Автор: bogdanov
Дата: 05-08-26 00:33
Canon, много е горещо в последно време ... " Дигитален по форма на образуване на образ с прекъснати стойности на тонове"... " Филма и не само филма също е структуриран по форма" ... Каноне, говориш неясно, но аз те разбирам... С въпроса си противопоставяш понятия от различни логически категории! Продължаваш да описваш микроструктурата на носителя, а не принципа по който фотографията се класифицира. Това са различни неща... много различни, както "Автомобила дизелов ли е или червен?" Явно целта ти толкова настойчиво да наложиш този термин е брошурката която си пуснал като линк, но тук има един сериозен проблем. В науката не се сменят термини, защото можем да измислим по-нов, а се сменят когато новият термин описва явление, което старият не може да опише и после се възприеме от научната общност! По твоята логика аз бих могъл да кажа "От днес нататък няма да използвам думата 'перспектива' а ще я наричам 'геометрична проекция на пространствените отношения" може и да е по-описателно... ама никой няма да започне да го използва нали? ... Смяташ ли наистина, че който използва фразата "аналогова фотография", е невеж? Питам защото още в първия пост казваш: "тема за езиковото невежество, тръгнала в България от този форум"...Как ли тогава да си преведем " analog photography" използвана десетилетия наред от Kodak, Ilford, Leica, западните университети, музейните каталози, цялата англоезична фотографска литература? Спомням си, че от едно време имаше подобни симпатични "езикови революционери", които настояваха да се казва "драсни-пални клечица" вместо "кибрит", "Тикнеж-чукнеж" вместо билярд, "Белезач" вместо художник... езикът обаче не се развива по този начин... Старта на темата не ми се стори добър за научен разговор защото в наукатаима повече аргументи и по-малко квалификации. Въпреки всичко ценя високо търсещите хора.
|
|