Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Маските
Автор: Vinsent   
Дата:   02-07-26 15:23

Едно време, при филмовата фотография, ползвах маски при копиране. Миналата седмица си дадох сметка, че откакто съм с цифрови камери не съм ползвал такава техника.
Снимах в един бар при приглушена светлина и ми излезнаха много равни снимките. Трябваше да използвам маски, но нямам Фотошоп и се отказах. Е, ползвам GIMP, ама и там засукана работа.
Сега бързам, но по-късно ще пусна една снимка за пример, с молба за помощ.
Ако някой ползва маски нека да сподели тук.

Отговори на това съобщение
 Re: Маските
Автор: compur   
Дата:   02-07-26 15:41

Аз
[beer]

Автор: solar_sea   
Дата:   02-07-26 16:02

Нищо им няма на маските в гимп. Натискаш shift+Q и после рисуваш черно/бяло със мишка или стилус каквато искаш да е маската. После натискаш пак shift+Q можеш да ползваш нарисувана маска върху изображението.

Вярно, не е изкуствен интелект сам да си реже, ама голяма работа - пак става.

Автор: lamerko   
Дата:   02-07-26 16:04

Е, едно време маските ги правех с ръцете - шавах директно под увеличитела [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   02-07-26 20:43

Този обяснява по-добре от мен.

Автор: s_l   
Дата:   05-07-26 10:59

...човека пише "нямам Фотошоп" обаче @asahi приплъзва туториълче именно за Фотошоп...
Както и да е.
Виж Vinsent, аз работя доста с маски. Имам един клиент, грейдвам снимките му и при него се скъсвам от маски. Работя в CaptureOne и там маските са много интуитивни и бързи. Приличат много на маските с увеличител. За съжаление или не, софтуера е платен и предполагам това е проблем за теб.

Има решение, но си има негативи. Казва се "DAVINCI RESOLVE". От версия 20 или 21 вкараха така наречния "Photo Page". Пускам ти линк ако искаш да го прегледаш: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/photo

Маските в DaVinci са страхотни. Мисля че са по-добри от CaptureOne. Инструментите за корекции са ..нямам думи. Освен това има безплатна версия. Негативите са, че трябва да го понаучиш. Има си специфики, по-инженерен софтуер е, трябва да поназнайваш и за цветните пространства. PhotoPage е относително нов модул - променят го, нгласят го. Иначе има туториъли. Интерейса не е Layer Based (за разлика от фотошоп и др.). На мен ми хресва, но виждам хора които тотално отказват да научат Node Based Interface.

"ON1 Effects" е друг софтуер, който ми попадна преди няколко месеца. Има маски, не са много интуитивни и като цяло софтуера е с доста различен подход и интерфейс, макар и да е Layer Based (като Фотошоп). Предлагаха го безплатно за седмица и аз хванах прозореца. Сега искат няакви пари. Не съм го деинсталирал, отварям го за бързи идеи за посоки за грейдинг, но ми е несериозен. Предполагм може да се свикне с него, просто не е моето.
Ето ти линк ако искаш да хвърлиш едно око: https://www.on1.com/products/effects/features/

И последно, че стана дълго: По-горе мнението ми за маските е за такива, които са градиент, овал и едра четка. Не става дума за ai-object мски. Последните ги ползвам много рядко и винги ми се струва, че развлят изображението.

Автор: Vinsent   
Дата:   05-07-26 12:11

s_l написа:

> ...
> Виж Vinsent, аз работя доста с маски.
> Имам един клиент, грейдвам
> снимките му и при него се скъсвам
> от маски. Работя в CaptureOne и там
> маските са много интуитивни и
> бързи. Приличат много на маските с
> увеличител. За съжаление или не,
> софтуера е платен и предполагам
> това е проблем за теб.
> ...

s_l, благодаря много за съветите!
Ясно е, че съм любител, т.е. снимам за удоволствие. Ако работех за пари, задължително щях са си купя необходимия софтуер.
Благодаря и на дригите, които споделиха своя опит!

[beer][beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »