Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За колегите,обичащи да снимат в дивото....
Автор: flyfishing   
Дата:   16-05-26 17:27

До сега само родопските мецани бяха "проблемни"....Колеги, имайте си едно наум..

https://dnes.dir.bg/intsidenti/mechka-napadna-i-ubi-mlad-mazh-na-vitosha

Отговори на това съобщение
 Re: За колегите,обичащи да снимат в дивото....
Автор: asahi   
Дата:   16-05-26 18:05

А дали е мечка?

Автор: nislon   
Дата:   16-05-26 21:02

Експертите ще кажат :)

Преди гледах един сериал по National Geographic за един ексцентичен ветиринар доктор Пол.
Веднъж го извикаха да даде експертна оценка за два безстопанствени бика, които правят зулуми из чуждите ферми.
Човека пристигна на оглед. Единия бик беше със счупен крак, но вървеше с другия. Нашия се почеса по врата и започна:

"Първия си личи, че е породист, млад, в силчта си, добре охранен... Ех, жалко, че е със счупен крак, който трудно ще заздравее. Препоръчвам да го изпратите за кланицата, за храна на бедните.
Втория е просто перфектен, нямам забележки, чудесен екземпляр! Абе, и той за кланицата"

Автор: Grimjaur   
Дата:   17-05-26 16:00

asahi написа:

> А дали е мечка?

Аз повече клоня към тезата, че ще се окаже глутница кучета, които напоследък стават все по-сериозен проблем по дивото. Баба Меца, даже и гладна, не е толкова тъпа, че да налита на човек, още повече, че се страхува от нас толкова, колкото и ние от нея. Докато подивелите кучета нямат страх от хората.

Дата:   17-05-26 16:55

За съжаление е потвърдено, че е мечешка атака....От женска с мече, което "оправдава" донякъде агресивността...Бог да го прости човека, оказал се в неподходящото време на грешното място...

Публикацията е редактирана (17-05-26 16:56)

Дата:   17-05-26 18:17

И сега като почне една истерия... Иначе, като се замисля, че бях планирал нощно снимане точно в района на Офелиите... Добре, че времето беше лошо напоследък. Иначе, като казаха отначало, че загиналият имал рана на бедрото/подбедрицата, първата мисъл е за вълк/куче - те ловуват така, мечката събаря с тежестта си...

Автор: sonda   
Дата:   17-05-26 22:06

Пролет, след зимен сън, гладни са, а и мече..Дива природа, това е. Малшанс за човека..Трябва служби и ведомства да са отговорни ..

Автор: ddantgwyn   
Дата:   17-05-26 22:46

Къде са Тома Белев, зеленясалите балкани и останалите пишман-еколози. Обикновените ловджии знаят за това и обикновено правят хранилки за дивите животни - да могат да оцелеят през зимата и пролетта, докато започнат по-лесно да си намират храна.

Явно не са помислили и за мечките - както казва колегата по-горе, след зимен сън, в търсене на храна и с малко мече - инстинктите и са сработили и лош късмет за човека.

Автор: satis_   
Дата:   17-05-26 22:56

Може би тук не е най-подходящото място да попитам, но дали има някой, който би ме взел със себе си, ако ходи да снима сред природата, извън града? Нямам автомобил, пък и ми е трудно да ходя сам където и да(не физически)и това силно ме ограничава, а като цяло много обичам да съм сред природата, дори и без да снимам. Разбира се, предпочитам да снимам :) Живея в София. Ако някой се навие, бихме могли да си разделим парите за гориво.

Автор: seymour_sz   
Дата:   18-05-26 08:17

ddantgwyn написа:

> Къде са Тома Белев, зеленясалите
> балкани и останалите
> пишман-еколози. Обикновените
> ловджии знаят за това и обикновено
> правят хранилки за дивите животни
> - да могат да оцелеят през зимата и
> пролетта, докато започнат по-лесно
> да си намират храна.
>
> Явно не са помислили и за мечките -
> както казва колегата по-горе, след
> зимен сън, в търсене на храна и с
> малко мече - инстинктите и са
> сработили и лош късмет за човека.

Дълбоко се съмнявам, че причината за трагедията е глад - разбира се, съдя само по достъпните данни от медиите. От тях става ясно, че човека не е бил яден, а само убит. Вероятно малшанс да срещне мечка с нейното малко и по някакъв начин да е създал впечатление, че го заплашва... Нормален инстинкт на всяко живо същество е да защити своето дете...

Публикацията е редактирана (18-05-26 08:18)

Дата:   18-05-26 11:42

seymour_sz написа:

> Дълбоко се съмнявам, че причината за трагедията е глад - разбира се, съдя само по достъпните данни от медиите. От тях става ясно,
> че човека не е бил яден, а само убит.
> Вероятно малшанс да срещне мечка с нейното малко и по някакъв начин да е създал впечатление, че го заплашва...
> Нормален инстинкт на всяко живо същество е да защити своето дете...

Не твърдя, че е убит от глад, а че това е една от причините - с малко мече, търси храна и среща човек.

Журналистите споменаха, че бил размахвал пръчка срещу нея и при засилената агресивност заради малкото е станала белята. Наистина е малшанс за него.

Публикацията е редактирана (18-05-26 11:43)

Автор: lamerko   
Дата:   18-05-26 12:07

Мечките са агресивни най-вече, когато имат малки. Понякога мечетата се отделят от майката и при среща с хора - все още нямат инстинктите за самосъхранение. Виждал съм доста безумни клипчета, както разни идиоти виждат мече и тръгват към него. Не бяга, дори може да дойде само. А също така и майката, която няма да е толкова "социална"...

Дата:   19-05-26 21:27

satis_ написа:

> Може би тук не е най-подходящото
> място да попитам, но дали има
> някой, който би ме взел със себе си,
> ако ходи да снима сред природата,
> извън града? Нямам автомобил, пък и
> ми е трудно да ходя сам където и
> да(не физически)и това силно ме
> ограничава, а като цяло много
> обичам да съм сред природата, дори
> и без да снимам. Разбира се,
> предпочитам да снимам :) Живея в
> София. Ако някой се навие, бихме
> могли да си разделим парите за
> гориво.
>

По принцип аз мога, но напоследък ми се случва рядко да скитам извън града. Съвет - около София има буквално стотици места, достъпни с обикновен транспорт - Витоша, Герман, Локорско, Богровските блата, Искърското ждрело(Бов, Лактник и всичко в района).

Автор: Vladimir666   
Дата:   22-05-26 10:33

В близост до мястото на инцидента от години няколко каракачанки и алабай нападат туристи. Много по - вероятно да е нападнат от кучетата, а не от мечка.

Автор: dilomski   
Дата:   24-05-26 11:29

Незнам за пишман-еколози, но знам за пишман-"eкспертно-коментиращи" диванаджии. Същите обожават да дават наклон кой какво да прави.

Автор: ceco   
Дата:   24-05-26 16:05

Vladimir666 написа:

> В близост до мястото на инцидента
> от години няколко каракачанки и
> алабай нападат туристи. Много по -
> вероятно да е нападнат от
> кучетата, а не от мечка.

Подкрепям мнението на Vladimir666 и ще се аргументирам защо!

Мечки на Витоша има, но далеч от този конкретен район, относително урбанизиран и често посещаван. Там няма условия да се засели мечка, още по-малко - мечка с малко (или с малки). Ако все пак това се случи, няма как да остане незабелязано. Мечката е тежко животно, оставя следи в гората и по тях много лесно би могла да бъде проследена и локализирана. Ако беше мечка - до сега отдавна да е заловена, упоена и преместена в някой зоопарк или в "санаториума за мечки" в Белица.

Случаят доста прилича на истерията около черната пантера от Шумен. За щастие, там никой не пострада, освен туристическите бизнеси на Шуменското плато, които трябваше да затворят за една седмица. Но след това случаят постепенно заглъхна, а обществото така и не разбра какво се случи с това животно. Такъв едър хищник трябва да се храни с нещо, няма как да остане незабелязан на свобода дълго време, без да влезе в конфликт с хора или техните домашни животни. Или собствениците му тихомълком са си го прибрали, или ...?? [smilie8]

Най-лесно е за подобни случаи да се тричат природозащитниците и еколозите, но да помислим със собствените си глави, могат ли те да са отговорни за всички екзотични животни от частните колекции на някои хора (по-равни от останалите) или за охранителите на техните имоти?

Дата:   24-05-26 18:45

Наистина е странно....Догодина "чуквам" 60 лазарника, но никога не съм чувал за мечешка атака на Витоша, камо ли с фатален край...В последно време няколко пъти снимам около язовир Студена / влизам от към втока на Струма преди Боснек /. Мястото е невероятно красиво и когато за пръв път отидох направо се почувствах...неловко - за около изминати 4-5 км. не видях нито една хартийка, шише, плик или какъвто и да било друг човешки отпадък....Коментирах във фейса за красотата на язовира и околностите му и приятел ми сподели, че от тази страна на планината, но в по-високите части, имало доста мечки..Пак във фейсбук имаше публикации от природозащитници, в които бяха споделени снимки на мечешки изпражнения от мястото на инцидента...Все пак се надявам, че горските и помагащите им еко-сдружения са се ангажирали с проследяването и откриването на "дееца", какъвто и да е той... В противен случай миткарстването из тази част на Витоша се превръща в своеобразна руска рулетка...

Публикацията е редактирана (24-05-26 18:46)

Автор: IvoEv   
Дата:   24-05-26 20:54

Преди няколко години, през есента, тръгнахме по пътеката от края на с. Кладница, но не завихме към Чуйпетлово, е продължихме покрай реката към заслоните. На пейката при моста на втория заслон бяха седнали мъж и жена, видимо притеснени и задъхани, а около тях обикаляше едно хъски. Разказаха ни, че оставили колата долу при Витошко и тръгнали по пътека покрай реката. Малко преди заслона срещнали мечка с мече. Кучето започнало да я лае и напада, мечката го подгонила, а те хукнали по пътеката към заслона. После дошло и кучето. Не е ясно какво щеше да се случи, ако не са били с куче. Мнооого експедитивно се върнахме в с. Кладница. Трябва да се вдига шум, а запалените планинари е добре да имат и спрей за мечки /не онези малки спрейчета за самозащита/. Пази и от кучета. Продават се и звънчета против мечки. Закача се на раницата и ако сте сам или не сте от приказливите, той си звънка на всяка крачка.

Дата:   24-05-26 23:48

IvoEv написа:

Трябва да
> се вдига шум, а запалените
> планинари е добре да имат и спрей
> за мечки /не онези малки спрейчета
> за самозащита/. Пази и от кучета.
> Продават се и звънчета против
> мечки. Закача се на раницата и ако
> сте сам или не сте от приказливите,
> той си звънка на всяка крачка.
>

И после другите туристи разбират, че наоколо има мечки по звънчетата в мечешкото ако... [smilie5]
Общо взето - вдига се шум, спрейове, силни миризми(цигари, тежки парфюми, бензин). Аз съм имал преди години случка с глутница чакали, но за щастие тогава имах пиратки в мен. При меците и при на някой агресивните псета може и да не помогнат.

Автор: ecobo   
Дата:   26-05-26 12:11

ddantgwyn написа:

> Къде са Тома Белев, зеленясалите
> балкани и останалите
> пишман-еколози. Обикновените
> ловджии знаят за това и обикновено
> правят хранилки за дивите животни
> - да могат да оцелеят през зимата и
> пролетта, докато започнат по-лесно
> да си намират храна.
>
> Явно не са помислили и за мечките -
> както казва колегата по-горе, след
> зимен сън, в търсене на храна и с
> малко мече - инстинктите и са
> сработили и лош късмет за човека.

По-голяма глупост не можа ли да измислиш? Не, че тази не е достатъчна, ама със сигурност можеш повече.

Дата:   26-05-26 13:45

Мога, но не искам.

А вие нещо по същество да кажете?!

И защо не попитахте колегата sonda за същото? Може би защото сте чукча-писатель, а не читатель?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »