Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Кой фотоапарат е струвал 40 лв едно време?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   05-06-26 12:36

Тука майка ми си спомни, че някъде в края на социализма, началото на прехода, когато заплатите са били по 300-400 лв, е имало някакъв фотоапарат по магазините, който е струвал 40 лв и за който съм се тръшкал. Аз нямам такъв спомен.
Помня Ломо-то автомат, което исках, но майка ми не одобри, понеже работеше с нестандартни батерии и не можеше да се фокусира нормално. Помня цена 180 лв, но тя е вероятно от 1993 година. Толкова струваше и кинокамера Кварц с касетки супер 8. После изведнъж Ломото стана 680 лв и после изчезна.

Та, може ли някой да си припомни и да каже кой ли ще да е бил тоя фотоапарат за 40 лв в онези години? Някой Зенит? Или е било нещо по-семпло?

Отговори на това съобщение
 Re: Кой фотоапарат е струвал 40 лв едно време?
Автор: ddantgwyn   
Дата:   05-06-26 13:03

Смена 8М?

15 рубли.

Може и да е някой от по-сложните модели, не доколкото си спомням, през 1984 година Зенит някой си модел … струваше трицифрена сума.

Дата:   05-06-26 13:11

Купиха ми Смяна 8М 1993 година, но това беше от руснаците от битака. Възможно е цената от битака да е била непазарна.
Някоя руска сапунерчица, в такъв случай, но то щом Зенитът е бил трицифрена сума, ще да е нещо семпло. Примерно – Агат 18. Ако го е имало.

Автор: Synthy   
Дата:   05-06-26 13:14

Звучи като да е било Смена 8М. Чувал съм, че са ги продавали в магазините като сапуни на стелажа :)

Автор: deerstalker   
Дата:   05-06-26 13:17

Зенита беше около 170 лева.
Смяна 8 около 16 лева.

Дата:   05-06-26 14:00

Сериозно един Зенит е струвал половин заплата???
Това са... 800 евро днешни пари при заплата 1600 евър-грийни.
Чакайте да го осмисля... ЪЪЪ.

Автор: geod   
Дата:   05-06-26 14:26

Смяната беше 14-16лв, Фед 5-95лв.Това беше първият ми "по-сериозен апарат" купен от магазин. Зенитът беше кът . Носиха малко бройки в Бургас и свършваха бързо и под рафта обикновено. Светкавицата Фил-2 с бокса за батерии струваше 45лв. Киев беше 140лв , а зенитът 180лв. Това към 1980-82г. Руснаците на Сънито продаваха същите камери на около половин цена . 40лв някой източно германски Байрет или подобно. Държавното фото в Съни-то снимахме със служебен Киев, ако нямаш собствен по-добър. Практики в Бургас беше невъзможно да се намерят в магазина . Ако успееш да кандардисаш някой германец на Слънчака освен , но за разлика от рашъните , те по-трудно се раделяха с техниката си и струваха цифра.

Автор: ZENON   
Дата:   05-06-26 14:26

Мойта Смяна 8М я зех за 15 кинта (преджобвайки джобовете на наще) от ЦУМ, ама 1982ра некъде...[smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   05-06-26 14:34

Фотоапаратът за 40 лева да не е бил в някой оказион? В началото на прехода, 1990 г., в редовните магазини нямаше никаква стока.

Дата:   05-06-26 14:43

Там е работата, че не помня такава случка, но понеже родът ни е от Габрово, майка ми успешно помни 40 лв за фотоапарат.
Може да е било оказион, може да е било Барета.

Автор: bobyn   
Дата:   05-06-26 15:43

В началото на прехода рЕзко се наводни с китайци през разни арабски "доставчици". Та е доста вероятно да е бил някоя Скина (Skina - не се бъзикам, такава беше марката).

Автор: nyamago   
Дата:   05-06-26 18:43

Байретите, макар да бяха от класа на Смени-те, носеха репутацията на 'германско' (сиреч - по-качествено като механика и оптика)и когато, в малки бройки, се появяваха на нашия пазар, бяха съответно по-скъпи. Към края на соца имаха вече някаква минимална електроника (експонометърче) и цените ставаха трицифрени.

За около 40 лева помня едно друго ГДР-йско 'чудо' с марка Пенти (като малко 'пентаконче', от същата фабрика). Беше много секси - със заоблен 'космически' дизайн, но той говореше по-малко за напреднала техника, повече за детска играчка. Каквато апаратчето си беше - една Смена в секси кутийка. Виждал съм го във фотомагазина до Американското посолство и ми се върти в главата точно такава цена.

Автор: nislon   
Дата:   05-06-26 19:27

Баща ми имаше Киев, който лека-полека му го "приватизирах". Допускам, че цената му е била подобна на посочената в заглавието, защото като качество се водеше, че стои между Смяната и Зенита, казано лаишки и грубо.

Дата:   05-06-26 20:44

Nislon, Киев въобще не беше между Смяна и Зенит, и никога не е бил. Виж на какво е крадено копие от германците - Contax. Както съм писал по горе още 80-ти години беше 140лв , почти толкова беше и в Москва и Ленинград.А късните версии със светломер беше към 160лв.

Дата:   05-06-26 21:20

^ Съгласен, че Киев (както и ФЕД и Зоркий) бяха в друга класа, несравнима със смените. В много отношения дори бяха по-добри от Зенит, въпреки познатите недостатъци на телеметричните камери спрамо огледалните. Защото Зенита беше недодялан, а тези 'Лайки' и 'Контакс-и' бяха не само копия на перфектни камери, но и произведени с трофейно оригинално фабрично оборудване и (отначало, поне) с помощта на немски специалисти-военнопленници.

Така поне гласяха легендите, но фактът беше, че огромна част от професионалните фотографи си изкарваха хляба именно с тия апарати и почти никой - със Зенит. Той беше за любители (като мене[smilie6], но дори аз към края на периода се докопах до Практика).

Публикацията е редактирана (05-06-26 21:21)

Автор: Nikoneff   
Дата:   05-06-26 21:24

Преди четиридесетина години от тогавашните достъпни апарати, "Киев" се водеше, а и си беше топ фотоапарат :)

Дата:   05-06-26 21:49

Да, не бях видял, че по-горе вече е било написано за "Киев" и цената му.

Автор: Lighter   
Дата:   06-06-26 08:12

Зенит 11, през 1984 струваше 180лв. Помня много добре, защото си го купих от магазина до американското посолство. Можах да си го позволя, защото спечелих от тото1 крупната сума от около 220лв. И тогава 180 лв беше не половин, а цяла заплата. Майка ми взимаше точно толкова, като инженер-главен специалист в ДСО "Ремонт на селскостопанска техника". Освен, че бяха безумно скъпи, фотоапаратите се намираха много трудно. А Практика можеше да се намери само с "връзки". Струваше точно 400лв...

Автор: Yog   
Дата:   06-06-26 12:03

@ my.point.of.view, през 80-те, последното десетилетие на комунизма, 180 лева бяха цяла месечна заплата, не половин. Аз още не ходех на работа, но заплатите на баща ми и майка ми (висшисти с добри професии) бяха съответно 210 и 190 лева на месец.

Автор: Kalimas   
Дата:   06-06-26 12:31

По спомен, някъде 1995-1998г., първия ми Зенит с хелиос 44м-4 (още ползвам хелиоса), светломер и светкавица - беше общо 60,00лв. Та може и някой зенит да е.

Автор: teototi   
Дата:   06-06-26 13:15

https://photo-forum.net/i/1996572

Смена 8М [smilie7]

Публикацията е редактирана (06-06-26 13:35)

Автор: Vinsent   
Дата:   06-06-26 13:56

Някъде през 80-те години от магазина на Българска фотография до Американското посолство, си купих една от двете, дошли от Пловдивския панаир, Praktica LLC с електрически обективи, измерваха светлината при отворена бленда, която се затваряше само по време на експонация. Беше с обектив Панколар 50/1,8. Мисля че струваше 300 или 360 лв, - два пъти инженерната ми заплата по онова време. После я дооборудвах с още два обектива - 29 мм и 135 мм. Беше голяма радост! Продадох я тук в базара в края на миналата година. [beer]

Да добавя в спомените. Най-големия недостатък на обективите за Практика беше промасляването на диафрагмата. Тогава се специализирах в ремонта им. Отваряне, щателно измиване на леглото и пластините на диафрагмата с петролейнов етер и обезмаслен памук с последващо сглобяване. Не си спомням броя на такива операции, които се налагаше да правя от време на време. [smile]

Публикацията е редактирана (06-06-26 14:09)

Дата:   06-06-26 15:39

Ето цените на Зенит в последните години на СССР

Дата:   06-06-26 16:51

Характерна особеност на Зенитите беше да късат перфорацията на лентите. [smile]
Нали "сделано"... [smilie18]

Дата:   06-06-26 22:49

Но за чупене на орехи са безотказни!

Автор: quazimodo   
Дата:   07-06-26 09:38

Vinsent написа:

> Характерна особеност на Зенитите
> беше да късат перфорацията на
> лентите. [smile]
> Нали "сделано"... [smilie18]

DDR-ския Пентакон 6 беше с проблеми, ти за Зенит се кахъриш [smilie5]

П.П. Байрете електроник беше 40лв около 84-5 година при цена на Смена-8М от 20лева и стотинки. Това в подземния етаж на магазин "София", където имаше щанд за фотографска техника и фотоматериали. По онова време пешеходният ми маршрут тръгваше от оказиончетата на Веслец, минаваше през последния етаж на ЦУМ, подземния етаж на "София" и финишираше в "Млад техник" преди Лъвов мост.

Публикацията е редактирана (07-06-26 09:45)

Дата:   07-06-26 10:13

Ама как ме състарявате... не съм бил роден в повечето от цитираните години.
Нещо за "зората" на демокрацията се чудя, щото 300 лв асистент в университет по соца не е взимал, та ще е 1990 и нататък до 1993-4 година, примерно.

Но съм потресен колко са били скъпи фотоапаратите. Като всичко, май. То не че сега не е така.
Като знам, че един цветен телевизор е бил 1000 лв на заплата 150 лв... или пералня и тя пак толкова... За пералнята... разбираемо. Обаче... да се редиш на опашка, за припадаш и да правиш схеми за уред, от който тече пропаганда, това не го разбирам.

Един Трабант е бил 3500 лв и при 175 лв заплата това са 20 заплати, което днес при заплата 1500 евъргрийна прави 30 хиляди от новите пари... въъъъъйййй.

Като се зная, че харесвам малки и симпатични, сгъваеми неща от сорта на Минокс 35, Ролей 35... стигам до идеята, че вероятно е било по-скоро някоя Барета или нещо малко и евтино. Може да е било Смяна Символ или оная, лачената, SL.

Зенитите... не ми е ясно защо са им сложили тия метални зъбци, да късат лента. Ако бяха пластмасови, това нямаше да се случва. Никога не са ми били симпатични.

Добре, не се оказа лесна задачата. Мислех си, че вероятно на тази цена има един модел, дето всички знаят кой е. Тогава имаше и такова нещо стоки в магазини да остават с неактуализирани цени за някакъв период от време. И да е било нещо такова. Беше ми чудно за какво съм се тръшкал в годините, за които нямам спомен.

Автор: fotorafi   
Дата:   07-06-26 12:19

През 1987 г. най-високата заплата за фотограф с висше образование /може агроном,филолог и др./ или звание фотограф-художник в Българска фотография беше 210 лв.
Зенит- Е...с индустар..90 лв
Зенит Е ...с Хелиос....110 лв
Киев със свтломер......140 лв
Киев без светломер.....120 лв
ГДР Байрета.........36 лв
Черно-бял ОРВО ролфилм 120...0,60 лв
Цветен ОРВО ролфилм-120 негатив или диапозитив...2 лв
Черно-бял ОРВО лайка 35 мм филм с касета....1,20
Цветен ОРВО лайка негатив или диапозитив ...3 лв
Получавахме филми от склада С ДОКУМЕНТ, предавахме заснети за проявяване във Филмотеката, слагаха ги в специални пликове, всеки филм си носеше номера- година...88-номер на филма и всеки кадър номериран.Например 88-1201- 6 кадър Правиха се контактни копия 6/6 см и се залепваха в картони за папките. Фотографите описваха всеки кадър. Водеха точна счетоводна смета за получените и предадени филми. Имахме право на брак 2%. Липсите всяка година ни удържаха от заплатата

Дата:   07-06-26 13:03

fotorafi, помниш ли бай Владо Димчев, а Юскеселиев? Мария Прокопиева май се казваше секретарката на Българска фотография? А, Божков?

Хайде, да не комплексирам младоците. [smile]

Дата:   07-06-26 14:27

"Автор: my.point.of.view
Дата: 07-06-26 10:13
...
Зенитите... не ми е ясно защо са им сложили тия метални зъбци, да късат лента. Ако бяха пластмасови, това нямаше да се случва. Никога не са ми били симпатични.
..."

Ако зъбните предавки им бяха по-прецизно направени и без такива луфтове щяха да си пренавиват филма безпроблемно. Другата причина за късането на филмите бяха тежките касети. Западните и азиатските филми вървяха по-леко. Изснимал съм стотици филми със Зенит и стигнах до тези изводи. Не бяха симпатични, но им свикваш. Пък и нямаше други достъпни.

Дата:   07-06-26 14:33

Едно нещо ме шокира във всички тези спомени: разнообразието и изобилието на фототехника! Уж помним (или сме чували за) оскъдицата, липсата на стоки по магазините, липсата на избор ('едно и също - за всички') а е имало толкова много марки и модели! Че и немалко специализирани магазини или щандове...

Почвам да разбирам носталгията по соца [smilie18]

Дата:   07-06-26 14:38

Прибързваш с изводите. Изобилие е ако камерата или филма те чакат в магазина. В действителност е наобратно - ти ги чакаш. Купувах материали за университетския фотоклуб, та покрай това успявах да купя и за мен. Иначе кой ще ди даде 3 стека ОРВО 21 дина? А цените ги видя.

Автор: Kalimas   
Дата:   07-06-26 16:38

@nyamago
Тука съм с asahi, беше едно "изобилие".

Зенита към 1996-98 го взех така:

Аз тийнейджър, случайно ме запознаха с човек, дето преди 90г. беше работил в завода за Високоговорители, та той ми каза, че там през 80-те имали зенити за техни хора, да съм ги питал... От там в магазина на завода, добре че покрай други хора, познавах и продавача... та така... не висяха по витрините. Може някъде в София, но в провинцията преди 1990г. даже и зенитите си бяха лукс и с връзки.

Дата:   07-06-26 17:20

Да бе, имаше едни такива бартери между търговски фирми и предприятия. Така в предприятието на нашите се появи записващо видео с тунер Фунай на цена 3000 лв. Купихме едно, гледах го десетина дена, нашите още по-малко, и някакъв изяви желание да го купи за 3600. Веднага му го опаковах.
Друг тип такива придобивки бяха едни ужасни индийски велосипеди с 10 скорости за 300 лева.

Дата:   07-06-26 19:06

nyamago написа:

> Едно нещо ме шокира във всички
> тези спомени: разнообразието и
> изобилието на фототехника! Уж
> помним (или сме чували за)
> оскъдицата, липсата на стоки по
> магазините, липсата на избор ('едно
> и също - за всички') а е имало
> толкова много марки и модели! Че и
> немалко специализирани магазини
> или щандове...
>
> Почвам да разбирам носталгията по
> соца [smilie18]

Няма по-примитивни хора от соцносталгиците. [smilie4]

Дата:   07-06-26 20:35

Надявам се, че всички разбраха усмивката в тоя мой пост. Разбира се не възпявам въпросното 'изобилие', казвам го със сарказъм. Защото и аз съм висял с часове на опащки за нещо дето още не е дошло (и не се знае дали ще дойде). И като писах още по-горе, че накрая на периода се 'докопах' до Практика, няма да разправям как стана и какво ми струваше.

И все пак - без грам носталгия - доста марки се споменаха и доста модели. Не че можеха да се купят когато си поискаш, но ги е имало (някъде, по някое време). И историческото им съществуване създава конфузията с днешния дълъг, объркващ (и доста непълен) списък.
[shtrak]

Дата:   07-06-26 20:40

Повечето от нас са виждали как изглежда зареден щанд или магазин за фотография. Онези от соца никак не се доближаваха до тях. В ГДР и Европа не беше така.

Дата:   07-06-26 21:32

Много благодаря на всички!
Beirette е бил.
То и сега снимам с подобен, като се замисля.

Автор: ecobo   
Дата:   07-06-26 21:54

Март 1987 г. купих от Универмаг-а в Сливен първия си личен фотоапарат - Зенит 11, с обектов Хелиос 44М, цената беше точно 182 лв., още пазя някъде из архивите касовата бележка. По това време заплата на махка ми като учителка с 2 висши образования и една камара специализации беше 140 лева.
Зенитът все още си го пазя и все още работи, или поне работеше последния път като го пробвах, преди десетина години. 1/30 синхронна скорост и 1/500 максимална, това можеше съветското фино машиностроене.
В края на 1988 г. купихме за гимназията един Зенит ТТЛ - оказа се голям боклук, цената не помня точно, май беше 220 лв. Заедно със Зенит-а взехме и една Байретка електроник за 40 лв., прекрасна камерка, много обичах да "щракам" с нея...
Боже, колко отдавна беше всичко това...

Автор: next_time   
Дата:   07-06-26 22:00

Ако искаш мога да ти подаря практика с три обектива.
Мисля че бяха 29, 50,135
Даже с кожен калъф

Автор: msld   
Дата:   07-06-26 22:04

Мисля, че за тези пари можеше да се купи руският телеметричен фотоапарат Сокол 2, снимал съм с такъв през 1978 година...

Автор: kvakioh   
Дата:   08-06-26 02:36

Никакво изобилие не е имало. Щом има все още живи професионалисти пенсионирани и не са виждали апарати, които и досега само от чужбина може да купим, значи е имало брутално ограничение.

Автор: IvoEv   
Дата:   08-06-26 07:49

Иеее! Познат маршрут!

Автор: Джъмбо   
Дата:   08-06-26 09:29

в края на соца заплати 300-400 само агентите получаваха... баща ми като инженер вземаше 240...

Автор: CDman   
Дата:   08-06-26 10:07

И моя първи фотоапарат беше Зенит. Приватизирах го от баща ми и още си го пазя, от носталгия. Снимките с него, макар тотален талаш, са ми много ценни, защото сега и да искам, не мога да ги направя.

Още едно доказателство, че техниката не е от значение. [smile]

Дата:   08-06-26 10:30

Джъмбо написа:

> в края на соца заплати 300-400 само агентите получаваха...

В началото на 1989 г. се върнах на работа след отбиване на редовната военна служба.

Преди да вляза в казармата бях започнал работа със заплата като млад инженер 170 лева и още 40 лева стабилизационни.

Лятото или есента на 1989 г. заплатата ми стана 305 лева като технолог, най-ниската длъжност за млад инженер. След явяване на конкурс и получаване на научна степен „научен сътрудник“, заплатата ми стана 340 лева. Това през май 1990 г. И януари 1991 г., шефът на групата, в която работих ни информира, че е поискал (и получил) увеличение от 100 лева към заплатите ни заради добрата ни работа през годината.

Вече тема за друг разговор е освобождаването на цените от 01.02.1991 г., което направи това увеличение на заплатата ми почти нищожно.

Та толкова за агентите, които терзаят хората вече толкова години.

Защото аз знам за хора, които са изкарвали и повече от Тодор Живков, но надали някои от нас биха работили тяхната работа.

Публикацията е редактирана (08-06-26 10:31)

Дата:   08-06-26 11:57

Това в Кремиковци ли?

Автор: DundyTheCroc   
Дата:   08-06-26 12:48

Бил съм 6ти клас, 1989-1990 година, бяха получили Зенит 12XP, цената беше към 200 лева плюс връзки, добре, че на една съученичка майката работеше в "Търговия на едро" или както там се водеха този тип магазини.

Дата:   08-06-26 13:11

asahi написа:

> Това в Кремиковци ли?

Не точно в комбината, в института по черна металургия.

Ако Кремиковци те притеснява, махни 40-те лева стабилизационни, те бяха заради него. След това, стабилизационни не съм получавал като научен сътрудник.

Ако бях отишъл началник-смяна в комбината, сигурно щях да взимам споменатата от Джъмбо заплата.

Дата:   08-06-26 13:15

Не ме притеснява, споко. Просто моите наблюдения не корелират с твоите преживявания.

Автор: fotocolor   
Дата:   08-06-26 14:55

Смяна 8М -15лв
Зенит ЕМ+Хелиос 44М-180лв
Киев 4М-149лв
Сокол 2-120лв
Байрета 30лв
Байрета електроник 70лв
Практика МТЛ 400-440лв
Практика В-550лв
Canonet 28-480лв
Canonet 17 GIII-650лв
като 1долар беше 0.89лв/1987год/

Дата:   08-06-26 15:23

asahi написа:

> Не ме притеснява, споко. Просто моите наблюдения не корелират с твоите преживявания.

Остава да споделиш, ако искаш, откъде са твоите наблюдения. Моите са от бранша на черната металургия.

И за протокола ще напомня, че твърдението, което оспорвам беше „че в края на соца заплата 300-400 лева са получавали само агентите“. Ами не са били само агентите.

Дата:   08-06-26 15:27

като 1долар беше 0.89лв/1987год/

Това обаче е официалния курс на долара по БНБ. Кой, кога и колко долара можеше да си купи по този курс е съвсем друга тема....Иначе курса на черно беше от 3лв ,че и нагоре вече по това време

Автор: ecobo   
Дата:   08-06-26 22:03

написа:

> като 1долар беше 0.89лв/1987год/
>
> Това обаче е официалния курс на
> долара по БНБ. Кой, кога и колко
> долара можеше да си купи по този
> курс е съвсем друга тема....Иначе
> курса на черно беше от 3лв ,че и
> нагоре вече по това време
>

3 лева за долар - много, ама много трудна работа. От 4 нагоре, масово ~5 лева вървеше един долар по онова време, един евтин касетофон от 100-120 долара в Кореком излизаше ~500 лева български пари.

Автор: dreamer   
Дата:   09-06-26 12:49

Вилия

Автор: comorex   
Дата:   09-06-26 14:28

Купих си Зенит 11 за 160 лева през 1984-та. Още работи. Имаше един магазин на главната в Пловдив, преди Джумаята вдясно.

Публикацията е редактирана (10-06-26 22:33)

Дата:   09-06-26 17:00

"Автор: dreamer
Дата: 09-06-26 12:49

Вилия"

Възможно е, но бяха много редки. Даже не си спомням да съм срещал такъв в магазин.

Автор: quazimodo   
Дата:   09-06-26 19:08

asahi написа:

> Не ме притеснява, споко. Просто
> моите наблюдения не корелират с
> твоите преживявания.

Значи си наблюдавал с широко затворени очи, барабар с Джъмбо [smilie5] . През 87-88, като жичкаджия с висок разряд в поддръжката на плетачен цех от трикотажен завод - 320лв за редовна смяна. С работа на 3 смени - 400. Ако имаше зор за издаване на поръчка за Бундесвера, колкото и невероятно да звучи шиехме анцузи за немската армия, стигаше до 480 с работа на 4 смени. Баща ми като инженер-конструктор взимаше по-малко, но пак над 300 лева. Отделно имаше безплатна храна за смените [smilie18]

Дата:   09-06-26 20:50

Това е периодът, в който бях студент и съм гледал с едно око на трудовия пазар. Намираха се чат-пат такива екзотично платени позиции, но средното ниво беше надолу. Тенденцията беше, че такива предприятия ставаха все по-малко и пазарът на труда се свиваше. По това време беше Лукановата зима. В моя регион високи заплати се взимаха в производства с голям риск или нездравословни условия на труд.

Дата:   09-06-26 22:28

asahi написа:

> Това е периодът, в който бях студент и съм гледал с едно око на трудовия пазар. Намираха се чат-пат такива
> екзотично платени позиции, но средното ниво беше надолу. Тенденцията беше, че такива предприятия ставаха все по-
> малко и пазарът на труда се свиваше. По това време беше Лукановата зима. В моя регион
> високи заплати се взимаха в производства с голям риск или нездравословни условия на труд.

Лукановата зима беше през зимата на 1990. От 1-ви февруари 1991-ва година, правителството на Димитър Попов освободи цените и магазините като по чудо се понапълниха. Това помниш ли го?

Да напомня пак какво беше твърдението на Джъмбо – „в края на соца заплати 300-400 само агентите получаваха...“.

Не ми повярва на мен, а след като и друг човек ти казва, че казаното от Джъмбо не е вярно, взе да променяш тезата си.

Както и да е, аз стоя зад думите си, мога и фишове от заплатата си да потърся на тавана.

Дата:   10-06-26 01:29

Прегледах писаното назад. Не намирам някакъв упрек към теб или повод за съмнения. И, право да ви кажа, не знам какви заплати са взимали агентите. В минодобива, металургията, енергетиката и тежката химия взимаха по-високи заплати.

Дата:   10-06-26 05:09

Носеха се легенди, че най-много взимат шофьорите на боклукчийски коли.

Пътуващите - по море и с Тексим-и са друга тема.

Автор: Lokosf   
Дата:   10-06-26 05:45

само малко уточенение да направя

зенит 12хр идвах до софия да го купя от някакъв подлез беше 220лв

фотоапарат вилия имаше два модела авто и ръчен, цената на автоматичния не я знам , но на ръчния защото си го купих беше 30лв
п.с. не знам как снима вилията защото се направих на майстор и човърках обектива и омазах всичко
ръчната вилия според мен е ниво със смяна символ

в последствие се явиха моделите на скина и подобни където всичко беше автоматично ти само щракаш цените им бяха всякакви за каквито се сетите, народа масово ги купуваше

Автор: Джъмбо   
Дата:   10-06-26 10:44

намери ли се двама на добри заплати по соца и си гледат от тяхната камбанария... майка ми и баща ми работеха в научна лаборатория по металокерамика и по фиш заплатите им бяха около 220-240 и двамата вишисти и двамата с поне 15 години стаж... това в София... това са суровите факти, а да не бяха партийни членове, за разлика от шефа им, който пътуваше повече от зеления чорап в чужбина на "обмен"

Дата:   10-06-26 14:04

Човека за друго питаше с тая тема [smilie2] но като развихме толкова масивен оф-топик, да добавя и аз:

Заплатите (а и цените) не бяха статични към края на соца (времето,за което говорим). Предните десетилетия всичко беше стандартизирано и заковано, с нищожни подобрения на всеки партиен конгрес.

През 80-те, обаче, започна планирана подготовка на Прехода с въвеждането на всякакви Постановления и Нови Механизми. В заплатите, конкретно, настъпи голяма 'динамика' (разнобой_ - между отрасли и вътре в отраслите, даже вътре в едно и също предприятие). Разлики от 100-200% за същата длъжност и ценз не бяха рядкост.

Съвсем накрая (1987-89) нови разпоредби позволиха стопанските ръководства сами да определят възнагражденията, вместо задължителни таблици, спуснати отгоре. В рамките на планове и бюджети, разбира се, беше напълно възможно инженер под средна възраст да получава 300-400 лева, без надбавки за отрови, радиации и каторжни региони. Знам го от първа ръка ;)

Та нека вярваме повече на онези, които тогава сами са взимали заплати, а не са само чували от родителите си.
[beer]

Дата:   11-06-26 16:50

Хайде и аз да се опитам да върна спомените. Защото фишовете ги пазех до преди 20-тина години, после ги изхвърлих.
Та, 72-ра започнах работа, като млад инженер със 110 лв. заплата.
После, като ръководител група в конструкторски отдел имах заплата 155 лв.
Началника на отдела беше със заплата 180 лв.
После научните степени, тогава наричани научен сътрудник, бяха в две категории, младши старши н.с. Сега разбирам, че това понятие научен сътрудник е отпаднало и остават академичните степени - доцент, професор.
Помня, че като научен струдник имах отпуска 35 дни плюс 12 дни за изобретения внедрени с много голям ефект, та общо 47 дни. Никога не успявах да си ги ползвам, та понякога си взимах отпуска една седмица, да се кача на ведомствената хижа на Витоша за да работя на спокойствие. Ама тогава се родиха идеи, като моята шест годишна разработка в областта на оптимизацията. Имам публикуван собствен метод за оптимизация. Рецензенти ми бяха ректора на МЕИ и още един професор. Приложих го в моята практика и даваше чудесни резултати.
Бяха фантастични времена, ама това не ме прави соцносталгик, а обратното. [smile]

Автор: sonda   
Дата:   18-06-26 15:38

1986- та:

Зенит- 220 лв

Киев 4м -140 лв

Киев 4ам- 160 лв /със светломер/

Смяна 8- 20 лева

Минолти- само в Корекома..

Автор: next_time   
Дата:   19-06-26 00:06

Колко хубаво е било през социализъма. Купиш си зенит за 240лв и му се радваш, а сега ... пуснеш го в базара за 10Е и не може да го продадеш.
И не ти се иска да му заредиш филм, защото филма е по скъп от самия зенит.

Дата:   19-06-26 14:59

написа:

> Колко хубаво е било през
> социализъма. Купиш си зенит за 240лв
> и му се радваш, а сега ... пуснеш го в
> базара за 10Е и не може да го
> продадеш.
> И не ти се иска да му заредиш филм,
> защото филма е по скъп от самия
> зенит.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: kes   
Дата:   27-06-26 00:52

Любител 166, мисля, че го купих за 50 лева нов от магазина. Но може да е бил и 40 лева.

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »