Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikkor 14-30 f4 срещу Tamron 16-30 f2,8 G2
Автор: Loki_in_disguise   
Дата:   04-05-26 15:49

Здравейте.
От известно време мисля да си купя нов обектив, който да е широк.
Снимам с Nikon Z6 mk2 и го ползвам за снимане на театър, пейзажи, портрети и всичко останало, типично за един любител.
Понякога ще ми трябват тези две екстра милиметра на Никона, а понякога този стоп бленда на Тамрона.
В Синтезис имаха само Тамрона и си поиграх с него. Дори 1/20 от секундата и снимките са достатъчно остри. Не съм маниак на острота или мълниеносен фокус.
Питам, ако някой има опит, наблюдение или мнение, и ще съм много благодарен за всякаква допълнителна помощ.
И двата са около 1000€.
Поздрави на всички!

Отговори на това съобщение
 Re: Nikkor 14-30 f4 срещу Tamron 16-30 f2,8 G2
Автор: Imaginarium   
Дата:   04-05-26 20:06

Tamron отдавна правят много хубави и качествени стъкла.
Преди снимах с 15-30 G2 който беше за DSLR-и и бях изключително доволен от него. Щом смяташ, че блендата ти е важна, не се двоуми и взимай него. Имам 14-30ката на Никон и мога спокойно да кажа, че е страхотен, но F4 си е тъмно за нощни снимки.[beer]

Дата:   05-05-26 00:00

Много благодаря! И сз си мислех нещо подобно и ако някой от обективите беше с осезателно по-добра цена, сигурно щях да предпочета него. Но сега, май това си е по- доброто решение. Поздрави [beer]

Автор: Duffer   
Дата:   05-05-26 11:23

Имах 14-30 и го продадох. Не е лош обектив, но след време архаичния му дизайн с това twist to open става супер досадно. Освен това аз използвам широкоъгълен като универсален обектив от години т.е. за травъл, пейзажи за всичко. Когато пътувам и постоянно влизам от открито в закрити помещения и обратно тази бленда 4 става проблемна и качеството на снимките варира непрекъснато. Респективно това означава повече време за постпроцесинг след това.
Моят избор за ъпгрейд е 14-24/2.8 който разбира се е легендарен обектив, но цената му е скандална. В момента можех да си го позволя освен това 14-24 ми е детска мечта още от F системата, но тогава беше абсолютно невъзможно да отделя толкова пари.
Обектива е феноменален, но както казах цената му е трудна за преглъщане.
Нямам преки впечатления от 16-30 на Тамрон, но използвам от доста време техния 50-400 на Z5, Z6II и сега на Z5II и мога да кажа, че обектива е отличен за парите си - получаваш 90% от нещата на оригиналните никонски аналози (в случая 100-400) за половината и дори по-ниска цена.
Така, че според мен с Тамрона няма да сбъркаш.

Автор: alex.d76   
Дата:   05-05-26 19:19

Моите 5 стотинки по темата ...
2мм в широкия край не са особена драма ако ги нямаш. Но както казаха и колегите преди мен - от доста време Tamron правят супер качествени обективи на страхотни цени - материали, метео-защита, стабилизация - много са напред вече наистина. Честно казано всичко с което снимам, вече е Tamron - само 24-70/2.8 замених за Никон 24-120/4 заради по-дългия обхват.
15-30/2.8 е брутален, 24-70/2.8 е брутален, 70-200/2.8 е брутален - и накрая да закова темата и със 150-600 - всичките G2, разбира се!
Нямам наблюдения обаче за безогледалните - признавам си!
Но при така еднакви цени - бих взел Tamron-а заради тяхното уникално f/2.8 и брутална стабилизация (ако има такава...) Просто VC-то на Tamron към момента вече няма достоен аналог, каквото и да си говорим !!!

Дата:   05-05-26 22:16

Да, всъщност, вече и аз клоня нататък. Много благодаря!

Дата:   05-05-26 22:18

Да, аз имам 24-70 f4, китовия и на него това twist and turn ми е доста досадно. Все повече натежава Тамрона. Явно ще е той. Благодаря много!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »