Автор: my.point.of.view
Дата: 02-07-26 08:01
Засегнах възрастта като фактор, но той е вторичен.
Защото с годините, със ситуациите, човек изгражда характер, научава се да преследва цели.
Имам една студентка, шампионка по борба. Дисциплинирана. Знае какво означава да преследваш цели. Не се разсейва.
Имам един ММА. И този е кован характер. Като седна при мен за изпит, чак тогава го попитах какво е тренирал, преди не го бях забелязал, по позата беше еднозначно, бокс, борба, нещо силово.
Няма значение конкретиката. Дори да е олимпиец от олимпиада по химия, ако ще и шах – всеки успех има цена и хората, които са стигнали някъде, знаят какво означава да се лишаваш в името на нещо по-голямо.
Питал съм ги японските инженери. Бях миналото лято в Осака на световното изложение, да привличаме японски студенти. Освен, че навсякъде хората се радват да чуят "Буругария, йогурто" и тоя йогурто е навсякъде по магазините.
Та, какво викат японските инженери – нямаш избор, решава дядо ти какво ще учиш. Имали нужда от инженер. Ставаш инженер, събираш пари, за да следваш мечтата си. Обаче медицината ни не е призната в Япония, това означава, че тези бъдещи доктори остават в Европа, или отиват някъде по света за докторантура.
Стартирах менторска програма за студентите на университета точно с няколко дърти студенти, единият от тях го споменах вече. Сега ще работим за привличането на български студенти, за да се получи културен обмен между народите и да се разшири малко мирогледа на нашите. Това студенти на 18 години не могат да го съчинят. Те са още неориентирани, мислят, че е училище. Гледат, виждат, че никой не им търси сметка, играят го по допирателната, после плачат, като им завъртят няколко цафки.
Това е. Що му беше на Пламен Николов да идва на упражнения? Защото търси нещо да научи. Той кариерата си я беше направил вече.
Говорили сме с колеги, те смятат, че такива социално отговорни професии трябва да се учат на втори етап. Като в Щатите. Там учиш биология, физика, химия, невронауки 4 години, ставаш бакалавър и едва тогава тръгваш да учиш медицина. Малко да имаш време да се осъзнаеш. И, разбира се, който е учил физика или химия, той от математика и статистика не се бои – не като младежите на 18, дето викат – ооо, господине, ние кандидатствахме с биология, щото математиката не ни върви, не ни мъчете с дроби.
|
|