Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Hi-Fi звук
Автор: Vinsent   
Дата:   07-06-26 13:39

Понеже във филмите/клиповете звукът е важен фактор, иска ми се да си припомним развитието на този сектор във времето.

Който се е занимавал с това, ще бъде интересно да сподели.

Hi-Fi произлиза от High Fidelity - висока вярност. По-късно той доби името Hi-End,демек, най-доброто в звука.

Хайде да си поговорим за това, с тези които са са имали отношение към него.

Отговори на това съобщение
 Re: Hi-Fi звук
Автор: asahi   
Дата:   07-06-26 14:17

Ей тук Гунтарс много точно е разчепкал тематиката и е жестоко прав.

Автор: nyamago   
Дата:   07-06-26 14:25

Има два начина да се оценява звук:

1. Като се четат, грамотно и образовано,спецификациите на използваната техника и документираните резултати от лабораторни тестове.

2. Като се слуша, със собствените уши, но с вързани очи (слепи тестове). Може и за един отделен продукт, може и А-Б слепи сравнения.

Резултатите от (1) и (2) рядко съвпадат [smilie5]

Дата:   07-06-26 14:33

Слепият тест за аудиофила е нещо срамно. Без очи става глух. След като види резултата мълчи и гледа настрани. Провеждал съм такъв с 6 участника, при пълна прозрачност на методиката и обработката на резултатите.

Дата:   07-06-26 14:38

^ [smilie6]

И забравих за най-важната позиция в подробните спецификации: там има мощности (поне 3 вида), честотни характеристики (мерени по поне 3 начина), динамики, изкривявания (те пък колко вида са икак са мерени - леле мале!)... Но за истинския аудиофил най-важният параметър,който решава всичко е...

ЦЕНАТА!

[smilie25]

Автор: gore   
Дата:   07-06-26 15:46

За вкус и в цветовата гама,
Ша знаете - другари няма.

Един познат озвучава филмите на Чарли Чаплин само с лампови усилватели и хорни. :)

Автор: Батко   
Дата:   07-06-26 16:05

Простете, че поствам тези сравнения, но не можах да се сдържа:

SONY е най-доброто! [smilie25]

SONY vs Nikon

SONY vs Canon

Дата:   07-06-26 19:59

По тези въпроси сме спорили с асахи доста. Понеже имах дълго събирана система от аудиокомпоненти, инсталирани в конкретна среда. Стаята беше обработвена акустично. Всички ъгли бяха закръглени. По стените налепен корк за поглъщане на отраженията. И т.н. и т.н. взети мерки за подобряване на акустиката. Имаше звучене Hi-End. После дълъг подбор на колони. Едни, втори, н-ти... Кабели, интерконектори и колонните. Други въздействия Мпинго дискове сложени на определени места.
Интересен беше момента на купуване на колоните. Един приятел беше купил Tanoi колони. Чета по списанията, все добри отзиви за тях. Той ги обявява за продажба. Нови струваха 8000 DM. Отивам да ги слушам у тях, парите са ми в джоба. Нося диск за тестване. Слушам, слушам не ми харесват, отказвам се от покупката. След време искам да ги слушам у дома, съгласява се. Увиваме ги в одеала, нали пиано лак и ги нося в къщи. Цяла нощ ги разнасям на дългата страна, на късата, разстоянието от ъглите - не ми херисват и ги връщам. Всъщност какво беше характерно за този момент. Той и аз имахме най-високия клас усилватели Micubishi. С изкривявания там някъде след 6-тата нула, абе все едно и измервателен уред.
След време купува усилвател Hiraga Klas A. Жан Хирага е японец, работещ във Франция и произвеждашт малки серии елитни усилватели. Питам колегата, може ли да чуя неговите колони с моя усилвател. Нося го там, включваме го. Слушам точно 10 секунди и казвам, купува колоните. Ще чуе и няма да ми ги даде. Минха година, приятеля ме пита, мога ли да дойда да чуя музиката при теб? Идва, носи си дискове за проба. Заявява, ако имах този усилвател, никагя наямаше да си продам колоните...

Е, такива времена бяха Hi-End домогванията. Ама за тях с Асахи не можем да се разберем. [smile]

Публикацията е редактирана (07-06-26 20:24)

Дата:   07-06-26 20:45

За слушането има и един друг (не най-радостен) момент:

След всичкитте години набиране на познания и опит... уши не ни останаха да чуваме разликата [smilie2]

Автор: ZENON   
Дата:   07-06-26 21:10

Слушането е като виждането.
Някой чува микроскопични разлики в звука, както и микроскопични разлики в картинката, друг - не.
Всичко е супер субективно на практика.
Аз примерно не понасям фабричен звук от ДАК. Само след дълъг процес на модифициране, мога да слушам с кеф.
Може би съм деформиран от плочите и ролките навремето, знам ли.
Отделно, събирането/правенето на една система, ведно с окабеляването е адски шибана работа. Много променливи с всеки един компонент, помещение и т.н.
И на финала оглушаваш с годините... :D

Дата:   07-06-26 23:11

Смешен спомен от онова време.
В Чехския културен център на Раковска, срещу Кристал ще пускат комплект плочи 9-те бетовенови симфонии. Дебна ги от месеци, най-накрая идват. От сутринта съм цъфнал в градинката на Кристал, чакам да отворят центъра. Минава милиционер, вижда ме, не му харесва дългата ми коса. Хваща ме и ме отвежда отсреща в бръснарницата, нарежда да ме подстрижат. След час влизам в центъра, ухая на бръснарски одеколон. Продавачките се усмихват. После се оказа, че това е най-слабия бетованов диригент, ама преди това, радостта голяма. [smile]

Автор: lamerko   
Дата:   08-06-26 10:15

Като бях хлапе, радвахме се на каквото има. Имаше дебилни грамофони без калибрация на натиска и драскащи плочите, имаше и касетофони и записи, получени от незнаен брой презаписи. Е, имаше и радио точка :)
Та като дойде демокрацията, дойдоха и джаджите, които германците оставяха на тротоарите като вехтории. Тогава видях една изгъзица - Sony Super Metal Master. Симпатична касетка, в метална външна кутия и керамичен корпус. Беше супер тежка и имаше някакви митове, че лентата била "метална". Е, не беше [smilie18] Сега пуснах търсене из търговете... ами истерията продължава с пълна лудост [smilie18]

https://shumen.org/upload/ssmm.jpg

Дата:   08-06-26 13:28

> "...имаше някакви митове, че лентата била "метална". Е, не беше..."

Самата лента не (винаги е полимерна, най-често полиестер), но наистина имаше метални касети, където покритието беше от чисти метални прашинки (вместо употребяваните окиси - железни, хромови и кобалтови).

Беше тясна ниша - 'мераклийска' лента за търсачите на най-високо качество. Не всеки дек можеше правилно да записва на нея (искаше съвсем други магнитни параметри) за да извлече това желано качество. Но лентата 'работеше' във всеки касетофон и нерядко я купуваха лаици, когато изпадне, и я ползваха във всякакви 'щайгофони', вярвайки, че чуват 'супер звук' [smilie25]

Понеже и като нова си беше по-скъпа (производствена себестойност плюс малки тиражи), сега не се учудвам как колекционерите дават луди пари за оцелели екземпляри. Особено при днещното 'възраждане' на касетите - не е нужно да разбираш нещо, за да си купиш метални касети, винил или фото-лента и да се приобщиш към 'разбирачите'[beer]

Автор: estate   
Дата:   08-06-26 13:59

Очи и уши различни ,тема с неясен край.Дъвкано по аудио и фото форуми хиляди пъти.Имам познати аудио маниаци и за мен те са с изкривен слух. Аналогичен случай и във Фотофорум.

Автор: dephil   
Дата:   08-06-26 16:22

А какво точно обсъждаме?
Hi-Fi е едно за "филмите/клиповете" и съвсем друго за слушане на музика.

Самото "аудиофилско слушане" също е много различно приключение, според това, дали любимият източник е винил, магнетофон, CD, SACD, че даже и касети.

Иначе - съгласен съм с Асахи на 100% [smilie24]

Както съм съгласен и с видеото.
Ето едно АИ-обобщение, с малки мои редакции - за тези, на които руският не им е сила, или не са имали времето за целия клип:

Оценка на продукта и сегментация на пазара
* Пазарът на High-End аудио обслужва потребители, които търсят максимално качество на звука и са готови да платят значителна премия за него.
* Hi-Fi сегментът се стреми да предложи добро качество на по-достъпна цена.

High-End Audio срещу Hi-Fi
* High-End и Hi-Fi често се представят като противоположни категории, но всъщност са различни пазарни ниши.
* High-End е насочен към постигане на възможно най-доброто възпроизвеждане на звук, независимо от цената или сложността.
* Типични характеристики на High-End продуктите са:
- ръчна изработка;
- редки или скъпи материали;
- внимателно подбрани и оптимизирани компоненти;
- ограничени серии.

Икономическа ефективност и човешко възприятие
* И в аудиото важи принципът на Парето:
- около 20% от разходите осигуряват 80–90% от крайния резултат;
- последните 10% подобрение в качеството изискват многократно по-големи инвестиции.
* За 99% от хората - няма никакъв смисъл от "инвестиране" в High-End Audio. Човешкият слух има ограничения и само единици могат да различат определени нива на качество. А за съжаление - и при тези избрани единици слухът се влошава с напредването на възрастта.
* Затова както обективните измервания, така и субективното слушане имат значение при оценката на аудио техника.

Маркетинг и брандинг при High-End аудио
* Производителите използват различни маркетингови техники:
- разказване на истории около продукта;
- демонстрации;
- лимитирани серии;
- създаване на усещане за ексклузивност.
* Големи компании като Panasonic и Pioneer създават отделни High-End продуктови линии за аудитория, готова да плаща значително повече за качество и престиж.

Предизвикателства пред индустрията
* Напредъкът в електрониката затруднява разграничаването между скъпа High-End техника и много по-достъпни продукти.
* Продажбата на High-End аудио е сложен бизнес модел, включващ:
- дилърска мрежа;
- обучение на клиентите;
- маркетинг;
- следпродажбено обслужване.
* Всички тези елементи допълнително увеличават крайната цена (в пъти).

Пазарни тенденции и технологични промени
* Пазарът постепенно се измества към:
- по-компактни системи;
- активни тонколони;
- безжични решения;
- интелигентни устройства.
* Продажбите на големи и сложни аудио системи намаляват.
* Индустрията е под натиск от:
- икономическа нестабилност;
- геополитически конфликти;
- променящи се потребителски навици.
* Компаниите са принудени да инвестират в нови (често - с още по-имагинерна добавена стойност) технологии, за да останат конкурентоспособни.
* Все по-достъпни стават компоненти, които преди са били характерни само за скъпия клас:
- висококачествени цифрово-аналогови преобразуватели (DAC);
- високоефективни Class-D усилватели;
- модерни захранвания;
- прецизни измервателни технологии.
* В резултат разликата между много добър бюджетен продукт и скъп High-End продукт бързо се свива.

Съотношение цена–качество
* Основната цел за повечето потребители е да постигнат около 90% от възможното качество на звука с минимална инвестиция.
* В миналото Hi-Fi техниката е имала сравнително ясно ценово позициониране.
* Често качеството на усилвателите се е свързвало с:
- теглото им;
- размера на трансформаторите;
- охлаждащите радиатори;
- използваните компоненти.
* Все по-достъпни стават компоненти, които преди са били характерни само за скъпия клас:
- висококачествени цифрово-аналогови преобразуватели (DAC);
- високоефективни Class-D усилватели;
- модерни захранвания;
- прецизни измервателни технологии.
* Появата на достъпни висококачествени усилватели, като AiysPower, който предлага впечатляващи параметри:
- до 600 W на канал;
- много ниско ниво на шум;
- автоматично включване при наличие на сигнал;
- съвременна електроника.
* Ниската цена се дължи основно на:
- директни продажби;
- липса на посредници;
- по-ниски маркетингови разходи.
* В резултат разликата между много добър бюджетен продукт и скъп High-End продукт постепенно се свива.
* Подобни производители променят пазара и поставят под въпрос традиционните ценови премии на High-End брандовете, а и оцеляването им в по-дългосрочен план.

Основният извод
Авторът защитава тезата, че през 2026 г. потребителят може да получи около 90–95% от максимално възможното качество на звука за едва 10–20% от цената на традиционна High-End система.
Технологичният напредък и директните продажби все повече подкопават класическия модел на скъпото High-End аудио, което разчита все по-малко на технически предимства и все повече на (неуловимите за ухото) престиж, ексклузивност и гонене на имагинерното съвършенство.

Публикацията е редактирана (08-06-26 16:32)

Дата:   08-06-26 17:03

Признат грях: и аз на младини малко залитах към 'хай-физъм' (тогава понятието беше по-близо до днешния 'хай-енд' - низползван навремето термин). Постепенно загубих интерес, точно когато вече можех да си го позволя. Осъзнах, че и преди това, и оттогава насам винаги съм предпочитал
да слушам музиката, а не апаратурата...

Дата:   08-06-26 17:26

Събирахме се Хафисти, у този, у онзи..., да слушаме как звучи уредбата му.
Понякога, в очакване на концерт в Зала България, предварително слушахме същата музика у дома от грамофонна плоча. След това отивахме на концерта да преценим разликите.
Веднъж един в Зала България заяви, липсват ми ниските... [smilie18]
Обаятелни, но и смешни времена бяха. Сега имам някаква уредба - домашно кино, клас Д, Филипс и също опитвам да се кефя на звука, ама няма го онзи ентусиазъм. [beer] [beer] [beer]
А да не говорим за слуха. [smilie5]

Да разкажа един случай от практиката. Поради някаква настинка едното ухо ми заглъхна. Отидох в Исул на лекар. Погледна ме, каза ще го оправим, но мини първо тест на аудиограмите. Отивам там, някаква преподавателка със студентите ме пита, може ли да ви разпитат студентите, съгласявам се. Пита ме едно момиче, как усещате загубата на слух, високи ли, ниски ли? Отговарям в целия звуков диапазон. Тя продължава: а, колко усещате загубата на слух. Отговарям: 9 децибела. Преподавателката се обръща рязко, как 9 децибела, кой ви каза. Отговарям: аз съм специалист по тези работи. От аудиограмите на двете уши се указва, че болното ухо недочува за всяка честота между 8 и 10 децибела..[smile] Още си я пазя тази аудиограма.

Автор: burnmaster   
Дата:   08-06-26 17:35

Добре де, цяла тема лакърдии и празни приказки, и никой не си показа хайфизъма.

Автор: teototi   
Дата:   08-06-26 21:20

Дека,който беше моя мечта и остана в миналото.. Sony TC-K 777 [smitten] Третият ,който записва на клипа. https://youtu.be/t8o5vAfjRxc?si=z05umgnFgCCVRe9d

Автор: Zlatkoo   
Дата:   08-06-26 21:40

Ами ето я моята система. Далеч съм от хай енд, но пък ми доставя удоволствие. А и самото събиране подобряване е чато от хобито, кефа.

https://penkiller.com/index.php/topic,2799.0.html

Иначе съм ходил няколко пъти на хайенд експо в Грандхотел София се провеждаше преди години. Ми интересно беше.

Дата:   08-06-26 23:23

Много декове смених, вкл. Nakamichi Dragon, този

https://i.ebayimg.com/images/g/CPAAAeSwfDRp0S1Z/s-l1600.jpg

но най-добре свиреше този, купих го от Кореком - Hitachi D3300M

http://hifideck.com/gallery/D-3300M%20HITACHI-ts1728938526.jpg

той тестваше лентата преди запис на три честоти - 1000, 8000 и 15000 Hz, свиреше фантастично. Всъщност за лошото свирене не е причина лошата честотна характеристика, а детонациите. Хитачито имаше рекордно ниски детонации.

Дата:   08-06-26 23:38

dephil [smilie24]

AiysPower e IcePower. Гунтарс твърди, че IcePower е бандит, който краде клиентите на хай-енда. Освен че го твърди го и доказва.

Щастливи са тези, които са си събрали някаква аудиосистема, харесват си я и са си седнали на д-то, поне на тази тема.
Най-зле са тези, които вярват на слуха си и търсят... всъщност не знаят какво търсят. Много пъти са минавали покрай него и не са го забелязвали. Но, както обичам да казвам, други ходят за риба. Всеки си шета на акъла.

Дата:   09-06-26 09:43

Това беше СД плейара ми - SONY CDP XA7ES
Струваше 4500 DM, но сега гледам в eBay още държат цени около $1000.

https://i.ebayimg.com/images/g/BcUAAeSwDXtpvS5w/s-l1600.jpg

Свиреше фантастично, като добра грамофонна плоча. Доколкото си спомням тежеше 17 кг.

А ето грамофона ми: Transcriptor Mitchell Hidraulic Reference

https://i.ebayimg.com/images/g/FcEAAOSwx5le8veb/s-l1600.jpg

Публикацията е редактирана (09-06-26 12:13)

Автор: DundyTheCroc   
Дата:   09-06-26 11:46

Един проект, който сме подхванали в момента със сина, все пак всеки начинаещ радиолюбител като него трябва да сглоби поне един усилвател. Ползваме китайски кит с леки доработки и подбор на транзисторите, охлаждане и крепежи от стар UPS, трафа от стар сграден усилвател, допълнително модули, които правим сами. Резултата scrap Hi-Fi, което звучи уникално, тепърва ще правим кутията с части от стара промишлена електроника.

https://i.imgur.com/cJmk9dR.jpeg

https://i.imgur.com/1Z0jQI5.jpeg

Публикацията е редактирана (09-06-26 11:52)

Автор: gore   
Дата:   09-06-26 11:56

Аз разкарах всички тежести и сандъци и се радвам на това:

https://i.postimg.cc/csL8Vdn0/20260609-104824.jpg

Не съм ги изхвърлил сандъците де, консервирани са в мазата.[smilie25]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »