Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ЛОМО доза добра идея ли е?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   24-06-26 19:29

Тука гледам една ЛОМО доза, май малко скъпа идва, не зная дали е добре направена и дали няма да създава проблеми.

Има ли някой да ги е ползвал този тип дози?

https://cdn.shop.lomography.com/media/catalog/product/cache/d48ee8365af56e523deee8f9725f2022/d/a/day

На сайта на ломографията:
https://shop.lomography.com/eu/daylight-film-developing-tank-35mm

Отговори на това съобщение
 Re: ЛОМО доза добра идея ли е?
Автор: fotorafi   
Дата:   25-06-26 05:04

Само милионер или луд може да плати за елементарна доза за проявяване на 35 мм филми такава сума...80 €..По базарите има десетина

Дата:   25-06-26 07:57

Тази доза позволява да се зареди филма на светло.
Не е никак лоша идея. Иска малко повече проявител. И спокойствие.

Автор: dephil   
Дата:   25-06-26 15:13

my.point.of.view
Доста по-добре направена, МНОГО по-добре мислена, с модули (вкл. за широк формат) и лесна е системата на Lab-Box - силно препоръчвам [smilie24].
Два пъти по-скъпо е (157евро), но за мен си заслужава.

fotorafi - това е "дозата" за милионери, луди и - мързеливи начинаещи, хипстъри, или просто такива, които обичат да си угаждат [smilie8]

С "всички екстри", опции, допълнителни приставки и пр. може да отиде на малко под 500евро, макар че от многото модули, тези които на мен ми допадат са два - капакът с вградени термометър и таймер, както и интервалния мотор на акумулаторна батерия, че въртенето с броене и засичане може да е досадно.

Публикацията е редактирана (25-06-26 15:13)

Автор: asahi   
Дата:   25-06-26 15:23

Няма USB, няма Wi-Fi, няма приложение за телефона - какво му е хипстърското?

Дата:   25-06-26 15:40

Ааа - има си USB-C [cool]
Извън това - новата мания е - телефонът се използва с медитативна музика и гласови инструкции към хипстъра, а той се прави на лоу-тек, чилва, слуша и пуши...

Дата:   25-06-26 17:35

Ииии ... след като видях Лаб Бокс ... и изгледах две видеа... и ми се зави свят колко лесно се работииии... си казах, чеее... аз грижи нямам? Акълът ми се взе, хора.
Имам една доза АР копие на Кайзер, за две минути целия зор. 20 евро наши пари нова от Фотоимпекс.
А то това Лаб Бокс и двигателче има да ръчка вместо тебе... 140 евро. Въъъъййй... продължавам да съм беден.

Мога най-много ЛОМО-то да си взема и то не щото ми трябва, а просто ми харесва цветът на капака. Така или иначе не проявявам в гората.

Иначе, баба ми едно време викаше – къща без поне две дози с USB тип С не е за хвалене.

Дата:   25-06-26 19:12

my.point.of.view - ти си знаеш [smilie24]
Аз от моята баба съм научил друго - като попитам някъде за съвет, да не се опитвам да се правя на интересен и ироничен за сметка на съвършено непознати, които ми отговарят добронамерено - дори и да не съм съгласен с мнението им.[smilie21]

Дата:   25-06-26 20:03

Не съм ироничен.
Нямам инженерна мисъл.
Завършил съм гимназия, дето момчетата си лакираха ноктите с безцветен лак.
Предложението ти е хубаво, но е трудно и сложно за мен.

Дата:   25-06-26 21:31

Разбирам те.

Виж, предвид, че обичаш да експериментираш с ленти и химия - поради конструкцията и качеството си - Ломото има три съществени особености:

1) Има склонност да пропуска светлина през процепа на гилотината.
От гледна точка на Ломо-философията, това може да се счита за “артистичен ефект”, но ако тестваш лента/процес - може и да не е добра екстра.

2) За разлика от Лаб-бокса, който “дърпа” лентата, Ломото я “избутва” и се случва да засече насред “бутането”. Не е края на света, но е много трудно да не я надереш като я вадиш.

3) ОБАЧЕ - това с гилотината може да е адски удобно, ако на нещо старо искаш да му направиш 2-3 пробни кадъра и да ги резнеш/проявиш само тях. Или пък една и съща лента да я проявиш с различни химии.Това е незаменима екстра и Лаб-боксът директно отпада, ако да би я ползвал.

Бих ти подарил моето, но му се ядосах и го изхвърлих тъкмо поради втората особеност, третата не съм я ползвал, за първата - ако не седиш на слънце може да нямаш проблем.

Със здраве и - ще се радвам да показваш хубави снимки [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (25-06-26 21:33)

Автор: Vinsent   
Дата:   26-06-26 06:56

Хубавата доза е радост за душата. Имах доза Paterson tank sistem, която купих от Будапеща през 80-те години. С нея съм проявил хиляди ленти, когато си допълвах инженерната заплата с копиране на цветни снимки. Подарих я на внука ми, който се занимава с фотография професионално. Оказа се, че в института по журналистика такава доза била любима на студентите. За мен остана една доста добра, Vivitar доза, ама май така ще си остане паметник. Вече толкова рядко снимам на лента и не ми се правят експерименти с проявители, че най-лесно е да дам лентата в Кодак експрес, проявяване и сканиране за един ден.
А иначе, тази Ломо доза е красиво изделие, бих си го купил само за да му се радвам.

Дата:   26-06-26 08:23

Ясно, спирам да се вълнувам от ЛОМО-то.
Няма да ми е кеф да си надера лентата, или пък да получа разни украшения под формата на светлинни утечки.
Тия що така правят? Не ги изпипват нещата.

Ей така се бях зарибил за Ломоматик 110.
И всичко хубаво.
Обаче.
Защо са му сложили обектив с еквивалентно фокусно разстояние 50 мм, а са запазили фокусирането на ЛОМО Автомат? ЛОМО-то е с 32 мм обектив и там има 0.8 м / 1.5 м / 3 м / хиперфокус.
На 50 мм тия метри правят съвсем други неща.
Тука трябваше 1.2 / 2.5 / 4 / хиперфокус, ако толкова искат да запазят фокусното разстояние на обектива.
Живи и здрави.

Дата:   26-06-26 13:18

Въпрос на философия - на Ломо съм им фен донякъде и от време на време си играя с една Диана Ф и един панорамен Спрокет, но то точно в това им е философията - играчки за забава и с непредсказуем резултат (който е част от забавата).

Ако им погледнеш цените на камерите (чаровни пластмасови кутийки с ТНТМ механика) - ми то за 500те евра, които искат на Lomo MC-A, аз си взех моя Nikon F6, който е направо на друга планета спрямо тях.

Но пък за разлика от Никона, това тежи в пъти по-малко, изглежда точно така, както и снима, не се взимаш насериозно и си щракаш с ясната идея, че каквото излезе - излезе.
За много хора това е забавно. Понякога и на мен ми е [shtrak] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   26-06-26 13:54

Това ЛОМО не беше ли Ленинградско оптико-механично обединение?

Автор: nyamago   
Дата:   26-06-26 14:09

Vinsent написа:

> А иначе, тази Ломо доза е красиво изделие, бих си го купил само за да му се радвам.

Точно! Би изглеждала отлично на рафта над камината, между малки пластики и сувенири от екзотични места... [smilie7]

Дата:   26-06-26 14:51

asahi написа:

> Това ЛОМО не беше ли Ленинградско оптико-механично обединение?

Така беше, когато имаше Ленинград. После някакви западняци (австрийци, мисля) купиха правата за марката и за 1-2 базови модела - и създадоха цяла гама от играчки със съмнителни фотографски качества, но огромен маркеинг потенциал.

Роди се (през 90-те, още е живо) цяло 'движение' под същия бренд, с последователи, съобщества, международни конкурси и награди, та даже и дигитални имитиращи приолжения и 'филтри'/ефекти...

Не съм ги следил, но много се разрастна цялата работа, та не можеш да им хванеш края. Освен ако нямаш особен интерес да подходиш като изследовател [smilie8]

Но с две думи: това ЛОМО не е 'онова' ЛОМО
[beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   26-06-26 15:36

Май от този Ломо комплект би вършил работа само Film retriever - а.

https://cdn.cms.lomography.com/api/video/1l68w5ydb34j1yxuyle7hergso0c.mp4

Дата:   26-06-26 20:18

Може да си работи и безотказно цялата доза и да върши работа, просто да трябва да се пипа нежно, все едно пипате чужда жена.
Ама една фирма в света на физиологията, AD Instruments – всички в България се оплакват, че се чупели техните трансдюсери или нещо кабелчетата им били кекави. И като видя как боравят с ръчичките хората, това са хора, които са от женски пол и са използвали единствено микровълнова и сешоар в живота си от електроуредите. Оня ден счупиха един USB кабел, разцепиха буксата, оставяли са я вкарана в един спирометър и надолу нещо е висяло, изумен съм колко е изкарала. И сега тоя уред не може да се ползва, щото кабелчето хем изглежда като за телефон, хем струва 100 евъра, щото не е като за телефон и не се предлага под път и над път.

Просто с едно на ум, вероятно, стават нещата.

Иначе... Никон Ф6, па и Ф5, па и Ф4... и който и да е Никон от тая серия... и Ломото новото МС-А... те нямат дори една допирна точка. Или може би точно една имат – имат бутон, за да направят "щрак".
Ломото е ново и цената е като за нова стока, Никонът ако някой го произведе, ще удари звездите. Дали Ломото е добро, не ми е ясно, от това, което виждам из нета, не се разбира.

Примерно, за Ролея 35 АФ виждам, че апаратът е добър, малко особен, капризен, може би даже малко проклет, но като му свикне човек на особеностите, хората споделят кадри. Има кадри, има фокус, има полутон, има някакво винетиране при някои бленди и светлини, прави някакви грешки при облачно време /като всички останали/, но човек си слага каквато чувствителност иска, върти си търкалетата и е в джаза. Даже сега четох, че пуснали нов тираж, оправили ужасът с превъртането, дето хората викаха, че вървяло стегнато. И капачката, дето падала, вече е магнитна. И филтри има някакви, които не мога да си обясня за какво са ми. Можеше, по подобие на Минокс 35 да има вграден филтър. И да има лампичка при скорости под 1/30 сек във визьора, по подобие на Ломо Автомат.

Дата:   26-06-26 20:52

> "Примерно, за Ролея 35 АФ виждам, че апаратът е добър, малко особен..."

Да, ама Ролея не е сериозен апарат за сериозни хипстъри и джендъри. Ломографи им трябва на тях, истинската Голяма Работа! [smilie6]

Дата:   26-06-26 21:03

Да, НямаГо, а баш оригиналното ЛОМО Автомат не се предлага вече от Ломографите. Бях ги питал що така, казаха, че реорганизирали бизнеса. Братята китайци бяха подкарали бройки, има и някакви разновидности на среден формат, с широк ъгъл обектив.
И на мястото на ЛК-А пуснаха МК-А, дето вече е петстин евъра и кеф ти автофокус, кеф ти ръчен фокус, светкавица, филтри цветни за светкавицата и други щуротии. Но не е оригиналното ЛОМО, онова, дето си викаш "това няма как да снима", а то... снима. Убило се е за негатив Фуджи.

Аз, ако бях на Путин, толкова зъл, щях да кажа на ония в Ленинград – пуснете на децата 1000 комплекта лещи, да си сглобят обективи. Едно нещо, дето да е било оригинално руско и да се е превърнало в тренд. Щото за друго не се сещам.

Ролея е за вегетарианци, слушащи джаз, пушещи Монте Кристо, пиещи коняк. Не е чак за джендъри и розови понита.

Само да ви кажа, че понитата са просто красиви магарета. И на характер го докарват, големи проклетии са.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »