Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Метаданни на снимки
Автор: famtenev   
Дата:   25-06-26 21:23

Здравейте, някой знае ли защо някои качени снимки нямат метаданни като бленда, скорост, изо, камера ...Това може да се контролира от качващият снимки или каква е причината?
 Re: Метаданни на снимки
Автор: solar_sea   
Дата:   25-06-26 21:47

Това се показва ако са оставени EXIF данните в кадъра и като е добра практика да не се оставят. Най-малкото хората се разсейват от техниката, а тя не е от значение за възприемането на крайния резултат.

А и винаги може да пишете на автора и да го питате [shtrak]
Дата:   25-06-26 22:33

Аз съм от хората , които се учат винаги и се интересувам от техническото изпълнение. За мен е жалко да не може човек да види Инфото за снимките!
Автор: asahi   
Дата:   25-06-26 23:06

Не е нарочно, така че каквото - такова.
Автор: ddantgwyn   
Дата:   26-06-26 08:41

solar_sea написа:

> Това се показва ако са оставени EXIF данните в кадъра и като е добра практика да не се оставят.

А защо да е добра практика? Долното обяснение не е сериозно.

> Най-малкото хората се разсейват от техниката, а тя не е от значение за възприемането на крайния резултат.

Автор: solar_sea   
Дата:   26-06-26 09:03

ddantgwyn написа:

> А защо да е добра практика? Долното
> обяснение не е сериозно.

О да, хич не сме технически сноби тия дето снимаме [smilie18] Ама кропка било, ама с китов обектив било, ама високо било исото, виж колко шум имало и т.н. глупости. И като ги махнеш и го докараш да прилича на филм подсъзнателно възприяето се променя. Хората си казват "ей, че майстор, на лента го е догодил, без фотошоп".

Пък и обратното, за пример най-добре-оценената ми снимка тук - i/2195206 Хубаво, снимана е със широкоъгълен обектив на рико гр2, на бленда 9 и затвор 1/60 на 100 ИСО. Това по никакъв начин няма да ти помогне да направиш същата снимка освен някоя сутрин зимата падне мъгла и ти си на един километър от язовир Логодаж и отидеш да снимаш трънаците на -15 градуса.
Автор: my.point.of.view   
Дата:   26-06-26 09:25

Апаратите нали сами си слагат бленда и скорост, ние защо се бутаме?
Имам един апарат, дето снимките идват с данни за бленда и скорост. Обикновено снимам на средна бленда и на средна скорост, за да получа средни резултати.
Дата:   26-06-26 10:18

Фотографите , които сме учили да снимаме на лентов апарат , преди да вдигнем и да натиснем копчето , задължително нагласяхме бленда скорост и фокус , а изото си беше едно и също от лентата вътре. Моето виждане е, че според това , какво желаем да покажем и да сложим акцент на идеята, не може без да нагласим съответната бленда и скорост. Разбира се с развитието на дигиталните фотоапарати , се облекчиха снимачните процеси , но за хора като мен след като се насладя на фотографията и обърна внимание на детайлите в снимката винаги поглеждам техническите данни , защото тези данни ни учат да бъдем по добри фотографи.

А за тези , които търсят фотоапарат , това е безценна информация.

Публикацията е редактирана (26-06-26 10:20)
Автор: lamerko   
Дата:   26-06-26 10:55

Дори по време на филмовата фотография се търсеше начин за създаване на метаданни. Много от камерите имаха като опция "data back". Повечето "принтираха" данните директно върху кадъра, което е доста досадно, но все пак можеше на първите 1-2 кадъра (някои камери с електронен затвор не позволяваха контрол на скоростта на затвора върху тези кадри) да се отпечата поне датата. Но някои камери имаха страхотната способност да печатат избрана информация между кадрите - такива имаше както за 35мм, така и за 120.
Колкото за дигиталните - предполага се, че файловете ще минат обработка през дадена програма. Обикновено тези графични реактори идват с някакви филтри на exif-a по подразбиране, а много хора решават да премахнат данните напълно. Някои сайтове също филтрират exif, оставяйки обикновено само данните за автора.
Автор: fotocrop   
Дата:   26-06-26 13:18

Изглежда сайта не разпознава EXIF данни от PNG файлове поне от моите експортирани с Darktable. Така че ако вашите PNG файлове са без метаданни може да е от това.
Автор: nislon   
Дата:   26-06-26 13:20

Според мен, няма такова нещо като "добра практика".
Който иска да споделя EXIF, който не иска - да не споделя, който иска да гледа, който не иска - да не гледа.

Преди имаше подобна тема, където някои даже се опитваха да убеждават с подобни думи: "абе не ви трябва да гледате тази информация".
Автор: fotocrop   
Дата:   26-06-26 13:51

Снимките с телефон и дрон пазят и GPS координатите което не за всеки е удобно.
Автор: Julius   
Дата:   26-06-26 14:14

famtenev написа:

> Здравейте, някой знае ли защо
> някои качени снимки нямат
> метаданни като бленда, скорост,
> изо, камера ...Това може да се
> контролира от качващият снимки
> или каква е причината?

Причините са няколко и нямат нищо общо помежду си - понякога са чисто технически, понякога са изцяло лични!

До неотдавна имаше два начина на качване на снимки и заради бъг в сайта - едното от двете места скрива данните в екзифа! Този втори начин на качване вече не съществува, остана само първия вариант (качване през профила), но старите снимки качени по премахнатия вече метод - си остават със скрит екзиф. Интересното е, че ако обаче свалиш кадъра на лаптопа си и му погледнеш данните - екзифа все пак го има, просто е скрит в сайта. Но да не излезе така, че насърчавам хората да свалят чужди кадри!? [smilie7]

Друга причина е ако правиш някакъв фокус-стакинг или панорама и събираш >1 кадър - не знам какъв екзиф очакваш, особено ако се окаже че част от кадрите са с различни настройки (блендата една и съща напр. но скоростта различна?!) - какво очакваш да видиш в крайния кадър - някаква средно-статистическа скорост ли?! Забрави за екзиф в тоя случай...

Трета причина - има автори (аз лично познавам такива), които нарочно махат екзифа, защото не искат да учат другите. Техен личен избор и не можеш да ги съдиш!

Четвърта причина - намират се и приятелски групички за гласуване тук във ФФ и понякога можеш да ги затрудниш ако скриеш данните, защото си знаят един на друг камерите и това им е ориентир за гласуване. :))

Така че причини много и всичките различни......

Но както и Nislon по-горе ти е написал следвай принципа: Радвай се когато има Екзиф, но НЕ ТЪРСИ СМЕТКА ако няма! [smilie7]

[beer]

Дата:   26-06-26 18:34

Благодаря на Йулиус за тази информация и обяснение.Тьй като съм нов в сайта и Българската фото среда , най после разбрах неща , които не знаех, а други предполагах .И тъжно и весело....Дерзайте фотографи !
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.