Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ползвате ли ИИ за снимки?
Автор: hose   
Дата:   30-06-26 00:23

и кои...

Отговори на това съобщение
 Re: Ползвате ли ИИ за снимки?
Автор: asahi   
Дата:   30-06-26 07:56

Какво общо имат AI генерираните изображения с авторската фотография?

Автор: lamerko   
Дата:   30-06-26 10:15

AI може съществено да подпомогне редакцията на множество кадри - същата тежка и масивна редакция, която и сега се прави ръчно в редакторите, но отнемаща понякога часове за кадър.
Ако въпроса е за естетическа корекция и дали има някаква разлика между AI и и ръчно мазане - според мен няма. Ако говорим за ГЕНЕРАТИВНО съдържание - това е нещо различно, може би донякъде сравнимо с една любима за мен секция "Експеримент" (любима, заради страхотните неща там). Но има твърде много противоречиви моменти и в края на краищата пак ще стигнем до сравнения с автомобили или агитки...

Автор: nyamago   
Дата:   30-06-26 14:05

Да.

Понякога, според нуждите. Като допълнителен инструмент за някои корекции при редактиране.

'Генеративния' вариант (създаване на фото-реалистични изображения 'от нищо', само със словесни задания и без собствен изходен материал) - изключително рядко. Като експеримент и за забавление. Мисля, че имам две такива снимки, качвани тук през годините откак съществуват тия платформи - в съптветния раздел (без претенции да са 'снимки').
[shtrak]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   30-06-26 14:43

Когато съм карал бай ИИ да ми генерира нещо, все ми отговаря – ААА, това НЕ!!!

И за какво ми е, щом не изпълнява желания???

Иначе за снимки не го ползвам, не виждам причина, при наличие на фотоапарат? Така или иначе, гледам да не правя снимки по схемата "това ще го оправя после във фотошопа, тука тия клошари ще ги изтрия, там ще добавя майка с дете, три чайки в небето, два облака, ще вкарам и локва с отражение и допълнително светлина на нивото на спиралата на Фибоначи".

Иначе, гледам, маса хора се радват. Един ден, като им покажат дийпфейк с тях, няма да се радват толкова, но ходи обяснявай, че си сервитьорка, а не...

Правят се ИИ реконструкции, голяма част от които нямат много общо с оригинала. Из Фейсбука се напълни с творци "визуални стори-телъри", нещо като латерни, предъвкват дъвканото, създават изображения, в които няма уловен момент, има само имитация на случка. Нещо като Дойче Маркенбутер, дето го има само в България. Който иска, да го яде. Миш-маш и маш-муш, бонус-малус, анос-фалус. После се редят коментари, авторите на които припадат по изяществото и уникалността... на генерираното съдържание... каквото и те могат да си нагенерират у дома.

Един нелош стрийт фотограф вика – пичовете, умря онова време, де можеше да се цъка стрийт, затова минавам онлайн!!! И разцъква на седянка с бай ИИ да му твори шит-дьоври.

Автор: hose   
Дата:   30-06-26 16:18

за обработка говорим, не за генериране…

Generative AI вече е сААаавсем друго, не фотография

Автор: my.point.of.view   
Дата:   30-06-26 16:33

Аха, за обработка.
Аз още ползвам Windows Photo Gallery за обработка.

Автор: Джъмбо   
Дата:   30-06-26 17:14

не!

Автор: Grimjaur   
Дата:   30-06-26 18:34

Да. Когато не мога да си избистря идеята в главата, правя примерна снимка и я давам на някой бот, с точни и ясни изисквания какво ме интересува - последен такъв случай е, когато се опитвах да измъдря как ще изглеждат звездни следи в една уж популярна локация, но ми куцаше ориентировката и сметките. Също ползвам ботовете и за насоки с пост обработката. За генериране - не.

Автор: LDimitrov   
Дата:   02-07-26 13:03

Правя някои поправки по отделни кадри от събития с чат гпт. Става по-бързо и качествено отколкото да цикля с фотошоп.

Автор: lamerko   
Дата:   02-07-26 13:49

Свиквайте - повечето нови инструменти за редакция са AI. Дори работят без оплаквания [smilie18]

Автор: ZENON   
Дата:   02-07-26 16:06

Шарп и денойс... само.
За останалото - не.

Автор: kvakioh   
Дата:   03-07-26 09:48

Не и не ми трябва и няма да ползвам.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »