Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Да има жури/оценяващи/ снимките
Автор: famtenev   
Дата:   01-07-26 22:46

Здравейте на всички. Напоследък в Албум, "Нови Предложения" за отбелязване е, че нивото на фотосите е с много ниско художествено качество. Ние, които трябва да гледаме и оценяме сме изправени пред посредствените фотоси и се питам как да дадем оценка? Какво мислите по въпроса, да преминават снимките някакво сито от хора с добри отзиви, които да оценят дали изобщо е съответната снимка в състояние да занимава останалите?
 Re: Да има жури/оценяващи/ снимките
Автор: seymour_sz   
Дата:   01-07-26 23:31

Е то нали, ако се не лъжа, точно в този албум "Нови предложения" се прави ситото за "Избрани"? Само тези, които имат гласовете на минимум седем човека, преминават в албум "Избрани", така че може да не си губите времето спосредствените и направо да гледате избраните, или още по-добре, направо ги търсете по рейтинг и ще останете доволен навярно...
Дата:   02-07-26 18:02

Колегата , който отговори с предложение да гледаме само "по рейтинг" или "избраните" ...е ли е от хората , които не отделят внимание и време за другите , за да дадат гласа си за тяхна оценка ?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   03-07-26 00:29

Ей ся админът неукрепнал успя да ме ядоса, отбелязал последната снимка, че съм нарушил правото на тридневната анонимност и снимката ми няма има шанс да излезе на първа страница. За снимка с 4 точки си говорим, каква първа страница??? Хем се знае как летят линкове анонимни и се трупат точки, накрая аз съм тоя, дето нарушава правилата. Няма как системата да работи честно по този начин. Това е като полицаите, дето не стоят там, дето стават гонките и катастрофите, а на 500 метра и глобяват пешеходец, пресякъл на червено празно кръстовище без нито една кола от никъде да се задава в полунощ. Страшна превенция.
Автор: CDman   
Дата:   03-07-26 08:22

Жури ? И какво ще стане ? [smilie11]

Всички снимки във ФФ ще зависят от мнението на няколко човека ?[smilie10]

Е, това си звучи като рецепта за провал. [smilie8]
Автор: asahi   
Дата:   03-07-26 12:07

Предлагам всеки сам да си пише точките.
Дата:   03-07-26 12:11

Ама като в магазина за мъже, нали, асахи?

Имаш 30 точки да си напазаруваш перфектния мъж:

10 точки – хубав
10 точки - умен
10 точки - забавен
10 точки – не е женен
10 точки – не изневерява
10 точки – богат
10 точки – няма деца
Автор: lamerko   
Дата:   03-07-26 12:46

Ами... това е ИЗБРАНО :)

текст
Дата:   03-07-26 12:59

Знаете ли,

Гледам го това бялото пуфи, де ака. И отдолу коментарите.
А сега си представете, че от вас се иска да върнете жеста. Вие сте в играта. Вие сте някой от тези хора, дето трябва да напишат ДА, за да се отчетат, че да им върнат жеста.

Не бих могъл да го направя. Нека си стоя с 4 точки.

Ясно е, че човек иска да бъде оценен. Но преценете на кое държите повече – да сте в играта и да пишете всеки ден ДА на безумни снимки, или да сте някъде със собствен ресурс? Вие кои сте? Идентичност имате ли? Освен фотографска идентичност и личностен интегритет някакъв, какво още сте вие?

Да не казвам "с какво ще ни запомнят хората". Не ми пука. Важно е как ще се запомня аз.

Някои от коментиралите дълбоко уважавам като фотографи.

Оня ден един професор, декан на факултет, ме попита:
- Ти кой си?
Дадох отговор. И той каза:
– Ти кой си? Но ми дай различен отговор.
Дадох различен отговор.
– Ти кой си? Дай ми различен отговор.
...
И така ме пита 7 пъти.

Кои сме ние?

И после ме пита "Кое е това, което те движи напред?"
Седем пъти ме пита.
Автор: mitpis   
Дата:   03-07-26 14:15

Кой ще му плаща на това жури, това си е всекидневен труд и ангажимент.
Автор: lamerko   
Дата:   03-07-26 14:51

my.point.of.view в интерес на истината, точно автора с това "да" има интересни кадри. Но... ДА :)
Дата:   03-07-26 14:53

То, реално и сега има "редактор на месеца".

И к'во ? [smilie8]
Автор: solar_sea   
Дата:   03-07-26 14:55

Вместо добродетели и тинтириминтири - задължителен предмет фотография в общообразователния 12-ти клас [smilie18] Оценката е от "!!" до "!!!!!!".

Дата:   03-07-26 15:19

Фотографията да стане третата задължителна матура, предлагам.
Дата:   03-07-26 15:37

my.point.of.view фотографията с телефони обаче, щото другата изисква специални инвестиции. Така или иначе някаква фотографска школа предлага курс с телефон, постоянно ми излизат рекламите им във фейсбук.
Дата:   04-07-26 08:52

Мисля, че е крайно време да се въведе понятието "телефонография" [smilie7]
Автор: sirkhann   
Дата:   04-07-26 10:48

Винаги е имало такива кадри в Представяне. Проблемът е, че стойностните кадри намаляват като обем и постепенното оттегляне на много от добрите творци по най-различни причини.

Все тая дали има жури, ако няма кадри за оценяване.
Автор: sirkhann   
Дата:   04-07-26 10:55

Да не говорим, че авторът на темата има 55 гласувания за последната година.

То няма как да стане, ако форумът се възприема като една куха общност, в която никой не желае да носи принос, но да в същото време иска да получава внимание и да оценява. Малко като политическия живот на България.

"Ако искаш да промениш света, започни от себе си" - Ганди
Дата:   04-07-26 11:43

sirkhann да въпросния автор на темата има добра според мен стрийт фотография, коята е пуснал за гласуване с един банкомат от който човек тегли пари и сюрия циганета насядали около него. Гласувах за нея защото ми хареса, но ако бих използвал неговия подход да се гласува само 55 пъти в годината трябваше да я подмина и да гласувам само за шедьоври, тогава някои автори въобще няма да пускат нищо във Фото форум.
Автор: nyamago   
Дата:   04-07-26 13:43

На няколко пъти в теми като тая се предлагаше да има минус-точки (негативно гласуване). Ами негласуването Е негативно гласуване.

П.п. При това гарантирано анонимно, т.е. безопасно откъм 'отмъщения' [smilie5]
Автор: ddantgwyn   
Дата:   04-07-26 13:59

nyamago написа:

> На няколко пъти в теми като тая се предлагаше да има минус-точки (негативно гласуване). Ами негласуването Е
> негативно гласуване.

Не съвсем, може да не се гласува по ред други причини, които да са по-сериозни от неодобрение на снимката.

Хайде да погледнем последната снимка, която съм пуснал за гласуване - https://photo-forum.net/i/2583765
.

Видяли са я 182 човека, от които са гласували само 18 (~10%). Можеш ли да твърдиш, че останалите не я одобряват и ако имаше възможност за негативно гласуване, щяха да изберат него?

Аз не бих се подписал под подобно твърдение.
Дата:   04-07-26 14:41

> Видяли са я 182 човека, от които са гласували само 18 (~10%).
> Можеш ли да твърдиш, че останалите не я одобряват и ако имаше
> възможност за негативно гласуване, щяха да изберат него?

Извинявам се - това за вижданията (че се отчитат и показват) дори не го знаех, внася допълнителен аспект в целия казус. (А пък аз трябва да почна и това да гледам - колцина са ми виждали изобщо 'шедьоврите'[smilie3])

Но 'ако имаше негативен бутон' е толкова хипотетична конструкция, че НЕ МОЖЕМ да знаем как биха действали всички хора. И аз не бих се подписал под твърдението, но не бих се подписал и под противното. Честният ми отговор е 'Не знам'[smilie8]

"Не я одобряват" също е еластично понятие. Не значи задължително, че я намират за лоша. Ако не я намират за достатъчно арт(Ъ)истична, или достатъчно реалистична, или достатъчно еротична, или достатъчно черн0-бяла... (какъвто там е техния критерий, а всеки си има свои) - това е също неодобрение: "Абе не е лоша, ама недостатъчно еди-каква-си"...

(Точно така журитата в конкурси отхвърлят 99% от снимките, за да наградят 1% - щом са изпратени на конкурс, едва ли са лоши, но са'недостатъчно нещо-си' ;)

Публикацията е редактирана (04-07-26 14:42)
Автор: ddantgwyn   
Дата:   04-07-26 15:06

[smilie24] [beer]
Автор: asahi   
Дата:   04-07-26 15:48

Да остойностим явленията със следното ми предложение: Да се показва коефициент гласували към прегледали картинката. Може да се добави и коментирали към прегледали. Веднага ще се види коя картинка е подминавана и коя е породила действие у наблюдателя.
Автор: fotorafi   
Дата:   04-07-26 15:49

Снимащите не обичат да ги критикуват за снимките. Явно егото им е високо, а художествените им възгледи ниско. Преди седмица се опитах да критикувам ниското качество на снимки в някои раздели. Между много прекрасни фотографи има и много слаби, То не бяха нападки, не бяха обиди. И накрая, вместо да си направят изводи, завършваха: "Ти защо... биеш негрите.
Редактор в службата ни беше великият Петър Боев, автор на фундаменталните два тома "Фотографското изкуство в България". Много точен, критичен и добронамерен. Той казваше:
"Всеки фотограф има и лоши, слаби снимки, но не бива да ги показва"
Дата:   04-07-26 16:09

asahi написа:

> Да остойностим явленията със следното ми предложение: Да се
> показва коефициент гласували към прегледали картинката. Може да се
> добави и коментирали към прегледали. Веднага ще се види коя
> картинка е подминавана и коя е породила действие у наблюдателя.

Да,има смисъл [smilie24] И е много лесно (технически) да се осъществи. Малко по-трудно (но също напълно възможно) е преди съотношението на коментарите, да се извади от техния брой броят на коментарите, съдържащи само препинателни знаци [smilie3]
Дата:   04-07-26 16:15

> "... И накрая, вместо да си направят изводи, завършваха: "Ти защо... биеш негрите?!"

В езика на форума 'Защо биеш негрите' е преведено като "Ти що критикуваш, бе - я си пОглени твойте боклуци!" [smilie22]
а по-елегантно с цитата:
"Който може - снима, който не може - критикува." (Пълна глупост, но запушва устата на критиците, които също са простосмъртни земни хора със свои комплекси.)
Автор: seymour_sz   
Дата:   04-07-26 16:45

famtenev написа:

> Колегата , който отговори с
> предложение да гледаме само "по
> рейтинг" или "избраните" ...е ли е от
> хората , които не отделят внимание
> и време за другите , за да дадат
> гласа си за тяхна оценка ?

Колегата не е от тях, но понеже автора на темата не иска да гледа нискокачествени фотоси, без да са минали жури, просто му дадох предложение как да ги прескочи, ако му пречат на естетиката...
Автор: solar_sea   
Дата:   04-07-26 19:40

Нека има жури, не е лошо. Днес на конкурса на photoworld имаше жури и орязаха на първи тур деветдесет процента от предложените кадри [smilie18] Аз се вместих с един кадър на втори тур. Ще ми се да мисля, че ако ми бяха дали да предам квадрат не 3:2 щях да имам още един, ама здраве да е - за следващите пъти ще знам да питам.
Дата:   05-07-26 17:55

Ще затворя темата , защото си е чиста караница. Единствено мнението на колегата asahi: Да остойностим явленията със следното ми предложение: Да се показва коефициент гласували към прегледали картинката. Може да се добави и коментирали към прегледали. Веднага ще се види коя картинка е подминавана и коя е породила действие у наблюдателя...
е конструктивно . Явно е , че не се желае от мнозинството да има предварителен преглед на качеството , но ще е хубаво да се въведе нещо подобно на горното предложение .

Авторът е затворил собствената си тема.