Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

"Фотография"
Автор: dekov   
Дата:   05-04-26 16:56

https://www.dnes.bg/media/files/resized/article/752x423/2cb/43b59026e35fb009409014d89d9c22cb-4b70ae8

Мъчно ми е за критериите при публикациите днес.[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: "Фотография"
Автор: estate   
Дата:   05-04-26 20:54

С телефона ....

Автор: asahi   
Дата:   05-04-26 21:21

Фотографът на Румен Радев в последно време е зациклил на един ракурс.

Re:
Автор: Synthy   
Дата:   06-04-26 08:35

estate написа:

> С телефона ....

С телефона може мноооого по-добре. Само мързела на държащият го трябва да е по-малко.

Публикацията е редактирана (06-04-26 09:56)

Автор: CDman   
Дата:   06-04-26 09:50

Обработка за 1 минута на ФотоШоп:

https://i.ibb.co/YFCtgQ93/222222.jpg

Re:
Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   06-04-26 10:03

Бил е далече, със стара камера и напомпано ISO — ясно. Но това не оправдава резултата. А редакторът къде е в този филм?

Публикацията е редактирана (06-04-26 10:40)

Дата:   06-04-26 10:30

Редакторът е завършил НСА (ВИФ) и е на маникюрист.

Автор: bobyn   
Дата:   06-04-26 11:39

[smilie24]

Автор: leitz   
Дата:   06-04-26 22:35

"Обработка за 1 минута на ФотоШоп" не е толкова трагична , ама пак не е "за пред хората"

Дата:   07-04-26 13:12

Тази снимка с много компромиси може да бъде поправена само с AI. Ще има загуба на текстура, но поне ще изглади шума и сенките. Просто има елементи, които липсват в кадъра и никакъв Photoshop не може да помогне.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   07-04-26 14:37

На мен ми е мъчно в по-глобален аспект – че България така и не успя да има качествени фотографи на световно ниво. Имаме един Жеко Василев и един Милан Христев.

Автор: hose   
Дата:   07-04-26 17:01

модата на "без-светкавици"...

П.П. не мисля, че това е телефон - новите поне доста добре изравняват и правят автоматичен ХДР, макар че зависи нали... но за телефон трябва да е бил и доста близо

след 1 мин. ФШ ми е дори по-зле на мен ;)

по този повод едно видео, на което попаднах днес - https://www.youtube.com/watch?v=zOGmwd7kauE

Дата:   09-04-26 08:11

my.point.of.view написа:

> На мен ми е мъчно в по-глобален
> аспект – че България така и не
> успя да има качествени фотографи
> на световно ниво. Имаме един Жеко
> Василев и един Милан Христев.

Майсторите, които искат да има продължение на занаята им, си наемат калфи и ги учат. Не съм видял нещо такова при майсторите на фотографията. [smilie8]

Дата:   09-04-26 09:46

Не ъм срещал още майсторите, които искат да има продължение на занаята си. Срещал съм майстори, които търсят работници, помагачи.

Дата:   09-04-26 10:04

То това е повсеместно.
Ей го на, в университета, в който работя в момента е имало една доцентка, която е изкарала 40 години на това работно място.
Пенсионираха я преди година.
След нея няма млад доцент нейно производство. Та опряха до мен.

И това не е изолиран случай, а практика.
Във ветеринарния институт разни мумии пред пенсия нарочно не взимаха млади хора, за да ги оставят след пенсия. Е, пенсионираха ги и днес "няма хора".

"Няма хора" е реплика, казана по два възможни повода –

1. никой не желае да работи при тези условия
2. ние сме се погрижили да няма хора / конкуренция

По т.2 ви е известно, че всеки гледа подчинените му да са по-глупави от него, за да няма как те да блеснат пред Началството с интелект. Само че, докъде ще я докараме с това мислене? Лично аз бих се радвал да имам докторанти, които са по-интелигентни от мен и могат да допринесат с личните си качества за утвърждаването на университета в световен план. Млади хора до 30, които имат интелект, не разни мумии на по 50 години, които са се сетили да правят докторати в годините преди смъртта.

Ей го на, около мен има няколко човека, включително хора на почти 60, които правят докторати. Аз защитих на 30. Като защитиш на 60, какви са точно перспективите? Осмисляш си живота? Е, дотам ли я докарахме, че да се налага на разни пенсии да осмисляме живота чрез докторат? Това ли е функцията на тази образователна и научна степен? Тоз чиляк няма ли нещо друго да му осмисля живота?

Та и във фотографията така.

Аз не се сещам за майстори във фотографията, ако може, избройте ми няколко човека, които да са можели, но да не са взели калфи.
Жеко Василев направи онзи албум-бомба, хората му се нацупиха, кадрите са велики, човекът е манипулатор, но е фотограф. Никой не е казал, че фотографията трябва да е чиста документалистика. Дали прави школа в САЩ, не зная.

Милан Христев живее в Пловдив, дали около него има школа новобранци, нямам представа. Човекът снима. Можем да го питаме.

И фантазията ми стига дотук. Защото другите, така наречени фотографи, масово имат проблем с композицията. Нямат проблем, когато снимат човек в режисирана поза на някакъв едноцветен фон. Това са им уменията. Нататък могат само да надградят с правилото на третините, което прилагат частично и с променлив успех. Пример са Бони и Георги – успяха да затрият поне две поколения фотоентусиасти с тяхната книжка как да се снима, в която описват своите слаби разбирания за добра фотография. Да не говорим за зелено-кафявата боза, която наложиха като стил в сватбената фотография. Кравите произвеждат продукция в такава разцветка, по спомен говоря. Че сега единият говори за психология на сватбената фотография, а другият води курсове, които рекламира с някаква усмихната кривоока дама, която държи фотоапарата нелепо и изглежда гротескно. Но ако го напиша, че тоя кадър показва единствено как не бива да се прави, ще се нацупи. Той е майстор.

Такива са и специалистите от Фотографска школа, за част от които съм събрал впечатления през курсистите им. Та, мои познати, били на техни курсове, споделят, че наистина лекторът ХУZ не бил кой знае какъв фотограф, но добре обяснявал. Като не може да снима, кое точно обяснява добре, питах аз. Как кое, теорията – отвръщаха курсистите. Има ли нужда да казвам, че то теорията не е да ти рецитират / декламират слайдове? Но, то, разбира се, че не са велики фотографи, се вижда и като се отворят сайтовете на тези лектори. Снимат разни натюрморти на маса тип микросток фотография. Ако курсовете са обявени като "как да снимаме микросток по най-безличен начин, че да може снимката да е вървежна", това е друго.

Проф. Рум почина преди години, бях още студент. Той се опитваше да прави интересна фотография, имам негов ръчно правен албум, подарен ми от Момчил Гяцов, който също ми е давал ценни съвети.

Никон Ф2 познавах и сме се виждали през годините. Подкрепял ме е и ме е насърчавал. Мир и светлина на душата му.

Ходил съм на лекции по Философия на фотографията на Цочо Бояджиев преди години в Университета. По-редно е предметът да се казва "Фотографията като инструмент на философията", но то филисофите смятат, че всичко е философия на този свят, та не им забелязваме. Някои лекции ги водеше Катерина Гаджева, която доста слабо преразказваше какво някой друг е казал по темата. Това е основен проблем в българската наука – желанието да покажем какво сме прочели, а не какво ние реално мислим по темата. Първото е на ниво дипломна работа, второто вече отива към докторат. Той написа и книга. Така че, който прочете книгата, може да се каже, че е общувал с Цочо Бояджиев и е научил нещо от него. Макар че книгата се различава коренно от лекционния курс, който водеше. За което нямам обяснение. Самият лекционен курс беше стойностен.

Коко Трейман води школа Паралакс вече почти 30 години. Цочо Бояджиев е едно от попаденията му.

Дата:   09-04-26 11:37

Ами, това е положението.[smilie8]

За това нямаме фотографи, артисти, режисьори и т.н.

Още повече, че дори да имаш наченки на талант, за да минеш в отбора на добрите, трябва да получиш оценка от същите тези "мумии", които не харесват нищо друго, освен тяхното.

Аргументи защо нещо не е добро, винаги могат да се изсмучат от пръстите, да не говорим, че понякога даже не са релевантни.

Няма нищо по-демотивиращо от ниска оценка. Скапва ти ентусиазма и загубваш всякакво желание да се учиш и да се развиваш.

Параграф 69.[smilie2]

Автор: lamerko   
Дата:   09-04-26 12:02

Изглежда, че тази снимка води от портала на БГНЕС. Те от своя страна са публикували клип, а не снимки - единствено тази същата е използвана като миниатюра в прегледа на новините, но не и в самата статия. А защо 30-на други "медии" са решили да "откраднат" точно нея... друг въпрос [smilie18]

Дата:   09-04-26 12:23

Малко излизам от темата за фотографията, но вие чрез индукция и дедукция ще си транспонирате темата сами.

За ниските оценки – споделих с колеги, че в САЩ 80% от студентите имат отлични оценки по физиология. Не, защото някой им пише високи оценки, а защото там обучението е платено и а си изкарал Мн. добър 5, таксата ти е скочила с 15 хил долара. Та, всеки кълве до откат.

Разбира се, нужно е едно уточнение – там /а и в Европа, както обичам да казвам "НА ЗАПАД", но вече и "НА ИЗТОК" или с други думи, там, дето е НЕБЪЛГАРИЯ/ 60% от оценката се формира през цялата година, а изпитът допринася за 40%. През цялата година студентите работят, учат, получават задания да изработят курсови работи, изпитват ги и ги гърчат здраво. За разлика от тук, дето ние държим да ги караме да спят с учебниците по няколко дни преди изпита, а преди това цял семестър – иху-аху. И след две седмици всичко са забравили.

И колегите ме изслушаха и казаха, че това няма как да стане.
И аз им казах – да, разбира се, докато светът се развива, за нас не е проблем да си живеем в 60-е години на миналия век.

За да не кажете, че упреквам конкретни хора от конкретен университет, ще кажа, че съм работил в няколко български университета, както и че имам роднини, които са дългогодишни университетски преподаватели, с които сме единодушни по тази тема и не успяваме да си отговорим на въпроса: "Защо българските учебници, дори и тези, които сега излизат от печат, са преписани стари учебници от 60-е години, въпреки очевидното разминаване между световната наука и достижения с нашата собствена изостанала реалност? Защо не препишат един модерен учебник, а продължават да се издават старите грамофонни плочи?".

Ние сами можем да разсъждаваме, че има много българчета, учещи в Европа и много малко европейчета, учещи в България. Което е ясен индикатор "къде сме ние и къде са те".

В коя държава студентите учат по конспект, от който на случаен принцип им се падат 2 въпроса, които да развият писмено в стил "КАКВО ПОМНИШ по темата?".

Хората се питат на изпит, по таксономията на Блум:
1. какво помниш
2. какво разбираш
3. как прилагаш това знание в практиката
4. как можеш да анализираш информация по темата
5. как можеш да оцениш друга информация по тази тема
6. как можеш да създаваш нова информация по темата

И в света на фотографията сме на този хал, вероятно.

Re:
Дата:   09-04-26 13:32

Примерът с Бони и Георги е доста пресилен — твърдението, че едва ли не са „затрили две поколения фотоентусиасти“ с книжката си, сериозно се разминава с реалността по чисто обективни причини. Колко души всъщност са се „самозатрили“, след като са я прочели? В какъв тираж изобщо е била тази книга? Подобни квалификации звучат по-скоро грозно и леко пейзански, щом ще държим същия тон.
Аз бих казал друго: далеч по-тъжно е, че новото ръководство на сайта положи немалко усилия едно някога обичано място — където фотоентусиасти развиваха вкус и любов към фотографията — да започне да прилича на селска кръчма, в която петима стари познайници просто плюят по всичко, за което още имат енергия да си спомнят.

[smilie7]

Публикацията е редактирана (09-04-26 13:33)

Дата:   09-04-26 13:35

А фотографията е просто една игра със светлината.Ами дайте малко светлина на кадъра и ще станат нещата.Другото е мерене на обективи ако ме разбирате ......[shtrak]

Автор: victory13   
Дата:   09-04-26 15:43

ах… първата снимка става за секунди, ако се зареже меренето от апарата… ама нали ръчните настройки се оказаха кауза пердута тук, според другата тема, тъй ще е [smilie18]

Дата:   09-04-26 16:41

Малкото, което съм научил за композицията, е от четене на книги и анализиране на картинки на базата на получената информация. А като знам колко не знам заключавам, че в рамките на един курс това няма как да се научи.

Дата:   09-04-26 17:06

Книжката на Бони сме я чели всички, защото 20 години стоя на сайта като полезно четиво. Какъв ѝ е тиражът, е без значение, ако са я прочели 10 хиляди души, пък впоследствие е била отпечатана в тираж дори 100 бройки.

Преди години така стана, че случайно споменах на роднините /това са други роднини, художник, изкуствовед и професионален фотограф, даскалите от университета са в другата тема/ за правилото на третините. Оказа се, че не са чували. И тримата.

Изкуствоведът веднага обсъди с колеги от Академията дали са чували за правилото на третините. Художникът с други художници. Фотографът не се занимава, щото вече беше пенсионер.

Оказа се, че хората учат Композиция и стават изкуствовреди или художници, но никой не им е споменавал за правилото на третините.
Учат и как се прави анализ – даже няколко вида анализ, като започнем с формалния анализ и минем през още десетина вида.

Разглеждайки впоследствие кадри на добри фотографи, реално си дадох сметка, че никой не се е водил от правилото на третините.

Пускал съм теми в този форум за златното сечение и винаги ми се обяснява, че един опростен фотографски вариант е правилото на третините. И мога леко и бързо да посоча кой го следва, само като видя една негова снимка, защото това чудо на чудесата си личи.

Правилото на третините е един ужасяващ начин човек да прави скучна фотография, без да си дава сметка за това. Пораженията се виждат всеки ден. Разбира се, те не са били умишлени. Хората са направили това, което могат. И тук само можем да съжаляваме, че фотографията не се възприемаше като изкуство в онези години, иначе щяхме да имаме добра книга за композиция на фотографския образ.

Ако някой иска да си набръчка мозъка, препоръчвам книгата на Василий Кандински "Точка и линия в равнината".

Re:
Автор: mitpis   
Дата:   09-04-26 17:47

Да не обобщаваме за всички художници. Не знам къде са завършили въпросните роднини, аз съм учител в художественно училище. С преподавателя по перспектива сме приятели и понякога му влизам в часовете. Картинката е яка- като луди чертаят убежни точки, златни сечения и т.н. Също така имат и домашни. Ако не знаят за третините просто ще получат двойка и няма да могат да преминат в следващия клас. Освен това накрая имат и държавен изпит, който включва перспектива, анатомия и История на изкуството. А относно фотографията - тя е динамичен процес и не винаги е възможно да се спази правилото на третините.

Публикацията е редактирана (09-04-26 18:12)

Re:
Автор: compur   
Дата:   09-04-26 18:38

Аз, пък, ще препоръчам да прочетете "Равнина и пространство, или животът като квадрат" на Александър Лапин... естествено продължение на "Точка и линия в равнината". [beer]

Публикацията е редактирана (09-04-26 18:54)

Re:
Дата:   09-04-26 20:24

Отбелязвам:
Третини в композицията не означава 1/3. Ако някой го е разбрал така нещо не го е разбрал.
"Правилото на третините" е само един от многото подходи за изграждане на композиция. Като добавим и творческите изключения се оказва, че въобще не сме с вързани ръце в композирането на обектите в кадъра.

Двете книги се намират в рутракера.

Публикацията е редактирана (09-04-26 20:45)

Автор: Vinsent   
Дата:   09-04-26 21:15

Слушам Ян Гарбарек с Ануар Брахем, чета тази тема и усещам как във Великия четвъртък се разтапям от кеф! Благодаря на автора и всички писали по нея!
Кандински и Миро са ми любими автори. Имам За духовното в изкуството, сега си поръчах и тази за Точката и правата в равнината, макар да ми звучи като петия постулат на Евклид :)

Ще разкажа една смешна историйка. Имах добре работеща фирма и всяка години правехме имидж реклама - календари, тефтери, химикалки и др. Най-скъпите календари бяха с репродукции от големи художници. Календари с Кандински и Миро подарявах на най-значимите личности. Една година директор на много голям комбинат, като му дадох календара за новата година, възкликва: я, ама какво е искал да покаже с това художника? Виж нашия календар има гора, мече и т.н. а в този само някакви драсканици. След няколко дни случайно се виждам с директорката на данъчното, тя ми казва: твоя календар свърши добра работа, подвързах учебниците на дъщерята. [smilie5]
От тази година престанах да правя календари с абстрактно изкуство.

Между другото, много художници често не спазват правилото за третините. На последния търг на АртМарк, на който присъствах, беше продадена картина на Златьо Бояджиев - Двете сватби за 280 х.евро. Хайде тя е емблематична творба, няма да и търсим кусури, той и Цанко Лавренов рисува Пловдив по този начин, но един Светлин Русев беше продаден доста скъпо, а той, според мен, въобще не беше Светлин. Лика Янко, миниатюри по 10х15 см вървяха по две хиляди. Енчо Пиронков, метър на метър картини вървяха по 6-8 Хил.евро. Но Енчо ми е любим художник, ще продължва да расте в цените. Бях хвърлил око на един ДиКиро, но не можах да изчакам наддаването, стана много късно.

Хубава е вечерта Велики Четвъртък. Ще с пусна да изгледам пак Майстора и Маргарита.
Приятна вечер и весели празници на всички! [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-04-26 08:51

Няма нужда да коментираме къде са завършили роднините ми, защото те са питали после едно петдесетина човека, завършили Националната художествена академия – различни специалности – плюс друга група хора, завършили живопис и / или рисуване с педагогически профил. Това не са всички хора на изкуството в България, но може да накара човек да се замисли как е възможно това велико правило някакси да е убягнало на хора от тези специалности, някои от тях, дипломирали се с висок успех, а после работещи като изкуствовреди в галерии из София и страната и да не изброявам поименно.

Преди време написах една публикация у фейса, че едно време съм бил против да уча таблицата за умножение, но сега съм написал 70% двойки на един колоквиум на студенти по медицина, които нямат желание да учат.

И веднага ме почнаха – ама кой е тоя университет, ама що сте ги приели, ама сички шао мрем щом такива ще ни лекуват и т.н.

Някой не беше доволен от тази публикация и ми блокираха профила, защото я видяха повече от 200 хил души за 24 часа.

Ако трябва да съм честен, те са такива студентите във всички университети, защото такива ни ги подава системата на средното образование. Развили са едно умение – да правят кръгчета с диаметър 1 см. А ние сме си избрали най-добрите от тях по предварително установени критерии, които да учат при нас. Няма как да кажем "нивото ви е ниско", няма да приемем никого, защото така ще затрием висшето образование, а след това и държавата.

Още едно време, докато работех в Бордо в университет с 4000 първокурсници, на изпита по физиология 70% от студентите не можеха да отговорят, че в ядрото се съдържа генетичния материал на клетката. И там, като тук, не ни даваха просто да съобщим, че всички са за двойки. Така че феноменът е световен, а подозирам – и междугалактически.

Мога сега да ви дам за пример и наш велик фотограф, който е написал статия за златното сечение, илюстрирал е със свои кадри темата, построил е спиралата, решетката... и си личи, че това е самоцелно. Реално е прилагал третините в някаква степен.

Когато разграничим едното от другото, можем да вървим напред.
И аз ще седна да чета книгата, препоръчана от компур. Благодаря.

Дата:   10-04-26 16:38

В един правоъгълник можеш да разположиш 4 спирали на Фибоначи. Ако през центровете на тези спирали прекараш хоризонтални и вертикални линии ще получиш едни малко по-различни третини. С тях се работи по-лесно, отколкото със спиралите. Като за начално образователно ниво това е достатъчно.

Re:
Автор: next_time   
Дата:   11-04-26 10:17

Не за друго, а защото е около великден се замислих какво е казало небесното шефче - Който е невинен да хвърли първия камък.

Но ... както е всеизвестно той не е знаел какво говори.

От друга страна се опитах да разбера кое е това дълбоко и съкровенно нещо довело до тази искрена и не съвсем лишена от смисъл изповед на Антон Каро. В първия момент се сетих за цитата - Всяко поколение си мисли че е по-умно от предишното и по-мъдро от следваащото. Дори някак ми мина за секунда мисълта че има някаква жиейска неудовлетвореност която изважда на повърхноста желание за себеизтъкване.Но ... не, прегледах снимките в профила и спокойно отхвърлих тази мисъл. Там няма за какво да се хване човек. И все пак има нещо което нито мога да отмина в писанията наглед дребнави и заядливи, но изпълнени с толкова социална загриженост и морален патос, нито мога да приема като отправна точка за каквато и да е критика. И внезапно се сетих за шизофренния патос на Достоевски - да той е описал много добре подобни страдания. Зачудих се на кой от братята Карамазови ми напомня Антон. На малкия? Не - той е еднозначно положиителен герой. На Митя Карамазов? Не - той е оформена люлинска отрепка. Да - Антон с писанията си точно покри образа на Иван Фьодорович - бунтар, хуманист, непримирим атеист и ...

За щастие времето тече в една посока (според не особено убедителните научни доказателства) което ни дава стабилното спокоиствие че и нашето време ще отмине и няма да бъде запомнено с нищо в дългосрочен план. Да, г-н Каро - единственото сигурно нещо в науката е че след време ще опровергае собствените си твърдения, като ще се скрие зад "усъвършенстване на научния метод", Нови открития, Псевдонаучноста на старите учени и т.н. и т.н. Великия Лавоазие дава едно страхотно откритие - кослорода (спорно рзбира се) и определението какво е кислород е звучало - въздух като такъв но по-добър за дишане и с по-ниско съдържание на флогестон. Определението включваше и още нещо което забравих, но и то като флогестон е изхвърлено от науката още преди да се напише стария учебник от който е преписван учебника по който съм учил аз.

Бунището на историята е достатъчно обширно и на него има място за всички. Абсолютно всички.

Светли празници ... братя и сестри[beer]

Публикацията е редактирана (11-04-26 10:31)

Дата:   11-04-26 10:51

Светли празници, г-н Нексттаймов.

Само се старая да накарам хората да се замислят в някаква посока.

Мислех си вчера, че вероятно някои хора живеят с мисълта, че са по-умни от предишното поколение. Което никак не смятам за меродавно. Виждам как всички ние сме по-посредствени. Защото ни е такава средата. Намерих едни ръководства по физиология от 1939 година, от 1957 година, 1971 година – български. И в ръководството от 1939 година е описан методът ЕКГ. Класическият вариант, дето Айнховен си топи крака и ръцете в глинени вази с нещо като физиологичен разтвор, докато е седнал на едно кресло. Методът не присъства в изданието от 1957 година.
Ръководствата от 1939 година и 1957 година се четат като приказки. Увлекателни и симпатични. 1971 година вече е тежко, със сложни неразбрани изречения. Ние все още преподаваме по него. Минали са повече от 50 години. Не сме написали ново, защото, подобно на много останали, нямаме капацитет.

Гледам фотографиите на любимите фотографи. Всичките, без малко, умрели. Никой не се води от правилото на третините, а решетката я има по екраните на камери и телефони от години.

Нужно е било, ако някъде казваме, че взимаме Фибоначи и вписваме спиралата по определен начин в някаква фигура, да кажем, че това е частен случай на вписване. Щото може да се впише по много начини. После да кажем, че на базата на тая спирала ние поставяме ТОЧКА.
От 4 спирали взимаме 4 ТОЧКИ, които свързваме в линии. Но това вече не е спиралата, а друг продукт. И така изведеното правило реално е някакъв частен случай. Затова и после казваме, че майсторите нарушават правилата. Когато правилото е частен случай, нарушаването е неизбежно.

Кефи ме как числено златното сечение се представя като две стойности.
1.618
и
0.618, ако разменим числителя със знаменателя.

Ако си представим тази спирала като тел за разбиване на яйца, можем да вземем един лист хартия и да си направим всякакви проекции върху него.

Дата:   11-04-26 12:02

Аз, моята, аз, моята …
Много аз и малко емпатия Г-н Каро.

Дата:   11-04-26 12:50

Говорим с аргументи, г-н Колеф,

Уважавам правото Ви да се изкажете.

Ставаше дума за данни в екселска таблица, от която избираме чрез приближение една-единствена стойност. Тази стойност не е равностойна на целия сет данни.

Важно е човек да не е удовлетворен, ако иска да измисля и прави нови неща, които не са правени преди това.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   11-04-26 13:14

Валери_Колеффф написа:

> Аз, моята, аз, моята …
> Много аз и малко емпатия Г-н Каро.

Специално за учебниците, колегата my.point.of.view е прав.

Най-добрите учебници, които съм чел по химия, физика, математика и по-специализирана литература, бяха писани до към 70-те години. Учил съм металография по изданието от 1947 г, нищо че имам и това от 80-те години. Същото е и с други учебници по първата ми специалност - колкото по-старо издание, толкова по-лесно за четене и разбиране.

Според мен обяснението е в следвоенните години.

Дата:   11-04-26 14:06

Преди време (всеки да приеме според възрастта си колко толкова) имаше или е имало няколко величия които са били върха в областта си. АГ, Ортопеди, Кремни хирурзи и тн. Много големи и много добри. В момента такива няма, но за сметка на това общото ниво на медицината толкова е изпълзяло, че сегашния средняк е по добър от предишните величия.
Вчера реших да проверя колко е по лесна водената имплантология от свободната имплантология. Водачите ми ги изработи не професор или доцент а един хлапак който е в час с технологиите и няма докрорантура. Има специалност от няколко години. Не ми се впуска в преразказ колко добре изработен продукт получих, нищо общо с това от учебникарските снимки, няма да отделям винимание и на планирането, което хем предизвика завист в мен хем облекчение че не съм ги планирал сам.
Работа за час, час и полвина я свърших за 15 мин и с качество което без водач е невъзможно. На шеснадесетата минута си помислих - добре че не са като нас и не са се учили от нас. Осъзнах, че целия "майсторлък" на свободната имплантология ще изчесне заедно с моето объркано поколение хирурзи и ще се отвори път на качествената работа. Винаги ще има хора които ще тъжат за великите полумагьоснтици които са притежавли слушалка, термометър и чукче заедно с торбичка с билки и са спасявали човешки животи. Аз лично предпочитам съвременната образна диагностика, дори и лекарите които я поръчват да не отварят обрзите защото не разбират какво глеат а разчитат на "разчитане от специалист".
Перди 40г завърших гимназиално образование със специалност медицински лаборант. Беше си учене. Това което там се преподаваше беше на същото ниво на което после учех в медицинския, но с по скромен обем. Скоро минах покрай медицинския колеж и като видях и послушах какви примати учат там леко се притесних, но и се успокоих защото си спомних какво беше в клиничните лаборатории преди и какво е сега. Не че има разлика, няма прилика.

Живейте спокойно, днешните времена са най добрите за живеене. На който не му харесват магистралите н шиши и боко - може да кара по стария път - все още функционира и той.

Дата:   11-04-26 17:05

"Автор: next_time
Дата: 11-04-26 14:06
...
Живейте спокойно, днешните времена са най добрите за живеене."

И най-добрите за мрънкане.

Re:
Автор: nyamago   
Дата:   11-04-26 18:21

Леле! [smilie10] Не очаквах толкова много хора да пишат по-многословно и отегчително от мене! И да се съберат за надприказване в една и съща тема, при това - извън нея (оф-топик). А какъв е всъщност (оф-)топикът?

Я да се стегнете и да се фокусирате (ръчно, без автофокус) във Великия Ден! Човекът не е умрял на Кръста за някакви третини и спирали, нито за егото на който и да е от нас тук.

Светли празници!

Публикацията е редактирана (12-04-26 13:01)

Дата:   11-04-26 18:26

@Vinsent написа:

> Слушам Ян Гарбарек с Ануар Брахем, чета тази тема и усещам как във
> Великия четвъртък се разтапям от кеф! Благодаря на автора и всички писали по нея!
> Кандински и Миро са ми любими автори. Имам За духовното в
> изкуството, сега си поръчах и тази за Точката и правата в равнината...

Пропусна да споменеш какво пиеш,докато слушаш отбрана музика и четеш умни книги?

Каквото и да е твоето - наздраве!
[beer]

Re:
Дата:   11-04-26 18:36

написа:

> Човекът не е умрял на Кръста за някакви третини и спирали, нито за егото на който и да е от нас тук.

Не е, но от неговата смърт тръгват историите за златното сечение, редът на Фибоначи и още една купчина неща, възродили се покрай Ренесанса [smilie7]

> Светли празници!

Светли да бъдат за всички наоколо.

Дата:   13-04-26 10:58

От дискусията стигам до извода, че няма значение какво е снимано, важното е да е спазено правилото на третините. [smilie10]

Това ми дава все пак някакво обяснение на въпроса, който си задавах, а именно защо преди време в ТОП-а на форума излизаха черни квадрати и саксии с мушкато. [smilie5]

Дата:   13-04-26 12:38

Разгледах списъка на членовете на Фотографска Академия Янка Кюркчиева и трябва да призная, че съм пропуснал Цончо Балканджиев. Има феноменално добри пейзажи с идеална светлина и разчупена композиция. Композиция на такова ниво има при вече споменатите Жеко Василев, Милан Христев, проф. Рум, и още неспоменатия в тази тема Зафер Галибов.

После прегледах какво правят във Факултета по журналистика и там ми излезе Зафер Галибов. Издал е книга наскоро за корените на българската фотография. Човекът снима запомнящо се – а това е най-важното във фотографията. Автентичен и оригинален. Съжалявам, че съм разглеждал само негови албуми. Един ден трябва да се вредя и успея да посетя негова изложба, че ги изтървам.

После тръгнах да разглеждам списанието Обскура, там има една камара статии, интервюта, подкасти – и си казах да не се престаравам на Велики Понеделник.

Тоест имаме си български автори, от които можем да си наберем акъл.

Дата:   14-04-26 10:36

Че има - има.

Ама си зададвам въпроса с какво ще се издържа човека решил да стане велик фотограф, докато стане такъв ?

С награди от конкурси ли ?
Ще си направи фотостудио и ще снима граждани ли ?
Ще работи от 8 до 5 в Кауфланд и после ще заляга зад композицията ?

Накратко - не виждам как един млад човек ще се впусне в такова начинание, колкото и привлекателно да изглежда крайния резултат. [smilie8]

Дата:   14-04-26 11:38

Гледах вчера ко праят завалийките от Фонд Култура – нищо не правят. Няма нищо обявено за 2026 година, за 2025 година май нищо не са изплатили, има само архив от 2024 година надолу. Събрали се бенефициентите, писали писмо на Найден Тодоров, сълзи пускат, но пари няма.

Истината е, че фотографията умря. Аргументи:

1. влезте във Фотосинтезис. Половината магазин продава техника за стриминг. Инфлуенсъри, тикток маниаци, това е днешната фотография.

2. няма списания, които да се купуват масово – нямат големи бюджети, не могат да си позволят фотографи – де е LIFE, БТА Паралели и всички останали между тия две списания? Искаш снимка от Венеция? Има милиони снимки от Венеция. Искаш снимка от Китай? Пълно е. Кой ще купи хартиен динозавър с цветни или черно-бели снимки? Никой. А едно време медиите /вестници и списания, телевизия още не е имало масово/ са били жадни и са плащали.

2а. Дядо ни Андор Кертес е работил за списание Дом и градина. Името му на унгарски означава "Градина". Забавно е. Човекът работи като фотограф и си цъка в свободното време, прави велика фотография.

2в. Дядо ни Дюло Холас, известен като Жорж Брасай, работи като журналист. Плащат му, той гладува, щото харчи луди пари за магнезий за нощните снимки на Париж. Днес къде е журналистиката? И тя е в кофата.

2с. Дядо ни Робер Дуано работи за Ситроен, закъснява, мързелува, снима гениално, те го търпят до някъде. Но той си цъка из Париж, гласи си режисираните кадри и днес ние викаме – няма вече такива фотографи!!!

3. няма фотоателиета – едно време имаше на всеки ъгъл по един минилаб, включително и по супермаркетите. Това е индустрия. Днес тя не съществува. Индустрията има нужда от кадри. А част от тези кадри ще станат добри фотографи.

4. имаше фотокръжоци по училища, по читалища, самодейни състави всякакви – защото фотографията в онзи момент можеше да се усвои чрез директен контакт с учител. Днес дигиталната фотография изисква умения за работа на компютър, плъзгачи се плъзгат.

5. фотографията имаше стойност, защото не всеки беше фотограф – доказателство са изложбите, които се правят по времето на соца. Тука направиха една изложба в СГХГ за последните 40 години и излезе Катерина Гаджева да хейти фотографите, че сами си говорели за изкуство, без да са изкуствоведи и без да разбират от него. После отиде да реве на сайта на Култура, че не била разбрана.

6. дядо ни Анри Картие-Брессон отговаря с НЕ, когато журналист го пита дали би се занимавал с фотография, ако започваше професионалния си път днес.

7. действително, ако днес един човек иска да се развива като фотограф, то трябва да работи извън фотографската професия. Надали е нужно чак до Кауфланд да ходи, може да работи и друга работа.

Автор: hose   
Дата:   14-04-26 17:47

мале къде е отишла таз тема...

фотографията не е умряла, точно обратното - превърна се в попкултура

и като такава се промени - и като бизнес, и като естетика, и като професия и като практика и реалности... и всичко останало, както това се случи в много други области след дигитализацията

Дата:   14-04-26 18:23

Няма кой един метрампаж да ти направи.

Дата:   15-04-26 08:52

Има сблъсък на поколенията и от двете страни никой не слуша .Запънали са се като две магарета на мост.
Има нови неща има и канони във фотографията и по-бързо адаптиращите се успяват .....просто е като 2х2.

Дата:   15-04-26 09:02

Тук говорим за изразни средства. Ти говориш за модни тенденции. Това не са нови канони. И нови никони не са.

Дата:   15-04-26 09:38

Нека не се взимаме толкова насериозно — за краткото време, в което щракаме, почти никой от нас не е в състояние да помръдне фотографията и на милиметър, независимо от тоновете логорея, старателно структурирани в точки, подточки и подпрени с имена на класици.

Дата:   15-04-26 14:43

Нищо ново.

Приживе Ван Гог е продал само една картина и е бил осмиван от тогавашните си колеги-художници.

Я идете си купете Ван Гог сега. [smilie5]

Дата:   15-04-26 16:24

Аргументи, Колев, аргументи.

Къде са Ви снимките? Като искате да звучите тежко, покажете ни какво умеете. Защото редно е така да правим – да четем кой какво пише и после да отваряме и гледаме кой колко може. И като види човек, че даден човек не може, но звучи тежко, е редно просто да го подминем.

Дата:   16-04-26 07:41

my.point.of.view,
сериозно ли мислите, че ще тръгна да се доказвам на човек, написал това:

"Пример са Бони и Георги – успяха да затрият поне две поколения фотоентусиасти с тяхната книжка как да се снима, в която описват своите слаби разбирания за добра фотография. Да не говорим за зелено-кафявата боза, която наложиха като стил в сватбената фотография. Кравите произвеждат продукция в такава разцветка, по спомен говоря. Че сега единият говори за психология на сватбената фотография, а другият води курсове, които рекламира с някаква усмихната кривоока дама, която държи фотоапарата нелепо и изглежда гротескно. Но ако го напиша, че тоя кадър показва единствено как не бива да се прави, ще се нацупи. Той е майстор."

Дата:   16-04-26 22:05

Много ми харесва как се развива темата. Все едно се върнаха онези времена преди 20-30 г. Тогава пак имаше някакви недоволни чичаци които обявяваха края на всички възможни краища, а имаше и друга голяма група ентусиасти които се смееха радостно и снимаха бокета и дефокуси на 6 мп и хеитеха другите келеши снимащи същата боза но с канон на 8мп.
Сещам се за вица в който баба Мариика през нощта започнала да крещи - помощ помощ изнасилват ме. Събрали се съседите и попитали - Кой те изнасилва бабо? А баба Мариика отговорила - ами Иван ме изнасилва. Съседите се зачудили и и казали - Ама бабо, Иван умря преди 20г. Баба мариика въздъхала и казала - Ех ... сладки спомени[cool] .

Автор: chukov   
Дата:   17-04-26 11:20

Ей, наслада за душата.
Сякаш съм в "Зоната" отпреди 10 години
Бушуват в мен емоции и желание да отвърна едного, да се заям с другиго, да обясня на трети колко не е прав :-))))

Но с времето разбрах, че точно в тези противоречия е красотата, чарът.
Върнахте ме години назад и се размечтах.

Подобни дискусии бяха солта на тоя форум, с който инаха 23 години от живота ми, в който порастнах, намерих приятели, търпях развитие и крушения.

Тия разговори са за маса, приятели.
Сега не смея да се заям, че виждам тук двама лекари (предполагам и преподаватели) и не съм сигурен да не изяде дърво дъщеря ми като студент по медицина [smilie5]

Само моите два грама по темата.
Естетиката не може да се преподаде,
тя се култивира и е част от пътя.
Така че няма как да имаме претенции или да обвиняваме когото и да било, че е повлиял отрицателно на "младите" фотографи.

Автор: emo99   
Дата:   17-04-26 12:25

my.point.of.view - преди 10 години прочетох в учебник за 5-ти клас 2 изречения, които взаимно се изключваха. Попитах учител, защо е така. Той ми каза, че никой (властта) не иска да има умни деца/хора. Затова България е на 134 място, след, Руанда, Хондурас, Гватемала, Лесото, Йемен, Того, Бенин, Суринам и други колоси в образованието. За сравнение, през 1990г. в същата класация България е била на 24-то място. https://worldpopulationreview.com/
Голяма част от 12-то класниците ще са студенти , но не знаят още какво ще учат?! Говорех със студентка, която 3 години учи нещо, което не е нейното?! Познавам доцент, който работи в БАН. Самият той си признава, че е с контузен мозък, че има психични проблеми, но продължава да работи в БАН- Институт по Мехатроника. Вица "Като знам как станах инженер, ме е страх да отида на лекар" май вече не е виц.

Автор: philip   
Дата:   17-04-26 19:20

Мислех си за отделна тема, но по-добре да Ви питам в настоящата тема на Деков.

- Фотографията, какво е за Вас?
- Фотографията какво е според Вас?
- Какво цените и харесвате в даден кадър?
[smilie11]
Моите 5 евро цента:
- Фотографията за мен е хоби.
- Фотографията е изобразително средство за документиране на действителността или въображенията на фотографа (автора) и всички вариации между двете.
- Ценя визуалните послания с емоция в кадъра независимо от композиция, третини (според някои бабини деветини), златни сечения, фибоначи начи и пр. Макар че те не са за подценяване в крайния резултат.

Дата:   17-04-26 19:34

Дискусията кефи! Само едно нещо може да се подобри:

Няма лошо във фотографията да се учим от 'дядовците ни' АКБ и плеядата около него с Лайки и Родинал. Но в писането е по-добре да се учим от Хемингуей.

Или от @Asahi.
[shtrak][beer]

Дата:   17-04-26 19:58

Провокациите във форума са едно, на работен терен е друго.
Като даскал съм безпристрастен. Няма значение какво впечатление ми прави студент, как изглежда, как е дошъл на изпит.
Още повече, че преподавам физиология. Срамота е да ги стресирам. Не е физиологично. Казал съм им да се наспят, за да образуват синапси /там живее паметта/, да дойдат спокойни, защото адреналинът блокира извличането на паметта и в противен случай няма да могат да се представят във върховата си форма. Ако им е тежко, може да поплачат, щото ще вдигнат окситоцина и ще им падне кортизола /стрес хормон/ и ще им олекне. Ама да не се захласват да реват. И да са радостни и спокойни, защото имам желание да им покажа колко много са научили. Не задавам въпроси, с които да покажа какво не знае студентът. То е ясно какво не знае.
На предната сесия им бях взел Миражки няколко кутии, да хапнат преди да влязат. Сега си мисля да взема някакви малки шоколадчета и за тези, дето получават Отличен. За настроение и отскок.
Стига им ужасът, наречен Анатомия. От Берьозката, примерно.

Не разчитам на българския модел, при който караме студентите да спят с учебника няколко дни и нощи, за да дойдат на изпит премалели и да забравят всичко до седмица. Карам ги да работят всяка седмица. Викам им домашни, щото вече и в детската градина правят проекти, за разнообразие.

Студентите сами си стартираха наставническа програма – по-дърти студенти дават акъл на по-малките. И тук програмата има два варианта – за скок в космоса и Отличен 6 – и за прекъснали студенти, за да влязат отново в час. По всеки предмет има програма, включително има студенти, които преподават чужд език. Аз се включих с физиология, а можех и с испански, но нямам време. Догодина трябва да намеря. Нагоре ще продължи с професионално ориентиране и стажове из Европа, финално целта е да бъдат препоръчани за работя някъде из България или Европа и ние да гарантираме, че имат уменията и знанията.

Иначе... пропадането образователното... е ясно. Но има и друго – липсва уравниловката. Това, което не допускаше разни индивиди да отпаднат, но и пречеше на други да отскочат. И сега всеки има избор.

Дата:   17-04-26 23:19

Черпя наляво и надясно, прочее.

Дата:   17-04-26 23:30

"Автор: chukov
Дата: 17-04-26 11:20
...
Сега не смея да се заям, че виждам тук двама лекари (предполагам и преподаватели) и не съм сигурен да не изяде дърво дъщеря ми като студент по медицина [smilie5]"

Ами проводи по щерката бутилка дряновска препечена на преподавателя, че да ти е спокойно на душата. За кога я стискаш?

Дата:   18-04-26 04:22

my.point.of.view написа:

> Но има и друго – липсва уравниловката. Това, което не допускаше разни индивиди да отпаднат, но и пречеше на други да отскочат. И сега всеки
> има избор.

Дали липсва? Тези, които искат да отскочат са капка в морето и биват обезличени от тълпата. За какъв избор говорим? Да отидат да учат на друго място, по възможност извън България?

Но това вече е извън обсъжданата тема.

Автор: victory13   
Дата:   18-04-26 23:50

Ще опонирам г-н Чуков по 2 точки:
по-скоро преди 20-на години, след това техноонанизма постепенно превзе всичко, и
естетиката може да се преподаде разбира се, култивира се собствения поглед.
В тази връзка от полза би била една книжка от почти 60 години съвсем по темата: Pictorial Composition: An Introduction /Dover Art Instruction/… От “стария” тип е, приятни за четене и разбиране...

Автор: localhost   
Дата:   19-04-26 13:27

Ако искате да върна часовника малко: САМО ЛЕВСКИ!!!

[smilie5]

Дата:   19-04-26 16:52

Няма ли "Мелодия на годината" нищо не си върнал.

Дата:   20-04-26 09:44

Има добра новина и тя е, че този ИИ прави възможно изграждането на изображения без нужда от фотограф / фотоапарат.

И това би могло да ни насочи в посока, наречена "автентичност".

Очаквам по форумите да възникнат скоро теми с приблизително заглавие: "Доколко сме автентични?"

На въпроса "Какво е за вас фотографията?" мога да отговоря със сигурност, че за мен фотографията е автентичност. Ама не на самата фотография, на мен самия /нали съм егоцентрик/.

Ценя автентичността в една фотография. Авторовата автентичност, неговата уникална гледна точка. Колкото по-наясно е със себе си, толкова повече му личи, че не търчи да се кланя в чужди църкви.

И за естетиката така. Култивира се. Но всяко течение в изкуството има собствена естетика. Имам едни колежки даскалици по чужди езици, обясняват, че естетиката култивирала вкус в децата. Ама надали имат предвид естетиката на онзи стил във фотографията, дето снимат умрели хора, да? Ето, пример от архитектурата – има неокласицизъм, има модернизъм, има сталинизъм – и сградите си изглеждат по собствен начин, присъщ на самия стил. Не е една тая естетика, искам да кажа. Много са.

Коя е следващата важна дума след АВТЕНТИЧНОСТ за вас?

Дата:   20-04-26 14:07

емпатия

Дата:   20-04-26 15:15

Хвърлям 5 цента във въздуха:

Етичният дефицит: Обективиране на Другия

Един от най-големите критици на егоцентризма е Мартин Бубер с неговата концепция за връзката „Аз – Ти“ срещу „Аз – То“.

Инструментализация: За егоцентрика другите хора не са субекти със собствен вътрешен живот, а инструменти („То“), които служат за постигане на цели или за валидация.

Липса на признание: Според Хегел, пълното самосъзнание е възможно само чрез признанието от друг свободен субект. Егоцентрикът, отричайки равнопоставеността на Другия, парадоксално ограничава собственото си израстване.

Дата:   20-04-26 20:32

Аз си мисля за следната поредица:

Автентичност
Свързаност
Емпатия
Достойнство
Доверие
Любопитство
Отговорност
Взаимност
Памет

Стори ми се, че има "прозорец" между предложената ЕМПАТИЯ от НямаГо и се зачудих малко, преди да знаем за другия, дали не трябва да се свържем с него.

Горе-долу това са думите, които в някаква степен описват нашата цивилизация. Откъм добрата ѝ страна.

Имаме лекция за мозъка и им викам на студентите, че орангутаните кроят планове за бъдещето. Както и че мислят абстрактно, могат да броят. Макар че това с броенето, щом дори пчелите с техните 50 млн неврона го могат, значи всички го могат.

Научили една маймуна да говори на езика на глухонемите. Дали ѝ едно плюшено мече. Ядосали я, тя изкъртила бетонната мивка в стаята си. И като я питали кой е счупил мивката, тя казала, че било мечето.

Иначе за поредицата от думи, опитвам се да си ги представям като пирамида, тоест как тези думи имат посока – тръгват от индивида и обхващат целия свят.

А след паметта дали има още нещо?

Дата:   20-04-26 21:58

неудържим

Дата:   20-04-26 22:04

Опитвам се да дешифрирам НЕУДЪРЖИМ. Вероятно като УСТРЕМ?

Думата ПАМЕТ ми дава някаква посока – от минало към бъдеще, защото обикновено паметта е свързана с миналото.

Може би:

Приемственост
УСТРЕМ – по НямаГо
Творчество
Надежда
Свобода
Мъдрост

Разбира се, може и в друг ред.

Re:
Автор: demiman   
Дата:   21-04-26 10:15

успокой се ... остави студентите да подишат и те [smilie3] дай някоя "фотография" [shtrak]

Публикацията е редактирана (21-04-26 10:16)

Дата:   21-04-26 11:36

Бърза разходка из дневна и нощна София.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2021-03/1615242096_10_50.jpg

Фуджи с 60 мм бокектив, приравнени 35 mm на фулфрейм.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2021-03/1615242094_10_17.jpg

Нощна снимка на същото място със същия бокектив.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2021-01/1611475277_10_82.jpg

И още една.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-05/1559130516_16145288_10154246225541728_535488786_o.j

И сега няколко с друг фотоапарат, да сравните дали фулфреймът или приравненият на фулфрейм е по-добър.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-04/1775845764_bulgaria-2026-054.jpg

Фулфрейм 35 мм обектив

https://photo-forum.net/static/site_pics/2025-10/1760258566_bulgaria-2025-001.jpg

И още една такава.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-04/1776760057_bulgaria-2026-055a.jpg

Продължавам из София с фулфрейма...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-04/1776760179_bulgaria-2026-056.jpg

Хляб има в тоз фулфрем

https://photo-forum.net/static/site_pics/2026-03/1774695343_bulgaria-2026-061.jpg

Обаче, сега като гледам, то нищо не се вижда – дори като отворите снимките в профила ми, откъдето ги качвам, се вижда, че имат фокус, докато поставени в темата, губят ЗВУК И КАРТИНА – липсва острота. Което си е кофти. Може би трябва да ги режа първо и така да ги качвам. Помня, че го правех преди.

Автор: demiman   
Дата:   21-04-26 12:01

[shtrak] Няма разлика, виждат се еднакво ... виж как чудесно си говорим и само с фотографията [smilie3]

Автор: philip   
Дата:   21-04-26 12:07

Ех, my.point.of.view, защо като качиш някои свои кадри в теми от форума, ги пускаш и в новите предложения?! Саморекламата помага ли? [smilie11]

Дата:   21-04-26 12:31

> Опитвам се да дешифрирам НЕУДЪРЖИМ. Вероятно като УСТРЕМ?

NE.

Дата:   21-04-26 12:41

> неудържим

неуморим (няма спиране)

и

безчувствен (безхаберен, не се усеща)

Дата:   21-04-26 13:05

Автор: nyamago
Дата: 21-04-26 12:41

> неудържим

неуморим (няма спиране)

и

безчувствен (безхаберен, не се усеща)

Miri dikhipen nane frena.

Автор: hazini   
Дата:   21-04-26 13:23

@compur Даа книгата на Александър Лапин за композицията, няколко пъти съм я чел, даже си я разпечатах на хартия. Като цяло изключително сложна тема, много хора бъркат кадриране и композиция :)

Автор: ceco   
Дата:   21-04-26 13:54

Приятно съм изненадан от тази тема, показваща как от негативния пример може да произлезе позитивна дискусия ... понякога! [smilie3] Това - във времена, когато хората говорят/пишат много, но чуват и виждат предимно онова, което гали ухото, окото и най-вече егото им.

Обикновено подминавам подобни общи теми като ‘губи-време‘, но в случая не съжалявам, че й обърнах внимание. 5 цента и от мен на поставените от philip въпроси:

Фотографията за мен е хоби (едно от многото ми). Не се чувствам длъжен да се водя стриктно по онова, което пише в дебелите книги (но се съобразявам с него, ако нямам по-добра идея за конкретния случай и възможности). Критика приемам всякаква (и конструктивна, и не до там ...). Не се срамувам ако се окаже, че съм качил в профила си някоя издънка ... това в крайна сметка може да бъде полезно и за някой друг. [shtrak]

Умният човек се учи от грешките си. По-умният – от чуждите грешки. А най-умният – и от грешките, които още никой не е направил.
[beer]

Дата:   21-04-26 16:19

Една от любимите ми емоции е ЗАВИСТ.

Поради причината, че служи като индикатор за посоката, която бихме желали да поемем, но не сме успели да идентифицираме като важна до този момент, или сме я идентифицирали като важна, но не сме работили за постигането на цели в тази посока. В момента, в който поемем по пътя, Завистта няма условия за проява.

Тоест ние няма как да завиждаме на човек с успехи, ако тези успехи не са в нашата осъзната или неосъзната посока на желания. На Христо Стоичвок фотографите не би трябвало да му завиждат.

Трудно ми е с прилагателното на НямаГо – ИРРЕФРЕНАБИЛЕ викат италианците на Неудържим. Неудържимият си го представям като антипод на Завистлив. В известна степен. Сред всичките съществителни, не откривам съществително име, което да вкарам в редиците и да съответства на Неудържим.

Автор: dbull   
Дата:   25-04-26 08:21

Относно книгите, попрегледах едната на Василий Кандински "Точка и линия в равнината" от тук: https://e-edu.nbu.bg/pluginfile.php/1243648/mod_resource/content/2/Kandinsky_Linia.pdf
. Ами незнам за вас, но аз лично когато снимам не търся триъгълници и правоъгълници в кадъра. Някак ми отбягва същността. Предпочитам да не съм толкова "научен" за да оценя красотата на един кадър. Поздрави!

Дата:   25-04-26 08:58

И правилно. Когато виждаш и евентуално снимаш съзнанието работи инстинктивно. То вече е научено. Можеш да търсиш триъгълници и правоъгълници в кадъра когато е готов и го анализираш. Рядко, но се случва, сам да създадеш сцената, която снимаш. Тогава вече можеш предварително да разсъждаваш целенасочено за геометрични фигури.

Кандински не ми допадна. Тези определения за точка и линия противоречат на моя разум.

Re:
Автор: petronix   
Дата:   29-04-26 21:17

Мистър Point, Не знам дали търсите определени течения във фотографията или разчитате на уникална индивидуалност, но снимките които публикувахте тук в темата изобщо не могат да ме грабнат. Има някаква скука и празнота в тях. Може би вие търсите точно това, базирайки се на определени фундаменти. Аз лично бих се срамувал да кача тези снимки. Но хора всякакви. Най-важното продължавайте да снимате и не се отказвайте. Може пък да се получи някой ден.[shtrak]

Публикацията е редактирана (29-04-26 21:18)

Дата:   29-04-26 22:03

petronix, ужасно грубо [smilie23]

Дата:   03-05-26 21:52

Благодаря за споделеното мнение, господин Петров!
Като прегледа човек снимките Ви и види, че нямате представа нито от композиция, нито от светлина, цветове, хармония или кадриране, а просто щляпате някакви фотки насам-натам, нали се сещате, че щях да се почувствам доста неловко, смутен до крайност, ако бяхте ме похвалили. Това би бил мощен индикатор, че нещо не правя както трябва, или направо бъркам здраво. Не притежавате инструментите, чрез които да анализирате каквото и да било в сферата на визуалните изкуства. За Вас дори правилото на третините е непозната територия. Обедното слънце лятно време - разглеждайки кадрите Ви - бих Ви посъветвал да го избягвате.
Затова приемам Вашата критика като положителна атестация за моята работа. Благодаря. Със здраве!

Автор: Vinsent   
Дата:   04-05-26 19:07

Знаете ли как Кандински стига до абстрактната живопис?
Легендата твърди, че веднъж, прибирайки се от опера на Вагнер, в главата му звучат звуците, унесен от това вижда на стената една чудно красива картина. Когато се съсредоточава, той вижда че това е една негова картина, която чистачката обърнала наопаки, т.е. лишила я от реален сюжет. От тогава започва да рисува абстрактно. [beer]

Дата:   07-05-26 12:40

[beer] Пътувам с кола към Любляна. В един момент гледам, че пеизажа се променя. Спирам и питам ИИ - какво се случи? Отговаря ми - тук османците са били до преди няколко века. Уау ... чудя си се аз ... до преди няколко века а още си личи.
След няколко дена пътувам от Любляна към Пиран. По едно време пеизажа пак се променя. Спирам и питам ИИ - какво пак се обърка? Той любезно ми отговаря - Австрия е дошла тук едва преди два века. Уау ... чудя се аз ... преди два века.
След още няколко дена пътувам от Австрия към Любляна. Пеизажа пак се променя. Пак спирам , пак питам ИИ - защо пак се обърка пеизажа. А той ми казва - Австрия не е тук от 100г. Уау ... чудя се аз ... само 100г.

Още не мога да разбера какви ми ги дрънка ИИ, та затова реших да попитам тук. Сетих се че сме се събрали все най умните.

ПП. След Словения първата красива гледка беше като влезнах в България. Много ми се искаше да попитам ИИ - това па как стана? Обаче се притесних че ще ми каже - защото от няколко месеца е Европа. Е това нямаше да го понеса, затова ... не попитах.[beer]

Дата:   07-05-26 14:22

Това ми напомня един виц:
Жена решава да попита ИИ кой от нейните познати мъже би се оженил за нея.
Показва му първата снимка и пита.
- Този мъж би ли се оженил за мен.
- Не - отговаря ИИ.
Показва му друга снимка - същия отговор. Третата, четвъртата и т.н. до края - всички отговори са "не".
Накрая, когато вече не останали варианти го пита:
- Защо не мога да се омъжа за никой от тези мъже ?
- Защото не можеш да правиш секс със снимка - отговаря ИИ.
[smilie5]

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »