Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кой фотоапарат е струвал 40 лв едно време?
Автор: my.point.of.view   
Дата:   05-06-26 12:36

Тука майка ми си спомни, че някъде в края на социализма, началото на прехода, когато заплатите са били по 300-400 лв, е имало някакъв фотоапарат по магазините, който е струвал 40 лв и за който съм се тръшкал. Аз нямам такъв спомен.
Помня Ломо-то автомат, което исках, но майка ми не одобри, понеже работеше с нестандартни батерии и не можеше да се фокусира нормално. Помня цена 180 лв, но тя е вероятно от 1993 година. Толкова струваше и кинокамера Кварц с касетки супер 8. После изведнъж Ломото стана 680 лв и после изчезна.

Та, може ли някой да си припомни и да каже кой ли ще да е бил тоя фотоапарат за 40 лв в онези години? Някой Зенит? Или е било нещо по-семпло?

Отговори на това съобщение
 Re: Кой фотоапарат е струвал 40 лв едно време?
Автор: ddantgwyn   
Дата:   05-06-26 13:03

Смена 8М?

15 рубли.

Може и да е някой от по-сложните модели, не доколкото си спомням, през 1984 година Зенит някой си модел … струваше трицифрена сума.

Дата:   05-06-26 13:11

Купиха ми Смяна 8М 1993 година, но това беше от руснаците от битака. Възможно е цената от битака да е била непазарна.
Някоя руска сапунерчица, в такъв случай, но то щом Зенитът е бил трицифрена сума, ще да е нещо семпло. Примерно – Агат 18. Ако го е имало.

Автор: Synthy   
Дата:   05-06-26 13:14

Звучи като да е било Смена 8М. Чувал съм, че са ги продавали в магазините като сапуни на стелажа :)

Автор: deerstalker   
Дата:   05-06-26 13:17

Зенита беше около 170 лева.
Смяна 8 около 16 лева.

Дата:   05-06-26 14:00

Сериозно един Зенит е струвал половин заплата???
Това са... 800 евро днешни пари при заплата 1600 евър-грийни.
Чакайте да го осмисля... ЪЪЪ.

Автор: geod   
Дата:   05-06-26 14:26

Смяната беше 14-16лв, Фед 5-95лв.Това беше първият ми "по-сериозен апарат" купен от магазин. Зенитът беше кът . Носиха малко бройки в Бургас и свършваха бързо и под рафта обикновено. Светкавицата Фил-2 с бокса за батерии струваше 45лв. Киев беше 140лв , а зенитът 180лв. Това към 1980-82г. Руснаците на Сънито продаваха същите камери на около половин цена . 40лв някой източно германски Байрет или подобно. Държавното фото в Съни-то снимахме със служебен Киев, ако нямаш собствен по-добър. Практики в Бургас беше невъзможно да се намерят в магазина . Ако успееш да кандардисаш някой германец на Слънчака освен , но за разлика от рашъните , те по-трудно се раделяха с техниката си и струваха цифра.

Автор: ZENON   
Дата:   05-06-26 14:26

Мойта Смяна 8М я зех за 15 кинта (преджобвайки джобовете на наще) от ЦУМ, ама 1982ра некъде...[smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   05-06-26 14:34

Фотоапаратът за 40 лева да не е бил в някой оказион? В началото на прехода, 1990 г., в редовните магазини нямаше никаква стока.

Дата:   05-06-26 14:43

Там е работата, че не помня такава случка, но понеже родът ни е от Габрово, майка ми успешно помни 40 лв за фотоапарат.
Може да е било оказион, може да е било Барета.

Автор: bobyn   
Дата:   05-06-26 15:43

В началото на прехода рЕзко се наводни с китайци през разни арабски "доставчици". Та е доста вероятно да е бил някоя Скина (Skina - не се бъзикам, такава беше марката).

Автор: nyamago   
Дата:   05-06-26 18:43

Байретите, макар да бяха от класа на Смени-те, носеха репутацията на 'германско' (сиреч - по-качествено като механика и оптика)и когато, в малки бройки, се появяваха на нашия пазар, бяха съответно по-скъпи. Към края на соца имаха вече някаква минимална електроника (експонометърче) и цените ставаха трицифрени.

За около 40 лева помня едно друго ГДР-йско 'чудо' с марка Пенти (като малко 'пентаконче', от същата фабрика). Беше много секси - със заоблен 'космически' дизайн, но той говореше по-малко за напреднала техника, повече за детска играчка. Каквато апаратчето си беше - една Смена в секси кутийка. Виждал съм го във фотомагазина до Американското посолство и ми се върти в главата точно такава цена.

Автор: nislon   
Дата:   05-06-26 19:27

Баща ми имаше Киев, който лека-полека му го "приватизирах". Допускам, че цената му е била подобна на посочената в заглавието, защото като качество се водеше, че стои между Смяната и Зенита, казано лаишки и грубо.

Автор: geod   
Дата:   05-06-26 20:44

Nislon, Киев въобще не беше между Смяна и Зенит, и никога не е бил. Виж на какво е крадено копие от германците - Contax. Както съм писал по горе още 80-ти години беше 140лв , почти толкова беше и в Москва и Ленинград.А късните версии със светломер беше към 160лв.

Автор: nyamago   
Дата:   05-06-26 21:20

^ Съгласен, че Киев (както и ФЕД и Зоркий) бяха в друга класа, несравнима със смените. В много отношения дори бяха по-добри от Зенит, въпреки познатите недостатъци на телеметричните камери спрамо огледалните. Защото Зенита беше недодялан, а тези 'Лайки' и 'Контакс-и' бяха не само копия на перфектни камери, но и произведени с трофейно оригинално фабрично оборудване и (отначало, поне) с помощта на немски специалисти-военнопленници.

Така поне гласяха легендите, но фактът беше, че огромна част от професионалните фотографи си изкарваха хляба именно с тия апарати и почти никой - със Зенит. Той беше за любители (като мене[smilie6], но дори аз към края на периода се докопах до Практика).

Публикацията е редактирана (05-06-26 21:21)

Автор: Nikoneff   
Дата:   05-06-26 21:24

Преди четиридесетина години от тогавашните достъпни апарати, "Киев" се водеше, а и си беше топ фотоапарат :)

Автор: nislon   
Дата:   05-06-26 21:49

Да, не бях видял, че по-горе вече е било написано за "Киев" и цената му.

Автор: Lighter   
Дата:   06-06-26 08:12

Зенит 11, през 1984 струваше 180лв. Помня много добре, защото си го купих от магазина до американското посолство. Можах да си го позволя, защото спечелих от тото1 крупната сума от около 220лв. И тогава 180 лв беше не половин, а цяла заплата. Майка ми взимаше точно толкова, като инженер-главен специалист в ДСО "Ремонт на селскостопанска техника". Освен, че бяха безумно скъпи, фотоапаратите се намираха много трудно. А Практика можеше да се намери само с "връзки". Струваше точно 400лв...

Автор: Yog   
Дата:   06-06-26 12:03

@ my.point.of.view, през 80-те, последното десетилетие на комунизма, 180 лева бяха цяла месечна заплата, не половин. Аз още не ходех на работа, но заплатите на баща ми и майка ми (висшисти с добри професии) бяха съответно 210 и 190 лева на месец.

Автор: Kalimas   
Дата:   06-06-26 12:31

По спомен, някъде 1995-1998г., първия ми Зенит с хелиос 44м-4 (още ползвам хелиоса), светломер и светкавица - беше общо 60,00лв. Та може и някой зенит да е.

Автор: teototi   
Дата:   06-06-26 13:15

https://photo-forum.net/i/1996572

Смена 8М [smilie7]

Публикацията е редактирана (06-06-26 13:35)

Автор: Vinsent   
Дата:   06-06-26 13:56

Някъде през 80-те години от магазина на Българска фотография до Американското посолство, си купих една от двете, дошли от Пловдивския панаир, Praktica LLC с електрически обективи, измерваха светлината при отворена бленда, която се затваряше само по време на експонация. Беше с обектив Панколар 50/1,8. Мисля че струваше 300 или 360 лв, - два пъти инженерната ми заплата по онова време. После я дооборудвах с още два обектива - 29 мм и 135 мм. Беше голяма радост! Продадох я тук в базара в края на миналата година. [beer]

Да добавя в спомените. Най-големия недостатък на обективите за Практика беше промасляването на диафрагмата. Тогава се специализирах в ремонта им. Отваряне, щателно измиване на леглото и пластините на диафрагмата с петролейнов етер и обезмаслен памук с последващо сглобяване. Не си спомням броя на такива операции, които се налагаше да правя от време на време. [smile]

Публикацията е редактирана (06-06-26 14:09)

Дата:   06-06-26 15:39

Ето цените на Зенит в последните години на СССР

Автор: Vinsent   
Дата:   06-06-26 16:51

Характерна особеност на Зенитите беше да късат перфорацията на лентите. [smile]
Нали "сделано"... [smilie18]

Дата:   06-06-26 22:49

Но за чупене на орехи са безотказни!

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »