Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sony RX10 V
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   09-07-26 18:09

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony RX10 V
Дата:   09-07-26 18:09

Цък

Автор: lamerko   
Дата:   10-07-26 10:28

Изглежда интересно - някой от птичарите ще се "жертва" ли да го тества на 500-600мм как ще се държи [smilie5]

Автор: nyamago   
Дата:   10-07-26 18:07

lamerko написа:

> Изглежда интересно - някой от птичарите ще се "жертва" ли да го
> тества на 500-600мм как ще се държи...

В мрежите бързо се появиха доста ревюта - вкл. горният линк, събудил тоя разговор, е от 'птичар' и коментира пригодността му именно за птици и дивеч.

Останалите ревюта са разнобойни: според очакванията и предубежденията си някои са отрицатели, други - фенове. Обективната оценка (преди да съм пощракал с едно такова) е, че е добър компромис между качество, от една страна и размер/тегло от друга.

Който снима птици и дивеч за National Geographic, за световни конкурси или за големи издателства на фото-книги, надали ще успее с такова апаратче. По-добре да си държи фул-фрейм телата и базуките по 1000 мм (с подходящи стативи и камиони за превоз).

За останалите простосмъртни любители измежду нас може да бъде добра камера за събиране на Първи Страници и 'Б' точки (с изтрит EXIF [smilie6] )
А за това "дали става" си има народна поговорка:

"С въглероден диоксид от зрял фасул не може да се произведе алкиден емайл-лак".

Иначе заради атрактивния размер и тегло се изкуших да погледна цената. Ами - не го дават евтино. Когато имах турбо-сапунери (флагмани от Олимпус и Фуджи), струваха половината от тия пари. Инфлация, предполагам [smilie8]

Честит Петък! [beer]

Автор: CDman   
Дата:   11-07-26 12:28

RX 10 M3

Директно от картата:

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783761800_dsc08269.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783761726_dsc08230.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783761615_dsc07866.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783760987_dsc07783.jpg

В профила ми почти всички са с този фотоапарат.

Иначе казано бих си го взел ако имам възможност.

Дата:   11-07-26 17:15

Някой питаше става ли за птичари: ето
директен личен опит от професионален птичар

Дата:   11-07-26 18:04

Махнали са вградената светкавица. Доколкото разбрах е направено с цел по-добра защита при лошо време. За бридж камера от типа всичко в едно, лично за мен това е недостатък.

Дата:   11-07-26 18:40

IShoot4Fun написа:

> Махнали са вградената светкавица. Доколкото разбрах е направено с
> цел по-добра защита при лошо време. За бридж камера от типа всичко в
> едно, лично за мен това е недостатък.

Ужас! [smilie10] Ами сега? [smilie11] Закъде сме без светкавица, горките ние с гайдите [smilie2] (С f/2.4 и ISO 128000)... Особено пък на лов за птици: как така без светкавица?

[beer]

Дата:   11-07-26 19:04

Ако ще се ползва в дългото за птици, нужда от светкавица няма. Ползвам обектива по целия обхват - от 24 до 600мм екв. При снимане в широкото има ситуации в които ползвам вградената светкавица. За мен идеята за универсален фотоапарат е изваждайки го от чантата, да не мисля за смяна на обективи и за поставяне/махане на светкавица.
Махнали са и снимането на видео с висок фреймрейт и възпроизвеждане с 40 пъти по-ниска скорост. Някой е качил видео в тубата, защото му липсва тази функция. Преди години за кратко се бях заиграл с това. Като възможност е интересно, но снимане на такъв тип видео (и изобщо видео) не ме влече.
Няма как да се угоди на всички.[smile]

От бързия преглед досега ми се струва, че най-голямото подобрение е във фокусирането, което при следене на бързодвижещи се обекти в птичарството е наистина важно.

Дата:   12-07-26 16:55

^ Извинявам се за (може би) неуместната шега. Разбирам и уважавам позицията на снимащите с целия диапазон фокусни дължини и разнообразни сюжети освен птици и дивеч. Има си ситуации, в които светкавица е от полза.
Но, както мнозина казаха и всички се съгласихме - универсалността И на тая камера е ограничена от неизбежни компромиси. Напълно универсална камера НЕ МОЖЕ да съществува. Затова личният избор се състои в избор на компромиси, според личните приоритети.
[shtrak]

Автор: Yog   
Дата:   13-07-26 03:15

Ако правеха модел със същия сензор, въртящо се екранче и обектив с твърди ф/2.4 и еквивалент на 18-85мм, щях да го купя. Даже на тая цена.

Автор: mihajlov2   
Дата:   13-07-26 09:57

Аз все още имам първата най-древна модификация RX10 с обектив с ЕФР 24-200/2.8. Не е зле, но не е и нещо особено.
Ако става дума за туристически зум обектив със същия диапазон на фокусните разстояния, предпочитам Micro Zuiko Digital 12-100/4 Pro, "навъртян" примерно на Olympus OM-D E-M5 Mk III. Трепач и убиец отвсякъде.

Публикацията е редактирана (13-07-26 10:40)

Дата:   17-07-26 17:43

Ето я и цената на Sony RX10 V в България.

Автор: Джъмбо   
Дата:   22-07-26 13:45

Автор: IShoot4Fun
Дата: 11-07-26 18:04

Махнали са вградената светкавица. Доколкото разбрах е направено с цел по-добра защита при лошо време. За бридж камера от типа всичко в едно, лично за мен това е недостатък.

Godox напускаха цяла плеяда компактни светкавици, драма няма

Автор: my.point.of.view   
Дата:   22-07-26 15:05

Майка ми едно време си купи бридж камера с 30Х зуум.
Като я питах що ѝ е тоя зум, викаше, че го ползва вместо бинокъл.
Нали е късогледа.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »