Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избирам фотоапарат
Автор: Венцислав86   
Дата:   20-05-26 11:49

Здравейте, захващам се със снимане на сватби, кръщенета и детски тържества. Избирам фотоапарат. Предизвикателството е, че бюджетът ми е ограничен до 600 евро. Знам, че звучи нереалистично, но все пак имам някаква надежда, че ако е втора употреба може да върши работа. Ще съм благодарен ако някой даде съвет или препоръка. Това, което за момента съм избрал е: Sony Alpha 7 II с обектив Sony FE 28-70mm.

Отговори на това съобщение
 Re: Избирам фотоапарат
Автор: seymour_sz   
Дата:   20-05-26 13:19

Супер е! Вземай го и се захващай![beer]

Автор: Synthy   
Дата:   20-05-26 14:24

Точно това се коментира в една група във фейсбук :)
Ти си точно поредният пишман фотограф (без лоши чувства) :) Ако не знаеш каква техника ти трябва, как точно ще снимаш каквото и да било?

Айде, за да не е съвсем хейт: махни това тъпо стъкло и намери някакви 35мм 1.8 и 85мм 1.8. Все тая марката, само да е с АФ.

И си вземи още едно тяло. Как точно смяташ да поемеш ангажимент само с едно тяло на 14 години и да разчиташ 100% на него, че няма да се счупи (а пък и за два обектива ще ти трябват 2 тела, за да можеш да работиш все пак)?! Дори стареца A7 I да добавиш, ще е по-добре от само едно тяло.

Автор: asahi   
Дата:   20-05-26 14:32

"Автор: Венцислав86
Дата: 20-05-26 11:49

Здравейте, захващам се със снимане на сватби, кръщенета и детски тържества."

Браво! Много амбициозно! Избери си този фотоапарат, с който можеш да си свършиш работата. И не забравяй, че всеки гост, родител или роднина с телефон ти е конкурент.

Автор: Belshazzar   
Дата:   20-05-26 15:18

С такъв ултраограничен бюджет е странно, че се ориентираш към фулфрейм безогледална система. Вероятно по-удачно ще е някакъв кроп DSLR със съответния обектив, и двата на старо.

И ако ще се използват с комерсиална цел (т.е. ще се изкарват пари с тях), аз бих поразхлабил бюджета, защото за 600 евро някакъв китайски смартфон с добра камера ще е сериозен конкурент.

Автор: oswald   
Дата:   20-05-26 16:17

Доста смела амбиция!

Автор: ник_п-в   
Дата:   21-05-26 00:31

за този бюджет Никон д7100, Тамрон 17-50, светкавица и др. аксесоари

Автор: CDman   
Дата:   21-05-26 09:28

Снимай с НИКОН-а, който имаш.

Клиентите гледат снимки, не техника.

Като изкараш пари - тогава се замисли за друг фотоапарат.

Успех ! [smilie24]

Автор: ombre   
Дата:   21-05-26 09:45

Ами според мен, това тяло не е ок, но по добре практикувай с някой опитен,иначе ще даваш лоши кадри, особено,ако ги види някой опитен
фотографин. Иначе останалата част от хората като видят черния апарат и смятат,че снимките са професионални, понеже мислят,че и апарата е такъв.

Автор: deerstalker   
Дата:   21-05-26 18:35

Има случай в който идва някой по-заможен роднина, който хабер си няма от фотография но е с техника струваща поне 5000 €. Застане до теб и започне да се прави на голям разбирач коментира, че техниката ти евтина била, любителска. Чуе го човека дето те е наел да снимаш - тогава вече става интересно.
Като пийнат по някоя и друга ракия, почват подмятания, подсвирквания, гледат с друго око и като дойде ред за плащане иди се обяснявай.
По-добре си купи нещо актуално, което ще ти върши работа по-дълго време отколкото да береш срам пред гостите.
Преди години можеше да минеш с техника в рамките 1000$, но сега всички учени станаха, първо те гледат в ръцете.

Публикацията е редактирана (21-05-26 18:45)

Избирам фотоапарат
Дата:   21-05-26 22:44

Благодаря за хейта, съветите и препоръките. Полезни са ми. Спирам се на това, но продължавам да проучвам:

Тяло: Фотоапарат Nikon D750
Обектив: Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f / 4 G ED VR

Намирам ги с обща цена: 730 Евро. (втора употреба).

Малко над сумата е, която бях определил (600 Евро).

Някой ползвал ли е Nikon D750? Доволен ли е бил?

Знам, че съм "пишман фотограф" както описват горе, но не е ли бил всеки такъв, когато е започвал да снима сватби?

Винаги ще има някой с "по скъпа" техника или със скъп телефон. Винаги е имало. Дали пък това трябва да демотивира еди фотограф да снима според неговите възможности? Едва ли.

Може пък да предложа снимки на много по ниски цени, за хора, които не са заможни и са с ограничен бюджет. Има хора, които искат да запазят спомените си от кръщене, детски празник или друго събитие, но не могат да си позволят скъп фотограф.

Автор: deerstalker   
Дата:   21-05-26 23:38

Обектив с бленда 4 няма да ти върши работа в повечето случай.
Да предложиш ниска цена най много без фотоапарат да останеш някоя вечер до като се прибираш, в болница може да те вкарат, от нап някое импровизирано кръщене може да ти организират, но зависи в кой град се спотайваш. До като почнеш да печелиш достатъчно само от фотография ще минат години. Бъди сигурен, че дори и без пари да снимаш, пак ще търсят утвърденото име в жанра, ако ще и гащите от гърба на клиента да смъкват.

Публикацията е редактирана (22-05-26 08:41)

Дата:   22-05-26 00:11

Ниските цени водят до бедност. Еднозначно!

Автор: avv2000   
Дата:   22-05-26 07:54

Според мен за този бюджет оптималното е да вземеш Nikon D610 + Tamron 24-70mm f2.8 Di VC.Както колегата писа обектив с бленда 4 няма да ти помогне много.

Автор: Azz1n0th   
Дата:   22-05-26 14:12

Моите 5 цента, понеже наскоро правих проучване, макар и да са силно технически насочени, и не чак толкова практически. Не съм сватбен фотограф или какъвто и да е фотограф. Снимам за удоволствие. Нямам практиката, но интернет е на следното мнение

Генерално виж необработени снимки в интернет и какво се продава в "Базар".

По-малко мегапиксели на матрицата = по-малко възможности за кропване в пост-обработката без да се скапе качеството. Мисли на какво може да ти се наложи да принтираш и от какво разстояние ще се гледа. Ако си окей да принтираш снимки във форамт на картички, до към 30х20 см (А4) - и 18 мегапиксела ще стигнат.

Друго важно нещо да провериш - годината на производство на сензора и как се справя с обработката на шум, цветопредаването и да сравниш със сензори от предишни години за въпросната марка.

1. За Full-Frame телата
- обективите често ще са една идея по-скъпи.
- Телата също
- Не всички обективи стават за full-frame
- Проверявай съвместимостта на обективите с фулфрейм преди да купуваш (питай някой изкуствен интелект става ли обектив Х за Фотоапарат Y и как ще работи)
- Умножаваш блендата и фокалното разстояние само по 1х (24 мм са 24 мм; 24-120 мм са 24-120 мм; F/1.8 си е F/1.8; F/4 си е F/4)
- По-голям сензор за едни и същи мегапиксели = по-малко шум (евентуално) заради размера на всеки отделен транзистор.

Дори втора ръка

За кроп телата:

- Всеки производител има Crop Factor
-- Canon (1.6x)
-- Nikon (1.5x)
-- Sony (1.5x)
-- Pentax (1.5x)
-- Olympus Micro Four-Thirds (2x)

Това означава - умножаваш милиметрите и апературата по кроп фактора
При кроп фактор 1.5х:
- 50 мм = 75 мм
- 24 мм = 36 мм
- 12 мм = 18 мм
и тн (това понякога може да е удобно със зуум обективи)

Същото важи и за блендите:
Ф/1.8 = 2.7
Ф/4 = 6
Ф/8 = 12

По-малък сензор - повече шум. Евентуално. Зависи от процесора.

Други фактори:

Удобоство:
На мен ми е удобно с Никон заради двете отделни врътки за скорост и апература. И другите може да го имат, ама на това се спрях преди години.

Има фотоапарати с подвижни дисплеи и разни други екстри - въпрос на това какво ти е удобно.

Цветово предаване:
Масово интернет харесва цветовете на Олимпус. Чел съм много добри отзиви за тях

Максимално ISO преди да снимките да станат неизползваеми заради шум (тук е повече ровене)

Помисли и за бъдещи ъпгрейди - съвместимост на обективи, батерии аксесоари и прочие.

Та, толкоз от мен.

Автор: dimo71   
Дата:   24-05-26 07:03

А светкавица няма ли да му трябва?
А резервни батерии?
А карти?
А програма за обработка? Не са от най-ефтините неща. Някои са с абонамент, а и не ги интересува за колко снимаш. Ако ще и да е за без пари.

Идея си нямаш с какво се захващаш.
Браво за ентусиазма!!!

Публикацията е редактирана (24-05-26 15:08)

Автор: IvoEv   
Дата:   24-05-26 09:52

Снимането на сватби, кръщенета и всякакви други събития, лично за мен е освен всичко друго и огромна отговорност. Все пак хората не се женят всяка седмица и искат спомени, а не извинения! Любител съм и въпреки, че имам някакви познания по фотография, да снимам подобно събитие без съответните познания /курс/, без опит /ако трябва, безплатен опит като втори фотограф колкото пъти трябва/, без два прилични фотоапарата с по 2 слота за карти, съответните светли обективи /бокета и тъмни църкви без светкавица/, поне една профи светкавица /да не загрее и да спре на 20тата снимка/, достатъчен брой читави мемори карти, по няколко батерии за фотоапаратите и светкавицата, осветления, софтбоксове, стойки, съответните зарядни и аксесоари, изобщо няма и да ми хрумне да поема отговорност за снимам сватба! За пари не коментирам, за отговорност става дума.
Отделно бърз компютър, платен софтуер и най-вече познаването на работата с него и вероятно още куп неща,за които не се и досещам.

Автор: oswald   
Дата:   24-05-26 21:30

Напълно се съгласявам с IvoEv.[cool]

Дата:   24-05-26 22:46

Много ви благодаря, напълно ме отказахте да снимам. Точно така е! Отговорността е голяма, подготовката е скъпа, знанията винаги са недостатъчни, конкуренцията е безмилостно жестока. Ще снимам на воля, свободно с Любов и за Кефа. Без заплащане и на добороволчески начала. Като хоби, а не като професия. Трябва да има и пишман фотографи, не може всички да са професионалисти.

Дата:   25-05-26 09:06

Ти май под формата на самоирония се опитваш да заобиколиш проблема, вместо да го решиш. Ако твоят лекар (зъболекар, автомеханик, готвач, пожарникар) така подхождаха животът ти щеше да е много нерадостен.

Автор: CDman   
Дата:   25-05-26 12:04

Венци,
Съфорумците са прави, че снимането на такива събития си е голяма отговорност.
Повечето сме минали от там и, вярвай ми, никак не е приятно да стане гаф.

Както казах - снимай си с фотоапарата, който имаш. Можеш да пробваш да снимаш без пари на някое тържество на някой познат или приятел. Ще усетиш какво е да снимаш "на живо". Ще се сблъскаш с проблемите - кадри без фокус, не добро кадриране, "заспали" модели, заставащи между теб и моделите гости и т.н.

Натрупай опит, направи си албум с твои снимки (портфолио), които да показваш на евентуални клиенти и чак тогава може да се замислиш за платени ангажименти.

Не, че проблемите свършват. Ще чуеш изази като "какво толкова, натискаш едно копче", "за тия пари ще се снимам с телефона", "еди кой си взима по-малко", "снимките не ми харесват, върни ми парите" и т.н.

Като цяло, романтичната представа, че като си купиш професионален фотоапарат и клиентите ще дотичат при теб си е химера. Да не говорим, че с тия камерафони всеки си мисли, че е фотограф.

Не те разубеждавам - пробвай, но имай в предвид, че няма да ти е лесно.

Успех ! [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »