Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Какво общо имат AI генерираните изображения с авторската фотография?
Автор: asahi   
Дата:   06-05-26 13:35

Вашето мнение?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво общо имат AI генерираните изображения с фотографията?
Автор: demiman   
Дата:   06-05-26 13:38

Без да съм краен за мен няма да имат нищо общо [smile]

Re: Какво общо имат AI генерираните изображения с фотографията?
Автор: papi   
Дата:   06-05-26 14:30

имат общи неща - разликата е, че едната фотография е с изкуствен интелект, а друга - човека
и при двете фотографии се използват фотографските принципи и закони...тук има сериозна
разлика- това как ИИ използва основните изразни средства - светлина,оптика, реализъм и стил. - ИИ е по богат откъм креативност, защото към неговия модел са заложени много изображения и просто се опитва да ни се покаже като "артист"...

за човека е по трудно да направи едно изображение, защото влага много повече мисъл, при ИИ е "елементарно", защото всичко му е заложено като инструмент.
по този въпрос може да се напише много за и против общото ИИ генерираните изображения с реалната фотография

Re: Какво общо имат AI генерираните изображения с авторската фотография?
Автор: papi   
Дата:   06-05-26 14:36

https://photo-forum.net/static/site_pics/2025-02/1738793109_dji_20250205141140_0047_d_smp.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-04/1776106611_colorize-this-black-and-white-aerial-pho

ето пример, как фотографа вижда изображението и как ИИ го вижда

първата снимка е изцяло моя идея и обработка, второто е на ИИ

Автор: my.point.of.view   
Дата:   06-05-26 14:47

Фотографията е, ако разцъкаме думичката, запис, получен чрез светлина, светлопис.
Някои хора спорят дали фотографията е запис на "нещо" или на светлината, която отразява това "нещо", може би дори някаква интерпретация, но все има фотони и някаква матрица, която да улови тези фотони, за да ни покаже как са застанали. Матрицата може да е за еднократна употреба, може и за многократна.

ИИ работи чрез подредба на елементи по начин, който е видял някъде. Реално нито създава изображение чрез светлина, нито нищо.

Преди 15 години написах в този форум, че ще дойдем до момент, в който филмовата фотография ще е спомен, но нататък ни очаква и човешкото участие в дигиталните изображения да е спомен. Просто бяхме в първата фаза. Създаване на дигитални изображения чрез светлина. Е, навлизаме във втората, в която изображения ще се създават без светлина и без човешка намеса. Не само безобективни изображения, безапаратни и безчовешконаместни.

Затова и съм си избрал да работя черно-бяло с матрица за еднократна употреба. Така е ясно, че поне в някакъв отрязък от време е имало момент, в който нещата са изглеждали по този начин.

Автор: deerstalker   
Дата:   06-05-26 15:05

Не върви да представяш изкуствено генерирано изображение за свое. То е като да вземеш чужда фотография, да я изкелиферчиш през фотошопа и да кажеш, че фотоса е твои.

Автор: nyamago   
Дата:   06-05-26 16:50

Едно общо нещо, мисля, е че и двете имат автор. И той е човек, и в двата случая. На ИИ някой му е 'казал' (често буквално, инструктирал) какво да изобрази,как да го изобрази, на какво да прилича и според способностите на живия автор - редица специфични детайли до най-малки подробности...
Различни инструменти и различни резултати, но идеята се е родила в нечия жива глава и намеренията са дошли оттам.

Знам, че не всеки ще се съгласи - дълъг разговор е. Всички сте прави!
[beer]

Дата:   06-05-26 18:18

Папи, с каква светлина и оптика работи ИИ? Виждал ли си го как работи, чувал ли си го или си го мислиш?

Автор: stukloplast   
Дата:   06-05-26 19:02

Нужно ли е да работи със светлина и оптика и защо го сравняваш само с фотография? Очевидно е, че може да бъде обучен на всичко, или почти всичко, което могат хората, та и отгоре.
Преми го като художник, на който му възлагаш да нарисува нещо конкретно, ползвайки своята фантазия и умения.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   06-05-26 19:10

stukloplast написа:

> Преми го като художник, на който му възлагаш да нарисува нещо конкретно, ползвайки своята фантазия и умения.

Значи не е фотограф, а творец общо казано. По-точно може би ще бъде „интерпретатор“, вземайки предвид как е „(на)учен“ да твори.

Дата:   06-05-26 19:13

Защото ме интересува какво общо имат AI генерираните изображения с авторската фотография според вас. Надявам се, че конкретността не ви дразни.

Дата:   06-05-26 19:19

asahi написа:

> Защото ме интересува какво общо имат AI генерираните изображения с авторската фотография според вас.

Сега, ако смениш „авторска фотография“ с „авторски (художествени) творби“ може би ще е по-добре за очертаващата се дискусия.

Поне за мен за фотографията си има съвсем точно определение (справка ­— паяжината) и творбите, създадени с изкуствен интелект не влизат в него, колкото и да приличат на фотографии (здрасти, PD [smilie7])

Но това не означава, че нямат право на съществуване.

Дата:   06-05-26 19:29

По конкретния ти въпрос, значи, няма нищо общо.
Понеже засегнахте и темата как е "научен" - я съм се "научил" да снимам по абсолютно същия начин като ИИ - консумация на терабайти чуждо изкуство, малко теория и фантазия...

Дата:   06-05-26 20:13

stukloplast написа:

> Понеже засегнахте и темата как е "научен" - я съм се "научил" да снимам по абсолютно същия начин като ИИ - консумация на
> терабайти чуждо изкуство, малко теория и фантазия...

Щом вкара теорията и фантазията, значи начинът не е абсолютно същият [smilie7]

Автор: nislon   
Дата:   06-05-26 20:34

цъ

Автор: philip   
Дата:   06-05-26 21:07

nyamago: "Едно общо нещо, мисля, е че и двете имат автор. И той е човек, и в двата случая."[smilie24]

В неделя гледах по БТВ интервю с робот, споделих с приятел, а той ме пита: "гледа ли маратона в Китай?"

Та се чудя, като напредне още малко технологията дали да не заменим парламента с 24 ИИ депутата и министерския съвет с още дузина такива? Хем по на сметка, а нищо чудно и да е малко по ефективно?!

Дата:   06-05-26 21:09

Пак да погледнем въпроса: "Какво общо имат..."
НЕ СЕ пита дали е същото, а само дали има нещо общо.

Ще се съгласим ли, поне, че НЕ Е същото, но двете РАЗЛИЧНИ неща имат НЕЩО общо? Кое е общото според мен, споделих по-горе. Има и други общи неща (например и двете са изображения), но смятам (с извинение), че общото е човекът-автор.

Разликите са много повече от общите неща и можем да ги изброяваме до Коледа, но въпросът беше за нещо общо. Нещичко, поне!

Няма ли? [smilie11]

Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   06-05-26 21:36

Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Дата:   07-05-26 07:53

Понеже и аз съм автор на подобни изображения, ще дам няколко аргумента в тяхна полза. Лично на мен AI ми дава свобода да създавам образи и сцени, които в реалния живот не бих могъл.
Прилагам пример - който желае, може да сподели какви асоциации му навява.

https://photo-forum.net/i/2584190

Дата:   07-05-26 09:04

По въпроса от заглавието какво ти е мнението?

Дата:   07-05-26 09:19

Дадения пример е "ежедневие" в много голяб мащаб за съжаление ... и можеш да го снимаш много лесно при желание.

асоциация

Дата:   07-05-26 09:22

Автор: demiman
Дата: 07-05-26 09:19

Дадения пример е "ежедневие" в много голяб мащаб за съжаление ... и можеш да го снимаш много лесно при желание.

асоциация

Изобщо не съм съгласен, че енергията и атмосферата са същите.

Дата:   07-05-26 09:29

Никой не иска да се съгласяваш [smilie21]

Автор: Kalimas   
Дата:   07-05-26 09:30

Общото е, че основните автори на изображенията и фотографиите са едни и същи.
Включително и снимките този форум са напълнили безплатно безите на алгоритмите.

Дата:   07-05-26 09:35

Щом толкова се възпалявате, значи има проблем в оценката [smilie21]

Ама ще ви мине, никой не иска да се съгласявате [smilie3]

Дата:   07-05-26 10:08

Валери_Колеффф: "Понеже и аз съм автор на подобни изображения,..."
- Чини ми се, че по-точно си съавтор![smilie11]

"...ще дам няколко аргумента в тяхна полза. Лично на мен AI ми дава свобода да създавам образи и сцени, които в реалния живот не бих могъл."
- Няма спор, но това не значи, че тези изображения са фотографии![smilie3]

"Прилагам пример:..."
- Много обичам такива автори, които във форума ни дават свои примери пуснати за гласуване! Джентълменски подход![smilie18]

Kalimas: "Включително и снимките в този форум са напълнили безплатно базите на алгоритмите."[smilie24]
- Абсолютно! Снимайте братя и качвайте, та дано да го обучим тоя интелект по-добре![beer]

Дата:   07-05-26 10:10

Най-вече ми е важно гласуването - разконспирира ме [smilie5]

Автор: mitpis   
Дата:   07-05-26 10:37

Общото са емоциите, което едно изображение независимо как е създадено, би предизвикало в гледащия и това дали ще го подминеш като хилядите други изображения в мрежата или ще се замислиш върху това, което автора е искал да каже чрез него. Тук стигаме до въпроса защо публикуваш изображението?
Аз лично с удоволствие гледам пейзажи от познати и непознати места, портрети с характер, макро, космос. Също абстрактни и сюрреалистични изображения, при тях искуствения интелекет е много добър и по малко документалистика.

Публикацията е редактирана (07-05-26 10:58)

Дата:   07-05-26 10:59

To, като се замислиш, живият живот ни дава същите емоции без да използваме фотографски или други изобразителни методи.

Дата:   07-05-26 11:09

В крайна сметка, независимо от изразното средство, всички се опитваме да предадем емоция, енергия и послание.

Дата:   07-05-26 11:29

Asahi на основния ти въпрос мисля, че най-точно е отговорил Владо: авторството! С едно доуточнение според мен в случая с AI – съавторството.

Ако направим една аналогия с живописта от ренесанса насам, ще открием, че много от творбите на именити художници са поръчкови срещу съответното заплащане. (от църква, царе, аристократи и пр. съвременни "олигарси") Кои са били авторите, художниците или поръчителите?!

Друг е въпросът, че доста от преобработените фотографии днес изглеждат по нереалистични от изображения с AI.

Автор: I7   
Дата:   07-05-26 11:39

Отивам при един художник, казвам му каква картина искам да ми нарисува с подробности и го оставям да рисува.
След време виждам резултата и му казвам какво не ми харесва. Той оправя нещата и ми дава картината. Аз доволен си тръгвам след като си платя.

Кой е автора на картината в случая и кой е собственика?

За мен ИИ генерираните изображения имат автор ИИ.
Поръчителят на изображенията е този който пише какво иска.

Кой е собственикът, кой държи правата и т.н. е сложен юридически въпрос на който аз не мога да отговоря.

Дата:   07-05-26 11:44

В шоубизнеса с това се занимава продуцентът. Взима 1/4 от авторските права.

Автор: next_time   
Дата:   07-05-26 12:08

Ако приемем че аз съм снимал и пусна снимката в вид както е от негатива или матрицата със сигутност съм автор. Ако обаче използвам профил от вградените в камерата (където е зададено контраст ++, сутурация +, острота --) тогава пак съм автор. В случай че не използвам готов профил от камерата, а направя същото във фотошоп се оказва, че съм автор. Сега идва въпроса - ако не пипам мишката а дам гласова команда "контраст30+, шарп30-" какъв съм ... предполагам автор? Ако обработя едно изображение както ми харесва и запазя настроиката (мисля че се казва пресет или нещо подобно) и я приложа за всички останали - сигурно съм автор.
Чудя се ако всичко което ме прави автор го направи ИИ тогава кой е автор?
Само се чудя, обработката на едно изображение ли прави автора автор?

Не че има общо, но защо звездите Мишлен ги дават на готвачи, а не на кравите от които е дошла телешката пържола?

Дата:   07-05-26 12:26

next_time
Не че има общо, но защо звездите Мишлен ги дават на готвачи, а не на кравите от които е дошла телешката пържола?

Ако вземем говачите, апарата е пържолата, но светлината, момента, идеята и т.н... всичко това е рецептата. А те са патентовани и за тях се дават звездите Мишлен.

ИИ няма собствена мисъл и творчество, няма "интелект". Има скриптове за комбиниране на чужд авторски труд. (Даже едните ги бяха хванали, че са изсмукали торент сайтовете).
Ако аз взема 5-6 от най-популярните и скъпи кадри или картини и ги обработя в софтуер/прерисувам - могат да ме осъдят за авторски права.
Колко теми е имало тука за публикувани (крадени) кадри във вестници и т.н. - сега ще има - Ами ние си го пуснахме и ни го направи ИИ.

За мен основния проблем не е резултата, а това че скриптовете крадат на едро и без последствия, но се представя като "Изкуствен интелект", за да се замежа кражбата.

Дата:   07-05-26 13:11

"За мен основния проблем не е резултата, а това че скриптовете крадат на едро и без последствия, но се представя като "Изкуствен интелект", за да се замежа кражбата."

Е те това е най-гоуемата глупост и това се опитах да кажа по-нагоре. Аз като съм се учил с гледане на чужди кадри и крадене на идеи, значи ли че не съм автор на собствените си произведения. Т. Нар. Автори, май просто ги е страх, като фермер от прединдустриалната епоха от комбайна...

Дата:   07-05-26 13:12

To, като се замислиш, живият живот ни дава същите емоции без да използваме фотографски или други изобразителни методи.

Автор: Nikoneff   
Дата:   07-05-26 13:51

Моето мнение е, че снимка направена от фотографа е авторска, а направена с помощта на ИИ вече е СЪавторска. Проблемът възниква когато съавтори се представят за автори. За радост вече има доста софтуер, с който може да се разбере дали за снимката е използван ИИ.

Дата:   07-05-26 23:56

Nikoneff написа:

> Моето мнение е, че снимка направена от фотографа е авторска, а направена с помощта на ИИ вече е СЪавторска.

Ако ще е ”съавторска“, значи вече не е снимка.

Не случайно предложих да изясним предварително термините, за да не се стига до отплесване по темата.

Дата:   08-05-26 08:36

Провокирахте ме да се заиграя с два различни ИНТЕЛЕКТА:
Дадох им една и съща задача (без доуточнения).

Получените "снимки" ми изглеждат доста прилични, дори по-реални от някои в категория Експеримент и не само. Почти се почувствах като сватбен фотограф. [shtrak][smilie3]

Различията м/у двата резултата обаче ме накара да осмисля съучастието си...

Оценявам авторството така:
- Огромната база снимки и изображения от знайни и незнайни автори - 50-60%
- ИИ за подбор, колажиране и обработка - 45-35%
- Своето съучастие - 5-0%

Изводът ми е, че в случая май съм само поръчител?!

Публикацията е редактирана (08-05-26 08:39)

Дата:   08-05-26 09:09

Някой може да не е толкова самокритичен и да оценява приноса си на 95%. Ако подложим тази самооценка на съмнение ще се чувства недооценен, може и обиден. Ако обаче е фотограф с фотоапарат в точния момент на точното място няма как да се осъмним в авторството му. Как се е получила снимката е въпрос на друга оценка.

Автор: CDman   
Дата:   08-05-26 09:46

Общото между снимка и ИИ (AI) изображение е, че и двете може да са както добри, така и лоши.

Следствия:

Лошата и прекалено обработена снимка прилича на ИИ генерирано изображение.

Доброто ИИ изображение прилича много на снимка.

Параграф 22.[smilie3]

Дата:   08-05-26 14:59

Най-големите класически художници са използвали ученици, помощници и 'чираци' да вършат голямата част от работата по една картина. Вършели са я много опитно и сръчно, но това не ги прави АВТОРИ, нито дори СЪавтори.

Светослав Рихтер е може би най-великия пианист свирил и записвал многократно Първия Концерт за пиано на Чайковски. Всички му свалят шапка (и аз). Но това не го прави Автор, нито дори СЪавтор. Просто изпълнител. Вярно - страхотен, но... изпълнител.

Онези момчета дето са бъркали боите до идеалния нюанс и после са нанасяли най-фините щрихи по ренесансовото платно - са само изпълнители, НЕ автори. Баш-Авторът е правил скици на композицията и е давал наставления.

Така виждам разделението на труда при създаването на изображения с ИИ. Има един автор с две незаменими характеристики: въображение и намерение. ИИ не може да има намерение, различно от ЕИ, който го е създал и управлява. А пък въображение изобщо не може да има: черпи от безброй готови елементи. Какво авторство, какво съавторство, какви € 2.50 ?
= = = = =

Връщам се на заяждането ми с думите "нещо общо". @Asahi може би трябваше да попита "Фотография ли са изображенията, направени с ИИ?"
Тогава повече хора в темата щяха да са прави (отколкото са сега) и аз щях безрезервно да се съглася: НЕ СА фотография.
[beer]

Дата:   08-05-26 19:38

Подходът ми е малко по-различен. Хипотетично допускам, че AI генерираните изображения са авторската фотография и търся доказателства в тази посока. Засега не намирам, но дискусията е отворена.

Автор: sirkhann   
Дата:   08-05-26 19:44

Вероятно при възникване на фотографията, художниците са твърдели, че това не е изкуство. Радио водещите също са чувствали подобна заплаха при възникването на телевизията.

Предполагам, че повечето коментиращи не са имали задълбочено вземане-даване с моделите за генериране за изображения, но се чувстват силно застрашени от резултата, вероятно на база на осъзната или не толкова увереност в собствените си (фотографски) способности.

След малко повече опит, на човек му става ясно, че генерирането с ИИ е по-скоро режисьорска, отколкото операторска работа, но има не малко застъпващи се умения със самата фотография или свързани артистични области.

Разбирането на горното означава човек да може да открие аналогията с това един оператор да твърди, че върши цялата работа, а режисьора - нищо. Или странистът да твърди, че печатарят няма принос към крайния резултат.

На всички, които все още се чувстват неосъзнато засегнати от наличието на ИИ, предлагам:

* Подкарайте локално ИИ модел и генерирайте съдържание

* Ако не ви се получи, опитайте с някоя интернет платформа

* Получете професионален резултат, който да може да имитира цяла професионална фотосесия или да отразява Вашето авторско виждане до най-малкия детайл.

* Нека крайният резултат да бъде на ниво, което позволява да реализирате продажби или да получите силно позитивна критика на място като Фото-Форум или специализирани платформи за ИИ съдържание.

След всичко това, споделете, че целият опит е бил безкрайно ненужен, нищо не сте научили и ИИ не е изкуство.

Дата:   08-05-26 22:08

Тук изпадаш в едно противоречие. Създаваш си някаква теза (повечето коментиращи не са имали задълбочено вземане-даване с моделите за генериране за изображения, но се чувстват силно застрашени от резултата) и после си я оборваш. Като интелектуална гимнастика може би е добро упражнение, но в общуването между хората това е един от видовете манипулация. Не допускам, че целта ти е такава, но подобен похват няма силата на аргумент.

Дата:   08-05-26 22:29

То самият въпрос е така поставен - да съдим за качеството на нечия артистичност на база на избора на среда и изразно средство, напълно игнорирайки както идеята, така и изпълнението й. Но както се казва - "обущарят не вижда по-далеч от обувката".

Дата:   08-05-26 22:45

"Автор: sirkhann
Дата: 08-05-26 19:44

... Радио водещите също са чувствали подобна заплаха при възникването на телевизията."

Тази мисъл извиква в мен един спомен. В края на 70-те се появи една песен и стана голям еднократен платинен хит. Тогава беше по-лесно. Синти попът не се беше изчерпал, публиката жадуваше за нови звуци. Video Killed the Radio Star . С този клип отвори, а след това и затвори MTV. Обаче радио звездите не умряха.

Почти 30 години след това Роби Уилямс разви темата с Reality Killed the Video Star. Парчето, въпреки че беше музикално по-издържано, не доби популярност. Вече не беше така лесно да изкараш хит. Видео героите някак си оцеляха.

Автор: bogdanov   
Дата:   08-05-26 23:13

Интересна тема и интересни мнения. Но зад този въпрос, макар и зададен напълно логично... според мен прозира друг, много по-съществен:

Какво всъщност наричаме фотография?

Ако приемем фотографията като услуга, доказателство, техника, документ или „уловен момент“, тогава AI естествено изглежда като измама, фалш и не-фотография, но ако разширим полето и започнем да мислим за фотографията като част от съвременната визуална култура, нещата стават много по-интересни. Реално съвременният образ е отдавна хибриден.
Ако престанем да мислим само за процеса и започнем да мислим за образа като идея, атмосфера, концепция и визуален език, тогава ще приемем използването на безброй средства за неговото изграждане.
Истинският въпрос за мен не е дали AI е „истинска фотография“, а какво се случва с авторството и образа, когато фотографията не е пряко свързана с реалността?

Дата:   08-05-26 23:49

Хайде да добавя още едно измерение, че не са ни достатъчно сложни колективните разсъждения:

- Говорим за ИИ като че ли той главно и единствено 'твори' (нещо като) фотографии. Защото сме фото-форум и това си знаем, това си баем. Вярно - ИИ може да прави (и прави) фотореалистични изображения, много подобни на снимки (защото е обучаван с милиарди снимки). Но нима това е всичко?! [smilie11] Язък за големите надежди на човечеството...

- ИИ може да прави още безброй неща, приличащи (както снимките) на неща, сътворени от човек. Да не залитаме в музика, литература, конструиране на машини или стратегии за борсова търговия с акции. Да вземем само изображенията:

- Говорехме за фотореализъм, но забравихме, че го имаше далеч преди ИИ. В живописта имаше (още има) течение, наричано от изкуствоведите хиперреализъм. Едни майстори рисуват с четки платна, които са 'досущ като снимки' (някои изследвания са намерили в някои творби 'резолюция' по-висока от добрите фотокамери). Нищо ново под слънцето, но

- С това ли се изчерпва живописта (да не говорим за цялото изобразително изкуство)?! Има още безброй течения, школи, стилове и периоди - свят да ти се завие. Хайде сега да накараме ИИ да 'рисува' картини, в определена тематика, в зададен стил и маниер, дори да наподоби известен художник. Например, казваме му:
"Нарисувай сцена от Жълтите Павета, но в стила на Кандински от периода Баухаус, примерно като "Композиция VIII" или картината му "Жълто-Червено-Синьо". Сигурно ще се справи добре - и сега да попитаме:

Има ли общо между авторските живописни картини и тези, направени с ИИ ?

И в духа на няколко от горните коментари: а КОЙ е автора? И на тези, които биха казали, че е ИИ, щекажа:
Прави сте! ИИ е автора, точно както зидаро-мазача еавтор, а архитекта - съавтор [smilie6]

Дата:   09-05-26 00:08

Зидаро-мазачът по-добре да не е автор, че нищо не разбира от строителни конструкции.

Дата:   09-05-26 01:05

> Зидаро-мазачът по-добре да не е автор, че нищо не разбира от
> строителни конструкции.

Така де, ироничното ми сравнение това иска да каже. Но и тук има нюанси: (а) един стар майстор-зидар на вилата на баща ми намери сериозни грешки в проекта на един пишман-архитект (който таботеше чиновник да подпечатва разрешителни в съвета, но никога преди не беше проектирал; и (б) ИИ всъщност доста 'разбира' от строителни конструкции - обучаван е с всички учебници по конструкции плюс (почти) толкова реални проекти, колкото крадените снимки да учи фотореализъм...

И тук идват нюансите в динамиката автор-изпълнител, които съзнателно пропуснах в опростените си сравнения, но заслужават отделен (досадно дълъг) пост. Няма да ви се размине [smilie18]

Публикацията е редактирана (09-05-26 01:06)

Дата:   09-05-26 07:28

Владо, съгласен съм за скицата на автора и чираците.[smilie24]

Знаем че "едно изображение казва повече от хиляди думи".
Предполагам, че ако използвам "хиляди" думи, за да укажа на ИИ какво точно искам и го получа ще се почувствам почти 100% автор. Или му дам свои кадри (портрети, пейзажи и пр.) и му кажа как точно да моделира лицата, фигурите, позите им, фона и всички планове и детайли – тогава също.

Процентите, които дадох по-горе се отнасят за простичкия пример дето съм илюстрирал.[smilie3]

Дата:   09-05-26 08:12

Ако започнем и да нищим що е то фотография, съвсем бързо ще стигнем до дискусията дали изображенията, преминали през някаква форма на цифрова манипулация, да не говорим ретуш и обработка, са все още фотография или не. ИИ използва синтезирана представа, изградена на база на фотографски изображения, за да пресъздаде определени концепции и форми.

Това някой да тръгне да обсъжда дали фонът в дадено изображение е рисуван, генериран, вмъкнат в пост-обработката и каквото там по-скоро демонстрира нуждата от празнословие, вероятно провокирано от усещането за дълбока творческа немощ :-)

И по аналогия на "снимката казва повече от хиляда думи", отново предлагам на хората, които имат съмнение в собствените си способности, първо да се запознаят с това що е ИИ, пък после едновременно ще имат база, от която да изказват мнения, а и вероятно - и малко по-различно виждане, което да споделят на аудиторията.

Автор: fotocrop   
Дата:   09-05-26 09:36

Да кажеш че си автор на думичките накарали изкуствения интелект да генерира нещо е добре. Но какво общо имаш със софтуер който оперира с база данни от нули и единици намираща се в САЩ или Китай. Единствената причина поради която ти дават да се пробваш е понеже за AI това е някакъв натрупан опит.

Дата:   09-05-26 11:49

"Автор: sirkhann
Дата: 09-05-26 08:12

Ако започнем и да нищим що е то фотография, съвсем бързо ще стигнем до дискусията дали изображенията, преминали през някаква форма на цифрова манипулация..."

Не, няма да стигнем. Отдавна сме минали оттам и сме си го изяснили.
Фотографията е рисуване със светлина.
Фотографското изображение е изображение, получено с методите на фотографията.
Дигиталната обработка на фотографското изображение дава дигитално обработено изображение. Ни повече, ни по-малко.
Изображенията, получени по друг начин, са друг вид изображения. Има много познати методи и технологии за изграждане на изображения, включително чисто математически и без връзка с живия свят. Eто едно изображение, създадено с математическа функция:
x=sin(t)
y=sin(2t)
z=sin(3t)

Доводът за творческата немощ е една пътека, водеща към никъде.

Дата:   09-05-26 13:04

Да.
Няма друга фотография.
Може да кажете, че има, но това е някакво дигитално изкуство.
Ще извадите "снимка" на някаква сцена. Сградите не съществуват. Тоя модел дрехи не съществуват. Моделът не съществува. Вие не сте били там. Не притежавате фотографската техника, която да позволи заснемането на този кадър по този начин.

Инструкция от 5 реда не е СЪАВТОРСТВО.

ИИ дърпа данни от всичко, що е изсмукал от интернет. Вие не владеете тематиката, нямате погледа, светлината и композицията са непознати теми за вас.

Пишете му, че искате сватбена снимка с букет и булка, някакви сополанковци на преден план леко блърнати и нахилени лелки за фон.

Това не е същото като Рубенс да обяснява на чираците какво иска. Или чираците да СЪЗНАВАТ и да изпълняват /но и да имат знанията да проследят мисълта и да могат да изпълнят поставената задача самостоятелно, а не чрез бръз скрол из нета и кражба на интелектуална собственост чрез съчетаване на едно десетина фотографски образци/.

Помните ли как едно време се говореше как на някоя руска кола предницата била крадена от еди-коя си американска, вътре интериорът бил от друга марка, накрая задницата била от трето място. И минали финално руснаците и ударили някакви контури от четвърта. Да?

Знаете много добре, че ИИ представлява езиков модел, който просто анализира и подрежда думи в последователности, според вероятността едната дума да следва другата. ИИ не притежава съзнание. Не съзнава, не разбира. Може да следва инструкции и да работи с данни. Без данните той не може да изпълни задачите. И човек не може, но там е разликата – преминава през обучение, през осмисляне, през надграждане на уменията си, работи абстрактно чрез идеи и работи за осъществяването им, което бай ИИ не го може и не го прави.

Можете да му дадете на ИИ да ви създаде изображения в стила на Стив МакКъри. Вие ставате ли автор на тези снимки? Можете ли спокойно да кажете – пичовете, скивайте, бия МакКъри като мокро куче на паважа. Къде е той, къде съм АЗ?

А сега другия въпрос – можете ли да накарате ИИ да създаде изображения така, както бихте ги заснели вие? Ще можете, но само ако можете да снимате. Не можете ли да снимате /тоест не успеете ли да му обясните какво искате и по какъв начин го искате, щото нали не можете да снимате/, ще гледате като ония цигани при шеф Манчев в ресторант Сторгозия.

Дата:   09-05-26 13:15

Понеже се уча да съм тактичен, ще го напиша и малко по-нетактично –

НЯМА КАК ДА СТЕ АВТОР НА КАКВОТО И ДА Е В ОБЛАСТ, КОЯТО НЕ ВЛАДЕЕТЕ на нивото на претенцията, която имате. Авторът създава материали /това може да са текстове, изображения, песни, всякакви неща/, които отговарят на неговите възможности. Леонардо е работил на неговото ниво. ИИ ни позволява да "създаваме" на нивото на Леонардо чрез три реда инструкция.

И аз се блазня да съм Ерик Кандел /това е един от Нобелите по физиология/, ама не съм. Нито мога да напиша учебник на неговото ниво. Човекът е изследвал 70 години що е то памет.
Смятате ли, че ИИ може да ме изстреля като съавтор на Кандел?

Що да не съм и съавтор на дядо ни Анри Картие-Бресон?
Имаше тука един пръдлив литератор, де обясняваше, че тоя французин бил на ниво посредствен фотожурналист. Така е, то затова тоя французин има доста богат речник над нивото на споменатия литера-тор. Като си отвори устата и се сафирясва човек, че нито му е на нивото, нито на акъла.

И в същото време една пчела с 960 хиляди неврона успява да прави неща, за които ИИ има нужда от киловати. За сравнение човешкият мозък с 86 милиарда неврона е като уред с мощност 20 вата.
А пчелата мисли абстрактно, дава и следва инструкции, разпознава лица, може да брои и прави какво ли още не. С някаква мощност от сорта на 5 миливата.

Дата:   09-05-26 13:37

Още една стъпка по-ясно.

Върнете се във втори клас. Някой ви е написал домашното. Или сте го преписали. Учителката чете и вика – ТОВА НЕ СИ ГО ПИСАЛ ТИ!!!

А сега си представете как ѝ обяснявате, че вие точно не сте го писали, но сте дали ИНСТРУКЦИЯ и сте СЪавтори?

Нарочно ви давам пример с Нобела Кандел. Какво да кажа на ИИ? Създай ми по-добър учебник от неговия. Да, това е възможно, защото има ново знание, което не е влязло в учебника на Кандел.
И?
Аз ставам автор?

хахаха

Мога единствено да напиша, че съм автор на концепция за създаване на учебник ПО учебника на Кандел, който е осъвременен от ИИ с новости по темата.

Дата:   09-05-26 14:29

Съвсем се отплеснахте, значи.

Ама така става като не се съгласуват предварително термините, с които ще се оперира.

Вижте първоначалния въпрос на Asahi, после погледнете докъде стигнахме [smilie7]

Дата:   09-05-26 14:38

Споко, горе-долу държат темата по курса[beer]

Дата:   09-05-26 17:06

I fully agree with asahi.
Il n'y a rien d'authentique dans les images générées par l'IA.
Прощавайте за френския.

Разбира се, че сега има недоволни, щото не е никак приятно да ти каже някой, че вместо АВТОР или Съавтор ти си просто в графата "по идея на" някъде във финалните надписи на филма, които никой не гледа.

Дата:   09-05-26 19:07

Автор, съавтор, никому неизвестен в края на филма ...

Фотографския бизнес ще използва ИИ все повече и повече. Пуристите ще продължат да снимат на филм и да си копират с увеличител още ... според ИИ 25-30г. Няма производство на филмови камери среден формат, освен лайка не остана и за малкия формат. Колко още ще изкарат вехториите на доизживяване?

Какво общо имат генерираните изображения с фотографията? Въпроса дори тук няма еднозначен отговор, а за обикновения потребител такъв въпрос не съществува. Може да си мерим красноречието и остроумието, но Бъдещето е ясно.

Дата:   09-05-26 20:03

Първо ние не сме обикновени потребители, а просветени потребители.
Второ въпросът, който обсъждаме, не е за бизнеса, а екзистенциално-терминологичен. Или терминологично-екзистенциален, нямам претенции.

Дата:   09-05-26 20:39

От позицията на просветен потребител - напълно генерираните не са авторски. Ако ИИ само обработи са авторски. Салгадо и Бресон не са си обработвали снимките сами и все пак са авторски.

Но каквото и да си мисля по въпроса предполагам законодателя е уточнил и този въпрос. Но като попитах ИИ се оказа че законодателя навсякъде по света не си върши работата.

Дата:   10-05-26 07:58

Можем да разгледаме прецедентите. Toва е политиката на Спотифай за използването на AI в музиката. Те приемат за нарушаване на авторските права имитацията на на друг изпълнител, като засега се конкретизират на гласа. Текстът е доста дълъг и ще откриете още неща. Клюкарският елемент е още в началото - премахнати са 75 милиона произведения, генерирани с АI.

Дайте други примери за политики относно AI, по възможност с линкове.

Дата:   10-05-26 22:38

Асахи,
Както винаги за последните 30 години, влезе с аргументи.
75 милиона.
Тия са ги убили с правата лопата.
Но, добре са направили.

За поддръжниците на ИИ като инструмент в полза на ТВОРЕЦА, мога да кажа, че сега сме в романтичната фаза, в която казваме на ИИ какво да прави. Следващата фаза е той да ни казва.

Не зная дали осмисляте доколко е нужна фотографията, в която вие сте някакъв участник, ако така или иначе гоните резултат като от ИИ.

Щото аз съм ясен – джуркам лента в Родинал. Мога да се бия в гърдите, че съм authentique et argentique.

Дата:   11-05-26 10:45

@asahi
Дайте други примери за политики относно AI, по възможност с линкове.

Дания въвежда "копирайт" на лицата и гражданите ѝ, за да не се ползват от AI и deepfake.
Обсъжда се да се приемат подобни в цял ЕС.
Пр., ако булката от по-горните постове се познае, ще трябва да се плащат авторски, договори с модели и д.р. познати ни работи, нищо че е ИИ генерирано изображение. [smile]

Друга новина, е че Оскарите сменят правилата и вече не приемат филми с ИИ, ако нямат разрешение/договори от самите актьори и сценаристи на оригиналите.

Дата:   11-05-26 11:26

Дали ще е престижно да участваш във "Фестивал на ментетата?"

Дата:   11-05-26 13:22

"Автор: asahi
Дата: 09-05-26 11:49

Не, няма да стигнем. Отдавна сме минали оттам и сме си го изяснили.
Фотографското изображение е изображение, получено с методите на фотографията.
Дигиталната обработка на фотографското изображение дава дигитално обработено изображение. Ни повече, ни по-малко.
Изображенията, получени по друг начин, са друг вид изображения. Има много познати методи и технологии за изграждане на изображения, включително чисто математически и без връзка с живия свят. Eто едно изображение, създадено с математическа функция:
x=sin(t)
y=sin(2t)
z=sin(3t)

Доводът за творческата немощ е една пътека, водеща към никъде.
"

Ами не, не е така.

Композитното изображение съдържа елементи, които са частни от друг кадър, нарисувани, моделирани, клонирани и т.н. Което значи, че цифровите изображения, преминали през обработка, са само частично фотографски.

По същество, генерираните през ИИ изображения са подобен тип трансформации, които използват голямо тяло от примерни кадри за формиране на концепция за обект и образ, след което тази концепция се дестилира в изображение. За да генерираш фотореалистично изображение, трябва да си използвал примерни подобни кадри. С какво трансформацията тук е по-различна от тежкото използване на RAW конвертори и фотошоп, при положение, че и там крайното изображение е резултат от функцията на обработка?

Да не говорим, че подкарването на ИИ модел и описването на желания кадър изисква поне средно ниво на интелигентност и владеенето на Английски или Мандарин. С други думи - повечето потребители, владеещи ИИ, са в състояние да генерират резултати с доста по-висока естетическа стойност от масовката на "представяне" в този и други сайтове.

Също така - Adobe Stock като цяло не се интересуват особено дали изображението ти е снимано или генерирано, стига да отговаря на качествените им критерии.

Изобщо - ако не от чиста завист и злоба, каква е мотивацията на цялата тази тема и какво се очаква да постигне?

Дата:   11-05-26 13:41

sirkhann написа:

> Композитното изображение съдържа елементи, които са частни от друг кадър, нарисувани, моделирани, клонирани и т.н.
> Което значи, че цифровите изображения, преминали през обработка, са само частично фотографски.

А каква „обработка“ минават „класическите“ изображения, стъпващи на химически процеси? Нима при тях не може да има „postprocessing“?

И ето че пак стигаме до сакралният въпрос за термините - примерно какво ще разбираме под „фотография“? Има и други термини за уточняване, де.

Защото за мен и при аналоговата фотография и при цифровата такава основен източник на информация е светлината, преминала през обектива и попаднала върху лентата или сензора. И ти след това работиш с нея, независимо дали аналогово или цифрово.

Докато при изображенията, генерирани от изкуствен интелект на основата на инструкции, написани от автора, ти не използваш такава информация.

За това и попитах за уточнения в началото на флейма какво ще разбираме под „фотография“, „авторска фотография“ и всичко останало споменато до тук.

А въпросът, зададен от asahi, предполага едносричен отговор - да или не [smilie7]

Дата:   11-05-26 14:24

Относно т.нар. композитно изображение съм написал и ти си го цитирал. Но не е това темата на въпроса. Въпросът е какво общо има с авторската фотография.

Adobe stock, между другото, не е пазар за авторска фотография, а за images, graphics, videos, 3D objects and templates.

"Изобщо - ако не от чиста завист и злоба, каква е мотивацията на цялата тази тема и какво се очаква да постигне?"
Неяснотата в мотивацията води до несигурност. Моите очаквания са да потърсим заедно отговор на въпроса. Виждам, че и теб те интересува.

Публикацията е редактирана (11-05-26 14:30)

Дата:   11-05-26 14:27

Добре де.

Ако пренеса нещо (небе, слънце, цветя и т.н.) от една моя снимка, на друга моя снимка, пак ли съм автор на снимката, която никога не съм правил, защото е комбинация от 2 кадъра ? [smilie8]

Дата:   11-05-26 14:34

Ей така чичо ви Стив МаКъри стартира като репортажен, документален, после визуален, сторителър, па го изловиха, че маха дървета, па ги монтира на други места в кадъра, мести пътни знаци, маха хора от снимките и му казаха – Аййй, ш, ало, чичо, ко става тука?
И той вика – ко да става? Аз скъсах с документализма.
- Хубаво си скъсал, ама що не ни информира предварително? Ние гледаме и охкаме и пъшкаме къв поглед, ко око имаш, пък то окото се оказа дървено?
– Що, пита бай Къри. – Така или иначе разказвам история чрез картините си.
– Не разказваш, измисляш си, щото можеш да разкажеш история, която някъде се е случила, а ти си влязъл в жанра на Шарл Перо и на Приказки от 1001 нощ.

Малко го опростих, но горе-долу в такава тоналност бяха критиките и оправданията по повод разкритието, че един от водещите Магнум Фотографи си измисля. Какво ли би казал Роберт Капа по въпроса?

А и не само си измисля. Години наред ни представя staged кадри като candid. А това са различни фселени. Иначе снимаше на Кодахром, че и изложба направи с последния нацъкан филм.

И сега каквото и да гледаме негово, знаем, че кадърът е режисиран и допълнително подсилен чрез добавяне или премахване на елементи.
Да му дам на ИИ да подобри малко кадрите на Стив Макъри и да издам утре един албум със заглавие "Индия през моите очи", а може и "Цветовете на Куба". Ще му кажа на ИИ да вдигне малко нивото с композиция в стила на Рене Бюри и Марк Рибу, кадрите на дядо Стиф да са само като отправна точка. И ще съм си автор.

Има разни реклами как да напишеш книга за 1 ден с ИИ. И тая книга се продава. И си мисля – какво ми пречи да помоля ИИ да ми напише безплатно книга как се пише книга за 1 ден с ИИ? Или да ми я резюмира? Та и с фотографиите така. Днес си викаш – аз съм супер Криейтив, натворих цяла Вселена – утре се оказва, че и съседът е натворил цяла вселена. И има повече вселени, отколкото зрители.

Тази посока не е добра. Ще ви хванат, че един кадър сте модифицирали с ИИ и после ще ви лепнат един етикет, че не сте снимали нищо, а сте карали ИИ да преживя вече преживяно от друг фотограф и става гаф.

Дата:   11-05-26 14:35

Автор си на дигитално обработен колаж от изображения. Ако аз размажа моя сладолед върху твоето произведение ще бъда автор на пърформънс на базата на твоя дигитално обработен колаж. Ако ще изкарвам пари от това трябва да уредя авторството с теб.

Дата:   11-05-26 15:00

Има разни реклами как да напишеш книга за 1 ден с ИИ. И тая книга се продава. И си мисля – какво ми пречи да помоля ИИ да ми напише безплатно книга как се пише книга за 1 ден с ИИ? Или да ми я резюмира? Та и с фотографиите така. Днес си викаш – аз съм супер Криейтив, натворих цяла Вселена – утре се оказва, че и съседът е натворил цяла вселена. И има повече вселени, отколкото зрители.

Както беше казал един от персонажите във "Феноменалните"/анимацията/:

Ако всички са супер - никой не е.

След "супер" може да се сложи всичко - писател, фотограф, композитор и т.н. [smilie7]

Дата:   11-05-26 15:50

Прави сте!

Дата:   11-05-26 16:09

@CDMan
Ако всички са супер - никой не е.

Така е. И собствениците на ИИ решават кое е "супер", кое е изкуството. Изчезва бунта. Пр., има неща, които китайските ИИ няма да ви кажат и покажат.

Автор: Konstantinov   
Дата:   11-05-26 16:27

Ще има институции и институти с много чиновници,за експертизи или вече има , по авторски права ,които също ще работят с ИИ.Както има за авторски свидетелства за конструкции в техниката навремето и патенти в техниката.Като направиш нещо с ИИ ,ще имаш сертификат че е новост към датата...????ако имаш да платиш...

Дата:   11-05-26 16:36

Ще спрем ли да наричаме 'ИИ' тясната разновидност от Големи Езикови Модели (LLM), още по-стеснена в 'генеративни' приложения (за създаване на съдържание)?? Щото това е малко ъгълче от огромната област на ИИ с множество други модели, платформи и употреби.

Между другото почти всички използвате ИИ при снимане: включително изкаващите се втая тема против ИИ. Автофокусът, който разпознава човешки лица (и дори животински), не само да различи лице от задник, но и да различи Пена от Мара, че и очите в тях ('особено едното') - е пар екселанс ИИ. Няма общо с това, за което се спори по-горе, но невронни мрежи 'разсъждават' (за микросекунди) къде и колко да фокусират. И това не е пред-програмирано (както беше в по-стария автофокус на най-близкия обект, или най-големия, или най-контрастния), а си е анализ много подобен на човешкия мозък при същата задача. И процесорчето в дигиталната ви камера е достатъчно мощно (някой спомена пчелите) без да иска гигавати ток като LLM платформите. Но си е интелигентна технология, отвсякъде.

Пак към предния разговор: това прави ли ви по-малко автори? [smilie8]

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   11-05-26 17:08

nyamago написа:

> Между другото почти всички
> използвате ИИ при снимане:
> включително изкаващите се втая
> тема против ИИ. Автофокусът, който
> разпознава човешки лица (и дори
> животински), не само да различи
> лице от задник, но и да различи
> Пена от Мара, че и очите в тях
> ('особено едното') - е пар екселанс
> ИИ. Няма общо с това, за което се
> спори по-горе, но невронни мрежи
> 'разсъждават' (за микросекунди)
> къде и колко да фокусират. И това
> не е пред-програмирано (както беше
> в по-стария автофокус на
> най-близкия обект, или най-големия,
> или най-контрастния), а си е анализ
> много подобен на човешкия мозък
> при същата задача. И процесорчето
> в дигиталната ви камера е
> достатъчно мощно (някой спомена
> пчелите) без да иска гигавати ток
> като LLM платформите. Но си е
> интелигентна технология,
> отвсякъде.

Съгласен съм с казаното, и да няма общо с това за което се спори. Според мен в този случай ИИ е ценен помощник при фокусирането, но само толкова - което между другото не е никак малко, сравнено с фокуса при при ДСЛР технологията. В случай, че се намираме на дадено място с фотоапарат и натиснем спусъка, имаме снимка, без значение дали имаме ИИ за помощник при фокусиране или не. В случая, когато пишем думички - имаме изображение.

Дата:   11-05-26 17:30

Добре, че се появи ИИ, да има драма отново, както едно време "цифра или филм". Че много беше скучен животът.

Понеже едно време, докато ние се млатехме дали цифрата или филма, хората на Запад минаха през драмата "хартия или е-книга" и сега хората масово четат електронно. Без бай Болгар, който дори не издава книги в електронен вид, за да не му ги откраднат. Поради някаква странна причина се оказах близко до книгоиздаването, до преводите, редакциите, та ... като оня, дето видял как се правят кренвирши и спрял да ги яде. Та, и аз така – не чета на български. Хората цъкат с гугъл транслейт за 5 минути файл, после за един следобед пудрят "превода", дават го на редактор и после се чудя защо полът на главната героиня се сменя няколко пъти, без да си е правила операция за смяна на пола. Любим момент ми е, когато преводачът не владее езика, от който уж превежда, та го дава на друг, а той само "пудри". Така имаме напълно нови художествени произведения.

Искам да кажа, че драми има навсякъде, във всички области, непрекъснато. И ние не сме изключение, просто нашата драма е къде-къде по-симпатична от драмата на преводача, който съзнава, че до 5 години професията му ще отпадне. В масовия ѝ вариант.

Дата:   11-05-26 19:14

"Автор: nyamago
Дата: 11-05-26 16:36
...
Автофокусът, който разпознава човешки лица (и дори животински), не само да различи лице от задник, но и да различи Пена от Мара, че и очите в тях ('особено едното') - е пар екселанс ИИ."

Тук нешо не съм съгласен. Механизмът е следният: Някакво превю от изображението върху матрицата се обработва, подчертават се преходите, обезцветява се, може и трите канала поотделно, (това всичко е опростяване), и се пуска търсене във вградената база повтарящи се патерни с типови човешки лица. Като намери съвпадение си запаметява областта на съвпадение и започва да следи дали тя се мести. Съответно мести АФ точка с нея. Ако загуби съвпадението пак почва от голямото изображение към по-малкото, опростяване, сравняване и така докато сработи затвора. Подобен е подходът за търсене на военна техника в сателитни изображения. Защо не е ИИ? Защото не се самообучава. Работи по зададен алгоритъм с предварително заредена база с патерни за сравнение. Със следващия фърмуеър могат да дойдат нови умения.

Дата:   11-05-26 21:02

> "Защо не е ИИ? Защото не се самообучава..."

1. Самообучението не е задължителен елемент: супер полезно е и прави голяма разлика, но не е част от дефиницията какво е ИИ. Обучението, от друга страна, не е непременно непрекъснат процес (може да е еднократно или периодично).

2. Някои камери, всъщност, вече СЕ самообучават. В частност айФоните от последните 3 поколения следят хората, които снимаш и им създават съответен приоритет в разпознаването. А ако не си затворил и разрешението ('по подразбиране') да ти гледа всички събрани снимки и кореспонденцията в социални месинджъри, поччва да свързва лицата с имена и изобщо - самообучава се с все повече данни.

Няма страшно - все по така ще става! [beer]

Дата:   12-05-26 08:43

Между другото, направи ми впечатление, че съкращението ИИ, което ползваме тук в темата съвпада на 100% с инициалите на Иван Иванов - най-продуктивния член на ФФ. [smilie5]

Дата:   12-05-26 10:50

На 29 април в централната част на Лондон се появи статуя, приписвана на Банкси. По нашата традиция можем да я наречем и паметник на някой неперсонализиран художествен образ. После медиен шум, тълкувания, контра, реконтра - да го прескочим.

Банкси е бил инспириран от някаква идея. Тя не е нова, не е оригинална и дори могат да се намерят доказателства, че е вечна. Но това го е подтикнало да се изрази като творец, превъплащавайки идеята в това тримерно произведение. И сега възниква въпроса: Ако Банкси беше седнал зад една клавиатура и в разговор с AI бот беше разказал как си го представя онова на площада, а после с получения проект отиде при големия 3D принтер и си поръча изработката на статуята по същия начин ли щяхме да го приемем, както сега?
Удебелявам текста за да не се чудите какво ви питам.

Дата:   12-05-26 13:15

Пошло би било да разберем, че творбата е резултат от интеракция между група човешки неврони и клавиатура.
Творците са интересни с това, което са. Със стила си, с изявленията, които правят, с провокациите. Колко интересен е Шопен, ако ИИ изкара още няколко ноктюрни в неговия стил? Ние имаме ли нужда от втори Шопен? Не. Стига ни да слушаме как Рахманинов свири Шопен. Би било интересно да чуем как Шопен свири Рахманинов, но за момента това е невъзможно.

ИИ не е личност. И затова не можем да изпаднем във възторг, когато нещо се "сътвори" от безличния алгоритъм. Няма гледна точка.

Дата:   12-05-26 14:40

Тука се сещам за сцена от "аз роботът" къде тъмнокожия пита робота, дали може да напише симфония и робота му отвръща - а ти можеш ли?... [smilie21] Та така и със снимките [smilie18]

Дата:   12-05-26 15:27

^ [smilie24] [smilie18]

Дата:   12-05-26 15:41

@asahi:
> "...по същия начин ли щяхме да го приемем, както сега?.."

Ако по нищо не можем да го отличим от ръкотворното - и никой не ни каже - да, щяхме да го приемем по съвсем същия начин. Абсолютно същия начин. Ти как би го приел?

Тестът на Тюринг остава недоразбран от много хора в точната формулировка и дълбокия си смисъл. С две (20) думи: невъзможността по никакъв начин да се различи машина от жив човек е доказателство за интелигентноста на машината. В следвоенните години Тюринг пише само за текстове, но днес важи с пълна сила за образи, музика и всичко.

А каква беше тезата зад хипотезата (с Банкси) и горния въпрпос?

Публикацията е редактирана (12-05-26 15:43)

Дата:   12-05-26 18:01

Ето отново да затвърдя липсата на общо между ИИ изображение и авторска фотография, с пример за поръчка на рисунка на котка от средновековието нейде - Авторът е можач, колкото ИИ от преди 2 години. Поръчителят е просто поръчител, а авторът - автор - като е видял повечко рисунки на котки, може и да е надобрял(като ИИ), а може и да е бил обесен - такива са били времената...

https://i.etsystatic.com/31986457/r/il/e33124/6328283718/il_794xN.6328283718_2o1w.jpg

Примера не е най-показателния, ама трудно се намира читав линк към по-индикативните изпълнения...

Публикацията е редактирана (12-05-26 18:05)

Дата:   12-05-26 19:43

На ИИ задавам въпрос, който е много прос
но за момента ИИ се проваля в генерирането на човекоподобен отговор.
Въпросът е:
"КАКВО ЗНАЕШ ЗА БОЙКО?"

Тествайте и вижте какви отговори дава нашия мил ИИ.
А иначе, вие сами се досещате какво бихте отговорили, ако ви питат.

Дата:   12-05-26 19:48

Сигурно 99,875% от хората живи в момента няма да ти дадат по-смислен отговор. И?

Публикацията е редактирана (12-05-26 19:51)

Дата:   12-05-26 21:02

Не е така.

Какъв е твоят отговор?

Дата:   12-05-26 21:30

Аз: "КАКВО ЗНАЕШ ЗА БОЙКО?" (С всички главни букви, както е предложено по-горе)
ИИ: "Кой Бойко?"
Аз: "Бойко Ноев" (нарочно, защото явно не знае, че Бойко е само един)
ИИ: (Получавам обширна информация за лицето, която ще спестя тук, защото съдържа деликатни детайли).
Аз: "А за Бойко Борисов, бивш министър-председател?" (уточнявам за да не би даима съименници и по фамилия)

Следва справка, интересно подбрана като 'по-малко известни или любопитни факти' - копирам буквално:

Бойко Борисов е една от най-коментираните фигури в българската политика, но зад публичния му образ стоят факти от биографията му, които често остават на заден план.
Ето някои по-малко известни или любопитни факти за бившия премиер:

Спортни постижения

Най-възрастният професионален футболист: През 2013 г. Борисов влезе в спортната история на България, като стана най-възрастният играч, участвал в професионален мач. Той игра за втородивизионния клуб „Витоша“ (Бистрица) на 54-годишна възраст.

Черен колан по карате: Той притежава черен колан (7-ми дан) по карате. Бил е треньор на националния отбор на България по карате и международен съдия.

Кариера преди политиката

Охрана на исторически личности: Преди да влезе в политиката, неговата охранителна фирма „Ипон-1“ е охранявала двама коренно различни лидери на България – бившия комунистически ръководител Тодор Живков и завърналия се от изгнание цар Симеон II.

Пожарникар по образование: Борисов завършва Висшата специална школа на МВР със специалност „Противопожарна техника и безопасност“. Работил е като пожарникар в София в периода 1982–1990 г..

Отказ от деполитизация: През 1991 г. той напуска МВР с чин майор, тъй като официално отказва да се деполитизира и да се откаже от членството си в БКП.

Семейство и личен живот

Дъщеря и внуци: Той има дъщеря на име Венета от брака си с лекарката Стела Борисова. Самият Борисов често споделя снимки с внуците си, които носят неговото име.

Произход: Роден е в Банкя, като баща му е бил служител в МВР, а майка му – начална учителка.

Политически рекорди

Най-дълго управлявалият премиер: Бойко Борисов е най-дълго заемалият поста министър-председател на България в периода след падането на комунизма, като е оглавявал три правителства в рамките на общо над 9 години.

AI responses may include mistakes. Learn more

Дата:   12-05-26 22:23

Успява ли да ни заблуди ИИ, че общуваме с истински човек?
Досега, когато съм питал живи хора, ей така, изненадващо, получавам въпроси от сорта:

Какво трябва да знам?
Какво да зная за Бойко?
Нищо не зная.
Кво да зная, брат.
Нищо.
Лични неща. Излизали сме в компания. Спортува, но направи корем, защото много обича супа и я яде с хляб.

Дата:   13-05-26 00:25

> "Успява ли да ни заблуди ИИ, че общуваме с истински човек?.."

Ако това беше целта на експеримента - грешно поставен експеримент. Изобщо грешно начинание - защото целта на коментирания 'ИИ' (ботове като интерфейс на LLM платформи) НЕ Е 'да ни заблудят, че общуваме с истински човек'. Дълго е да се обяснява и не е тук мястото, просто тия 'ИИ неща' не са направени за това.

Дата:   13-05-26 02:25

С помощта на ИИ, може да се изгенерира блестящо становище, как ИИ - генерираното изображение си е чиста проба авторска фотография. После, ако се пипне тук-там и му се вкара някоя друга правописна грешка и местан жаргон - никой няма да разбере :)

Дата:   13-05-26 13:02

> С помощта на ИИ, може да се изгенерира блестящо становище,
> как ИИ - генерираното изображение си е чиста проба авторска
> фотография. После, ако се пипне тук-там и му се вкара някоя друга
> правописна грешка и местан жаргон - никой няма да разбере :)

Ами кой ти е казал, че моите постове не са правени така? [smilie6]

Добавено: трябваше да отида още една крачка нататък и да кажа: откъде знаете, че тоя участник @nyamago не е всъщност ИИ? (Без друго тоя съмнителен прякор значи нещо дето... го няма)?

Публикацията е редактирана (13-05-26 13:05)

Дата:   13-05-26 13:14

Всички знаем, че си по-дърт от ИИ [smilie18]

Дата:   13-05-26 13:59

Сега на сериозно:

> "Всички знаем, че си по-дърт от ИИ..."

От ChatGPT (което повечето от вас мислят, че е ИИ) - да, по-дърт съм. Но същинският ИИ датира от преди войната и е приблизително връстник набаща ми. Когато още не е имало компютри, някои хора са полагали теоретичните основи с молив и хартия. Няма да се учим на история, но важното е, че зад ИИ винаги е стоял (и ще стои) ЕИ.
[beer]

Автор: lamerko   
Дата:   13-05-26 14:06

Към сегашната реалност, въпросния ЕИ зад АИ вече не е нужно да бъде компетентно лице, а просто роботизиран общак. Дори не е нужно да има кой-знае колко *И. С други думи - може да дресираш и една маймуна да върши работа. Но бурното развитие на АИ агенти, които контролират други АИ агенти и процеси и водят до пълен цикъл - производство, тестване, домументиране, диплоймънт - за бъдеще може и маймуната да стане излишна...

Дата:   13-05-26 14:09

Трудно ще е да се заблудиш, че ИИ е истински човек.
Реален човек не би отговарял подробно и изчерпателно на тъпи въпроси, а ИИ го прави и на всичкото отгоре всеки път казва нещо от рода на "Искаш ли да ме питаш още нещо ?".[smilie5]

Все едно си звъннал на импулсен телефон. [smilie18]

Дата:   13-05-26 14:38

[beer]

Дата:   13-05-26 17:43

> Към сегашната реалност, въпросния ЕИ зад АИ вече не е нужно да бъде
> компетентно лице, а просто роботизиран общак...

Не за такъв ЕИ ставаше въпрос, но...

И ти си прав! [beer]

Дата:   13-05-26 17:48

> "Реален човек не би отговарял подробно и изчерпателно на тъпи въпроси.."

Никакъв проблем ИИ да отговори кратко и неизчерпателно, на тъпи или умни въпроси. Зависи кой и как пита ;)

> "... на всичкото отгоре всеки път казва нещо от рода на "Искаш ли да ме питаш още нещо ?"

И келнерския въпрос накрая не е проблем да се избегне. ИИ може всичко, 'реалния човек' - не съвсем.
[beer]

Автор: kerabo   
Дата:   14-05-26 07:41

AI е инструмент. Общото между него и авторската фотография е Авторът.

Автор: Beijing   
Дата:   14-05-26 17:48

Здравей, стари друже!
Лично аз,.... вече нямам идея, що е туй фотография!
Думата фотография е много близка с порнография!
На това превърнаха нашето хоби, а за някои и професия!
Вече не знам, кое ми харесва и кое, не...
Много стана "инфото" и на мен започна да ми става безинтересно или да го наречем банално!
Не знам!
Не ми остава нищо друго, освен да ти пратя поздрави!

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »