Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Fotorafi
Автор: stukloplast   
Дата:   30-06-26 17:55

Аз пък не уважавам хора, които лъжат и правят неща, които карат другите хора да не правят. И бягат като ущипани, когато не им отърва... В жегите е хубаво човек да си пие хапчетата редовно...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-06/1782831095_screenshot_2026-06-30-17-49-52-364_com.b

Отговори на това съобщение
 Re: Fotorafi
Автор: Raffito   
Дата:   30-06-26 18:26

Не можах да разбера -защо адаша си затвори темата???
Точно запона да става интересно...
Хората са го казали-ВСЕКИ ЛУД С НОМЕРА СИ...
Хората сме различни -така ,че и фотографиите са ни различни...
На един му прави впечатление едно на друг-друго...
Така,че нищо ново под слънцето...[shtrak]

Автор: dephil   
Дата:   30-06-26 18:48

Да, малко тъпо е първо да кажеш на всички - БЪДЕТЕ КРИТИЧНИ, да залееш с критика, нападки и епитети автори, на които не си им и на малкия пръст и - веднага след това да си затвориш темата, защото някой е дръзнал да критикува ... теб самия.

Особено, когато си и послъгал малко за капак.

Да го отдадем на жегите [beer]

Автор: mitpis   
Дата:   30-06-26 19:01

И аз се учудих, че затвори темата. Исках да кажа, че няма как да се публикуват само шедьоври.Фото форум е добро място начинаещ снимащ да се престраши да си публикува снимките. Аз лично преди 13 години доста се вълнувах и колебаех преди да си пусна първата снимка. Естествено беше доста зле, но на фона на другите добри автори имах база за сравнение. Получих доста критика за мои кадри, за което съм благодарен на хората отделили време да пишат. Но все пак имах възможност да си покажа кадрите. Рафи би трябвало да е наясно, че не е единствен на този свят, че има хора които тепърва прохождат във фотографията. Чрез критиката човек можеше да се понаучи и да се замисли какво би публикувал. После дойдоха времена в които хората почнаха да се обиждат за конструктивни забележки и никой вече не пише критика.

Публикацията е редактирана (30-06-26 19:03)

Автор: nyamago   
Дата:   30-06-26 21:46

Всичко е от жегата! Стойте на прохладно място, пийте нещо прохладно и избягвайте усилия и движения...

[beer]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   30-06-26 22:03

Buenas noches a todos

Автор: nislon   
Дата:   01-07-26 04:10

Да, наистина жегата е голяма, затова в хладилника винаги трябва да има студена бира [beer]

Автор: fotorafi   
Дата:   01-07-26 07:34

Затворих темата защото започнаха обиди, лични нападки.
Пак ще повторя, нека stukoplast да не се крие под псевдоним, да не се срамува от името си.
И ДА ПРОЧЕТЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХУДОЖЕСТВЕН ПОРТРЕТ И РЕПОРТАЖЕН ПОРТРЕТ
На мен са ми преподавали легендите Борис Юскеселиев, Янка Кюркчиева, Никола Стоичков и Димитър Кацев. Аз съм на 80 г. имам климатик и жегата не ми пречи. Повече от половин век съм професионален фотограф. Работил съм във вестници и списания, 30 г. съм преподавал фотография, имам кашон с дипломи и медали от национални и международни награди. Имам златен медал,лично връчен от министъра на културата на Западна Германия и награда от 17 дена екскурзия в Западна Германия
Голяма е разликата когато правиш снимки на граничен пункт между Йордания и Израел и този портрет допълва останалите снимки в репортажа
Друго е когато спокойно с неограничено време правиш художествен портрет с подходящо осветление
Аз не смятам, че снимката ми на мюсюлманската девойка от репортажа от 12 снимки е грозна, пошла и не се срамувам. Тя няма художествени качества но е от репортаж

Публикацията е редактирана (01-07-26 07:48)

Автор: CDman   
Дата:   01-07-26 09:19

На мен са ми преподавали легендите Борис Юскеселиев, Янка Кюркчиева, Никола Стоичков и Димитър Кацев. Аз съм на 80 г. имам климатик и жегата не ми пречи. Повече от половин век съм професионален фотограф. Работил съм във вестници и списания, 30 г. съм преподавал фотография, имам кашон с дипломи и медали от национални и международни награди. Имам златен медал,лично връчен от министъра на културата на Западна Германия и награда от 17 дена екскурзия в Западна Германия

Това нищо не струва, ако сте забравили откъде сте тръгнали.

Дата:   01-07-26 10:05

Интервю с Рафи Марукян

Г-н Марукян е направил фоторепортаж за полета на първия ни космонавт Георги Иванов.

Нека използваме момента, че той е тук и можем да го попитаме за малко фотографски подробности от мястото на събитието – само давам идеи – за техниката, за филмите, за атмосферата, за екипа фотографи, за времето, което са имали за снимане, за хората около тях, които са разрешавали или забранявали нещо да бъде заснето, хипотетично, разбира се, и всякакви други неща, които биха били от интерес за участниците в един фото-форум?

Автор: dephil   
Дата:   01-07-26 10:12

fotorafi,

Добре де, спри за малко и помисли сам - чисто логически - няма как е прав човек, който първо се кара на другите с "НЕ КАЧВАЙТЕ СЛАБИ, ГЛУПАВИ И ПОШЛИ ФОТОГРАФИИ", от позицията че неговите собствени снимки са само "слаби и глупави", но - поне не пошли..
След което заявява, че той всъщност е и имунизиран от правенето на "слаби и глупави" снимки, защото са му преподавали 4 легенди, има кашон с дипломи и награди и 17 дена екскурзия в Западна Германия..

Така или иначе, какъвто и да е снимания от теб портрет - поне си снимал портрет. Правил си репортажи, които са част от историята и това е супер.
Обаче - в областта на голото тяло и еротичната фотография - си на кота нула и като собствени снимки, и като обучение, и като дипломи, и като награди, и като референтни автори и примери. И въпреки това - обиждаш с епитети и квалификации на общо основание.

Като напълно уважавам годините ти и увеличаващото ти се сблъскване с все повече неща, които не искаш (а вероятно и не можеш) да разбереш и приемеш - предлагам ти да се съгласиш и ти, че прекали и - всички да спрем с тази тема.

my.point.of.view е прав - много по-смислено е да разказваш за нещата, които си правил, отколкото за тези, които не си.

Автор: ecobo   
Дата:   01-07-26 10:44

Погледнах галерията на хаджията и му се чудя с какъв акъл е тръгнал да ръси мозък и морал по другите при такава галерия [smilie23]
Ама имал награда екскурзия, ама били му преподавали нам'кои величия... Или величията са били като всички соц-величия (синове и дъщери на т. нар. "активни борци"), или главата на хаджията е от здрав комунистически чугун е не пуска никаква информация в посока навътре.
Подобни морализатори ме отвращават! [smilie23]

Автор: milen   
Дата:   01-07-26 11:42

Имайте малко уважение.

Автор: nislon   
Дата:   01-07-26 12:26

Да.

Автор: ecobo   
Дата:   01-07-26 12:31

milen написа:

> Имайте малко уважение.

Уважение не се дължи никому по подразбиране. Уважението е такова нещо, че ако не работиш за него всеки ден, много бързо го губиш.

Автор: Julius   
Дата:   01-07-26 13:11

Най-добре ги затваряйте тези теми, че са срам за целия форум...

Ясно е, че има плява (и ще продължи да расте), но тя все пак лесно се подминава.

По-трудно обаче се подминава плявата, която се пробутва с по 100+Б от приятелските групички за подпомагане. [smilie3]

Няма автор, на който 100% от кадрите му да са само шедьоври, нито артист чиито филми са само блокбастъри и прочее... само че криворазбраното връщане на вота не помага на никой автор да израства! Всеки има силни и слаби кадри и истинската помощ е когато наистина се гласува само за стойностите кадри, а не да се гласува на принципа "аз на теб, ти - на мен" - защото така на повърхността изплува шумата, а тя определено се набива на очи. [smilie7]

Автор: estate   
Дата:   01-07-26 15:39

Julius това е най-точно казаното определение за Фото-форум.

Дата:   01-07-26 16:29

Живеем в един свят, който много се промени през последните няколко, а какво остава за повече от няколко, години.
Отраснал съм с телефон с шайба, ето тука сега пиша едно ръководство за студенти по медицина и разказвам една история като се сещам, че задължително трябва да кажа, че в ония години нямаше интернет и мобилни телефони, за да успеят да я осмислят.
С всичко това се промени и естетиката. От естетиката на соц.реализма – диамат и някакъв друг пат и мат, навлязохме в постмодернизма, който също се оказа, че имал пост-вариант без да има конкретно име.

Не се ядосваме излишно, правим каквото можем, ценим хората, заради техните качества, често се случва, че заради силно изразено качество хората да притежават и някаква особеност на характера, без която не биха били хората, които ценим. Има и пълни идиоти.

Това е форум. Не е елитен клуб с членски внос, не е фотографска агенция, нямаме куратори, не се правят прегледи на портфолиа и не се раздават научни степени. Нивото е като нивото навсякъде – защото това сме ние. Ние сме такива. На държавно ниво се назначават хора, които имат заслуги и експертиза в различни области от нужната, което внася напрежение. И тук пак така, има хора, които са някъде по-високо, отколкото подсказват фотографските им умения. И това не бива да е драма.

Автор: fotorafi   
Дата:   01-07-26 18:01

Еcobo, не е възпитано да обиждаш много уважаваните и бивши преподаватели от бившия Техникум по полиграфия и фотография. Тогава се приемаха задочници, само завършили гимназия. Димитър Кацев беше от старо буржоазно семейство. Борис Юскеселиев определено беше с досие в ДС, защото преди 9.IX е бил член на Бранник. Великата Янка Кюркчиева, чийто учебници все още се ползват, също не беше от семейство на партизани. Никола Стоичков не е бил нито активен борец. Та хубаво е човек да не говори глупости

Автор: ddantgwyn   
Дата:   01-07-26 18:02

ecobo написа:

> Погледнах галерията на хаджията и му се чудя с какъв акъл е тръгнал да ръси мозък и морал по другите при такава галерия [smilie23]

> Ама имал награда екскурзия, ама били му преподавали нам'кои величия... Или величията са били като всички соц-величия (синове и
> дъщери на т. нар. "активни борци"), или главата на хаджията е от здрав комунистически чугун е не пуска никаква информация в посока навътре.

> Подобни морализатори ме отвращават! [smilie23]

С подобни коментари също няма да спечелите уважение, да знаете [smilie7]

Дата:   01-07-26 18:28

Преди две седмици изпитвах студенти и чета една писмена работа, стигам до дефиниция за дедукция и индукция и много философски ми се сториха определенията, далече от практическите аспекти. И попитах девойката дали не е любител на психологията или философията. Била от философска паралелка, потвърди.

Друга, много образно беше писала. Четеш и виждаш картини. Попитах я какво е завършила, нещо с рисуване или дизайн. Не, Юлиус Фучик била завършила. Фотография. И се заговорихме.

А от думите на Рафи става ясно, че едно време в този техникум се е влизало след завършено средно образование. Един вид надграждащо образование. Което е важно да бъде споменавано. А като се има предвид, че е имало и казарма по 2 до 3 години, първокурсниците са били на по 20+ години. Не е както си го представях, че са пишлемета на 14.

Автор: quazimodo   
Дата:   01-07-26 21:05

my.point.of.view написа:

> А от думите на Рафи става ясно, че
> едно време в този техникум се е
> влизало след завършено средно
> образование. Един вид надграждащо
> образование. Което е важно да бъде
> споменавано. А като се има предвид,
> че е имало и казарма по 2 до 3
> години, първокурсниците са били на
> по 20+ години. Не е както си го
> представях, че са пишлемета на 14.

'82-'83 води ли се за едно време, или става дума за преди девети [smilie5] защото тогава се влизаше след 7-ми клас и се учеше 5 години в ССУПФ "Юлиус Фучик". Почти колкото докторите [smilie18] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   01-07-26 21:35

не се мерят години, а хорариум. Колко часа ти е курсът по еди-к'во си, с изпит ли завършва или зачот, ей такива работи.

Дата:   02-07-26 07:44

Асахи,
Понеже и аз като златната рибка, дето казала, че не е златна рибка от вчера, ще кажа, че не съм даскал от вчера, защото колкото са по-дърти студентите, толкова са по-отговорни и толкова повече знаят. Или повече са мотивирани, ангажирани, осъзнати, каквото щете.
Водил съм упражнения на Пламен Николов, вратарят, който смени Боби Михайлов 1994 година на Световното. Това преди 10 години в ЮЗУ.
Емо Костадинов, бях инструктиран от професорката, да го скъсам, ако дойде, пък аз взех, че ѝ казах – снимка за фейсбук и Отличен 6. Но не се появи, та той няма Отличен 6, а аз нямам снимка.
Водил съм упражнения на индийски студент, бивш директор на болница, който има дисертация в област здравен мениджмънт. Направил 700 бъбречни трансплантации.
В момента имам студент на 52 години, който е работил като здравен асистент почти 30 години и се е записал медицина.
Имам един немски инженер, завършил един от най-престижните университети в Германия. Той е на 36.
Имам японски инженери, дипломирани в Япония, които учат медицина.
Имам и един морски капитан, който учи ветеринарна медицина.
Една мед сестра, която учи ветеринарна медицина.

Имам и обикновени студенти, дето просто не са на 18+ години. И като питам нещо, винаги се сещат, знаят. Слушат. Пишат. Внимават. Защото са дошли да учат. А тия, дето сега са излезли от училище, ми излизат с фразата "ооо, господине, това го учихме миналата година!!!"

А ония, дъртите, дето са го учили в училище преди 25 години, като ги питам отде знаят това и това, викат – от училище го помним.

Не е само до хорариума. Има и контекст.

Дата:   02-07-26 08:01

Засегнах възрастта като фактор, но той е вторичен.
Защото с годините, със ситуациите, човек изгражда характер, научава се да преследва цели.
Имам една студентка, шампионка по борба. Дисциплинирана. Знае какво означава да преследваш цели. Не се разсейва.
Имам един ММА. И този е кован характер. Като седна при мен за изпит, чак тогава го попитах какво е тренирал, преди не го бях забелязал, по позата беше еднозначно, бокс, борба, нещо силово.

Няма значение конкретиката. Дори да е олимпиец от олимпиада по химия, ако ще и шах – всеки успех има цена и хората, които са стигнали някъде, знаят какво означава да се лишаваш в името на нещо по-голямо.

Питал съм ги японските инженери. Бях миналото лято в Осака на световното изложение, да привличаме японски студенти. Освен, че навсякъде хората се радват да чуят "Буругария, йогурто" и тоя йогурто е навсякъде по магазините.

Та, какво викат японските инженери – нямаш избор, решава дядо ти какво ще учиш. Имали нужда от инженер. Ставаш инженер, събираш пари, за да следваш мечтата си. Обаче медицината ни не е призната в Япония, това означава, че тези бъдещи доктори остават в Европа, или отиват някъде по света за докторантура.

Стартирах менторска програма за студентите на университета точно с няколко дърти студенти, единият от тях го споменах вече. Сега ще работим за привличането на български студенти, за да се получи културен обмен между народите и да се разшири малко мирогледа на нашите. Това студенти на 18 години не могат да го съчинят. Те са още неориентирани, мислят, че е училище. Гледат, виждат, че никой не им търси сметка, играят го по допирателната, после плачат, като им завъртят няколко цафки.

Това е. Що му беше на Пламен Николов да идва на упражнения? Защото търси нещо да научи. Той кариерата си я беше направил вече.

Говорили сме с колеги, те смятат, че такива социално отговорни професии трябва да се учат на втори етап. Като в Щатите. Там учиш биология, физика, химия, невронауки 4 години, ставаш бакалавър и едва тогава тръгваш да учиш медицина. Малко да имаш време да се осъзнаеш. И, разбира се, който е учил физика или химия, той от математика и статистика не се бои – не като младежите на 18, дето викат – ооо, господине, ние кандидатствахме с биология, щото математиката не ни върви, не ни мъчете с дроби.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »