Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Re: "Фотография"
Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   21-04-26 13:05

Автор: nyamago
Дата: 21-04-26 12:41

> неудържим

неуморим (няма спиране)

и

безчувствен (безхаберен, не се усеща)

Miri dikhipen nane frena.

Отговори на това съобщение
Автор: hazini   
Дата:   21-04-26 13:23

@compur Даа книгата на Александър Лапин за композицията, няколко пъти съм я чел, даже си я разпечатах на хартия. Като цяло изключително сложна тема, много хора бъркат кадриране и композиция :)

Автор: ceco   
Дата:   21-04-26 13:54

Приятно съм изненадан от тази тема, показваща как от негативния пример може да произлезе позитивна дискусия ... понякога! [smilie3] Това - във времена, когато хората говорят/пишат много, но чуват и виждат предимно онова, което гали ухото, окото и най-вече егото им.

Обикновено подминавам подобни общи теми като ‘губи-време‘, но в случая не съжалявам, че й обърнах внимание. 5 цента и от мен на поставените от philip въпроси:

Фотографията за мен е хоби (едно от многото ми). Не се чувствам длъжен да се водя стриктно по онова, което пише в дебелите книги (но се съобразявам с него, ако нямам по-добра идея за конкретния случай и възможности). Критика приемам всякаква (и конструктивна, и не до там ...). Не се срамувам ако се окаже, че съм качил в профила си някоя издънка ... това в крайна сметка може да бъде полезно и за някой друг. [shtrak]

Умният човек се учи от грешките си. По-умният – от чуждите грешки. А най-умният – и от грешките, които още никой не е направил.
[beer]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   21-04-26 16:19

Една от любимите ми емоции е ЗАВИСТ.

Поради причината, че служи като индикатор за посоката, която бихме желали да поемем, но не сме успели да идентифицираме като важна до този момент, или сме я идентифицирали като важна, но не сме работили за постигането на цели в тази посока. В момента, в който поемем по пътя, Завистта няма условия за проява.

Тоест ние няма как да завиждаме на човек с успехи, ако тези успехи не са в нашата осъзната или неосъзната посока на желания. На Христо Стоичвок фотографите не би трябвало да му завиждат.

Трудно ми е с прилагателното на НямаГо – ИРРЕФРЕНАБИЛЕ викат италианците на Неудържим. Неудържимият си го представям като антипод на Завистлив. В известна степен. Сред всичките съществителни, не откривам съществително име, което да вкарам в редиците и да съответства на Неудържим.

Автор: dbull   
Дата:   25-04-26 08:21

Относно книгите, попрегледах едната на Василий Кандински "Точка и линия в равнината" от тук: https://e-edu.nbu.bg/pluginfile.php/1243648/mod_resource/content/2/Kandinsky_Linia.pdf
. Ами незнам за вас, но аз лично когато снимам не търся триъгълници и правоъгълници в кадъра. Някак ми отбягва същността. Предпочитам да не съм толкова "научен" за да оценя красотата на един кадър. Поздрави!

Автор: asahi   
Дата:   25-04-26 08:58

И правилно. Когато виждаш и евентуално снимаш съзнанието работи инстинктивно. То вече е научено. Можеш да търсиш триъгълници и правоъгълници в кадъра когато е готов и го анализираш. Рядко, но се случва, сам да създадеш сцената, която снимаш. Тогава вече можеш предварително да разсъждаваш целенасочено за геометрични фигури.

Кандински не ми допадна. Тези определения за точка и линия противоречат на моя разум.

Re:
Автор: petronix   
Дата:   29-04-26 21:17

Мистър Point, Не знам дали търсите определени течения във фотографията или разчитате на уникална индивидуалност, но снимките които публикувахте тук в темата изобщо не могат да ме грабнат. Има някаква скука и празнота в тях. Може би вие търсите точно това, базирайки се на определени фундаменти. Аз лично бих се срамувал да кача тези снимки. Но хора всякакви. Най-важното продължавайте да снимате и не се отказвайте. Може пък да се получи някой ден.[shtrak]

Публикацията е редактирана (29-04-26 21:18)

Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   29-04-26 22:03

petronix, ужасно грубо [smilie23]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   03-05-26 21:52

Благодаря за споделеното мнение, господин Петров!
Като прегледа човек снимките Ви и види, че нямате представа нито от композиция, нито от светлина, цветове, хармония или кадриране, а просто щляпате някакви фотки насам-натам, нали се сещате, че щях да се почувствам доста неловко, смутен до крайност, ако бяхте ме похвалили. Това би бил мощен индикатор, че нещо не правя както трябва, или направо бъркам здраво. Не притежавате инструментите, чрез които да анализирате каквото и да било в сферата на визуалните изкуства. За Вас дори правилото на третините е непозната територия. Обедното слънце лятно време - разглеждайки кадрите Ви - бих Ви посъветвал да го избягвате.
Затова приемам Вашата критика като положителна атестация за моята работа. Благодаря. Със здраве!

Автор: Vinsent   
Дата:   04-05-26 19:07

Знаете ли как Кандински стига до абстрактната живопис?
Легендата твърди, че веднъж, прибирайки се от опера на Вагнер, в главата му звучат звуците, унесен от това вижда на стената една чудно красива картина. Когато се съсредоточава, той вижда че това е една негова картина, която чистачката обърнала наопаки, т.е. лишила я от реален сюжет. От тогава започва да рисува абстрактно. [beer]

Автор: next_time   
Дата:   07-05-26 12:40

[beer] Пътувам с кола към Любляна. В един момент гледам, че пеизажа се променя. Спирам и питам ИИ - какво се случи? Отговаря ми - тук османците са били до преди няколко века. Уау ... чудя си се аз ... до преди няколко века а още си личи.
След няколко дена пътувам от Любляна към Пиран. По едно време пеизажа пак се променя. Спирам и питам ИИ - какво пак се обърка? Той любезно ми отговаря - Австрия е дошла тук едва преди два века. Уау ... чудя се аз ... преди два века.
След още няколко дена пътувам от Австрия към Любляна. Пеизажа пак се променя. Пак спирам , пак питам ИИ - защо пак се обърка пеизажа. А той ми казва - Австрия не е тук от 100г. Уау ... чудя се аз ... само 100г.

Още не мога да разбера какви ми ги дрънка ИИ, та затова реших да попитам тук. Сетих се че сме се събрали все най умните.

ПП. След Словения първата красива гледка беше като влезнах в България. Много ми се искаше да попитам ИИ - това па как стана? Обаче се притесних че ще ми каже - защото от няколко месеца е Европа. Е това нямаше да го понеса, затова ... не попитах.[beer]

Автор: CDman   
Дата:   07-05-26 14:22

Това ми напомня един виц:
Жена решава да попита ИИ кой от нейните познати мъже би се оженил за нея.
Показва му първата снимка и пита.
- Този мъж би ли се оженил за мен.
- Не - отговаря ИИ.
Показва му друга снимка - същия отговор. Третата, четвъртата и т.н. до края - всички отговори са "не".
Накрая, когато вече не останали варианти го пита:
- Защо не мога да се омъжа за никой от тези мъже ?
- Защото не можеш да правиш секс със снимка - отговаря ИИ.
[smilie5]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »