Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цифровите фотографи
Автор: Vinsent   
Дата:   13-06-26 12:11

Разглеждам албум снимки от кръщение на деца в известен манастир. Какво е това, над 1000 снимки от едно събитие, което по времето на лентовите фотографии щяхме да отразим с 20-30-50 фотоса, две ленти 35 мм преко сили.
Цифшаците разглезиха фотографите.
Неотдавна позната фотографка ми изпраща снимки от едно събитие, което ме интересуваше. Същия синдром, всяка поза снимана по три пъти. От времето, когато беше репортер е свикнала така да снима за да не изпусне най-добрия момент.
Разбирам, ако е спортно събитие, с динамични ситуации да снимаш така, ама за събитие което протича бавно...???!!!
Какво ще кажете по този въпрос?

Отговори на това съобщение
 Re: Цифровите фотографи
Автор: asahi   
Дата:   13-06-26 12:43

Непрофесионализъм и мързел. Непрофесионализъм да заснеме това, което е необходимо, за да пресъздаде събитието и мързел да филтрира заснетия материал.

Автор: Kalimas   
Дата:   13-06-26 13:13

Моите наблюдения, основно като клиент.
Много народ почна, "Е те ако са само 20 снимки, толкова и със съпонерките/телефоните можем". Та затова, последните години се вдигна броя на издаваните кадри на поне 100-200 от малко събитие, а ако си платиш и всички.
Как беше, който плаща, диктува музиката.
А много хора тъсят количество, не качество, което променя конкуренцията и изискванията. И като знаят, че с тоз голям апарат се правят по 10-30 кадъра в секунда, как ще ти поискат само 50пр, та това са нема и 3 сек.[smilie3][beer]

Автор: asahi   
Дата:   13-06-26 13:33

Да, има такъв консуматорски подход, който е възпитан от фотогафите. Ами онези 4 часови видеа, снимани като от охранителни камери? Има и по-дълги, да не подценя някого.

Неведнъж съм разглеждал колекцията сватбени снимки, предавани от най-добрите ни сватбени фотографи. Количеството е 60-80 кадъра, при това от цялото събитие и разни там сесии.

Автор: I7   
Дата:   13-06-26 14:32

То не се ли плаща на снимка? Т.е. дават ти достъп до стотици снимки в малък размер а ти си плащаш на снимка за големия размер?
с други думи, може да си купиш пет или петстотин снимки.

Поне така беше на сватбата на пеменника ми преди време.

Автор: nyamago   
Дата:   13-06-26 15:13

Вярно, че е въпрос на (само)дисциплина, но си е и пазарна икономика: за всеки влак си има пътници (и за всеки пътник - влакове).

Щом много 'фотографи' изхранват домочадие с продажба на сурови и дублиращи се кадри 'на кило' - значи досатъчно много клиенти това искат. Или просто на това са доволни, защото друго не знаят. Няма лошо.

Други фотографи и клиенти биха договаряли крайния продукт според предназначението (за печат в голям размер в рамка на стената, или за споделяне в социални мрежи). Според характера и стила (репортажно-документален или кинематографичен, или високо 'артистичен') и ред други променливи, които евентуално ще определят бройките кадри и цените. Но тия случаи, естествено не са преобладаващи, както бил казал някой си Парето [smilie6] Пак няма лошо.

Автор: solar_sea   
Дата:   13-06-26 15:56

Младежите гледам снимат по друг начин. Апаратът на burst, широк обектив и много мегапиксели - и после режат. Не са научени да кадрират нито с крака, нито с варио, нито да гледат сцената с двете очи и да знаят кога да натиснат спусъка.

Пък и стана модерно да се снима на отворени бленди, а там я мръднал, я пръднал и фокусът избягал. И за това - spray and pray.

Дата:   13-06-26 17:13

solar_sea написа:

> Младежите гледам снимат по друг
> начин. Апаратът на burst, широк
> обектив и много мегапиксели - и
> после режат. Не са научени да
> кадрират нито с крака, нито с
> варио, нито да гледат сцената с
> двете очи и да знаят кога да
> натиснат спусъка.

Май това е едно от най-верните обяснения за явлението. [smilie24]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   13-06-26 19:09

Мързи ме да пиша, затова ще кажа, че съм съгласен с първото мнение на асахи.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   14-06-26 19:49

Ами и за мен е излишно по 3-5 подобни кадъра, да се предават. Така някак се губи каймака, най доброто измежду плявата. И минава събитието, преглеждат се няколко пъти, показват се на "родата", и после потъват някъде...

Автор: ник_п-в   
Дата:   15-06-26 00:28

Средата сред която са снимали „аналоговите“ фотографи, е много различна от днешната дигитална-глобална среда.
Снимките са за да се запечата дадено събитие - същата роля която преди са имали художнижите и илюстраторите във вестниците. Те са разбирали че тази паметна картина или скица трябва да отговаря на доста критерии, а това разбиране го няма у част от хората които имат техника, която може да снима стотина кадъра в секунда..

Автор: CDman   
Дата:   15-06-26 08:45

Да снимаш много кадри - да. Правя го и аз.

Ама да ги дадеш всички на клиента, това не го разбирам.

Дата:   15-06-26 09:18

Не мога да излезна от амплоато си на филмов фотограф. Преди време взех от колега от форума един Москва 5 фотоапарат, да се изкефя на широка лента. Купих една цветна и една ч/б лента. Заредих чернобялата и тръгнах да снимам. Тя има, до колкото си спомням, 12 кадъра. Амииии..., два месеца не успях да ги изснимам. Просто не видях в това време повече заслужаващи си кадри. Върнах апарата на колегата с подарък една цветна лента. Черно бялата така и не я проявих, не си заслужаваха няколкото кадъра заснети на нея.
Разбирам, че това е друг тип абсурдна норма или отклонение, ама какво да правя, като 40 години съм снимал на лента? Сега камерата ми позволява до 11 кадъра изснимани за секунда в серия, но не знам дали ще им дойде времето да ползвам тази екстра. [smilie11]

Автор: kvakioh   
Дата:   16-06-26 10:00

Снимам събития все повече и цифрово и лентово. Така покривам всичко

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »