Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Кой фотоапарат е струвал 40 лв едно време?
Автор: fotocolor   
Дата:   08-06-26 14:55

Смяна 8М -15лв
Зенит ЕМ+Хелиос 44М-180лв
Киев 4М-149лв
Сокол 2-120лв
Байрета 30лв
Байрета електроник 70лв
Практика МТЛ 400-440лв
Практика В-550лв
Canonet 28-480лв
Canonet 17 GIII-650лв
като 1долар беше 0.89лв/1987год/

Отговори на това съобщение
Автор: ddantgwyn   
Дата:   08-06-26 15:23

asahi написа:

> Не ме притеснява, споко. Просто моите наблюдения не корелират с твоите преживявания.

Остава да споделиш, ако искаш, откъде са твоите наблюдения. Моите са от бранша на черната металургия.

И за протокола ще напомня, че твърдението, което оспорвам беше „че в края на соца заплата 300-400 лева са получавали само агентите“. Ами не са били само агентите.

Автор: geod   
Дата:   08-06-26 15:27

като 1долар беше 0.89лв/1987год/

Това обаче е официалния курс на долара по БНБ. Кой, кога и колко долара можеше да си купи по този курс е съвсем друга тема....Иначе курса на черно беше от 3лв ,че и нагоре вече по това време

Автор: ecobo   
Дата:   08-06-26 22:03

написа:

> като 1долар беше 0.89лв/1987год/
>
> Това обаче е официалния курс на
> долара по БНБ. Кой, кога и колко
> долара можеше да си купи по този
> курс е съвсем друга тема....Иначе
> курса на черно беше от 3лв ,че и
> нагоре вече по това време
>

3 лева за долар - много, ама много трудна работа. От 4 нагоре, масово ~5 лева вървеше един долар по онова време, един евтин касетофон от 100-120 долара в Кореком излизаше ~500 лева български пари.

Автор: dreamer   
Дата:   09-06-26 12:49

Вилия

Автор: comorex   
Дата:   09-06-26 14:28

Купих си Зенит 11 за 160 лева през 1984-та. Още работи. Имаше един магазин на главната в Пловдив, преди Джумаята вдясно.

Публикацията е редактирана (10-06-26 22:33)

Автор: asahi   
Дата:   09-06-26 17:00

"Автор: dreamer
Дата: 09-06-26 12:49

Вилия"

Възможно е, но бяха много редки. Даже не си спомням да съм срещал такъв в магазин.

Автор: quazimodo   
Дата:   09-06-26 19:08

asahi написа:

> Не ме притеснява, споко. Просто
> моите наблюдения не корелират с
> твоите преживявания.

Значи си наблюдавал с широко затворени очи, барабар с Джъмбо [smilie5] . През 87-88, като жичкаджия с висок разряд в поддръжката на плетачен цех от трикотажен завод - 320лв за редовна смяна. С работа на 3 смени - 400. Ако имаше зор за издаване на поръчка за Бундесвера, колкото и невероятно да звучи шиехме анцузи за немската армия, стигаше до 480 с работа на 4 смени. Баща ми като инженер-конструктор взимаше по-малко, но пак над 300 лева. Отделно имаше безплатна храна за смените [smilie18]

Дата:   09-06-26 20:50

Това е периодът, в който бях студент и съм гледал с едно око на трудовия пазар. Намираха се чат-пат такива екзотично платени позиции, но средното ниво беше надолу. Тенденцията беше, че такива предприятия ставаха все по-малко и пазарът на труда се свиваше. По това време беше Лукановата зима. В моя регион високи заплати се взимаха в производства с голям риск или нездравословни условия на труд.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   09-06-26 22:28

asahi написа:

> Това е периодът, в който бях студент и съм гледал с едно око на трудовия пазар. Намираха се чат-пат такива
> екзотично платени позиции, но средното ниво беше надолу. Тенденцията беше, че такива предприятия ставаха все по-
> малко и пазарът на труда се свиваше. По това време беше Лукановата зима. В моя регион
> високи заплати се взимаха в производства с голям риск или нездравословни условия на труд.

Лукановата зима беше през зимата на 1990. От 1-ви февруари 1991-ва година, правителството на Димитър Попов освободи цените и магазините като по чудо се понапълниха. Това помниш ли го?

Да напомня пак какво беше твърдението на Джъмбо – „в края на соца заплати 300-400 само агентите получаваха...“.

Не ми повярва на мен, а след като и друг човек ти казва, че казаното от Джъмбо не е вярно, взе да променяш тезата си.

Както и да е, аз стоя зад думите си, мога и фишове от заплатата си да потърся на тавана.

Дата:   10-06-26 01:29

Прегледах писаното назад. Не намирам някакъв упрек към теб или повод за съмнения. И, право да ви кажа, не знам какви заплати са взимали агентите. В минодобива, металургията, енергетиката и тежката химия взимаха по-високи заплати.

Автор: nislon   
Дата:   10-06-26 05:09

Носеха се легенди, че най-много взимат шофьорите на боклукчийски коли.

Пътуващите - по море и с Тексим-и са друга тема.

Автор: Lokosf   
Дата:   10-06-26 05:45

само малко уточенение да направя

зенит 12хр идвах до софия да го купя от някакъв подлез беше 220лв

фотоапарат вилия имаше два модела авто и ръчен, цената на автоматичния не я знам , но на ръчния защото си го купих беше 30лв
п.с. не знам как снима вилията защото се направих на майстор и човърках обектива и омазах всичко
ръчната вилия според мен е ниво със смяна символ

в последствие се явиха моделите на скина и подобни където всичко беше автоматично ти само щракаш цените им бяха всякакви за каквито се сетите, народа масово ги купуваше

Автор: Джъмбо   
Дата:   10-06-26 10:44

намери ли се двама на добри заплати по соца и си гледат от тяхната камбанария... майка ми и баща ми работеха в научна лаборатория по металокерамика и по фиш заплатите им бяха около 220-240 и двамата вишисти и двамата с поне 15 години стаж... това в София... това са суровите факти, а да не бяха партийни членове, за разлика от шефа им, който пътуваше повече от зеления чорап в чужбина на "обмен"

Автор: nyamago   
Дата:   10-06-26 14:04

Човека за друго питаше с тая тема [smilie2] но като развихме толкова масивен оф-топик, да добавя и аз:

Заплатите (а и цените) не бяха статични към края на соца (времето,за което говорим). Предните десетилетия всичко беше стандартизирано и заковано, с нищожни подобрения на всеки партиен конгрес.

През 80-те, обаче, започна планирана подготовка на Прехода с въвеждането на всякакви Постановления и Нови Механизми. В заплатите, конкретно, настъпи голяма 'динамика' (разнобой_ - между отрасли и вътре в отраслите, даже вътре в едно и също предприятие). Разлики от 100-200% за същата длъжност и ценз не бяха рядкост.

Съвсем накрая (1987-89) нови разпоредби позволиха стопанските ръководства сами да определят възнагражденията, вместо задължителни таблици, спуснати отгоре. В рамките на планове и бюджети, разбира се, беше напълно възможно инженер под средна възраст да получава 300-400 лева, без надбавки за отрови, радиации и каторжни региони. Знам го от първа ръка ;)

Та нека вярваме повече на онези, които тогава сами са взимали заплати, а не са само чували от родителите си.
[beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   11-06-26 16:50

Хайде и аз да се опитам да върна спомените. Защото фишовете ги пазех до преди 20-тина години, после ги изхвърлих.
Та, 72-ра започнах работа, като млад инженер със 110 лв. заплата.
После, като ръководител група в конструкторски отдел имах заплата 155 лв.
Началника на отдела беше със заплата 180 лв.
После научните степени, тогава наричани научен сътрудник, бяха в две категории, младши старши н.с. Сега разбирам, че това понятие научен сътрудник е отпаднало и остават академичните степени - доцент, професор.
Помня, че като научен струдник имах отпуска 35 дни плюс 12 дни за изобретения внедрени с много голям ефект, та общо 47 дни. Никога не успявах да си ги ползвам, та понякога си взимах отпуска една седмица, да се кача на ведомствената хижа на Витоша за да работя на спокойствие. Ама тогава се родиха идеи, като моята шест годишна разработка в областта на оптимизацията. Имам публикуван собствен метод за оптимизация. Рецензенти ми бяха ректора на МЕИ и още един професор. Приложих го в моята практика и даваше чудесни резултати.
Бяха фантастични времена, ама това не ме прави соцносталгик, а обратното. [smile]

Автор: sonda   
Дата:   18-06-26 15:38

1986- та:

Зенит- 220 лв

Киев 4м -140 лв

Киев 4ам- 160 лв /със светломер/

Смяна 8- 20 лева

Минолти- само в Корекома..

Автор: next_time   
Дата:   19-06-26 00:06

Колко хубаво е било през социализъма. Купиш си зенит за 240лв и му се радваш, а сега ... пуснеш го в базара за 10Е и не може да го продадеш.
И не ти се иска да му заредиш филм, защото филма е по скъп от самия зенит.

Автор: Vinsent   
Дата:   19-06-26 14:59

написа:

> Колко хубаво е било през
> социализъма. Купиш си зенит за 240лв
> и му се радваш, а сега ... пуснеш го в
> базара за 10Е и не може да го
> продадеш.
> И не ти се иска да му заредиш филм,
> защото филма е по скъп от самия
> зенит.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: kes   
Дата:   27-06-26 00:52

Любител 166, мисля, че го купих за 50 лева нов от магазина. Но може да е бил и 40 лева.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »