Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Fotorafi
Автор: stukloplast   
Дата:   30-06-26 17:55

Аз пък не уважавам хора, които лъжат и правят неща, които карат другите хора да не правят. И бягат като ущипани, когато не им отърва... В жегите е хубаво човек да си пие хапчетата редовно...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-06/1782831095_screenshot_2026-06-30-17-49-52-364_com.b

Отговори на това съобщение
 Re: Fotorafi
Автор: Raffito   
Дата:   30-06-26 18:26

Не можах да разбера -защо адаша си затвори темата???
Точно запона да става интересно...
Хората са го казали-ВСЕКИ ЛУД С НОМЕРА СИ...
Хората сме различни -така ,че и фотографиите са ни различни...
На един му прави впечатление едно на друг-друго...
Така,че нищо ново под слънцето...[shtrak]

Автор: dephil   
Дата:   30-06-26 18:48

Да, малко тъпо е първо да кажеш на всички - БЪДЕТЕ КРИТИЧНИ, да залееш с критика, нападки и епитети автори, на които не си им и на малкия пръст и - веднага след това да си затвориш темата, защото някой е дръзнал да критикува ... теб самия.

Особено, когато си и послъгал малко за капак.

Да го отдадем на жегите [beer]

Автор: mitpis   
Дата:   30-06-26 19:01

И аз се учудих, че затвори темата. Исках да кажа, че няма как да се публикуват само шедьоври.Фото форум е добро място начинаещ снимащ да се престраши да си публикува снимките. Аз лично преди 13 години доста се вълнувах и колебаех преди да си пусна първата снимка. Естествено беше доста зле, но на фона на другите добри автори имах база за сравнение. Получих доста критика за мои кадри, за което съм благодарен на хората отделили време да пишат. Но все пак имах възможност да си покажа кадрите. Рафи би трябвало да е наясно, че не е единствен на този свят, че има хора които тепърва прохождат във фотографията. Чрез критиката човек можеше да се понаучи и да се замисли какво би публикувал. После дойдоха времена в които хората почнаха да се обиждат за конструктивни забележки и никой вече не пише критика.

Публикацията е редактирана (30-06-26 19:03)

Автор: nyamago   
Дата:   30-06-26 21:46

Всичко е от жегата! Стойте на прохладно място, пийте нещо прохладно и избягвайте усилия и движения...

[beer]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   30-06-26 22:03

Buenas noches a todos

Автор: nislon   
Дата:   01-07-26 04:10

Да, наистина жегата е голяма, затова в хладилника винаги трябва да има студена бира [beer]

Автор: fotorafi   
Дата:   01-07-26 07:34

Затворих темата защото започнаха обиди, лични нападки.
Пак ще повторя, нека stukoplast да не се крие под псевдоним, да не се срамува от името си.
И ДА ПРОЧЕТЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХУДОЖЕСТВЕН ПОРТРЕТ И РЕПОРТАЖЕН ПОРТРЕТ
На мен са ми преподавали легендите Борис Юскеселиев, Янка Кюркчиева, Никола Стоичков и Димитър Кацев. Аз съм на 80 г. имам климатик и жегата не ми пречи. Повече от половин век съм професионален фотограф. Работил съм във вестници и списания, 30 г. съм преподавал фотография, имам кашон с дипломи и медали от национални и международни награди. Имам златен медал,лично връчен от министъра на културата на Западна Германия и награда от 17 дена екскурзия в Западна Германия
Голяма е разликата когато правиш снимки на граничен пункт между Йордания и Израел и този портрет допълва останалите снимки в репортажа
Друго е когато спокойно с неограничено време правиш художествен портрет с подходящо осветление
Аз не смятам, че снимката ми на мюсюлманската девойка от репортажа от 12 снимки е грозна, пошла и не се срамувам. Тя няма художествени качества но е от репортаж

Публикацията е редактирана (01-07-26 07:48)

Автор: CDman   
Дата:   01-07-26 09:19

На мен са ми преподавали легендите Борис Юскеселиев, Янка Кюркчиева, Никола Стоичков и Димитър Кацев. Аз съм на 80 г. имам климатик и жегата не ми пречи. Повече от половин век съм професионален фотограф. Работил съм във вестници и списания, 30 г. съм преподавал фотография, имам кашон с дипломи и медали от национални и международни награди. Имам златен медал,лично връчен от министъра на културата на Западна Германия и награда от 17 дена екскурзия в Западна Германия

Това нищо не струва, ако сте забравили откъде сте тръгнали.

Дата:   01-07-26 10:05

Интервю с Рафи Марукян

Г-н Марукян е направил фоторепортаж за полета на първия ни космонавт Георги Иванов.

Нека използваме момента, че той е тук и можем да го попитаме за малко фотографски подробности от мястото на събитието – само давам идеи – за техниката, за филмите, за атмосферата, за екипа фотографи, за времето, което са имали за снимане, за хората около тях, които са разрешавали или забранявали нещо да бъде заснето, хипотетично, разбира се, и всякакви други неща, които биха били от интерес за участниците в един фото-форум?

Дата:   01-07-26 10:12

fotorafi,

Добре де, спри за малко и помисли сам - чисто логически - няма как е прав човек, който първо се кара на другите с "НЕ КАЧВАЙТЕ СЛАБИ, ГЛУПАВИ И ПОШЛИ ФОТОГРАФИИ", от позицията че неговите собствени снимки са само "слаби и глупави", но - поне не пошли..
След което заявява, че той всъщност е и имунизиран от правенето на "слаби и глупави" снимки, защото са му преподавали 4 легенди, има кашон с дипломи и награди и 17 дена екскурзия в Западна Германия..

Така или иначе, какъвто и да е снимания от теб портрет - поне си снимал портрет. Правил си репортажи, които са част от историята и това е супер.
Обаче - в областта на голото тяло и еротичната фотография - си на кота нула и като собствени снимки, и като обучение, и като дипломи, и като награди, и като референтни автори и примери. И въпреки това - обиждаш с епитети и квалификации на общо основание.

Като напълно уважавам годините ти и увеличаващото ти се сблъскване с все повече неща, които не искаш (а вероятно и не можеш) да разбереш и приемеш - предлагам ти да се съгласиш и ти, че прекали и - всички да спрем с тази тема.

my.point.of.view е прав - много по-смислено е да разказваш за нещата, които си правил, отколкото за тези, които не си.

Автор: ecobo   
Дата:   01-07-26 10:44

Погледнах галерията на хаджията и му се чудя с какъв акъл е тръгнал да ръси мозък и морал по другите при такава галерия [smilie23]
Ама имал награда екскурзия, ама били му преподавали нам'кои величия... Или величията са били като всички соц-величия (синове и дъщери на т. нар. "активни борци"), или главата на хаджията е от здрав комунистически чугун е не пуска никаква информация в посока навътре.
Подобни морализатори ме отвращават! [smilie23]

Автор: milen   
Дата:   01-07-26 11:42

Имайте малко уважение.

Дата:   01-07-26 12:26

Да.

Дата:   01-07-26 12:31

milen написа:

> Имайте малко уважение.

Уважение не се дължи никому по подразбиране. Уважението е такова нещо, че ако не работиш за него всеки ден, много бързо го губиш.

Автор: Julius   
Дата:   01-07-26 13:11

Най-добре ги затваряйте тези теми, че са срам за целия форум...

Ясно е, че има плява (и ще продължи да расте), но тя все пак лесно се подминава.

По-трудно обаче се подминава плявата, която се пробутва с по 100+Б от приятелските групички за подпомагане. [smilie3]

Няма автор, на който 100% от кадрите му да са само шедьоври, нито артист чиито филми са само блокбастъри и прочее... само че криворазбраното връщане на вота не помага на никой автор да израства! Всеки има силни и слаби кадри и истинската помощ е когато наистина се гласува само за стойностите кадри, а не да се гласува на принципа "аз на теб, ти - на мен" - защото така на повърхността изплува шумата, а тя определено се набива на очи. [smilie7]

Автор: estate   
Дата:   01-07-26 15:39

Julius това е най-точно казаното определение за Фото-форум.

Дата:   01-07-26 16:29

Живеем в един свят, който много се промени през последните няколко, а какво остава за повече от няколко, години.
Отраснал съм с телефон с шайба, ето тука сега пиша едно ръководство за студенти по медицина и разказвам една история като се сещам, че задължително трябва да кажа, че в ония години нямаше интернет и мобилни телефони, за да успеят да я осмислят.
С всичко това се промени и естетиката. От естетиката на соц.реализма – диамат и някакъв друг пат и мат, навлязохме в постмодернизма, който също се оказа, че имал пост-вариант без да има конкретно име.

Не се ядосваме излишно, правим каквото можем, ценим хората, заради техните качества, често се случва, че заради силно изразено качество хората да притежават и някаква особеност на характера, без която не биха били хората, които ценим. Има и пълни идиоти.

Това е форум. Не е елитен клуб с членски внос, не е фотографска агенция, нямаме куратори, не се правят прегледи на портфолиа и не се раздават научни степени. Нивото е като нивото навсякъде – защото това сме ние. Ние сме такива. На държавно ниво се назначават хора, които имат заслуги и експертиза в различни области от нужната, което внася напрежение. И тук пак така, има хора, които са някъде по-високо, отколкото подсказват фотографските им умения. И това не бива да е драма.

Автор: fotorafi   
Дата:   01-07-26 18:01

Еcobo, не е възпитано да обиждаш много уважаваните и бивши преподаватели от бившия Техникум по полиграфия и фотография. Тогава се приемаха задочници, само завършили гимназия. Димитър Кацев беше от старо буржоазно семейство. Борис Юскеселиев определено беше с досие в ДС, защото преди 9.IX е бил член на Бранник. Великата Янка Кюркчиева, чийто учебници все още се ползват, също не беше от семейство на партизани. Никола Стоичков не е бил нито активен борец. Та хубаво е човек да не говори глупости

Автор: ddantgwyn   
Дата:   01-07-26 18:02

ecobo написа:

> Погледнах галерията на хаджията и му се чудя с какъв акъл е тръгнал да ръси мозък и морал по другите при такава галерия [smilie23]

> Ама имал награда екскурзия, ама били му преподавали нам'кои величия... Или величията са били като всички соц-величия (синове и
> дъщери на т. нар. "активни борци"), или главата на хаджията е от здрав комунистически чугун е не пуска никаква информация в посока навътре.

> Подобни морализатори ме отвращават! [smilie23]

С подобни коментари също няма да спечелите уважение, да знаете [smilie7]

Дата:   01-07-26 18:28

Преди две седмици изпитвах студенти и чета една писмена работа, стигам до дефиниция за дедукция и индукция и много философски ми се сториха определенията, далече от практическите аспекти. И попитах девойката дали не е любител на психологията или философията. Била от философска паралелка, потвърди.

Друга, много образно беше писала. Четеш и виждаш картини. Попитах я какво е завършила, нещо с рисуване или дизайн. Не, Юлиус Фучик била завършила. Фотография. И се заговорихме.

А от думите на Рафи става ясно, че едно време в този техникум се е влизало след завършено средно образование. Един вид надграждащо образование. Което е важно да бъде споменавано. А като се има предвид, че е имало и казарма по 2 до 3 години, първокурсниците са били на по 20+ години. Не е както си го представях, че са пишлемета на 14.

Автор: quazimodo   
Дата:   01-07-26 21:05

my.point.of.view написа:

> А от думите на Рафи става ясно, че
> едно време в този техникум се е
> влизало след завършено средно
> образование. Един вид надграждащо
> образование. Което е важно да бъде
> споменавано. А като се има предвид,
> че е имало и казарма по 2 до 3
> години, първокурсниците са били на
> по 20+ години. Не е както си го
> представях, че са пишлемета на 14.

'82-'83 води ли се за едно време, или става дума за преди девети [smilie5] защото тогава се влизаше след 7-ми клас и се учеше 5 години в ССУПФ "Юлиус Фучик". Почти колкото докторите [smilie18] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   01-07-26 21:35

не се мерят години, а хорариум. Колко часа ти е курсът по еди-к'во си, с изпит ли завършва или зачот, ей такива работи.

Дата:   02-07-26 07:44

Асахи,
Понеже и аз като златната рибка, дето казала, че не е златна рибка от вчера, ще кажа, че не съм даскал от вчера, защото колкото са по-дърти студентите, толкова са по-отговорни и толкова повече знаят. Или повече са мотивирани, ангажирани, осъзнати, каквото щете.
Водил съм упражнения на Пламен Николов, вратарят, който смени Боби Михайлов 1994 година на Световното. Това преди 10 години в ЮЗУ.
Емо Костадинов, бях инструктиран от професорката, да го скъсам, ако дойде, пък аз взех, че ѝ казах – снимка за фейсбук и Отличен 6. Но не се появи, та той няма Отличен 6, а аз нямам снимка.
Водил съм упражнения на индийски студент, бивш директор на болница, който има дисертация в област здравен мениджмънт. Направил 700 бъбречни трансплантации.
В момента имам студент на 52 години, който е работил като здравен асистент почти 30 години и се е записал медицина.
Имам един немски инженер, завършил един от най-престижните университети в Германия. Той е на 36.
Имам японски инженери, дипломирани в Япония, които учат медицина.
Имам и един морски капитан, който учи ветеринарна медицина.
Една мед сестра, която учи ветеринарна медицина.

Имам и обикновени студенти, дето просто не са на 18+ години. И като питам нещо, винаги се сещат, знаят. Слушат. Пишат. Внимават. Защото са дошли да учат. А тия, дето сега са излезли от училище, ми излизат с фразата "ооо, господине, това го учихме миналата година!!!"

А ония, дъртите, дето са го учили в училище преди 25 години, като ги питам отде знаят това и това, викат – от училище го помним.

Не е само до хорариума. Има и контекст.

Дата:   02-07-26 08:01

Засегнах възрастта като фактор, но той е вторичен.
Защото с годините, със ситуациите, човек изгражда характер, научава се да преследва цели.
Имам една студентка, шампионка по борба. Дисциплинирана. Знае какво означава да преследваш цели. Не се разсейва.
Имам един ММА. И този е кован характер. Като седна при мен за изпит, чак тогава го попитах какво е тренирал, преди не го бях забелязал, по позата беше еднозначно, бокс, борба, нещо силово.

Няма значение конкретиката. Дори да е олимпиец от олимпиада по химия, ако ще и шах – всеки успех има цена и хората, които са стигнали някъде, знаят какво означава да се лишаваш в името на нещо по-голямо.

Питал съм ги японските инженери. Бях миналото лято в Осака на световното изложение, да привличаме японски студенти. Освен, че навсякъде хората се радват да чуят "Буругария, йогурто" и тоя йогурто е навсякъде по магазините.

Та, какво викат японските инженери – нямаш избор, решава дядо ти какво ще учиш. Имали нужда от инженер. Ставаш инженер, събираш пари, за да следваш мечтата си. Обаче медицината ни не е призната в Япония, това означава, че тези бъдещи доктори остават в Европа, или отиват някъде по света за докторантура.

Стартирах менторска програма за студентите на университета точно с няколко дърти студенти, единият от тях го споменах вече. Сега ще работим за привличането на български студенти, за да се получи културен обмен между народите и да се разшири малко мирогледа на нашите. Това студенти на 18 години не могат да го съчинят. Те са още неориентирани, мислят, че е училище. Гледат, виждат, че никой не им търси сметка, играят го по допирателната, после плачат, като им завъртят няколко цафки.

Това е. Що му беше на Пламен Николов да идва на упражнения? Защото търси нещо да научи. Той кариерата си я беше направил вече.

Говорили сме с колеги, те смятат, че такива социално отговорни професии трябва да се учат на втори етап. Като в Щатите. Там учиш биология, физика, химия, невронауки 4 години, ставаш бакалавър и едва тогава тръгваш да учиш медицина. Малко да имаш време да се осъзнаеш. И, разбира се, който е учил физика или химия, той от математика и статистика не се бои – не като младежите на 18, дето викат – ооо, господине, ние кандидатствахме с биология, щото математиката не ни върви, не ни мъчете с дроби.

Дата:   02-07-26 08:58

^ Ех, едно време какво "Буругария, йогурто" имаше ...

Дата:   02-07-26 11:04

Темата "Що е фотограф-художник":

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=923623&t=923623

Вече има своя отговор. [smilie7]

Дата:   02-07-26 12:31

Не можете да отречете, че пускам интересни теми [smilie5]

Автор: bogdanov   
Дата:   02-07-26 13:53

Извинете, но ще се намеся.
Според мен тук има нещо по-важно от конкретния спор и то е необходимостта опита да бъде чут. Представяте ли си, имало е време в което младият фотограф е отивал при по-възрастния и е казвал... „Покажи ми“, а по-възрастният е отговарял - „Ела да видиш!“... Днес това почти не се случва и според мен вина има и в двете поколения.
Независимо дали сме съгласни с него или не, fotorafi носи опит, който малко хора във форума имат. Той е снимал във време без LCD, RAW, Photoshop и серийни кадри по 20 снимки в секунда, време в което всеки кадър е струвал пари и всяко натискане на спусъка е било решение. Това създава критерии... може би не непременно за съвременната художествена фотография, но със сигурност за дисциплината на фотографа. Струва ми се също, че тук започваме да размиваме границата между художествена и репортажна фотография. А те не се оценяват по едни и същи критерии. Репортажната фотография улавя момента, търси свидетелство, контекст, документална стойност...
Художествената пита друго... има ли авторска позиция, има ли форма, има ли идея, има ли нов смисъл?
Тук обаче имам чувството, че се спори за „качество“, без да сте уточнили какъв вид качество, а това е все едно скулптор да оценява симфония или архитект да оценява стихотворение. И още нещо... във всяко изкуство свободата идва след овладяването на езика. В рисуването никой не започва с абстрактния експресионизъм, преди това има години рисуване по натура.
Затова ми се струва по-смислено да поставим опита в контекст. Важно е да си дадем сметка, че фотографията не започва от нас и всеки стъпва върху нечий опит. Можем да изберем да поемем и по друг път, но не можем да си позволим да се държим така, сякаш път преди нас не е имало. Затова според мен не става дума за това кой е прав и кой е крив, а за това дали сме способни да се учим един от друг... и ако изгубим приемствеността между поколенията, ще изгубим много повече от един спор във форума! [beer]

Публикацията е редактирана (02-07-26 14:13)

Дата:   02-07-26 15:00

Ей затова и ги питам студентите на първата лекция:
"Случва ли ви се да влизате в контакт с умрели хора? Да ви споделят различни неща? Да проследявате мислите им?"

И докато всички се смеят и викат НЕ, аз им казвам – че как ще се е случвало, като досега един учебник не сте отворили, да видите какво са измислили умрелите преди вас. И почват да се цъклят.

Обяснявам им, че знанието е тръгнало да се систематизира от съвременната цивилизация от двама души – Василий Врач и Авицена. Бай Васил сме го изгорили на клада през 1111 година в Константинопол, но бай Али Ибн Сина е написал учебник по медицина, по който се е учило в продължение на 500 години в Европа.

Пичовете, 500 години!!!

Във фотографията се случи нещо, което вече се е случвало и с други. Смени се технологията. Имам близък летец на изтребител. Разказва как организирали срещи с ветерани. Много се вълнували ветераните. Но нямало какво да им кажат, щото младите летят на свръхзвукови изтребители, а ветераните са летяли с перки. Какво да им разкажат?

Да, може за композицията да се говори, за светлината. Но тези разговори обикновено се плъзгат по допирателната. Набляга се на разни технически спецификации.

Автор: compur   
Дата:   02-07-26 15:44

https://www.youtube.com/watch?v=vpW34oT4RC0

ГОВОРЯ ТИ СЕРИОЗНО

ИСКАШ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ДА ТЕ РАЗБЕРЕ
ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ ТРЯБВА И АЗ ДА СЪМ КАТО ТЕБ
НЕ Е ЛИ ПО- ДОБРЕ, КОГАТО ВСИЧКИ ХОРА СМЕ РАЗЛИЧНИ
НЕ Е ЛИ ПО- ДОБРЕ ТАКА ОТКОЛКОТО ДА СМЕ БЕЗЛИЧНИ

[beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   02-07-26 16:08

Киен сера ла ке ме киера а ми?

Газ, другари!!!

Дата:   02-07-26 16:41

my.point.of.view "Много се вълнували ветераните. Но нямало какво да им кажат, щото младите летят на свръхзвукови изтребители, а ветераните са летяли с перки. Какво да им разкажат?" ... Мисля, че могат да им разкажат почти всичко, което няма общо със свръхзвуковите изтребители. Защото страхът, вземането на решения, дисциплината, наблюдателността и човешката психология не са се променили. Променили са се машините и технологиите, но човекът в общи линии е същия. Струва ми се, че това важи и за фотографията.
Между другото, много ми хареса примерът със студентите и "контакта с умрелите хора". ???? Личи си, че сте увлекателен преподавател и човек с широки интереси. Любопитно ми е – какво всъщност преподавате?

Дата:   02-07-26 17:49

Физиология
Станаха 19 години откак си я избрах.
Във Форума пиша от 2005.

Автор: Vinsent   
Дата:   02-07-26 19:10

my.point.of.view написа:

> Физиология
> Станаха 19 години откак си я избрах.
> Във Форума пиша от 2005.

Интересно! Е, не е психология, но за любознателния сигурно са съседни области.
В младините се занимавах с йоги, след това с парапсихология, по-късно установих, че мога да долавям мисли на човек, намираш се далеч от мен, там някъде в тълпата. После се занимавах с хипноза, имам интересни експерименти. Това продължи, докато д-р Трайков от болницата на МВР не ми прочете закона, който гласи, че с хипноза могат да се занимават само медицински лица и то в присъствието на поне още едно такова. Престанах с експериментите, но останаха усещанията. Знам, че науката не признава явления, които нямат повторяемост, но...

Интересно ми е, какво мисли по тези въпроси учения физиолог?
Извинявам се за темата, която не е фотографска и дано не отегчавам аудиторията!

Автор: wlad   
Дата:   02-07-26 21:52

Много грозна тема. Да се обсъжда по такъв начин 80 годишен човек е отвратително. Дано приключи скоро!

Дата:   03-07-26 00:07

Г-н Богданов,
питах командира на ескадрилата по същество дали ветераните биха могли да споделят ценна информация. Говорим си за зам командир на поделение. Каза, че не намира какво.
Аз не съм компетентен, за да разсъждавам самостоятелно по тази тема. Достатъчно се впечатлявам от факта, че един МиГ 23 на форсаж харчи 600 л/мин.

Винсент,
Хипнозата е интересна за хората, защото звучи непознато. Всяка тема, която звучи загадъчно, е интересна за хората. Но от много години нуждата от хипноза изчезна, защото се установи, че внушенията, отправени в будно състояние, са също толкова ефикасни. Пример – телевизионният екран. А внушенията под хипноза с времето отслабват.
На мен от цялата физиология ми е интересна физиологията на мозъка, упрекват ме, че съм всъщност любител-психолог. Но от психологията има една част, която се основава на начина на работа на мозъка, а има една друга, дето разни кухавейници са си нафантазирали разни работи в стремежа да са оригинални, да са измислили нещо те. Забелязали сте го. Понякога попадам на случаи на психотерапевти, които силно объркват хората. Особено, като почнат да човъркат в разни рани, които силно разстройват хората. Като с козметичките, дето след козметичка жената по-грозна. И след психотерапевт е по-разстроена.

Хората сме животни. Надградени с реч, прерастнала в писменост, а тя – в цивилизация. Ей ги, например орангутаните – правят планове за бъдещето, мислят абстрактно, но нямат писменост, нямат цивилизация. А биха могли да имат. Така всеки орангутан тръгва да открива света почти от нулата.

Друга интересна тема е сънят. Студентите си мислят, че някои сънуват, а други – не. И като им кажа, че ние и в будно състояние сънуваме, просто мозъкът филтрира съня, освен че върти картината – в окото нали образът е умален, реален и обърнат – ние как така не виждаме хората на обратно, замисляли ли сте се?

Иначе, това с усещане на мисли, може да го разширим като изказ, нали имаме сетива – чуване – ясночуване, виждане – ясновиждане, осезание – яснонезнамси кво и така нататък – някакъв тип сетивност, която за момента е извън периметъра на инструментариума, с който можем да я изследваме в лаборатория. Но на много хора им се случва да усетят от разстояние, да им се причуе, да получат усещане, че нещо са видяли. Има разни, дето сънуват. Сънищата са различни като вид. Някои са просто миш-маш обработка от деня, други са послания от парасъзнанието към съзнанието, защото то само чрез сънища и емоции може да предаде на съзнанието своето послание. Има хора, сънуват по два съня едновременно – по един с всяко полукълбо, все едно на два екрана – и това, докато са в някакво будно състояние. Има хора, на които фазите на съня вървят на обратно според описаното в учебниците. Далече сме от това да знаем защо.

Дата:   03-07-26 02:47

[smilie24]

Що не си отворим отделна тема - че ми се човърка в тая тематика, но без да задълбаваме в оф-топик. (Тук се говореше за един фотограф от форуме)...
[smilie8]

Дата:   03-07-26 07:10

Най ми допадана:

"... нуждата от хипноза изчезна, защото се установи, че внушенията, отправени в будно състояние, са също толкова ефикасни. Пример – телевизионният екран."

[beer]

Дата:   03-07-26 07:15

my.point.of.view написа:

> Във Форума пиша от 2005.

Аko повече снимаше, отколкото пишеше - смятай сега къде щеше да си! [smilie3]
(сигурно сред най-известните фотографи в света)

Публикацията е редактирана (03-07-26 13:45)

Дата:   03-07-26 07:20

Та... ако се върнем към корена на темата (и предходната) - нискорейтингованата плява не е проблем! Шума винаги е имало и ще има. Проблем е високорейтингованата плява като тази. Неслучайно коментарът ми е изтрит, защото преди няколко дни написах дословно: "Приятно е да видиш колко много състрадателни Б-автори има, щом гласуват за такива феноменални бози"! [smilie7]

Подобни "кадри" нанасят непоправими репутационни щети на сайта и са допринесли за напускането на немалко стойностни автори!

Но тъжната истина е, че хората предпочитат да живеят със сладката заблуда, че са перфектни, защото така не се налага нищо да променят, не се налага да учат, да се развиват, да полагат усилия да стават все по-добри и по-добри...

Само, че най-големият враг на един човек (особено творец) са ласкателите! В момента, в който повярваш на придворните шутове, че си Но. 1 - КРАЙ, С ТЕБ Е СВЪРШЕНО! Спреш ли да се развиваш - си дотам... От психологията се знае, че всички малко или много са податливи на ласкателства - и умни, и глупави, и неграмотни, и високообразовани... затова човек трябва да е много внимателен с всеки, който го хвали прекалено много! [smilie3] Той не винаги му е приятел! [smilie7]

Дата:   03-07-26 08:27

Автор: Julius

Коментарът ти е изтрит защото не си бил на 17 дневна екскурзия в ГДР. [smilie5]

Дата:   03-07-26 08:39

Абе, Юлиус, аз пиша. Написал съм 4 книги за българския метод на преподаване, наречен сугестопедия. Продал съм 8000 книги от тях в България. Написал съм една дисертация на английски. Една монография за сугестопедията на български и една монография за еволюцията на мозъка и емоциите на английски. В момента работя върху две помагала на английски – едното по физиология, другото по организация на научния експеримент. И цъкам с фотоапарата от време на време.

Един колега ми вика "Не пречи на хората да те лъжат". Щото реагирам остро на глупости, да кажем. И тия тука нашите Топ Б автори и топ А автори или други Топ автори, вероятно в някаква степен са влезли във филма да желаят да бъдат значими. Има много хора на тоя свят, които се чувстват неудовлетворени. Всеки има такива колеги, роднини, виждал е. Някои незначителни събития в техния живот са издигнати в култ с ритуални елементи, чрез което да си придадат стойност. Смятам, че ситуацията тук е такава. Въпросът е – как да обясним на тези хора да си направят една равносметка. Може и да няма как. А каквато и система да се измисли, те ще се прегрупират в новата обстановка. Спомням си как преди системата беше различна. Бони и Георги правеха опити да ограничат приятелско-роднинското гласуване. Мина се през различни варианти, всичките неефективни.

Имаше предложения да има модератори, куратори. Тоя вариант го играха във Фотомомента. И там имаше други парадокси. Качиш снимка, изтрият ти я от галерията, за да пазят ниво. Качиш няколко пъти, па се откажеш. И гледаш как се процежда приятелска бозичка.

Дата:   03-07-26 08:50

CDman написа:

> Коментарът ти е изтрит защото не
> си бил на 17 дневна екскурзия в ГДР.

Предполагам, че вече е малко късно да се коригирам? [smilie7]

Дата:   03-07-26 08:57

my.point.of.view написа:

> Абе, Юлиус, аз пиша. Написал съм .....

Като ми ги изреждаш всички тези неща защо мислиш, че ме интересуват? [smile]

Намерил си 8k клиента, на които да ги продадеш - хубаво, явно имаш известни търговски умения, но това не е гаранция, че написаното вътре е вярно. [smilie3] Едното няма нищо общо с другото.

Те и допреди 500 год. във Виена са преподавали, че земята е плоска и са го твърдели от позицията си, че 40 год. преподават, че земята е плоска и няма как да не е плоска, ама.... какво се оказало впоследствие? [smilie7]

Дата:   03-07-26 09:38

Господа, какво ни разделя и не (си) харесваме е горе-долу ясно.
Остава ни избора - дали да си цъкаме "българския казан" и поливалентния хейт,
или да намерим нещо, което харесваме заедно.
Или поне да спрем да се дърляме на гърба на рафи.
Хубав петък на всички!

Публикацията е редактирана (03-07-26 09:39)

Дата:   03-07-26 10:05

Добре, Julius. Да приемем, че нечия снимка е "боза". Би ли обяснил с няколко конкретни аргумента защо? Композиция... Светлина... Съдържание... Авторова идея... Любопитно ми е да прочета такъв анализ.

Още нещо..."плява" не е фотографски критерий, нито определение за художествена стойност... нито липсата му... това е квалификация.

И без да ставам адвокат на когото и да било, аз лично разбрах думите на my.point.of.view по друг начин... не го прочетох като демонстрация на авторитет, по-скоро като обяснение кой е той и с какво се занимава.

Нека все пак се върнем към фотографията! Ако ще критикуваме, нека го правим с аргументи, ако ще защитаваме една снимка, пак нека е с аргументи... всичко останало ни отдалечава от фотографията. Всъщност се радвам, че темата пое друг път![shtrak]

Публикацията е редактирана (03-07-26 10:13)

Дата:   03-07-26 11:18

През годините са изпробвани и обсъждани всякакви варианти.
Включително и Фото-форумът да се издържа от членски внос.
Да има куратори. Да бъде затворено пространство.

Трудно е да имаме критерии. Кой ще ги напише?
Вие сами знаете как едно време дядо ни Анри /това онзи с Лайката/, като видял снимките на Мартин Парр, казал, че докато е директор на Магнум тоя английски охлюв ще гледа агенцията от тротоара.
И после какво става? Мартин Парр става директор на Магнум.

Естетика. Коя естетика? Аз харесвам естетиката на документалната фотография, която запазва града за поколенията. Дали се доближавам до дядо ни Йожен Атже, кой знае. За тоя дядо едно време Ман Рей е казал, че е бащата на сюрреализма във фотографията. А други казали, че е бащата на стрийт фотографията. А днес неговата фотография не влиза в графата стрийт, щото често няма хора. А така уж се интерпретира уличната фотография. Как баш бащата на този стил да не влиза в стила? Циолковски не е космонавт, но бива ли да не го слагаме в графата космонавтика?

Класирането трябва да е по жанрове, но и по стилистика. Това е голям ангажимент. Кой ще го работи? Форумът масов ли е или е за елита? Най-масовата тема тук преди 15 години беше Да снимаш на филм. Днес е темата Да снимаш с телефон.

Дата:   03-07-26 12:57

bogdanov написа:

> Добре, Julius. Да приемем, че нечия
> снимка е "боза". Би ли обяснил с
> няколко конкретни аргумента защо?
> Композиция... Светлина...
> Съдържание... Авторова идея...
> Любопитно ми е да прочета такъв анализ.

Да правя "анализ" на тая шума? Ти сериозно ли? [smilie21]
Трябва грам да не си ценя времето или слънцето да ме е пернало здраво!

Всичко, което си изредил - в тоя кадър го няма! Нито композицията - композиция; нито светлината - светлина... нито има дълбочина - планове, нещо - нищо! Плосък кадър, та дрънка. И за какво съдържание изобщо да говорим?

Това е точно от тия снимки, които всеки (разбирай АБСОЛЮТНО ВСЕКИ) може да се подаде на терасата си и да ги плясне, вкл. и леля Пена, докато върти чушките на чушкопека! [smilie7]

Публикацията е редактирана (03-07-26 18:33)

Дата:   03-07-26 15:43

bogdanov,

Макар и по остър начин, Julius вдига една доста важна тема - наличието на "mutual self-admiration society" във Форума и как една тумба съфорумци си гласуват стадно един на друг на снимките.

Конкретен пример, стъпвайки върху коментарите под цитираната от Julius снимка - след като авторът си е получил точките - той е гласувал обратно на всеки един от своите спомоществуватели:

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783081240_picture2.jpg

Наивният поглед в първия момент се пита - какъв е точно смисъла от безсмислени коментари от типа на "...", "!!!", "\\\", "Да", "Харесвам", "Класика", "Хубаво" и пр.?!

Безсмислени (че даже и малоумни) са те за наивния поглед, но - не и за инспектор Тюхчев, който веднага се засмива на безсмъртната балканска класика: АЗ НА ТЕБЕ - ТИ НА МЕНЕ!

Направо си е за петъчна забава, ако човек тръгне да цъка - как един по един - "авторът" си връща вересиите и гласува на всичките си спомоществуватели - със същите безсмислени коментари...

Някои от тези снимки са (според мен) добри, други като конкретната са ОК (без да да нещо кой знае какво), трети са наистина абсолютна бозица, ама - кой ти гледа какво е снимано, имат да си връщат плюсове и точки завалиите.
Човек ще каже - все едно ги вечерят тези точки, или имат някакъв смисъл дори и в този форум...

Дата:   03-07-26 16:17

Тия хора купуват техника, тоест поддържат по-ниски цените на фотоапаратите... и правят трафик на сайта. Вие ще успявате ли да държите нивата? Има реклами. Как се издържа сайта?

Мислел съм си кви бунаци има, де снимат на лента. Но ако тях ги няма, Кодак няма да въртят 5 ролки, заради мене.

Тоя Чарли 74 има ли мнения у форума?

Дата:   03-07-26 16:20

Много неща станаха, а ми се иска да пиша кратко (не мога).

За 'бозите' и 'плявата': пълно е, безспорно. Но аз НЕ БИХ застрелял всяка снимка, която не харесвам. Бих оставил ценностните степени и нюянси да се подредят от цялата публика,а не от моя 'авторитет'. Има хора (и в тая тема не липсват), които с нарцистична безусловност си вярват да са най-по-меродавни арбитри и не допускат, че може би (просто има някакъв малък шанс) мнението им да не е задължително за всички. Я по-леко с брадвите!

За взаимното гласуване в едни групички: долнопробно и жалко е, но трябва да свикнем с тая човешка черта, явно е непобедима. Доказано е (дори научно, каза по-горе един запознат човек), че НИКОЙ не е имунизиран срещу ласкателство. И талантливи,и бездарни, и умни, и глупави са податливи. И податливостта на ласкателство не е линейно корелирана с IQ, но със сигурност има връзка със самооценката ни. Това донякъде обяснява защо и уважавани, неслаби автори 'връщат' гласове и точки. Приемете го за факт от живота!
([BTW аз никога не гласувам реципрочно, но не съм нито 'неслаб', нито уважаван автор/i])

И накрая, ако парафразирам Чърчил за демокрацията:
Идиотската точкова система в тоя форум не е идеална, но по-добра досега не е намерена.
Не е потърсена или не е пробвана - тълкувайте както искате, но това е, Вуте, положението! [smilie6]

Дата:   03-07-26 17:10

Добро разследване, dephil, поздравления! [smilie24]

Това, което инстинктивно съм усещал - ти си отделил времето да го докажеш. Браво!

Няма как да не е "остро" повдигането на темата (и хич не ми пука за нежните и крехки, наранени чувства на Нямаго), защото ми е омръзнало с години да гледам как някои, с нищо отличаващи се кадри се пробутват като "каймака на родната фотография" само защото са на "правилните" хора, докато стойностни кадри потъват безславно, а авторите им напускат безвъвратно, от което форумът само губи! [smilie3]

Ако разчитах единствено на оценяването в този форум - едно, че оценката ми щеше да е тотално изкривена, но и най-вероятно щях да съм изтрил дори от архивите си част от кадрите си, само че като реших да ги напускам по разни международни конкурси (във всякакви държави и съдиите все от ефиап нагоре), и като запристигаха едни награди и то за снимки, които тук не са минавали понякога и 20Б-точки... та чак се втрещих и си преразгледах оценка на собствените кадри.

Та... мисълта ми е - оценяването тук е силно изкривено и не разчитайте само на него! Качвайте ги на различни места, за да добиете по-реалистична представа за стойността на кадрите си. [smilie3]

Приятен уикенд! Аз отивам да снимам...
[beer]

Автор: milen   
Дата:   03-07-26 17:23

Това място тук е за чешане на езици и е фундаментално погрешно да се приема за коректив.

Дата:   03-07-26 18:25

написа:

> bogdanov,
>
> Макар и по остър начин, Julius вдига
> една доста важна тема - наличието
> на "mutual self-admiration society" във Форума и
> как една тумба съфорумци си
> гласуват стадно един на друг на
> снимките.
>
> Конкретен пример, стъпвайки върху
> коментарите под цитираната от Julius
> снимка - след като авторът си е
> получил точките - той е гласувал
> обратно на всеки един от своите
> спомоществуватели:
>
> https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-07/1783081240_picture2.jpg

>
> Наивният поглед в първия момент се
> пита - какъв е точно смисъла от
> безсмислени коментари от типа на
> "...", "!!!", "\\\", "Да", "Харесвам",
> "Класика", "Хубаво" и пр.?!
>
> Безсмислени (че даже и малоумни) са
> те за наивния поглед, но - не и за
> инспектор Тюхчев, който веднага се
> засмива на безсмъртната балканска
> класика: АЗ НА ТЕБЕ - ТИ НА МЕНЕ!
>
> Направо си е за петъчна забава, ако
> човек тръгне да цъка - как един по
> един - "авторът" си връща вересиите
> и гласува на всичките си
> спомоществуватели - със същите
> безсмислени коментари
...
>
> Някои от тези снимки са (според
> мен) добри, други като конкретната
> са ОК (без да да нещо кой знае
> какво), трети са наистина
> абсолютна бозица, ама - кой ти
> гледа какво е снимано, имат да си
> връщат плюсове и точки завалиите.
> Човек ще каже - все едно ги вечерят
> тези точки, или имат някакъв
> смисъл дори и в този форум...
>
>

А е толкова лесно това да се премахне, буквално един ред код. Но явно няма "политическа воля" да се направи. Види се, импресиите са по-важни за собствениците на форума от качеството на съдържанието.

Дата:   03-07-26 18:45

По-важно е да има форум, отколкото да няма форум.

Автор: stukloplast   
Дата:   03-07-26 20:35

И кво, има форум само защото някои хора обичат да са на влакче за френска любов? Значи изначалната тема на хаджи няма значение...
Важното е да си в група за близане на полови образувания, а не дали можеш да снимаш или не. И колкото повече полови течности се обменят, толкова по-процъвтяващ ще е форума... Изгарям от желание да остана вечно тук...

Дата:   03-07-26 21:07

Какъв е смисъла да копирате и поставяте нещо което е написано по-горе? Та нали всичко това е малко по-горе всеки може да го види и прочете, след всичко което сте постнали, следва ОЦЕНКАТА... тя обикновено е кратка и "безумно остроумна"... ecobo, ако мислиш, че имаш какво да кажеш е хубаво първо да седнеш и да го формулираш!
Julius, предложих ти да обясниш, не защото очаквам да харесаш снимката...това вече е ясно, интересува ме как стигаш до тази оценка. Това беше покана за анализ, а не за нова оценка.
Скоро си писах с един човек и му споделих история, която много ми харесва, въпреки, че може би е измислена...с риск да се повторя пиша отново историята за Пикасо: Казали му, че не разбират онова, което рисува, а той ги попитал дали знаят китайски.
– Не – отговорили.
– А можехте да го научите...
Аз винаги съм разбирал тази история така... Преди да кажеш, че нещо е безсмислено, научи езика му.
Принципът според мен е прост... разбирането трябва да предхожда оценката, а тук често виждам обратното, оценката предхожда разбирането. Затова ми се струва, че въпросът не е само в другарските групи, там са и хората които са повярвали, че вече няма какво да научат, там са и онези които са убедени, че техният начин да гледат фотографията е единственият възможен, а истината вероятно е още по-неприятна... всички сме там... и аз... и вие! Аз мисля, че темата измести своя център и си плаче за нова![beer]

Дата:   03-07-26 21:10

Дори не си давам сметка колко много съм научил от Петьо Памукчиев за периода, в който общувахме, стартирал преди повече от 20 години.

От Митко Касабов също не мога да преценя колко съм научил.

От Ичиконти от Севлиево ми е ясно, на първо място ме научи да копирам на хартия.

Липосток, Евгени от Бургас, ми каза една фраза, която се превърна в крайъгълен камък в живота ми.

Принцеса Лия в мъжкия ѝ вариант също влезе ударно и мощно като коректив.

Това има стойност.

Автор: tili   
Дата:   04-07-26 02:40

Яка тема се е заформила. Добре, че наминах, прочетох много интересни неща.
Замислих се върху думите на Богданов относно критериите защо един кадър е добър или плява и реших да разгледам внимателно снимката на Георги Кижев.
От гледна точка на човек навлизащ във фотографията, изкарал курс и чел повече отколкото снимал, снимката е невероятна. Започвам с диагонала, който създава динамика в кадъра. Снимането в гръб придава някаква мистерия и въпрос накъде отиват тези хора, какво носи първото момче? Заформя се малък разказ... Белите линии пресичат диагонала и вкарват някаква геометрия в композицията. Кадрирането от високо създава усещане хомогенност на кадъра. Решението снимката да е в монохром, засилва внушенията и премахва деструктивното разсейване на цветовете... Мога да напиша още куп неща относно "достойнствата" на тази снимка.
Обаче, това което мисля наистина е, че диагоналът е най-изтърканото клише в композицията, белите линии, които го пресичат, по-скоро разсейват отколкото допринасят за каквото и да било. Огромното празно пространство вляво, не носи никаква информация, освен няколкото боклука, които авторът можеше да премахне само с няколко клика във ФШ, за съжаление те само разсейват горкия гледач, който тъкмо да хване основната идея, се разсея и я изпусна. Колкото до кадрирането отвисоко, в случая то се явява тип "Мара подробната", нездраво любопитство и прави кадъра плосък. При добрата стрийт фотография, автора вкарва гледащия в кадъра, тук го кара да бъде клюкар. Решението в монохром, често се прави при объркана цветна температура, плоска светлина - каквото е в случая, но плоската светлина не прави снимката черно-бяла а сива.
Мога да пиша още много и от гледната точка на навлизащ във фотографията и на понапреднал такъв, а още по-напредналия, би си замълчал многозначително [smilie3]
Форумът си е екстра такъв, какъвто е - има място за всички [beer]

Дата:   04-07-26 07:28

"Автор: my.point.of.view
Дата: 02-07-26 07:44

Асахи,
Понеже и аз като златната рибка, дето казала, че не е златна рибка от вчера, ще кажа, че не съм даскал от вчера, защото колкото са по-дърти студентите, толкова са по-отговорни и толкова повече знаят. Или повече са мотивирани, ангажирани, осъзнати, каквото щете."

И това го има. Животът ги е очукал са станали дялани камъни.

Автор: sonda   
Дата:   04-07-26 11:47

Лелее...Фейсбук пасти да яде...То се намеси и кисело млЕко, и физиология, и Кашпировски и стана...

Интересно, всъщност не е, но..Защо някои хора не осъзнават, че самохвалството и подробните разкази за значимостта и правилността им, не интересуват останалите..?

Първата тема, която Рафи затвори, ме разсмя до сълзи искрено. Тази тема е напрягащо неприятна..

Дата:   04-07-26 13:37

^ В темите, които не харесвам, не се връщам. И така нямам проблеми с тях.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   04-07-26 13:47

А мен тази тема ме върна в часовете по литература, в които се очакваше да дадем смислен отговор на сакралният въпрос „какво е искал да каже авторът?“, докато истинският въпрос, който трябваше да бъде зададен беше „какво предизвиква тази творба у вас?“

Така и със снимките в този форум, а и не само в него.

И толкова по темата от мен [smilie7]

Дата:   04-07-26 14:53

ddantgwyn

Хах, да верно, така беше в часовете по литература..Аз един път написах кратък разказ по преживяно, описвайки една стара воденица, която лично посетих, но даскалицата написа отдолу, че е преписано...

Ама и тук гледам има анализи- виж един теоретично свръхподготвен колега по-горе колко мъдро заключение е достигнал- че снимките в гръб са загадъчни щото не се вижда какво има от пред [smile] Е как да го знаеш га не си прочел дестина тома теория...

Дата:   04-07-26 15:45

Може моделът да се прикрива, че се е накапал.

Веднъж на една даскалица и казах, че няма да се гордея с нея. Стана черно-бяла.

Дата:   04-07-26 19:25

Хората, които не желаят да се адаптират към живота, тоест да учат и да се отучват, да проявяват гъвкавост, знаете, умират от удар. Всичко тръгва с една неврогенна хипертония и последващото увреждане на бъбреците, удрящо мозъка. Мога да навляза в детайли, но не виждам причина. Просто споделям.
Можем лесно да си отговорим на въпроса защо сърдечно-съдовите заболявания са масови сред българите. Защото те не искат да живеят в този свят.
Затова, бъдете внимателни. Наблюдавайте какво става около вас, попивайте. УЧЕТЕ и ЗАБРАВЯЙТЕ, за да БЪДЕТЕ!
В противен случай – жито, бонбони Черноморец, бисквити Навона.

Винаги ни говорят, че трябва да се учим да учим, да се учим да помним. А всичко това се предшества от умението да забравяме.

Какво е образованието? Това, което остава, след като забравиш всичко, което си научил.

Дата:   04-07-26 19:34

И, разбира се, когато ти казваш, че заобикалящата среда не е на твоето ниво, това директно подсказва, че си имал тежко детство с изискващи и контролиращи, вероятно и отхвърлящи родители.
Затова се създава илюзията за нивото, за класата, за това, че отговаряш на някакви изисквания, за това, че заслужаваш.
На това хората на разговорен език му викат "комплексарщина".

И затова ПЪРВО ЗАБРАВЕТЕ КОИ СТЕ.
А после НАУЧЕТЕ КОИ СТЕ.

Learn to unlearn.

Дата:   04-07-26 21:06

"Шашкъните и ситния песък никога не ще свършат..."

Прав е мъдреца...

Дата:   05-07-26 18:57

Два дни се разпуках от снимане, вие тука само локуми ли разтягахте?! [smilie7]

Избистрихте ли поне форумната политика? [smilie3]
Консенсус има ли?
... или пак всеки дърпа чергата към себе си?

Дата:   07-07-26 17:31

nyamago написа:

> ^ В темите, които не харесвам, не се връщам. И така нямам проблеми с тях.

Темите сами по себе си не са нито хубави, нито грозни - темите ги правят участниците. [smile]

Но е хубаво в някакъв момент да прецениш кое ти е по-приоритетно - да вардиш комфорта на Кижев и "кижевците" или да се опиташ да си малко по-обективен и безпристрастен. [smilie3]

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »