Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Кога фотографията става илюстрация на очевидното
Автор: nyamago   
Дата:   21-07-26 13:19

Два поста (с извинение).

СРЕДАТА

Тя може да е толкова много неща,че е безсмислено да се обсъжда без дефиниция. Всеки знае (за себе си) що е то 'средата' и си мисли, че дискутираме 'неговата' среда. А тя може да е:

- Заобикалящата среда, близка и далечна. Природната среда, градската среда, даже Космоса - все 'среди'. Нарекох я в по-горен пост 'обективна' само защото не ни е директно подчинена (освен чрез интерпретацията ни,съзнателна или не). Но си я има,или поне така си мислим. Обективна, донякъде, освен когато е субективна [smilie3]

- Човешката среда, също близка и далечна. Интимна и семейна, социална, в различни по големина множества (организирани или не). С наше директно участие като 'член' или само като наблюдател. Опитващ се да влияе или не...

И ако задълбаем във втория вид от фотографска гледна точка:
- Хора, с които заедно снимаме?
- Хора, които снимаме?
- Хора, които ни снимат?
- Хора, с които гледаме снимки?
- Хора, които гледат нашите снимки?
- Хора, с които говорим за фотография... ...

Има доста припокривания, но е важен централният фокус - кои точно хора са 'средата'?

@Богданов - присъединявам се към @Asahi: би ли дефинирал 'средата', за коятоговориш във въпросите си?

Публикацията е редактирана (21-07-26 13:21)

Отговори на това съобщение
Автор: bogdanov   
Дата:   21-07-26 13:29

asahi... Аз пък имах един дядо, за когото баба ми казваше: „Всичките наопаки, той на кестерме.“ (Приликата с действителни лица и събития е напълно случайна. [smilie8]
Не мога да разбера как го правиш, но отново се чувствам длъжен да дообясня какво съм имал предвид... когато говоря за „среда“, нямам предвид моите приятели или фотографския ми кръг, а по-скоро среда като културно поле и визуална норма...

nislon... Твоят въпрос ме кара да се усъмня в собственото си разбиране за очевидност. Ако едно неочевидно решение започне да се натрапва, не се ли превръща самото то в нова очевидност?

Хм... !

Дата:   21-07-26 13:54

(НЕ)ОЧЕВИДНОТО:

И това може да значи много неща. Споделям само неангажиращо никого лично мнение.

Аз винаги снимам само очевидното. Каквото вижда окото ми. Не само чисто технически (например не си падам по микроскопски, телескопски, рентгенови и прочие снимки на неща, невидими с просо око). Имам, по-скоро, предвид личния ми стил на занимание с фотография. Виждам безброй неща както си вървя по света (все очевидни, явно, щом ги виждам). За някои от тях решавам, че заслужават да ги съхраня - за мое повторно гледане, някои - за споделяне. Вдигам апарата и щракам.

Често се оказва, че това, което съм видял, не е всичко. Понякога съм го осъзнал и затова съм щракнал, но нерядко го откривам като отворя файла и разгледам заснетото. Третирам това 'по-малко-очевидно' като причина да запазя кадъра (дори да е технически брак) и понякога - да го споделя.

В почти всички мои споделени кадри има 'неочевидно' по горната дефиниция. Не го обяснявам и не насочвам вниманието на зрителя към него. Оставям го да бъде открито - като своеобразен 'код на Да Винчи', гатанка, дори (с извинение за арогантността - ако така изглежда)- като IQ тест.

Не става дума толкова за визуални 'неочевидности', по скоро за смислови, перцептуални, мисловни. И се случва някой да открие нещо, което не съм имал предвид и сам не съм видял - бонус откритие и за мене [smilie25]

Та - толкова за (не)очевидното. Спирам, че взех много да досаждам.[beer]

Дата:   21-07-26 14:00

nyamago, разбирам доброто ти намерение, но знаеш ли как изглежда това отстрани? Темата е форумна и благодарение на всички вас се развива прекрасно. Мисля, че разговорът вече има собствен живот и реална полза.
Ако започнем да дефинираме всяка дума, рискуваме да не стигнем до разговор за фотографията. Сигурен съм, че и ти, и asahi прекрасно разбирате за каква "среда" говоря. Просто ми стана забавно как и двамата се хванахте точно за тази дума. [smile]
Ама хайде да продължим нататък.
Под „среда“ тук разбирам културната система, в която фотографията се създава, възприема, оценява и която формира критериите ни за това кое изображение изглежда стойностно, интересно или банално.
Ето и изречението, за което вероятно се хванахте:
„Не се опитвам да обясня влиянието на цялата социална действителност, а на една конкретна културна среда, в която фотографията се създава и оценява.“
След това asahi каза: „Ама моята среда е различна.“, а ти попита: „Изобщо какво е среда?“ [smilie7]

Та... надявам се вече да сме уточнили това и да можем да се върнем към разговор за самата фотография.
nislon постави един доста интересен въпрос...ще ми се да чуя твоето мнение.

Дата:   21-07-26 14:10

nyamago, ако те разбирам правилно, при теб неочевидното не е предварително търсена цел, а възможност която добрата снимка оставя. Прекрасно... И тук си задавам още един въпрос... Как всъщност възниква смисълът в една фотография? Благодаря![beer]

П.П. Явно пишем по едно и също време днес :)

Публикацията е редактирана (21-07-26 14:12)

Автор: Alein   
Дата:   21-07-26 14:19

Ха,интересен въпрос от интересен автор,който въобще няма касателство към лесно разпознаваемите неща. Да четеш между редовете,да визуализираш невидимото,да усетиш загатнатото,да доловиш аромата за плоския образ, да разтегнеш хоризонта на събитията...Табула раза,но с нещо драснато по нея още в началото.
Тези неща не се учат,няма школа за тях. Само могат да се имитират...
Единствената среда на човек е неговата собствена или понякога онази,която има допирателна до неговата.Средата, която ще те разбира с мълчание или ярост.Всички пътища се пресичат,но за кратко.Гравитацията е вечна,но непостоянна във времето.Може и "средата" да е като времето - и го има и няма едновременно...[smile]

Автор: Nikola949   
Дата:   21-07-26 16:44

Хубава снимка, шарени пера, повече харесвания от женските индивиди.
Нищо не се е променило в последните няколко милиона години.
Дори и да облечете перата в "илюстрация на очевидното"

Дата:   21-07-26 18:15

> "Та... надявам се вече да сме уточнили това и да можем да се върнем към разговор за самата фотография."

Благодаря! [smilie24]
(Моите вариации бяха само и единствено за самата фотография, но сега вече ти разбрах замисъла. Извинявам се за бавното загряване. [smilie8])

В тоя, ясен вече контекст имам за теб готов, кратък и гарантирано правилен отговор:

Зависи.
- - - - -

Не се шегувам и не троля. Дългият отговор би обяснявал как влиянието на (вече разбраната) среда не е еднозначно, а различно за всеки. И дори за същия участник е различно в различни обстоятелства. Описанието ще стане твърде дълго, та оставям за повторен прочит предните две изречения.

Жокер: В същата културно-социална среда, пораждаща безброй регистрации на очевидното, някои хора все пак правят смислена и стойностна фотография.
[beer]

Дата:   21-07-26 18:28

> "Как всъщност възниква смисълът в една фотография?"

Отново личен отговор, други ще кажат друго. За мен смисълът възниква в резултат на очевидЯното. Или е
виждане -> смисъл -> снимка
или
виждане -> снимка -> смисъл (когато последният е неочевиден).

Но в личната ми практика почти никога смисълът не е пръв. Знам, има хора, които 'виждат' смисъл преди да са видели кадъра. Използват въображението си, което от своя страна не е непременно дошло 'свише', а най-често е резултат на опит, на предишни виждания, на въпросната... среда ;) При мен не работи така, поради което не се смятам за творец.

Ето, че изрекох ключова дума, която - без ти да я назовеш - може би е в основата на размислите и въпросите ти. Вероятно говориш за творческа фотография?

Автор: asahi   
Дата:   21-07-26 18:49

"Автор: bogdanov
Дата: 21-07-26 13:29
...
Не мога да разбера как го правиш..."

Правя го винаги. По-интересно е защо го правя. Аз съм тъп инженер и когато решавам някакъв казус предварително уточнявам всички променливи условия, за да се получи едно стабилно решение и да не се налага утре пак да се занимавам с него. Не отричам, че може да съществува и по-добро решение.

Сега за културната среда и фотографията, уточнявам, около мен. Тя, средата, е доста разнообразна, защото често към нея се присъединяват гости колеги от други кътчета на страната. В града ми има Музей на фотографията, често се случват събития и на тях срещам кого ли не, вкл. Пенчо Чуков [beer] и Георги Неделчев [beer]. Характерното за тази среда е, че тя в приемането на фотографското изкуство се държи доста почтително и благодарно. Приема с охота и туристически шарени картички, и дълбоко абстрактни изображения, в които едва ли двама човека ще открият едно и също. Друг е въпросът, че обсъжданията и споделянията се случват в едни сегментирани подгрупички, в които поне аз не съм чул да се водят спорове и да се противопоставят тези. Не знам какво ни липсва - познания, желание, може би смелост, някакъв стимул ли, но не се случват задълбочени дискусии.

Веднага правя паралел с други, най-често трапезни, мероприятия, на които споровете за историята на България, Османската империя, Русия и СССР, Сърбия, онова около Скопие, Втората световна война са доста по-енергични и май всеки има мнение или има подходящо чуждо мнение за случая.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   22-07-26 12:49

Фотографията – изкуството на плоските образи.
Баш това си е.

Автор: fragranse   
Дата:   01-08-26 18:55

Apron [beer]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »