Автор: nyamago
Дата: 19-05-26 19:40
Наследник 3-то поколение: всяко следващо с абсолютно незначителни 'подобрения', за да освежи пазара и хване нови мераклии. Имах оригинала (Leica D-Lux Typ109) - много способно, напълно джобно* апаратче за всеки ден, винаги с тебе. Имам хубави спомени и нелоши снимки (някои дори качвани тук).
* 'Джобно' за джоб на канадка, в дънки няма да влезе ![[smilie6]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie6.gif)
Някъде 2018-та мисля беше, реших че телефоните-флагмани са достигнали нивото за 'винаги с тебе'. За проба взех Лайката с тогавашния ми Самсунг (не помня кое поколение) на едно пътуване до Севиля и снимах сравнителни кадри. Трудно се откриваше разлика (без лупа). Ако откриете във форума кадри от Севиля от преди Ковид-а, ще има да се чудите с кое от двете са правени.
Реших да разкарам Лайката - и веднага съжалих. Защото се появиха доказателства, че 'не е баш същото' - във финия детайл, както и динамиката, телефонът не издържаше сравнение с (много) по-голям сензор, пък и с истински, качествен Лайка обектив.
Следващите години заглеждах всякакви малки качествени апаратчета, но взех да свиквам с телефоните - пък и те доста задобряха. При днешните топ флагмански модели вече имаме перископни телеобективи, 1" сензори и други непрекъснати подобрения, които правят 'малките апаратчета' от всякаква маркаи модел ненужни и безпредметни.
- - - - -
Мое мнение, никого не задължавам. Разбира се има едно неповторимо усещане в ръката ти да тежи с хладен метал високопрецизна техника: емоцията се предава от това преклонение към физическия продукт на (само)оценката за качеството на снимките и заработва непобедимия аргумент 'Друго си е'. И на мен не е чужд, така че разбирам феновете, които ще си вземат този нов модел. Няма лошо - важното е да снимаме, кой с каквото си е избрал!
|
|