Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Hi-Fi звук
Автор: Vinsent   
Дата:   07-06-26 13:39

Понеже във филмите/клиповете звукът е важен фактор, иска ми се да си припомним развитието на този сектор във времето.

Който се е занимавал с това, ще бъде интересно да сподели.

Hi-Fi произлиза от High Fidelity - висока вярност. По-късно той доби името Hi-End,демек, най-доброто в звука.

Хайде да си поговорим за това, с тези които са са имали отношение към него.

Отговори на това съобщение
 Re: Hi-Fi звук
Автор: asahi   
Дата:   07-06-26 14:17

Ей тук Гунтарс много точно е разчепкал тематиката и е жестоко прав.

Автор: nyamago   
Дата:   07-06-26 14:25

Има два начина да се оценява звук:

1. Като се четат, грамотно и образовано,спецификациите на използваната техника и документираните резултати от лабораторни тестове.

2. Като се слуша, със собствените уши, но с вързани очи (слепи тестове). Може и за един отделен продукт, може и А-Б слепи сравнения.

Резултатите от (1) и (2) рядко съвпадат [smilie5]

Дата:   07-06-26 14:33

Слепият тест за аудиофила е нещо срамно. Без очи става глух. След като види резултата мълчи и гледа настрани. Провеждал съм такъв с 6 участника, при пълна прозрачност на методиката и обработката на резултатите.

Дата:   07-06-26 14:38

^ [smilie6]

И забравих за най-важната позиция в подробните спецификации: там има мощности (поне 3 вида), честотни характеристики (мерени по поне 3 начина), динамики, изкривявания (те пък колко вида са икак са мерени - леле мале!)... Но за истинския аудиофил най-важният параметър,който решава всичко е...

ЦЕНАТА!

[smilie25]

Автор: gore   
Дата:   07-06-26 15:46

За вкус и в цветовата гама,
Ша знаете - другари няма.

Един познат озвучава филмите на Чарли Чаплин само с лампови усилватели и хорни. :)

Автор: Батко   
Дата:   07-06-26 16:05

Простете, че поствам тези сравнения, но не можах да се сдържа:

SONY е най-доброто! [smilie25]

SONY vs Nikon

SONY vs Canon

Дата:   07-06-26 19:59

По тези въпроси сме спорили с асахи доста. Понеже имах дълго събирана система от аудиокомпоненти, инсталирани в конкретна среда. Стаята беше обработвена акустично. Всички ъгли бяха закръглени. По стените налепен корк за поглъщане на отраженията. И т.н. и т.н. взети мерки за подобряване на акустиката. Имаше звучене Hi-End. После дълъг подбор на колони. Едни, втори, н-ти... Кабели, интерконектори и колонните. Други въздействия Мпинго дискове сложени на определени места.
Интересен беше момента на купуване на колоните. Един приятел беше купил Tanoi колони. Чета по списанията, все добри отзиви за тях. Той ги обявява за продажба. Нови струваха 8000 DM. Отивам да ги слушам у тях, парите са ми в джоба. Нося диск за тестване. Слушам, слушам не ми харесват, отказвам се от покупката. След време искам да ги слушам у дома, съгласява се. Увиваме ги в одеала, нали пиано лак и ги нося в къщи. Цяла нощ ги разнасям на дългата страна, на късата, разстоянието от ъглите - не ми херисват и ги връщам. Всъщност какво беше характерно за този момент. Той и аз имахме най-високия клас усилватели Micubishi. С изкривявания там някъде след 6-тата нула, абе все едно и измервателен уред.
След време купува усилвател Hiraga Klas A. Жан Хирага е японец, работещ във Франция и произвеждашт малки серии елитни усилватели. Питам колегата, може ли да чуя неговите колони с моя усилвател. Нося го там, включваме го. Слушам точно 10 секунди и казвам, купува колоните. Ще чуе и няма да ми ги даде. Минха година, приятеля ме пита, мога ли да дойда да чуя музиката при теб? Идва, носи си дискове за проба. Заявява, ако имах този усилвател, никагя наямаше да си продам колоните...

Е, такива времена бяха Hi-End домогванията. Ама за тях с Асахи не можем да се разберем. [smile]

Публикацията е редактирана (07-06-26 20:24)

Дата:   07-06-26 20:45

За слушането има и един друг (не най-радостен) момент:

След всичкитте години набиране на познания и опит... уши не ни останаха да чуваме разликата [smilie2]

Автор: ZENON   
Дата:   07-06-26 21:10

Слушането е като виждането.
Някой чува микроскопични разлики в звука, както и микроскопични разлики в картинката, друг - не.
Всичко е супер субективно на практика.
Аз примерно не понасям фабричен звук от ДАК. Само след дълъг процес на модифициране, мога да слушам с кеф.
Може би съм деформиран от плочите и ролките навремето, знам ли.
Отделно, събирането/правенето на една система, ведно с окабеляването е адски шибана работа. Много променливи с всеки един компонент, помещение и т.н.
И на финала оглушаваш с годините... :D

Дата:   07-06-26 23:11

Смешен спомен от онова време.
В Чехския културен център на Раковска, срещу Кристал ще пускат комплект плочи 9-те бетовенови симфонии. Дебна ги от месеци, най-накрая идват. От сутринта съм цъфнал в градинката на Кристал, чакам да отворят центъра. Минава милиционер, вижда ме, не му харесва дългата ми коса. Хваща ме и ме отвежда отсреща в бръснарницата, нарежда да ме подстрижат. След час влизам в центъра, ухая на бръснарски одеколон. Продавачките се усмихват. После се оказа, че това е най-слабия бетованов диригент, ама преди това, радостта голяма. [smile]

Автор: lamerko   
Дата:   08-06-26 10:15

Като бях хлапе, радвахме се на каквото има. Имаше дебилни грамофони без калибрация на натиска и драскащи плочите, имаше и касетофони и записи, получени от незнаен брой презаписи. Е, имаше и радио точка :)
Та като дойде демокрацията, дойдоха и джаджите, които германците оставяха на тротоарите като вехтории. Тогава видях една изгъзица - Sony Super Metal Master. Симпатична касетка, в метална външна кутия и керамичен корпус. Беше супер тежка и имаше някакви митове, че лентата била "метална". Е, не беше [smilie18] Сега пуснах търсене из търговете... ами истерията продължава с пълна лудост [smilie18]

https://shumen.org/upload/ssmm.jpg

Дата:   08-06-26 13:28

> "...имаше някакви митове, че лентата била "метална". Е, не беше..."

Самата лента не (винаги е полимерна, най-често полиестер), но наистина имаше метални касети, където покритието беше от чисти метални прашинки (вместо употребяваните окиси - железни, хромови и кобалтови).

Беше тясна ниша - 'мераклийска' лента за търсачите на най-високо качество. Не всеки дек можеше правилно да записва на нея (искаше съвсем други магнитни параметри) за да извлече това желано качество. Но лентата 'работеше' във всеки касетофон и нерядко я купуваха лаици, когато изпадне, и я ползваха във всякакви 'щайгофони', вярвайки, че чуват 'супер звук' [smilie25]

Понеже и като нова си беше по-скъпа (производствена себестойност плюс малки тиражи), сега не се учудвам как колекционерите дават луди пари за оцелели екземпляри. Особено при днещното 'възраждане' на касетите - не е нужно да разбираш нещо, за да си купиш метални касети, винил или фото-лента и да се приобщиш към 'разбирачите'[beer]

Автор: estate   
Дата:   08-06-26 13:59

Очи и уши различни ,тема с неясен край.Дъвкано по аудио и фото форуми хиляди пъти.Имам познати аудио маниаци и за мен те са с изкривен слух. Аналогичен случай и във Фотофорум.

Автор: dephil   
Дата:   08-06-26 16:22

А какво точно обсъждаме?
Hi-Fi е едно за "филмите/клиповете" и съвсем друго за слушане на музика.

Самото "аудиофилско слушане" също е много различно приключение, според това, дали любимият източник е винил, магнетофон, CD, SACD, че даже и касети.

Иначе - съгласен съм с Асахи на 100% [smilie24]

Както съм съгласен и с видеото.
Ето едно АИ-обобщение, с малки мои редакции - за тези, на които руският не им е сила, или не са имали времето за целия клип:

Оценка на продукта и сегментация на пазара
* Пазарът на High-End аудио обслужва потребители, които търсят максимално качество на звука и са готови да платят значителна премия за него.
* Hi-Fi сегментът се стреми да предложи добро качество на по-достъпна цена.

High-End Audio срещу Hi-Fi
* High-End и Hi-Fi често се представят като противоположни категории, но всъщност са различни пазарни ниши.
* High-End е насочен към постигане на възможно най-доброто възпроизвеждане на звук, независимо от цената или сложността.
* Типични характеристики на High-End продуктите са:
- ръчна изработка;
- редки или скъпи материали;
- внимателно подбрани и оптимизирани компоненти;
- ограничени серии.

Икономическа ефективност и човешко възприятие
* И в аудиото важи принципът на Парето:
- около 20% от разходите осигуряват 80–90% от крайния резултат;
- последните 10% подобрение в качеството изискват многократно по-големи инвестиции.
* За 99% от хората - няма никакъв смисъл от "инвестиране" в High-End Audio. Човешкият слух има ограничения и само единици могат да различат определени нива на качество. А за съжаление - и при тези избрани единици слухът се влошава с напредването на възрастта.
* Затова както обективните измервания, така и субективното слушане имат значение при оценката на аудио техника.

Маркетинг и брандинг при High-End аудио
* Производителите използват различни маркетингови техники:
- разказване на истории около продукта;
- демонстрации;
- лимитирани серии;
- създаване на усещане за ексклузивност.
* Големи компании като Panasonic и Pioneer създават отделни High-End продуктови линии за аудитория, готова да плаща значително повече за качество и престиж.

Предизвикателства пред индустрията
* Напредъкът в електрониката затруднява разграничаването между скъпа High-End техника и много по-достъпни продукти.
* Продажбата на High-End аудио е сложен бизнес модел, включващ:
- дилърска мрежа;
- обучение на клиентите;
- маркетинг;
- следпродажбено обслужване.
* Всички тези елементи допълнително увеличават крайната цена (в пъти).

Пазарни тенденции и технологични промени
* Пазарът постепенно се измества към:
- по-компактни системи;
- активни тонколони;
- безжични решения;
- интелигентни устройства.
* Продажбите на големи и сложни аудио системи намаляват.
* Индустрията е под натиск от:
- икономическа нестабилност;
- геополитически конфликти;
- променящи се потребителски навици.
* Компаниите са принудени да инвестират в нови (често - с още по-имагинерна добавена стойност) технологии, за да останат конкурентоспособни.
* Все по-достъпни стават компоненти, които преди са били характерни само за скъпия клас:
- висококачествени цифрово-аналогови преобразуватели (DAC);
- високоефективни Class-D усилватели;
- модерни захранвания;
- прецизни измервателни технологии.
* В резултат разликата между много добър бюджетен продукт и скъп High-End продукт бързо се свива.

Съотношение цена–качество
* Основната цел за повечето потребители е да постигнат около 90% от възможното качество на звука с минимална инвестиция.
* В миналото Hi-Fi техниката е имала сравнително ясно ценово позициониране.
* Често качеството на усилвателите се е свързвало с:
- теглото им;
- размера на трансформаторите;
- охлаждащите радиатори;
- използваните компоненти.
* Все по-достъпни стават компоненти, които преди са били характерни само за скъпия клас:
- висококачествени цифрово-аналогови преобразуватели (DAC);
- високоефективни Class-D усилватели;
- модерни захранвания;
- прецизни измервателни технологии.
* Появата на достъпни висококачествени усилватели, като AiysPower, който предлага впечатляващи параметри:
- до 600 W на канал;
- много ниско ниво на шум;
- автоматично включване при наличие на сигнал;
- съвременна електроника.
* Ниската цена се дължи основно на:
- директни продажби;
- липса на посредници;
- по-ниски маркетингови разходи.
* В резултат разликата между много добър бюджетен продукт и скъп High-End продукт постепенно се свива.
* Подобни производители променят пазара и поставят под въпрос традиционните ценови премии на High-End брандовете, а и оцеляването им в по-дългосрочен план.

Основният извод
Авторът защитава тезата, че през 2026 г. потребителят може да получи около 90–95% от максимално възможното качество на звука за едва 10–20% от цената на традиционна High-End система.
Технологичният напредък и директните продажби все повече подкопават класическия модел на скъпото High-End аудио, което разчита все по-малко на технически предимства и все повече на (неуловимите за ухото) престиж, ексклузивност и гонене на имагинерното съвършенство.

Публикацията е редактирана (08-06-26 16:32)

Дата:   08-06-26 17:03

Признат грях: и аз на младини малко залитах към 'хай-физъм' (тогава понятието беше по-близо до днешния 'хай-енд' - низползван навремето термин). Постепенно загубих интерес, точно когато вече можех да си го позволя. Осъзнах, че и преди това, и оттогава насам винаги съм предпочитал
да слушам музиката, а не апаратурата...

Дата:   08-06-26 17:26

Събирахме се Хафисти, у този, у онзи..., да слушаме как звучи уредбата му.
Понякога, в очакване на концерт в Зала България, предварително слушахме същата музика у дома от грамофонна плоча. След това отивахме на концерта да преценим разликите.
Веднъж един в Зала България заяви, липсват ми ниските... [smilie18]
Обаятелни, но и смешни времена бяха. Сега имам някаква уредба - домашно кино, клас Д, Филипс и също опитвам да се кефя на звука, ама няма го онзи ентусиазъм. [beer] [beer] [beer]
А да не говорим за слуха. [smilie5]

Да разкажа един случай от практиката. Поради някаква настинка едното ухо ми заглъхна. Отидох в Исул на лекар. Погледна ме, каза ще го оправим, но мини първо тест на аудиограмите. Отивам там, някаква преподавателка със студентите ме пита, може ли да ви разпитат студентите, съгласявам се. Пита ме едно момиче, как усещате загубата на слух, високи ли, ниски ли? Отговарям в целия звуков диапазон. Тя продължава: а, колко усещате загубата на слух. Отговарям: 9 децибела. Преподавателката се обръща рязко, как 9 децибела, кой ви каза. Отговарям: аз съм специалист по тези работи. От аудиограмите на двете уши се указва, че болното ухо недочува за всяка честота между 8 и 10 децибела..[smile] Още си я пазя тази аудиограма.

Автор: burnmaster   
Дата:   08-06-26 17:35

Добре де, цяла тема лакърдии и празни приказки, и никой не си показа хайфизъма.

Автор: teototi   
Дата:   08-06-26 21:20

Дека,който беше моя мечта и остана в миналото.. Sony TC-K 777 [smitten] Третият ,който записва на клипа. https://youtu.be/t8o5vAfjRxc?si=z05umgnFgCCVRe9d

Автор: Zlatkoo   
Дата:   08-06-26 21:40

Ами ето я моята система. Далеч съм от хай енд, но пък ми доставя удоволствие. А и самото събиране подобряване е чато от хобито, кефа.

https://penkiller.com/index.php/topic,2799.0.html

Иначе съм ходил няколко пъти на хайенд експо в Грандхотел София се провеждаше преди години. Ми интересно беше.

Дата:   08-06-26 23:23

Много декове смених, вкл. Nakamichi Dragon, този

https://i.ebayimg.com/images/g/CPAAAeSwfDRp0S1Z/s-l1600.jpg

но най-добре свиреше този, купих го от Кореком - Hitachi D3300M

http://hifideck.com/gallery/D-3300M%20HITACHI-ts1728938526.jpg

той тестваше лентата преди запис на три честоти - 1000, 8000 и 15000 Hz, свиреше фантастично. Всъщност за лошото свирене не е причина лошата честотна характеристика, а детонациите. Хитачито имаше рекордно ниски детонации.

Дата:   08-06-26 23:38

dephil [smilie24]

AiysPower e IcePower. Гунтарс твърди, че IcePower е бандит, който краде клиентите на хай-енда. Освен че го твърди го и доказва.

Щастливи са тези, които са си събрали някаква аудиосистема, харесват си я и са си седнали на д-то, поне на тази тема.
Най-зле са тези, които вярват на слуха си и търсят... всъщност не знаят какво търсят. Много пъти са минавали покрай него и не са го забелязвали. Но, както обичам да казвам, други ходят за риба. Всеки си шета на акъла.

Дата:   09-06-26 09:43

Това беше СД плейара ми - SONY CDP XA7ES
Струваше 4500 DM, но сега гледам в eBay още държат цени около $1000.

https://i.ebayimg.com/images/g/BcUAAeSwDXtpvS5w/s-l1600.jpg

Свиреше фантастично, като добра грамофонна плоча. Доколкото си спомням тежеше 17 кг.

А ето грамофона ми: Transcriptor Mitchell Hidraulic Reference

https://i.ebayimg.com/images/g/FcEAAOSwx5le8veb/s-l1600.jpg

Публикацията е редактирана (09-06-26 12:13)

Автор: DundyTheCroc   
Дата:   09-06-26 11:46

Един проект, който сме подхванали в момента със сина, все пак всеки начинаещ радиолюбител като него трябва да сглоби поне един усилвател. Ползваме китайски кит с леки доработки и подбор на транзисторите, охлаждане и крепежи от стар UPS, трафа от стар сграден усилвател, допълнително модули, които правим сами. Резултата scrap Hi-Fi, което звучи уникално, тепърва ще правим кутията с части от стара промишлена електроника.

https://i.imgur.com/cJmk9dR.jpeg

https://i.imgur.com/1Z0jQI5.jpeg

Публикацията е редактирана (09-06-26 11:52)

Дата:   09-06-26 11:56

Аз разкарах всички тежести и сандъци и се радвам на това:

https://i.postimg.cc/csL8Vdn0/20260609-104824.jpg

Не съм ги изхвърлил сандъците де, консервирани са в мазата.[smilie25]

Дата:   09-06-26 12:11

gore, ти ли си същя gore от аудиофорума?

Дата:   09-06-26 18:15

Ето най-честите отклонения при аудиофилията:

1. Психологически отклонения и мании
Фетишизиране на техниката
Аудио-невроза: Обсебеност от хардуера (кабели, усилватели, DAC-ове) вместо от самата музика. Фокусът се измества от това какво слушате, към как звучи.
Ефект на плацебото: Склонност да се чуват огромни подобрения в звука след смяна на кабел или компонент, породена от предварителното очакване, а не от реални физически промени.
Илюзия за дефицит: Убеждението, че винаги нещо липсва в системата, което води до постоянен стремеж към ъпгрейд.

2. Финансови отклонения
Прекомерни разходи: Инвестиране на суми, несъразмерни с доходите (често десетки хиляди за апаратура), с цел достигане на недостижим "перфектен" звук.
Икономическа нерационалност: Покупка на екзотични аксесоари (напр. специални стабилизатори за ток, демагнитизатори за дискове), чийто ефект е научно недоказан.

3. Социални отклонения
Изолация: Превръщане на слушането на музика в самотно, затворено занимание в специално третирани помещения.
Аудио-снобизъм: Неразбиране или критикуване на хора, които слушат музика на стандартна техника (например чрез стрийминг платформи с компресиран звук).

4. Физиологични отклонения
Увреждане на слуха: Умишлено слушане на музика на изключително високи нива на децибели с цел усещане на "динамика" и "бас", което във времето води до необратими поражения (шум в ушите или загуба на слух).

Научно погледнато, аудиофилията не е клинично заболяване, а по-скоро форма на обсесивно колекционерство. За разлика от любителите на музиката (меломаните), чиято цел е емоционалното преживяване, крайните аудиофили често анализират звука като технически параметри, което може да ги лиши от удоволствието от самата музика.

Дата:   09-06-26 18:20

Фотофорумна аудиофилия с елементи на археология (усмивки от старите ленти [smilie5] )

Дата:   09-06-26 18:39

Това бяха единият ми чифт колони - Tannoy D700

https://i.ebayimg.com/images/g/ObcAAeSwZyJpuabN/s-l1600.jpg

https://i.ebayimg.com/images/g/i~4AAeSwkONpuabN/s-l1600.jpg

Ползвах ги за слушане на джаз, поп и рок музика. Имаха особеност, пик на 5500 Hz, което правеше звука особено бистър и сочен. Горният говорител се състоеше от два говорителя, конструктивно изпълнени концентрични един в друг - малкия за високите и големия за средите с ниските. Долният говорител беше пасивен.

За класика ползвах едни немски колони Canton със съвсем равна характеристика в целия звуков диапазон.

В годините познавах много хора, които правеха колони, но нито едни не бяха сполучливи. Колоната е най-трудната компонента в една Hi-Fi уредба.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   09-06-26 18:54

Ами реално те превръщат тока в звук, и са най зависими от доста външни фактори.

Дата:   09-06-26 19:08

"Автор: Vinsent
Дата: 09-06-26 18:39
...
Колоната е най-трудната компонента в една Hi-Fi уредба."

Помещението е още по-трудно, но там факторите са много и трудно редактируеми.

От археологическата тема, мой цитат:
Бай Линкуиц е казал "Практически е невъзможно да не чуеш това, което по твое мнение трябва да чуеш".

Дата:   09-06-26 19:52

Asahi написа:

> "Автор: Vinsent
> Дата: 09-06-26 18:39
> ...
> Колоната е най-трудната
> компонента в една Hi-Fi уредба."
>
> Помещението е още по-трудно, но там
> факторите са много и трудно
> редактируеми.
>
Беше стая 5,5х3,5х2,7, предназначена само за слушане на музика. С 3 седящи места. Всички ъгли закръглени заради реверберацията в тях. По стените налепен корк, пода - дебел мокет, на прозорците дебели завеси. Общо взето на любителско ниво бях постигнал доста добра акустика.

Забравих да напиша, тавана беше обработен изключително грапав с височина на миниграграпавините 2-3 см. Намаше полилей, а само дискретни малки осветителни тела на една линия на тавана. Нямаше и телевизор или мебели, които да отразяват паразитно звука.

Публикацията е редактирана (09-06-26 20:44)

Дата:   09-06-26 20:52

Супер [smilie24]. Тези усилия, неудобства и разходи винаги трябва да се слагат в сметката.

Автор: vth41   
Дата:   10-06-26 07:35

Моите 2 стотинки. Ако трябва да подредя факторите, които влияят на звука:

стая (корекция)-колони-всичко останало (усилвател, дак, източник).

На последното, обикновено се обръща най-голямо внимание, въпреки че, ако няма дефект или умишлени инженерни грешки, работят нечуваемо различно (в повечето случаи, особено, когато говорим за цифрова техника).

Най-полезния сайт (за мен):

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php

Дата:   10-06-26 07:57

asahi написа:

> Супер [smilie24]. Тези усилия,
> неудобства и разходи винаги
> трябва да се слагат в сметката.
>

Разходи и приходи са задължителни пера при търговската дейност. Относно личните разходи, удовлетворяващи духовни нужди, хората казват: кефа цена няма. [smile]

Дата:   10-06-26 10:28

asahi [smilie24] [beer]

Аудиофилията е най-подходящо занимание за хора, за които жена, родители, деца, приятели и - съвместно прекарване на качествено време с тях! - не са им в топ-приоритетите.
Лошо няма - всички си имаме своите настройки [smilie24]

Лично аз - в един момент осъзнах, че много повече предпочитам да слушам музика с децата си и с жена ми, отколкото сам.
Още повече предпочитам щерките сами да слушат и споделят със съучениците си Флойд, Стрейтс, Стийли Дан.

Това просто не става, когато едно дете (всъщност всеки) трябва да ходи на пръсти около обсесивно-скъпоценна техника и да следва 5-страници разпечатани на А4 инструкции (жалко, че не ги запазих [smilie18] ) как да се стартира и какво и как да се/да не се прави с магнетофон, грамофон, САЦД, плочи, ленти, дискове и пр.

Та - един от най-хубавите моменти вкъщи беше, когато опаковах всичките кутии, кабели, стойки и пр. - запазих само колоните, на които им сложих един Сонос Амп и купонът потече - всички заедно.
[cool] [cool] [cool] [smilie18]

П.С. Винсънт - не приемай горното като принизяване на нещата, които те кефят, не е.
Ако искаш да говорим на тема - дали (и защо) Сони е почти на 50% от ВРДСа на Есотерик, или кога и как Таной (добри колони, като за Хай-Фай) могат да са поне 20-30% от качеството на Хай-Енд - с удоволствие. Аудио-фетишистът е все още донякъде жив в мен. А и кашоните са на тавана - чакат своя ден. [smilie18] [beer]

Дата:   10-06-26 13:50

dephil написа:

>
> П.С. Винсънт -
> Аудио-фетишистът е все още
> донякъде жив в мен. А и кашоните са
> на тавана - чакат своя ден. [smilie18]
> [beer]
>

Щастлив си, че кашоните все още ги има.
Моятаа уредба. замина за около 2 седмици, след като се наложи да освободя помещението с аудиосистемата. Това стана заради две неща - първо, заради болест загубих слуха си на едното ухо, второ, трябваше да освобождавам помещението, след като подарих на дъщеря ми един голям апартамент.

Но любовта към музиката не остарява. Нон-стоп слушам Spotify с компютъра. Абонирах се там, сега само установявам, кога Spotify, си теглят сумата от PayPal..

Музиката е велико преживявяне. Навремето я слушахме в Студио музика, до Зала България. Срещу някакви стотинки слушахме от плочи музика. После на различни места, концерти в Зала България, НДК, разни джаз клубове и т.н. Сега по-рядко, Нали и среда е необховима.

За съжаление моето потомство не се запали в тази посока.

Бъдете живи и здрави и нека музиката ви радва, дори когато не чувате добре.

Публикацията е редактирана (10-06-26 19:12)

Дата:   10-06-26 18:11

[beer] [smitten] [beer]

Дата:   10-06-26 19:14

В аудиото имам два фетиша. Единият е тънки компоненти с височина 1U, другият е активното разделяне на честотните канали.

Автор: serjy   
Дата:   13-06-26 05:44

Хубава тема се е заформила! И аз съм още във филма, но не като аудиофил, а по-скоро като меломан,въпреки,че имам стая за слушане, сериозна система и все още отличен слух. Технически за мен истината е в активните цифрови филтри и многото ленти, на четириампинг съм [smilie18] [beer]

Дата:   13-06-26 08:38

4x4 [cool]

Дата:   13-06-26 09:03

serjy написа:

> Хубава тема се е заформила! И аз
> съм още във филма, но не като
> аудиофил, а по-скоро като
> меломан,въпреки,че имам стая за
> слушане, сериозна система и все
> още отличен слух. Технически за
> мен истината е в активните цифрови
> филтри и многото ленти, на
> четириампинг съм [smilie18] [beer]

Това е истина, навремето се целехме в усилватели клас А, сега клас D дава добри резултати. Усилвателят ми е Philips със 6 колони - два предни, два задни, централна и бас колона, насочен към домашно кино с Dolby digital. Има вграден DVD/Blu Ray плейър, който много използвам. Последно си купих от Amazon двете рок опери - Jesus Ghrist Superstar и Tommy. Тази продукция на Jesus Ghrist Superstar, филм на Norman Jewison горещо препоръчвам. Мислех си, че от времето, когато слушахме тази рок опера с Ian Gillan по-добра продукция няма да се намери, но цитирания тук филм е превъзходен - певци, костюми, игра, екстериор (сниман в Йерусалим) - страхотни, голям кеф е да го гледаш и слушаш.
Записите на Blu Ray са много качествени. Имам и други, като например два концерта на Diana Krall - в Paris и Rio и др.
У нас Blu Ray дискове могат да се купят от Дюкян Меломан или да се поръчат чрез. тях, излизат по евтини от закупени от Amazon.
[beer]

Публикацията е редактирана (13-06-26 09:04)

Дата:   13-06-26 09:12

Забравих да спомена и препоръам. От Амазон си купих на Блу Рей деветте симфонии на Бетовен, записани с Караян, Берлинската филхармония - супер удоволствие! [smilie24]

Дата:   13-06-26 09:28

Дааа, blu-ray music е качествен носител. Аз купувам от тук , особено по промоции.

Ханс Цимер, Дейвид Гилмор, Роджър Уотърс, Джон Уилямс във Виена [cool]

Публикацията е редактирана (13-06-26 09:29)

Автор: A03   
Дата:   13-06-26 11:22

Хайде и тука откаченяци [smilie21] [beer] Май имате доста свободно време ? ТАзи тема е брадясала вече,същото като фотоапаратите! Всеки си е от неговата кула ,всичко е канализирано ако напиша нещо по различно от "партиината" линия ще ме анатемосате ![smilie25] [smilie25] [smilie25]

Дата:   15-06-26 18:13

За какво допринасят различните честотни области:
30-50 Hz - фундамент на баса, присъствие;
около 80 Hz - пънч, ударен бас;
около 100 Hz - мек бас;
500-700 Hz - добре разбираем говор;
2.5 kHz - изпъкват солиращите музикални инструменти;
около 7 kHz - разширява се сцената;
около 11 kHz - въздушност.

Това са общи насоки и винаги могат да се намерят изключения. Всеки музикален материал е различен и затова няма обща рецепта за миксиране и мастериране.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   17-06-26 10:10

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-06/1781680044_480829834_614546848167929_50321520259244

Слушам си на радиото.

Дата:   17-06-26 10:14

Иначе... като правех аудиограми на индийските студенти, масово не чуват първите 30 децибела за коя да е честота. Имаше един от тях, дето имаше само 10 децибела загуба на слух и с изненада му казах – ти, явно, живееш на село?
И всички се смяха, защото наистина той беше от село, а другите от столицата на щата. Знаете как е в Индия, шум на поразия.

Дата:   17-06-26 10:19

И още нещо, което съм си говорил с хора с отклонения, така наречените аудиофили – слушането на музика на аудиофилска апаратура изморява ушите. Това са техни впечатления. Докато да си пуснеш едно обикновено радио да ти бръмчи цял ден, нищо ти няма като усещане.
И, разбира се, ясно защо. Чисто физиологично по-богатия звук изисква мобилизиране на по-голям ресурс за обработка на сигнала - от рецептори до корови полета.

Автор: Kalimas   
Дата:   17-06-26 12:29

Автор: vth41
Дата: 10-06-26 07:35

Моите 2 стотинки. Ако трябва да подредя факторите, които влияят на звука:

стая (корекция)-колони-всичко останало (усилвател, дак, източник).

Аз не мога да ги подредя. Всичко играе равна роля за перфектрния звук. Добре озвучената и екранирана стая, точните колони с точния за тях усилвател, правилния източник (и запис), за да има честотите... и накрая хванеш седнеш 1-2 метра по в ляво и HiFi-то и то мръдне [smilie3] .

Аз затова се отказах, едни сносни колони и записи и си слушай с кеф.

Дата:   17-06-26 14:00

А горчивата истина е, че качествената апаратура звучи добре и в тоалетна.
На калпавата и пречат стените, прозорците, влажността и атмосферното налгане.

Автор: ombre   
Дата:   17-06-26 14:18

Слушам скромно на Монитор-Аудио и доскоро с у-л Мюзик Фиделити, но е далеч от бруталните неща на мой френд. Ще се опитам да кача снимка, но през телефона не знам дали ще стане.

Дата:   17-06-26 14:21

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3886384025004116&set=pb.100008976695122.-2207520000&type=3&l...

Дата:   17-06-26 14:24

Нещо не успях но на тоя линк се вижда.

Дата:   17-06-26 14:47

"Автор: my.point.of.view
Дата: 17-06-26 10:19
...
Чисто физиологично по-богатия звук изисква мобилизиране на по-голям ресурс за обработка на сигнала - от рецептори до корови полета."

Според мен е малко по-различно. Неправилно възпроизведеният музикален запис предизвиква мозъка да си донагласява нещата, за да се получи правилна представа за музиката. Това са например пропадания или пикове в АЧХ, изкривявания в някой честотен обхват, неправилна подредба на фазите на отделните честоти (фазова линейност), амплитудни ограничения (клипинг), допълнителни звуци от повреден виокоговорител или отражение, така популярните пърдящи субуфери. Мозъкът ги смята и се изморява. Ефектът е "от тази музика ме заболява главата". Такъв тип музика най-често се случва в заведения и на открити пространства с некадърен озвучител.

Ако апаратурата изсвирва всеки инструмент в цялата му динамика, без да ограничава пиковете му, ако не размества фазите на честотните канали и обертоновете са разположени в сцената където е инструментът, който ги поражда, ако не се налага да се напъваш да чуеш нещо тихо или да го различиш сред изкривен звук слушането на музика на нива 80-90 децибела е ненапрягащо удоволствие.

"Автор: burnmaster
Дата: 17-06-26 14:00

А горчивата истина е, че качествената апаратура звучи добре и в тоалетна.
На калпавата и пречат стените, прозорците, влажността и атмосферното налгане."

Тук въобще не съм съгласен. Звуковата вълна се разпространява в помещението и взаимодейства с неговите физически параметри. До теб достига резултатът от това взаимодействие. Може да имаш идея, че система А е по-добра от система Б, но няма да можеш да я чуеш пълноценно. Даже може система с по-оскъдни възможности да взаимодейства по-успешно със случайно помещение. Пример - ламповото радио на баба ми.

Дълго време дебнах да си купя по-изгодно едни компютърни колонки Gigabyte GP-S7500 Kevlar 2.1. В един момент някакъв младеж в София обяви, че продава, при това на много добра цена. Веднага му се обадих и се уговорихме да отида у тях. Влизаме в една панелка и той ме води в кухнята, където му е компютърът. Стените голи, бетонни, оскъдна мебелировка, дрънчи отвсякъде. Колонките, разбира се, свирят отвратително. Проверих дали всичко им работи и ги взех без да се пазаря. Вкъщи, в акустично нормална среда, с подходящата настройка на нивата всичко си дойде на мястото.

Дата:   17-06-26 14:49

В онези години, когато основния носител на звук беше грамофонната плоча и лентово устройство станаха много актуални системите за обезумяване на звука.
Първата беше на Филипс DNL (dinamic noiсe limited) Внедриха я в едни касетъчни декове и лентови магнетофони. После паралелно започнаха да се появяват Dolby на Dolby Laboratories и HIgh-Com на Telephunken. HIgh-Com не успя да пробие на пазара, Долби направи бурно развитие с Dolby A, B, C, след това Dolby Digital. Такива спомени ми се въртят през главата от онова време. [beer]

Дата:   17-06-26 16:29

Имаш предвид за подтискане на шума, noise reduction system. С тях се опитваха да намалят някой от недостатъците на медията.

Дата:   17-06-26 17:34

Да не забравяме Dolby S, която на мен ми е любима, но дойде твърде късно (a и я нямаше по уокмените), за да може да спаси касетите.

Взаимодействието на системата с помещението е МНОГО важно. Примерът на Асахи е краен, но напълно верен - нормална система в акустично добра стая винаги ще бие "брутална система" в акустично недобра стая.

Към това - не всеки има лукса да разполага самосиндикално с целева аудио-стая, която да е само за слушане на музика и да е третирана както трябва, ОБАЧЕ - има един перфектен начин да се постигне "качествената апаратура звучи добре и в тоалетна" и той е - добър слушалков усилвател, с добри слушалки и качествен източник.

Допълнителен бонус - съотношението цена/качество бие в пъти големите системи и в рамките по-малко от 3хил. евро може да се постигне качество на звука, за което ще трябват поне 20хил. за цялостна система.
То така или иначе - "истинският аудиофил" в над 90% от случаите все сам си слуша посоките на кабелите.

@ombre
Не мога да коментирам нещата на твоя френд откъм звук, но аранжиментът na помещението му е станал наистина ... бруталeн.
Той - ерген ли е? [smilie18] [beer]

Дата:   17-06-26 17:58

asahi написа:

> Имаш предвид за подтискане на
> шума, noise reduction system. С тях се
> опитваха да намалят някой от
> недостатъците на медията.

Да, първоначално дековете бяха с Dolby B само. По-късно, когато вкараха и Dolby C, беше голяма радост, защото намаляваха фоновия шум с около 20 dB, а в дека ми Hitachi 3300D имаше и някакво Dolby S, което така и не разучих как действа, но беше доста ефективно при някои касети.

За грамофоните. Първият ми грамофон Suprafon през 60-те години, вграден в радиошкаф беше с кристална доза, не се нуждаеше от RIAA коректор и имаше много голям натиск на иглата - около 15 грама. После следващите грамофони ми бяха с MM и MC дози. Тогава нова доза MC30 на Ortofon с натиск под 1 gr струваше около 1000 долара и звучеше фантастично. Бях я монтирал на грамофона Michel Hidraulik Reference. Сега виждам да се предлагат такива дози в eBay втора ръка за над 500 долара. За RIAA ползвах до последно предусилвателя Quad 34, който имаше вход за MM и за MC - сменящи се отделни платки.
[beer] [beer] [beer]

Дата:   17-06-26 19:43

написа:

> А горчивата истина е, че
> качествената апаратура звучи
> добре и в тоалетна.
> На калпавата и пречат стените,
> прозорците, влажността и
> атмосферното налгане.

По "касетено" време имахме лаф за лош запис, че е "правен на микрофони в банята". Та така...

А, който му пречи техниката, сменя дак-ове, усилватели, плейъри до безкрай и всеки следващ е по-добър. Минах по този път (в едни други времена), благодаря. Истината е (както бяха писали), че поне досега, нито един аудиофил не е преминал правилно проведен сляп тест...

Автор: oswald   
Дата:   18-06-26 06:48

Моите 5 стотинки за грамофоните:
"Няма как нещо, което се стърже в друго нещо да е hi-fi"...
[smilie5]

Дата:   18-06-26 08:09

Сър, Томас Едисон трябваше директно да изобрети ДАК-а, сър.

Автор: oswald   
Дата:   18-06-26 14:06

Категорично![smilie18]

Дата:   18-06-26 14:48

написа:

> Моите 5 стотинки за грамофоните:
> "Няма как нещо, което се стърже в
> друго нещо да е hi-fi"...
> [smilie5]

Точно така.
Не е hi-fi,
най ми било хай-енд.[smilie3]

Дата:   18-06-26 14:58

dephil Не е ерген, обстановката не я гледай, купи чисто нов апартамент и в момента го обзавежда и в тази стая (има вила близо до София) е наблъскал всичко. Човека е манияк и нещата които виждаш освен,че са избирани от стотици друго (познавам го от 15-16 г и не знам друг да е имал толкова хай-фи техника от у=ли до колони,че чак и акустични пердета на прозорците). Иначе това, което виждаш е истински хай-енд звук,аз лично не бях слушал нищо п добро за толкова години. Но тия ОТ си искат съответните у-сли стъпала и т.н.

Дата:   18-06-26 18:18

Като стана дума за слушалки, никога не съм харесвал да слушам на слушалки, но наскоро се сдобих с Fiio K13 r2r и го пробвах с AKG K701 които имам отдавна, хубавото в тази комбинация е, че на фиио-то можеш да заредиш профил на един куп слушалки, та, след като заредих профила на АКГ-то много ми хареса, направо преоткрих слушането на слушалки и за първи път ми се случва да искам да прослушам на слушалки. Та, горещо препоръчва тази комбинация, която за цена-качество е топ! [beer]

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-06/1781795815_img_20260329_170329.jpg

Дата:   18-06-26 22:31

Със слушалките има само един проблем - изключително рядко музиката е смесвана и мастерирана за слушане със слушалки. Да, чува се добре, но от озвучителни тела се чува повече и по-добре.

Автор: Mogila   
Дата:   20-06-26 13:13

Asahi може би не си попаднал на подходящи слушалки за твоя слух.

Няма и как да попандеш в България най-вероятно, защото няма къде да пробваш различни хай енд модели.

Аз като сериозен почитател на добрия звук и хубава музика на моменти предпочитам слушалките.

Разбира се, показаните по-горе АКГ слушалки да много далеч от добрия звук.

Публикацията е редактирана (20-06-26 13:20)

Дата:   20-06-26 16:13

Фактът, че "изключително рядко музиката е смесвана и мастерирана за слушане със слушалки" съществува вън и независимо от мен и моя опит със слушалките. Някои от похватите, ползвани в обработката на записания материал и свързани с фазови и времеви манипулации, работят в акустичната среда на помещението и не работят в акустичната среда на слушалките. Не работят на моите слушалки, не работя и на твоите.

Дата:   20-06-26 16:32

Интересува ме само практически опит. Пускам, чувам, изграждам си мнение. Теорията остана в студентските години.

Публикацията е редактирана (20-06-26 16:37)

Дата:   20-06-26 17:20

Ти всъщност не ми противоречиш. Сам казваш, че на моменти предпочитам слушалките. От това следва, че в други случаи не ги предпочиташ. При мен е същото. Разликата е, че твоите моменти са едни, а моите са други.

Дата:   20-06-26 21:58

> Фактът, че "изключително рядко музиката е смесвана и мастерирана
> за слушане със слушалки"
> съществува вън и независимо от мен и моя опит със слушалките. Някои от
> похватите, ползвани в обработката на записания материал и свързани с
> фазови и времеви манипулации, работят в акустичната среда на
> помещението и не работят в акустичната среда на слушалките.
> Не работят на моите слушалки, не работя и на твоите.

Напълно съгласен, от личен опит. Някои слушалки (имал съм много, вкл. добри) ми звучат добре, други - не. На 'добрите' слушалки някои записими звучат добре, други - не.
Дори имам субективното впечатление,че звученето на същите слушалки и същия запис постепенно се влошава с времето,след около 15-20 минути слушане. Може би е някаква умора, но от акустично слушане (в стая, без слушалки) нямам умора.

Брат ми е сериозен професионалист, изкарва си хляба с това и често мастерира за аудиофилски лейбъли и издания. Има и по-добри уши от моите (на тая ни възраст ;) - или просто добре знае в какво да се вслушва. Та той е изключителен привърженик на Помещението с главно 'П' (акустични обработки, конфигурация и пр.) - и въпреки това, понякога мастерира отговорни поръчки... на слушалки. Иди ги разбери [smilie8]

Дата:   21-06-26 08:07

Първо и най-важно - той си знае. На слушалки може успешно да се композира и смеси рекламен сигнал (аудиоспот) за радиопредаване. Може да се монтира глас към музика. Може да се подреди плоска сцена с равноотдалечени от слушателя инструменти. Не може да се подреди оркестър в дълбочина. От това за нас нищо не следва.

Второто - Near Field Monitors и слушалките са инструмент, на който се слуша материала. Тонрежисьорът знае какви задачи може да реши със слушалки и какви не може. Знае как е записан всеки трак и какви ефекти са ползвани или ще се ползват в него. Може да изолира два трака и да чуе аналитично на слушалки как си взаимодействат и дали това взаимодействие поражда някакъв проблем. Финалната версия, обаче, се оценява на монитори, при това на няколко чифта или с различни настройки.

Дата:   21-06-26 14:58

Разни хора, разни идеали.

https://youtu.be/AwMUqboLojk?si=GW3FvKIuXdJsLIeO

Дата:   21-06-26 15:52

На този идеалът му е да препоръчва стоки за пари. Лично го обявява в първите две изречения.

Дата:   22-06-26 12:12

Навремето си бях правил усилвател за слушалки с един потенциометър, дето вкарваше моно звук по избор. Не знам защо това не го правят във фабричните устройства.

Дата:   22-06-26 13:55

serjy написа:

> Навремето си бях правил усилвател
> за слушалки с един потенциометър,
> дето вкарваше моно звук по избор.
> Не знам защо това не го правят във
> фабричните устройства.

Защото няма смисъл. Можеш да намериш преобразуване от моно на псевдо-стерео, дори от стерео на 5-7 канален съраунд, но обратното не. Аз имам слушалки SENNHEISER, които правят псевдо сараунд звук.

Дата:   22-06-26 14:47

asahi написа:

> На този идеалът му е да препоръчва
> стоки за пари. Лично го обявява в
> първите две изречения.

Имах предвид Andrew Scheps, който миксира на някакви бюджетни слушалки.
В същото видео има кратко интервю с него, след интрото (1:35мин) на този плямпащия.:)

Публикацията е редактирана (22-06-26 14:53)

Дата:   22-06-26 15:33

Това лесно се проверява. Andrew Scheps е разпознаваема личност.

Ендрю използва Sony MDR-7506 за мобилно миксиране. За тези слушалки казват (пишат): Слушалките Sony MDR-7506 са популярни, защото предлагат изключително точен, неоцветен звук, почти неразрушими са и остават изключително достъпни. От въвеждането си на пазара, те служат като индустриален стандарт за аудио инженери, подкастъри и музиканти по целия свят.

За стационарна работа ползвал Tannoy SRM 10A, включени в усилвател Crown DC300.

Тук има много информация от този човек.

Дата:   23-06-26 09:23

Vinsent, при слушалките с лявото ухо чуваш само левия канал, а с дясното десния. При тонколоните с двете уши чуваш и двата канала, затова на слушалки е неестествена звуковата картина и вкарването на леко моно съставка доста подобрява звуковата картина. Не искам от моно да правя стерео, а обратното, но с тези цифрови медии това е невъзможно.

Дата:   23-06-26 11:11

Аммм...
Музиката и слушането са твърде индивидуално нещо и принципно съм съгласен (пак [smilie18]) с Асахи и Серго, ОБАЧЕ:

1) Концепцията, че е добре да се съобразяваме с техниката, с която изпълнителите и тонрежисьорите са създавали албума, я харесвам често и аз. Точно поради тази причина се кефя чат-пат си слушам магнетофонни ленти, плочи, касети и ЦД/САЦД-та. Към това - всяка медия и нейното възпроизвеждане "дооцветява" музиката по неин си, уникален, начин.

2) Нищо против Sony MDR-7506 (мониторите Таной, Ямаха и пр.), ама - почти всички слушалки в категорията над 200 евро ще звучат МНОГО по-добре. Което означава, че концепцията "като тонрежисьора" може да е вярна в категорията “да чувам това, което и тонрежисьора”, но не е вярна в категорията “да чувам най-качествено и с най-голямо удоволствие” - и със сигурност, ще чувам “повече” от тонрежисьора и точно това прави някои конкретни издания култови сред аудиофилите-меломани.
С други думи - брадва, в ръцете на опитен дървосекач е винаги супер, но това не я прави по-добър/ефективен инструмент от моторна резачка, камо ли една много добра и скъпа такава.
И да - в един запис винаги има "повече" от това, което се е чувало в студиото, а в някои записи то е и дори "прекрасно".

3) Концепцията, че “при слушалките с лявото ухо чуваш само левия канал, а с дясното десния” - е също вярна, ама е вярна - "при стандартни условия", за Sony MDR-7506, смартфонски тапи и пр.
Наистина добри “отворени” слушалки сами по себе си адресират този проблем, да не говорим, че има усилватели, които са проектирани да го решават - и на ниво тонрежисьор, и на ниво слушател. И го решават.

4) Разход от 3к евро за ДАК/усилвател + 1,7к евро за добри “отворени” слушалки е далеч от бюджета на “стандартния слушател” (към който са и адресирани усилията на тонрежисьорите!), но ще дадат звук, който ще е на ниво на МНОГО по-скъпа система с класически компоненти.

5) В моя скромен опит - Сенхайзерите сами решават достатъчно добре проблема с кросфийда, а Фониторът ще го реши и за "затворени" слушалки, ако някой наистина ще иска да слуша с максимално качество, до спящата си любима.
Което и система за милион евро няма как да постигне [smilie18] [beer]

Дата:   23-06-26 20:59

При звуковъзпроизвеждането има златна среда, където съвсем достъпно всеки човек може да получи 99.9% от качеството, за следващия 0.1% не си заслужават харчовете. Но, в аудиифилията има голяма доза снобизъм, там не става въобще въпрос за качество.

Тези слушалки и слушалков усилвател изглеждат много добре и ако човек обича да слуша на слушалки не е недостъпна покупка, но ако слушалките не са му страст е ненужна вещ. Спокойно може да мине с нещо далеч по-евтино и пак да чува всичко отлично, като с по-горе посочените сонита [beer]

Дата:   23-06-26 22:07

serjy написа:

> При звуковъзпроизвеждането има
> златна среда, където съвсем
> достъпно всеки човек може да
> получи 99.9% от качеството, за
> следващия 0.1% не си заслужават
> харчовете. Но, в аудиифилията има
> голяма доза снобизъм там не става
> въобще въпрос за качество.
>

Не съм съгласен с това твърдение. Познавах много аудиофили (в миналото се наричахме хайфисти), но не знам нито един да е проявявал снобизъм в тази област. Просто стремежа да чуем все по-хубав звук ни правеше ненаситни. Подобрявахме непрекъснато системите, стремейки се към съвършения звук.

Днес ползвах такси 2121. Напълнили са се с някакъв модел Фолксвагени. С удоволствие се возя с тях заради возията и красивия интериор, но днес за първи път чух и звука в купето, останах очарован. Чист, детайлен във високите, с много добри стегнати баси и общо меко звучене. Чак ми се прииска да си купя такава кола. Много коли съм сменил, но само в една звукът беше толкова приятен - Фиат Купе, Пинин Фарина дизайн. В тази кола най-много обичах да слушам класика, звучеше ми като в Зала България.

Дата:   23-06-26 22:39

написа:

> Vinsent, при слушалките с лявото ухо
> чуваш само левия канал, а с дясното
> десния. При тонколоните с двете
> уши чуваш и двата канала, затова на
> слушалки е неестествена звуковата
> картина и вкарването на леко моно
> съставка доста подобрява
> звуковата картина. Не искам от
> моно да правя стерео, а обратното,
> но с тези цифрови медии това е
> невъзможно.
>

От няколко дни сън с нов dac/phone amp, който има интересни DSP функции, вероятно едната е точно това, за което говориш (ако съм разбрал правилно какво имаш предвид). Нарича а се stereo width - вляво е по-близо до моно, вдясно до "по-широка сцена". Също и crossfeed, който също наподобява моно звучене, предимно в нискочестотната област. Но го взех предимно, заради поддържаната голяма база слушалки с различни корекции, спрямо "Harman curve" или измервания от различни акустични инженери (или както и да се казва).

https://luxsinaudio.com/cdn/shop/files/DSP_functions.png?v=1767775189&width=1600

Публикацията е редактирана (23-06-26 22:59)

Автор: ZENON   
Дата:   23-06-26 23:06

vth41
можеш да направиш всеки ДАК да възпроизвежда с корекции за слушалки, чрез foobar2000 и DSP Convolver + съответният пресет за слушалки
(примерно от тук)
presets

Публикацията е редактирана (25-06-26 00:21)

Автор: petervassilev   
Дата:   23-06-26 23:07

Темата е висококачествено възпроизвеждане на записи на музика, но ще споделя нещо, което за мен доказва колко различно слуша всеки от нас.
В НДК изпълненията на класическа музика/опери се опосредства технически с микрофони, усилватели и високоговорители (подобно на дискутираното в тази тема), за разлика от истинските концертни зали (напр. залата на Софийска опера, зала “България” и т.н.). Наслагването на оригиналния звук на оркестъра/солистите/певците и звука от високоговорителите (възпроизведения звук) в НДК обикновено превръща “музикалното ми преживяване” в акустичен ад, независимо къде съм седнал в залата. Напоследък ходя на такива концерти в НДК само от уважение към изпълнителите (последно Кауфман, преди време Матцуев, С. Йончева, която вече избягва тази зала) и съм питал много познати, които са ходили на стотици концерти в истински зали без високоговорители, как са понесли звука в НДК.
Нито един не се е оплакал от звука, дори не са забелязали, че идва от високоговорители. Хората са се фокусирали върху солиста, оркестъра, диригента, сцената и т.н. и харесването или нехаресването е базирано само на това.
Може би и с висококачественото възпроизвеждане на записи се случва нещо подобно. Човек слуша някаква любима музика, има идея как би искал да я чуе и оценява на тази субективна база.
Преди близо половин век към слушал Фестивалния оркестър с диригент Емил Чакъров в НДК. Някой помни ли дали тогава се използваха високоговортелите? Аз не помня, защото съм се бил фокусирал върху самата музика и диригента.

Дата:   23-06-26 23:48

написа:

> оркестъра/солистите/певците и
> звука от високоговорителите
> (възпроизведения звук) в НДК
> обикновено превръща “музикалното
> ми преживяване” в акустичен ад,

Понеже години наред работих в НДК имам поглед по този въпрос.
Зала 1 не е проектирана за концерти, а за конгреси. Зала 3 беше в акустично отношение много по-добра, но при ремонта във връзка с европейското представяне изхвърлиха разни акустични екрани и сега и тази зала на звучи добре. Добре звучат зала 4 и зала 6. В Зала 6 слушах концерт на две професорки - пиано и флейта, беше великолепно изживяване..

Независимо от това, когато гост изпълнител си носи свой мишпулт и свои тонинженери Зала 1 става приемлива за слушане.

Преди години имаше някакъв украински балет, озвучаването беше от запис. Седях в средата на залата, така да се каже най-добрите места за слушане, беше някакъв кошмар, запушвах си ушите със салфетки. Същия балет гледах следващия ден на втори балкон в дъното, звукът беше добър.

Наистина, само в Зала България, в операта и оперетния театър човек може да се радва на истински звук.

Преди години Скорпиънс свириха в Зала Фестивална. Амииии, не можах да изтрая калпавия звук и си излезнах по средата на концерта.

Дата:   24-06-26 01:42

> "Понеже години наред работих в НДК имам поглед по този въпрос..."

@Vinsent : През кои години си работил там? Не мога да намеря живи съвременници, които да потвърдят, но по мои спомени беше горе-долу така:

Зала 1 беше акустично най-перфектна (поне по проект и договори с доставчици). Става дума за хибридна виртуална акустика (архитектурна + електронна, с огромна роля на втората).

Говорителите бяха от видове и с характеристики, отговарящи на разположението им в залата. А бяха разположени по разстоянията и закъсненията на естествения пряк и отразен звук. Всичко се контролира от извънредно сложна (аналогова, тогава!) система, която подава във всеки канал точното ниво, с точната фаза и точното закъснение - все едно е естествения акустичен звук в дадената точка.

По този начин електронната акустика ставаше 'невидима' и никой не разбираше дали работят говорителите. (В идеалния случай).

За конгреси служеха малки средночестотни говорителчета, монтирани в гърба на всяка седалка - за човека зад нея. Но макар моно- и с филтриран спектър, и те бяха с променлво ниво и закъснение според местонахождението в залата. И те трябваше да са 'невидими' и да се слуша все едно говорещия на трибуната.

==== Всичко това - идеализирано и струващо много сериозни пари.====
Какво се елучи по-късно:

- още по време на монтажа и изпитанията започнаха фалове от неграмотнвт и некадърност (въпреки скъпи обучения в чужбина на няколко 'експерти')

- полека работните места около тая система (пък и всички други системи в сградата) се заеха от 'свои хора' по шуро-баджанашки принцип, а не професионална компетентност. (Нищо ново,все още бяхме с 'соца' - но сега друго ли е?)

- освен упадъка на системите от келява поддръжка и опериране, още през 80-те започна безогледно крадене. Компоненти, внасяни специално за НДК се намираха на черния пазар (предлагали са ми някои, а знаех откъде идват в частни ръце).

- След това дойде Свободата и комбинацията от безхаберно управление и пладнешки кражби унищожиха всичко. Това НДК не е 'онова' НДК (което по оригинален проект - и валутен бюджет - трябваше да бъде).

- Някъде през 90те при едно идване в София заведох западни делови партньори (единият дори оперен певец като хоби) на концерт на Гена Димитрова и Никола Гюзелев. При уреждането на билетите и поканата към гостите бях особено горд. В залата (и след това)умрях от срам. Прашна и порутена зала и фоайета, култура на слушане като на селски футболен мач. Добре че артистите пееха, слава Богу, както те могат. Но говорителите очевАдно работеха, не бяха невидими.
=========

Някой да ме опровергае и дами каже, че съм сънувал това?

Дата:   24-06-26 04:28

nyamago написа:

> > "Понеже години наред работих в
> НДК имам поглед по този въпрос..."
>
> @Vinsent : През кои години си работил
> там? Не мога да намеря живи
> съвременници, които да потвърдят,
> но по мои спомени беше горе-долу
> така:
>

С малки прекъсвания работих в НДК от 2016 до януари 2026 год.
Мисля, че вече почти не останаха служители, започнали от самото начало.
Наистина, в НДК се краде на поразия. Особено ме възмущаваше времето на Боршош. Тогава при ремонта върху мраморните настилки поставиха скъп италиянски гранитогрес. Чувствах, че ще се пръсна от мъка. В зала 3 на тавана имаше някакви акустични екрани. Махнаха ги и сложиха гипс картон.
Сега, новата управителка ми прави добро впечатление. Млада и инициативна, НДК доби по-приличен вид. Многократно се подобриха и повишиха на брой художествените прояви. Почти непрекъснато в мраморното фоайе и на полуетажите има художествени изложби. Преди изложби правеха само в изложбената зала в дъното до Перото. Като стана дума за Перото, което се нуждае на практика само 4-5 служители, по някое време ми казваха, че на щат са били назначени 36 души.
Но сега, усещането ми е, че при новата директорка НДК се възражда. Най-накрая вече е организиран седмичен тур за туристи, а толкова много има за показване в НДК. Скоро бях в театър Азарян. Видях, че великолепното пано на Димитър Киров е реставрирано. Въобще навсякъде е много чисто. Трудно се управлява такова предприятие като НДК. Приходите от проявите по никакъв начин не могат да осигурят бюджета, необходима е помощ от държавата, а за това има някакви формални спънки.
За мен времето прекарано в НДК е едно от най-удовлетворителните в живота ми.

Дата:   24-06-26 07:48

написа:

> vth41
> можеш да напраиш всеки ДАК да
> възпроизвежда с корекции за
> слушалки, чрез foobar2000 и DSP Convolver +
> съответният пресет за слушалки
> (примерно от тук)
>
> presets
>

Зная, в началото ги ползвах. Ама, в последно време ползвам foobar2000 все по-рядко. С годините мързела надделя и сега съм предимно със стрийминг (не само от компютър).

Дата:   24-06-26 09:49

Vinsent:

"Наистина, само в Зала България, в операта и оперетния театър човек може да се радва на истински звук."

Тъй като почти винаги няма достатъчно публика за концертите с класическа музика в голямата зала на НДК (а и не само там), мисля, че с някаква физическа (акустична) промяна може да се избегне изобщо използването на високоговорители.

Например, ако се постави подходяща акустична стена пред втория балкон и той не се използва, а за естрадни и други концерти с високоговорители тази стена да се демонтира, за да има публика и на втория балкон.

nyamago:

"... култура на слушане като на селски футболен мач"

За съжаление, забелязвам такава тенденция във всички европейски зали, където съм бил. Засега с изключение на Дрезден и Лайпциг, където почти няма туристическа публика и местната немска публика взаимно се контролира.

Дата:   24-06-26 12:21

Единственото акустично подобрение, което предлага сцената на Зала 1, е металната пластика-завеса „Слънце“, дело на художника Димо Заимов.

Дата:   24-06-26 13:13

написа:
>
> Например, ако се постави подходяща
> акустична стена пред втория
> балкон и той не се използва, а за
> естрадни и други концерти с
> високоговорители тази стена да се
> демонтира, за да има публика и на
> втория балкон.
>

Доколкото си спомням, стари служители са ми разправяли, че тавана над втори балкон е подвижен, като се свали надолу закрива пространството, вероятно от акустични съображения, но аз за тази 10 години не видях нито веднъж това да се прави.
Да разкажа още малко за НДК, защото това ми е любима тема.
Людмила, беше поклонник на запада, затова всичко от изток на. запад има специфична подредба. Например залите 7-9-8 на петия етаж малката цифра е на изток, голямата - на запад. Номерата на кабинетите също. Малките номера са на изток, големите - на. запад. Асансьорите - малките номера са на изток, големите на запад.
До преди половин година дъното на вход 3 беше преградено с някаква стена. Сега я събориха и зад нея се откри прекрасно пано, не съм проверил кой го е създал.
Интересни са минусовите етажи. До тях се достига само чрез двата товарни асансьора 5 и 10. През минус 2 под земята се отива до другата страна на паркинга. Чрез асансьор номер 14 се стига до топлата връзка, а през нея се влиза в ПРОНО-то. Отдолу на минус 2 се намира печатницата и подземния паркинг.
Ще престана да разказвам, дано не съм отегчил някого!

Автор: demiman   
Дата:   24-06-26 13:42

Разказвай ... това си е история! ... Само като се сетя с какви стъкла смениха почти целия подлез на НДК след бомбата 96г. Нямаше откъде да се намерят толкова големи като оригиналните, да не говорим за цвят и качество ...

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-06-26 14:15

Много приятна тема!
Аз съм аудиоманиак и меломан от много години. Оформил съм си една много прилична аудиосистема и ще се опитам да не барам нищо повече.
Фонотеката ми е на хард дискове в NAS Synology. Имам и няколкостотин плочи и още толкова аудио CD и SACD дискове, на честно казано, доста рядко посягам към тях.
След NAS сървъра имам два стримъра/транспорта - Lumin U2 Mini и Eversolo DMP A6 Master Edition. Луминът е доста по-добър от Еверсолото. Еверсолото го държа заради това, че има две предимства пред Лумина:
1. Чете директно пиратски SACD ISO образи (мързи ме да ги конвертирам в DSD).
2. Еверсолото "разбира" и възпроизвежда стрийма от Apple Music, при това и HiRes файлове.
Използвам и два DAC-а:
1. R2R ДАК с матрица от точни резистори - Denafrips Venus II
2. Професионален Сигма Делта ЦАП/АЦП от RME - RME ADI-2 Pro FS R BE на базата на два ДАК чипа AKM4493, който има и много приличен вграден слушалков усилвател с отделен ДАК на базата на АКМ4493.
Усилване: така се получи, че от няколко годшни имам два усилвателя. Интегриран транзисторен усилвател клас А 2х30 вата при 8 ома с вграден релеен резисторен атенюатор от словашката фирма Canor - Canor AI 1.20 и система от Naim - предусилвател/стримър/транспорт Naim NAC-N 272 и крайно стъпало клас B Naim NAP 250 DR 2 х80 вата при 8 ома.
Преди години ми изпадна и един лампов предусилвател PrimaLuna Prologue 3 и от време на време го включвам за по-голям разкош, когато зажаднея за "топъл" лампов звук.
Тъй като усилвателят клас А пече много яко, го използвам като зимно усилване, а през лятото съм на Naim.
И озвучителни тела - Klipsch Heritage Forte III. Сравнително големи сандъци с високочестотни и средночестотни говорители в хорни, а нискочестотните са с диафрагма 12 инча. Освен това отзад имат пасивен радиатор - 15 инчова диафрагма без намотка и магнит.
Колоните са с много висока чувствителност - 99 db и продължителна мощност 100 вата, така че "скромните" по мощност крайни стъпала са им предостатъчни.
За слушалки използвам едни планарни отворени Hifiman Ananda. Всъщност преампът на Naim има вграден и слушалков транзисторен усилвател клас А, който никак не е зле.

Публикацията е редактирана (24-06-26 14:24)

Дата:   24-06-26 14:30

Преди повече от 30 години съвсем случайно имах възможност да видя голяма част от "недостъпните" помещения на НДК по време на някакво мероприятие на ЕБРР. Вече беше занемарено и мръсно, но това е въпрос на поддръжка и може да се коригира.

Въпреки кусурите и това, че не става за всякакви цели (напр. концерти класическа музика), НДК е уникално и изключително ценно съоръжение. Не Людмила, а стотици техници, архитекти, строители са го създали с мерак. "Пластиката-завеса „Слънце“, дело на художника Димо Заимов", също е вного красив елемент, плюс много други декорации в първоначалния вид на обекта.

В България и в София в частност по принцип няма достатъчно публика за класическа музика, така че този кусур на НДК е маловажен. Но поне една от използваните по-малки сцени можеше да се оборудва с перманентен дървен под, подходящ за камерна музика като допълнение към някакви други културни мероприятия.

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-06-26 14:45

Според скромните ми наблюдения за капацитета на зала България има предостатъчно публика за класическа музика, стига програмата за конкретен концерт да не е предимно от някакви "нови" композитори с неслушаема музика.
Примерно моите интереси са предимно в диапазона от барока до импресионистите.
И определени композитори от 20-ти век. Примерно Оторино Респиги, Ейтор Вила-Лобос, Астор Пиацола, Бенджамин Бритън и т.н.
Трудно бих се прежалил да отида да слушам нещо от Кшищоф Пендерецки примерно. И Стравински не ми е чак толкова любим композитор.

Публикацията е редактирана (24-06-26 15:00)

Дата:   24-06-26 17:40

nyamago:

"В залата (и след това)умрях от срам. Прашна и порутена зала и фоайета, култура на слушане като на селски футболен мач."

Къде ли по света вече не е така?

На входа на Голямата зала в Залцбург съм прескачал просяци, които австрийските полицаи не смееха да изгонят. След представленията в италианските оперни театри не можеш да се отървеш от изключително досадни и нахални "продавачи на цветя", вдясно от входа на Театро Сан Карло в красивия Неапол са се настанили постоянно бездомници, по пътя към Барбикан в Лондон ти досаждат наркомани, които "помагат" да се ориентираш към залата, в Париж Даниел Гати прекъсна концерт заради шум в залата, миналата година в опетара в многомилионния Рим гледахме чудесна чешка продукция на Jenufa в почти празна зала ...

Все пак НДК не е частен 5-звезден хотел, а е огромен обществен културен център, който много трудно може да се поддържа. Не знам дали има други подобни съоръжения в Европа, а ние сме само 6-7 милиона българи, които трябва да го поддържаме с данъците си.

Публикацията е редактирана (24-06-26 17:54)

Дата:   24-06-26 22:22

Викаш, да го сравним със земята, един паркинг да направим и ще си оправим държавата, как не се бях сетил, че НДКто ни влачи надолу [smilie24]

Дата:   27-06-26 22:53

mihajlov2 Hifiman Ananda са ми любимите слушалки. Уникален звук за нещата, които слушам! избирал съм ги измежду много...

Дата:   28-06-26 00:13

Андрю Шепс за аналоговия срещу цифровия звук, как да „чуваме“ звука при миксиране и разни други митове.

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »