Автор: my.point.of.view
Дата: 11-05-26 14:34
Ей така чичо ви Стив МаКъри стартира като репортажен, документален, после визуален, сторителър, па го изловиха, че маха дървета, па ги монтира на други места в кадъра, мести пътни знаци, маха хора от снимките и му казаха – Аййй, ш, ало, чичо, ко става тука?
И той вика – ко да става? Аз скъсах с документализма.
- Хубаво си скъсал, ама що не ни информира предварително? Ние гледаме и охкаме и пъшкаме къв поглед, ко око имаш, пък то окото се оказа дървено?
– Що, пита бай Къри. – Така или иначе разказвам история чрез картините си.
– Не разказваш, измисляш си, щото можеш да разкажеш история, която някъде се е случила, а ти си влязъл в жанра на Шарл Перо и на Приказки от 1001 нощ.
Малко го опростих, но горе-долу в такава тоналност бяха критиките и оправданията по повод разкритието, че един от водещите Магнум Фотографи си измисля. Какво ли би казал Роберт Капа по въпроса?
А и не само си измисля. Години наред ни представя staged кадри като candid. А това са различни фселени. Иначе снимаше на Кодахром, че и изложба направи с последния нацъкан филм.
И сега каквото и да гледаме негово, знаем, че кадърът е режисиран и допълнително подсилен чрез добавяне или премахване на елементи.
Да му дам на ИИ да подобри малко кадрите на Стив Макъри и да издам утре един албум със заглавие "Индия през моите очи", а може и "Цветовете на Куба". Ще му кажа на ИИ да вдигне малко нивото с композиция в стила на Рене Бюри и Марк Рибу, кадрите на дядо Стиф да са само като отправна точка. И ще съм си автор.
Има разни реклами как да напишеш книга за 1 ден с ИИ. И тая книга се продава. И си мисля – какво ми пречи да помоля ИИ да ми напише безплатно книга как се пише книга за 1 ден с ИИ? Или да ми я резюмира? Та и с фотографиите така. Днес си викаш – аз съм супер Криейтив, натворих цяла Вселена – утре се оказва, че и съседът е натворил цяла вселена. И има повече вселени, отколкото зрители.
Тази посока не е добра. Ще ви хванат, че един кадър сте модифицирали с ИИ и после ще ви лепнат един етикет, че не сте снимали нищо, а сте карали ИИ да преживя вече преживяно от друг фотограф и става гаф.
|
|