Автор: my.point.of.view
Дата: 03-07-26 00:07
Г-н Богданов,
питах командира на ескадрилата по същество дали ветераните биха могли да споделят ценна информация. Говорим си за зам командир на поделение. Каза, че не намира какво.
Аз не съм компетентен, за да разсъждавам самостоятелно по тази тема. Достатъчно се впечатлявам от факта, че един МиГ 23 на форсаж харчи 600 л/мин.
Винсент,
Хипнозата е интересна за хората, защото звучи непознато. Всяка тема, която звучи загадъчно, е интересна за хората. Но от много години нуждата от хипноза изчезна, защото се установи, че внушенията, отправени в будно състояние, са също толкова ефикасни. Пример – телевизионният екран. А внушенията под хипноза с времето отслабват.
На мен от цялата физиология ми е интересна физиологията на мозъка, упрекват ме, че съм всъщност любител-психолог. Но от психологията има една част, която се основава на начина на работа на мозъка, а има една друга, дето разни кухавейници са си нафантазирали разни работи в стремежа да са оригинални, да са измислили нещо те. Забелязали сте го. Понякога попадам на случаи на психотерапевти, които силно объркват хората. Особено, като почнат да човъркат в разни рани, които силно разстройват хората. Като с козметичките, дето след козметичка жената по-грозна. И след психотерапевт е по-разстроена.
Хората сме животни. Надградени с реч, прерастнала в писменост, а тя – в цивилизация. Ей ги, например орангутаните – правят планове за бъдещето, мислят абстрактно, но нямат писменост, нямат цивилизация. А биха могли да имат. Така всеки орангутан тръгва да открива света почти от нулата.
Друга интересна тема е сънят. Студентите си мислят, че някои сънуват, а други – не. И като им кажа, че ние и в будно състояние сънуваме, просто мозъкът филтрира съня, освен че върти картината – в окото нали образът е умален, реален и обърнат – ние как така не виждаме хората на обратно, замисляли ли сте се?
Иначе, това с усещане на мисли, може да го разширим като изказ, нали имаме сетива – чуване – ясночуване, виждане – ясновиждане, осезание – яснонезнамси кво и така нататък – някакъв тип сетивност, която за момента е извън периметъра на инструментариума, с който можем да я изследваме в лаборатория. Но на много хора им се случва да усетят от разстояние, да им се причуе, да получат усещане, че нещо са видяли. Има разни, дето сънуват. Сънищата са различни като вид. Някои са просто миш-маш обработка от деня, други са послания от парасъзнанието към съзнанието, защото то само чрез сънища и емоции може да предаде на съзнанието своето послание. Има хора, сънуват по два съня едновременно – по един с всяко полукълбо, все едно на два екрана – и това, докато са в някакво будно състояние. Има хора, на които фазите на съня вървят на обратно според описаното в учебниците. Далече сме от това да знаем защо.
|
|