Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Нелепа първа снимка на деня
Автор: my.point.of.view   
Дата:   23-07-26 11:55

Ето я първата снимка на деня

Нелепа. Измъчен модел с измъчен поглед, който нищо не казва.

Велик е тоя фотограф, с невероятното кадриране, композиция, светлина, внушение, замисъл, идея.

Вкусовете, казват, били различни? За 30 години тоя форум не успя да излезе от блатото на собствената си мизерия.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-05/1683023838_dsc07528fff.jpg

Иначе Богданов пуска теми за плогопластовост, за културни наслагвания и среда, за фотографското отвъд очевидното... Опитва се да задава въпроси и да разгъне гънките на някои хора.

И кое е неочевидното тук???

СРАМОТА, уважаеми другарки и другари!!! Така ще си омрем.

Re: Нелепа първа снимка на деня
Автор: Grimjaur   
Дата:   23-07-26 11:56

Гола/полугола мацка, сбръчкан дъртофелник, сополиво лапе = гаранция за успех [smilie5]
Автор: deerstalker   
Дата:   23-07-26 13:07

Прасе в левия ъгъл да бяха добавили за повече чар с нотка от миналото време в ТКЗС-то и да я бяха сресали поне малко, смисъла е важно да отсъства.
Автор: nyamago   
Дата:   23-07-26 13:18

Не може всички и винаги да правят само шедьоври - съществува И такава 'фотография', и самото ѝ съществуване не бива никого да учудва.
Но издигането до Първа Страница е, меко казано, учудващо. Говори повече за издигащите, отколкото за автора.

Четвъртък е новия Петък, честито!
[beer]
Автор: gore   
Дата:   23-07-26 13:33

Според AI действието се развива нейде в Украйна (или другаде, в подземен бункер). Лир. герой, в момент на отчаяние, опитващ се да чуе окуражителни новини по радиоприемника...
Бе писал някой нещо за това, че клоунът винаги е тъжен...

Автор: Nikola949   
Дата:   23-07-26 14:26

Имало е много читави кадри в този сайт.
Предполага се, ще има пак.
Модела е очевидно красив и още по-очевидно е модел.
Аз не знам какво очаквате ?
Коги замразявате скакалците по-добре ли се получава ?
Автор: asahi   
Дата:   23-07-26 15:38

Девойката - 6. С нея могат да се направят чудесни снимки.
В шведската стена има потенциал.
Идеята нещо се разминава с моите възприятия. Но може да не разбирам.
Технически е ОК. Дясната светлина дава допълнителен ефект.
Касетофонът да се хвърли под колелата на градския транспорт. Преди 30 години ми носеха по един кашон такива за ремонт, че на битака нямаше гаранционни сервизи.
Автор: demiman   
Дата:   23-07-26 15:49

Поздрав за нелепия автор на темата [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   23-07-26 16:04

Младене, с или без Мадона нито ставам леп, нито нелеп.
За разлика от автора, който има претенция.
И нула покритие.
Не се научихте да снимате. Животът ви е брак.
Автор: Minski   
Дата:   23-07-26 17:18

Хора, искам да Ви помоля да не възобновяваме дискусиите относно красивото и грозното, художественото и кичозното, ако в крайна сметка стигаме до лични нападки, груби квалификации и откровено обиден тон към отделни автори. Дори да не харесвам непременно всички снимки на Pirinchov, мисля че той е интересен автор, който не заслужава подобно отношение. Разглеждайки всички негови снимки във Фотофорум, мога да кажа за себе си, че има още много да снимам за да достигна неговото ниво. Мисля, че всеки би могъл да каже, какво мисли за дадена фотография без да нарушава добрия тон.

Публикацията е редактирана (23-07-26 23:08)
Автор: ddantgwyn   
Дата:   23-07-26 18:49

asahi написа:

> Девойката - 6. С нея могат да се направят чудесни снимки.
> В шведската стена има потенциал.

В стената зад шведската стена също има потенциал - някое изоставено училище примерно.
Автор: seven   
Дата:   23-07-26 19:55

има зърна.
Автор: petervassilev   
Дата:   23-07-26 21:37

Съгласен съм с Minski.

Поредният другарски съд. Загрижен гражданин посочва класовия враг, който не е на неговото високо фотографско ниво, и дава насока за колективна критика с груби обиди - към автора, фотофорума като цяло, дори и към модела.

Хубавото момиче не заслужава това, в гимнастическата шведска стена също има ретро чар (вече почти няма такива в училищата), касетофонът обаче може и да не работи.
Аз дори виждам дълбок очевиден смисъл и неочевидно предизвикателство в снимката: след въображаем ремонт на касетофона, боядисване на стената и сресване на хубавия модел всичко ще е на 6.

Автор: sonda   
Дата:   23-07-26 22:19

Аз не разбирам защо модела се характеризира като "измъчен" ?

Момичето е хубаво и още как...
Дата:   23-07-26 22:31

Аз не разбирам защо модела се характеризира като "измъчен" ?

Ако моделът беше мъж, може би нямаше да бъде характеризиран толкова негативно.

Автор: CDman   
Дата:   24-07-26 08:05

Серията с кока кола :

https://photo-forum.net/i/2575270

Е по-яка [smilie5]

Тази:

https://photo-forum.net/i/2517776

Също.

Мое мнение. [smile]

Дата:   24-07-26 09:00

м'да :

"Не се научихте да снимате. Животът ви е брак."

Три пъти мери, един път щракни.

Като човек, който обича да готви, бих казал, че тук не просто е пресолена манджата – бурканът със солта е паднал вътре.

Всички сме, в една или друга степен, егоцентрици и самовлюбени задници. Но това вече минава всякакви граници.
Дата:   24-07-26 13:14

Добре,
Печелите.

След като видях двата абсурдно нелепи кадри на голи жени сред някакви порутени сгради с бутилки кока кола, смятам, че нищо говорещият кадър с шведска стена /защо е там, каква роля има?/, с касетофон /който не ми е ясно защо е там/ и жена, която е симпатична, но неясно къде гледа и какво прави... е май най-стойностният кадър на автора.

Хора, извинявайте, ама верно ли смятате, че тия голотии сред бурените имат стойност? Вие не сте ли разлиствали, макар и тайно някой готин фотограф като Jeanloup Sieff? Или някой по-прост като Хелмут Нютон? Дайте огън на тез модели, вкарайте ги в роля, нещо да излъчват, да има внушение... послание не ни трябва, ние не разбираме от послания... или поне нещо докарайте в стилистиката на Тери Ричардсън и оная мода със светкавицата и провокативните погледи??? Моля ВИ, нека от Фотографията на тривиалното да отскочим до Фотографията на желанията, на недоизказаното, на НЕОЧЕВИДНОТО.

Извинявам се на Юли, че му обявих пейзажите за шарения. Имат внушение. Имат и послание. Човекът е природозащитник. Това си личи. Има си линия, има си стил. Не е моята гледна точка, но той си има гледна точка и си я гони. Това ми изплува, след като видях шведската стена и касетофона.
Дата:   24-07-26 13:36

Nikola949

[smilie24]

Все някой някога трябваше да каже на автора, при това доста тактично, как изглеждат нещата отстрани за нас, невежите.

Дата:   24-07-26 13:46

Ето и малко фотографи, дет са вика, да разцъкаме и да видим къде са те и къде сме ние с шведските стени... и касетофончетата.

Jeanloup Sieff — https://www.instagram.com/jeanloupsieffofficial/

Frank Horvat — https://www.studiofrankhorvat.com/photography

Lucien Clergue —
https://lucien-clergue.com/en/

Sarah Moon —
https://www.michaelhoppengallery.com/artists/29-sarah-moon/

Guy Bourdin —
https://www.guybourdin.org/artworks

Опп, тука става по-горещо...

Helmut Newton —
https://helmut-newton-foundation.org/en/

Herb Ritts -
https://www.herbritts.com/

Paolo Roversi —
https://www.paoloroversi.com

Horst P. Horst —
https://www.horstphorst.com

Bob Carlos Clarke — https://www.thelittleblackgallery.com/collections/bob-carlos-clarke

Greg Gorman —
https://www.gormanphotography.com/

Който разбира, тука се спира!

Bill Brandt —
https://www.billbrandt.com/

Ralph Gibson —
https://www.ralphgibson.com/

Irving Penn —
https://irvingpenn.org/

Richard Avedon —
https://www.avedonfoundation.org/

Herbert List —
https://www.magnumphotos.com/photographer/herbert-list/

Автор: philip   
Дата:   24-07-26 14:05

Отварям форума и... 7 теми на Каро?!
То бива бива, ама някои хора като им се припише не се спират бе!
Как те търпят администраторите не знам?![smilie11]

Дата:   24-07-26 14:35

my.point.of.view,
начинът, по който говориш за чуждата работа, е също толкова показателен, колкото и собствената ти. Ако единственото, което можеш да предложиш, е подигравка, това не говори за високи стандарти, а за прекалено голямо его и твърде малко уважение към труда на другите.
Това, което най-много ме притеснява, не е отношението ти към конкретния фотограф. Притеснява ме, че си университетски преподавател. Ако това е начинът, по който се отнасяш към труда на хората – с презрение вместо с аргументи – се надявам студентите ти да получават по-добър пример. Преподавателят не възпитава само с това, което знае, а и с начина, по който общува.
Дата:   24-07-26 14:42

Kато гледах снимките на топ-фотографчиите се сетих за един виц:

Един младеж отишъл при Б.Шоу, с молба да прочете негов разказ и да му каже своето мнение.
Шоу прочел разказа, почесал се по главата и казал:
- Младежо, толкова зле можеш да пишеш, чак когато станеш много много известен.
Дата:   24-07-26 16:58

Нека бъдем честни. Нека всеки вдигне ръка за твърденията, с които е съгласен.
Човекът е положил труд. Не го отричам. Вдигнете ръка.
Човекът е снимал с фотоапарат. И това не отричам. Вдигнете ръка.
Човекът е получил Първа страница с този кадър. Вдигнете ръка.
Човекът заслужава да е на първа страница с този кадър.
Да?

Този кадър е отличЕн по някакъв повод. Какъв?

Вие наистина ли смятате, че от кадрите, които се въртят в този форум и от 365-те кадъра, които ще бъдат отличени в рамките на 12 месеца, това е еманацията? Няма по-добри? И е нужно да тръгват някои от вас, анонимни хорица, да обясняват как са загрижени за студентите ми?

Нека да бъдем честни и за още едно нещо. Аз критикувам фотографските аспекти на проявлението на един награден съфорумец. Като резултат се започва с асоциации за професионалните ми качества. Защото, щом го критикувам, значи и аз не ставам.
Няма да обяснявам какво значи да си анонимен и какво – не. Анонимният не е постигнал нищо. Или е провал, или живее чужд живот, поднесен му от поведенческите модели на родителите му по максимално усложлив начин. Иначе щеше да стои с името си, с постигнатото ОТ СЕБЕ СИ и да казва – Ето, това съм аз!

Не бъдете анонимни! Бъдете себе си. Живейте ВАШИЯТ живот, не на другите. Не сте длъжни да реагирате по схемата на общоприличното общоприето псевдоморалистично битие. Не то определя съзнанието.

Настъпил съм някой именит съфорумец, та затова са и въпросите – а ти кой си, че викаш, че не става? Обикновено не надзъртам в кофата за боклук, наречена първа страница. Но тук просто бях изненадан.

Съвет към автора – тази дама можеше да държи касетофона с две ръце, да се прави, че слуша, всъщност наистина да слуша и да гледа в обектива с плам, жар, с отдаденост, квото щете... но нямаше да ѝ се виждат зърната. Разбирам. А вероятно и бедрата.

Нека видим:

1. светлина? – няма. Светлопис, нали? Това било фотографията.
2. композиция? – няма.
3. внушение? – никакво.
4. идея? – липсва
5. замисъл? – няма.

Това не е хейт. Това са аргументи. Основни моменти във фотографията. Може да няма идея, защото си уловил миг, но там трябва да има внушение. Замисъл има, когато е режисиран кадър. Като тук. А тук няма нищо.
Дата:   24-07-26 18:18

Nikola949

Преподавателят не възпитава само с това, което знае, а и с начина, по който общува.

Дъщеря ми е университетски преподавател и ми е разказвала, че някои от колегите й, предимно мъже от определен тип, са в тази професия предимно заради възможността да се самоизявяват пред студентската аудитория и да впечатляват децата, което по принцип било много лесно за всеки преподавател. Само че сегашните студенти в българските вузове, за разлика от някогашните студенти, вече не им се връзвали и ги игнорирали.

Имала такива колеги и отвъд океана, но там имало нетърпимост в университетските среди към такива форми на самоизява и самовлюбеност.

Накратко, децата навсякъде са си изградили защита срещу подобни преподаватели. Ние от по-старото поколение, обаче, проявяваме по-голяма търпимост съм самохвалството, но реагираме на грубия език.

Дата:   24-07-26 18:57

Днес реших, че повече няма да разсъждавам във форума по каквито и да е въпроси и конкретно относно художествената страна на фотографията, защото не се чувствам компетентен да решавам, кое е красиво, кое е грозно, кое е стойностно и кое не е. Сега прочетох поредния словесен изстрел на my.point.of.view и се замислих за смисъла на всичко, на живота, на изкуството, на фотографията. Не мога да не отбележа, че твърденията за анонимността и анонимниците, сред които вероятно съм и аз, не ме е срам да го призная, ме развълнуваха и натъжиха. Не е ли вярно, че човечеството се състои 99% от малки, обикновени хора, които малко или много са анонимни, защото името, работата, постиженията им са известни на тесен кръг от хора. Представете си, че всеки един човек реши, че трябва да се бори за известност и признание на всяка цена. Аз „стоя с името си, с постигнатото ОТ СЕБЕ СИ и да казвам – Ето, това съм аз!“, но това не ме прави по-малко анонимен, ако никой не се интересува от мен. Постиженията се признават от обществото, от другите хора. Дори в едно съсловие, каквото са фотографите, признанието идва от по-голямата част от съсловието. Съсловието може да греши и това се случва много често. Така много талантливи хора си остават непризнати. Затова не мога да кажа, че отхвърлям позицията на г-н Антон Каро, че човек трябва да се стреми да излезе от анонимността. Но възможно ли е човек да не се съобразява със средата с обществото и във всяка ситуация, когато не е съгласен с нещо да отива до крайност. Ние влизаме в жестока словесна битка за една морална награда, каквато е публикуването на дадена снимка на първа страница. Има толкова големи несправедливости по света, а как ще реагираме на тях? Ако за тях си оставаме анонимни, а влагаме такава жар за една морална награда, която не бих нарекъл „дреболия“, но от нея не зависи съдбата на никой, колко ни извисява това вторачване?! Явно за да излезем от анонимността ще трябва да се вълнуваме не само от първата страница на Фотофорум. Спирам дотук с непоследователните и разбъркани мои „анонимни“ мисли. Бъдете здрави Всички.

Публикацията е редактирана (24-07-26 21:42)
Автор: nislon   
Дата:   24-07-26 19:18

^ Мисля че, "анонимен" на ФФ-ски език означава автор без снимки.
Понякога зад такива профили, стоят многократно изтривани тролове, затова предизвикват подозрителност, особено ако е скоро регистриран.
Автор: D200   
Дата:   24-07-26 21:14

Въпреки несъвършенствата на снимката, на мен ми харесва, сексуална е.

My.point.of.view, всички фотографи, които си споменал, са ми любими, но какво общо има твоята фотография с тях...? Научил си се да снимаш? Животът ти не е брак?

Нелепо е.

Дата:   25-07-26 11:16

Мински,

Замисли ме за анонимността и малките хора.
Мисля си за "малките хора". И измислих, надявам се, ще се съгласите, че малките хора са тези, които взимат чужди решения.

И сега тука излиза, че вероятно дори повечето хора по телевизията са малки хора, защото не е ясно кой от тях може да си позволи лукса да взима собствени решения по кой да е въпрос.

Големите хора са останалите. Тези, които могат да излязат на улицата, без да започнат другите да ги снимат или гледат вторачено, да отидат до магазина и да си напазаруват каквото желаят, без да се съобразяват. Да си купят кола, каквато смятат, че ще им върши работа, без да трябва да следват мода. Има депутати, знаете, купуват си коли, които не им вършат работа, но се примиряват, защото се налага.

Ние можем да си позволим да бъдем себе си.

Спомням си едно време Медведев искаше да ходи с една Лайка и да снима по улиците. Не му се получи. Вие искате ли да сте на негово място? Моето наблюдение, с което не ви ангажирам, но бих искал да ви представя на вниманието, е, че колкото по-голям шеф е един човек, толкова по-малък е процентът на самостоятелно взетите решения. Нищо, че в очите на другите, дето имат по една камара шефове, нещата ИЗГЛЕЖДАТ различно.

Нека да не е черно-бяло, можем да градираме скалата с проценти самостоятелни решения.

Тука някой пита какво общо имат посочените от мен фотографи с моята фотография. Ами, нищо общо нямат, аз съм ги посочил като идея за надграждане на наградения кадър. При мен списъкът би започнал с Йожен Атже, Беренис Абот, Лизет Модел, Йозеф Судек и т.н. Там можете да ме биете по главата и да викате – гледай и се учи от тия.
Дата:   25-07-26 12:25

Интересно, как взимаш чуждо решение [smilie7]

Решенията се взимат винаги от конкретен субект - било той отделен човек или някаква група от хора.

Вече последствията от изпълнението на тези решения могат да засягат по-малко или повече хора. И от големината на броя на тези засегнати хора зависи дали решението е „голямо“ или „малко“.

Може да се приеме, че „големината“ на едно решение е правопропорционална на отговорността за последствията от него, а тя зависи от броя на засегнатите от решението хора.

Ние може да позволим да бъдем себе си само ако нашите решения се отнасят само за нас и не засягаме други хора. Иначе настава хаос (не анархия).

Толкова от мен по темата за решенията и за фотографията.
Дата:   25-07-26 12:26

Дублирано.

Форумът даде грешка - too many connections и явно повторното публикуване на пращулката се е оказва излишно.

Публикацията е редактирана (25-07-26 12:31)
Автор: dimo71   
Дата:   25-07-26 17:01

На мен пък ми харесва.
Автор: dimo71   
Дата:   25-07-26 17:22

написа:

>
> Спомням си едно време Медведев
> искаше да ходи с една Лайка и да
> снима по улиците. Не му се получи.
> Вие искате ли да сте на негово
> място? Моето наблюдение, с което не
> ви ангажирам, но бих искал да ви
> представя на вниманието, е, че
> колкото по-голям шеф е един човек,
> толкова по-малък е процентът на
> самостоятелно взетите решения.
> Нищо, че в очите на другите, дето
> имат по една камара шефове, нещата
> ИЗГЛЕЖДАТ различно.
>

Не съм съгласен с това.
На определени географски ширини това е валидно.
На други колкото по-голяма и отговорна е длъжността, толкова битовизмите за модни течения и показност са нулеви. Други неща са определящи по върховете, точно самостоятелно взето решение и последвалата отговорност за което. Но пък е доста ветровито там горе.
Автор: anjsan   
Дата:   25-07-26 19:46

Светлина - има . Може да е отразена , ама има . Инак снимката щеше да е само черно ... То и в пълен мрак вече снимат съвременните камери де .
Автор: bogdanov   
Дата:   25-07-26 23:55

Я... интересна тема, в която и аз искам да се включа!
Според мен написаното всъщност не е заради въпросната снимка, тя е само поводът. Това е тема за критиката, авторитета, вкуса и изобщо за начина, по който говорим за фотографията.
Любопитно ми е обаче, че покрай въпросната снимка започна спор кой е арогантен и кой има право да критикува, но сякаш пропускаме най-интересния въпрос... Как всъщност разпознаваме добрата фотография?
По техническото изпълнение, по композицията, по внушението, по идеята?
Питам, защото ако нямаме сравнително ясни критерии, няма как да бъдем последователни в оценките си.
Minski, според мен в момента, когато някой реши, че може окончателно да определя кое е красиво, кое е грозно, кое е стойностно и кое не е, вече е стъпил на много хлъзгав терен. Историята на изкуството многократно е показвала колко променливи са подобни оценки.
Това обаче не означава, че всичко е въпрос единствено на личен вкус... напротив. Във фотографията има критерии, които могат да бъдат обсъждани и защитавани с аргументи. Именно затова ми се струва по-интересно да обясним ... по какви критерии стигаме до извода, че една снимка е добра или лоша.
Често колегите тук смесват вкуса и оценката. Четейки коментарите под въпросния кадър, виждам предимно заявен вкус... "харесва ми", "не ми харесва"(всъщност май коментарите "не ми харесва" са изтрити...). Но ми липсва аргументирана оценка, която да стъпва върху ясно заявени критерии. А именно там според мен започва истински полезния разговор и за автора, и за зрителя! [beer]

Дата:   26-07-26 03:21

> "... Как всъщност разпознаваме добрата фотография?
> По техническото изпълнение, по композицията, по внушението, по идеята?
> Питам, защото ако нямаме сравнително ясни критерии, няма
> как да бъдем последователни в оценките си..."

А така, де! На тоя форум (като сайт и общност) му липсват ендозначно формулирани критерии. Въпросът е зачекван неведнъж през годините, но винаги замитан под килима. Кураторите, админите, редакторите (които аз колективно наричам "стопаните на форума" и май са един брой човек) винаги се дърпат и отказват да дефинират публични и официални критерии за оценка на снимки.

А не е трудно да се започне от най-простите и универсални, нещо като базово ниво 'хигиена' (напр. техническо изпълнение, композиция, смислово съответствие с темата на раздела). Оттам нагоре може да се добавят всичките по-абстрактни понятия като идеи, емоции, послания и пр. И като отделно зачекнатия от Богданов въпрос за (не)очевидното. Но е добре да са записани и публикувани, та да не си говорим като пияници в кръчма...

Няма да стане, знам (защото сайта не е мой). [smilie8]

Да продължаваме все така, тогава!
[beer]
Дата:   26-07-26 09:08

Това с ендозначно формулираните критерии, особено сред необучена публика, лесно се превръща в секта. В смисъла на безкритичната вяра в нещо, било то материално или идейно.
Дата:   26-07-26 14:56

Разгледах снимките, отличени на първа страница. Понеже бях написал, че не стават и не ги гледам.
И какво забелязах. Всъщност, има си кадри, които си стават. Има много добри, световно ниво. Но, какво забелязвам? След много силен кадър следва много слаб. Няма да давам примери, че пак ще има викове, вие сами можете да разгледате и да се убедите в този интересен за наблюдаване шаблон. Защо това се случва, мога да гадая. Дали един човек прави подборката или имаме няколко човека, не мога да кажа. Но е закономерност. Забелязва се.
Дата:   26-07-26 17:21

Статистически погледнато качеството следва Гаусовото разпределение. А в ритмичността не се открива периодичност. Иначе щяхме да набедим някой изкуствен интелект, че бърка заровете.
Автор: nislon   
Дата:   26-07-26 19:10

За да има/няма периодичност в ритмичността, на AI-то просто трябва да му се каже[smile]

Помня в детството, имаше едно такова нещо - "Кино Лектория". За някакви стотинки се абонирахме, цяла година да ходим на съветски, нискобюджетни филми, които иначе едва ли щяха да видят свят. Някои бяха тъпи, други - сами по себе си шедьоври, помня ги до днес.

Сетих се един. Учен, сътворил суперкомпютър, който играе шах. Реши да го тества на един велик гросмайстор. Колкото и партии да изиграха, човека нямаше никакъв шанс. Тогава той каза на учения. "Има един недостатък, няма нищо човешко в него, трябваше поне веднъж да загуби присторено, от съжаление към мен."
Тогава учения преработи робота-компютър и отново го изправи срещу гросмайстора. В една от партиите, гросмайсторът победи и доволно каза: "Вече той е съвършен" [smile]
Автор: pstoev   
Дата:   27-07-26 09:24

my.point.of.view, само не разбрах какво общо има Богданов със снимката?

И още нещо се чудя, от каква камбанария човек който няма 50Б рейтинг дава "съдбоносна" оценка на такъв с много над 100Б? Когато даваш такива оценки е редно преди това да си показал, че можеш. Аз не видях и една снимка в профила на my.point.of.view за която да гласувам! Вероятно ги крие някъде. my.point.of.view покажи поне една работа от която да ахнем, че да те вземем на сериозно с тази тема!

И тъй като знам че гласуването тук не е важно, а участието(сърказъм),всеки пуснал гласуването гони Б. Иначе просто може да се изключи.

Публикацията е редактирана (27-07-26 10:01)
Автор: Julius   
Дата:   27-07-26 09:48

nyamago написа:

> А така, де! На тоя форум (като сайт и
> общност) му липсват ендозначно
> формулирани критерии. Въпросът е
> зачекван неведнъж през годините,
> но винаги замитан под килима.

И като ги прецизираме, какво? [smilie7]
Дори да решим да преоткрием топлата вода и ги предефинираме - какво следва?

Как ще накараш определени групички да ги спазват при гласуване? Ямболската групичка - Кижев, Марияна (лейка), още няколко други (дето им викам "кижевците") са много силни в заобикалянето им! Неотдавна в случен разговор от 100% достоверен източник (мой познат) с изненада научих, че тази последната чак му е звъняла да го пита защо е гласувал за дадена снимка!? [smilie5] Дори не го бях питал целенасочено, той сам повдигна въпроса. Аз неслучайно нея и още няколко такива отдавна съм ги блокирал да не могат да пишат под снимките ми и те знаят това много добре... и като обратен отговор и те са ме блокирали, само че постфактум това е като да пикаеш с/у вятъра! [smilie21]

Така че докато не гарантираш съблюдаването им, каквото и да дефинираш като критерии е чиста загуба на време. Ще е абсолютно същото като да имаш перфектните закони за движение по пътищата и никой да не ги спазва. Ефектът всички го виждаме - смъртността и травматизма са потресаващи!

Дата:   27-07-26 14:05

Стоев,
хайде по-спокойно с чупките в кръста.
Много добре помниш, че мои снимки са били на първа страница и са имали доста повече точки в предишния ми профил.
Повечето помните, че ме даваха една Коледа по Нова телевизия за фотографията с камера обскура.
Награди от международни конкурси имам няколко.

И накрая стигаме дооо... нямам 50 точки? Дреме ми.

Ето, отвори темата за Ролея и виж линка. Братята китайци са ме избрали да декорират сайта си с няколко снимки, тия, дето не заслужават да гласуваш за тях, че и интервю са взели.

Къде са те с гайдите, къде си ти със зоркия поглед???
...

Съгласен с Юлиян. Оправия няма. Има само тъжни констатации.
Дата:   27-07-26 14:28

С риск да стана досаден, ще си позволя няколко разсъждения върху коментарите/твърденията по тази тема.
Относно големите, малките и анонимните хора. Ако в твърдението на my.point.of.view - "Големите хора са останалите. Тези, които могат да излязат на улицата, без да започнат другите да ги снимат или гледат вторачено, да отидат до магазина и да си напазаруват каквото желаят, без да се съобразяват. Да си купят кола, каквато смятат, че ще им върши работа, без да трябва да следват мода..." - заменим думата "Големите" с "Анонимните" няма да възникне логическо противоречие. Анонимният човек в смисъл на човекът, който не е публична личност, е много по-свободен в ежедневния си живот. Цената на тази свобода е голяма, защото вероятно, ако човек излезе от анонимността, т.е. стане публична личност (известен творец, успял спортист, уважаван журналист, политик и т.н.), той става център на внимание и ще му бъде по-трудно в ежедневието и вероятно по-трудно ще се нарече "Свободен", заобиколен от папараци и всякакви хора, които искат да нахлуят в личното му пространство. Но в замяна той получава привилегията да бъде пример за подражание на много хора, да бъде запомнен, да влезе в историята.
Напълно съм съгласен със забележката на Bogdanov, че няма абсолютни авторитети, но все пак преди да почнеш да оценяваш, вероятно трябва да поработиш много и "в теорията и в практиката". Това имах предвид, като казах, че не съм компетентен, а иначе гласувам много активно в този сайт. Трудното е, ако те попитат защо подкрепи дадена снимка, а отмина друга. Тук много често отговорите са два, както Bogdanov казва: "харесва ми", "не ми харесва".
И последно, явно в крайна сметка, коя снимка ще бъде на първа страница, решаваме всички ние, защото там попадат приоритетно снимки с висок рейтинг, т.е. за тях са гласували много участници във Фотофорум. Предполагал съм, че може да има групички, но нямам конкретни доказателства за това. Те не могат да бъдат считани за положително явление, но ако в гласуването участват повече хора, едва ли тяхното влияние ще е осезаемо. За себе си казвам, че не участвам в групи.

Публикацията е редактирана (27-07-26 14:31)
Автор: pstoev   
Дата:   27-07-26 16:49

my.point.of.view
Много добре помня, хахаха. Хич не знам кой си, нито кой си бил. Аз гледам кой си сега тук във ФФ. А там дето повечето помнят, Коледа по Нова телевизия, обскура, китайци, чупки в кръста, всичко е Ала-бала с президента. Пак ти казвам, покажи се кой си.
Автор: estate   
Дата:   27-07-26 20:00

Вчера гледах много интересно клипче.
Какво прави фотографа който снима уайлдлайф.Излиза да снима, прави 500 снимки,прибира се преглежда ги изтрива 497 от тях .Другите 3 ги обработва.Качва една от тях .Получава 11 лайка .На другия ден започва отначало.Трябва ли да се откаже или да продължи .На вас всеки кадър ли ви е шедьовър?И нужно ли ви одобрението на група
анонимници или хора които няма как да знаете разбират ли от фотография.По горе го казаха.....харесва ми ....не ми харесва и точка.
Дата:   27-07-26 20:28

@Julius - Нямах предвид налагане критерии по които всички да гласуват, знам, че е невъзможно да се наложи.
Имах предвид единствено кураторите на Първа Страница. Ако поне те следват постоянни (и публично известни) критерии, възможно е да се получат
(а) по-разбираеми и кохерентни оценки (ценностни, не 'точкови'), по-малко недоумение "това пък кой и как го сложи там?"
(б) постепенно ограмотяване на публиката, ориентиране в някаква ценностна система (която ако не е постоянна и обяснена, няма как да възникне)...

Може би така (наивно) ми се иска, но би бил един (малко) по-добър форум?
[shtrak]
Автор: solar_sea   
Дата:   27-07-26 21:03

45 години номенклатура са оставили своя отпечатък и хората не се и усещат, че следват правилата на една отминала система когато се въвеждат такива разграничения.
Дата:   28-07-26 02:45

[smilie18]
Дата:   28-07-26 08:52

Minski написа:

> И последно, явно в крайна сметка, коя снимка ще бъде на първа
> страница, решаваме всички ние, защото там попадат приоритетно
> снимки с висок рейтинг, т.е. за тях са гласували много участници
> във Фотофорум. Предполагал съм, че може да има групички, но нямам
> конкретни доказателства за това. Те не могат да бъдат считани за
> положително явление, но ако в гласуването участват повече хора,
> едва ли тяхното влияние ще е осезаемо. За себе си казвам, че не
> участвам в групи.

Може би ще се изненадаш, но не са толкова малко хората, които я играят тая игра! Поне 20 човека са, което е предостатъчно да определи дали дадена снимка ще попадне (или не) в 100Б, което пък определя квотата за публикуване 2-3-4 кадъра/седмично и т.н. а също така влияе и на месечната, респ. годишната класация! [smilie3]

Просто има един натрапчиво повтарящ се, буквално статистически модел - под снимките на едни и същи хора виждаш едни и същи дежурни гласуващи... няма пропуск! Някои са в малко по-дълбока анонимност, но други са точно като тоя шаран, който Dephil излови [smilie5] защото изобщо не се прикрива. Но не са малко, затова и ти не трябва да ги подценяваш!

На хората, с които редовно ходим да снимаме през уикендите - ами не всичките им снимки ми харесват (я композицията нещо, я светлината), съответно и не им гласувам всички кадри, па ако ще и да са ми приятели! Съжалявам, но това е положението. И колкото и да изглежда "не особено приятелско" - всъщност това е истинската помощ, ако някой иска да се развива и усъвършенства! [smilie7]

Публикацията е редактирана (28-07-26 09:09)
Дата:   28-07-26 09:02

Едно е сигурно - тук не е мястото, където човек може "да си свери часовника"! [smilie7]

Твърде много интереси, игрички (нерядко дори интриги), преплетени сюжетни линии текат, така че ако човек иска по-обективно оценяване и критерии - международната сцена е отворена (разбира се - предимно платена), но по-добре така, отколкото изкривеното местно виждане.

п.с.
Отделно ако зачекнем и темата какви са критериите, по които човек става "Б" (защото виждам хора буквално с 1 читав кадър в профила си и са "Б", докато има хора с много по-качествено /но негласувано/ портфолио, които не са) - та един от тези новопровъзгласени "Б"-та ми е направил впечатление с чисто емоционалния си вот на принципа: Тоя ми е приятел -> "гласувам всичко", докато оня ме подразни с едно изказване -> "прескачам всичко"! Та тоя човек явно основното му умение е да се вписва в дадените групички - класически конформист - и може затова да е бил награден!? [smilie8] [smilie7]

Публикацията е редактирана (28-07-26 14:30)
Автор: dephil   
Дата:   28-07-26 09:44

"Не се научихте да снимате. Животът ви е брак."

my.point.of.view....

Помедитирай над следния виц:

Учителят по математика на Иванчо решил да демонстрира висота, класа и оригиналност, а и да се погаври с целия клас:

- Ученици, който реши следната задача, ще му пиша 6-ца, а който не успее - ще е с 2-ка!
"Пътувам в един самолет на 9'600 м. височина, с 865км/ч.
В самолета има 195 пътници, 2-ма пилоти, 5 стюардеси, 3'800кг. багаж, захарта е свършила и 7 пътници искат кафе! На колко години съм?"

Настъпва гробна тишина в стаята.

- На 44. - казва Иванчо с леко отегчен глас.

Учителят зяпнал от учудване, защото действително бил на 44 години.

- И как успя да стигнеш до вярното решение, Иванчо?!?

- Много лесно! Имам брат, който е на 22 години и е полу-идиот!

Дата:   28-07-26 09:54

написа:

> @Julius - Нямах предвид налагане
> критерии по които всички да гласуват,
> знам, че е невъзможно да се наложи.
> Имах предвид единствено кураторите на
> Първа Страница. Ако поне те следват постоянни
> (и публично известни) критерии, възможно
> е да се получат (а) по-разбираеми и кохерентни
> оценки (ценностни, не 'точкови')

Доколкото знам (или по-скоро е вътрешен усет) кураторите не винаги избират най-рентингованите кадри (не това е целта на 1-ва - "да трупа допълнителен рейтинг"), а понякога решават да насочат прожекторите към даден автор (чрез негов кадър, макар и не чак толкова добър), за да бъде евентуално забелязан и от по-широката аудитория...
Дата:   28-07-26 10:44

Аз не бих могъл да го кажа по-добре!!!
Направо ме закова в сърцето!!!

едит – не ми е ясно как работи "отговори на публикацията" – имах предвид Солар Сий.

Но и с Юлиус съм съгласен.

Аз нямам какво да медитирам. Действително жалките сте ВИЕ, господа ФОТОГРАФИ – и ще ви кажа защо.

Аз съм се разходил една сутрин и един следобед и съм направил снимки, заради които съм отличЕн от някакви китайци, произвеждащи фотоапарат с името Ролей 35 АФ. И никой от вас не реагира, мълчите, защото изпитвате моята любима емоция - ЗАВИСТ.

А да завиждате на човек, дето работи като университетски преподавател и се раздава за студентите, в свободното си време снима по две ленти на месец... и с две ленти влиза в някакъв сайт с интервю... работа за 30 минути... и вие да завиждате, означава действително, че вие сте брак. И ще поясня защо – защото изпитвате завист. Завистта е индикаторът, че не сте достигнали това ниво. Иначе, ако нямаше завист, щяхте да кажете – а, браво, бате, нацъкал си някакви тривиални сюжети, хубаво си направил. Мога да ви препоръчам само едно – завиждайте на звездите, на Картие-Брессон, на Аведон, на Ман Рей, на когото си харесате. Ако ще и на Тони Вакаро или Стораро. Там се целете. Не завиждайте на някой, който е работил два дена върху нещо, завиждайте, когато човекът е посветил 20 години от живота си. И се развивайте. Нека завистта да е индикаторът, че желаете да се развивате в дадената / желаната посока. Тогава завистта е продуктивна.

Не искам да ви правя анализ тип психологически портрет. Хората, учили клинична психология, учат фейс контрол / детекшън – да разпознават предполагаемите качества на индивида по физиономията му – няма да изброявам, но то се вижда кой е с увиснала долна устна, индикатор за плътски удоволствия.

Публикацията е редактирана (28-07-26 10:56)
Автор: dephil   
Дата:   28-07-26 12:59

my.point.of.view...
Определено прекали с тези думи:
- жалките сте ВИЕ, господа ФОТОГРАФИ
- изпитвате моята любима емоция - ЗАВИСТ
- завистта е индикаторът, че не сте достигнали това (моето) ниво.
- завиждате на човек, дето работи като университетски преподавател
- (вместо) да кажете – а, браво, бате
"

След това ти продължение - добре де, дай да видим за какво да завиждам(е), спрямо това, с което така активно се гордееш и упорито ни го навираш в очите:

1) Стандартен произход и гимназия в стандартен областен град, след това - треторазряден университет в БГ и после още един треторазряден в Словакия, след това - лек ъпгрейд с второразряден във Франция, понастоящем преподавател пак в треторазряден университет в Плевен (за да няма съмнение - провери си и ти университетите ти къде се класират)

2) Незабележима професионална/академична реализация в по-развити страни. Съвкупно проживяни там 4-5г. по спонсорирани програми във въпросните университети, останалото е позитивен туризъм.

3) Във фотографски план - проактивен селф-промоутър, кандидатствал на сайта на китайска компания да му публикува няколко снимки. Тя му публикувала.

Изпускам ли нещо съществено от нещата, за които да ти завиждам(е), като "индикатор, че не сте достигнали това (твоето) ниво", защото, без да се сърдиш, дори и да искам - не намирам нищо, за което да ти завидя - от гледна точка на социална реализация - типична (провинциална) средна класа, от гледна точка на академична такава - си още едно ниво надолу, от от гледна точка на професионална реализация - си много нива надолу, от гледна точка на фотографска реализация - още няколко нива надолу под професионалната.

Тук ти предлагам, преди да се негативираш, просто да поемеш въздух и да осъзнаеш, че (i) не се заяждам с теб, а просто безпристрастно изреждам факти, които ти сам напористо промотираш и че (ii) в този форум има хора, които са минали през не-провинциални гимназии, учили (а после и преподавали) в първокласни университети, успешно са се реализирали (вкл. и фотографски) в тези страни.
(btw - oт гледна точка на тези хора - знаеш ли как точно изглежда позицията ти?... [smilie7] )

Поздрав с един стих на Емили Дикинсън
Колко е мрачно да си някой
– и като жаба мокра –
да казваш цял ден свойто име –
пред възхитена локва!

Дата:   28-07-26 13:03

[smilie18] [smilie18]

Слава богу, че не съм фотограф. [smilie5]

Демек, може и да не съм жалък. [smilie18]

Напече яко. [beer]