Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Черно-бялото като спасение от кофти цветове?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   24-06-26 19:31

Чудя се дали само аз, или има и други, дето се опитват да си спасят кадрите, когато цветовете не се получават, чрез конвертиране в черно-бяло?

Отговори на това съобщение
 Re: Черно-бялото като спасение от кофти цветове?
Автор: nislon   
Дата:   24-06-26 20:48

За такъв въпрос ще трябва полиграф :)

Автор: serjy   
Дата:   24-06-26 22:24

Има го този момент, доста кадри са спасени с черно-бяло представяне, но истинската черно-бяла фотография е друго, гледаш черно-бял кадър, а той цветен...

Автор: quazimodo   
Дата:   24-06-26 23:14

....и много шум.

Автор: estate   
Дата:   24-06-26 23:24

Абсолютно вярно ,и аз го ползвам понякога този похват.Все още не съм усвоил истинската същност на правенето на ЧБ фотография.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   25-06-26 00:04

Кадър който спасих чрез конвертиране в Ч/Б. Като допълнителен кадър съм показал цветната версия.

Публикацията е редактирана (25-06-26 00:10)

Автор: nyamago   
Дата:   25-06-26 01:03

А от кофти черно-бяло как да спасяваме? [smilie8]

Автор: ceco   
Дата:   25-06-26 01:38

Не се чуди, това го има и се прилага от мнозина, особено при снимките за този сайт, където Ч/Б се възприема за някак по-елитарната част на художествената фотография.

По-интересен е въпросът как може да се поправят кадрите с убити или прецакани поради лоша естествена светлина цветове, за да се получат атрактивни, но реалистични цветове (не просто шарения)... ? [smilie8]

Публикацията е редактирана (25-06-26 01:44)

Автор: asahi   
Дата:   25-06-26 08:01

Да, случва се.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2008-07/1_1216759387.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2007-09/a_1189293844_Anderson_2.jpg

Дата:   25-06-26 08:11

Имам няколко комплекта полиграф на работа, който иска, да заповяда. Обаче [shtrak] не е толкова лесно, колкото го показват на филмите.

Започва се с контролен въпрос, с данни от лична карта, които са установени:

Името ти по лична карта Иван ли е? – Да /за да видиш реакция на нелъжлив отговор/

После следват три въпроса, които са един и същ въпрос с различни думи, които са от интерес.

И се приключва с пети въпрос, отново нелъжлив отговор от сорта на

В София ли си роден? – Да.

И това се върти 5 пъти. Обаче.

Истинският тест изисква присъствието на контролен орган, както и да се задават въпроси, които са свързани с някакво нарушение, престъпление или друг проблем, а изследваното лице да се явява заподозряно. Със студентите ние си играхме да се питаме нормални неща, те лъгаха с охота и не успяхме да регистрираме промяна във физиологичните параметри кожна проводимост, температура, и подобни при лъжливите отговори.

Понеже има някои студенти, които са си двойки, предложих на девойките да питам по някой въпрос младежите, да видим дали няма да се получи този път записа, но решихме единодушно, че ние чак толкова в детайлите няма нужда да навлизаме.

Автор: nislon   
Дата:   25-06-26 11:18

Говори се, че преди доста години в Грузия, когато на власт дошъл Саакашвили, за една вечер уволнил цялата полиция, след което организирал полиграф, през който да минат всички, евентуално да бъдат назначени отново.
Въпросът бил един: "Получавали ли сте подкуп?" Явили се на теста само 30% от бившите служители.
Числата може да не са точно такива, пиша по памет.

Дата:   25-06-26 12:01

Да, да, малко се играе с психиката на човека, внушава му се, че животът му зависи от срещата с полифизиографа и едва ли не от записите може да се правят категорични заключения, за да може... да се повиши реактивността на човека по абсолютно манипулативен начин и той сам да си каже. Провокираме реакцията му, за да можем после да кажем – ето, записахме те. Ако не реагира, няма доказателство.

Автор: dephil   
Дата:   25-06-26 12:10

my.point.of.view - интересен въпрос, но дай малко повече контекст - какво означава "да се спасят кадрите"?

Е ли целта от една нормална/банална/лоша снимка да създадем "шедьовър"?
Според мен - черно-бялото не е "лекарство", а е изразно средство, различен поглед и ако една снимка е тъпа, лечението не е да махнем цветовете, а да я махнем изцяло.
Поради това - няма ли да по-полезно (а и по-яко) просто да направим нова и по-добра - снимайки?

В моя случай (свободен от клиенти и желание да се харесвам на някой друг) - снимам си директно в черно-бяло, че даже и в JPEG, за да не се съблазнявам, че после с Фотошоп ще правя от нищо нещо.

Автор: asahi   
Дата:   25-06-26 12:40

В много случаи се налага да снимаш както можеш, каквото се случва, откъдето ти се е паднало като гледна точка и с каквото си си донесъл като техника. В резултат се получава от пълен брак до шедьовър. Ако в Ч/Б е добро, а в цвят не толкова не е грях изображението да продължи да съществува като Ч/Б.

Автор: solar_sea   
Дата:   25-06-26 14:41

Помня веднъж когато на гости у нас дойде местния поп. С червен Опел, че и с любовницата си вътре. А ние бяхме готвили свинско със зеле. Или с ориз, ама беше свинско. И баща ми, зевзек, реши да го пита - Отец, знам, че сега са пости, ама само свинско имаме - какво да правим. Отецът обаче и той не беше вчерашен. Сви пръсти и прекръсти три пъти тавата с манджата, повтаряйки 'гуди, гуди, риба буди'. "Хайде, готово, вече е постно".

Та така и с черно-бялата фотография. Ама цветовете не ставали .. кръщаваме всичко и всеки, само желание да има [smilie18]

Автор: Vinsent   
Дата:   25-06-26 22:06

Този кадър не бих го предпочел в Ч/Б.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2024-08/1724764190_dsc06750.jpg

Автор: solar_sea   
Дата:   25-06-26 22:23

Хубава снимка е, и черно-бяла пак остава хубава - https://imgur.com/a/RtmdOVJ

Публикацията е редактирана (25-06-26 22:23)

Дата:   25-06-26 22:30

С горния си контра-въпрос (акак да спасим лош ЧБ кадър) се шегувах, но обективно мисля следното:

За лоши кадри - и цветни, и черно-бели - най-доброто решение е безмилостно триене. Прилагано методично и системно, това не ни учи да правим шеьоври, но ни учи да не правим лоши кадри.

За жалост не съм само аз мекушав и "сърце не ми дава" да изтрия и най-калпавия кадър [smilie2] Все 'спасявам' или показвам с уговорка 'каквото - такова'. И повечето в този форум са така - признайте! [smilie6]

Най-трудно се убива собствено чедо. Да не говорим да си отрежеш ръката (или ухото - като 'един приятел')...
Я дай насам полиграфа, че у мен май се крие кръвожаден садист [smilie22]

[beer]

Дата:   26-06-26 08:35

Просто си мисля за черно-бялото.

При мен, забелязал съм, най-доброто черно-бяло се получава, когато още преди да натисна бутона, съм го мислил за черно-бяло.
Ако съм го снимал цветно и после съм го направил черно-бяло, то е щото не съм успял да се преборя за хубави цветове.
Хубави, в смисъл на изкривени и интересни, различни от реалните.
Реалните цветове ми изглеждат много скучни, дори и сатурирани.
Добрата новина е, че снимам рядко цветно, та не мога да се изложа и по този параграф с пълна сила.

Дата:   26-06-26 09:51

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-06/1782455705_bulgaria-2026-150.jpg

Оригинален черно-бял, не е ясно дали в цвят не би бил по-интересен, щото лъвът е тъмнозелен, а отзад църквата е тъмночервена.

Автор: compur   
Дата:   26-06-26 10:02

В ч/б снимат само лентовите фотоапарати с поставена ч/б лента. За всички останали се "вари някаква супа", коята предварително е зададена от производителя.
Интересно ми е дали някой от известните майстори на фотографията (от ерата на лентат-та) е снимал на цветна лента, а е копирал (той, собственоръчно, а не някъде някой друг да го е правил за него) на ч/б хартия (т.е. използвал е "софтуер за обработка" ;) ).
[beer] [beer] [beer]

Дата:   26-06-26 10:07

Надали някой го е правил, Компур.
В онези години цветните филми са били по 10 до 25 АСА, а черно-бледите филми са гонели 160 АСА. Защо му е да снима на по-скъп и по-нискочувствителен филм?

Дата:   26-06-26 13:58

Правил съм го, неведнъж. В ония времена мечтаехме за цветно (някои от нас, де ;) и при възможност опитвахме.

Отначало си купувах по някой ОРВО-Колор веднъж на няколко месеца, снимах 'цветни' сюжети (както си ги представях). Проявяваха ми филма в някое от държавните 'студиа' (магазинчета) и после поръчах пак там за копиране 5-6 трудно подбрани кадъра (повече не можех да си позволя). После в скромната ми домашна 'лабораторийка' (в банята) си копирах в ЧБ на Фохар всичко останало, боричкайки се с тоналните (д)ефекти от жълтеникавия слой на цветния негатив. Някои снимки се получаваха, повечето - не, но важното беше боричкането в тъмното: целия кеф от хобито.

В по-късния (най-късния) соц се напълни и с вносни филми, както и с мини-лаб дюкяни за готови 'картички'. Цените бяха сравнително достъпни за малкия формат и по една бройка от (годен) кадър. За по-големи формати (или бройки) се искаше 'инвестиция'. И понеже такава много рядко си заслужаваше, отново прибягвах до по-лесното и достъпно ЧБ копиране.
- - - -

Но когато съм зареждал цветен филм целта никога не е била ЧБ снимки, просто така съм копирал 'от немай къде'. Дори не споменавам цветните диапозитиви, по които се увлякох в същите години - те си бяха за прожектиране (добри, лоши цветове - каквито дойдат; несъм и помислял да ги 'спасявам')...
[shtrak]

Публикацията е редактирана (26-06-26 14:00)

Автор: Vinsent   
Дата:   26-06-26 15:53

nyamago написа:

> Дори не споменавам цветните
> диапозитиви, по които се увлякох в
> същите години - те си бяха за
> прожектиране (добри, лоши цветове -
> каквито дойдат; несъм и помислял
> да ги 'спасявам')...
> [shtrak]
>

Цветни диапозитиви малко снимах, но останаха някои, като добър спомен, например от една екскурзия в Карлови Вари. Обаче, бях си купил Kodak Carousel. [smilie25]

https://bcdn.vendora.gr/0/e1/08/e108250da2de6acf9f8899f7fa3682c557595fd0.jpg?class=xl

После, с малкото диапозитиви, ми писна да го ползвам и го продадох на символична.цена.

Внасях от Франция продуктите на Тифани, та за рекламни цели им поисках материали. Изпратиха ми диапозитиви с размер 10 х 15 см, красива работа. Още се мотат някъде по папките.

Автор: famtenev   
Дата:   26-06-26 18:51

Имам едно предложение...Така работих години , докато не си купих монохромна камера. Нагласяте си Jpg снимките да се запазват черно бели а, RAWовете са си цветни .Когато ги качите на компютъра ги разглеждате и в двата варианта ...докато един ден започнете да снимате само черно бяло ...

Автор: compur   
Дата:   26-06-26 19:55

А, може ли да споделите коя е тази "монохромна" камера. [beer]

Автор: s_l   
Дата:   26-06-26 20:13

Да и на мен ми е интересно. Не чак толкова марката или модела, но личния опит. Иначе Leica имат, Phase One също... Май имаше и други един два производителя..

Дата:   26-06-26 21:01

Описаното не е 'монохромна' камера (като Лайката), а просто режим на работа в много от 'нормалните' цветни камери, особено 'безогледалките'.
Ползвал съм тая настройка с няколко Сони-та, но така и не свикнах да 'виждам в ЧБ' - при все,че визьора така ми ги показва. Окото (моето кьопаво око) все си вижда цветове и после бягам в цветния файл 'само да видя как изглежда'... и рядко се връщам на (иначе нелошата) ЧБ версия.

Но който 'вижда' в ЧБ или търси това - много полезен и забавен режим.
[shtrak]

Автор: s_l   
Дата:   27-06-26 10:55

"Така работих години , докато не си купих монохромна камера" - за тази част от поста на @famtenev става дума.

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »