Автор: stef7
Дата: 23-07-26 15:06
Мисля че бюджета от 150 Е е недостатъчен за приличен филмов скенер, даже втора ръка от по-нисък клас. Вероятно може да намериш скенер за толкова, но има и софтуер който трябва да се купи. Отделно са знанията и уменията които трябва да се придобият и времето които отива за сканиране. Когато тези елементи се включат, цената набъбва значително.
Затова моят кратък отговор съвпада с това което и други ти предложиха. Може би най-смисленото решение ако филмите и кадрите не са много (10-15 филма 360-600 кадъра) е да дадеш да ти ги сканират. Главен недостатък е че в този процес ти "сготвят цветовете" когато става въпрос за цветни негативни филми. Може да ги променяш малко при обработка но не е като в DNG който е RAW формат. Главното предимство - IR чистенето на драскотини и прашинки - пести маса време. В България намерих поне 3 места които разполагат с качествени филмови скенери, практически върха на сладоледа във филмовото сканиране, като изключим барабанните скенери които уви излязоха от употреба. Ето ги:
Фото Гърбачев - Mini Lab Nuritsu HS1800 - това е топ мини лаб филмов скенер на нивото на Nikon Coolscan V, 5000, 9000
PhotoSynthesis - Предлагат сканиране на Мини Лаб Konica Minolta доколкото разбирам и на Nikon Coolscan 5000 и 9000
https://filmscan.pro
Нямам опита и не съм ползвал услугите на нито един от тях. Цените варират в зависимост от качеството на сканиране, започвайки от 5 Е и стигайки до около 17 Е на за 36 кадъра на 35mm фото филм. И дори по 4 Е на кадър.
Сканирането има два основни компонента: Качество на самият скенер и опит и умения на оператора който борави с него като главното при този висок клас скенери това е интерпретацията на цвета. Това е винаги субективно и поради тази причина аз бих дал един филм и след като получа дигитални файлове и реша дали ми харесват или не, до колко мога да променям цветовете и т.н. бих решил за останалите филми.
За мен има няколко причини да се сканира самостоятелно вкъщи:
- голям архив (повече от 1000 кадъра) или постоянно снимане на филм
- изискване за пълен контрол над процеса и най-вече интерпретацията на цветовете
- различни формати филм - 36мм и среден формат примерно. Точно при средният формат започва да си личи качеството на скана.
И разбира се най-удачният съвременен вариант е с камера (DSLR или безоледалка). Процеса е отдавна изгладен, има налични приставки за държане на филма, специализирани светлинни източници, специализиран софтуер който е критична част от цялото.
Имах Nikon Coolscan IV, който сдаде богу дух и посъбрах принадлежности за сканиране с камера, но все не стига времето да почна. Така че като вървят нещата и аз може би ще ги дам да ми сканират остатъка който си струва разбира се да се сканира. Повечето филми за шир потреба особенно пък руските и DDR ските 36мм черно бели имат смешно ниска резолюция и голямо зърно, така че няма никакъв смисъл човек да се хаби да сканира снимки за спомен с камера при такова ниско качество на изходният материал.
Film versus Digital My Summary
Публикацията е редактирана (23-07-26 16:34)
|
|