от тях. Различните системи може да улесняват фотографа по различен начин в различни ситуации и то на различна цена, но не и да са определящи за резултата. Ако някой спори за обратното, дали ще заложи престижа си на това, че ще познае с каква система са снимани да речем 10 произволни снимки [smilie18]

jorro_z - това пък, което ти пишеш за Пентакс са абсолютни глупости - непрестижно може да се смята снимането с Пентакс само в някой кръгчета тук, дето обичате да се карате до безкрай и да доказвате, че някоя си конкретна марка е единствена [smile] Без значение коя. Аз обаче съм снимал доста време с Канон, сега снимам с Никон, никога не съм снимал основно с Пентакс, просто защото другите две системи са ми пасвали по-добре в различни периоди. Та аз макар да не съм имал никога Пентакс за основна система никога не съм си и помислял, че тя е с нещо по-лоша. Нито пък някой от хората, които познавам и които снимат с Канон или Никон някога са си помисляли, че Пентакс не е с нещо непълноценна система. Да не говорим, че аз като обикновен любител без кой знае колко талант може би никога няма да стигна от сега нататък до момент, в който системата ми да ме ограничава, защото моите способности са високи, а на камерата ми - не [smilie18]

Пентаксаджии били аутсайдери, защото се смятало че да се снима с Пентакс е непрестижно [smilie5] По-голяма глупост не бях чувал наскоро [smilie5] Излезте за малко то този форум в реалния свят и ще видите, че когато двама фотографи се запознават там те си обменят идеи, показват си работите си и през ум не им минава да се запознават като се представят от марката, с която снимат [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   07-08-11 00:50

HSGeorgiev, малцина мислят трезво като теб, така че нищо чудно Жоро да се окаже прав. Защото много малко хора настина мислят, повечето направо снимат .... наистина трябва да се напъне малко човек за да разбере, че техниката наистина е само средство....

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   07-08-11 01:05

Примери,без да имам претенции шедьоври...

Пентакс К-х + Самянг 500мм ф8 за 200лв чисто нов на резба Т-маунт

https://photo-forum.net/static/site_pics/163/9_1305401279.jpgПентакс К-х + Минолта 50мм ф1.4 на 1.4 купен за 70лв


https://photo-forum.net/static/site_pics/163/9_1309415869.jpgПентакс + Таир 133мм ф 2.8 на 2.8 купен за 120лв (Взема първа награда в Мюнхен през 1956г ако не се лъжа)


https://photo-forum.net/static/site_pics/163/9_1312668081.jpgВсички снимки са на най-отворена бленда и са с ръчнофокусни обективи.Само първия е чисто нов и е най смотания,другите 2 са на по 40години и като качество не отстъпват на нови автофокусни стъкла за по 1000лв....Публикацията е редактирана (07-08-11 01:06)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   07-08-11 01:28

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   07-08-11 06:59

Самйанга се държи доста зле :) има сигма 70-300 АРО за 200лв която е по-яка и специално на пентакс е много удобна заради стабилизацията (луната мога си я щракна от ръка). Не е 70-300VR(който на 300мм е лудница!) ама и втора ръка е 3 пъти по-евтина и като гледам, по-добра от самйанга.

Тук се сещам за някои примерчета за евтини стъкла:
70-300 сигма АРО - 200-250лв
16-45 4.0 пентакс - 300-400лв
Имам и двата. Обективи без конкуренция за тези пари при това стабилизирани(на пентакс) ;) ся ще кажете няма нужда - еми има като затвори посред обяд човек блендата на 10(искам всичко да е на перфектен фокус) и сложи полар скоростта пада и снимките се размазват и на 16мм но не и със стабилизацията.

Пентакс определено става ако няма много пари за техника. О чакай то и аз затова съм с пентакс [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   07-08-11 09:40

dpurple-[smilie24]

Хората които посещават форума,знаят че си професионалист и изключително добър фотограф,и точно затова не ти прави чест когато се държиш не добре с други колеги(не визирам мен)


Това че си Истински фотограф,би трябвало да те е накарало да станеш най-малкото по възпитан.

Всички да са живи и здрави и дано колегата уцели своята марка.Успех[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   07-08-11 09:51

Симбиончо,дай снимка на луната от ръка с тая сигма де,да сравниме...Поредната тема само с приказки.

Моята снимка на луната също е от ръка[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   07-08-11 10:17

довечера щи снимам една [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ZENON 
Дата:   07-08-11 10:39

off/
Че от ръка става - става. Само дето 500мм са 500мм, не 300.
Говоря за мм. не конкретно за Самянг, Сигма или нещо друго...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   07-08-11 10:46

Съгласен със simbon4o за самянга, ама наистина дяйте снимки на луната с обективи в тоя ценови лист.... Естествено ваши де, иначе в нета снимки бол, ама с кво е нимано никой незнай .... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: xl_ 
Дата:   07-08-11 12:27

Подкрепям писаното от simbon4o ,mitku и pefoto01. Всичко е на сто процента вярно и почива на натрупан опит и с двете системи. Според мен NIKON-а е по-добър отвсякъде и просто няма място за сравнение. Що се отнася до старите обективи-темата е едва ли не оправдание на пентакс феновете и не си заслужава коментарите и усилията. Една от причините зареди които минах на NIKON е възможността да използвам стари обективи-дори моето D200 потвърждава фокуса с ръчнофокусните обективи. Но това е от гледна точка на компромиса... Всеки знае, че full frame-ски обектив не се слага на кропка! Също и филмов обектив не се слага на цифрово тяло,и това води до някои недостатъци. В мрежата има толкова изписано, че ми се изтърка клавиатурата да прикачам ревюта за пример. Та пак по темата-определено D90 не само заради старите обективи, зареди всичко-шум, ергономия, auto focus, богата гама обективи-нови,стари,евтини,скъпи,средно скъпи- синхронизация със светкавица, издържливост на тялото ,и не на последно място-търсене и себестойност на вторичния пазар. [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ZENON 
Дата:   07-08-11 13:32

off/
...full frame-ски обектив не се слага на кропка...

От Фото форум, започва да става на хумористичен такъв...[smilie7]Публикацията е редактирана (07-08-11 13:32)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: valkoskr 
Дата:   07-08-11 15:19

малко да обобщя,до тук:D90 е по доброто тяло,
от друга страна тези прехвалени евтини обективи за Pentax, ме изкушават.Та в този ред мисли,за до 2000 лв и "покриване" на 18-300мм фокусно разтояние, с възможно най добро качество. Или разбивате "мита"за обективите или бориме телата[beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   07-08-11 15:43

@HSGeorgiev:

Горе написаното от мен, по отношение на Пентакс, че е непрестижно, мога да го обясня по следния начин:

"доста е оплют по българските форуми". Подчертавам - по форумите! Това е ключовата дума в това изречение.

Ако имаш време и ти е интересно, разрови всички теми, ТУК, в най-големия БЪЛГАРСКИ фотографски форум, и се опитай да направиш статистика - колко от снимащите с Никон или Канон НЕ оплюват Пентакс? Мога да ти кажа, че са шепа хора само, включително с теб.

Всички останали, снимащи с Никон и Канон, имат едно мнение относно Пентакс - и то е, че не става. Тъпа и смешна марка с претенции, няма обективи за тях, имат твърде много шум, скапан и неработещ автофокус и прочие, и прочие.

(За твоя информация, аз самия снимам с Пентакс, повече от 4 години. Никога не съм снимал с нищо друго, нямам и намерение. Защото много добре знам какво може Пентакс, и какво не).

В този смисъл, казвайки, че е непрестижно да бъдеш с Пентакс, аз го казвам от позицията на човек, който се е нагледал на отношение и на коментари от страна на Никонци и Канонци.

Отново подчертавам, това се отнася най-вече за пишещите във форумите. Лично познавам доста хора с Никон и Канон, приятели сме, и те нямат такова отношение към марката. Нито пък аз имам каквото и да било отношение към другите марки, базирано на фенщина, а не на обективни резултати.

Но също така съм бил и свидетел (лично), на почти презрителни погледи, с които са ме поглеждали тинейджъри, гордо закачили на врата си черно-жълти ремъци. В един случай дочух зад гърба си леко обсъждане, завършващо с реплика на по-висок глас: "Не е ли никон, не ми го хвали!"

Да не говорим, че има и такава категория хора, които оплюват пентакс, изтъквайки величието на Никон, докато самите те снимат с Пентакс (защото било най-доброто за най-малкото пари, с които те разполагали).

Така че... оплюта си е марката във форума, няма какво да се лъжем. Има теми - чети. От тази гледна точка е непрестижно.

Ако човек не се влияе от престижност - няма никакво значение. Лошото е, че напоследък престижността (и не само във фотографията) е доста по-важна от реалността.
[beer]Публикацията е редактирана (07-08-11 15:51)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ZENON 
Дата:   07-08-11 17:09

Големо превъзбуждане стана.
Боли ме фара, кво казва некой за това с кво снимам.
До около 30г. човек в повечето случаи ментално е в пубертета и разни глупости, като фенщина и т.н. силно го афектират понякога. Та в този смисъл е безполезно да се мерят Мишки тука.[smilie7]

Както и да е...
Човека пита кое е по-добро. Лошото на такъв вид въпроси е, че обикновено питащия пита, кое е по-добро за него други хора.
Резултата, както виждаме е толкова дълъг и безполезен, че за времето, което ще загуби да чете глупости, спокойно може да отиде и да пробва какво му харесва (или поне да почете нещо по-смислено из нета и след това да пробва).

Между другото какъв вид отговорност поемате Вие колеги за потрошването на неговите пари? Уверен съм, че никой не поема никва отговорност, обаче всеки сипе акъл. Аре по-кротко.


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   07-08-11 19:42

valkoskr написа:

> ...Та в този ред мисли,за до 2000 лв и "покриване" на
> 18-300мм фокусно разтояние, с възможно най добро качество...

За 2000 лв. може да влезеш с D90 + 18-105VR + 70-300VR (всичките - на старо от базара). [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: xl_ 
Дата:   07-08-11 20:01

ZENON-е Маестро, не знам що за фотограф си, ама full frame-ски обектив на кропка води до загуба на детайл. Относно старите обективи- цифровите тела изискват различна просветка на лещите от филмовите. Та ти поемаш ли отговорност, ако автора на темата ти повярва и го набъкаш с баберек.


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ZENON 
Дата:   07-08-11 20:20

Добре, добре...
Нека води до загуба на детайл и т.н.
Не ми се спори с професионалисти [smilie7]

Ай със здраве...

P.S.
Всъщност ей ти една снимка без детайл, да се порадваш на Hanimex 135/2.8 ръчнофокусен за 50 кинта и Тоягата Pentax K-X...

Ако ти се гледат цветове, конвертирай си от аRGB -> sRGB... и си купи свестен монитор.

http://dox.bg/files/dw?a=ebacd03cde

и една без грам детайл... но с вече леко преработен в "А" Hanimex...

http://dox.bg/files/dw?a=c5f17893e4

и пак без детайл и ужасно качество, понеже е за ФФ обектива (Тамрон SP 90/2.5)... отново преработен в "А"

http://dox.bg/files/dw?a=f190ab2d66Публикацията е редактирана (07-08-11 20:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   07-08-11 21:20

Публикацията е редактирана (10-08-11 11:03)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   07-08-11 21:33

Относно филмовите обективи - те или са с хубава просветка и коутинг или не :)(цената често е сериозен показател за качествата, ако нещо е хубаво цената му в ebay става нереална). Рядко, МНОГО рядко при хубавите и скъпи стари лентови обективи се случва коутинга да е по-специфичен цвят, който в комбинация с коутинга на матрицата да дава вътрешни отражения и това става при насрещна светлина само. Съществуват много лентово мислени обективи които на дигитални тела се държат по-добре от модерните, въпроса е на човек да му се занимава да фокусира ръчно.
Мога да изкопам пример на два пентакски обектива сравнени лично от мен.
Ето:

http://farm6.static.flickr.com/5013/5491022771_4ca7f9754b_b.jpg


Забележи как по-новия автофокусен 50 1.4 издиша пред много по-стария метален ръчнофокусен пентакс М 50 1.7. И ако обърнете внимание по-стария няма никакви аберации [smilie5] а новия е с по-нов коутинг и просветка. Файловете са снимани на роу и конвертнати с ACR6 с изключено шарпене.
Цената на пазара втора ръка е 400-500лв за 50 1.4 и 60-100лв за втория.
Ето една лентова 85-ца пакпентакс:

http://farm6.static.flickr.com/5303/5627380350_21a91ec7e6_b.jpg


Въпреки домашните условия на тест се вижда че обектива от 2.8 нататък се цепи от резолюция, моаретата са от това [smilie5], на 2.0 има явно неразбирателство на покритията на обектива и матрицата и пържи светлите зони в синьо-лилаво.
Цайсовете не съм ги тествал още... [smilie5] но при тях ползвам артистичното боке.

Та за старите обективи - стават АКО на човек му се фокусира ръчно. Лично на мен един увеличител за визьор ми помогна много и друго специално към апарата не ползвам, взех го за 30лв, нов е 50лв а без него е немислимо, брака е над 50% и ако са ми уморени очите нищо не става.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: neillmakoli 
Дата:   07-08-11 21:45


http://img18.imageshack.us/img18/6418/imgp7911y.jpgС Пентакс к 10 и един възрастен ръчнофокусен обектив.


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: simbon4o 
Дата:   08-08-11 00:17


https://lh6.googleusercontent.com/-i2PGgge2NN0/TiTGbmOPKPI/AAAAAAAABK0/CpKgb06B1Lg/s720/DSC_1995.jpghttps://lh4.googleusercontent.com/-Z5E5dTdcWa8/TiTGcmfJgqI/AAAAAAAABK0/XVXHAHHOYoU/DSC_2006.jpg


Това имам от никор 35 1.8(автофокусен) :) така де никонци като си крият кадрите [smilie5].

Ето малко и от един източногермански ръчен цайс 50 1.8 все на 1.8:

https://lh4.googleusercontent.com/-tjhYQs-JMJI/TiURi4dTh5I/AAAAAAAABK0/DG18za1jEDs/s720/_IGP3607.jpghttps://lh6.googleusercontent.com/-x1Yy1LzEt0w/TjMVD3SHGpI/AAAAAAAABUk/stipoHoKsF8/s720/_IGP6594p.jp


https://lh6.googleusercontent.com/-2-NFsE4bchA/TiUQ-BF0DNI/AAAAAAAABK0/jj6M7F07saU/_IGP2893.jpgЕто и малко флектогона който се спомена по-назад 35мм 2.4 МС

https://lh5.googleusercontent.com/-BDAT7JxQpEY/TiTEnZEnT6I/AAAAAAAABK0/Ors1DrcS-a4/s720/_IGP1953_.jp


https://lh6.googleusercontent.com/-w_1lfZ_cXMo/TiURKog2YkI/AAAAAAAABK0/77IaQ0RweOM/_IGP3143.jpghttps://lh4.googleusercontent.com/-JS9I6nLrKZY/TiTEe9jsxvI/AAAAAAAABK0/8qzr6qCKk8c/_IGP1616.jpgИ извода е че при достатъчно мерак и търпение, също така и не малко упражнения човек може да прави снимки с всичко [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mbs 
Дата:   08-08-11 01:34

@xl_
"Загуба на детайл", викаш...

http://pentaxfanclub.com/download/file.php?id=8195http://pentaxfanclub.com/download/file.php?id=10558http://pentaxfanclub.com/download/file.php?id=11876http://pentaxfanclub.com/download/file.php?id=12547


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   08-08-11 01:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   08-08-11 03:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   08-08-11 08:31

Автор: dpurple
Дата: 08-08-11 01:46

Ейй такъв спор отдавна не бях виждал. Да спорите коя мотика копа по-хубаво. При хубвава почистена нива с рохка почва мотиката е без значение. Нивата обаче сама няма да се прекопа, както и снимките няма сами да станат. Апарата и обектива са ама съвсем маловавни в случая и са точно като мотиката. Никой не видях да говори за светлина, защото и апарата и обектива са просто средства за улавянето и. Говори се за детайл, за това как да прецакаме системата с евтини стъкла разбир'ш ли, но никой не е замисля, че при един евентуален марк или кофти светлина духате. А няма какво да се лъжем, става ли въпрос за работа със осветление, Никон дори само заради единия CLS и наличието на едни от най-добрете(всепризнато) системни светкавици вече води с 2 обиколки.


------------

DPurple,

безспорно си прав. Обаче, все пак тук не става дума за това.

Това е тема, от класическия тип: Кой апарат да избера: А или Б?

Такива са и отговорите, които естествено еволюираха в опит да се доказва, че редовно оплюваната марка Б в действителност има много добри възможности, стига да си в състояние да ги използваш.

Ако въпросът беше от типа: Ако си взема апарат Б, ще мога ли да снимам при такива и такива светлинни условия, използвайки такава и такава техника на снимане, и получавайки такива и такива резултати? - тогава вероятно отговорите щяха да са доста по-близо до това, за което говориш.

Нали разбираш... тук човека пита коя химикалка да си купи - синя или червена, а ти обясняваш, че Толстой пише по-добре от Дилинджър (образно казано).
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: HSGeorgiev 
Дата:   08-08-11 10:42

Много си е прав той dpurple и постът му си е съвсем на място [smilie24] Ти сам пишеш, че човекът пита коя камера да си купи, тоест и към коя система да се насочи. Отговорът на dpurple е съвсем адекватен [smilie24] Вашите спорове за ръчнофокусните обективи пък изобщо не са адекватни - някой ме пита дали да си купи D90 или K-r и аз да му обясня "Абе пич, ти ако искаш да си готин трябва с ръчнофокусни обективи да снимаш. Ела сега да ти покажа ...". Що пък решихте заради него, че така трябва да прави? [smile]
И да вземеш да попрочетеш темата назад и да преброиш колко на брой поста има от описания от теб тип "редовно оплюваната марка Б"? Цяла тема напълнихте с опити да оспорвате нещо, което всъщност никой не твърди. Аз затова ти намекнах по-горе, че няма такива твърдения, но вие си продължихте [smile] Тази тема е показателна.
Пък идеята за осветлението и съответната система светкавички изобщо не е "на ниво Толстой" или "Дилинджър". Всъщност почти всеки фотолюбител използва светкавици за определената система. Ако теб те слуша човек ще излезе, че почти никой не използва флашове, пък иначе всеки използва ръчнофокусни стари обективи [smile]
А между другото, тъй и тъй пиша, стабилизацията в тялото хич не е панацея. Стабилизация по принцип се използва там, където човек би използвал статив, защото като снимаш движещи се обекти просто няма как да използваш скорости от рода на 1/10 - стават много готини интериори с движещи се духове вътре, а хората искат понякога и резки снимки, а не само много Б точки от раздела "Видове". Защо му е на някой, който снима високодинамични (в смисъл с подвижни обекти) сцени? Всеки път като питам някой поклонник на стабилизацията в тялото това и ми казват - аааааа не, много по-добре фокусира камерата със стабилизация, щото без трептенията на ръката не бяга толкова точката на фокусиране... Аз не съм голям специалист, ама все си мисля, че и това да е вярно, при стабилизация в тялото в момента на фокусиране горе върху AF сензорите изображението не е стабилизирано [smile] Докато при стабилизация в обектива изображението е стабилизирано върху AF сензорите по време на фокусиране [smile]
Та като цяло - Пентакс си е прекрасна система и никой не би сбъркал ако я избере, стига да търси наистина хубава фотокамера, а не аксесоар ... Но същото може да се каже и за Никон, колкото и да наричате тези камери тук "никонски пръчки" и подобни [smilie5] . Така че зарежете го това ваше становище "ако някой каже каквото и да е добро за която и да е друга марка, то значи че оплюва Пентакс" [smile]

С най-добри пожелания [smilie24]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   08-08-11 11:26

Виж какво, HSGeorgiev ...

знаеш ли, прав си. Аз съм абсолютно неадекватен, всъщност дори шизофреничен тип. Ей сега отивам да се прегледам и да се освидетелствам.

Неадекватен съм, защото на въпроса: Кой АПАРАТ да си избера - Никон или Пентакс, съм си позволил да изброя някои предимства и недостатъци на АПАРАТИТЕ (подчертавам, на АПАРАТИТЕ) от едната, и на другата марка.

Няма значение, че човека пита за апарати. Няма значение, че (вероятно) е начинаещ. Няма значение, че дори няма представа какво е ЦЛС, както и че вероятно никога няма да има друга светкавица освен вградената (визирайки предвидения му бюджет).

Няма значение също, че АВТОРА на темата пита:
Автор: valkoskr
Дата: 07-08-11 15:19

малко да обобщя,до тук:D90 е по доброто тяло,
от друга страна тези прехвалени евтини обективи за Pentax, ме изкушават.Та в този ред мисли,за до 2000 лв и "покриване" на 18-300мм фокусно разтояние, с възможно най добро качество. Или разбивате "мита"за обективите или бориме телата


И на това се опитваме да му покажем примери с ръчнофокусни обективи с Пентакс, за да добие впечатление за тях. И това няма значение.

Единственото вярно и правилно нещо е постът на ДПърпъл (който аз лично много уважавам като фотограф), който казва:

"... Никой не видях да говори за светлина ...
... Но никой не се замисля, че при един евентуален мрак или кофти светлина духате ...
... дори само заради единия CLS и наличието на едни от най-добрете(всепризнато) системни светкавици ..."

(Което впрочем е изключително вярно. Както е вярно, че от ползващите фотоапарати въобще, едва около 2 или 3 % ползват системи светкавици). Всички останали ползват Тяло + Китов обектив. За което всъщност пита автора (с леко развитие на тема обективи).

С две думи, няма значение нивото на автора (и съответния въпрос) - единствено важно е да му се обяснява от професионална гледна точка. Което единствено означава - светлина, и светкавици.

Понеже, има голяма доза вероятност да ме осведетелсват днес като неадекватен и шизофреник, спирам да пиша тук. Ако все пак автора е открил зрънце полезна информация в моите постове - чудесно.

А че ти не откриваш връзка между неговия въпрос, и моя отговор... еми... съжалявам.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mbs 
Дата:   08-08-11 12:47

Хм, верно има нещо шизофренично в развитието на темата. От една страна за фотографското изкуство дори кутия от кафе не може да бъде пречка, от друга - евтините решения "скапват системата".

А за да не остава без снимки темата това по-долу е с ръчнофокусно пентакско стъкло...

https://photo-forum.net/static/site_pics/188/s_1302588276_IMGP6436-950.jpg


а това с китака 50-200 WR

https://photo-forum.net/static/site_pics/171/b_1304794925_IMGP6750-950.jpg


а това с нещо от същия ценови клас - пак ФФ стъкло (К35/3.5) и ръчен фокус...

http://pentaxfanclub.com/download/file.php?id=1639


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   08-08-11 13:35

последните снимки говорят достатъчно [smilie24] ..който го може го може с пентакс с никон с канон с оли с сони с каквото и да е ...

просто има хора които не могат да снимат и итърсят причината в техниката ...истината е че пентакс може толкова колкото могат и другите производители в съответния клас ..и ако някой не може с пентакс не може с нищо ....

гледам снимките на MBS и си мисля как Pefoto би казал че китака 50-200 не става за нищо и е пълен боклук ....ами нестава за нищо в неговите ръце ...ето че в подходящи ръце прави чудеса ...

истината е тази ..

към автора на темата : купи си Никона ..малко по добро-то тяло е от двете ...както ти писах и с двата апарата ще правиш еднакви снимки ..игнорирай всичко писано в темата до тук ..ако си купиш пентакса ще те гледат с пренебрежение ..и ще ти казват че пентакс е за аматьорчета ..

земи си никона и ако се развиваш в правилната посока сам ще разбереш че няма значение какво държиш в ръцете си [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   08-08-11 23:21

Човек който е сигурен в себе си работи с доказателства,в случая-снимки...Като гледам в тая тема Никон-Пентакс...хахха,май само ние,тъпите и неопитни снимащи с непрестижната марка Пентакс постваме снимки...и бих казал доста добри снимки..[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Гусин друпал,мупал е прав,хубави снимки стават със всичко,иска се само малкко мерак,много четене и още повече снимане :)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: xl_ 
Дата:   09-08-11 07:30

mbs котарака е добър, моторите също. От другите постове има доста какво да се желае. Я кажи същите файлове ако ги беше снимал примерно със SIGMA 50-150 f2,8 дали нямаше да е по-добре, или натюрите и портрета с NIKKOR-че 50 f1,4 [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: xl_ 
Дата:   09-08-11 07:30

[shtrak] [shtrak] [shtrak]Публикацията е редактирана (09-08-11 20:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 09:27

Ето и от мен една, нали като говорим за ръчен фокус и динамика... не е ползван "фокус трап" ся вярно, че размера е малък, ама не ми се търси сега, да покажа големия размер, снимката си е читава, Vivitar 135/3.5:


https://photo-forum.net/static/site_pics/121/y_1216300985_Starkel.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: cristo 
Дата:   09-08-11 09:49

Специално с Никорче 50/1.4 не съм сигурен че щеше да е много по-добре - виж с онази огромната Сигма-та 50/1.4 вече стават хубави портрети. И да, 50-150 е много по-добро решение от ръчнофокусни обективи, както и супер евтиния за качеството си Никор 85/1.8

Ръчнофокусните обективи са огромен компромис и стават основно за експерименти. Всеки който минава през тях просто разбира колко му липсва автофокуса в последващия момент сменя стъклата и разпродава ръчнофокусните. Може и да снимаш мотори в движение, ама снимаш на късмет. Да си правиш бокета със снимки на листенца и тревички също е готино, ама там не можеш да изпуснеш кадъра.
Истината е, че 90% от прехвалените евтини обкетиви за Пентакс просто не стават. А останалите 10% са достатъчно скъпи, че да не си заслужават. Това, че едно стъкло е твърдо и можеш да го завъртиш на байонета, не го прави добро! Едни обективи правят ужасно боке, с претоварен фон от ярко очертаните контури на "кръгчетата", други са фрашкани с аберации и искат здраво обработка. Не случайно по сайтовет почнаха да правят анализ на дефокуса като храктеристика на обективите, а тук във Фото Форум хората се кефят на разни шарении, като ги пробутват за "Арт"...
Всъщност в този ход на мислите, и най-смотаните обективи стават за Фото Форум, но пък много малко от Фотофорумските изцепки вървят извън този сайт... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: cristo 
Дата:   09-08-11 09:55

И горното го казвам като притежател на ръчнофокусни обективи, да не ме бъркате с противниците им ;) Обаче ако заделя пари точно за тази Сигма 50-150, не мисля, че повече ще поставя ръчнофокусния ми портретен обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 10:22

cristo просто разбира колко му липсва автофокуса в последващия момент сменя стъклата и разпродава ръчнофокусните.

Виждам, че това е ОСНОВНИЯТ ти аргумент, против ръчнофокусните обективи, то да се чуди човек как толкова години наред хората са снимали без автофокус.


колко му липсва автофокуса кажи го това на хората снимащи с Цайс обективи, хвърлили ена камара пари в оптика[smilie5] [smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Ако ще обясняваш как ръчнофокусните не стават, не с тоя аргумент, намери си други, ръчния фокус им е най-малкия проблем, а колкото до моторите, по-можеш да кажеш, че аз съм снимал щъркела на каъсмет(макар че нито една от снимките не беше без фокус с тоя щъркел), от колкото показаните снимки със моторите, ако искаш дори може да се обзаложим, който не може не може, който си може, си може, позайнтересувай се за начините на снимане на подобни кадри, като показаните и после ела и ми кажи, че са късмет, не ти трябва автофокус.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   09-08-11 11:34

Не че нещо, но например аз правя обратното от известно време - разпродавам за момента автофокусните си дълги обективи (70-300VR и 300/4) и си оставям ръчнофокусните (80-200/4 и 300/4.5). Много съм си доволен от дъртите кучета и нямам никакви грижи, че трябва всичко да им правя ръчно. Затова пък са направени здрави като танки и качеството на оптиката е правено "като за последно" и "както едно време", когато не се е правел компромис. Вярно е, че понякога пропускам някои бързи сцени - все пак с ръчен фокус си е по-бавно... но тъй като съм си любител и не ми дреме - правя го за кеф. А туй да си пипна всичко на ръка ми прави допълнителен кеф. Но и нищо чудно след някой месец да направя обратното. Въпрос на настроение. Та - всеки луд, с номера си. [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   09-08-11 11:41

Всеки който минава през тях просто разбира колко му липсва автофокуса в последващия момент сменя стъклата и разпродава ръчнофокусните.

-----

Еми.... какво да ти кажа. Имам 11 обектива. От тях само 2 са автофокусни, но не снимам много с тях. Държа си ги за всеки случай, за бекъп.

Основно карам на ръчни обективи. Вероятно до 1-2 години може да стигна и до 20 броя... знае ли човек... но не съм разпродал досега нито един.
Впрочем, продадох един автофокусен. [smilie18]

А също впрочем, освен Цайсовете за Сони, които са едни по-други цайсове (нищо общо с традиционния цайс), та традиционните цайсове все още ги правят ръчно-фокусни. Фойхтлендера и те. Лейката и те.

Защо ли?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: cristo 
Дата:   09-08-11 11:45

Виж сега -
"А останалите 10% са достатъчно скъпи, че да не си заслужават." - аз съм го написал.
А под "заслужават" го разбирай от финансова гледна точка. Тези които снимат с "Цайс обективи, хвърлили една камара пари в оптика", ти сам го казваш - те нямат проблем с парите [smilie3]
Действително, ако човека иска и може да си позволи, да си взима автофокусните обективи и още колкото с иска ръчнофокусни, включтелно има такива за по 1000 евро, за да си прави кефа и това е максималния кеф [beer] Ама много малко от нас могат да си го позволят и се надяват ръчнофокусните да им заместят напълно скъпите нови автофокусни стъкла.

Иначе в момента в базара някой продаваше Сонар 135/3.5 на никонски байонет е дал линкове към снимки с този обектив, като над половината бяха с грешен фокус - обикновено на периферията на косата, а не на очите. Това го виждаш когато момента вече е отлетял и рядко можеш да повториш кадъра! А разликата е тънка - понякога дори не я виждам на дисплея на тялото, а чак после на монитора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: nikola_penkov 
Дата:   09-08-11 12:03

Ръчнофокусни има и за 8000€ има и за по 20 лева,кефа е еднакъв,но и в двата случая фокусът зависи от снимащия,не от обектива.Ако снимката не е на фокус,отговорността е изцяло твоя,затова има хора които снимат с ръчен фокус и все повече на филм - готови са да понесат отговорността за снимките си най-вече пред себе си.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: cristo 
Дата:   09-08-11 12:09

jorro_z - случайно да виждаш, че на тези снимки с Chinon 50/1.7 в DOX-а, които си дал по-горе, фокусът ти е избягал? Фокусът ти е на косата, защото там контраста е по голям и по лесно се фокусира, а не на очите. Освен това май обектива силно маже в периферията, и затова на втората снимка, макар очите да са в почти една равнина, са много различно размазани. Аз такива ги трия - честно!

п.п. този Чинон го имах и го продадох на една мацка тук, иначе тялото, KR-5 май беше, още си го пазя - и аз обичам старата техника и понякога ей така си го зареждам и си щракам без лента, само заради звукът на старите тела. [smile]Публикацията е редактирана (09-08-11 12:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tziko 
Дата:   09-08-11 12:54

В една тема, някой беше писал: Автофокусният лесно става на ръчнофокусен, но обратното няма как да стане.[smilie18]
Даже при повечето никори няма нужда превключваш нищо, просто хващаш ринга и моташ фокуса както искаш.

И тва: "Ако снимката не е на фокус,отговорността е изцяло твоя,затова има хора които снимат с ръчен фокус и все повече на филм - готови са да понесат отговорността за снимките си най-вече пред себе си" - много ме развесели[cool] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ludiakolio 
Дата:   09-08-11 13:00

Човека постнал темата иска съвет момчета,успокойте топката.За автора на темата-аз съм любител и наскоро бях като теб,но се чудех между канон и пентакс.В крайна сметка се спрях на пентакса базов модел,поради две причини - правят най-малките ДСЛари и са срвнително евтини,а качеството е много повече от това ,което ми трябва(не печатам на А1 и А2 формат и не претендирам да съм про).Едно приятелче си взе никон наскоро и той също е много доволен.И двете са с добри и бързи фокуси.Успех и да качиш някой друг фотос.

П.С.Ето нещо с най-евтиния ДСЛР на пентакс и обектив купен от ибей за 50 долара.

https://lh6.googleusercontent.com/-qesL7vDHD1s/Tj79rfSSUOI/AAAAAAAAFmg/Di4gNxYAHDg/s640/_IGP6577.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: nikola_penkov 
Дата:   09-08-11 13:08

Повечето хора ,които имаме Пентакс К-х ,снимаме на ръчен фокус ми се струва,интересно как ли продължаваме,толкова трудно е...И непрофесионално...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 13:24

Някой май не чете какво съм написал или тактично насочва темата към стойността на едни 10%.

Човек ако не можеш да осмислиш какво съм ти написал поне това да беше прочел РЪЧНИЯ ФОКУС Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ на ръчнофокусните обективи, принципно никой не спори, че автофокуса си е удобство. Относно кадрите с моторите, които написа, че са късмет, това изобщо не е така, не случайно ти написах ПОЗАИНТЕРЕСУВАЙ се за начините за снимане на подобни сцени.

Ама много малко от нас могат да си го позволят и се надяват ръчнофокусните да им заместят напълно скъпите нови автофокусни стъкла.

Хм, сега нещо не мога да те разбера, говрим си за евтини ръчнофокусни стъкла, за скъпи цайсове и евтни спрямо тях автофокусни или... щото ако имам е пари да си позволим скъпите автофокусни, то ще можем да си позовлим и скъпите ръчнофокусни.

А колкото то коментара ти по сника на joro_z
ти сериозно ли си мислиш, че китовите или зумове от типа 50-200 70-300 не мажат по краищата или са перфектни оптически, камо ли по цялата дължина.

Ръчнофокусните сложени на дигитално тяло може да си имат доста косури, но ръчния фокус не е един от тях.
А по отношение на цената.... мииииии какво да кажа, могат да се преглътнат някои косури.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 13:28

По темата, D90 е по-доброто тяло от тези двете, нищо че съм с Пентакс.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: detlene 
Дата:   09-08-11 14:01

Господа ползватели на Пентакс, Пентакс правят чудесни камери и щом се чувствате добре с тях това е повече от прекрасно. Не е нужно да се влиза в излишни драми.
Просто когато човек чете тази тема излиза, че снимащите с Пентакс са дълбоко депресирани и унили хора, заети главно с това да измият срама от лицето си за това, че снимат с Пентакс. Познавам хора, които снимат с Пентакс и знам, че това не е така. Та по-весело. Камерите с само инструменти. [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: ludiakolio 
Дата:   09-08-11 14:07

detlene

"снимащите с Пентакс са дълбоко депресирани и унили хора"[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: detlene 
Дата:   09-08-11 14:10

ludiakolio, ако си направите труда да прочетете това, което съм написал по-внимателно ще разберете, че казвам точно обратното на това, което цитирате извън контекста. [smilie24]Публикацията е редактирана (09-08-11 14:10)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: nikola_penkov 
Дата:   09-08-11 14:19

Myth [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: HSGeorgiev 
Дата:   09-08-11 15:19

detlene [smilie24]

Ето, точно това се опитвам да кажа от самото начало! Няколко души тук ще обърнат света едва ли не, за да доказват, че има някакъв начин да се снима качествено и с Пентакс ... И говорят как били поставени в положението на аутсайдери заради марката, която използват ... Тези хора тук създават много грешно впечатление. Всички пентаксаджии, които аз познавам не само че се чувстват отлично с техниката си, но също така ни най-малко не им пука, че някакви си псевдо-капацитети в кой да е интернет форум пишат глупости като "единствено Никон си заслужава" или "единствено Канон си заслужава" ... На такива глупави писания просто не следва да се обръща никакво внимание, още по-малко пък човек да се вманячва и да започва във всяка тема да доказва предимствата на Пентакс. На кого го доказва? На форумните кибици, които повече пишат отколкото снимат? На хората, които си купуват фотокамера по същия начин като вратовръзка и мислят как ще изглеждат с нея? На хората, комплексирани в реалния живот и компенсиращи по форумите?
Само че пак да кажа, че в тази тема май няма нито един от гореизброените, поне аз не засякох нито едно такова ненормално изказване, оплюващо Пентакс. Така че по-добре колегите да се успокоят и изобщо да не се занимават със спорове, които според мен са под нивото им. Пък и тук спорят с някакви хипотетични и несъществуващи "оплюватели" на Пентакс [smile]
Само няма как обаче да се съглася с тезата, че едва ли не всички трябва да снимаме с ръчнофокусни обективи.Бъдете реалисти просто. Това че на някой това му доставя удоволствие и има прекрасни резултати не означава, че това е задължително за всички.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   09-08-11 15:25

Аз какво съм разбрал до момента - купи си който ти харесва повече, мнението на другите е без значение... Има фенове и на двете марки, мнения безброй, няма смисъл да се пита [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   09-08-11 15:27

К-р не е ли доста по-нов модел от Д90 ???

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   09-08-11 15:33

с цели 2 години, и вече е с 3 години гаранция...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: джъмбо 
Дата:   09-08-11 16:10

понеже имам възможност да "пипна" и двете камери едновременно за разлика от повечето "спорещи"

та... Д90 е несрванимо по-удобен и по-бързо достъпен като работа...

по-скъп е по-стар модел е, но е изпитан боец и продължава да се купува (пряко наблюдение)

пентакса отива по-скоро в класа на д5100

както винаги съм казвал... отиваш в магазина и хващаш и двата в ръка който ти е по-удобен него вземаш щом н става въпрос за про качества

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 20:41

Аз не мисля, че трябва да има две мнения м/у тези двете тела, както казах и не само аз, D90 е по-доброто тяло дори не е нужно да го е пипал човек [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 20:52

споровете започнаха заради 4-тия пост в темата ....
а имено:
""""Никона е по-читав.
К-р има проблеми с фокусирането на жълта светлина и дефектираща врътка,така че забрави за Пентакса."""

така или иначе се изчерпа темата... а на автора - успех в избора и хубави снимки пожелавам [beer]Публикацията е редактирана (09-08-11 20:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: B.S. 
Дата:   09-08-11 20:53

Имам К-р и К-5. Имал съм Д 90.

К-р е едно превъзходно тяло, подходящо за "стрийт", "природа" и качествени снимки за албума "лично ползване". Проблеми с фокуса - няма. С врътката - съвсем! С кит обектива се "държи" чудесно. На ИСО до 3200 - също (с ЛТД. обективи).

Но, повтарям НО, ако искаш в бъдеще да вадиш някоя пара с К-р, забрави!

Д 90, макар и по-стар модел е (както каза Джъмбо) изпитан боец. Много здрав хардуер. Става за бачкане. Не коментирам никонските обективи, което си е хубаво, то си е хубаво!

Ето моята аналогия - К-р е една "чувствена кобилка", Д 90 - "работлив катър":)

Всичко на този свят е емоционален избор!Публикацията е редактирана (09-08-11 21:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   09-08-11 21:04

siluet23 аз не мога да разбера, що му се връзвате на pefoto или там както беше...

B.S. К-р едва ли ще го предаде, но си прав ако ще се вадят пари по-добре е Д90 не само заради по-високия си клас и по-добрата ергонимия, но и поради възможността да управляваш по-добре светките. Не че и Пентакс като система няма да се справи но...
Освен това от Д90 може да минеш към по-висок клас тяло по-безпроблемно ще си имаш вече събраните обективи и.... Пентак все още нямат ФФ.
Аз снимам с Пентакс но в случая не мога да си изкривя душата.... вероятно следващото ми тяло пак ще е Пентакс но ще е защото не мога да си позволя ВИСОКИЯ клас НИКОН и смяната на светкавиваца и обективи.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: B.S. 
Дата:   09-08-11 21:19

Mith, моето мнение е на човек, който не "пресмята" финансовата част на фотографията:)

Ако нямах диоптрите на носа си, щях да се забавлявам с М9 и т.н:)... моята Пентакс - система + ЛТД, е моят "емоционален" компромис... и все пак си мисля, че на автора на темата Д90 някак си по ще му "пристане"...:)

...Deep Purple го каза - всичко е светлина, а когато я няма ... 42:)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 21:29

Myth B.S. [smilie24] [smilie24]

Абсолютно съм съгласен и с двама ви .. мислим по един и съши начин ..[beer]

а на пефото не му се връзвах отначало но той е на всяка тема за пентакс похлупак ..и ръси бисер след бисер ..плюе та плюе ..без основания и без да е докосвал съответната техника .. та затова му казвам в прав текст как стоят нещата ....а и за да не заблуждава хората които тепърва ще купуват нещо ...

имал проблеми с фокуса к-р ..и с врътката [smilie18] [smilie18] [smilie18]

проблеми има някой друг май ....

аз ако бях на автора вече да съм купил д90-то и да съм навъртял 500 кадъра :) ..[beer]Публикацията е редактирана (09-08-11 21:34)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   09-08-11 21:35

Ако искаш уникално красиви кадри - Пентакс!

[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 21:49

странно ми е,че цели 120 поста някой изобщо сравнява Никон с Пентакс [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: B.S. 
Дата:   09-08-11 21:53

tvk75, това е "работната хипотеза" на темата:)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 21:53

загуба на време,си мисля :) но все пак,,,,,,,,

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 21:55

що ти е странно :) я да видим

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 21:56

какво да видим :)
засега гледам весели постове

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 21:58

ама кое ти е страно ..че се сравняват тия две тела или по принцип като марки ...между другото в тая тема от самото начало посовихме кое е по доброто и не сме сравнявали ..ясно е кое тяло е по добро ..

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   09-08-11 21:59

и кое е по-добро? [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 22:00

5-тия пост на темата ... [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   09-08-11 22:03

от петият пост се разбира, че никон е по-добър, ама пентакс с по-хубава картинка...

баси ... [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 22:04

чети пак и не наливай бензин в печката :) умен Коко :)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: B.S. 
Дата:   09-08-11 22:09

SmartKoko, Варна (siluet23 - Zion, B.S. - Woodstock и т.н.) се будалкаме приятелски с pefoto01:)Публикацията е редактирана (09-08-11 22:12)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 22:13

ала бала портокала,самото име Nikon пред Д90-то е достатъчно за да реши дилемата,иначе пентакса има по-готин ремък [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   09-08-11 22:16

[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Найден-Стоянов 
Дата:   09-08-11 22:23

Щото tvk75 е кометенция по всички въпроси и е Олимпиец,което е хубаво де [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 22:40

да,комплименти от Найден Стоянов пак :)
комПетенция се пише Найдене
инак имах и Никон преди Олимпусите,та имам и известна бегла представа ,,,,Публикацията е редактирана (09-08-11 22:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: B.S. 
Дата:   09-08-11 22:52

tvk75, защо запали моторетката? ...

най-вероятно автора на темата вече си е взел Д90 (дано с 35/1.8, а не с 18-105 и т.н.) и чете здраво ръководството:)...

... Какво значение има името на техниката (тяло, обективи, т.н.)?!

Пак припомням думите на г-н Тодорински - накрая всичко се свежда до светлина...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   09-08-11 22:55

светлина ли,на тъмно не може ли да се снима ?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   09-08-11 22:57

Снимайте и се радвайте на снимките си бре човеци....... ама за някой хора радостта е от ремъка с жълтия надпис май .... в което също няма лошо....

[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   10-08-11 01:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   10-08-11 02:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   10-08-11 09:47

tvk75 айде недей да разсмиваш и ти като pefoto01.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   10-08-11 11:36

аз пък си мисля (но може и както винаги да не съм в час), че има два генерални начина на снимане.

1. Опитваш се да заснемеш момента/сцената, такъв какъвто се случва около теб, без да (можеш; искаш; имаш възможност) да го променяш. Т.е. фотографа е регистратор на момента/сцената.

2. Създаваш момента/сцената, който искаш да заснемеш, по твоя идея, вкус и начин. Т.е. си създател (креатор) на момента/сцената.

Към първия начин на снимане спадат генерално, но не само: Спорт; Диви животни и птици; Репортаж; Сватби (да речем наполовина); Деца и др.

Към втория начин: Портрет; Студио; Пейзаж (макар че там не го създаваш, но...); Сватби (пак донякъде); Сток; Предметна и каталожа фотография и др.

Та, ако снимаш предимно по втория начин - Да, г-н Тодорински е напълно прав за светлината. Както и че, никон със своята ЦЛС система е по-удобен (не по-добър, а САМО по-удобен; и то ако се ползват малки никонски светкавици). Ако се използват студийни светкавици обаче, нещата могат да се направят със всяка една марка апарат, ако са изпълнени условията:
1. Светломер;
2. Радио-синхрон;
3. Не те мързи да ходиш до светкавиците и да ги настройваш ръчно;
4. Малко по-търпелив модел.
5. Светкавици (дори напълно ръчни) със съответните средства за модифициране на светлината;

Обаче, ако снимаш по първия начин (т.е. си Регистратор, а не Създател), то тогава се стремиш да уловиш момента, който се случва, а не толкова да моделираш светлината. Въпреки че и там се използват светкавици, по-скоро в напълно автоматичен режим.

А всъщност любителите, особено по-начинаещите, просто "щтракат" предимно по първия начин (т.е. гонят моментите) и не се замислят върху тази материя.

Така че, аргумента "Никон е по-добрия избор за теб, защото с неговата система ЦЛС по-добре ще управляваш светлината" е по-подходящо да се отправя към един професионалист или ентусиаст със познания, а не толкова към един начинаещ любител. Особено който има намерение да си вземе само едно тяло с китов обектив, и вероятно в близко бъдеще нищо повече (най-много един по-дълъг китов, когато осъзнае, че чудесния му нов апарат няма много зууууууууум).
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: serjy 
Дата:   10-08-11 12:07

то тук, 99% снимаме студиино с повече от 3 светкавици и това са функции от изключителна важност [smilie24] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: cristo 
Дата:   10-08-11 12:17

Сега като гледам развитието на темата, явно съм останал неразбран.
Всъщност аз вчера исках само да кажа, че лесната работа с ръчнофокусни обективи, което често се изтъква като голям плюс на системата на Пентакс, изобщо не може да бъде критерий за избор. Защото работата с такива обективи е еднакво лесна и еднакво трудна и с другите системи. Това, че по-евтините Никони нямат мерене не е проблем - с 2 тестови кадъра за 10 секунди нагласям експозицията. Проблема е ръчния фокус, а това е еднаква трудност за всички системи, просто защото фокуса е ръчен! А критерия, че за Петнакс се намират много евтини твърди М42 и К обективи - не, мерси! - аз не искам да снимам с такива. А хубавите стъкла стари стъкла, са еднакво скъпи и за всички актуални системи. Даже е по-лесно и евтино да купиш качествен 85 милиметров Никкор, отколкото за Пентакс.

Това е.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   10-08-11 12:44

и с това си изказване пак ще останеш неразбран за мноооого хора, тез дето ще те разберат или не пишат тук, или много лаконично..... само вдигаш излишно тази изчерпана тема .... кой каквото имаше си го е казал ... ти с това "това е" нали не мислиш че изчерпваш темата, това е само твоето лично мнение на което имаш свещано право, но за други може да е глупост, и те ще са прави за себе си, всеки има право на мнение ....

И не забравяй, че за цялата история на фотографията, огромната част от времето е била без автофокус, да не я зачеркваме....

Както казва племенника ми, "абе вие без компютри как сте живеели ..." ...

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   10-08-11 13:09

cristo едно си баба бае, едно си знае, аз му казвам, че ръчния фокус е най-малкия проблем на ръчнофокусните обективи и, че кадъра с моторите горе не е късмет, той продължава да ми обяснява, "Проблема е ръчния фокус"

А по твоята логика те иостаналите полуавтоматични режими също са излишни щото за 10 секунди с два тестови кадъра ще нацелиш точната експозиция. [cool] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   10-08-11 13:18

Ще цитирам Myth:
"А по твоята логика те иостаналите полуавтоматични режими също са излишни щото за 10 секунди с два тестови кадъра ще нацелиш точната експозиция."

Не исках да съм груб, но с това си му изказване той обезмисля изобщо смисъла на експозицията ....

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   10-08-11 13:29

Да не говорим, че примерно кадъра със щъркела който съм постнал... дали ще има 10 секунди за два тестови кадъра, за това пък има още 1-2 кадъра в полет на тоя щърко и всики са на фокус.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   10-08-11 14:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   10-08-11 16:17

dpurple [smilie24]

Сетих се за оня виц - готвач вижда известен фотограф и казва: много хубави снимки правите, сигурно имате много скъп апарат... и фотографа отвърнал на готвача - много хубаво готвите, сигурно имате много скъпи тенджери [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   10-08-11 16:48

Ако искам да снимам щъркели, кой от двата е по-подходящ? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   10-08-11 17:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   10-08-11 17:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: iordanov 
Дата:   10-08-11 17:10

Купуваш система.
Бях с Пентакс. Скъпо удоволствие. И дефицит.
Сега съм с Никон. Кеф. Изобилие.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: serjy 
Дата:   10-08-11 17:14

шипотреба, братче, е това [shtrak]

...отделно д90 е фотоапаратът с възможно най-гадната картинка измежду всички цифрови камери [smilie24]Публикацията е редактирана (10-08-11 17:15)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   10-08-11 17:17

Прост пример: Що не ходите в 12 при ясно слънце да снимате в парка, ами чакате късния следобед или облачен ден.

-------

Без да искам да засягам никого, обаче в действителност над 90 % снимат ИМЕННО на обяд в слънчево време. Може да си го докажете за себе си, ако разгледате профилите на хората тук, но не избирателно, а наред.

Хората, които НЕ снимат на обяд, и най-важното - осъзнават защо НЕ се снима на обяд - са много, много малко (като процент). И за тях няма нужда да се обяснява, защо Никон е по-добър от Пентакс. Или обратното.

-------

Просто разликата е, че щракачите не го осъзнават това.

-------

Именно!

И точно така наречените "щракачи" пускат тема от вида "кой апарат да си взема: А или Б", точно защото не разбират по-дълбоко фотографията като изкуство, и че тя си има правила (писани и неписани). И си мислят, че като изберат най-добрия апарат, ще правят много по-добри снимки... на обяд, при ясно слънце.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   10-08-11 17:24

ооок, добре и все пак за на обяд при ясно слънце, кой е по-добрият [smilie8]Публикацията е редактирана (10-08-11 17:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: rusinov 
Дата:   10-08-11 17:31

Що бе какво му е на D90, аз от две години съм много доволен. Не знам защо така пъд да има най-гадната картинка....

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   10-08-11 21:24

аз се си мисля, че масовите обективи на Пентакс, са по-евтини и по-хубави, м?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   10-08-11 21:26

[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   10-08-11 21:35

dprurple
на кой му пука какво имаш предвид [smilie5]

и кой си ти да коментираш акъла на непознатите си съфорумциПубликацията е редактирана (10-08-11 21:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   10-08-11 21:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   10-08-11 21:42

dpurple,
аз не съм тука за да ми обяснява някой нещо си

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   10-08-11 21:45

конкретно по темата: Д90 или К-ер.

отговорът е, К5 [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   10-08-11 22:18

Ей това е приказка Любо, и аз останах впечатлен, като ме щтракна онази вечер срещу лампата .... [smilie3]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   10-08-11 22:27

К-5 ли бре :) ..той не стаа ..забрави за него ..проблемен е..проблеми с фокуса на жълта крушка ...ааа и матрицата му оцапана фабрично ..врътките му проблемни ...изобщо забрави за него ..[smilie18] [smilie18] [smilie18]Публикацията е редактирана (10-08-11 22:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: hemilio 
Дата:   10-08-11 22:35

serjy ти бъзикаш ли се нещо или наистина хабер нямаш за Д90 и говориш наизуст? [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   10-08-11 22:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   10-08-11 22:42

Съжалявам, не знаех, иначе не бих го написал.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: clipse 
Дата:   10-08-11 22:50

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   10-08-11 22:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   10-08-11 23:13

dpurple така е,не е нужно да ме четеш. Изглежда си известен капацитет,не се занимавай с прости неща

И не се показвай като поредния велик софийски дрисльоПубликацията е редактирана (10-08-11 23:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   10-08-11 23:29

tvk75 я вземи спазвай приличен тон!Публикацията е редактирана (11-08-11 00:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   10-08-11 23:45

Myth прав сиПубликацията е редактирана (10-08-11 23:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: _koko_ 
Дата:   10-08-11 23:59

luboar написа:

> конкретно по темата: Д90 или К-ер.
> отговорът е, К5 [beer][smilie24] [smilie24] [smilie24]

От два месеца снимам с тая машина. Голем кеф. [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   11-08-11 00:28

От две години снимам с другата машинка... още по-голям кеф. [smilie25]

П.П. Тез теми никога не са имали смислено развитие. [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   11-08-11 02:24

Nikon винаги е бил по-недодялан и недоизпипан [smilie7], но пък Пентакс не е за всеки [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 08:29

Така, така...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Chestuer 
Дата:   11-08-11 09:13

@_koko_ колегата е посочил някакъв ориентировъчен бюджет

@SmartKoko сега разбирам защо всичките титоръли дето съм гледал, всичките фотожурналисти и прочие профита ми стоят някакси недодялани ... явно щото ползват никон и канон

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   11-08-11 09:21

Nikon винаги е бил по-недодялан и недоизпипан

-------

мда, ето я темата: https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1356256&t=1356256&offset=all

Тази е от тази седмица. Ако се разровиш назад, за 2-3 години можеш да понасъбереш към стотина теми, все такива. Или за умрял апарат. Error колко беше там. Едни саги за Гърция се разправяха...

На канонци пък, с 5д, все им се отлепваха огледалата. На кропките пък им гърмяха затворите...

От 4 години и половина в този форум, не помня да съм видял тема за механичен проблем на Пентакс. Ако е имало, да са били 1-2 най-много.Публикацията е редактирана (11-08-11 09:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 09:33

Недоизпипаните Никон vs. изпипаните Пентакс [smilie18]

jorro_z, за кое стотина теми, за теми озаглавени "Проблем с Никон /произволен модел/" дето след 5 поста се оказва, че темата вече е за преименуване на "Аз съм мързелив и тъп и техниката ми пречи винаги, вместо да седна да прочета ръководството" [smilie18] Да, за седмица и нещо минаха 2-3 такива [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: CyberGene 
Дата:   11-08-11 09:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: rusinov 
Дата:   11-08-11 10:01

Наистина такива теми са обречени.....което и да вземеш няма да съжаляваш, така че действай смело! [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   11-08-11 10:16

Голем смех тука бре .... [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   11-08-11 10:27

jorro_z, за кое стотина теми, за теми озаглавени "Проблем с Никон /произволен модел/"

За отлепени гуми, ето за кое.

jorro_z, във форума има хиляди хора с Никон и 4-5 човека с Пентакс.

Ами, честно казано не знам колко точно хиляди човека са с никон, но във ПентаксФенКлуба, регистрираните членове са 891. Мисля че имаше 1 девойче (13-14 годишна) със сапунерка пентакс, 2-3 човека с други марки (канон и Никон). Останалите са със ДСЛР, или с филмови тела Пентакс. И ако предположим (с някаква доза вероятност) че Фото-форум е по-голям сайт с повече потребители от ПФК, ги интерполирам тия 891 човека до реални 1500-2000 човека с Пентакс.
Което далеч не е 4-5. [cool]

Аз между впрочем, не искам да правя статистика. Нито съм компетентен, нито имам реални и доказуеми данни. Обаче, като излезат 10, 15 или повече теми, за един и същи проблем с дадена марка, то вече не се касае за единична дефектна бройка, а за фабричен проблем.
Също както проблемните матрици на пентакс К-5, преди време. Имаше проблем, да. Обаче от фирмата реагираха адекватно, и смениха всички дефектни тела. И то без значение, кога е купено тялото. Гледаше се само серийния номер. Дори и в момента, ако случайно някой има такова тяло с петна на сензора - да се обади, ще му го сменят на минутата без въпроси.
А за гумите на Никон четем от години, и то не на един конкретен модел, а на всички. И вероятно ще има още да четем.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 10:30

Аз между другото се чудя, защо не са го коригирали това, явно държат така да си залепват гумите, може би има нещо общо със сервизната поддръжка както писаха горе, знам ли... В крайна сметка е консуматив и на човек могат да му се случат десетки по-лоши неща с техниката...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Chestuer 
Дата:   11-08-11 10:33

jorro_z, всъщност тая въпросна гума какво влияние оказва на качеството на снимката, че нещо не мога да си го обясна?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   11-08-11 10:39

Естествено че никаква, на никоня само натискаш копчето и бълва шидьоври, при него ЗАУ няма никакво значение, затова се харчи толкоз ....

[beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   11-08-11 10:40

То в тез теми, освен с почти всяко следващо мнение да става все по-голяма талибанщината - друго няма как да стане. Но поне няколкото фена на Пентакс си намериха поле за изява. [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: CyberGene 
Дата:   11-08-11 10:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   11-08-11 10:52

Мда... иначе и аз по принцип харесвам и уважавам техниката на Пентакс (все пак и аз съм минал през Пентакс по някое време през годините). [smilie3]
Но цялата тема може да се обобщи с това, което някой писа по-напред:

-------
iordanov написа:

> Купуваш система.
> Бях с Пентакс. Скъпо удоволствие. И дефицит.
> Сега съм с Никон. Кеф. Изобилие.
-------

[smilie24]

Имат хубави предложения Пентакс, но си трябва "критична маса". Трябва човек да има откъде да купува, на кой да продава, от кой да вземе за малко или да наеме. А с Никон и Канон разликата е над 10-пъти в потребителите. Т.е. не че Пентакс са зле като предложения - съвсем прилични и хубави са си, но просто с "големите" животът е по-лесен. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   11-08-11 11:00

Съйбъре, в голяма степен си прав. Възможно е наистина хората с Пентакс да са по-малко, както казах - аз интерполирам броя, което си е чисто предположение все пак...

А относно слагането на ръката на сърцето и признаването... ето какво мога да кажа по това:

Аз съм от Стара Загора. Тук всеки месец правим сбирки. От редовно присъстващите на тези сбирки, по памет:
С никон: 9 човека (от тях един от Казанлък).
Един беше със Сигма, в момента е един от 9-те с Никон.
С Канон: 6 човека.
Със Сони: 1 бивш (понастоящем с Никон) и 1 настоящ (Сони Некс).
С Пентакс: 10 човека (един от Казанлък).

Пак повтарям, това са от по-редовно идващите на сбирките тук. Мога да ти ги изброя и поименно, но мисля че няма смисъл...

Какво е положението по другите градове... честно, не знам. Предполагам, подобно.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   11-08-11 11:09

Направо се чудя как тук е претъпкано с хора, на които техниката и обективите са им малко и им ограничават възможностите..... то наистина преливат всички от шедьоври /като мене[smilie3] /.....

Сега сериозно, познавам няколко колеги с Никони ФФ /не някакви никончета/ не са писали в темата, няма и да пишат. НИКОГА не са коментирали или се хвалили кой с какво снима, те много добре знаят, че огромния % от снимката е ЗАУ, а остналото техниката....
За други е обратно.....

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   11-08-11 11:13

Прав е Сайбъра за това че масата потребители са ползватели на "големите" (в големи кавички) марки ....но на по голямата част от тях врътката на тялото им стой на зеленото квадратче ....а на пентакс не знам някой да го ползва това ....

другия момент е че в магазините нямат нищо налично на пентакс ...ама нищо ...мноо ясно че ще се продават "големите" ....

тъй че тия неща са доста субективни и не могат да се правят изводи от тях .....

а по горе някой писа че бил минал през годините през пентакс [smilie18]

бе и аз минах през годините през митсубиши ..голем дарак ..87-ма година ...сега карам хонда 2000 г ...кеф отвсякаде ...ма ади да не се излагам щото митсубиши новите им модели са каде каде ...тъи че колека като поснимаш с новите тела на пентакс ..пак си помисли за никоня д90-то ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: CyberGene 
Дата:   11-08-11 11:19

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tziko 
Дата:   11-08-11 11:22

Аз пък познавам 10 човека с Никон, 5-ма с Канон, 2-ма с Пентакс и нито един със Сони.

Сони сигурно са фалирали вече[smilie11]

Баси темата стана[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 11:23

Аз със Сони познавам 2-ма, недей така [smilie18] И с Пентакс толкова май...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   11-08-11 11:26

аааа Сони е голема сила ...много ги уважавам ..телата им са хубави ..и оли ги харесвам ...никон са ми фаворити заедно с пентакс ...ма пентакса ми е насърце ....пък и кво ви пука с ккаво снимате бре ...важното е там да има затвор който да щрака и матрица да вади това което ЗАУ-то си е забъркало само [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: apollo 
Дата:   11-08-11 11:28

Е сега какво ще правим, ще броим или ще снимаме [smilie18]

Миналата седмица в Пирин не броих но определено Канонци и Никонци бяха най-много... имаше мома с Оли и юнак с Пентакс.[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mitku 
Дата:   11-08-11 11:29

siluet23 написа:

> ... а по горе някой писа че бил минал през годините през пентакс
> ...тъи че колека като поснимаш с новите тела на
> пентакс ..пак си помисли за никоня д90-то ;)

@siluet23, боли ме фара за новите тела на Пентакс. Както неведнъж се каза по-горе - истината НЕ е в телата, а в светлината и ЗАУ-то. Затуй и голямото болшинство от хора изобщо не пишат както казва и Славов - защото и тях ги бОли фара кой какво щял да купува. Всъщност - и аз много се чудя на себе си защо изобщо се занимавам да пиша в подобна безсмислена тема, но нейсе. [smilie7]

П.П. (едит) Йеееее... 200... [cool]Публикацията е редактирана (11-08-11 11:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   11-08-11 11:33

..скоро видях на улицата, стадо фотографи на възраст 20-25г. всички бяха с Никон. В по-улегналите възрастови среди в които се движа, пък преобладават хората с Пентакс : )


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   11-08-11 11:33

повечето ни четат и ни се смеят :) ..ма нали трябва цирка да е пълен [smilie18]

а и да ти кажа сичките в тая тема ни болят фаровете ...ама си немаме работа та така :) [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   11-08-11 11:35

Добре де какво значение има къде колко хора с Пентакс :-) правете си кефа бе хора.
Иначе вярно е, че малко дефицитна стока, не че няма от къде да си купува обективите човек, но наистина малко са хората, не като да влезеш в базара и всчико втора ръка да е Пентакс :-).
Също май липсва и свястен сервиз за Пентакс, имат си някой дребни кусури Пентакс, но... а и с излизането на К5 доста неща са оправени. Е можеше и да има разни екстри, като евтини китайски светки за Пентакс, ама няма, хубаво щеше да е, да има екстри като Pocket Wizard, ама....
Иначе... обективите... ами имат страхотни обективи, които обаче също не са много евтини, като при другите системи, нищо ново, е сега примерно някои неща няма, други има... примерно ако трябваше да купувам аналог на 16-50/2.8 щеше да ми легне дооооооста по-скъпо но... пък на 50мм Пентакс пък нямат евтин светлосилен аналог на цени като тези при Канон и Никон та просто е различно, правиш сметката, какво ще правиш какво ще ти трябва и... като си начинаещ....няма как да знаеш какво ти трябва но....

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: serjy 
Дата:   11-08-11 11:38

да, на 50мм нямат евтин и долнопробен аналог като при "големите" [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 11:38

Пентакс винаги са вървяли малко зад Никон и Канон ако удариш чертата за всеки един период от време... Сони и те така, ама поне вкарват иновации и ако се бяха намесили по-скоро сред високите класове само щяха да спечелят... Сега с К5 Пентакс наистина направиха удар, но за мен така или иначе това е най-якия кроп сензор в момента, Д7000 просто е класиран нарочно малко по-ниско като клас, но пак си е съвсем сравним с Пентакса. След 24-ти ако инфото е вярно за новото поколение Никон, пак ще си тръгне всичко както си е било [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   11-08-11 11:41

Пентакс догонват ..така е [beer] даже бих казал че и канон и никон се гонят едни други ...ма така трябва да е ..представяте ли си ква скука щеше да е различни марки с еднакви тела ... тряя да има компенишън ..нема как

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   11-08-11 11:51

Mith,

някои неща вече не са чак толкова черни... Примерно, имат нов сервиз - много читав.
ЛАС официално го от*****.... рязаха. Новия Сервиз е Хепи-Фото. Техника е много компетентен, беше на специализация в централата на Пентакс.

Евтини китайски светки също има. YN460 (около 60-70 лв излиза чисто нова), YN560 (към 100-110 лв), новите Сигми също не са скъпи, 610 СТ версията е към 300 лв. Метц също имат хубави и не-много скъпи модели.

За Pocket Wizard не знам, не ми се е налагало да ползвам такова все още. Имам прост китайски радио-тригер, върши работа (е, все пак настройваш светкавиците ръчно).

А 16-50/2.8 де-факто е Токина (по-точно, токина и пентакс съвместно разработват доста обективи, и ги пускат с различен бранд). Токината е по-евтина от Пентакса, и то доста, понеже няма прахо- и водо-защита, няма СДМ, просветленията се токински някакви, а не СМЦ...

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: apollo 
Дата:   11-08-11 11:52

Чакам един Канонет за да сменя кака Пен-а... но това ще стане когато Никон пуснат такова или обратното или все тая [smilie18]

На производителите им дреме на шишарката за нас... така че защо ние да го правим [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: CyberGene 
Дата:   11-08-11 11:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   11-08-11 11:56

Мисля, че можеха [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   11-08-11 12:03

абсолютно може [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   11-08-11 12:04

http://pttl.mattdm.org/feature:wirelessОтговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   11-08-11 12:07

Китайски светки които да работят в ТТЛ няма иначе има една Pentax AF-540FGZ и една YN460 II, мисля да взема още някоя друга 460 или 560-ка.

А 16-50/2.8 де-факто е Токинатова е ясно но аз , примерно го взех, като цяло заради всичките му качества включително и прахо и водозащита :-)Публикацията е редактирана (11-08-11 12:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   11-08-11 20:56

Да бе много са и Никон и Канон и снимащите с тях, и са мнооого хубави, ама все си имат по някое гадно проблемче, та иде да го стовариш у земята [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   11-08-11 22:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   11-08-11 22:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: tvk75 
Дата:   11-08-11 22:46

само не разбрах какво решихте,никона или пентакса [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   11-08-11 22:53

Автор: pefoto01
Дата: 11-08-11 22:43

При Пентакс не можеш да махнеш префлаша на вградената светка за да палиш с нея други светкавици.
1/180 не е достатъчен синхрон,а и на К-5 е така.
Не са им надеждни светкавиците при ПТТЛ,нямат повтаряемост на импулса.
Трябва и синхронната скорост да вдигнат и нови светкавици да изкарат,а няма такива очаквания.


Стига бе човек спри се, интересно как ли си палех моята преди да си взема синхронизатори.

@dpurple пиши бе човек, на мен почти винаги ми е полезно да те чета, освен когато не режеш хората :-) и не се майтапиш [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   11-08-11 23:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   12-08-11 09:48

за да палиш с нея други светкавици

Питам как палех аз моята светкавица и какъв е проблема да палиш отделени светкавици?

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   12-08-11 12:23

Мит,

пефото говори, че с вградената (която прави пре-флаш за да установи какви данни да предаде на отдалечените), се опитва да пали светкавици, които нямат П-ТТЛ поддръжка, а само фотоклетка за палене по светлинен импулс. Или, е изключил всякаква автоматика на отдалечените (което е на практика същото).

С две думи, опитвал е с "умната" вградена, да пали "глупави" външни (термините не съм ги измислил аз). Предава данни към отдалечените, които данни те не ги разбират, а се палят само по първия импулс.

Естествено, ако беше ползвал светкавици, които разбират П-ТТЛ, и освен това - настроени правилно, такива проблеми нямаше да има.


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: niks1973 
Дата:   12-08-11 13:08

Мисля, че е време админ-а да затвори темата :))))


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Chestuer 
Дата:   12-08-11 13:31

що пък да я затваря, петък сме все пак

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   12-08-11 15:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mihajlov2 
Дата:   12-08-11 15:19

По нагоре luboar беше написал:
.скоро видях на улицата, стадо фотографи на възраст 20-25г. всички бяха с Никон. В по-улегналите възрастови среди в които се движа, пък преобладават хората с Пентакс : )

Аз пък снощи в градинката на гърба на двореца до Московска видях един дребен слабичък чичка на 60 и нещо годинки, който ходеше леко приведен, окачил на врата си D3 и 24-70...[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   12-08-11 15:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 16:12


http://www.hsnovini.com/wp-content/uploads/cache/16906_BnHover.jpg


���� ?
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: mihajlov2 
Дата:   12-08-11 16:19

А, туй е дребно Никонче[smilie18]
В моя случай чичката все едно беше окачил почти базука [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: SmartKoko 
Дата:   12-08-11 16:21

ne na drebnite nikon4eta [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 16:26

Знае се, че като одъртеят се вдетеняват и мислят като деца :)[beer]
Скоро очаквайте и стада пенсионери, с расови Никони [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 16:35

тоя пък, цял живот не се промени.
От Че, та до сега ;) [smilie24] [beer]


http://www.20min.ch/dyim/6a61f5/B.M600,1000/images/content/2/0/9/20992878/1/topelement.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   12-08-11 18:00

Pefoto,

Аз не съм най-големия специалист нито снимане със светкавици, нито пък точно по Пентакската система светкавици. Аз снимам основно с ръчни обективи, на естествена светлина.

Но дори аз знам следното:

--------
Тези от Пентакс,ако си въобразяват че цял свят ползва за студийно снимане техни ФГЗ-светкавици пък и в П–ТТЛ режим,айде-нема нужда!
--------

Цял свят, за студийно снимане ползват моноблокове. Които между впрочем не разбират (с малки изключения) нито Пентакски, нито Никонски, нито Канонски сигнали, затова се използват радио-синхронизатори тип "Покет Уизърд". С които се предава информацията към съответния приемник, свързан със светкавиците.

Ако пък ти си въобразяваш, че ще снимаш студийно със, цитирам: светкавици с фотоклетка на фасунга - то, моите уважения, успех със Никонската система от вградената светкавица. Ама надали.

Отделно, ако все пак държиш да снимаш с "глупави" външни светкавици, то решението е много просто - един китайски синхронизиращ тригер, без въобще да се налага да ползваш вградената светкавица.

Все пак, китайска светкавица тип YN460 или 560 (със цена, близка до светкавица на фасунга), има фотоклетка и режим, в който пропуска пре-флаша и се пали от основния импулс. Така че с тях може да се направи това, което ти искаш.

Както и със всяка друга светкавица, поддържаща пентакската система П-ТТЛ, а такива има достатъчно. Както казах, някои не са никак скъпи.

А пре-флаша е необходим, за да може да се изчисли необходимата мощност на импулса, за да светнат правилно светкавиците. Доколкото ми е известно, Никон също прави пре-флаш със вградената светкавица.

Относно розовия свят, не си прав. Много добре знам и разбирам, че Пентакс нито е съвършена система, нито скоро ще бъде. Има достатъчно много неща, които не са перфектни при нея.

Не мога да се съглася обаче, когато се говорят не-истини, поради незнание или неумение, а понякога и умишлено... Или най-малкото се пре-иначават някои неща, други се пре-експонират, за трети тактично не се говори, за сметка на други, удобни за говорещия.

Впрочем, в крайна сметка... всеки има право на личен избор. Както и всеки има различни нужди. Аз например, нямам нужда от студийна система, изградена от малки светкавици, управлявани по безжичен път. В което Никон е много добра система, факт.

Но това не ме кара да отричам марката Никон като цяло, просто защото на мен не ми върши работа. На много хора им върши - чудесно!

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   12-08-11 19:18

Жоро не се хаби ..Пефото няма да те разбере ..проблема не е в системата ..а в самия фотограф ...да смениш к20 с д7000 при положение че обвиняваш пентакса в некадърност най малкото трябва да си отснел с никона далеч или поне малко по-добри кадри ...докато не ги покажеш е срамно да говориш глупости ..мен щеше да ме е срам ако както казва той с далеч по добра система правя еднакви кадри ...а ако има по добри кадри да ги покаже [beer]

ако не покаже е ясно че не му е виновен пентакса [smilie18]Публикацията е редактирана (12-08-11 19:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   12-08-11 19:19

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   12-08-11 19:22

Бре как да не го осъзнаваме, нали 99% от членовете на форума сме профита .... [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 19:25

е.ах тоя клиент. чак слънце да му пускам. умирам от радост да чета малките профита [smilie18] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   12-08-11 19:32

Пърпъл ти каде видя разбирачи мммм ..човека ясно си каза че не е специалист и как снима ...някаде да прочете че със светкавици се снима само в студио или на закрито ...аз не прочетох такова нещо ..пък и в тая тема най големи претенции за разбирач си ти ...та нали си профи ....би трябвало да е така ...достатъчно ясно натърти че работиш за пари и си голема работа ...

благодаря ти че ни озари с информацията че като се снима за клиент не се чака слънцето а си ходиш с осветлението ..това не го знаехме [smilie18] верно ли е така ...[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 19:34

секо л..но, фанало хаселблад за малко се мисли за про.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   12-08-11 19:36

@dpurple никой не отрича знанията ти и постиженията ти, знаем че понякога си малко нетактичен и рязък [beer] но това не ти дава право да се държиш пренебрежително към тези които не снимат сериозно, а им е хоби и да ги наричаш, както казах вече "щракача" все едно видиш ли ... те са никои.... и т.н.

Не мисля, че си прав.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: dpurple 
Дата:   12-08-11 19:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Myth 
Дата:   12-08-11 19:38

@pefoto01 ти колко от серизоно снимащите познаваш които ползват светкавици на фасунги? Стига, че пак будиш смях.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   12-08-11 19:41

бе те са големи профита и времето им е пари ..ама го губят в писане с фенчета като нас [smilie18]

колко ти дължа за това че ме светна кога се ползва светкавица [smilie18]

ние снимаме за кеф и си чешем езиците тук ....сети ли се че като снимаш за пари това не те прави по силен и това пренебрежение си го прибери в джоба ....ааа забравих ..там е пълно с пари от работа [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Славов 
Дата:   12-08-11 19:58

Хах и тва доживях, некви профита да се виждат много големи, сравнявайки се с мене..... голем смех.... все едно да се взимам за много як в сравнение с някой 10 годишен.... смех... смех ....

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: luboar 
Дата:   12-08-11 20:01

пърпъл, кога ще узпием една бутилка уиски с теб ?
(сериозно)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: siluet23 
Дата:   12-08-11 20:04

Славов и после да ти казва че ти имаш комплекси [smilie18] [smilie18] [smilie18]

той Профито дошъл тук да ни учи и да ни се подиграва ..после ние сме имали комплекси [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Пърпъл колкото и голем фотограф да си първо трябва да ти е голема душицата ...а един профи с голема душица никога нема каже на аматьорите че имат малки душици ....следователно или толко ти е профито или толко то е душицата ...

видях доста твой работи и е ясно кое ти е малко [smilie18] [smilie18] [smilie18]Публикацията е редактирана (12-08-11 20:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: HSGeorgiev 
Дата:   12-08-11 20:07

Лелеееееее ....

Някой езуит ако надникне тук, мнооооого може да научи ... [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: jorro_z 
Дата:   12-08-11 20:49

Г-н Тодорински,

Вие сте напълно прав. Не мога и няма да споря с Вас. Само искам да вметна следното:

Всички Ваши постове се обединяват и се градят върху тезата, че Професионалиста снима за пари, снима за клиент, не се съобразява със себе си, а само с клиента, и всичко което прави, съответно техниката, която ползва, също се подчинява на това.

Това е вярно. Не го отричам.

Обаче, такива Професионалисти като Вас са 50-100 човека в цяла България. Останалите няколко десетки хиляди "щракачи", въобще не сме на това ниво, и съответно Вашите съвети и мнения по никакъв начин не са полезни.

Все едно е, Рембранд да си говори с ученик в 3-ти клас в час по рисуване, и да се сърди, че е останал неразбран.

Цялата тема тръгна оттук:

-------------------------
Pentax k-r или D90

Автор: valkoskr
Дата: 05-08-11 19:17

Здравейте,интересуват ме евентуалните предимства на единия или другия,като се надявам мненията да бъдат на хора,които притежават съответните тела...
-------------------------

Аз лично, в първия си пост се опитах максимално безпристрастно да му кажа, каквото знам за едното и за другото тяло. Не съм писал нищо за светлината, първо, защото не разбирам много, и второ, защото човека всъщност не пита това.

Последващото развитие на тема се измести твърде встрани от първоначалния въпрос, като автора на темата отдавна-отдавна спря да влиза тук.

Мисля, че темата наистина е изчерпана.

Може би, ще бъде добра идея да се отвори отделна тема, в която да се обсъжда светлината, клиента, методите за снимане за клиента, слънцето, светкавиците и всичко останало. Обещавам, че там няма да пиша, но ще чета с интерес.
[beer]

П.С. Апропо, понеже казвате, че много Ви кефи да четете, как някой който нищо не разбира, казва с какво се снима в студио - бих искал да Ви попитам: Вие в студио с какво снимате? Нима не ползвате моноблокове? Нима използвате малки никонски светкавички, синхронизирани по ЦЛС? А навън? Също ли?

Защото аз все пак смятам, че професионалистите използват моноблокове, както в студио, така и навън. Особено, когато снимат за клиент. И ако Вие се справяте за Вашите клиенти с 3 никонски светкавици, шапка ви свалям, напълно сериозно.Публикацията е редактирана (12-08-11 20:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: Alex-dan 
Дата:   13-08-11 00:26

с три никонски или каквито и да било светкавици доста неща могат да се направят, бтв [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   13-08-11 00:59

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   13-08-11 01:41

смях [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   13-08-11 01:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   13-08-11 01:51

Просто като чета, че на някой му е виновна техниката се забавлявам. Предполагам, че Д7000 е доста по-добра машина от К20, нямат нищо общо като камери. Ама, чак да спъва пентакса... [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   13-08-11 01:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: snoopoff 
Дата:   13-08-11 02:01

Така е и съм напълно съгласен. Пентаксът определено не е камера за снимане на бързо движещи се обекти при ниско осветление. Всичко опира до целта. На мен ми върши прекрасна работа, имайки предвид какво снимам. Доста пъти съм бил приятно изненадван от резултатите [smile]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax k-r или D90
Автор: pefoto01 
Дата:   13-08-11 02:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »