Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Стрийт на какво ИСО шляпате?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   28-06-26 11:38

Фотография на всекидневието, на баналното, известна като улична /стрийт/ фотография. Всички знаем какво е. Но на какво ИСО снимате? Като правило карам на едно ИСО през интервали от 36 сработвания на затвора, по обективни /или задобективни/ причини.
Вчера гледам една от пресните снимки, няма фокус никъде, мека е излязла, щото, вероятно не съм видял /то и няма как да се види/ на тоя супер-дупер модерен фотоапарат за хипстъри, вегани, и всякакви други п-д-р-с-и, че фотоапаратът явно е избрал скорост от типа 1/8 сек при някаква затворена бленда, която пък аз съм му дал, уж да има острота.

Та, след пледоарията, питането е – как си връзвате гащите?
Щото, не ми е ясно, доколко гледате какво ви поднася автоматиката, редактирате, месите се, преди да щракнете, или гледате и следвате това, което очите /и дай, боже, зад очите органът с главно О, тоест М/ ви поднасят на вниманието, като отрязък от илюзия, която въприемаме като реалност?

Отговори на това съобщение
 Re: Стрийт на какво ИСО шляпате?
Автор: solar_sea   
Дата:   28-06-26 12:05

Филмови неволи. На матрицата е по-лесно - каквото измери камерата. Или по-точно - ръчно избрана бленда за търсената дълбочина на фокус, ръчно избрана скорост на затвора за търсения ефект, централно мерене и ръчно избрана компенсация на експозицията. Полу-спусък за заключване на меренето и палец на гърба за автофокус.

Единственият проблем е, че понякога 100 исо е прекалено бързо.

Дата:   28-06-26 12:15

Как 100 исо е прекалено бързо?
А, ти искаш да цъкаш бокенца?

Автор: solar_sea   
Дата:   28-06-26 12:22

Обратното, искам движение в кадър, хора на които им личи походката, а не си ги замразил на 1/2000. Бленда на 5.6-6.3, по възможност на хиперфокално, по-нататък дифракцията бие. И ниска скорост на затвора. И хоп, 100 исо идва бързо. Май просто трябва да свикна на ф/11 или ф/16 за през деня и така.

Публикацията е редактирана (28-06-26 12:23)

Автор: ddantgwyn   
Дата:   28-06-26 14:07

Зависи от времето - и астрономическото, и метеoрологичното.

Снимал съм стрийт и на ISO 100, и на ISO 400, и на ISO 1600.

Автор: nyamago   
Дата:   28-06-26 17:19

ddantgwyn написа:

> Зависи от времето - и астрономическото, и
> метеoрологичното.
> Снимал съм стрийт и на ISO 100, и на ISO 400, и на ISO 1600.

Най-после някой да отговори правилно [smilie24] [smilie5]

Не се ли научихте (еле @my.point - учен човек), че на абсолютно всеки въпрос най-верният и точен отговор е винаги:

Зависи!

[smilie25]

Автор: Yog   
Дата:   28-06-26 22:29

На най-хубавото - auto ISO

Дата:   29-06-26 13:47

От Илфорд бяха рекламирали хромогенния си черно-бял филм точно така – снимате от 50 до 400 АСА без промяна в проявяването. Един вид АУТО ИСО.
Пробвал съм. Много интересно се получи. Действително тоя филм се държи много прилично на 50 АСА, нагоре до 400 също е много културно. Няма зърно. Нали е цветен. Само дето полутонът му върви като на цветен филм, не на черно-бял. А ако ще десатурирам, ще си взема един Хасел, от ония малките, де са като гръб за филмовите им тела.

Автор: kvakioh   
Дата:   03-07-26 09:49

От 400 нагоре.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »